Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabini češke proizvodnje


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabini češke proizvodnje
arli
 Nisam znao taj podatak(da ima te mundže-gramaže) za Geko- moraću da probam bar jednu kutiju.☺
Inače lep je osećaj kad se puca municija na strelištu,a ona tvoje godište-merak nema cenu. Bez obzira da li je 7,9mm ili 7,62×39😀
 
asrobi
 Pozdrav.Razmisljam o kupovini manjeg kalibra 223,i to 527 varmint verziji.Ima li neko takvu pusku i kakva su vam iskustva sa njom?
Bolje los dan u lovu nego dobar na poslu!
 
Planinko011
 Pa .223 nekako nisam cuo vec 20 godina da je neko kupio od ljudi koje ja znam jer navodno cini brutalne stete na mesu srnece divljaci mada kad se pogodi u kost steta je velika kojim god da si pogodio.
Ali navodno u poredjenju slican pogodak da je .223 brutalniji.
Ovo ne pisem na osnovu licnog isprobavanja vec iz razgovora sa dosta lovaca.
Sada su nekako vise u opticaju 22-250 i .243 (manji uticaj vetra ko puca na dalekooo) za lakse radove.
Ali sto rece moj rodjak kad su ga pitali sto nagovori druga da kupi sacmaru u cal .410 na Sajmu u NS:"kad bi ja puc`o iz .410 da on nije kupio"Glavu o zid.
 
AcaNik
 Значи све нас је више са .410 Smile
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
asrobi
 Imam 30-06 i stim lovim svu divljač 223 bi uzeo samo za štetočine i za vežbanje!
Bolje los dan u lovu nego dobar na poslu!
 
Planinko011
 

asrobi kaže:

Imam 30-06 i stim lovim svu divljač 223 bi uzeo samo za štetočine i za vežbanje!


Meni je ok ako ti natrci nekoriscena zastava iz 90tih za 100-200e pa kupujes ali ako kupujes novo u radnji ipak bi neki drugi uzimao recimo .243 ili mozda najpre cak .308 jer nekad mozes i u visednevni lov ici na predatore, srndace i svinje kombinovano pa da ne vuces dve puske.
A i imas zamensku pusku u slucaju neke nezgodacije sa 30-06
 
canis aureus
 ^
Ak' je tak' najbolje da si uzNe još jedan .30-06 ondaK Veselo
Grin

KoleZa je nav'o za šta bi koristiJo .223Rem a za to je navedeni kalib'r odličan Confused ... nije odličan baš kao .243Win Stidljiv ali za vežbanje je stvarno pogodan(i jeftiniji).
Varmint 527 nEsam vid'o na delu, sem na youtubeTu, ali kao vlJasnik dve Zbroje 550 mislim da je i 527 vrlo dobrog Hvaliteta
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Planinko011
 [quote]canis aureus kaže:

^
Ak' je tak' najbolje da si uzNe još jedan .30-06 ondaK Veselo
Grin

Znao sam da ce kod kolege Canisa prevagnuti objektivan pogled na 30-06Smeko
Posto znam da prva ljubav (8x57) zaborava nema nisam bas hteo da budem direktan i prisedam na muku pa rekoh uvijeno .308GrinGrinGrin.
Salu na stranu ali imam .243 i od tri karabina mi njegov kundak najbolje ergonomski lezi. Ali stvarno mi se desilo da sam petak i subotu ujutru lovio srndaca a subotu vece i nedelju svinje. I morao sam da nosim ovaj gore pomenuti koji nije 8x57Namigivanje.
A kad vec kesira za novo ( smetnuh sa uma temu) ondak reko najbolje moguce resenje jer treba tu i dobru optiku pazariti.
 
Slob
 Da li je fabricki kundak od ZKK 600 pogodan za upotrebu ON? Cini mi se da gornja ivica kundaka ne prati osu cevi, kao da je kundak radjen za menanicke nisane.
Takodje me zanima kakav je sistem kocenja, da li se koci udarna igla (udarac) ili obarac?
Lisica
 
Podunavac
 Naravno da je pogodan. Svi lovački karabini su tako napravljeni da se na njih mogu postaviti optički nišani. Samo je neki oblik kundaka ergonomski povoljniji za upotrebu ON, a neki manje. Kočnica kod Brno ZKK karabina koči obarač, e ne udarnu iglu.
Tri prsta 2Kolce
 
Slob
 Iako je ravna gornja ivica kundaka, dosta je oborena u odnosu na osu cevi pa mi se cini da je slicna situcija kao kod Zastavinih karabina sa "svinjskim ledjima". Zbog toga mislim da nije pogodan za ON, kao i pomenuta Zastava koju i sam posedujem. To je utisak sa slike, nisam ga drzao u rukama, pa zato pitam..
Lisica
 
Slob
 Jel moze neko da opise specificnost obaraca kod ZKK 600?
Lisica
 
Planinko011
 Ih bre, sve cekam ova dva tri dana ko li ce da zablista na ovo poslednje pitanje a pogotovo moj drug Max-putujuca multidisciplinarna enciklopedija lovstvaGrin ali jok.

A mozda je prosledio upit u CZ pa razmatraju zajedno ili otapa celik da proveri empirijski Hmmm.?

Iskreno ne bih um`o da opisem obarace ni na Zastavi i Stayer-ima koje imam a kamoli na CZ koju par puta drzah u rukama u prodavnici i jednu staru u lovistu.
Kako bi opiso ja to povucem pa u jednom trenutku pukne samo sto kod Styera klizi do pucnja jednako a kod Zastave malko zapinje tj kao da secne pre pucnja.

Ma sve je to ko nasa Zastava od pre 90tih samo malo pedantnije obradjena i malkice bolja da kazemo normalno za duplo vece novce.

E sad ako bas mora da se odredi vrsta celika poluge obarace, osovine kocnice te sila udarne opruge ondak moramo sacekati odgovor iz Ceske izgledaConfused.

PS. Kolega mi Slob nesto po liku poznat, al dal smo se sreli na krstarenju Mediteranom ili u Milanskoj skali reko bi Smeko???
 
7x57
 Ne znam da li kolega Slob ima ZKK600 ili namerava da ga kupi. Ali ako je u dobrom stanju, to se ne propušta. Odlična inkarnacija Mausera 98. Što se tiče kundaka, mislim da je malo precenjen ravan kundak u vezi gađanja optikom. Još nisam sreo lovački kundak koji bi mi legao pri gađanju optikom, kao npr. svinjska leđa pri gađanju mehanikom.

Okidač, najčešće se na ZKK600 sreće onaj neobični, ravan okidač sa šnelerom. Guranjem "glavnog" okidača (veći, ravan) unapred aktivira se šneler, pa se povlačenjem okida. Specifičnost je u sledećem: "pomoćni" okidač je uklopljen u veliki, glavni, pa je upotreba ergonomski bolja od Zastavinog duplog okidača, gde se mora menjati hvat. Takođe, koliko sam ja primetio, jedini šneler tog tipa, koji se može aktivirati guranjem unapred glavnog obarača kažiprstom (sa šakom oko rukohvata), umesto palcem (slobodno me ispravite).

Ali, kolegin ZKK600 je imao odlično okidanje da uopšte nisam video potrebu za šnelerom. Čak nisam primetio neku razliku u težini okidanja, doduše nisam ga preštelovao (postoji mogućnost).

Upoređenje ZKK600 sa ČZ550. Kao i u drugim oblastima, sve je nekad bilo bolje. Pozdrav.
Draško
 
Slob
 Kolege hvala na odgovorima Smile
Ne posedujem ZKK 600, ali sam veliki ljubitelj istog. Na zalost, nemam puno lovackog iskustva ali dosta citam i raspitujem se, pa se cesto desi i neko glupo pitanje Confused
Kolega Planinko moguce je da smo se sretali u Milanskoj skali, tamo radim kao dirigent Smeko
Lisica
 
Planinko011
 Kolega pitanje svakako nije glupo samo da bi se neko upustio u kvalitetan odgovor mora da poseduje veliko tehnicko znanje, dosta pucanja sa bas tim modelom pa jos iskustva sa ostalim mehanizmima za okidanje a to je bar 7-8 karabina radi poredjenja.
Sreca pa ima kolega koje tehnika zanima, cak i rastavljaju okidanje, poliraju, unapredjuju.
Da su svi ko ja jos bi pucali puskama kojima se sipa barut i nabija stapom kugla.
 
canis aureus
 

7x57 kaže:

...

Upoređenje ZKK600 sa ČZ550. Kao i u drugim oblastima, sve je nekad bilo bolje. Pozdrav.


Voleo bih da čujem(pročitam) i obrazloženje ove tvrdnje. Confused
Hvala unapred

Elem, za dosta toga se slažem da je bilo boljŠe onomad no sad al za navedeno nisam bašTE siguran i ne biK tako neštA tvrdiJo ... "rukovao" sam sa više komada(nisam ih im'o u vlJasništvu al sam i lovio i upucavao ...) ZKK600 a posJedujem dve ČZ550 i ne vidim da je predjašnje bilo boljO od sadašnje' ... možda al možda samo materijali koji su se koristili(čelik) ako su onomad bili Hvalitetniji mada ni to nisam primJetiJo ...
Čini mi se da ovde, u ovEm slJučaju, nije došlo do klJasičnog "pojeftinjenja izrade i samog proizvoda" na uštrb Hvaliteta i na štetu korisnika/kupca kao kod nekih drugih proizvoda ...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
hercegovac
 Tako je kolega canis.
 
Podunavac
 I ja sam takvog mišljenja kao kolege Canis i Hercegovac. Imam Brno 550 Lux u svome vlasništvu i smatram da je u pitanju evolucija (poboljšanje) u odnosu na prethodni model ZKK a ne pojeftinjanja proizvodnje. Što se tiče samog obarača i on je po meni bolji na modelu 550 nego ZKK. I dalje poseduje francuski šteher (ubrznicu) koja se aktivira guranje obarača prema napred, a okidanje može da se šteluje po volji korisnika. Kako tvrdoća okidanja tako i hod obarača. A što se tiče same ergonomije obarača ona je mnogo bolja kod modela 550 nego ZKK, jer je prirodnijeg oblika za prst (povijen u odnosu na ravan). Najbolji dokaz visoke kvalitete i funkcionalnosti karabina 550 je velika popularnost kod lovaca na afričku divljač koja je opasna za lovca i gde je bitno da puška funkcioniše u surovim uslovima njihove klime.
Tri prsta 2Kolce
 
rk
 Sto stariji Čeh je bolji i cenjeniji. Ovo ne znaci da ke Cz550 loš Al misli da su stariji modeli ZKK, ZG47 bili bolji. Meni najveća mana na ZKK je smer kočnice koja ke suprotnog smera od najvećeg broja drugih karabina.
RK
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 212 11.02.2024. 16:15
Lovački karabin KARABINI 1744 11.01.2024. 18:54
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 873 28.10.2023. 20:17
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Marlin lovački karabini KARABINI 66 26.01.2023. 22:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,209,049 posete www.srbijalov.com