Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lisica

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lisica
Dakisa
 znaci nije samo kod nas tragicna situacija,na mnogim mestima je tako. mi cak nemamo ni markice za odstrel,pisem dozvolu za patke kad idem na lisice... a sta da radim kada se zavrsi sezona sada? da idem u krivolov na lisice i sakale? a ima ih preivse,definitivno... rukovodstvu je bitna clanarina,a sto necemo imati sta da lovimo,nema veze...
lov je nacin zivota...

ssekir75
 исти случај...Sad био да узмем дозволу за патке баш са намером да одмањимо још коју лију ове недеље, кад оно моша... затворили лов на патке. једино да видим с овима мојима сутра па да узмемо за свињу још ових пар дана. бар ћемо моћи да ловимо карабинима.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

tomo vrbas
 Kod nas nista nigde lisice da se vide idem na nekada najbolja mesta i nista,a merak mi je da zatvorim sezonu sa bar jos kojom pa onda odmor do leta!

dreger
 Tomo ista situacija,nikad gora sezona,idemo po 6-7 veceri a da uopste ne vidimo lisicu.

ssekir75
 за тебе ме вала и не чудиPfft
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Podunavac

dreger kaže:

Tomo ista situacija,nikad gora sezona,idemo po 6-7 veceri a da uopste ne vidimo lisicu.

Izgleda kolega da si ih istrebio u svom ataru. Grin
Sada bi mogao kao revolveraš da iznajmljuješ svoje sposobnosti drugim društvima. puc puc
Ne zameri, šalim se malo. Bye
Tri prsta 2Kolce

sasaruma
 Znaci kolege,posao je odradjen kvalitetno.srbijalov

Dakisa
 Nemojte zaviditi nikako nama sto je imamo Smile
lov je nacin zivota...

tomo vrbas

Podunavac kaže:

dreger kaže:

Izgleda kolega da si ih istrebio u svom ataru. Grin
Sada bi mogao kao revolveraš da iznajmljuješ svoje sposobnosti drugim društvima. puc puc
Ne zameri, šalim se malo. Bye

Sto se mene tice ja bi bio naj srecniji kada bi moglo takoGrin

canis aureus
 Kako nam je šakala sve više tako se brojnost lisice smanjuje i, iako retko, mogu se sresti dosta bliže naselju ... ove zime jedva jednu spazih Confused
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

tomo vrbas
 Isti slucaj i kod nas oko sume gde su lisice bile uvek u enormnom broju i gde sam znao po 15 komada u sezoni da odstrelim i jos na hajci bude i do 10kom sada je tu teritoriju zauzeo sakal i lisice su postale retkost.Napravili smo dva mrcinista ima tragova od sakala i poneki trag od lisice ali te lisice vise hvataju miseve posto su putevi oko sume i njive iskopane za misevima.I sto kaze kolega Canis najvise lisica sam ove godine odstrelio samim rubom naselja skoro pa iz zadnjih dvorista da sam ih lovio jednostavno ljudima su nacinile toliko stete na zivini da me ljudi zovu da dodjem i da ih spasavam.Jednostavno iz atara ih polako sakal potiskuje ka naseljima i gradu valjda je ta teritorija jos uvek za sakale opasna dok se i oni ne adaptiraju.

mrwa22250
 Jedno moje zapazanje vezano za lisice u ovom periodu.
Kao i sva druga divljac,po zavrsetku parenja sledi faza mirovanja i lisice po mom iskustvu u februaru izlaze jako kasno i pre svitanja se vracaju u rupe.Zenke su skotne oko mesec dana i jos nema povecanja potreba za hranom.Polovinom marta mogu se videti,najcesce muzjaci,u sumrak i ujutro pola sata posle svitanja.Oni u ovom periodu pocinju da pojacano hrane svoje dame i pored miseva omiljeni plen su im prva legla zeca.Kako mart odmice njihova aktivnost se pojacava i pocinju da love po ceo dan,gomilajuci plen pred rupama gde su sad vec i mladi.Pocetkom aprila pocinje harakiri na gajenim vrstama divljaci.Mladunci rastu i dok rastu jedu samo meso,a drugo(najbitnije)leglo zeca taman ugledalo sveta,koke na jajima i zurka moze da pocne.Uskoro se muzjaku u lovu pridruzuje i zenka dok stenci ostaju u rupi ili izlaze neposredno ispred iznoseci pritom ostatke divljaci koje nisu mogli da pojedu.U ovom periodu,aktivnost roditelja je celodnevna,a preporuka"struke"je sedenje kod kuce radi mira u lovistu.To sedenje kod kuce kod nas traje otprilike do kraja maja-pocetka juna,kad su usevi vec do mooda i lisice mogu opusteno da nastave svoj pir do zetve zita kad ih je ponovo moguce primetiti(i odstreliti).Sada vec i stenci polako love,pa je to zadnji voz da se redukuje njihova brojnost,ako se zeli loviti zec i fazan na jesen,ali sa ovakvim odnosom gde imamo vecu populaciju predatora nego plemenite divljaci taj zadnji voz je izgleda vec zamakao za krivinu.
Primicanje i ulazak u sela nije vezan samo za pritisak od strane sakala(kod nas ga nema),vec su se i one zbog manje plena u ataru okrenule lakim i kaloricnim obrocima made in kokosinjac.U mom selu ima 200-njak praznih kuca,dobar deo je urusen,a podrumi tih kuca su idealno mesto za razmnozavanje(u zadnje dve godine desetak legala je unisteno u takvim podrumima).Kod nas,srecom,jos uvek ima divljaci,ali je i brojnost lisica ogromna zahvaljujuci pre svega debilnoj odluci nase skupstine da se loce samo nedeljom.Posto je konkurencija velika ulaze u sela u potrazi za hranom i kad se jednom domognu lakog obroka ostaju u selu do smrti.
E sad,postavlja se pitanje eticnosti u odstrelu lisica krajem marta i pocetkom aprila kad odgajaju svoje mlade,pa je cak i ovde na lovackom forumu obrisana slika lisice koju sam pre par godina odstrelio,a imala je 9 aktivnih sisa.U HR je ako se ne varam i zakonom zabranjen odstrel u periodu reprodukcije,dok kod nas to nije slucaj.Da napomenem da sam te sezone kad je odstreljena doticna Samanta Fox,ja odstrelio 21 lisicu a grupa ukupno oko 35 na 600-650ha revira kojim gazdujemo.U Nemackoj je uzbuna zbog steta koje prouzrokuju divlje svinje,kako na usevima tako i u saobracaju i osiguravajuce kuce koje isplacuju odstetne zahteve u stotinama miliona evra vrse pritisak da se stave van rezima zastite(mislim da su u nekim oblastima i stavljene),a mi se pravimo fini u situaciji kad 80%lovaca svoju lovinu u gajbici iznosi na streljanje.Na hajkama se i pored redovne nediscipline redovno odstreljuje od 5 do 10 lisica i po koji sakal,a posle nam kriva hemija,zeleni,zakoni,klima,mehanizacija,sunceve pege i jos gomila izgovora za nerad.Nekad su se lovci stimulisali za redukciju brojnosti predatora,a danas ti treba veza da dobijes dozvolu za lov istih=nekad zeca lovili mrezama,a sad ti treba veza da vidis zeca.

Kad se sve sabere i oduzme,kakvi smo i dobro nam jeKolce
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

ssekir75
 а шта ћеш, морају и они у удружењима да одморе мало... тешко је да се испишу дозволе за штеточине... оно, мени ономад рекоше и да немамо посебну дозволу за лов предатора, него само успут на осталим дозволама, тако да до пола априла седење дома...Glavu o zid а после следи "јеси ти нормалан да пуцаш на лију док чекамо вепраHisterian" и тако се лије бију само кад крене групни лов на фазана и кад нема патака и гуски. и онда наравно криви коскилдери од 11 метра, трактори што јуре 200 на сат, хемија знате било на тв не смета нимало, а лисица бре и нема, не виђају се... па наравнода се не виђају кад сте засели у кућу и зинули у певаљке на пинкBesan

canis aureus

ssekir75 kaže:

... не виђају се... па наравнода се не виђају кад сте засели у кућу и зинули у певаљке на пинкBesan

ŠekirE
muče li te migrene ovija dana?!?

Ovde na temi smo nas nekolicina izneli takvo viđenje situacije i "nedostatka lisice" u ovom periodu ...
Verujem, ne tvrdim, da je ova nekolicina(dreger, tomovrbas, pa i ja) češće "u terenu" a manje pred pinkom i tv od tebe Confused
ovim tvojim upisom si prozvao, po pitanju zinuća u pevaljke, baš tu nekolicinu pa ...

... ili si trebao da budeš direktniji ?!? Zbunjen
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

sasaruma
 Kolege, ne se sekirate lisice ima i dalje, samo malo promenila navike.Sinoc se vracam sa drugarima iz lova na patke a ono gde god sinem farom sijaju okice. Uspeli smo jednu da odstrelimo stala ispred kola na oko sedamdesetak koraka i bila bas ljubazna ,pustila nas da izadjemo iz auta pa da napunimo puske i ode bogu na istinu.Ma ima ih samo nesto kasnije izlaze .Videli smo sinoc par komada ali nismo imali karabini i jbg.Oko ponoci su aktivne 100%.

mrwa22250

sasaruma kaže:
.Ma ima ih samo nesto kasnije izlaze .Videli smo sinoc par komada ali nismo imali karabini i jbg.Oko ponoci su aktivne 100%.

Upravo su takva i moja zapazanja jer se cuju obicno kada se vec vratim kuci oko sat vremena posle potpunog mraka,a ujutro isto toliko pre svitanja(tragovi vode do rupe i bas su svezi).Uskoro ce postati aktivnije pa ondak...Ceracemo se jos.

tomo vrbas
 Ja sam cekao i na rupama jer u ovo vreme mi se takav vid lova najbolje pokazao uvek sam imao siguran odstrel jer iz rupe mora da izadje ali sada sve mrka kapa.Imam jos tri dana lova sa karabinom i onda prelazimo zbog dozvole na sacmarice pa cemo videti jos u martu rezultate mada se mi u martu mesecu pre kvalifikujemo na pernate predatore sivke i svrake kojih imamo na milione i moja grupa se ispraksirala da nam je dnevni ucinak po nekada i do 40komada sto sivki sto svraka.

lisac
 Tomo na koji nacin lovite svrake i vrane ako nije tajna?
Vladan

tomo vrbas
 Imamo par sumaraka ne vecih od 1ha i tu su im gnezdilista gde one predvece dolaze mi se namestimo sat vremena ranije i cekamo ih da pocnu da dolecu i onda pri doletanju ih lovimo.I na ta gnezdilista na primer ako jedno vece odlovimo dobro onda tu ne dolazimo par dana da se primire pa ih opet iznenadimo sa sivkama je isti postupak.

Kolega obrati pažnju na upise , da se ne kose sa zakonom.

Srbijalov Admin Tim.

mrwa22250
 Svrake odlicno reaguju na kmecanje zeca.Dok jedan vabi ostali se u polukrug nameste oko njega i kad izvidjac zavrsi osmatranje eto celog jata u taj polukrug.Uigrana tri cetiri lovca mogu imati odlican ucinak za nekoliko minuta,pa promena pozicijeOdobreno

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,707,471 posete www.srbijalov.com