Имаш неког киборга земара. Уградио си му чип да само власника позна и ради са њим.
Шалим се мало. Видео сам како твоји керови раде. Има ту доста до кера, али и ти си много труда и времена уложио у рад са њима, не умањуј своје заслуге.
Nije kiborg,ali nije ni daleko.Ne umanjujem zasluge sto se tice obuke i treninga,ali sad kad je osnove savladao,glavna uloga pripada njemu.90%akcije ove sezone je bilo pred njim,a aporta mozda i vise jer je lud za aportom.Cak sam u jednom lovu dva puta za redom morao da ga"resetujem"jer je matorom otimao vec uzet aport,a to ne volim nikako.Ko prvi stigne,taj neka donese da nebi bilo pola jedan pola drugi.
U svakom slucaju,moj rad i trud u obuci se isplatio,na obostrano zadovoljstvo i zadovoljstvo cele grupe.Jedino mozda fazani imaju zamerki,ali sta je tu je
Dobar pogled.
Danas u Petrovaradinu jako lep lov, jako lepo druženje, dragi ljudi i opušten dan.
Nisam neko vreme pisao, a išao sam manje više redovno u lov,.... jer sve je bila klasika, i lov i ulov, ali...danas je bilo drugačije...
Danas su kod nas u gostima (ja već Dakija i Lalu svojatam, iako nisu članovi, i računam ih kao domaćine kada su ovde ) bili naše drage kolege Mrwa, Petar i Ares.
Sticajem okolnosti (čitaj posao i nenajavljena poseta roditelja iz unutrašnjosti) nisam bio u mogućnosti da ih posetim kod Dakija gde su prethodni dan dočekani u NS, a okupila se lepa grupica forumaša. Naravno nisam danas pošteđen zbog sinoćnog izostanka, a Daki nekakve papuče pominje celi dan...kanda mu fale pa ću da mu kupim
Šalu na stranu, opet po običaju jutarnji dolazak u 7:02 a gosti stigli pre domaćina
Kako sam započeo ovu jesenju sezonu...tako je i završavam
Lov fazana iz veštačkog uzgoja, ispuštenih pred lov, kerovi ih pronašli, markirali, podigli, mi malo kao pucali, neki pogađali..., Mrwin Ares proglasio monopol nad aportom ostreljenih fazana i to je to ukratko što se standardnog dela lova tiče...
Ulov 8 lovaca pred doručak je ovo:
Doručak...
klasika, malo meze od domaće dimljene radinosti pred glavno jelo,
a naravno...i ovaj put kada se okupimo, stvar spašava Petar!
Ćale mu (Mrwa) kao da se našao u nezgodnoj situaciji sa vatrom(roštiljom), pa je onda Peki uleteo i napakovao i ispekao ražnjiće(nema šta klinac je profi)....prste da poližeš!
Malac ga je izvadio (očekivano, šta mislite što vodi sina u lov....), a ponadao se onaj severnjak da će kao kod njih biti metalna rešetka i samo baciti da se peče, ali su ipak bili ražanjevi !
Ares standardan, malo su ga zbunjivali mirisi fazana iz volijere, ali je zato aport gotovo uvek bio njegov. Dakijeva Aka...vrhunska danas, onako podgojena odlovila ko cura, ne pravi razliku između divljeg i ispuštenog fazana, sve traži, prevejan je to ker. Zadnja dva lova kod nas (Mišeluk i danas) apsolutno fantastična! Držala marku dvaes' sekundi na koki koju smo naknadno tražili, i kada je koka krenula, povukla kule do poletanja, a tada je bio znak da se skloni jer je Mrwin Ares video pogodak i to je bila objava kraja te akcije (Mrwa još samo treba da ga nauči kako da se ponaša u gostima i u društvu dame )
Moj Meda je bio na domaćem terenu i bio je standardan, marke i sve po redu, čak je jednog ranjenog petla predao Mrwi(do duše nije seo dok ga je predavao), i to je jedini njegov aport danas, jer je u lovu bio Mrwin Ares, a Ares je najveći ker u lovu ...
Posle doručka, nastavili smo lov, onako opušteno....
Pošto je nama Mrwa u gostovanju kod njega pokazao ogradu, mi smo ga odveli do zaleđenog Dunava
Kasnije smo pretresli teren i jedno zaleđeno jezerce , do duše samo... do pola (a koje mi inače zovemo bara, od jedno kilometar ipo: Šinter-Hagl)
Tu su Ares i Meda ušli u šumarak i digla se srna, a kasnije je Meda pronašao i mladog zekana, kojeg retko/gotovo nikad viđamo u tom trenu...
Jedan stariji Gost lovac je na istom delu podigao i usamljenog gusana, a lovac početnik je imao tu ludu sreću da sa jednim patronom obori svoj prvi ulov, i to ni manje ni više mladog gusana....i naravno usledilo je lovačko krštenje.
Gostima je ovaj put pripala čast da budu Tužilac i branilac, a mlađani lovac je to sve stojički izdržao, jer je ipak iskoristio svoje pravo da sam bira kuma, kojem su vruće nekako malo manje manje vruće od onih koje ja pamtim...
Svaka čast drugari na lovu i druženju. Nego Tomaš, kako se nisi plašio da onu debelu Dakijevu kuju vodiš na led? Mogla je da propadne onako teška. A i onoga rovitog Lalu ne treba da puštate van grejane prostorije na ovome minusu. Što se tiče ostale dvojice, to su prekaljeni Krajišnici i njih ni maljem ne možeš da dotučeš. Samo bi malj polomio. Ovako je Lalin ker imao monopol kao sada Mrwin. Ali ne na aport, nego na bludne radnje. Samo je gledao na koga će da naskoči. Isti gazda.
He, he....čuj ne treba Lalu da puštamo napolje...ma on nije ni bio, pokušavali mi na sve načine da ga izvučemo napolje, ali džaba...vole toplu sobu više neg slaninu
To što mu je ker bio bludan, to samo potvrđuje onu izreku: Kakav vlasnik, takav ker
A kada on nije tu, nekako i mi ostali nešto pogodimo, mada....da je Lala bio juče, prisvojio bi i odstrel onom mučenom lovcu početniku, pa ni krštenja ne bi bilo , ili bi na licu mesta radio obdukciju
Dakijeva kuja je greota što je onako pregojena, jer je to kompletan kerić, u svakom smislu, sve ima dobro, a verovatno bi i njoj bilo lakše kada bi onaj papučar imao hrabrosti da svojoj zabrani tov kerova i mačaka po kući..., to kad odeš kod njega u dvorište, to se sve kotrlja koliko su okrugli, što lovački, što ukrasni, što mjau-mjau
Dakijeva kuja je greota što je onako pregojena, jer je to kompletan kerić, u svakom smislu, sve ima dobro, a verovatno bi i njoj bilo lakše kada bi onaj papučar imao hrabrosti da svojoj �ena zabrani tov kerova i mačaka po kući..., to kad odeš kod njega u dvorište, to se sve kotrlja koliko su okrugli, što lovački, što ukrasni, što mjau-mjau
Da malo dopunim dosadašnje izjave , a Mrwa će mi pomoći. Elem veče pre Mrwa i Petar dođoše kod mene na jedno lepo druženje , očekivali smo i Lalu , koji se kasnije pojavio na opštu radost (ne zbog njega ) u društvu sa Beybeom i njegovim ocem. Kada smo razgledali onaj vašar od moje "lovačke" sobe Mrwa pozove telefonom Tomasha, predade posle par reči meni telefon da nastavim razgovor i ja normalno i Tomasha zovem da dođe , jer je lep juneći guraš pardon gulaš vruć . Kaže Tomaš ne može , te mala deca , te mlada žena. Dobacuje u razgovoru Mrwa da će mu kupiti nove papuče i tad usledi odgovor: ŠTA ? J A , kad odlučim da dođem , spakujem ženu i decu i dođemo svi zajedno ! ! ! !
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Ajde da i ja reknem koju,da se odlicni domacini ne naljute.
Izuzetno lepo druzenje u N.Sadu i Petrovaradinu.Prvi dan kod Dakija,druzenje,zayebancija,iznenadjenje u obliku mog majkana i njegovog matorog i naravno jedan "roviti"dedica koji nazalost nije mogao da nam se pridruzi u lovu sutradan.Oderasmo punu serpu gulasa,za koji bih rekao da je vrhunski ali bih ostao bez prigodnog epiteta za rakiju"DUNJU",ne znas sta je od cega bolje.Izuzetan utisak na mene je ostavio Dakijev mladi bretoncic,kako gradjom tako i jos vise temperamentom.Nisam neki strucnjak za bretone(koristim ih samo kad nemcima radim aport dlakave divljaci),ali ovaj malac i pas iz Dakijeve avlije koji krasi grupu iz Petrovaradina(sin Zika i Ake)su na mene stvarno ostavili izuzetan utisak.
Uz dobru ekipu,vreme brzo iscuri pa je ocas doslo vreme da se ide u krevet jer je valjalo sutra loviti.Petar i ja spavali odlicno,a nazalost nas domacin je morao nekoliko puta ustajati u strahu da se nasa zver ne oslobodi iz boksa i ne doruckuje njegovu malenu ergelu(4 psa i 5 macaka=taman dobar dorucak).
U nedelju lep lov,ispusteni fazani nas malcice zbunili i dok smo se snasli veci deo akcije zavrsen.Teren koji smo lovili ostavlja bez daha i dodje mi da se rasplacem da u takvom terenu nema dovoljno fazana iz prirode,ali to je na zalost postala svakodnevnica u vecini vojvodjanskih lovista.
EEE sad,ako lov traje kratko,dorucak traje duuuuugo duuuugo.Kakva je klopa bila najbolje svedoci to sto ja od jucerasnjeg dorucka jos uvek nisam nista drugo jeo.Kad sam video koliku su vatru nalozili sve mi je bilo jasno,a i Daki mi rece da on kad god tu lovi,rucak i vecera nisu potrebniTomasheva grupa za cistu desetku,tako da sam se od pocetka osecao kao da tu lovim vec 5 godina.Zayebancije ko na forumaskim okupljanjima,a moj Petar je imao priliku da bude svedok jednog lepog lovackog dogadjaja-lovackog krstenja.U ulozi tuzioca moja malenkost(obicno sam sa druge strane al sam se dobro snasao),advokat Daki,a lovac sam birao kuma.Cim smo dosli kuci Petar je prepricavao dozivljaj.Za malo se upisho od smeha jer smo se stvarno potrudili da bidne komendija
Hvala vam na gostoprimstvu dragi prijatelji,sa naravno zeljom da se sto pre ponovo okupimo
Iz poštovanja prema gostu , da mu ne presedne gostovanje i da mu ne propadne trud u odgoju i dresuri zaista perfektnog kera , zatvorio sam kerove a posebno mačke. Ima kod mene par komada tigrastih i žutih.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
Земара тачно ће да те искваре ови зло.еби. Све чешће удараш по ракији. Рачунам да си сада већ ушао у форму и да немаш главобоље сутрадан.
Него тренирај и даље. Прете нам се са неким дружењем крајем фебруара, па да ми не заостајеш и да се не брукаш.
Земара тачно ће да те искваре ови зло.еби. Све чешће удараш по ракији. Рачунам да си сада већ ушао у форму и да немаш главобоље сутрадан.
i
Poceo sam da se druzim sa flasom kao veoma mlad i neukusan,a pokvario se(prestao da pijem)kad se obicno pocinje izmedju 19-20god.Obzirom da zivim u zemlji neslucenih mogucnosti i da radim kod privatnika,izmedju alkohola i bromazepama biram ovo prvo(evo vam ga na-farmaceutska mafijo).Kad sve objektivno sagledas,drugari me popravljaju za moje dobro jer ovde mozes opstati samo pijan ili potpuno lood
P.S.Glavobolja je najcesce nusefekat nas nikotinskih zavisnika jer alkohol trazi gomilu nikotina
Kolege kada u vasim udruzenjima pocinje lov na fazana?
Ko mene u LU Cacak Cacak pocinje 29.10. i trajace narednih 9 nedelja uz to se zec lovi uporedo sa fazanom prvih 5 nedelja i ako smo pokusavali da zabranimo lov zeca ili bar da smanjimo na 1-2 nedelje mi iz naseg drustva nismo uspeli preglasali su nas. Jedna nelogicnost je sto ne smemo loviti lisicu tih 9 nedelja, tj takva je odluka doneta.
Ko mene u LU Cacak Cacak pocinje 29.10. i trajace narednih 9 nedelja uz to se zec lovi uporedo sa fazanom prvih 5 nedelja i ako smo pokusavali da zabranimo lov zeca ili bar da smanjimo na 1-2 nedelje mi iz naseg drustva nismo uspeli preglasali su nas. Jedna nelogicnost je sto ne smemo loviti lisicu tih 9 nedelja, tj takva je odluka doneta.
To se boji uprava krivolova srneće divljači, pa zato ne izdaje dozvole...a ne shvataju da što je više lovaca prisutno, manje će biti krivolova.
U redovnom lovu, ja nisam upoznao ni jednog lovca koji neće puknuti liju ili šakala kada se love fazan i zec, ne znam jel se takav još rodio....
Na čekanju svinja i u lovu na srneće....možda poneko i preskoči liju, ali u redovnom lovu, svugde ide umanjenje članarine.
A to što se ne izdaju dozvole za čekanje lije....Glupost neopisiva!!!
Kod nas redovan lov počinje 15. oktobra, i traje nekih 17-18 nedelja, u zavisnosti od toga da li će se biti interesovanja za novogodišnji i božićni lov. Ali mi nismo merodavni za upoređivanje, jer imamo svoju fazaneriju, realno lov na poligonu može da traje preko cele godine....
Trenutno smo fokusirani na DS koja pravi strašne štete poljoprivrednicima pored sve ove suše...
U nasem LU nista nema logike. Od radnog vremena, lovocuvara koji nista ne rade, manjine koja vlada vecinom, statut, sve nam je nelogicno,ali nadam se da ce se to promeniti uskoro, na ovaj ili onaj nacin. Predsednik podruznice nam je rekao da precutno naravno ako izadje lisica je odstrelimo ali da ne pricamo nikom jer je takva odluka(znaci da idemo u krivolov).
Mi smo u nasoj podruznici imali volijeru ali sto bi rekli spala knjiga na 3 slova po smo i mi napustili to. Kod nas divlje svinje skoro da nema, a srne ako se pojave odmah ih ociste iz lovista kazu unistise im kerove i nikom nista.
Jednom recju JAVASLUK.
Mi sezonu otvaramo u nedelju i imaćemo 18 regularnih izlazaka na fazana, što bi rekli - po kalendaru.
Što se tiče zeca to je vaša volja, nemojte ga loviti, niko vas ne može naterati. Npr kod nas u udruženju svaka sekcija odlučuje da li će i koliko izlazaka imati pod uslovom da ne ispunimo fond po godišnjem planu gazdovanja. Ima primera gde su određjene sekcije odlučile da ne love zeca dve godine za redom ne bi li poboljšale stanje zečije populacije.
U mom udruzenju Trest otvaranje je u nedelju 01.10 mada radi obaveza prva dva izlaska preskacem, insce sam misljenja da pre 15.10 netreba otvarati sezonu iz mnogo razloga.Mi cemo loviti dok budemo lovili jer su nam prosle godine odjednom zatvorili lov 20.11.16 kad je bilo najlepse tako da ni ove godine iako je receno 16 izlazako lako mogu biti samo 7-8.Inace fazana imamo vec 10 tak god.dovoljno,nekad vise nekad manje ali uvek dovoljno i to iskljucivo divljake.Sve u svemu za mene je ovo glavna lovna divljac i lov fazana tj moj prvi izlazak 15.10 jedva cekam.Svi kolegam koji u nedelju pocinju zelim dobar pogled.
Kolika treba da je brojnost fazana da bi se isti lovio 15+nedelja.Ovo pitanje ne vazi za lovista koja fazane ispustaju iz fazanerije vec na one koji imaju prirodnu populaciju.Mi imamo odlicnu brojnost divljaka i idealne stanisne uslove pa nikad nismo lovili vise od 12 nedelja+ubacujemo 300-njak pilica iz volijere.Ne otvaramo nikad pre polovine oktobra,teren se redovno cisti od predatora,hranilice su vec pune,a koke ucestvuju u odstrelu sa manje od 5%.Vec nekoliko godina belezimo konstantan rast populacije,a suprotno onome sto struka tvrdi,na najjacim fazanskim terenima nam se pojavila jarebica koje sad vec ima u ozbiljnom broju.
Po meni,smisleno gazdovanje nalaze odstrel prema stanju na terenu i ne moze se unapred nista sa sigurnoscu predvideti.
Mnoga lovista koja su se slepo drzala zacrtanog plana,iz godine u godinu su zahvatala iz maticnih fondova,a kad su isti nestali pocela je igra"streljanje kokice iz gajbice",koja sa pravim lovom ima malo ili ni malo dodirnih tacaka.Kao sto vec rekoh,tamo gde nema stanisnih uslova to je neminovnost,ali ima toliko odlicnih stanista gde je fazan divljak nestao ili ga ima tek u tragovima.Nesto slicno se desava sa zecom i ne mogu da se otmem utisku da je pored svih negativnih uticaja,lose i nedomacinsko gazdovanje ona kap koja je prelila casu.
Dobar pogled svima koji krecu u nedelju.
Мрва . У многим ловиштима је већ сад једини могући лов кокошака из гајбице, које не знају ни да полете кад треба, него их ловци шутају ногама а керови хватају живе на земљи. Зеца је некада била пуна Бачка и за лов и за хватање мрежама за продају, а сада га у многим ловиштима нема скоро никако.
Mrva upravu si samo sto nasi strucni ljudi u LU izgleda imaju fiozofiju kako sto pre i efikasnije iztrebiti divljac a svi znamo da je lov nesto sasvim drugo.Ja licno mislim da je 8-10 izlazaka sasvim uredu.Kod mene licno u sekciji nema bas velikog intresovanja za lov fazana tako da grupa od 8-9 ljudi lovi do max10h i onda ostajemo ja i jos 2-3 lovca do 14h tako da se i neodstreli neki ogroman broj fazna,mislim da je prosle sezona grupa odstrelila oko 50 fazana.Takodje i mi ispustamo tj jest hranimo predatore nekad sa odraslih 100-120 fazana nekad sa 200-300 pilica iz voliere kako kad,a prosle godine je na nivou sekcije odstreljeno 4 lisice i 1 sakal nece ljudi da love to,kazu nejede se a sam nemozes da dobijes dozvolu i eto ti muke.Sto se mene licno tice ako dodje vreme da moram da lovim fazana iz gajbice to ce znaciti kraj moje lovacke kariere na fazana lovicu samo predatore kad budem u mogucnosti posto me lovovi srna i divljih svinja nesto i neprivlace puno.
U mom LU lov fazana pocinje 22.10,lovi se najvise 10 nedelja a moze i jedna nedelja da se smanji,inace smo jedno od najbogatijih LU u Srbiji sa fazanskom divljaci i to pravih divljaka,tako da mi nije uopste jasno da neko lovi 15 nedelja?
Inace pustamo redovno oko 1000 poluodraslih u loviste al to nema mnogo uticaja na populaciju jer vecina od toga zavrsi na trpezi predatora,nikako da se dogovorimo da to vise ne radimo ili da promenimo nacin ispustanja u lovistu.
To sto neko nekom ne da da lovi predatore u lovnom danu je slucaj za psihijatriju a ne za druge institucije i da nije zalosno bilo bi jako smesno,ali nazalost znam jos neka LU koja ogranicavaju lov istih sa naravno nekim nebuloznim razlozima,jedino mogu tim lovcima da porucim da moraju sami da se izbore sa tim problemom jer niko sa strane nece da im to resi.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?