Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Gađanje karabinom

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Gađanje karabinom
xxxvrsix

Podunavac kaže:

Kad smo već kod gađanja karabinom i štelovanja optike hteo bi ovde da pohvalim jednog našeg kolegu, člana portala Srbijalov. Reč je o Šejtanu.
Juče smo nas dvojica zajedno lovili srne u Kuli (o čemu ima upis i slike na temi lov srndaća). Šejtan je u sred lova iz mobilnog telefona pogledao podatke o upucavanju, i na balističkom turetu izvršio prepucavanje optike na PPU municiju. Za manje od minut vremena. I nakon toga nameštanja bez probe pogodio lisicu na 200 m i srnu na 350 m. Sa puškom Zastava M 70 u kalibru 270 Win. Standardni karabin sa drugim kundakom ali bez bedinga, picatinny šinom i optikom Meopta MeoStar R-1 3-12x56 sa svetlećom končanicom i vanjskim turetom. Pogoci za svaki respekt. Pogotovo ako uzmemo u obzir da na karabinu nema nikavih dorada za bolju preciznost i da je pucano PPU municijom. Toliko o obaveznim doradama na svim Zastavinim puškama jer su neprecizne, a i o lošoj PPU municiji.

svaka mu čast!
imam i ja nekih tih balističkih programa i mogu reći da mnogo znače, al nemam daljinomer Sad, al pomaže končanica...
takođe sam i neke nalepnice lepio na turet pokazaću posle sliku

od programa predlažem kolegama sterlok, sniper calculator, BRC, MBC pa šta se kome dopadne, naravno platforme su podržane i android i IOS

270 je jako dobar kalibar
možda bi sa bedingom još dobio na tačnosti ko zna...
svaka čast za ppu

Planinko011
 Povodom malo uzavrele prepirke oko tog gadjanja na daljinu, kalibrima, paramterima i balistici uvek postujem kada neko kaze na osnovu onoga sto sam procitao, cuo od dobrih lovaca i strelaca, svoje licne prakse u lovu i na strelistu njegova istina od tome je takva i takva....

Ko kaze da je to tako i nikako drugacije a da bih to prihvatio kao aksiomu Starivoleo bih da mi dokumentuje sa bar dva zavrsena fakulteta i to balistikom i drugi o lovstvu (ne vaze SEGA MEGA fakulteti) ili bar po 10 godina rada u stranjskoj fabrici municije i u nekoj lovocuvarskoj sluzbi te medaljama sa svetskih sampionata u streljastvu, kolekcijom od 200-300 trofeja bio mase preko 80kg (moze i propratnica za netrofejnu divljac) i tacnom evidencijom o bar 90% uspesnosti odstrela sa ne daljom potragom od 50m bez upotrebe psa.

Pisao sam o rodjaku koji ima te odstrele i na 600m ali ima i pricu kako je pretprosle godine na 1000m ranio srncaca (but ili drob) pa ga je sutra cekao da ga dokusuriShock.
Dobro, to se desi nekima i na 50 ili 100m Confused.

Ali eto ja sam od ljudi koji su uticali na mene sa pricama o lovu i iz lova najvise slusao upravo njegovog oca, koji je bio veliki gospodin i covek, koji je bio armijski prvak svojevremeno u gadjanju (one cele SFRJ), koji je lovio do nekog trenutka a onda postao i predsednik drustva i poceo da gaji dok mu rat nije unistio ono sto je odgajio a posle cestito nije pusku podigao.
I eto, njegova istina je bila, da nije pucao na srndaca preko 150m i nikada ako srndac nije okrenut bocno ili ako nije u mirovanju.
Pa eto kada god uzmem u mus srndaca ili jelensku divljac meni verovatno kroz glavu prodje njegov adet.
E sad, pominjao sam lovocuvara, mog dobrog druga, koga sam cesto nisanjenjem izbacivao iz takta kada pirsujemo ceo dan po suvom liscu i jedva dodjemo do sanse uz kuknjavu "nemoj gadjati u solju za kafu pogodi tanjir". I kako smo generacija i priblizne tezine a oba bivsi rukometasi dolazilo je i do gusanja i rvanja (naravno prijateljskog) ako ne pucam.
A to drugi covek od koga sam kupio znanje i to je njegova istina.

I sigurno je da je istina ono sto je Podunavac rekao o odvajanju lovackog pucanja od streljastva i long ranga i javlja mi se da je ta famozna granica je mislim za 50% lovaca 100m, za jos 30% 200m za jos 15% na 300m a za preostalih 5% koji imaju adekvatan alat i rutinu je granica iznos potrebne energije za kalibar koji poseduju na cilju.
Najveci problem je sto u ove prve tri grupacije postoji bar jos 10% njih koji misle da su u 5% (uz one koji ne bi pusku ni trebaloi da imajulovac).
Moja istina tj. pozeljna daljina je do 70m za pucanje iz ruke, do 200m za pucanje sa ceke ili uz naslon uz drvo a zelja mi je obzirom da imam solidan alat za to uz pravilan izbor municije i vezbu da dodjem do 120-150m iz ruke i 300m sa ceke ili naslona.
Ali obzirom na godinice i nedostatak parica za dovoljno municije za trening Siroma, kao i objektivan problem nepostojanja strelista od 300m u blizini (otici jednom-dva puta godisnje je nedovoljno) ne znam da li cu i kada cu dotle doci.

hercegovac

Planinko011 kaže:

Povodom malo uzavrele prepirke oko tog gadjanja na daljinu, kalibrima, paramterima i balistici uvek postujem kada neko kaze na osnovu onoga sto sam procitao, cuo od dobrih lovaca i strelaca, svoje licne prakse u lovu i na strelistu njegova istina od tome je takva i takva....

Ko kaze da je to tako i nikako drugacije a da bih to prihvatio kao aksiomu Starivoleo bih da mi dokumentuje sa bar dva zavrsena fakulteta i to balistikom i drugi o lovstvu (ne vaze SEGA MEGA fakulteti) ili bar po 10 godina rada u stranjskoj fabrici municije i u nekoj lovocuvarskoj sluzbi te medaljama sa svetskih sampionata u streljastvu, kolekcijom od 200-300 trofeja bio mase preko 80kg (moze i propratnica za netrofejnu divljac) i tacnom evidencijom o bar 90% uspesnosti odstrela sa ne daljom potragom od 50m bez upotrebe psa.

Pisao sam o rodjaku koji ima te odstrele i na 600m ali ima i pricu kako je pretprosle godine na 1000m ranio srncaca (but ili drob) pa ga je sutra cekao da ga dokusuriShock.
Dobro, to se desi nekima i na 50 ili 100m Confused.

Ali eto ja sam od ljudi koji su uticali na mene sa pricama o lovu i iz lova najvise slusao upravo njegovog oca, koji je bio veliki gospodin i covek, koji je bio armijski prvak svojevremeno u gadjanju (one cele SFRJ), koji je lovio do nekog trenutka a onda postao i predsednik drustva i poceo da gaji dok mu rat nije unistio ono sto je odgajio a posle cestito nije pusku podigao.
I eto, njegova istina je bila, da nije pucao na srndaca preko 150m i nikada ako srndac nije okrenut bocno ili ako nije u mirovanju.
Pa eto kada god uzmem u mus srndaca ili jelensku divljac meni verovatno kroz glavu prodje njegov adet.
E sad, pominjao sam lovocuvara, mog dobrog druga, koga sam cesto nisanjenjem izbacivao iz takta kada pirsujemo ceo dan po suvom liscu i jedva dodjemo do sanse uz kuknjavu "nemoj gadjati u solju za kafu pogodi tanjir". I kako smo generacija i priblizne tezine a oba bivsi rukometasi dolazilo je i do gusanja i rvanja (naravno prijateljskog) ako ne pucam.
A to drugi covek od koga sam kupio znanje i to je njegova istina.

I sigurno je da je istina ono sto je Podunavac rekao o odvajanju lovackog pucanja od streljastva i long ranga i javlja mi se da je ta famozna granica je mislim za 50% lovaca 100m, za jos 30% 200m za jos 15% na 300m a za preostalih 5% koji imaju adekvatan alat i rutinu je granica iznos potrebne energije za kalibar koji poseduju na cilju.
Najveci problem je sto u ove prve tri grupacije postoji bar jos 10% njih koji misle da su u 5% (uz one koji ne bi pusku ni trebaloi da imajulovac).
Moja istina tj. pozeljna daljina je do 70m za pucanje iz ruke, do 200m za pucanje sa ceke ili uz naslon uz drvo a zelja mi je obzirom da imam solidan alat za to uz pravilan izbor municije i vezbu da dodjem do 120-150m iz ruke i 300m sa ceke ili naslona.
Ali obzirom na godinice i nedostatak parica za dovoljno municije za trening Siroma, kao i objektivan problem nepostojanja strelista od 300m u blizini (otici jednom-dva puta godisnje je nedovoljno) ne znam da li cu i kada cu dotle doci.

Isto mislimo. Potpisujem!

canis aureus

Planinko011 kaže:

...
javlja mi se da je ta famozna granica je mislim za 50% lovaca 100m, za jos 30% 200m za jos 15% na 300m a za preostalih 5% koji imaju adekvatan alat i rutinu je granica iznos potrebne energije za kalibar koji poseduju na cilju.
Najveci problem je sto u ove prve tri grupacije postoji bar jos 10% njih koji misle da su u 5% (uz one koji ne bi pusku ni trebaloi da imaju
lovac ).
...

Pun pogodak!!! Odobreno
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

7x57
 Slažem se. Takođe svako treba da utvrdi sopstvene granice, ali ne sa klupe na strelištu, već u realnim uslovima, iz ruke, sa kolena, štapa ili kako već ko puca. I nikoga ne treba da je sramota da kaže npr: Ja pogađam do 100m, ali svaki put.

Nisam pristalica teorije: Ma pucaj, tebe košta metak, a njega možda glave.

Napravite metalnu ploču (gong) prečnika 10 inča (25cm) i udaljavajte se, kad prestane da zveci od pogodaka, to je to. A za predatore probajte sa glinenim golubovima, čini mi se da su prečnika 11cm. Zanimljivije je od papira. Mašti na volju, ali pucajte ljudi, vežbajte.
Draško

Zlatar
 Veliki pozdrav I poštovanje za druga Planinka!!!
pošto on zna gde lovim I znamo iste ljude i kako je teško piršovati ceo dan kad je suvo lišće i na kraju ne pucaš jer je mlado grlo ili srna, kao I stanje u društvu,drago mi je da je on spomenuo(da sam ja rekao auuu) ljude koji pogode na 600m a u vrat na 400m 1/1,neću ulaziti u detalje znamo ko ume.
Al ne smem da kažem ništa za 1000m papir pucamo stalno sa brda na brdo preko kanjona ima bar 3 različita vetra I ko zna koliko promena vetra .. Al eto vežbamo oprema se stalno poboljšava,učimo,

Društvo ima oko 500 ljudi teren je veliki mnogi nepristupačni a ja znam 3 čoveka koji mogu da pucaju na te daljine.
većina ima 48ce sa il bez optika a kad ja pitah drugara šta će mu optika neki Zrak-spala končanica na dno on reče Znam ja đe nosi i pukne srndaća isto veče! srbijalov

Još jednom veliki pozdrav sa mog placa za Planinka I kad nikne neka koliba zovem na pragnje.
Evo slike od letos a on zna gde je
i68.tinypic.com/t701z5.jpg

i64.tinypic.com/121rdww.jpg

Planinko011
 Pozdrav za mladog kolegu Zlatara a i ja se nadam da cu se vratiti na stare staze gde se preko ocuju puni dusa. Genetika je cudo, mogu da odem na deset puta poznatiju takodje lepu destinaciju ali samo kad se popnem iznad oblaka i Drine se osetim kod kuce.
Sto se tice Raanj sve sam vise na grilovanom povrcu Cry.

Max011
 AUUU koliko ljubavi ima izmedju komesara za bezbednost i Planinka u postu iznad šta su ti zemare iz Podrinja. Ako treba fotograf romantičnih trenutaka tu sam. Samo to pragnje neuzimajte na Bobiji jer su tamo na tranzistoru čuli za reč ekologija (jer struje nemaju) pa su im svi proizvodi ekološki tj duplo skuplji nego na pijaci u Ljuboviji ili Loznici! Stari
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!

tomo vrbas
 Ma uvesce oni camcem preko Drine jedno pragnje preko je jeftinije!

Zlatar
 MAXE al moraš da povedeš i Doktora sa pumparicom da pregleda meso,šta je sigurno sigurno!!
A preko reke ide sve od goriva do jarića,hteli da teramo Sirijce preko puni para al nešto slabo interesovanje za te ture. Braća preko ih spremno čekaju uz srdačnu dobrodošlicu al ovi jok ni da čujuSmile

Planinko011
 https://www.youtu...4_S0rj_RtM

I mi se tu zaj...mo i raspredamo price o kalibrima, turetima, tablicama
Trt Milojka

xxxvrsix
 evo kako sam obeležio turete da ogovaraju daljinama, prelepio sa papirčetom postojeće
i1192.photobucket.com/albums/aa332/xxxvrsix/223/20160926_163927_zpslysr98sz.jpg

Planinko011
 https://www.youtu...ka+mu+cast

Salu na stranu da nisi pomenuo ja bih mislio da je to fabrickiBravo

mrwa22250
 Ajd da probam ovde da postavim sliku
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

mrwa22250
 Posto za vikend konacno krecemo da lovimo predatore,a da bih izbegao ovakve lose pogotke(ovaj iz gornjeg upisa),ponesok danas tandzare na upucavanje.Pored mog ljubimca ponesem i 30-06 i 5 metaka,cisto da vidim i njega kako se ponasa(iako ga skoro uopste ne koristim).
Elem,kad sam sve skockao puknem prvi(rimski broj 1),gledam u metu i ne vidim pogodak.Uh lepteyebo,pomislih da ga nema u meti.Prilazim i vidim pogodak u centru,nisko za u ovom slucaju 90metara.Sad mi vec laknulo,malo korekcije po visini i bice ok.Drugi pucam ko da sedim na drljaci i pobeze desno jedno 5cm.Treci opet dobar pravac ali mlogo visoko.Broj IV leze konacno gde treba.Vadim dva metka iz nove zalihe jer je stara pri kraju,cisto da vidim ima li odstupanja(obicno bude).Kad eto prijatnog iznenadjenja iz Uzica.Zalepishe se oba uz broj IV,a sve bolje od toga bilo bi ravno perverziji i malishu pakujem u futrolu.

Da retko pucam iz 30-06 vidi se iz prilozenog.Prvi desno i nisko,drugi,visina oko centra(znaci nisko).Pomeram po pravcu,visinu ne diram,ko da sam poneo sanduk municije i opet isto sranye.Pravac dobar,treci nisko do yaya,cetvrti opet oko centra ali je bar pravac solidan.Peti,pravac dobar,malcice previsok,ali od koga je dobro je.Ako ga budem koristio,puknucu jos par komada po papiru cisto da vidim kakvu grupu mogu dobiti,a do tada,na klupu za rezerve.

Vegetacija nam vec utekla i nisam neki optimista po pitanju odstrela,ali ako bude sanse,a odstrel izostane,krivac je onaj sto povlaci obaracGrin
Dobar pogled!
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Finnskogen
 6,5x55 Geco Plus Smeko
Finnskogen priložio:
19060187_10156265660158047_631734679182102824_n.jpg

Podunavac
 Bravo 2Odobreno
Tri prsta 2Kolce

Finnskogen
 jos 11 dana do otvorenja sezone na srndaca u Norveskoj i 16 dana do otvorenja u Svedskoj ..... ispit polozen, sve spremno. Sad se vec tresem ko prut na vetru Brzo se vraćam

hercegovac
 Danas probao tikku sa ppu psp bt 10,7 grama. Opalim dva metka i ono jedna malo prosirena rupa. ( drugi me opali optikom po čelu ). Tri klika desno i opet dva metka, skoro da se dodiruju u centru.
hercegovac priložio:
20171028_152358_hdr-1.jpg

hercegovac
 Evo junačke rane.
hercegovac priložio:
20171028_152719-1.jpg

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Držanje oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 161 09.10.2016. 23:28
Boksevi (kavezi) za držanje kerova KINOLOGIJA 275 24.03.2016. 09:30
PONAŠANJE I NAVIKE DIVLJAČI DIVLJAČ 33 29.09.2014. 21:03
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,620,719 posete www.srbijalov.com