Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Baikal MP-153 vs MP-155


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Baikal MP-153 vs MP-155
Mladi_lovac
 Zna li neko da li Baikal MP 155 kalibra 12×76 moze da koristi magnum metke od 1350 bara?
 
Podunavac
 Sve puške u kalibru 12/76 Magnum su po C.I.P. standardima tormentovane na minimun 1370 bara. Ali magnum municija ne postiže tolike pitiske. Maksimalni dozvoljeni pritisam za 12/76 Magnum municiju je 1200 bara. Ali uglavnom postižu pritiske oko 1050 bara.
Tri prsta 2Kolce
 
Mladi_lovac
 Imam jos jednu nedoumicu: Da li brener metak tj meci sa jedinicnim zrnima mogu da ostete cijev? Na petometci koristim polu cok.
 
Tomash
 Ukoliko ne koristis super čok, ili običnu kuglu punog obima(znači bukvalno kugla, kao u kugličnom ležaju) odgovor je NE.
Ali ako ti čok nije dobro stegnut, sa bilo kojim patronom može doći do oštećenja. Inače, veću štetu ti može naneti sitna čelična sačma nego moderni brenek.

Moderne kugle, nisu više okrugle olovne lopte, samo se tako zovu, kao što kažemo brener/kugla, a ustvari se misli na jedinačni projektil, one su danas savremene, i imaju sa strana rebra koja služe da se kroz čok savijaju i prilagode proslaku kroz suženje. Neke su u plastičnom kontejneru, i još lakše idu kroz čok (potkalibri). Samo nemoj super čok, možeš opušteno i kroz pun čok da pucaš sve moderne brenere.
 
Mladi_lovac
 Sta predlazes koji cok je najbolje koristiti za lov na krupniju divljac, recimo divlju svinju? Da li puni cok ili polu cok?
 
DakiNS
 Za jedinačno zrno najbolji je cilindar.Yes

Valjalo bi da se i predstaviš kako to pravila nalažu.Stari
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
AcaNik
 Најбоље пробај како твојој пушци одговара које зрно и са којим чоком. Мени се ипак прецизније показало са пуним чоком него са цилиндром. Са оним Парадокс чокома ништа специјално нисам ни добио Sad
Ово се односи на МП-155.
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
mrwa22250
 Ako bi mogli konacno jedinacni projektil da prestanemo zvati BRENER.Hiljadu puta je to ponovljeno i opet isto.Verovatno izvedeno od BRENEK po cika Vilhelmu Breneku,velikom majstoru oruzarstva i balistike,a brener je nesto sasvim drugo...
mrwa22250 priložio/e:
brener_3.jpg brener_2.jpg brener_1.jpg

Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Predator
 

mrwa22250 kaže:

Ako bi mogli konacno jedinacni projektil da prestanemo zvati BRENER.Hiljadu puta je to ponovljeno i opet isto.Verovatno izvedeno od BRENEK po cika Vilhelmu Breneku,velikom majstoru oruzarstva i balistike,a brener je nesto sasvim drugo...


Bravo 2

Sasvim prirodno
 
Tomash
 

Mladi_lovac kaže:

Sta predlazes koji cok je najbolje koristiti za lov na krupniju divljac, recimo divlju svinju? Da li puni cok ili polu cok?


Ja ne lovim sa tom puškom, a moj ti je savet da probaš po tri komada iz oba čoka. Na mojoj pušci (isto kao i kod Ace) se moderna kugla BRENEKE bolje pokazala iz punog čoka. Samo polako i smireno nišani, pa vidi šta se tvojoj pušci više sviđa.

Trebalo bi da je cilindar najbolje nosi, ali u praksi to često ne bude slučaj.

Moj ti je savet da probaš sa polučokom i čokom, jer sa njima navrnutim, ne moraš recimo pred svaki lov da čistiš pučku i menjaš čokove(recimo subotom se love svinje, a u nedelju su fazan/zec)...

Ako ti puška kuglu najbolje nosi sa punim čokom, a pošto je jednocevka, u lovu na zeca i fazana staviš prvi patron Bez Korpice ili neki Disperzante, a sledeća dva standardna sa korpicom, i tako regulišeš posip.

Ukoliko ti puška sa kuglom najbolje nosi sa polučokom, onda ti je svejedno šta stavio kao prvi patron, a drugi i treći staviš neki long range, sa tvrđom korpicom i loviš kao dingospo čovek Smile


Mrwo, kod nas se odomaćio taj naziv Brener za kugle punog obima, a u Kugle spadaju:
1) Kugle punog obima
2) Potkalibri

Nazivati svaku kuglu punog obima BRENEKE je glupost, jer je to oblik zrna, i postoje ih više vrsta (Gualandi, Diabolo it...) i nekako svi razumeju da je kugla punog obima BRENER (odomaćilo se i svi te razumeju o čemu pričaš, kao što ih Ameri nazivaju "Slug"), a potkalibri su ono što nije punog obima.

Kad ti neko kaže pucao sam Brenekom, ili Gualnadijem očekuješ da je to baš to tačno zrno, a ako kažu brenerom, verovatno ni nemaju pojma kakvo je zrno, sem da je pun kalibar. Pismenost u naših starih lovaca kada je to zrno došlo kod nas je bila na takvom nivou da većina nije znala ni da čita latinicu, a oni koji su je i znali nekako, to su tumačili prevodili kao Brener...A i moraš priznati zvuči dobro Brener (prži) Smile

Govori Srpski da te celi svet razume Smile
 
Jastreb
 Onda da predlozimo i da "zilet" zovemo nozic za brijanje... kompjuter - racunar .. a digitron? ...Kalkulator?... Racunaljka ..ne, nije to...hmmmm..

Mada... sta znam...
 
Podunavac
 Иако се код нас одомаћио као назив за све јединачне пројектиле Brenneke је један одређени облик, који је Vilhelm Brenneke генијално конструисао пре више од сто година. И не треба га бркати са другим конструкцијама као што су Palla, Palla Gualandi и слично.
Tri prsta 2Kolce
 
AcaNik
 Изгледа да немамо посебну тему за 155-цу Sad
МП 155-20. У верзији са две цеви. Једна класична глатка а друга Ланкастер Smile
https://www.youtu...dLxwym2lZM
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
Scorpion Hunter
 Cevuljaga za kugle, dobra stvar, samo puska uvek ima neki zastoj, kako na ovom tako i na drugim klipovima...
Kvalitet ruskih pusaka je trenutno najgori na nasem trzistu... Sad
 
Scorpion Hunter
 Da li pucate kartonsku municiju iz MP155?
 
Grom
 

ristemk kaže:

pa ovako ovo ce mi biti prva moja mislim licno moja puska do sadd sam lovio sa ocevom crvenu zastavu bok ti pita kolko e stara polozara naravno jos od deda je al iskreno dizes zavozis dobro i retko tu promasis cim se divljac malo zakrije na musicu tegli i pada e sad da ne skrecem mnogo zelim mp 155 al se tu malo cudim dvoumim sta da uzmem el 12/76 ili 12/89. 12/89 necu da gadjam tenkove i helikoptere al veprove ocu ali vecina lova je na sitnu divljac ono bas mi treba jedna al vrijedna za oba lovova dvoumim se na to da 12/89 mi bude dobra na vepra al se cudim nemoj da me zaCenzurisanova sa municiju jer na sitnu cu verovatno koristiti ono obicna municija 12/70 33gr. do 36gr. normalno 3ci metak valjda bude magnum. to otprilike gore dole procitao sam sve sto pise ovde oko mp 155ci hvala na podeljeno znanje unaprjed


Ne zamaraj se, Rusi su počeli kakiti i puške im nisu nešto. 12/89 ti ne treba jer je napravljen isključivo zbog čelične sačme. 12/70 patrona je više nego dovoljna za sve i nemoj misliti da je magnum nešto bolji. Ima više sačme i to je jedini plus, ostalo sve minus. Trzaj, manja brzina sačme itd...Ako već hoćeš jeftinu i solidnu pušku, pogledaj Armsan. Kod vas ih ima, puno finija od rusa za istu cijenu. Inače, PA je dobar za svinje i eventualno patke, guske, golubove...Ali brzo te prođe i poželiš finu dvocijevku. Kod vas ima izbora turskih pušaka koliko hoćeš, tako da bih ja išao na recimo Sarsilmaz bokericu koja je jako kvalitetna i dobra puška. Za svinje dvije dobre kugle i šišaj. I kod prepunjavanja je PA naporan ako u danu koji put mjenjaš streljivo. Moj izbor je dobra bokerica, ako ćeš baš PA onda Armsan, Franchi Affinity ili nešto rabljeno kvalitetnije. Affinity je u RH daleko najbolji PA za svoju cijenu.
Grom
 
ssekir75
 https://rs-lat.sp...ere-video/

свашта...

Pametan pištolj MP-155 „Ultima“ sposoban za sinhronizaciju sa mobilnim uređajima, mogao bi biti interesantan za „hipstere generacije Z“, rekao je za RBK, generalni direktor grupe kompanija „Kalašnjikov“ Dmitrij Tarasov.

Prema njegovim rečima, pištolj će omogućiti i obuku za strelca. Tarasov je naveo, da je zadatak da privuče one koji su se „rodili sa gedžetima“ i ne znaju kako je živeti bez njih.

Pištolj može biti opremljen brojačem pucnjeva i kompasom, a može mu se dodati i kamera.
„Klasičan lov je danas redak, čak i neobičan. Zato želimo da privučemo hipstere generacije Z“, rekao je Tarasov.

Kompanija planira da razvije liniju pametnih pištolja.

MP-155 „Ultima“ se prvi put pojavio na forumu „Armija 2020“.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
tomo vrbas
 Nesto nisam skontao ovu hipster pusku jeli ona samo snima pucanje ili moze preko mobilnog da se na daljinu puca?
 
ssekir75
 *ебем ли га, томо, нисам се нешто ни трудио да разумем. ја сам ти старог кова што се оружја тиче, не волим баш новотарије. зна се, дрво + челик... ово сам само ставио да се види да докон поп и јариће крсти, а на то ме је натерала ова реченица „Klasičan lov je danas redak, čak i neobičan. Zato želimo da privučemo hipstere generacije Z“
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
AcaNik
 Има сигурно ту негде и челика Smile
https://www.youtu...VTfAbQBqfI
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
baikal 153 LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 1033 21.06.2019. 18:36
Ruske bokerice "Baikal" (uopšteno ,svi modeli) LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 115 02.02.2017. 11:53
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,212,038 posete www.srbijalov.com