Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: NESTAJE LI LSS?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
NESTAJE LI LSS?
DakiNS
 Kolega da izvineš , ali mislim da bi pre rasprave trebao da pročitaš statut svog LU i Statut LSS, pa onda da sedneš i razmisliš šta ćeš da pišeš , ovako ti upisi deluju malo neozbiljno. Pomešao si neke želje i zakonske mogućnosti , a i ovlašćenja.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM

moravac 1

DakiNS kaže:

Kolega da izvineš , ali mislim da bi pre rasprave trebao da pročitaš statut svog LU i Statut LSS, pa onda da sedneš i razmisliš šta ćeš da pišeš , ovako ti upisi deluju malo neozbiljno. Pomešao si neke želje i zakonske mogućnosti , a i ovlašćenja.

Kolega samim ovim tvojim odgovorom...je dokazano i dokazujete koliko ste "smo" nemocni i koliko ideje,hrabrosti i volje nema...ova stranica zivi i zvece dokle god ima ko sta napise...Procitao i citao i ti i mnogi drugi nacitaniji...pa opet nista...veliko nista za buducnost osim uke i buke sa vrlo malo ili nimalo u praksi uradjenog!!!Ako je za utehu tapsanje i podrske nekolicie kolega istomisljenika ali nista vise osim toga.

MOJ OTAC JE UVEK GOVORIO:"ONO SI STO RADIS,NE STO GOVORIS DA JESI!"

A JA BIH DODAO...NEKA NASA DELA,STOJE IZA NASIH RECI...Kolce
srbija

rk
 Drage kolege ono sto su kolege ranije rekle je apsolutno tačno.
Neće se ništa suštinski promeniti promenom sormaza u pogledu lova u Srbiji.
Celokupan sistem koji omogućava da jedan šormaz postane predsednik je problem, a problem je sto takvi sistemi uspostavljeni kroz udruzenja i saveze i dalje egzistira i utiče na lov u Srbiji. Jedino nerazumevanje mogićnosti vidim kod tebe Daki, jer nalazis da samoorganizovanje i osvešćivanje lovaca u udruženjima može da ima uticaj na sklanja je sormaza pa time i na boljitak lovstva.
Još nisam sreo ni jednog lovca koji se dici sormazom i kome treb posebno objasnjavati ko je i šta je on. Tragedija srpskog lovstva su upravo razne skustine delegati sekretari predsednici. Potpuno nam je nebitno koji će novi šormaz biti sve dok se ne promeni lov ne uvede zakup lovišta ne utvrdi ko ke gazda i pokaže da lov nije socijalna kategorija nema sreće.
Do tada lovački savez Srbije ne nestaje on odavno ne postoji kao neka krovna organizacija koja se bori za interese lovaca.
Iskreno mislim da ovakav kakav je sad ne treba da postoji te da u ovakvom savezu je potpuno nebitno ko je ili ko će boti predsednik.
RK

Planinko011
 Ono sto je istina i sa cime se manje - vise slazemo je da Sormaz ne treba da bude tu gde jeste ali da ako ostane sistem koji se pokazao kao los postoji velika mogucnost da nam ubace cak i tog Ruzica (jel taj bese onaj tapetar?) za predsedika LSS.
Da se ne lazemo nije bilo bolje ni pre Sormaza.
Lov je samo jedan mali i skoro nebitan (osim za nas) segment drustva.
Lome se koplja u svemu sto drzava dosad nije prodala. Svadja u sportskim savezima, nereseni odnosi i debeli minusi i pored monopola u javnim preduzecima...
Sad da li je u Srbiji potreban Veliki prasak da bi se sve ponovo postavilo na prave noge ili da pogledamo malo kod onih u okolini a tu pre svega mislim na Madjare i Slovence a nesto manje na Hrvate.

Vidim da mi je drugar doneo lep trofej lopatara iz Madjarske i da je jos nesto lepo lovio tipa zeca, fazana, svinje i da ga je 3-4 dana kostalo cini mi se 600e sve sa putem, smestajem, klopom.
Dobro de, nema puno naroda da odvoji viska tog novca na muziku u kafani i licni cef ali kada bi to bilo u Srbiji bilo bi par stotina jeftinije a to prosecan lovac ne otpuca u pet sezona a plati vise u clanarini.

Nije stvar samo u ceni zakupa lovista vec i u celom pristupu kako urediti lovstvo i sta sa imovinom LU i na koje mesto staviti LSS i za cega on treba da nam sluzi?
Da li samo kao krovna organizacija koja vrsi nadzor nad LU da se radi po zakonu (kao neka interna revizija), skuplja iskustva iz LU i predlaze drzavi izmene propisa ili sta on vec treba da radi?
Pa mogu se i statuti menjati u zavisnosti sta nam od resenja odgovara.

Tj pitanje nad pitanjima kako mi da politicare usmerimo da nasa resenja usvoje za politiku vlade u oblasti lovstva, koje je na zacelju interesovanja vlasti jer su nam i trecerazrednog podmetnuli, a ne da pustaju asteroid-naucnike da nam kroje kapu i krajcuju budzet.

DakiNS
 Kolega Moravac , idemo redom.
"moje pitanje je bilo da pojasnim kolegi Dakiju a i ostalima koji misle da mi se drma kavez...SRPSKIM JEZIKOM DA ME SVI RAZUMETE:kada budete odabrali ili smenili "
Nije mi jasno kakao si ovo zamislio , jer sam ti u ovom upisu ( http://www.srbija...ost_203917 ) objasnio način rada i fuinkcionisanja lovačkih udruženja. I jedno pitanje tebi gde loviš ? U inostranstvu ili Srbiji? I šta sam misliš da uradiš povodom popravljanja stanja u lovstvu , ili misliš da drugi to treba da učine umesto tebe (kada budete odabrali ili smenili).
"HOCE LI LOV U SRBIJI DA VASKRSNE I KRENE U PRAVCU NABOLJE???To je pitanje na koje dugujete odgovor i mladjim i starijim kolegama lovcima u Srbiji."
Mislim da živiš u zabludi , prvo ni ja niti bilo ko drugi sa ovog foruma , ne dugujemo nikom ništa , ni tebi , ni ostalim lovcima , pre bih možda rekao da svi mi pa i ti i ostali lovci dugujemo budućim generacijama čistu situaciju i uživanje u lovu. Zašto sve okrećeš na to da svi moraju nešto da urade da bi tebi omogućili da uživaš u lovu . Sebično sa tvoje strane . Kreni od sebe , šta si uradio da se ta situacija promeni? Da se stvari stave što više u normalu. Za sebe mogu reći da sam dosta uradio , za neke znam da su mnogo više uradili od mene , ali isto tako znam da su mnogi , kao i ti inertni i samo čekaju šta će drugi da urade za njih . Ako si pročitao statute kao što tvrdiš da jesi , čemu onda ovakva pitanja , kada statuti (koje smo sami izglasali) jasno govore koji je način na koji se mora raditi , ili se izjednačavamo sa ovim parazitima koje želimo smeniti.
"Ja obezbedim prevoz i smetaj a vi kameru diktafone i ostale alatke..."
Pa od vrata do vrata,na sva udruzenja sa celnim ljudima oci u oci pod jedan barjak i za jednu bitku!!! "
Kolega nisam siguran da ti je jasan način rada i funcionisanja foruma. Postavi si pitanje , ko bi bili mi i koga bi predstavljali da se pojavimo na vratima tvog LU? Ili si to zamislio kao neku revoluciju? Forum nije novinarstvo , nego mesto na kojem su se okupili istinski ljubitelji lova i lovstva , sa željom da razmene znanja i iskustva sa ostalim kolegama . Svi smo mi obični lovci koji vole svoj hobi. Istina bilo je članova foruma kojima nije bio jasno šta je forum pa su hteli preko foruma da zauzmu neku fotelju u savezu i naprave si bajku od života . Takvi se brzo prepoznaju , i njih smo blagovremeno eliminisali .
"ljudi doba komunizma je istorija"
Ne znam zašto si ovo napisao , ali pitaj starije lovce kakav je bio fond divljači , disciplina , poštovanje lovačke etike i lov tada. Nema veze sa politikom , iako se i tada uplitala , ali na pozitivan način.
" MOJ OTAC JE UVEK GOVORIO:"ONO SI STO RADIS,NE STO GOVORIS DA JESI!"

Vidiš ja sam verovatno generacija tvog oca , ako ne i stariji i pridržavam se istog načela .
Kolega RK imaš pravo na svoje mišljenje kao i ja na svoje , veliki deo mog upisa odnosi se i na tebe, uz jedno pitanje , da li misliš da zbog finansijske situacije više voliš i imaš veća prava na lov od jednog Papućke iz Vlasotinca koji na žalost nije imao novca da plati članarinu pa je išao bez oružija sa kolegama u lovište?

rk
 Menjas Daki teze pokušavajući da bi poentirao na nekoj socijalnoj razlici i emotivnom odnosu prema lovu kao hobiju.
I cenjeni kolega Papućka i ja smo u istoj situaciji obojica imamo veliku ljubav prema lovu, obojica teško da možemo da ga priuštimo neko zbog materijalne situacije a neko drugo zbog nekih drugih životnih okolnosti jedna od njih kao jedini neobnovljivi resurs nedostatak vremena. Obojica moramo da se odričemo da bi se bavili lovom.

Stalno se provlači teza kad se spomenu zakupi i neki nenormalni izdatci, zašto to mora da bide skuplje od članarine i sad moramo da plaćamo stotinak eura članarinu, pa radne akcije koje ne možeš da odradiš pa često se placa pausal prilikom odlaska j svaki lov ponaosob dolazimo sigurno do 200 i više eura.
Jel to možda mali izdatak, a onda se postavlja pitanje za šta je potrosen taj novac za lovocuvara koji iznosi hranu na tri ceke predsednika sekretara podpredsednika za skupstinu udruzenja na kojima se troše desetine hiljada pa i hiljada, za zabave.....
To je sistem u koji mi bacamo naše pare od članarine.

To je sistem Daki koji omogućava da predsednik saveza bude Šormaz. Šormaz je metafora srpskog lovstva.
RK

mrwa22250
 Nema potrebe da zaostravamo pricu jer svako lov dozivljava na svoj nacin.Svakako da u sadasnjem sistemu ima zloupotreba,ali su recimo i te radne akcije i komad slanine na raznjicu i kafica i zayebancija,barem za mene i te kako bitan segment omiljenog mi hobija.Sa druge strane,komercijala mu dodje kao kupleraj.Nema vremena za romantiku i zavodjenje pa dodjes platis i rokaj.Koliko "metaka",toliko platis i pici kuci ili na posao.Sa druge strane,brak ili veza je nesto sto mozda i vise kosta,ali i stvara osecaj pripadnosti necemu,nesto gradis i stvaras,nesto iza tebe ostaje,a koliko ces biti ponosan na rezultate,zavisi od toga koliko si(smo)sebe u to ulozili.
Ja 13 godina ulazem u revir u kojem lovim i to mi nikada ne pada tesko jer su rezultati sasvim solidni.Imam dobru ekipu,dobro radimo,dobro se zezamo,dobro i lovimo.Tek kad iza sebe imam takve rezultate,mogu drugima u sekciji da"solim pamet",naravno dobronamerno,jer kad mozemo mi,mogu i ostali.Kad se skocka sekcija,onda da predjemo na LU,pa tako dalje do samog vrha.
Iz tog razloga uvek napominjem da promene moraju poceti od najmanje karike u lancu,bila to grupa,sekcija,drustvo,udruzenje....jer i ja sam misljenja da promena celnog coveka nece znaciti nista.Vetar u ledja tom i takvom Sormazu daje dugacak niz rukovodilaca,koji retko svojim cinjenjem a mnogo vise svojim necinjenjem,omogucavaju njegovo bahacenje u oblasti u koju je ocigledno zalutao.
Da rezimiram,ne radi se ovde toliko o sistemu,jer je taj isti sistem imao vise nego dobre rezultate u proslosti.Radi se o iskvarenosti rukovodeceg kadra i nedostatku volje,znanja i mooda da se ta iskvarenost iskoreni.Cekajuci da se problemi rese sami od sebe ili da ih resi neko drugi,dodjosmo sasvim blizu propasti.Da li cemo se trgnuti ili ne ostaje nam da vidimo,a ako nastavimo ovako,necemo jos dugo.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

Lala
 Ceo sistem lovstva u Srbiji funkcioniše na delegatskom sistemu koji je valjda još samo u lovstvu prisutan kao recidiv samoupravljanja. Da je malo više moralnosti, taj sistem bi mogao da radi, ali ovako kako je sada predstavlja pravo mučenje.
Da li ste, kolege lovci, ikad pitali vašeg delegata iz grupe, sekcije, LU... kako je glasao na nekoj sednici organa upravljanja? Da li je taj vaš delegat vas pitao ikad šta treba da zastupa na sastancima na kojima se odlučuje nešto? Da li vam je ikad vaš delegat položio račune šta je radio i kako je glasao? Kladim se da je odgovor na sva ova pitanja 'NE'. Da li uopšte znate ko je vaš delegat recimo u LSS? Ne znate, jer delegiraju lovni okruzi, ili pokrajinski i regionalni savezi. Nesretni Šormaz je samo odlično iskoristio slabosti sistema koji su izbušili ljudi, a ne on, Šormaz!E pa kad bi svako savatao svog delegata i pritisnuo ga da radi onako kako kolektiv hoće, onda bi stvari bile drugačije, i ne bi se u lovstvu desilo da vršljaju razni Šormazi i slični.
Ja verujem i znam (posredno) da se dešava u nekim situacijama da se telefonom pozivaju delegati od izvesnih persona koje su neretko u lokalnoj vlasti ili u nekim lokalnim institucijama koje mogu da čoveku zagorčaju život, i da se naručuje kako će drug delegat glasati ne nekoj sednici. Ili se obećava neka usluga, završavanje nekog privatnog poslića, i sl. Nikad od sada nije bilo ovolikog uplitanja raznih spoljnih interesa (dnevno političkih, materijalnih, poslovnih) u lovstvo i nikad se nije ogoljenije muljalo, dok se pri tom prodaju 'mooda za bubrege' običnim lovcima koji lovstvo nose na svojoj grbači i koji sve ovo finansiraju! Ovo ne mogu da dokažem, jer svedoci časkom menjaju mišljenje i izjave, skloni su amneziji, boje se, na žalost, jer ljudi su kvarljiva roba, pa i oni za koje sam nekad mislio da su moralni i čestiti, neretko pokleknu i prodaju obraz za sitan kusur. Većina lovaca ćuti i žmuri jer neće da se zamera, neće da mu neko uskrati dozvolu za lov, ili da ga dribla u sekciji, neće da prijavi neke stvari na koje naleti tokom lova, neće da ostane bez oružja po idiotskom 'diskrecionom pravu'... Znate svi o čemu pričam. Nema puno ludaka kao što je Lala, na sreću ovih kabadahija, a na lovačku žalost. Lala je platio cenu svoje jezičine i postupaka, i plaćaće i dalje, a gde ste vi gospodo? Lali su svi oni, ali bukvalno svi, koje sam žestoko kritikovao i na forumu ali i u realnom životu, pre ili kasnije priznali da sam bio u pravu. Raspitajte se!
Svaki sistem čine ljudi, kolege, i sistem je onakav kakvim ga ljudi u sistemu naprave. Ko može da garantuje da bi privatizacija lovišta dovela do renesanse poštenja? Ja sam za ovih 12 godina koliko sam na Srbijalov doživeo sve i svašta, najviše razočarenja ali i lepih doživljaja, i ne bih se odrekao lovačkog doručka i druženja sa nekim bliskim ljudima ni za čega. Isto tako prosto uživam kad vidim nekog od mudrosera i kabadahija lovačkih kad počne da se preznojava i muca u mom prisustvu, to mi je merak.

U ljudima je problem ne samo kod lovaca, nego kompletnog društva. Da li će sistem lovstva biti regalan ili domicilan, manje je bitno; ako imaš budalu sa puškom u lovištu taj će da mlati šta god stigne, a ako imaš čestitog lovca kojem je pre svega kodeks svetinja, pa tek onda razni propisi, pravilnici, planska dokumenta i koješta još, onda će lovište cvetati.
Uostalom, hajde da kažem, da već sada lovci plaćaju jednu vrstu delimičnog zakupa lovišta, kroz naknadu državi za odstrel divljači (10%). I šta smo dobili time? Dobili smo Fond za razvoj lovstva iz kojeg se finansiraju i dobri projekti, ali i svašta nešto imaginarno. Šormaz je rekao pre godinu dana koliko para je izvukao iz Fonda: 34 miliona dinara! A verovatno je još koji milion uknjižio od tada. Gde su rezultati projekata za koje je dobio pare? Koga da pitamo? Macu Diksreciju?

Odosmo u raspravi daleko od teme, raspoložen sam da nastavimo na nekoj drugoj koja više odgovara diskusiji.
Nemojte mi samo reći na kraju da sve ovo što smo radili u prethodnoj deceniji i više nije imalo rezultata. Tvrdim da smo itekako uticali, i verujte mi da bi situacija odavno bila još mnogo gora da nema Srbijalov portala. To znam iz prve ruke kao učesnik i svedok mnogih dogadjaja. Da sam pisao o svemu gde smo uticali, ispalo bi da se hvalimo, a meni reklama nije potrebna, nisam ja Jeremija.
Evo recimo, nisam hteo da pišem, ali pre mesec dana sam na jednom sastanku oduvao zaštitare tako da im neće pasti na pamet da više rade ono što su radili. Čekam da oni sami objave šta se sve desilo na sastanku-radionici posvećenoj krivolovu u Sremskim Karlovcima u Domu pokreta gorana... Ako smeju da objave - ja neću da istrčavam. Grin

Temu 'Nestaje li LSS' je još pre 12 godina pokrenuo naš pokojni kolega, LOVAC (velikim slovima!) Nenad Radaković iz Kikinde, administrator Nenadx, i pokazao još tada svoju dalekovidost. Da, LSS krupnim koracima grabi ka nestajanju. Ali moramo biti svesni da sistem organizovanog lovstva bilo gde zahteva jednu organizaciju koja će predstavljati lovce, a ne da svako za sebe ide po sistemu 'svaka vaška obaška'. To nema nigde. Da li će sutra osvanuti neki umiveni LSS, ili će ga zameniti neki novi SLSS (Savez lovačkih saveza Srbije), ili neka treća organizacija, to će vreme pokazati. Svašta je u igri, Šormaz jeste doveo LSS do apsurda svojim potezima, i do revolta koji neretko ide dotle da se maltene zahteva gašenje saveza. To nije dobro, verujte mi.
Da, i kada dižete dva prsta, kolege, na sastancima sekcija, LU, i bilo gde kad glasate, dobro razmislite da nam se u bilo kojoj sferi života ne desi neki Šormaz.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

tomo vrbas
 Neki se zanose privatizacijom dali iz ne znanja ili kratkovidosti,a mozda zive u nadi da ce kao na zapadu grupa lovaca koji jedni drugima stimaju zakupiti jedan deo revira i biti gazde u tom reviru. Ali zaboravljaju ovo je ljudi Srbija sve su to mastarije i pusti snovi!Zar su pojedini toliko slepi pa zar ne vide kako je cela Srpska privreda prosla privatizacijom ko je kupovao preduzeca i za koje novce,kako su radnici prosli u toj tranziciji i na sta sada posle 10godina privatizacije ta preduzeca izgledaju?Pa sta mislite da ce i lovstvo proci bolje privatizacijom,aha ali u ku,rc..u mesecu lovice ljudi koji kupe ta lovista i njihovi poslovni partneri,a mi cemo gledati kako neko uziva u onome sto smo mi generacijama i mukom sticali nece to niko od nas biti ko ce uzivati u tim "blagodetima"! Ili po onoj narodnoj "Babi se snilo sto joj srcu milo" pa tako i pojedinci mastaju kako ce u privatizaciji loviti za iste novce,a izbeci sve ostale obaveze jednog cestitog i obicnog lovca,radne dane,akcije,prihrane,prebrojavanje divljaci i naravno druzenje uz vatricu i slaninicu!

rk
 U ovoj raspravi ličan pristup u raspravu je uveo nas cenjeni admin Daki.
Niko ne spori da ke dobro da postoji forum i da to ne mislim ne Bih ni učestvovao u radu istog.
Ja prosto ne mogu da verujem kad pročitam lalo šta sve znaš i da i dalje osećaš žal sa tim kako funcionise neki sistem taj sistem treba uništiti, a ne raspravljati o budaletinj od predsednika.

Price o radnim akcijama i nama evidentno necasnim lovcima koji smatraju da je to i najvecoj meri gubljenje vremena nisu za ovu temu. Ako mislite da treba da umirem od želje da predjem par stotina kilometara da bih uknjižio neku satro akciju na kojoj realno nije ništa uradjeno ne zamerite Al to su potpune gluposti.

Ovakav lov ako se u opšte može nazvati lovom hvala bogu nestaje pitanje je samo momenta ja se nadam sto pre.
Ljudi koji govore o tajkunizaciji lovišta uplašeni su dezinformacijama .
Imate primer nama susedne hrvatske pa pogledajte koliko su ispred nas sto se tiče lova.
lovišta u lLici gde su članarine oko 200 €(iznos zakupnine po pojedinom clanu), a za te pare ljudi LOVE.
Pucaju preko sto komada srnece divljaci, 200 svinja.....
Treba da vidite kao izgledaju njihove lovačke novine koje izdaje HLS i tako redom....
RK

DakiNS
 Ako laže koza ne laže rog.
http://www.srbija...ost_203876
Kolega ti ili si jako kratkovid ili se praviš da si takav . Pominješ Liku gde nama 60% stanovnika od broja pre rata , gde su cele regije nenaseljene već dvadeset i kusur godina Gde se još vrši razminiravanje , da nije možda pravilno gazdovanje dovelo do takve brojnosti divljači.

Lala

rk kaže:

Ja prosto ne mogu da verujem kad pročitam lalo šta sve znaš i da i dalje osećaš žal sa tim kako funcionise neki sistem taj sistem treba uništiti, a ne raspravljati o budaletinj od predsednika.

Price o radnim akcijama i nama evidentno necasnim lovcima koji smatraju da je to i najvecoj meri gubljenje vremena nisu za ovu temu. Ako mislite da treba da umirem od želje da predjem par stotina kilometara da bih uknjižio neku satro akciju na kojoj realno nije ništa uradjeno ne zamerite Al to su potpune gluposti.

Ovakav lov ako se u opšte može nazvati lovom hvala bogu nestaje pitanje je samo momenta ja se nadam sto pre.
Ljudi koji govore o tajkunizaciji lovišta uplašeni su dezinformacijama .
Imate primer nama susedne hrvatske...

Tačno je, kolega, jako puno informacija imam i prilično toga znam. I tačno je, žalim za nekim boljim vremenima, kada je ovakav sistem lovstva funkcionisao. I tačno je, rasprava o Šormazu je zaista posle svega šta je uradio čisto gubljenje vremena, ali šta da radiš kad on redovno daje povoda svojim stupidarijama da se o njemu priča i piše.
Ovakav lov kakav je danas zaista sve manje liči na lov. Ja sam postao lovac kad je još uvek bilo i divljači, i druženja, i lovačke solidarnosti, i lovačke etike i kodeksa, a i para na kraju krajeva.
O radnim akcijama: pa nekada su radne akcije bile samo povod da se okupimo, uradimo ponešto u lovištu, i posle toga sednemo na 'drugo poluvreme' - opet ja o druženju. Naravno, bilo je situacija da nisam mogao da idem na neke radne akcije, ali zna se koliko to košta, pa lepo ako ti je predaleko, uplatiš udruženju iznos koji je predvidjen, i mirna Bačka. Da si u privatizovanom lovištu isto bi morao ili da radiš, ili da platiš nekog da radi umesto tebe. Koja je razlika? Nemoj mi o dezinfomracijama i privatizaciji u Srbiji - pogledaj šta je uradjeno sa nekad jakim zem. zadrugama? Pogledaj kako su upropašteni giganti PIK. Pa normalno da ljudi imaju averziju prema divljoj privatizaciji kakva je uglavnom sprovedena u Srbiji, a još posebno ako ulazak privatnog kapitala najavljuje Šormaz. Da ne bude zabune, ja sam privatnik 30 godina, i dobro znam šta govorim. Lov u Srbiji nije profitabilna delatnost, po nekim istraživanjima koje sam video (a i sam sam neke računice izvodio) pokrivenost troškova jednog prosečnog lovišta od prihoda od divljači iznosi oko 40%; ostatak od 60% mora neko da dotira, da li lovci svojim članarinama ili neko drugi ko ima viška para, pa hoće da ima i lovište za sebe i svoje drugare ili poslovne partnere, ili neki dobrotvor. Ako se ne dotira, onda troškove lovišta plaća divjač kroz prekomerni odstrel, a to je put ka uništenju fondova divljači. Već i danas postoje lovišta koja su devastirana, i gde su fondovi divljači na biolokom minimumu. Dakle, svaka priča o privatizaciji je pucanj u prazno! I do sada su mogli da se izdaju u zakup reviri lovišta JP i NP, pa evo već osam godina važenja ZODL ja ne znam da je i jedan revir u Srbiji izdat! Po važećim propisima takodje bi vlasnici velikih kompleksa zemljišta (Kostić, Matijević...) mogli da zatraže ustanovljenje lovišta na svojoj zemlji, pa nisu to uradili, a i zašto bi, samo sebi glavobolju da naprave. Mislim da ni kolega Rk a ni neki drugi ne sagledavaju problem privatizacije lovišta u celini, nego parcijalno, pa eto morao sam da reagujem. Priča o privatizaciji je bacanje prašine u oči i skretanje pažnje, ili možda pokušaj da se privatizuje možda 10% najboljih lovišta, a ostale ko šiša.
Nemoj samo Hrvatsku pominjati i kao primer navoditi jedno lovište u Lici. Ima i sasvim suprotnih primera. Šta je uradio Todorić sa nekim nekad čuvenim lovištima? Nije ništa crno-belo, kolega.
Uostalom, ako baš hoćeš, jedno vreme sam imao kontakte i saradnju sa njihovim magazinom 'Dobra kob' i njegovim urednikom, pa eto malo imam i tu nekih informacija. Dakle, malo da spustimo nišan. Gledajmo mi da ovde uradimo ko god šta može da bi bilo bolje lovstvu Srbije. Ja samo znam da sam svojim očima gledao kako ubrzano nestaje divljač po nekim (kasnije se ispostavilo po mnogim) lovištima u Srbiji; stariji lovci pamte i bolje dane nego što ih pamtim ja, i svaki se rado seća kako je nekad bilo.
Tvoje pravo je da misliš kako hoćeš, ali pokušaj da budeš otvoren i za druga mišljenja. Ja i dan danas učim baš tako, što slušam šta drugi govore ili pišu, preberem šta je dobro i šta ne znam, i tako 'kradem' znanje. Kako god bilo, dobro je da se vodi rasprava i da se piše, uz uvažavanje svakog člana foruma, i drago mi je da diskusija do sada nije izlazila iz okvira normale. Različitost mišljenja je poželjna.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

StepenWolf
 Ni ja ne verujem da će privatizacija lovišta doneti išta dobro.
Uostalom kao ni svaka dosadašnja privatizacija u ovoj zemlji.
Kao što je gore pomenuto, navaliće se na Karađorđevo, Bojčinsku šumu, Morović i još par luksuznijih lovišta a ostatak će biti pušten niz vodu.
Koga zanima kamenito tlo gledićkih planina ili jastrebačke gudure sa zemljanim putevima za izvlačenje drva po kojima ovi noviji (i moderniji) džipovi i ne mogu da se kreću?
A obzirom da u privatlnom gazdovanju profit postaje prioritet, siguran sam da će i zakupnine biti toliko slane da će biti rentabilnije loviti po Mađarskoj nego recimo okolo Deliblata.

rk
 Volim da čujem i druga razmišljanja naravno.
Većina voli i druzenje u lovi i to je normalno i lepo ne znam kako je neko stekao utisak da i sam ne uživam u tome no dobro.

Slažemo se potpuno oko toga da ovo sada nema veze sa lovom. Nažalost misljenja sam da se neće bista promeniti odlaskom Sormaza i mislim da LSS apsolutno bilo sa njim ( o kome trudim se da biram reci jer ćete me verovatno banovati zbog rečnika kojim bi to opisao).

Sistem u kome je nastao ovakav vid lova nažalost više ne postoji. Preimenuj se odnos prema poslu, vremenu, porodici, kao o sve druge okolnosti koje utiču na nas život. Organizacija lova koja počiva na udruzenjima počiva na jednoj lepoj, a po mom mišljenju sa današnjih merila utopistickoj ideji o jednakom doprinosu svih, zajedništvu koje je trebalo da karakteriše samoupravljanje. Nažalost danas to nije moguće. Lepo ste pomenuli ove finansijske podatke o potreba ili održivosti jednog lovišta verujem da su apsolutno tacni. Nažalost ukoliko želimo da imamo kvalitetno lovište bilo privatno ili “društveno” mora jako puno da se radi I nikad nisam bežao od toga Medjutim mora vrlo smisleno da se radi jer sve to kosta i nažalost zbog stanja u lovistima nema puno prostora za greske.
Ulaganje bilo vremena ili novca u nešto sto nije tvoje ( pod ovim smatram u najširem smislu) je jako teško motivisati ljudi i postavlja I osnovano se možemo zapitati da li ima smisla.

Da li je neko formalno iskoristio mogućnost zakupa pojedinih revita ne znam Al znam i vi to znate d su pojedinci zakupili čitave sezone u pojedinim lovistima, primera radi ista ekipa drži pogone u svim jačim lovistima šta je to nego neki vid zakupa.

Slažemo se da bilo kakva privatizacija pod uticajem Sormaza je suluda misljenja sam da izmedju ostalog i zbog mogucnosti da takvi ljudi i dodju na mesta koja će im dati neki vid autoriteta treba da nestane LSS.

Stonse tiče kolege iz hrvatske i kritika koje bi moga da iznese na stanje u hrvatskoj iskreno bi me više zanimalo njegovo mišljenje posle jedne sezone u lovistu npr. u šumadiji.
RK

DakiNS
 IN MEMORIAM
Pa današnji dan je rođen Lovački Savez Srbije koji je davno preminuo samo im to još niko nije rekao.

StepenWolf
 I da, setio sam se jedne paralele koju dobro poznajem i za koju sam i profesionalno vezan a koja bi i nama ovde mogla ukazati na neke stvari...
Pogledajmo šta je rezultat privatizacije skijališta.

Skijanje i lov osim boravka na otvorenom i nisu baš srodni sportovi, ali imaju dovoljan broj zajednićkih parametara koji su vrlo slični:
-Nisu "opštenarodni" sportovi kao fuzbal i basket i potrebno je gajiti specifičnu ljubav prema njima.
-Zahtevaju jako velike površine više/manje uređanih prirodnih terena.
-Zahtevaju preliminarna i redovna prilično visoka ulaganja u ličnu opremu.
-Zahtevaju sezonska plaćanja koja su sve samo ne zanemarljiva. Pod ovim pravim paralelu plaćanja članarine u LU i kupovine ski-pass karte.
-Traže prethodnu obuku i nemoguće je baviti se njima tek tako skrenuvši sa sokaka.
-Oba sporta predstavljaju ozbiljnu ljubav pojedinca. Spadaju u strastvene hobije za koje se odvaja poslednji dinar iz džepa. Znam ovo jer se družim sa ljudima obe fele.

I hajde da rezimiramo šta je doneo privatni kapital u skijalištima:
-Oformljeno JP "Skijališta Srbije" (u kome sede razne glavešine vrlo slične ovim našim) koje je postalo meka za nagradno uhlebljenje poslušnih kadrova.
-Maksimalno ulaganje u svega par skijališta koja su već imala ozbiljnu infrastrukturu i posećenost (Kopaonik, Zlatibor, Stara Planina), a totalno odbacivanje u zapećak drugih manjih skijališta koja su i imala neku infrastrukruru i perspektivu ali su procenjena kao nedovoljno profitabilna za brzu zaradu. Tako da sada "narodna" skijališta na Goču, borskom Crnom Vrhu, Majdanpeku, i drugim manjim mestima ozbiljno propadaju iako su ovaj narod koštala neke (ne male) novce.
-Ozbiljno podizanje cena (svega) na "vodećim" skijalištima. Od cene ski passa preko smeštaja, vanpansionskih usluga, parkinga i svega ostalog. Otišlo se toliko daleko da se naplaćuje taksa za ulazak u nacionalni park. Pazite, pozovete turistu da dođe i potroši kod Vas, a onda mu drmnete taksu za ulazak pre nego što je i stigao. Napominjem da ovo nema veze sa boravišnom taksom koja se naplaćuje dodatno.
-Za cenu jednodnevnog parkinga na Kopaoniku, u Boru imate ski-bus prevoz do i od skijališta i celodnevnu ski kartu. Ali džabe, u Boru nema ko da dođe na to skijalište. Kada su najlepši snežni dani skijalište poseti oko 300tinak ljudi...
-Kao što to kod nas obično biva, cene nisu podignute do "ekonomske isplativosti" već mnogo, mnogo više. Tako sad imamo apsurdnu situaciju da je jednom pojedincu ili porodici povoljniji ski aranžman u Francuskoj, Bugarskoj, Sloveniji i Austriji (da ne pominjem Jahorinu) nego kod nas na Kopaoniku. Naša "fensi" i "uređena" skijališta jesu bolja nego pre privatizacije, ali cenovnom politikom postaju leglo fenseraja, bahatosti, pokazivanja i prikazivanja ekonomske moći i svega ostalog što nema veze sa skijanjem. Gde je tu običan čovek čiji su roditelji odvajali samodoprinose za izgradnju svega toga u šta je kasnije neko "pametan" "uložio"?
Evo gde je:
Ko ima neku crkavicu, zapali do Bugarske, odskija i vrati se oduševljen sa zakletvom "nikad više kod naših"
Ko nema neku crkavicu, taj i nema sliku šta se dešava oko njega i njemu je sve potpuno ravno.

E zato sam u gornjem postu izneo onakav stav i verujem da ne grešim puno.
Paralela skijališta i lovišta veoma je bliska.

rk
 Skoro da u svemu možemo da se složimo samo ja bih izvikao neke malko drugačije zakljucke.
Paralela sa skijalištima ie dobra verovatni će istu sudbinu imati i velika državna lovišta.
Ako nastavimo dalje ova “obična” neće biti nikom interesantna. Sve ovo je deo tržišnog poslovanja koje neumoljivo ulazi u svaku oblast. Kad govorimo o objektima koje su udruzenja gradila iste te objekte su i koristila, mnogi i amortizovali odavno.nazalost ni jedan argument koji se ovde iznosi me ni najmanje nije uverio da je trenutni sistem katastrofalan i da je potpuno neodrziv ukoliko želimo kvalitetno da se bavimo lovom.
Ono sto ke Daki napisao ja tvrdim od početka ove diskusije LSS je nestao kao organizacija koja se brine o interesima lovaca.
RK

StepenWolf

rk kaže:

...nazalost ni jedan argument koji se ovde iznosi me ni najmanje nije uverio da je trenutni sistem katastrofalan i da je potpuno neodrziv ukoliko želimo kvalitetno da se bavimo lovom.
...

Pretpostavljam da si hteo da kažeš razuverio.

Trenutni sistem jeste loš (možda ne baš katastrofalan, ali jeste jako loš, a najtačniji izraz je zastareo i prevaziđen).
Ipak, rekao bih, to ne bi smelo da bude razlog da iz očaja, neodvagane i loše odmerene želje za bilo kakvom promenom, dočekamo da nam se servira još gori. To se u narodu zove "prevesti žednog preko vode".
Radikalni rezovi nikad ništa nisu dobro doneli široj populaciji bilo koje grupacije.
Dakle popravljati, ne rušiti pa praviti novo.

Da se razumemo, nisam nikakav komunista, naprotiv, živim od privatnog posla, ali volim šumu i žao mi je što gledam i vidim šta sve jaši na sapima ovom narodu. Mi ćemo svoje odloviti, ali mogućnost i pravo da love i naša deca (ako žele, vole i imaju afiniteta), to treba da bude naša borba.

rk
 Bas tako razuverio, telefon mi konstantno ispravlja reci posle par otkucanih slova pa u brzini ne primetim.
U svemu sto si naveo se slažemo.
RK

DakiNS
 I šta sad? Braca je nagovestio pravce rada , ali to je "deja vu" . Svi do sada naobećavaše, ali ni jedan nije imao Bracin pedigre. Nadam se da će izdržati pritiske uz našu svesrdnu pomoć. ŠorGmazu želim i preporučio bi Donat Mg iako mislim da mu ne bi trebao pomoći.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Ptičji svet koji nestaje DIVLJAČ 8 07.11.2014. 15:00
NESTAJE LI LSS? (Arhiva do 31.12.2013.) LOVAČKA UDRUŽENJA 5815 03.03.2014. 20:01
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,687,795 posete www.srbijalov.com