Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov na divlje svinje

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov na divlje svinje
Planinko011
 Kolega Kljajo cestitke za pogodak a tu pogoditi svinju pred pogonom je majstorski ili sreca ako je nagrnula na tebeShock.

Eh Super Brno i 7x65Odobreno. Al ne moze covek sve da stigne sa ovim taksama i papirologijom. Jedino ako uzmem kolekcionarsku.

Cvele
 I konacno moj prvi(samostalni) odstrel ove vrste divljaci. Do sad' sam pucao na svinje sa jos jednim drugom, ili na vec ranjene da dotucem.
10.12.2017. 05:30h-zvoni alarm na mobilnom al' se meni ne ustaje(vece pre toga slavio slavu). Nekako ustanem, spremim se i sa ocem podjem put lovista. Prethodnog dana je padala kisa a onda uvece oko 21h se okrene na sneg, padao je par sati ali mokar. Posto mi stizemo iz jednog pravca a ostatak grupe iz drugog kao standardni dogovor je da se obidje s' dve strane i vidi da li ima svezih tragova. Sneg opancar je dosta olaksao posao tako da relativno brzo nailazim na prve sveze tragove, pratim ih malo ali odlaze u pravcu mog oca, obavestavam ga i on ih pronalazi da su izasle i usle u jednu malu sumicu(odakle nemaju gde, ispod nje je selo). Skupljamo se na kolibi i dogovaramo se da se deo grupe vrati tamo gde vode tragovi(3 lovca ostaju da pokrivaju prelaze gde ce mozda proci ako ih podignemo jer ne mogu da pesace puno). Nailazimo na tragove, sigurno 10-ak svinja je uslo u tu sumicu ali ne ono "standardno) u koloni vec u 2-3 kolone, ja ostajem kod tragova, otac levo od mene i jos jedan lovac desno, dok dvojica krecu u pogon sa jednom brak jazavicarkom. Na stanici covek iz pogona javlja da je vid'o velikog vepra ali nije mogao da puca, vepar se samo pomerio i uso u neko ogromno trnje, kerusa ga oblajava ali on nikako da mrdne. Probao je da se probije i pridje mu vlasnik keruse koji je u pogonu ali u tom trenutku krece, javlja na stanici da ide pravo na mene. Adrenalin krece da struji venama stezem kundak i eto ga, na 100-inak metara ispred mene u livadi krece na desno ali se ipak ispravlja i ide pravo na mene, kerusa za njim, "hvatam ga na krst" i vozim, kad' je prisao na jedno 30-40m krst na plecki i vucem obarac, krece jos brze da trci bez znaka pogotka, u tom trenutku repetiram i razmisljam kako je moguce da sam promasio, ver prolazi pored mene i ulazi u retku sumicu nisanim ga i trazim mesto izmedju drveta(nisko drvece sa velikom krosnjom) opet krst na plecki, boom, i sto bih ja reko kao u onim lovackim filmovima 2,3 koluta i ostaje na mestu. Mojoj sreci nikad kraja, sustize jazavicarka i krece da laje. Mislio sam da je vepar jer je sam tj sama krenula na mene, kada sam prisao vid'o sam da je svinja. Sama se podigla i posla ka meni, dok se posle pucnja ostatak copora podigo i prosao kroz gustis izmedju mene i oca. Teska od prilike po proceni starih lovaca 120-130kg. Zastavin karabin M70, kalibar 30-06Spr, optika Redfield Revolution 3-9x50 Accu-Range i metak PPU SP 11.7gr. Oba zrna su zavrsila pod kozom s' druge strane, jedno u butu a drugo u plecki(zbog ugla pucanja) i to me je iznenadilo kako nije bilo prostrela... Evo i par slicica

i65.tinypic.com/jigz8m.jpg

i66.tinypic.com/15x1wqs.jpg

i65.tinypic.com/2d0dld4.jpg

Ipak nije bio promasaj ni prvi Smile

i67.tinypic.com/28hjscl.jpg
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

Jastreb
 Cestitke ...

Ovo pokazuje koliko je svinja "zilava" divljac... dobro je sto su i Zakonom zabranili upotrebu PP sacme...

Cvele
 Hvala... Izuzetno "cvrsta" divljac...

7x57
 Čestitam Cvele. Jel´ palo krštenje?

Na poslednjoj fotografiji se vide obe ulazne rane, ako se ne varam. Ona čista je pretpostavljam druga i to zrno je nađeno u suprotnoj plećki. Ona pocepana rupa je od prvog zrna, kada je svinja išla ka tebi. Da li si to zrno našao u suprotnom butu? Ako je u butu sa strane ulazne rane nije ni čudo što je odnela, samo je krajcovalo, bez ozbiljnijih oštećenja unutrašnjih organa. Da li sam u pravu?

Nemoj da se sekiraš što nema izlaza, često odsustvuje kod SP zrna na tim daljinama. A i šta će ti izlaz, video si kako je pala kad trefiš gde treba, kao zeka.

Još jednom čestitam, pozdrav.
Draško

Cvele
 Hvala Smile Iskreno krstenja nije bilo, ali je bilo opste veselje Smeko
Tako je na fotografijama se vide ulazne rane, i ja predpostavljam da je ova ostecenija tj nepravilnog oblika prva i nadjena je u suprotnoj strani malo ispred buta, znaci proslo je zrno kroz telo. Oba zrna su ispala pri dranju. Ona nije isla skroz ka meni direktno, vec pod nekim uglom tako da sam imao plecku...

Ovde se vidi kako su se spojile ulazne rane

i64.tinypic.com/2e3pxrk.jpg

A evo i izlaza

i67.tinypic.com/fz3dkk.jpg

7x57
 Pokaza Cvele nama teoretičarima šta je grupa pogodaka i to na svinji u pogonu. Odobreno
Draško

tomo vrbas
 Svaka cast na ostrelu prvencu!Bravo 2

Cvele
 Hvala hvala iveli 3

Planinko011
 Kolega Cvele cestitke na odstrelu i grupi pogodaka Odobreno.
Pogotovo sto je prva svinja a nadam se tek jedna u dugom nizu.

Ja i drugar smo stavili tacku u subotu na sezonu lova na svinje u nasem LU i to da bi se duze pamtilo odstrel se pretvorio u malu agoniju.
Ovih konacno kisovitih dana je moglo samo peske do ceka (kad vec nemamo neki zesce pripremljen terenac) pa smo po vlaznom snegu otpesacili ta tri kilometra. Moja ceka je bila vise za pecanje nego za lov jer je Dunav nadosao za dva dana tako da sam dosljapkao do ceke zabrinut da li cu u povratku imati suve noge pogotovo sto se non stop cuo sum nadolazece vode.
Kukuruz sam bacio na celih 20kvm jer drugde nije imalo gde.

Dosta rano je drugar pucao i promasio prase na drugom kraju sumarka a oko 20h opet pucanj a na sms je jedva odgovorio da je izgleda opet promasio neko nazime.
Smrznut i revoltiran (vec je dva put masio pa sam mu sumnjao u optiku) sam sisao sa ceke i poceli da tumaramo po hranilistu uz njegovo zvocanje da je svinja otisla u pravcu u kome je dosla. On je imao neku snaznu lampu i traga krvi nije bilo.
Medjutim ja odem na drugu stranu od one koje je pokazao i kad smo vec rekli da idemo spazim malo krvi pod svezim snegom na svetloj trsci koja je od njegovog reflektora bracala belinu. Prakticno je bilo jedva roze na zutom a takve boje ima dosta i trave okolo.
Propratim ja trag nekih 30-40m i posle me drugar sav uzbudjen pretrci i nadje svinjce od 100kg na cirka 100m od mesta nadstrela. Pogodak identican kao kod Cveleta mozda 5-10cm nize i na obdukciji vidimo prolazak kroz srce. I takva je odvukla 100m.
E tu agonija smeni radost pa 3km do kola da ostavimo puske i rance i uzmemo kolica pa 3km nazad do svinje pa tih 3km cirka 2 sata sa odmorima kroz blato barice. Potragu smo zavrsili oko 20 i 30 a svinja je bila kod kola u 1 ujutru.
Dobra sezona ove godine kao par najboljih odkad lovim u 7 izlazaka 5 odstrela (ja 3 a drugar 2) uz 2 promasaja drugara i moje propustanje prasica u 2 lova.
Posebno mi je drago sto mi je drugar posle pauze i nekih zdrastvenih problema ponovo "usao u sut"Smile. A vec je polako gubio veru u sebe.

Ja vec dugo u fazi kada osecam radost i adrenalin kada vidim sveze tragove na hranilistu ili cujem copor svinja da prilazi ali kada izadju i puska dodje u rame hladan kao spricer.
Valjda se omatorilo (da ne cuju snajke po komsilukuHmmm).
Mislim da bi neki samac sa belicastim odsjajem na njusci izazvao udar mladosti u glavuNamigivanje

PS da ne cuje ena pa i neka samica van lovnog dana

Cvele
 Hvala Planinko, i ja se nadam da ce niz biti duzi Smile Cestitke i tebi i tvom kolegi, veoma je bitno da se sto detaljnije pogleda i podje po tragu nakon pucanja... Ja sam nakon sto sam vido dva pogotka posao od mesta gde sam prvi put pucao i posle jedno 10-ak metara naisao na krv i to je prskalabas dosta...

Finnskogen
 Uspomena za zivota 4+1 cetiri dobitna + dopunski Smile
Pre dva dana lov cekanjem od sumraka do svitanja na oranju
Finnskogen priložio:
img-20171215-wa0000.jpg

Brka bez brkova
 Čestitam...bravo kolega. Plodna neka oranicaSmile

Finnskogen
 Hvala
Kakao ono kod nas kazu " sto ludji seljak veca repa " Smile

klaja
 Čestitam Cvele
Sinoć i ja imao sreće. Veprić oko 80kg,kalibar 308win sa 9.7gr SP PPU. Visoka plećka,pad u vatri.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic

Milan98

klaja kaže:

Čestitam Cvele
Sinoć i ja imao sreće. Veprić oko 80kg,kalibar 308win sa 9.7gr SP PPU. Visoka plećka,pad u vatri.

Svaka cast kolegaiveli 3
Dimitrijević

Cvele
 Hvala Klajo, cestitke i tebi Smile

canis aureus
 Klajo mis'im braća svaka čas' Odobreno
Finnskogen Odobreno

Cvele takođeR Ćestitke za prvenca ... da nEsi posluš'o Podunavca da pucaš PPU SP 11,7g kao što i on puca, i da si koristiJo neku pravu mundžu nebi mor'o da dupliraš i da se lomataš po vrleti i jurcaš za svinjčetom al dobro ... sam' ti slušaj Podunavca Jaooo .... Grin
Šala naravno, što se tiče PPU SP 11,7g ... dobar izbor za takav lov i te daljine, svu Energy zrno je prenelo na telo, jedino možda slabiji krvni trag zbog izostanka prostrela ali ... a još bolji pogoDci što si ga strefiJo Odobreno
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Cvele
 Hvala canis, kao sto vec cini mi se napisah na 10-ak metra od prvog mesta nastrela je pocela da baca krv, i to dosta onako sitno kao oblak... I mene cudi kako nije bilo prostrela ali bitno da je ona ostala tu uz par kolutova, mozda je bila neka gimnasticarka Smeko

Djurovic Djordje
 https://www.faceb...579249319/
Svi smo mi ljudi, ali retko ko je čovek.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Male tajne u lovu na divlje svinje METODE LOVA 140 13.09.2017. 13:56
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Pripremanje divlje guske LOVAČKI RECEPT 11 10.12.2012. 09:32
Divlje guske u našim lovištima STRUČNI I NAUČNI RADOVI IZ OBLASTI LOVSTVA 1 06.10.2011. 20:17
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,469
Najnoviji član: SloboM

Poslednje vesti
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,637,374 posete www.srbijalov.com