Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: GECO Plus


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
GECO Plus
Finnskogen
 Sve bonded kugle RUAG korporacije tj Geco Norma i "flagship" RWS su pre par godina dobile modifikaciju. Tj kugla se jos brze i sire/dublje otvara u svim varijantanma bonded municije. Sto za rezultat ima bolji zaustavni efekat jer kugla i dalje zadrzava veliku masu sto za rezultat ima duboku penetraciju i stvara sok talase dubinom prostrelnog kanala. Kugla je na taj nacin efikasnija jer je hidrodinamski efekat veci, ali zbog brzog i dubokog otvaranja kugla gubi brzinu sto za rezultat ima nedostatak prostrelne rane kod zivotinja sa vecom biomasom. Starije varijante istih proizvodjaca su se otvarale nesto sporije tako da je sok bio nesto manji ali je prostrelna rana bila cesca kod vecih zivotinja. U sustini prostrelna rana ili ne to ne menja bitno stanje stvari jer su te kugle modifikacijom jos efikasnije ali to za rezultat ima veca ostecenja tkiva.
Iako na samom pocetku nisam bio ljubitelj homogenih kugli i vrijanti kugli koje su proizasle iz njih, danas sve vise pocinjem da cenim njihovu terminalnu balistiku pogotovo kako su mnoge "decije bolesti" iz rane faze prevazidjene kod mnogih proizvodjaca.
Moderne homogene kugle se otvaraju veoma brzo i pravilno i imaju duboku penetraciju. Sok efekat je zbog brzine i pravilnosti otvaranja gotovo uvek prisutan pa cak i pri brzinama ispod 800m/s ,osim na vecim daljinama gde kugla nema dovoljno brzine da se pravilno otvori. Tada je taj tip kugle relativno neefikasan jer vise lici na skiljkana nego na lovnu kuglu, ali je taj problem kod novijih kugli prezvazidjen bar na lovnim daljinama upotrebom supljeg spica sa balistickim vrhom ili cak jos bolje male meke olovne jezgre koja je hemijski vezana za ostatak zrna i balistickog spica.
Iako vise ne preferiram laka i brza zrna pogotovo ako je u pitanju kugla moderne konstrukcije, mogu da se slozim sa tim da je PPU u SP verziji efikasniji sa 9,7g kuglom nego sa 11,7g upravo zbog toga sto 9,7g ima V0 od 885m/s i V100 od 792m/s sto znaci da ce kugla od 0-90 metara pri pogotku imati istu ili vecu brzinu od ca 800m/s koja je potrebna za stvaranje hidrodinamskog pritiska kod SP kugle dok je V0 u 11,7g 820m/s a V100 746m/s sto znaci da kugla pasti na ispod 800m/s vec u prvih 50m.
Ono sto dalje sledi jeste dubina penetrazije gde ce metak SP konstrukcije sa vecom masom gotovo uvek imati dublju penetraciju pa cak i kada manja kugla ima vecu brzinu jer ce usled velike brzine od preko 800m/s gotovo sigurno doci do raspadanja kugle tj gubitka rest mase sto za rezultat ima plici prostrelni kanal.
Ono sto je zanimljivo i upitno jeste efekat ili terminalna balistika obe kugle na daljinama preko V100 tada stvari izgledaju malo drugacije jer obe kugle vise nemaju brzinu preko 800m/s i tada stvari pocinju da idu u korist teze kugle sto se vidi i po predaji energije gde teza kugla ima sve vecu i vecu prednost kako brzina opada a udaljenost se povecava.
Ovde je trenutno i za primer uzet 30-06 ali isto vazi i za npr 300 win mag sa tom razlikom da je pocetna brzina veca u oba zrna ali je efekat isti jednom kada oba zrna padnu ispod famoznih 800m/s barem kada su u pitanju SP kugle.
To naravno vazi ne samo za dva pomenuta vec za sve kalibre kada se usporedjuju SP kugle manje i vece mase unutar istog kalibra
 
Finnskogen
 Citajuci Cveletov i Planinkov upis vezano za izlaznu ranu u 30-06 gde Cveletov izbor tezeg zrna od 11,7g pretezno nema izlaznu ranu dok Planinkov od 9,7g ima .... u teoriji situacija bi trebala biti obrnuta.
sada naravno praksa i teorija nisu dve iste stvari i tu ima puno drugih faktora, imedju ostalog plasman pogotka igra veoma bitnu ulogu ali ko zna zasto je tako. U svakom slucaju Geco Plus je tvrdja kugla od bilo koje SP varijante.
Ili uslovno receno tvrdja, danasnje varijante se otvaraju puno brze nego starije ali i dalje zadrzava vecu rest masu koja obicno prelazi 90% pocetne tezine metka. Svakako usudio bih se reci da je Geco Plus puno bolji izbor od PPU SP u bilo kojoj gramazi. Tako da mislim da se Cvele nece razocarati
 
kolega_LOVEc
 Što se tiče bonded zrna ja sam skeptik, i to mi sve liči na sivu zonu. Ako se traži bolja konstrukcija ima tu verzije noslerovog "partitione" zrna, verzije ABC zrna, ili barnesovog x zrna. Razlika u konstrukciji je očigledna i nema priče o magičnoj fuziji dva metala.
Što se tiče ostalih, teško zrno za kalibar i nešto sporije i nema puno glavobolje.
A "Plus" vidjao sam prostrele kao sa fmj a i izuvanje kao sp uglavnom se čuju reči hvale na njegov račun,moje mišljenje je ok zrnce u zlatnoj sredini negde.
Vim vi repellere licet
 
Finnskogen
 Geco Plus je bonded zrno.
Sva ta zrna koja su navedena tj i nosler i ABC, homogene kugle da ne spominjemo, su bolja od svake SP verzije. I svaka od pomenutih konstrukcija tezi brzem otvaranju zrna uz duboku penetraciju tj ocuvanost celine mase metka radi dublje penetracije. da bi se do toga doslo iz pocetka su razno raznim konstrukcijama... deljenjem jezgre metka u dva dela ili nesto slicno pokusavalo doci do zeljenog cilja jer se mehanicki presana bakrena kosuljica nije drzala olovne jezgre.
Danas je problem ocuvanja mase zrna resen ili prevazidjen hemijskim vezivanjem kosuljice i olovne jezgre tako da vise ne dolazi do "izuvanja" kosuljice. Kugle kod kojih se primenjuje hemijsko vezivanje kosuljice i jezgre nazivamo " bonded " i sve i jedan renomirani proizvodjac municije za olucene cevi uz homogene kugle u svojoj najekskluzivnijoj paleti ima "bonded" kugle koje predstavljaju sam vrh njihove ponude.
Pocevsi od Norme,RWS,Geco,Federal,Winchester itd
Ono sto bonded kugle cini posebnim jeste cinjenica da metak zadrzava veliku rest masu u vecini slucajeva preko 95% ne retko i preko 97% u zavisnosti od konstrukcije sto samo po sebi omogucava dublju penetraciju ali i cinjenica da se sada konstrukcije mogu usavrsavati. Tj ono sto je dalje omoguceno jeste pravilno i brzo otvaranje kugle bez gubitka rest mase.
Terminalna balistika takvih modernih kugli je izuzetno efikasna jer se zbog brzog i pravilnog otvaranja kugle dobija hidrodinamski pritisak i pri brzinama ispod 800m/s dubinom prostrelnog kanala

Ja sam licno odstrelio preko 100 grla visoke divljaci sa razno raznim varijantama bonded kugli da ne kazem 200
ili vise ali nebitno.
Efekat je brutalan kod kalibara sa vecom brzinom rekao bih preteran ako gledamo ostecenja tkiva.
Primera radi pre nekoliko godina sam sa Geco Plus kuglom u kalibru 30-06 pucao u Losa sa prednje strane direktno u prsa ako se tako moze reci. kugla je zadrzala gotovo citavu masu i zaustavila se u buragu koji je poprilicno velik kod losa.
Zivotinja je pala u mestu iako niti jedna kostnije bila ostecena osim na mestu gde je kugla usla u prsni kos.
Obilni krvni podlivi su nastali ispod obe plecke i ispod obe krmenadle uz kicmu na prednjem delu trupa.
Hidrodinamski pritisak je zbog relativno velike brzine kugle jer sam pucao na nekih 30metara razdaljine bio blago receno preteran.
Ali sa sa druge strane gledano kugla se pokazala izuzetno efektivnom, pa je cak i tako velika zivotinja kao sto je los pala gotovo u mestu sto se desava gotovo samo kada dodje do ostecenja kicmenog stuba kod tako krupne zivotinje kao sto je los u svakom slucaju kada se koristi 30-06 ili slicni kalibri.

Svako ima pravo na svoje misljenje ali ne treba da sumnjamo u efikasnost bonded kugli.
Bonded tehnologija je stvorila revoluciju u konstrukciji lovnih kugli, i tu vise nema povratka nazad
 
canis aureus
 

kolega_LOVEc kaže:

Što se tiče bonded zrna ja sam skeptik, i to mi sve liči na sivu zonu. Ako se traži bolja konstrukcija ima tu verzije noslerovog "partitione" zrna, verzije ABC zrna, ili barnesovog x zrna. Razlika u konstrukciji je očigledna i nema priče o magičnoj fuziji dva metala.
Što se tiče ostalih, teško zrno za kalibar i nešto sporije i nema puno glavobolje.
A "Plus" vidjao sam prostrele kao sa fmj a i [b]izuvanje kao sp [/b]uglavnom se čuju reči hvale na njegov račun,moje mišljenje je ok zrnce u zlatnoj sredini negde.


"Izuvanje" Gecco PlusA??
... to još vidIJo nisam.
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
canis aureus
 https://youtu.be/...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
kolega_LOVEc
 Ma to nije validno za lov, izuo se kroz bagrenov kolac što držao novine , više se oljuštio nego klasično izuo.
Al eto, a prostrel je bio kroz vrat srndaća dva komada u isto mesto skoro a srndać brsti i dalje i posle desetak sekundi otprilike , padne ko sveća.
Eto to su verovatno izuzeci neki što mogu da se dese.
Vim vi repellere licet
 
Aca S
 Uzeo sam 3 kutije Geco Plus. Da potraje neko vreme. Ranije sam koristio PPU SP 11,7 g i bilo je odlično. Redovno sam pravio sam grupe od 18 do 35 mm na 100m, po 3 metka. Sa Geco Plus kod upucavanja, odlučim da upucam na 50m 1,5cm visoko (opitika je 4x32, na 100m ne vidim pogotke u meti). Ispucao sam 13 metaka, sa pauzama zbog hlađenja cevi ali klikovi kao da ne slušaju. Zadnja dva sam nekako uspem da dovedem tu gde sam hteo...Kontrolni na 100m, pogodak od centra dole levo 20cm. Odlično sam okinuo, nema šanse da sam pogrešio. I odustao sam od daljeg upucavanja, karabin tako stoji. Uzeo sam jednu kutiju PPU, da proverim da li je do municije ili možda do optike... ali još nisam pucao. Razočarao sam se 1000%
 
Finnskogen
 Aco .... tu moze biti svega i svacega, i razloga moze biti hiljadu. Geco plus je odlican metak, sad moguce da si dobio neku losu seriju ali to iako nije nemoguce malo je verevatno. Sada moguce da taj tip municije nepase tvom oruzju ali Geco je generalo solidna municija sa relativno ujednacenim punjenjem i dobrim kuglama.
Ne znam o kom se kalibru radi ali ako imas nekog druga koji koristi isti kalibar daj njemu da proba nije bitno kako metak nosi samo gledajte grupaciju tako ces najlakse videti da li je u pitanju municija ili tvoje oruzje
 
Aca S
 

Finnskogen kaže:

Aco .... tu moze biti svega i svacega, i razloga moze biti hiljadu. Geco plus je odlican metak, sad moguce da si dobio neku losu seriju ali to iako nije nemoguce malo je verevatno. Sada moguce da taj tip municije nepase tvom oruzju ali Geco je generalo solidna municija sa relativno ujednacenim punjenjem i dobrim kuglama.
Ne znam o kom se kalibru radi ali ako imas nekog druga koji koristi isti kalibar daj njemu da proba nije bitno kako metak nosi samo gledajte grupaciju tako ces najlakse videti da li je u pitanju municija ili tvoje oruzje

Zastava M70, 30-06.... Drug ima Bergaru 30-06, on je za sebe uzeo Geco Express i ta kombinacija je fantastična. Dok sa PPU PSP BT od 10.70 g uopšte nije bio zadovoljan. Probaćemo. Hvala!
 
Planinko011
 Iskustvo drugara lovocuvara kojeg sam cesto pominjao a pred kojim je mnogo divljaci padalo, pogotovo jelenske i crne, je da je Geco Plus fantastican metak u 30-06 kalibru i to u ravni duplo skuplje municije.
Na moju zalost ne pune 8x68s pa ne mogu da prodjem jeftinije.

I kod vrhunskih po ceni proizvodjaca ima felera. U poslednjoj kutiji RWS Evo vec dva metka su mi slagala, udarna igla udari kako treba u kapislu ali metak ne opali.

Takodje je tvrdio da PPU SP 9.7 bolje radi posao na krupnoj divljaci tj bolje probija i ostavlja obavezno krvi trag od 11 gr.
Ja nekako 11g nisam ni probao uvek je 30-06 koji ne iznosim iz kase sem na streliste umesto 8x68s, upucan na 9.7.

Nije da je to moja pamet vec coveka sa verovatno vecim iskustvom od svih nas forumasa zajedno.
 
kolega_LOVEc
 Ja samo da kažem da to iskustvo oko lakšeg zrna se ne poklapa sa fizikom. Kroz prethodne vekove naši preci su probojnost projektila povećavali na dva načina ili povećanjem mase ili novijim tvrdjim materijalom i tako od strele do zrna jer za sve važe isti principi. Ovu tvrdnju je veoma lako proveriti kroz udžbenike za fiziku ili prosto sagledavanjem podataka do kojih su došli oni pre nas u potrazi za istim rešenjem.
Vim vi repellere licet
 
Finnskogen
 Ne znam sta da kazem, nekada sam preferirao laksa i brza zrna, danas je to skroz obrnuto i danas koristim sto teze kugle pa makar to islo na stetu brzine.
prednost lakse kugle sa vecom brzinom tj rezonantnijeg zrna je stvaranje hidrodinamskog pritiska pri pogotku na cilj. Pricamo o terminalnoj balistici jer moje je misljenje danas da za lovne uslove osim u nekim zaista specificnim uslovima trajekciona balistika iako nije nevazna ima manji znacaj ako se optika upucava na +4 na 100m

Moderne kugle homogene ili bonded se otvaraju mnogo brze i stvaraju hidrodinamske pritiske i pri brzinama manjim od 800 m/s sto je nekada bila karakteristika rezonantnih zrna.
I tim pre sto to rade duzinom prostrelnog kanala, a ne samo u pocetnom delu kao stara SP zrna.

Tako brzo otvaranje zrna boded kugli neminovno znaci gubitak brzine nakon izvesnog vremena tako da danasnje moderne bonded kugle iako imaju vecu rest masu i daleko bolju terminalnu balistiku moguce ce imati iako dubok, sirok i ujednacen prostrelni kanal kracu dubinu. Sto ne znaci manju efikasnost, naprotiv. Ali donekle objasnjava veci krvni trag zavisno od kalibra koji se koristi ( veci dijametar -kraci prostrelni kanal ) kao sto je Planinko opisao, ali Planinko reci kolegi da se prebaci na boded, krvni trag ce mozda biti manji ali ce biti i kraci ako ga u opste i bude
 
kolega_LOVEc
 Nisam hteo da dužim, al moja tvrdnja važi samo za potpuno istu konstrukciju zrna, različite konstrukcije su neuporedive. Zato i postoje različita rešenja sa karakteristikama koje odgovaraju nameni.
Vim vi repellere licet
 
Finnskogen
 Planinko koju RWS kuglu koristis za 8x68 ? nazalost kao sto kazes nema velikog izbora municije za tvoj kalibar ali sa druge strane ako si covek nadje sta mu pase ni ne mora biti.
Ja nemam 8x68 ali za 8x57 koristim rws evolution od 13g i moram reci da sam pre zadovoljan. Zapravo toliko sam zadovoljan da istu kuglu koristim i za 30-06 i 7x64
Mislim da je ima i za 8x68, ako nisi ranije probao i ako imas mogucnosti da dodjes do nje probaj mozda ti se svidi.

To je kugla koju ja licno necu reci najcesce koristim jer najcesce lovim sa 308 ali definitivno koju stavljam visoko na svoju listu.
Nazalost nema je za 6,5x55 ali da ima koristio bi je i tamo tako da za 6,5x55 koristim normu Orix od 10,1g

Jedini izuzetak gde ne koristim rws evo jeste 308 jer sam zaista pre zadovoljan sa Federalovom trophy bonded tip
municijom/kuglom kojoj za moje potrebe nema premca
 
Planinko011
 Pa za 8x68s i koristim EVO zrno od 13g vec nekoliko godina.
Nazalost u Srbiji i nema mnogo izbora pa je prvih tri kutije bilo Blaser CPU (mislim da nisam pogresio) i upravo iako je divljac padala pocesto je zrno bilo pod kozom sa druge strane kod svinja.
Slicno se desava i sa EVO zrnom. Samo mi je kod jelenske divljaci se EVO pokazao bolje tj odlazak od mesta nastrela je bio kraci.

A ovo 9,7 vs 11 grama je kod PPU. I zaista sa 9.7 nikada mi prostrel nije izostao ni kod najvecih primeraka svinja i jelenske divljaci.
Moram da kazem da sam lovio i pre tog saveta drugara sa 9.7 a od kada sam kupio 8x68 skoro da nisam ni izneo u lov 30-06 iz razloga sto mi je bolja optika dijametra 56 sa crvenom tackom na 8x68.

Inace savete ovog lovocuvara sam uglavnom usvajao kao aksiomu jer je covek bio sigurno medju 3-5 najboljih u zemlju u svom poslu plus sto je dobro pucao, brzo redio divljac i trudio se da nadje zrno ili fragmente zrna kod svakog ozbiljnog odstrel a i zapisivao sta i kako.
Nazalost vise ne radi taj posao i mislim da nece vise nikada ni loviti.
 
kolega_LOVEc
 Bez obzira na sve, ako neka kombinacija odradjuje posao, ne treba menjati. Divljač ne nosi pancire i nepromenjena je već dugi vremenski period, sa druge strane čovek stalno uvodi inovacije u opremu sa kojom lovi. Na ovom nivou razvoja municije najveća varijacija je lovac . Postoje mnogi primeri po svetu gde se krupna divljač obara kalibrima i zrnima za koje se u našim krajevima smatra da su neadekvatni.
Vim vi repellere licet
 
Finnskogen
 Daleko od toga da je svako zrno ubitaco, onaj ko misli drugacije slobodno neka stane ispred cevi i sam proveri svoju teoriju.
Kada su u pitanju lovna zrna svako sa i malo pameti u glavi moze da shvati da je svako zrno ubitacno, pitanje je samo u kolikoj meri.
Da li je zrno adekvatno ili ne je relativna stvar.
Kada sam lovio jelena u Skotskoj, vodic ili pratioc dao mi je pusku u kalibru 243win sa FMJ zrnima ili kako nas narod kaze siljkanima.
Ja sam ga onako zacuceno pogledao i upitao "Da li si siguran? Mislim da si mi grerskom dao trening municiju."
A on se samo nasmejao i odmahnio rukom.
Kada smo sa popeli na planinu, u jednoj uvali videli smo desetak kosuta i par jelena.
Pazljivo smo ih pogledali i onda je pratilac pokazao na jednog sarijeg muzijaka koji je lezao na zemlji.
Rekao mi je pucaj kada si spreman.
Rekao sam mu " ovde ima 400 metara, zelis li da pridjemo malo blize ? "
On se samo nasmejao i pitao da li sumnjam u svojue sposobnosti.
Rekoh mu : " Ne"
On: " Malo iza plecke "
Ja: " Dok lezi ? Da sacekam da ustane ? "
On: " Ne, pucaj kad si spreman"

Uzeo sam poziciju, kliknuo toranj na 400m i opalio
Nista
Jelen se nije ni pomakao, ostatak grupe se malo uznemirio ali moj jelen ni da pomakne usima.
Onaj matori Skot ( ne kao bitanga vec Skotlanjdjanin ) kaze pucaj jos jednom.
Nista, ponovo zauzmem poziciju i opalim jos jednom.
Jelen se ustane i otrci nekih 700 metara, uspori i padne u sledecih 50

Odlicno pomislih bar se nisam naskroz obrukao, samo da dodjemo do njega pa da vidim sta sam napravio.
Kada smo konacno stigli do jelena, pogodak iza plecke, i to ne jedan nego oba 5 cm jedan od drugog.

Kasnije ga pitam zasto koristite 243 i to sa siljatim zrnom, on mi kaze zbog mesa. Meso se prodaje dalje i sto manje stete to bolje.
Iz njegovog ugla 243 sa siljkanom adekvatno odradjuje posao, jelen je pao. jeste da je otrcao 750-800 metara ali smo ga celo vreme vizuelno pratili jer je konfiguracija terena takva da to dozvoljava.

E sada, da li je siljkan u kalibru 243 adekvatno zrno za lov na jelene u nasim uslovima, i ko bi tog jelena bez krvnog traga nasao posle 800 metara ?

Adekvatno je ono sto pod datim okolnostima odradjuje zadati posao, a to je u nasem slucaju definisano kao human odstrel, tj usmrtiti divljac u sto brze mogucem roku sa sto manje patnje po samu te smanjiti mogucnost ranjavanja i pravljenja stete po lovistu.
Ja se slazem sa tim da je lovac u zadatoj jednacini najveca varijacica jer rekao sam mnogo puta niti jedan kalibar ili kugla nece kompanzirati los pogodak, ali ce pri dobrom pogotku znacajno utecati na dalji razvoj situacije
 
kolega_LOVEc
 Čudna kombinacija 6mm fmj, zanimljivo da neko to puni, a sigurno nije za masovnu upotrebu ...ne mogu da se setim neke države da koristi masovno metak gde bi se uglavilo.243 zrno.

Primetno je da cenite bonded zrna, a mene zanima zašto...odnosno koja svojstva modernih monolita smatrate manjkavim pa ih ne svrstavate na prvo mesto lovnih zrna?
Vim vi repellere licet
 
kolega_LOVEc
 Što se tiče ubojitosti i stajanja ispred cevi...kod nas se provlači priča( mislim da je bilo i u priručniku za lovački ispit) o tome da je sačma ubijita na onoliko metara koliki joj je promer pa puta sto. Jedne zime posle razgledanja nečijeg novog m85 u .223 konfiguraciji postao sam ljuta opozicija dedacima koji tvrde da je devetak efikasniji na većoj daljini od "malokalibarskog pljuckavca" koji služi da se deca igraju. I tako smo došli do toga da im nudim proveru teorije, da ja poslužim kao meta za devetaka na 900 m koliko je efikasan a oni da stanu na koju hoće daljinu ispred .223 . ...niko nije prihvatio isprobavanje teorijeOpameti se srećom Smile ....do današnjeg dana više od polovine "protivnika" mi je nastradalo( ne od .223 ) i sve se nekako promenilo a i dalje ima onih koji veruju u razne priče i šire svašta u krug.
Vim vi repellere licet
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
GECO express municija MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 10 13.04.2021. 12:09
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,245,443 posete www.srbijalov.com