Prepelica
|
gavra bakos |
Objavljen 05.08.2018. 15:10
|

Član

Upisa: 168
Pristupio: 04.08.2010. 14:18
|
U LU Srem - Mačva ipak počelo sa izdavanjem lovnih dozvola.LOV na prepelice uspešno krenuo.Za sada ima terena.Rosa je velika a i prepelica ima tako da se pucalo u proseku oko 5 puta po lovcu.
gavra bakoš
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 05.08.2018. 18:10
|

Moderator

Upisa: 11472
Pristupio: 27.10.2009. 17:19
|
gavra bakos kaže:
U LU Srem - Mačva ipak počelo sa izdavanjem lovnih dozvola.LOV na prepelice uspešno krenuo.Za sada ima terena.Rosa je velika a i prepelica ima tako da se pucalo u proseku oko 5 puta po lovcu.
Posle ovako kišnog leta logično je da su uslovi za lov dobri, da ima vlage i da psi mogu lepo da hvataju miris. Sa druge strane, baš te kiše su onemogućile masovno prskanje strnjišta Totalom, na svu sreću.
Jako je važno da lokalne lovačke organizacije naprave dogovor sa vlasnicima njiva da se strnjišta ne tarupaju, barem jedno vreme, jer kad su dobro zatravljena onda su idealna za boravak prepelica. Naročito je bitno da strnjita ostanu zatravljena kada budu krajem avgusta krenuli cugovi - preleti prepelica sa severa prema Africi.
Gavro, za početak sezone pet prilika za pucanje nije uopšte loše!
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 07.08.2018. 09:10
|

Veteran

Upisa: 755
Pristupio: 14.08.2011. 10:46
|
Da probam ukratko da sumiram početak lovne sezone na prepelicu. Doduše samo jednom sam izašao ali u razgovoru sa lovcima iz raznih krajeva Srbije gde se lovi prepelica zaključci su isti.
Mnoogo vlage, prepelice neće da se dižu već se izvlače nogom. To je suština. Još bih dodao lično zapažanje da usled tolike vlage ni kerovi nisu uspešni. Zašto? 'bem li ga, dal se mala koka čak i ne kreće usled velike vlage ili je nešto drugo u pitanju ne znam. Uglavnom deo strnjike koji je pređen u 5 ujutru bio je dosta lošiji nego isti taj deo kad je oređen u povratku posle 2 sata. Šta se promenilo? Samo količina vlage.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
|
|
|
|
gavra bakos |
Objavljen 07.08.2018. 09:55
|

Član

|
Kimi , tačno je da rose ima baš dosta i to je dobro i za prepelice a i za pse!Još kad bi bilo i malo vetrića .....Prepelice se uvek izvlače bilo rose ili ne. Dobar pas markira a bogami se lepo dižu na komandu bilo vlage ili ne.Po mene ponovo pretražen z
teren posle 2 sata kako ti kažeš , da ima više prepelica nego u prvom pretražvanju samo govori da su ili psi bili nervozni i samo pretrčali teren jer su bili odmorni .Kasnije kada ih je ta nervoza malo prošla psi su bili uspešniji.Ja nisam imao takvih problema kao ti.Bilo je veoma lepih marki, aporta čak i ranjenih prepelica koje su se zavukle pod snopove slame.A bogami su se lepo i dizale.Kolege koje nisu ponele kamašne su cedile čarape i praznile čizme od vode.
gavra bakoš
|
|
|
|
@andjelkovic |
Objavljen 08.08.2018. 10:48
|

Član

Upisa: 108
Pristupio: 19.09.2017. 12:44
|
Prvi izveštaj sa terena je, da je opšta situacija jako dobra. Vlage ima dosta, što u ranim jutarnjim časovima tako i u kasnim popodnevnim. Prepelice već posle 18 : 30h oglašavaju, prolaskom kroz nekoliko strnjišta sa psom, podigao sam dosta prepelica. Leto je sa dosta padavina, što je doprinelo obrastanju štrnjista sirkom, u odnosu na protekle godine, jako lepo.
Lov nije naše bogom dato pravo, već obaveza, pa se u skladu sa tim i treba ponašati.
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 09.08.2018. 20:41
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
Ne mora nuzno znaciti da su psi bili nervozni.Sveza jutra uz obilje rose dobra su za pse zbog lakseg trcanja,ali su po pravilu potpuno bez vetra sto znaci da se miris sa divljaci dize vertikalno.U ovom slucaju se radi o malom izvoru mirisa i kad se isti dize pravo u vis,pas moze da ga oseti iskljucivo kada se nadje iznad same ptice koju je do tada vec izboksovao.Takodje,sto je vazduh topliji,miris se brze siri pa je iz tog razloga lov uspesniji kako temperatura raste,narocito sto obicno bude i laganog strujanja vetra.
Sto se tice izvlacenja nogama,ono je karakteristicno za sve divlje koke a narocito ako su lovci glasni u medjusobnoj komunikaciji ili dozivanju pasa.Ko dobro poznaje svog psa to izvlacenje moze primetiti po njegovom ponasanju,narocito po pracenju traga niskim nosem i brzim pokretima repa neposredno pred poletanje divljaci.
Po meni u ovom periodu(pocetak sezone)najbolja je kombinacija 3-5 lovaca i 1-2 dobro obucena psa.Lagana pretraga se podrazumeva jer u odsustvu vetra psi moraju pregaziti svaki pedalj terena.Pozeljno je nesto manje rastojanje od lovca do lovca.Kako temperatura raste,to rastojanje se povecava i kretanje je brze jer i psi mnogo lakse i brze pretrazuju teren.
Dobar vam pogled i ne zaboravite vodu za svoje pomocnike.Posle lova ih zbrinite pa onda u kafanu da ne bude opet nismo znali.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 10.08.2018. 14:42
|

Veteran

|
Zanimljiv upis svakako. Primetio sam mnogo "debelih kera" sa leđima ko šifonjer. Valjda je to posledica neizvođenja istih u teren uz prekomernu ishranu( mesto stanovanja mi je po definiciji selo al niko ne drži stoku ka mu izgleda psi dođu zamena za svinjče u oboru).
Zamoli bih za jedan savet... izveo sam mladu kujicu od 8 meseci prvi put u lov i 90% vremena mi je bila u petama čak po neki put je ostajala da sedi iza mene i tek na moje dozivanje se pokretala. Šta mi je činiti?
|
|
|
|
Macvanski lovac |
Objavljen 10.08.2018. 16:41
|

Stari član

Upisa: 375
Pristupio: 10.02.2013. 14:04
|
Menjaj je,da ne gubis vreme....koja je rasa u pitanju? Za obuku steneta,koje ima dobre predispozicije da bude dobar lovac,je potrebno mnogo vremena i rada,pa onda zamisli koliko vremena je potrebno za obuku steneta koje "ne obecava"!
Rodjen da budem lovac
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 10.08.2018. 17:11
|

Moderator

|
kimi kaže:
Zamoli bih za jedan savet... izveo sam mladu kujicu od 8 meseci prvi put u lov i 90% vremena mi je bila u petama čak po neki put je ostajala da sedi iza mene i tek na moje dozivanje se pokretala. Šta mi je činiti?
Imao sam jednom takvog psa, NKD. Kad sam ga uzeo bio je 9 meseci, mlad, nenaviknut ni na mene kao gazdu, ni na novo okruženje, a nikad nije bio vodjen u lov. Prvi moj lov sa njim je bio baš takav kao što pišeš, katastrofa! Medjutim, procenio sam na osnovu genetike i njegovih karakteristika da ima potencijal, ali sam imao dosta muke da ga 'probudim', medjutim, posle jedno 2 meseca rada sa njim se drastično promenio, i uživao sam kasnije u lovu sa tim psom. Višestruko mi je vratio uloženi trud.
Šta hoću reći: tvoja je procena da li se vredi truditi sa takvim psom, ili ne vredi. Trud se svodi na svakodnevno istrčavanje po sat-dva vremena, ali i druženje sa psom u dvorištu, psa isključivo ti treba da hraniš da te on prepozna i 'usvoji' kao gazdu, a tek kasnije da ti ukućani pomažu.
Ja sam imao sreće jer sam dobro procenio, isto tako sam mogao i da se prevarim. Nema garancije. Dobro je da tvoja kuja reaguje na poziv, i da se bar ponekad oslobodi i krene pomalo. Po mom mišljenju, šta se sa psom uradi do 12 ili max. 15 meseci starosti, to mu je. Posle toga vrlo teško ili nemoguće je nešto popraviti.
Što se tiče ove priče oko izvlačenja prepelica peške, bez poletanja, ranom zorom će prepelice uvek težiti da beže peške jer im je perje još vlažno od rose, pa teže poleću i lete. Kasnije se prosuše pa onda i radije poleću ali tada zbrišu i na daleko, kad nije prilika za pucanje.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
mrwa22250 |
Objavljen 14.08.2018. 14:51
|

Lovčina

Upisa: 2137
Pristupio: 14.10.2012. 20:56
|
kimi kaže:
Ako moze malovise informacija,da bolje skapiramo problematiku.
Na primer,koliko redovno je u terenu,koliko je bilo lovaca i pasa u tom lovu i da li je naviknuta na guzvu?
Cini mi se da si na temi breton napomenuo da jos nema marke.Licno volim pse koji krecu rano,ali trenutno imam kuju koja je pocela sa nekih 7-8meseci i ide kao raketa,a do tada ni makac od mene(skoro sam je prodao).
Pokusaj da malo opsirnije opises kujicu,mozes i na temi o obuci pa da probamo pomoci.
Pozdrav i dobar pogled.
 dok pametni popustaju,budale zavladase
|
|
|
|
gavra bakos |
Objavljen 18.08.2018. 14:12
|

Član

|
Danas je bio lep i dobar lov na prepelice. Nažalost vlasnici njiva uveliko prskaju svoje njive i time uništavaju životni prostor ovoj lepoj poljskoj koki. Bilo bi dobro kada bi ljubitelji ptica posvetili malo pažnje i ovim trovačima i pokrenuli neku akciju i protiv njih a ne samo protiv lovaca.Siguran sam da više ptica i ostale divljači ugine od njih nego što lovci odstrele! Uništavanjem staništa i životnog prostora za prepelice sigorno doprinosi njihovom smanjenju brojnosti mnogo više nego što ih lovci odstrele..
gavra bakoš
|
|
|
|
kimi |
Objavljen 18.08.2018. 16:22
|

Veteran

|
Pa njima nije stalo do ptica ni malo. Drugu bitku oni biju.
|
|
|
|
davorcalic |
Objavljen 21.07.2019. 17:45
|

Veteran

Upisa: 753
Pristupio: 14.02.2012. 16:25
|
Jel se cuju prepelice....
Ovde u Rumuniji nedaleko od granice sa Srbijom ( Srpska crnja) bukvalno se cuju na hiljade.... Nemozes verovati... Bas komentarisemo ja i kolega sa posla ( a i kolege smo lovci) da se ovako nisu cule od kad postadosmo lovci.... Bas me zanima kako je kod nas u Srbiji...
Žena mi Makedonka.... 
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 21.07.2019. 21:46
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Ове године су почеле доста више да се чују. Налази их пас када га пустим мало. Само да их не потрују као до сада.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 22.07.2019. 19:19
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Pre petnaestak minuta na par stotina metara od kuće u šetnji, kujica se odjednom okrete prema meni (vetar duvao u leđa), par koraka i marka , na dva metra ispred mene se podiže prdavac. Lepo iznenađenje.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 02.08.2019. 07:09
|

Moderator

|
Pa dobro, ljudi, juče je otvorena sezona lova na prepelice, a niko ni da zucne o nekom izlasku u lovište?!
Pre 5-6 godina je bilo ovde pisanja o nespavanju pred prvi lov na prepelicu, o pripremama, o psima itd., a sad tajac potpuni.
Zar je moguće da je ovaj jedan od najdinamičnijih lovova na sitnu divljač pao u zapećak, i da više nije zanimljiv?
Ne mogu da verujem.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
Lala |
Objavljen 02.08.2019. 07:10
|

Moderator

|
Pa dobro, ljudi, juče je otvorena sezona lova na prepelice, a niko ni da zucne o nekom izlasku u lovište?!
Pre 5-6 godina je bilo ovde pisanja o nespavanju pred prvi lov na prepelicu, o pripremama, o psima itd., a sad tajac potpuni.
Zar je moguće da je ovaj jedan od najdinamičnijih lovova na sitnu divljač pao u zapećak, i da više nije zanimljiv?
Ne mogu da verujem.
Bogu 'fala, što sam Lala 
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 02.08.2019. 08:35
|

Lovčina

|
Шта вреди када не можеш скупити тројицу која би ишла на препелице 
Чују се као никада до сада. Цела наша група има само једног пса, Ероса.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 02.08.2019. 09:48
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
Jutros tri lovca tri kera (dva setera irac i englez , totalno bez kondicije , i vredni mrav Žule) i 0 prepelica , dve viđene daleko.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 02.08.2019. 11:00
|

Lovčina

|
Јуче је било лепе росе. Баш лепо време за лов. Шта вреди
|
|
|