Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Male tajne u lovu na divlje svinje


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Male tajne u lovu na divlje svinje
vuk71
 milek sta koristis kao primamu....
 
vuk71
 Gorskikotar ti pitas dali je dopusteno ds loviti sacmarom nazalost kod nas je sve dopusteno ako te neuhvate...Trgovac ti prodaje pusku u radnji radi se o poluautomat-sacmari u Backoj Palanci pa je malo sto izvadi odmah granicnik za dva metka nego te jos ubedjuje da kupis produzetak magacina za jos dva metka, ukupno sedam metaka a zakon kaze dva u magacin, sta reci kad se vecina zakona nedrzi nego ga ismejava... Da zlo bude vece taj tregovac je bio tada predsednik ld .......
 
vidlic
 

vidlic kaže:
jos nesto o lovu na ds,pisao sam o iskustvu sa naftom,odnosno uljem,medjutim nije na odmet iskoristiti dva metra impregnisane bandere u bitumenu koji je cvrst ,ali i odgovarajuci za cesanje .Taj deo bandere moze se ukopati u zemlju i kad tad cena njemu prici Ds a kada se navikne i vise puta a kasnije za njom i mirisom doci ce druge,a zasto,pa prosta stvar taj miris je veoma slican kao i njihov prirodni iz smole borove sume.

Sto se tice prihrane to je obavezno,Ds ces privuci hranom,i to voditi racuna kakve u prirodi ima ali je kukuruz nezamenljiv,sem u mesecima kada ga ima u prirodi,avgust,septembar,oktombar,a onda i novembar kada se poseje psenica i zaore odpad od kukuruza i beraca,mali klasici oguljeni ili ne,ovrsci kada one riju i traze ga pod zemljom.

Nama u drustvu je prioritet zadrzati Ds u lovistu hranom,da bi imali sta da lovimo preko zime,jernam je opsesijalov pogonom,tj kerovima.Iako zanmo gde na hranilistu dolaze Ds ne idemo cekati jer nam prosto taj nacin lova ne odgovara,ne lezi,do hranilista odlazimo da vidimo sta se nalazi u lovistu,vepar ,ds sa prasicima,odakle su dosle i gde su otisle,koliko dana su bile prisutne, a to nam itekako olaksa lov.Ovde sam samo dao objasnjenje i nase misljenje o hranilistima i drugi ga mogu koristiti kao moguce mesto za odstrel ali nema veceg dozivljaja nego cuti kera kako laje svinju u mestu,kako je podie i goni,nema veceg dozivljaja u tom lovu nego kada uspes da je nadmudris,tj dobro se postavis da mozes gadjati,a jos kada i bude odstrela....e to je pravi cef!....
 
Neca92
 Kolege, sad za vikend idem sa drugarom da sadimo kukuruz u planini, tu cemo cekati svinje... Kazite mi, kad se sadi zito za svinje, je l' postoji neka posebna caka prilikom sadjenja, ili je to normalno, kao na njivama u polju? 
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
nenadx
 I ovo je ipak mala tajna u lovu na d.s,za neke lovce(a i dobro ce doci na ovu temu..)
UTICAJ LOVA NA BROJNOST D.SVINJA
Pravilno izlovljavanje d.svinja je veoma važno.Na ovo nasi lovci neobracaju posebnu pažnju,pa se cesto pitaju,gde su-prosle godine.vikenda smo ih lepo lovili I zakljucuju da su ih pobili isl.Medjutim samo malo vise pažnje I uzdržavanja može dovesti do cescih I vecih ulova iz godine u godinu,a pritom I znacajnog uvecanja brojnosti populacije.Ovo se može postici stalnim upoznavanjem divljaci koja se lovi,a ponekad I onim koje se cine nebitnim I dosadnim.Neretko bacimo oko na zapad I pitamo se odkuda im tolika divljac,kritikujemo nas mentalitet,svesta u pitanju je najpre znanje I spoznaja da cemo se lovom baviti dugi niz godina,dovoljan da uživamo u plodovima svojih uzdržavanja.Da skratim pri odstrelu se treba orijentisati na prasad, do 2. godine starosti I prestarele,a maksimalno stedeti zrele-srednjodobne jedinke.Pritom u principu odstrel kapitalnih veprova nije problem,jer u otvorenim lovistima njihova brojnost,lovili ih nelovili bice oko 2% populacije.da nezalazimo trenutno u detalje,zbog cega isl.Ovde cu probati ukratko da iznesem saznanja povezana sa tim mladim grlima koja bi trebala uglavnom da cine do 90% celokupnog odstrela.Znaci odrasli-stari,odstrel samo 10%.Kakva je situacija kod nas,znamo.Naravno nemože se ovo striktno primenjivati svuda..ali bar orijentaciono.Ovakav odstrel se praktikuje vec dugo na zapadu(30 i vise godina).Ovim se gubi u kolicini mesa samo u pocetkukasnijih godina se u tom pogledu dobija mnogo vise,tako da I takozvani mesari budu na dobitku. Odstrel mladih zahteva malo vise iskustva,mada se nikada nemože sa potpunom sigurnoscu znati na kakvo grlo se puca.Ovo je zbog malih razlika u izgledu,a težinska odstupanja su prevelika za sigurno odredjivanje starosti. Ipak pravi lovac uci celoga života,pa vremenom u kombinaciji sa stecenim iskustvom cini manje gresaka.A ko nije nakon lova sa drustvom probao da proceni trofej,starost,kondiciju. ulova,nezna sta je propustio.Da bi se to radilo potrebno je I to, na pocetku dosadno po nekima bespotrebno znanjeipak treba probati bar jedne sezone(pa kad se stekne navika).Naravno oni koji znaju bi mogli da dopune ovde receno(bilo bi poželjno I potrebno).
Za pocetak evo nacina utvrdjivanja starosti prasadi (po nekima I nazimadi) do 2.godine starosti,koji bi se trebali najvise loviti.Ovo je vazno jer do dve godine svinjce može težiti 100kg,ali I 30.Tada se odstreljenom, pregledom zubala,utvrdi starost I sazna mnogo toga potrebnog za buduce odstrele, uslove koji vladaju u stanistu,geneticipa kombinacijom svih pravilnije proceni uzrast.
Zubalo ima po pravilu 44 trajna zuba koji se formiraju do 24 meseci starosti. Odredjivanje starosti prasica se zasniva na osnovu izmena mlecnih zuba. Prase se rodi sa mlečnim očnjacima i trecim parom mlecnih sekutićima, koji se najkasnije do kraja četvrtog meseca dopune ostalim zubima, pa potpuno mlecno zubalo ima 28 zuba (vreme kada gubi mladalacke pruge na krznu).Znaci po 6 sekutica u gornjoj i donjoj vilici, po 2 ocnjaka i po 6 predkutnjaka. Zadnji predkutnjak je trodelni, a nema slobodne predkutnjake, koje ponekad nemaju ni odrasli. Nema ni kutnjake. Trajni zubi pocinju rast u 5- 6 meseci uzrasta sa prvim pretkutnjacima, koji su izmedju ocnjaka i reda predkutnjaka. Od 6-7 meseci izraste prvi kutnjak(M1),koji nastavlja niz pored zadnjeg predkutnjaka (p3) Sa 7 meseci pocinju da se manjaju treci sekutici i ocnjaci,sto može potrajati do 10-12 meseci starosti. Izmedju 12 i 16 meseci, menjaju se prvi sekutici.Tada se menja i treci predkutnjak, koji je sada dvodelni. Izmedju 18 i 22 meseci se menjaju drugi sekutici, a sa 22 do 24 meseca su trajni sekutici potpuno izrasli,kada izraste i zadnji kutnjak(M3),koji je najveci u celjusti,a zadnji kraj mu može biti pokriven desnima (mada on može produžiti rast do 26 meseci starosti). Dobro je ostaviti bar donju vilicu,radi analize i sticanja iskustva.
Jedan detalj je vrlo važan u svemu ovom(da nezaboravim) izbegavanje cestog uznemiravanja u zoni dnevnog boravka.Ovim se ponesto gubi a opet vise dobija.Znamo i sami da mesta gde se cesto i nekontrolisano love, svinje napustaju,pa se cesce desi da se tokom sezone,na takvim terenima eventualno nadju druge svinje,koje su takodje promenile mesto boravka.Ovo navodi na cesci lov cekanjem,cija je prednost minimalno uznemiravanje,manje lomljenje nogu(cuvajte ih za stare dane) I veoma bitno, pravilniji odabir grla na koje ce se pucati.Znam da cu se ovim zameriti lovcima koji vole da ih traže sa kerovima,ali i tu se pribegava promeni terena isl.pa ustvari nema problema.

Dobar pogodak
 
DakiNS
 Bravo 2itanjeOd Nenada se može mnooooogoooooo naučiti svaka čast kolega ovo je nešto što se retko može naći da se pročita, od srca hvala
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
klaja
 cuo sam da postoji neka krema za primamu veprova,navodno se namaze neki vislji stap da se bolje miris siri po lovistu. miris je valda imitacija ds u teranju pa privlaci vepra. cujem da je veoma uspesan lov sa ovim. ali opet rekla kazala. cena je oko 15 eura.
 
Indjijanac
 ako nadješ krmaču u teranju(može i domača)ubodeš joj štap u polni organ i postaviš ga isto tako samo te nekošta 15 ojra
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s
 
nenadx
 Hvala Daki,trudim se da prenesem odredjena saznanja.Valjda ce mladji to bolje koristiti.
Tih sredstava za primamu ds ima mnogo.Kombinacije su naravno mirisne,manje ili vise efikasne.ali mi se cini da je i tu presudno navikavanje.Verovatno bi Lovac stari mogao tu nesto vise reci,posto ih Nemci dosta proizvode.
Dobar pogodak
 
klaja
 

u indjiju ima djungla kaže:
ako nadješ krmaču u teranju(može i domača)ubodeš joj štap u polni organ i postaviš ga isto tako samo te nekošta 15 ojra

kako je tek tim radnicima sto prave tu kremu ehhehe krmace u teranju na pokretnoj traci a oni umacu stapove ahahaha. imaju benificiran radni staz.
 
slavaplana
 Ovog vikenda sam drugi put u zivotu lovio svinje pogonom ali nismo imali srece !Jos neznam kako izgleda kad treba pucati na istu i kako cu ja licno reagovati!!!Kod mene nemamo svinje ali je meni posle lova na prepelice ovo sada na fazana i zeca malo dosadan lov!!Svinje valjda sto nisam lovio su mi mnogo interesantnije !!Neznam koliko ce me to drzati!!!
 
Sremac75
 Još kad prvi put opališ....pa adrenalin...ima da te drži duuuugo!
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"
 
zexxx
 kolega ja do prosle godine nisam bio odusevljen lovom na ds.ali dok prvu ne odstrelis neznas u sta se upustas,lov na fazana nece bti vise toliko zanimljiv...barem jer tako bilo kod mene...nenadx svaka sact dosta od ovoga nisam znao.samo sam znao da bih pre pucao nazime i vepra nego krmacu....
samo smireno.....Grin
 
duskov
 Ovo je lov koji zaslužuje punu pažnju.
Naravno da ima puno razlike u lovu koji je komercijalni u odnosu na onaj u lovištu drugog tipa.
Ima mnogo razlike u lovu na DS u planini kao u ravničarskim i "pitomijim" predjelima.
Drugačije se lovi na kiši, mrazu ili snijegu...
Razlika je i u lovu čekanjem, pogonom ali i planinskim goničima...
Itd.Itd...
Ovaj lov zahtijeva puno kondicije, dobre radio opreme, kvalitetan karabin, izvrsne pse goniče, dobru organizaciju grupe...
DS ima sve više u našim crnogorskim lovištima iako se još niko nije posebno (ove sezone) proslavio sa nekim ulovljenim kapitalnim primjerkom. Manjih primjeraka ima u nekim lovištima gdje ih ranije nije bilo.
 
Kile_
 da li je neko ovo probao?da li je ovo za divlje svinje ili nesto drugo?
http://www.superj...lzteer/2/9
Samo 300 i 4x4
 
sasa035
 

kile_ kaže:
da li je neko ovo probao?da li je ovo za divlje svinje ili nesto drugo?
http://www.superj...lzteer/2/9
Da upitanju je tecnost koja se maze na drvetu u visini od pola metra metar.To treba ponavljati nakon nekoliko nedelja opet i taj miris bi trebao da privuce divlkje svinje odnosno veprove kako proizvodjac kaze.
sasa035
 
Kile_
 pa i ja sam to preveo i to sam razumeo ali nesto me buni jer pominje jelene i srnecu divljac.da li je neko ovo probao?idem sledeci vikend za bec pa hocu to da kupim nije ni ovo lose samo je pakovanje od 2.5l a skuplje od ovog gore.a pretpostavljam da je bolje.
http://www.kettne...under.html
Samo 300 i 4x4
 
sasa035
 

kile_ kaže:
pa i ja sam to preveo i to sam razumeo ali nesto me buni jer pominje jelene i srnecu divljac.da li je neko ovo probao?idem sledeci vikend za bec pa hocu to da kupim nije ni ovo lose samo je pakovanje od 2.5l a skuplje od ovog gore.a pretpostavljam da je bolje.
http://www.kettne...under.html
Misli se takodjen ovo sto si procitao rot wild pod tim se podrazumeva crvni jelen.Probao nisam ali sam cuo da ima efekta.Namaljivanje divljace ovakmim stvarima iziskuje upornost strpljenje i vreme.Ono sto meni fali je apsolutno vreme.Tako da ukoliko ga ti imas pa nije lose probati.Prosto ako znas neku lokaciju gde ima divljih svinja napravi ceku,odredi neko stablo i videces i sam ima li efekta.
sasa035
 
Vuki
 Ima kod katrandzije u Mokroj gori ,nedaleko od Kremana da se kupi katran u flasama od litar koji je efikasno sredstvo takodje i skoro 7 x jeftinije ,a moze se upotrebiti i luch sa ostecenih borovih stabala,skupi se grebanjem u plasticnu flasu i pomesa sa naftom i preradjenim uljem 1/2 i kada se rastopi premaze se stablo pored ceke koje sluzi kao stub za cesanje i odrzavanje higijene tj. skidanje spoljnih parazita-tzv higijenski stub -uradite sami da Vas manje kosta nego iz Kettnera...
 
Kile_
 ja sam cuo za neku mesavinu ide litar sirove nafte i pola litre preradjenog motornog ulja se pomesa i sa tim se maze.ali to sma samo cuo nisam probao niti video to,a ne znam ni gde da nadjem sirovu naftu
Samo 300 i 4x4
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lov na divlje svinje LOV NA KRUPNU DIVLJAČ 3879 17.10.2023. 22:10
Filmovi o lovu SVAŠTARA 16 27.04.2023. 23:11
Lov na DIVLJE PATKE LOV NA SITNU DIVLJAČ 1670 29.09.2021. 18:43
Trag divlje svinje DIVLJAČ 47 05.02.2017. 20:40
Bezbednost i nesreće u lovu. METODE LOVA 67 04.01.2017. 12:57
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,227,406 posete www.srbijalov.com