Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Male tajne u lovu na divlje svinje


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Male tajne u lovu na divlje svinje
AcaNik
 [xhide]Кажу да ситна сачма решава многе проблеме ;)[/xhide]
 
ssekir75
 [xhide]а и кљусаNamigivanje пошто је већ осто без оружја, шта мислите ко ће му поверовати да није онNamigivanje[/xhide]
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
klaja
 Nafta ima jak miris a poznato je da je svinje obožavaju ,kupovne primame imaju još jači miris ili smrad kako hocete. Imao sam priliku da to korístim pa sam se lično uverio. To što nisu izašle svinje moze biti puno drugih razloga. Dešava se npr.srndać ili fazan se oglašavaju i svinje se vrate. Ali isto tako cujem srndaća da je poplašen i eto svinja za par minuta. Znači nema pravila. Imao sam situaciju da mi krmača(nazimica) izašla u žito sa prasicima na 5 koraka,ja namazan autanom,sedim na alu ljestvama koje škripe ali ona ne reaguje. I bilo je još sličnih situacija.
B)Opsta situacija je dobra.Neprijatelj se povlaci na svim linijama.Vojvoda Zivojin Misic
 
Kile_
 [xhide]znam ja sta resava stvar ali...ne sluzim se ja time.pokusao sam da resim pricom ali sa budalom ne vredi pricati to zatucano do daske....ima brata u glavu i to je to...necu da donosim zakljucke prerano idem u petak da gledam sta je i da sipam onaj bushemzolten i naftu imam i ilje preradjeno a i so da neutralise. Znam svinje su cudne skroz bilo je svakakvih sutuacija ali.... opet...[/xhide]
Samo 300 i 4x4
 
Cadara
 Ima toga svugde (manje/više) naročito iz ljubomore rade takve stvari, pošto taj nesme da legalno lovi nemožeš mu ništa, jedino da promeniš lokaciju a da ne zna jedno vreme za nju, ili da ga pratite uhvatite na delu i neku prijavu, mada takvi će u inat i dalje nastaviti, treba pustiti budalu da mu to dosadi, što se kamere tiče. batali jer će ti je ukrsati ili razbiti ako je zaključaš, i ako izvadi karticu nećeš imati dokaz.... tu samo pomaže ćebovanje, ko je služio vojsku zna o čemu pričam....
 
Kile_
 [xhide]videcemo valjda ce da se smiri situacija,da dosadi budali....a dajte da se vratimo na svinje mislim na divlje svinje Smile[/xhide]
Samo 300 i 4x4
 
Cadara
 Hranilica Dudla / Cucla
Slike ću naknadno staviti kada je slikam u lovištu, negde ih imam od zimus ali ih ne mogu naći.
Najlakše je napraviti tako što ćete od stare drvene bandere ili nekog dugotrajnog drveta dobro impregniranog odseći dve oblice dužina svake 1,5m do 2m razmaknuti ih 1-1,5m i ukucati daske jednu do druge i napraviti kao splav, to je platforma hranilice. Oblice od bandere su teške i kada ukucate daske colovne napravite platformu u sredini izbušite rupu i tu u sredinu zašrafite šipku sa navojem dužine 1m otprilike. Napravite kutiju od dasaka i u donjem delu kutije izrežete testerom otvore u obliku trougla, nabacite kutiju preko šipke sa navojem, napravite poklopac za kutiju u sredini poklopca rupu kroz koju će proći šipka, stavite kukuruz u kutiju, poklopac preko i sve to zategnete zavrtnjem do kraja (prethodno stavite platne/podmetače). Okolo razbacate kukuruza u zrnu i klipu isto prekrijete za početak hranilicu najbolje snopovima tuluzine (od kukuruza) sa kojih nisu skinuti klipovi, kada svinje (divlje) sve to razbucaju prvi put, više netreba pokrivati već samo odvtrati šraf sa poklopca i sipati kukuruz. Količina kukuruza zavisi od veličine kutije za kukuruz, a otvori mogu biti 2 ili sa sve 4 strane, ako je hranilište namenjeno prihrani divljači tada treba napraviti otvore sa sve 4 strane, ako je hranilica napravljena kod čeke za čekanje tada otvore treba staviti 2 komada levo i desno tako da vam divljač kada priđe bude okrenuta bočnom stranom..
E sad nasao sam slike prototipa dudle, ali to ne valja, medjutim slike su poucne jer se vidi princip kako se pravi, dok ne slikam pravu hranilicu koja vec 2 godine radi cisto da se vidi ovo sto sam opisivao.
i60.tinypic.com/5032u.jpg
i60.tinypic.com/2kpi4g.jpg
i61.tinypic.com/2ikbac5.jpg

nevalja platforma koja je napravljena od palete, znaci mora oblice od bandere ostalo je OK i hranilica se moze impregnirati rayradjenim uljem.
i62.tinypic.com/2z8p82s.jpg
ovde posle stotog rusenja sam potsprajcovao nekim kosnicima koje sam nasao u sumi, pa su pojele poklopac pa sam ad hoh natakario od starog sifonjera....
i59.tinypic.com/js1q8w.jpg
kada su pocele i paletu (platformu) da grizu i kidaju odustao sam od ove i napravio kako treba....
Eto pa ko ima vremena neka proba....
Inace moze se napraviti i od metalnog bureta sa poklopcem, ubetonira se, napravi platforma od betona, iy gog vire [ipke sa navojem, na donjem delu bureta se navare prihvatni delovi, sve to usrafi, u donjem delu bureta se naprave otvori brusilicom, obore ivice, sve to ofarba u lepu yelenu boju i imate trajno *dugotrajno* resenje.....
sad kada znate princip rada na volji i masti je kako cete i od cega napraviti hranilicu....
Ajd u zdravlje i dok ne stignu slike dobre dudle koja radi...
 
ssekir75
 па ово бре принцип појилице за пилиће?Hmmm
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Kile_
 Nije lose,moze sa se proba.vidim da kod tebe radi....mada bi se misevi uvukli u nutra...a curi napolje samo kada jedy kada se pomeri kukuruz zr ne?
Samo 300 i 4x4
 
Neca92
 Kakva su vasa iskustva u cekanju divljih svinja na kukuruzu (ili generalno na hranilistima) kad je mesec pun? Da li to ima nekakve veze?
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
ProfiHunter
 

Neca92 kaže:

Kakva su vasa iskustva u cekanju divljih svinja na kukuruzu (ili generalno na hranilistima) kad je mesec pun? Da li to ima nekakve veze?


Moze da ima a i ne mora,pre svega mislim da ako je njiva ili hraniliste u delu lovista gde je mir,da svinje izlaze bez problema.E ,sad pre ce izaci mladja grla nego starija,al opet u principu mislim da je mir najbitniji u tom delu lovista da bi svinje izasle,bar meni licno su izlazile,cak mi je i najveci vepar izasao na punom mesecu,ali u sustini tj.vecini ipak svinje izlaze vise i ranije kada su nepovoljne vremenske prilike.
Ali ima dosta faktora koja uslovljavaju izlazak svinja u njivi na punom mesecu,to je razlicito od lovista do lovista,bar ja tako mislim.
Lako je stici do vrha,mnogo je teze tu i ostati
 
Neca92
 Znaci kao i sve ostalo-nema pravila...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
ProfiHunter
 

Neca92 kaže:

Znaci kao i sve ostalo-nema pravila...


Otprilike kolega tako je,zato je lov na svinje jedan od najuzbudljivijih lovova kod nas uopste.
Lako je stici do vrha,mnogo je teze tu i ostati
 
canis aureus
 Mnogo ređe će kapitalni primerci izaći na "mesečinu" . Uglavnom izlaze mlađa grla i krmače dok veprovi ... možda dok sačekaju da ove mlađe izađu te kad se uvere da nema "bojazni" krenu i oni, i to pod uslovom da baš nema sene ili drugog "zaštićenijeg" puta.
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Finnskogen
 

Neca92 kaže:

Znaci kao i sve ostalo-nema pravila...


Poz

Pravilo je da nema pravila, Smile iz mog iskustva najbolji uslovi za lov divlje svinje cekanjem je kisa. Tada se svinje vise krecu jer "glistare" i riju plitko po povrsini. Kisna glista je odlican izvor proteina i svinje ne propustaju takvu priliku. Tada su aktivnije nego obicno i manje oprezne jer se zabavljaju o svom trosku i slabije cuju i osete jer kisa neutralise zvuk i miris sto uveliko otklanja mogucnost da svinje otrkriju lovca pre nego sto lovac otkrije svinje, ali i daje treba paziti da veter ne nanosi miris na pravac iz kojega se ocekuje da ce se divljac pojaviti. Naravno takvi uslovi otezavaju stvari i za lovca.
Lovci koji mogu da se suzdrze pucanja na prvu, neretko budu i nagradjeni. Veliki vepar je načelno samac, ali i on neretko koristi sigurnost grupe, pa ce se ako ostavite krmace, prasad i nazimad na miru i on pojaviti i prikjuciti coporu. Njegoa skepticnost/oprez ce se spustiti na nizi nivo od uobicajene jer ce se i sam u grupi osecati sigurnije.

Kao dodatna nagrada za takvo ponasanje lovac se u medjuvremenu nauziva gledajuci prizor ispred sebe i kroz takav pristup nauciti mnogo o ponasanju divjih svinja sto se kasnije prakticno iskoristi pri samom lovu.
 
kolega_LOVEc
 [xhide]I ja se slazem za kisu, takodje i prvo lepo vreme posle nekog nevremena koje je trajalo duze vreme.

Desilo mi se prekjuce, proslo krdo na 50 tak metara iako sam duvao u vabilicu. Nisu bile nimalo uznemirene.
Posle toga prosao vepar i ostao na mrcinistu, toliko mu se svidelo da ni vabilica, ni paljenje lampe, blicanje, pa ni jedno "mars odatle" nije pomoglo da se mane corava posla, bio je izuzetno resen da razbuca mrciniste.Nisam mogao da verujem koliko se neplasi,zivotinja koja je dosta oprezna i pametna.[/xhide]
Vim vi repellere licet
 
IvicaL
 Na tog se do sad sigurno nije pucalo a posebno ne pod lampom,...
lala, pa sta
 
canis aureus
 Taj kadE je gladan nije sav svoj! Grin

... a može bit' i da se naj'o prezrele dženarike
Selja
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
kolega_LOVEc
 [xhide]Hmmm, jedino objasnjenje za takvo ponasanje, kojeg mogu da se setim, je to sto je ove godine presusila recica koja protice blizu, a ja sam nabacao uginulu ribu na mrciniste. Mozda je navikao da je riba besplatna gozba.Confused
Bilo kako bilo nece vise da siri taj "blesavitis"Smile[/xhide]
Vim vi repellere licet
 
rastislav88
 Poz kolege. Imam jedno pitanje. Zalio mi se komsia da su mu svinje urnisale kukuruz, a kad sam mu rekao da cu otici sa kolegama da cekamo tamo kaze da je vec resio. Kaze da je razbacao 3 kg praska za pranje vesa i da je sve staze odakle dolaze poprskao sa omeksivacem( kaze dobru dozu stavio). Pa me interesuje dali to sve odbija svinje ili ne?
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na divlje svinje LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 3879 17.10.2023. 22:10
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Bezbednost i nesreće u lovu. METODE LOVA 67 04.01.2017. 12:57
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 25
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,201,537 posete www.srbijalov.com