Lisica
|
tomo vrbas |
Objavljen 01.02.2017. 12:37
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Nemojte se nista cuditi mi smo pre dve godine imali taj problem jos ni glavna lovna sezona nije bila gotova,a mi smo bili ispunili kvotu sa odstrelom lisica tako da pazite sta pisete u dozvole nemojte preterivati dosta je i jedna lisica nedeljno! |
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 01.02.2017. 19:39
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 17.03.2016. 21:10
|

proslonedeljni ucinak  |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 01.02.2017. 19:54
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
neca90 kaže:
canis aureus kaže:
Ispunjena kvota na lisicu !?!?
... čuo sam razna "obaveštenja" za neizdavanje dozvola za lov i za zatvaranje lova ali za ispunjenu kvotu za lov lisice prvi put.
Kolika je kvota bila? Zbog očuvanja fonda ili ?
Kako su utvrdili tu "kvotu"?

Zbog ocuvanja fonda...  Placem... 
Sto rece Radovan treci:"Ja se njima divim do imbecilnosti yebote".Lovacka Srbija sve vise lici nazonu sumraka,a"fama"oko neizdavanja dozvola za lov predatoora cekanjem postaje zaista tragikomicna.Koji to junak zabranjuje lov cekanjem radi ocuvanja fonda ove posasti koja vec redovno cisti kokosarnike po selima i polako osvaja gradske periferije.Pitao sam vec i odgovora nema,kolika je optimalna brojnost lisica na recimo 1000ha.U starijoj literaturi,pisanoj polovinom proslog veka(koju ovi novi prepisuju do iznemoglosti)neki autori vide kao optimalnu brojnost 1 par lisica na 1000ha,a sve preko toga kao realnu opasnost po fondove gajenih vrsta divljaci.Pre par godina sam izneo racunicu po kojoj lisica,pod uslovom da samo jednom nedeljno ulovi 1 primerak divljaci,godisnje iz lovista iznese 50+ komada.Evo moja grupa i ove sezone do sada odstrelila 20komada lisica,sto na godisnjem nivou iznosi gubitak od,ne smem da pomislim koliko komada divljaci.Neko ce reci da mozda i ne uhvati svake nedelje,ali sta reci kad uhvati koku(fazana,jarebice) i usput 10-15 jaja.Kad za par minuta pocisti leglo zeca,a veoma cesto pored rupa nadjem i ostatke lanadi.Stete od sakala su barem dvostruko vece,a ne zaostaje i sve veci broj jazavaca.Ogroman rast brojnosti beleze i siva vrana i narocito svraka za koje su lovni strucnjaci Ceske republike utvrdili da ucestvuju u gubitcima kod pernate divljaci u jajima sa cak 50%.Ostali pernati predatori su tu da pociste kusur.
Na kraju jos jedne,za mnoge mrsave sezone isti ti"strucnjaci"kukaju kako predatori pojedose zeca i fazana,a goozice bi dali samo da ne moraju pisati dozvole za lov istih.JBG,ako se svaki dan lovi,trebalo bi i svaki dan na teren,u kontrolu,u one neudobne gumene cizme.A kancelarija topla,fotelja mekana,kafica mirise-milina Bozija.Takvo razmisljanje je plitko i kratkog daha sto dokazuje i sledeca racunica.
Princip rada=parazitiranje na clanarinama
Divljaci sve manje=lovaca sve manje=manja podloga za parazitiranje
I pored znacajnog gubitka clanstva,ne menja se ni princip rada niti se nesto preduzima za oporavak brojnosti divljaci(cesto sasvim suprotno),a i zasto bi kad preostalo clanstvo i dalje cuti.E pa gospodo ko nas yebe,mi smo ih birali i mi ih drzimo tu gde jesu.Neka nas i dalje toocaju u mozak svojim nebuloznim objasnjenjima jer ocigledno bolje nismo ni zasluzili.
P.S.evo jednog baje,dva puta se izvlacio ali sinoc dobro postavljeni i kolega ga uslika na nekih 150meteri.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 01.02.2017. 20:02
|

Stari član

|
mrwa22250 kaže:
neca90 kaže:
canis aureus kaže:
... čuo sam razna "obaveštenja" za neizdavanje dozvola za lov i za zatvaranje lova ali za ispunjenu kvotu za lov lisice prvi put.

Sto rece Radovan treci:"Ja se njima divim do imbecilnosti yebote".Lovacka Srbija sve vise lici nazonu sumraka,a"fama"oko neizdavanja dozvola za lov predatoora cekanjem postaje zaista tragikomicna.Koji to junak zabranjuje lov cekanjem radi ocuvanja fonda ove posasti koja vec redovno cisti kokosarnike po selima i polako osvaja gradske periferije.Pitao sam vec i odgovora nema,kolika je optimalna brojnost lisica na recimo 1000ha.U starijoj literaturi,pisanoj polovinom proslog veka(koju ovi novi prepisuju do iznemoglosti)neki autori vide kao optimalnu brojnost 1 par lisica na 1000ha,a sve preko toga kao realnu opasnost po fondove gajenih vrsta divljaci.Pre par godina sam izneo racunicu po kojoj lisica,pod uslovom da samo jednom nedeljno ulovi 1 primerak divljaci,godisnje iz lovista iznese 50+ komada.Evo moja grupa i ove sezone do sada odstrelila 20komada lisica,sto na godisnjem nivou iznosi gubitak od,ne smem da pomislim koliko komada divljaci.Neko ce reci da mozda i ne uhvati svake nedelje,ali sta reci kad uhvati koku(fazana,jarebice) i usput 10-15 jaja.Kad za par minuta pocisti leglo zeca,a veoma cesto pored rupa nadjem i ostatke lanadi.Stete od sakala su barem dvostruko vece,a ne zaostaje i sve veci broj jazavaca.Ogroman rast brojnosti beleze i siva vrana i narocito svraka za koje su lovni strucnjaci Ceske republike utvrdili da ucestvuju u gubitcima kod pernate divljaci u jajima sa cak 50%.Ostali pernati predatori su tu da pociste kusur.
Na kraju jos jedne,za mnoge mrsave sezone isti ti"strucnjaci"kukaju kako predatori pojedose zeca i fazana,a goozice bi dali samo da ne moraju pisati dozvole za lov istih.JBG,ako se svaki dan lovi,trebalo bi i svaki dan na teren,u kontrolu,u one neudobne gumene cizme.A kancelarija topla,fotelja mekana,kafica mirise-milina Bozija.Takvo razmisljanje je plitko i kratkog daha sto dokazuje i sledeca racunica.
I pored znacajnog gubitka clanstva,ne menja se ni princip rada niti se nesto preduzima za oporavak brojnosti divljaci(cesto sasvim suprotno),a i zasto bi kad preostalo clanstvo i dalje cuti.E pa gospodo ko nas yebe,mi smo ih birali i mi ih drzimo tu gde jesu.Neka nas i dalje toocaju u mozak svojim nebuloznim objasnjenjima jer ocigledno bolje nismo ni zasluzili.
P.S.evo jednog baje,dva puta se izvlacio ali sinoc dobro postavljeni i kolega ga uslika na nekih 150meteri. Kolega,cestitam i na komentaru i na odstrelu |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 01.02.2017. 20:39
|

Lovčina

|
Odstrel nije moj(od kolege je).U svakom slucaju hvala i i tebi za odstrele
|
|
|
|
duskodugousko |
Objavljen 01.02.2017. 20:55
|

Veteran

Upisa: 814
Pristupio: 29.04.2011. 08:42
|
U mom udruženju doneta je odluka da od sledeće lovne sezone svaka sekcija obrazuje timove za odstrel predatora, a clanovi najuspesnijih timova ce biti nagradjeni besplatnom clanarinom. Bice zestoka konkurencija. 
Jedan odstrel iz sezone ii od mene.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 01.02.2017. 21:28
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Како ли би то код нас функционисало да ми је знати
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
mihailo |
Objavljen 01.02.2017. 22:04
|

Veteran

Upisa: 572
Pristupio: 05.10.2010. 10:39
|
sasaruma kaže:
mrwa22250 kaže:
neca90 kaže:
canis aureus kaže:

P.S.evo jednog baje,dva puta se izvlacio ali sinoc dobro postavljeni i kolega ga uslika na nekih 150meteri. Kolega,cestitam i na komentaru i na odstrelu
Jos kada bi pobornici sadasnjeg koncepta lostva shvatili sta si napisao sve bi bilo drugacije.......... |
|
|
|
Milan__ |
Objavljen 02.02.2017. 18:55
|

Član

Upisa: 142
Pristupio: 03.01.2017. 13:56
|
Duskodugousko cestitam na odstrelu
Bog prašta,ali 30-06 nikad! 
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 02.02.2017. 19:05
|

Stari član

|
duskodugousko kaže:
U mom udruženju doneta je odluka da od sledeće lovne sezone svaka sekcija obrazuje timove za odstrel predatora, a clanovi najuspesnijih timova ce biti nagradjeni besplatnom clanarinom. Bice zestoka konkurencija. 
Jedan odstrel iz sezone ii od mene. Kolega cestitke za odstrel. Svidja mi se ideja vaseg udruzenja.Ako nije tajna o kojem je LU je rec kako bih vas naveo kao primer na skupstini mog LD. |
|
|
|
darkon |
Objavljen 14.02.2017. 10:21
|

Lovčina

Upisa: 1727
Pristupio: 16.08.2010. 17:33
|
[xhide]Jedan lep lov i ulov, 20ak minuta punih akcije, a taj dan me definitivno pratila sreća. Treća nije bila za slikanje.[/xhide]
[xhide] [/xhide] |
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 14.02.2017. 14:24
|

Lovčina

|
Bravo Darko,nego,nesto mi fali na toj slici.Da nisu mozda i ucestvovali u akciji,a ti sve zasluge prigrabio
P.S.ima li prinove u boksevima?
|
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 14.02.2017. 18:38
|

Stari član

|
darkon kaže:
[xhide]Jedan lep lov i ulov, 20ak minuta punih akcije, a taj dan me definitivno pratila sreća. Treća nije bila za slikanje.[/xhide]
[xhide]  [/xhide] Svaka cast kolega |
|
|
|
darkon |
Objavljen 14.02.2017. 20:37
|

Lovčina

|
Hvala. 
Mrwa, ovog puta "mašinerija" odmarala, a ja bio u goste i postavljen na "čeku"...
A prinova ima, ali nikako da okačim neku sliku, ali ispraviću to ovih dana na temi NKD.
Pozdrav. |
|
|
|
givan |
Objavljen 14.02.2017. 22:30
|

Član

Upisa: 55
Pristupio: 18.06.2015. 01:40
|
Darkon,
jedva cekam da vidim slike prinova. |
|
|
|
darkon |
Objavljen 16.02.2017. 14:12
|

Lovčina

|
[xhide]I šakal i lija pucani isto veče, ali Aga morao naredno jutro da asistira pri pronalaženju lije, i bio uspešan, pa osta' jedna slika za uspomenu.[/xhide]
 |
|
|
|
tomo vrbas |
Objavljen 16.02.2017. 18:16
|

Lovčina

Upisa: 1301
Pristupio: 06.03.2011. 00:00
|
Posle dve nedelje pauze odlucih danas oko 16:20h da izadjem na cekanje posto najbolja solucija za tako kasno mi je farma u blizini kuce odlazim i namestam se u cosak ograde dijagonalno od kamara slame jer veter duva od kamara ka ataru.Vec oko 17h pocinje vetar da pojacava i magla da se spusta premisljam se dali da krenem kuci ili da jos sedim i onda mi pada na pamet da sam poneo dve vabilice jedna DrEgerova i Hubertusovu kombinaciju.Posto su kamare na nekih 200m od mene pocinjem sa misem da vabim i posle par minuta vidim da nesto trci od kamara ka meni polako namestam karabin i hvatam u koncanicu lisicu ali ko u inat nece da stane i onda na nekih 50m staje i 223r odradjuje ostatak posla.Prelepa zenka lepo podgojena i urednog krzna iako je do skoro bilo parenje!
 |
|
|
|
sasaruma |
Objavljen 16.02.2017. 18:26
|

Stari član

|
Kolege svaka cast na odstrelima |
|
|
|
darkon |
Objavljen 16.02.2017. 18:29
|

Lovčina

|
A zaboravih da okačim i ovu sliku. Slikao sam pre 20ak dana, podne, ja izašao da dopunim hranilice za sitnu divljač, a ovaj lepotan se polako izvlači ispred mene.
 |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 18.02.2017. 00:51
|

Veteran

Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
[xhide]Meni pocele kuci da dolaze.... ....malopre videh jednu ispred kapije.Cak sam je i osvetlio da se uverim da me oci ne lazu... [/xhide]
Vim vi repellere licet
|
|
|