Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Flora i fauna u našim lovištima


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Flora i fauna u našim lovištima
INTERMAKER
 Flora i fauna u našim lovištima
 
DakiNS
 Da ne bismo preopteretili komentarima temu sa naslovne strane nastavićemo ovde.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
dimitrije_zastitar
 Izvinjavam se, još uvek nisam potpuno skontao kako forum radi... Nisam hteo da opterećujem naslovnu stranicu.
Dimitrije_zaštitar
 
DakiNS
 Tema zaslužuje posebno mesto.Odobreno
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
dimitrije_zastitar
 Slažem se. Drago mi je da sam imao priliku da kažem nekoliko reči jer mislim da ima dosta predrasuda u ovoj temi, tako da se nekada zaboravi oko čega se tačno raspravljalo...
Dimitrije_zaštitar
 
davorcalic
 A kao to dolazite do podataka o ugroženosti ptica kad vas niko nikad nije video u lovištu? A ako ste i bili onda ste kršili zakon isto kao i krivolovci,zar vam nije potrebna dozvola za osmatranje divljači...? da vas potsetim, lov je: odstrel,osmatranje,sakupljanje delova divljači i njihovo praćenje...ako nemate dozvolu korisnika lovišta vi ste krivolovci.... ili grešim?
pozzz
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
DakiNS
 Polako kolega ima mnogo stvari o kojima možemo da iznesemo mišljenje.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
dimitrije_zastitar
 Zdravo davorcalic,

Ne znam iz kog ste lovišta, ali recimo da 300 istraživača ptica ne može da obiđe baš svaki pedalj Srbije i to baš tako da svi o tome znaju. Ipak, to ne znači da ne radimo ono što sam napisao. Npr, za obilazak naših 600 probnih površina trebaće nam naredne dve godine, a za sada se čini da smo uradili oko četvrtine tog posla. A da smo aktivni, možete proveriti na više načina, uključujući našu facebook stranicu ili gledanje serijala "Gradske ptice". Npr, provrite kod nadležnih u vašem lovačkom društvu da li ste kontaktirani radi popisa belih roda ove ili prošle godine. To je bila akcija u kojoj su nam mnogi lovci mnogo pomogli. Lično, godišnje provodim uglavnom više 100 dana na terenu, po celoj Srbiji, od Prohora Pčinjskog do Đale, i od Dimitrovgrada do Bajine Bašte. Srbija je prelepa zemlja raskošne prirode...

Što se dozvola tiče, posedujem dve različite dozvole za istraživanje ptica, kao i dozvole za pojedine posebne istraživačke delatnosti (npr, istraživao sam tekunice na pojedinim lokalitetima prethodnih godina sa kolegama sa posla). Većina "zelenih" poseduje iste dozvole. Sa druge strane, slažem se da lov jeste i posmatranje, praćenje itd, ali nije svako posmatranje i praćenje lov - to je aktivnost koja je deo mnogih drugih delatnosti. Sa druge strane, koliko sam video zakon, u lovištu nije dozvoljeno nenajavljeno boraviti naoružan, a dovgledi i oprema koju koristimo za posmatranje nije oružje. Mislim da je nerealno da u 80% površine Srbije zabranimo sve druge aktivnosti osim lova, zar ne? Ne možete zabraniti kretanje svakom poljoprivredniku, šumaru, planinaru itd, pa ni posmatraču ptica koji ima dozvole za posmatranje ptica. Dakle, mislim da ipak grešite, iako se slažem da je zakon komplikovan...
Dimitrije_zaštitar
 
dimitrije_zastitar
 Lovstvo nesumnjivo ima dužu tradiciju od zaštite prirode u Srbiji, ali evo par informacija koje bi mogle biti korisne: DZPPS je osnovano 1989 godine i s početka se sastojalo mahom od profesionalnih ornitologa. Danas je otvorenije za javnost i svi lovci su, naravno pozvani da budu članovi. Naša delatnost regulisana je zakonom o zaštiti prirode.

Gde smo bili? Pa, bili smo svo vreme tu. U Srbiji živi oko 60.000 vrsta biljaka, životinja i gljiva, ptica je nešto više od 350 vrsta i mi smo se od svog nastanka bavili zaštitom onih za koje smo smatrali da imaju prioritet, najčešće jer su ugrožene. Verovatno se slažete 50-tak vrsta koje su lovne vrste nisu jedine koje zaslužuju zaštitu. Zaštitarski uspesi na koje smo posebno ponosni su oporavljena populacija modrovrane, belorepana, sive vetruške i drugih vrsta, kao i daleko bolje poznavanje poplacija svih ptica u Srbiji (već 25 godina izdajemo stručni časopis Ciconia, procenjivali smo brojnosti svih vrsta, pratimo zimsko stanje brojnosti vodenih ptica, zajedno sa nadležnima smo napravili popis međunarodno značajnih područja za ptice itd). Da ne budem shvaćen pogrešno, u najvećem broju slučajeva zaslugu za poboljšano stanje nose posebno posvećeni pojedinci, ali svi koji su zaslužni za gore navedene uspehe su naši članovi. Dakle, sve vreme smo bili tu.

Zbog čega smo sada pokrenuli inicijativu za prepelicu i grlicu? Zapravo, pokrenuta je pre 12 godina, a sada je argumentacija sazrela i bez zle namere pokrenuli smo otvoreno pitanje pred javnošću. Argumente sam objasnio i možemo ih razraditi.

Imate pravo da sumnjate u bilo čije namere, ali verujte da je novac koji se kreće kroz zaštitu prirode neuporedivo manji od onog koji se kreće kroz lovstvo i većina našeg rada zasnovana je isključivo na volonterskoj bazi. To su i proverive stvari. Lično, kao što sam napisao, radim kao asistent na fakultetu za, rekao bih, osrednju platu i od bavljena prepelicama i grlicama nemam ništa osim duševne satisfakcije. Kao ni od pisanja na forumu Smile Ipak, stalo mi je da lovci čuju šta zaštitari imaju da kažu...

Pozdrav
Dimitrije_zaštitar
 
DakiNS
 U međuvremenu brisao sam Davorov upis ne želeći da dižemo tenziju.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
dimitrije_zastitar
 Zaboravio sam da kažem: da, jeste zaduženi za praćenje i zaštitu divljači, isto kao i stručne kuće kao što su Zavod za zaštitu prirode Srbije i Pokrajinski zavod za zaštitu prirode. Mi pokušavamo da kažemo da svoj rad po tom pitanju možete da poboljšate, ali i da treba da promenite neke prakse (pa tako mislimo da se prepelica i grlica ne trebaju loviti). Nema u tome ničeg zavereničkog ni neosnovanog.
Dimitrije_zaštitar
 
DakiNS
 Mislim da trebamo odavde da nastavimo:
http://www.srbijalov.com/news.php?rea...=987#c8325
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Tomash
 Ufff............

Ajmo redom,


Nekoliko Polemika za Dimitrija Zastitara, i nekoliko mojih odgovora na njegove izjave:

1)

Nikada nismo stavili znak jednakosti između lovaca i krivolovaca.

P(pitanje):Zasto se onda borite za zabranu lova na prepelice i grlice, umesto samo za borbu protiv krivolova kao mi ovde?
Zabranom lova pogadjate postene lovce, mozda uspete i da promenite pravilnik(sacuvaj me Boze), ali to ce samo stetiti postenim lovcima, dok ce lopuze nastaviti da krivolove.


2) Povezano sa prethodnim, P: Da li mislite, da ako neko pogine na pesackom prelazu, onda treba ukinuti sve pesacke prelaze?

3)

Iako lov nije glavni razlog ugrožavanja, on ima uticaja.

Ok, nije glavni razlog...P:Onda koji su to razlozi, i zasto pokusavate da zabranite lov(sporedan i sitan faktor), a ne recimo pesticide(bitan faktor).....itd...?


4)

istina je da se prepelica lovi u nekim zemljama EU.........
.....Sa druge strane, obe vrste se love tokom seobe, pa je teško utvrditi kakvo je stanje tih populacija koje migriraju kroz naše krajeve. Sa druge strane, donekle je to i zametno: u zemljama severno od nas dobro je istraženo da populacije opadaju, pa sigurno znamo da jedinke koje lovimo potiču iz populacija koje su ugrožene (ne zbog našeg lova, već iz drugih razloga, ali mi ne pomažemo nego odmažemo)


Tako je Dimitrije, prepelice se ovde love tokom seobe, i to iz dobrih razloga. Ove koje se gnezde kod nas, tokom ostalog dela godine, njima hranu iznose lovci.
P i O(odgovor):Ako recimo neka zemlja iz koje migrira Prepelica odstreli 170 puta vise svojih gnezdarica, nego sto u Srbiji LOVCI odstrele njih kao migratorne(a ne lovimo ih kada se gnezde), koliko je to zaista bitno. Znas i sam, ucen si covek, da postoji sve ukupno oko 180 drzava NA CELOM SVETU, pa ako uzmes u obzir i to, u koliko drzava ta ptica obitava/prelece, jedna drzava(Srbija), koja odstreli 0.4% od recimo jedne Spanije koja je iz EU(Srbija <7000 a Spanija 1,200,000) to i nije bitno za populaciju(mi ostrelimo 0,4% jedne Spanije, a gde je tu ostatak sveta?), a kako ti rece ovde na forumu: neke clanice EU love prepelice, ali to je Dimitrije jedna drzava ostrelila vise nego vecina ostatka sveta!!!!, a i te druge u EU sto je love su tu blizu (Grčka 300.000 - 600.000, Italija <200.000, Francuska 189.300, Portugal 190.000 itd...), sta onda nasih mizernih 0.4% ostrela naspram jedne clanice EU cini (a u globalu je to recimo 0.0005%) za populaciju?

Treba u 500 drzava kao sto je Srbija zabraniti lov, a kada sve ukupno imas 180 drzava na svetu, fali jos 2,5 puta drzava na svetu jos da postoji na kojima bi se zabranio lov prepelice,da bi amortizovao samo jednu clanicu EU, (A pozivas se na EU kako tamo samo neke drzave love?????????????????...)

Da te podsetim sta si rekao:

istina je da se prepelica lovi u nekim zemljama EU, ali te zemlje su podnele debele argumente da lov ne ugrožava populaciju


Znaci: 1,200,000 ostreljenih u Spaniji ne ugrozava populaciju, 7000 ostreljenih u Srbiji ugrozava populaciju? Jel cujes ti sam sebe covece?

5)

Inače, razumem da je lov na prepelicu i glicu velika strast, kao i da donosi prihode lovačkim udruženjima kojima je novac preko potreban, ali moramo da prihvatimo da je priroda ugrožena i da otuda moramo da se odreknemo nekih stvari koje volimo. Situacija je jednostavno takva. To je moje mišljenje.


P: Da li bi se odrekao ....hmmmm, recimo : papira za stampac(secenjem sume se dobija papir za stampu, isto kao i za tariguz papir), ili, da li bi se odrekao voca i povrca koje kupujes na pijaci jer je prskano pesticidima, da bi zastitio prirodu i ptice?

O: Ne, ne treba da se odrices tariguza, vec da koristis reciklirani, i da se boris protiv pesticida koji truju ptice da bi ti imao salatu na stolu. Ako zabranis lov, ptice ce se i dalje trovati, i smanjivace im se populacija, samo sto im lovci vise nece iznositi hranu, pa ce se jos vise smanjiti populacija, ali ako zabranis pesticide, hranices se zdravije i bice vise ptica, a lovci ce i dalje iznositi hranu, pa ce biti jos vise ptica Odobreno

6)

Moram da kažem da je Milan Ružić moj bliski saradnik i bliski prijatelj......... hteo bih samo da kažem da se radi o vrlo dobrom ornitologu i iskrenom zaštitaru, koji se u svojim nastupima nije služio lažima i drugim prljavim trikovima


P :Kako nije? Optuzio je lovocuvara koji je vece pred lov u kontroli uklonio nedozvoljena sredstva/Vabilice(uradio posao lovocuvara za koji placen, uklonio nedozvoljena sredstva) i taj Vas prijatelj je javno na TV-u izneo neproverenu tvrdnju. Dokle god neko ne dokaze na sudu da je neko kriv, taj je nevin, a taj Vas prijatelj ga je izveo na stub srama pred javnosti na sva zvona (tv, razna dnevna stampa..itd.). Ajde da mi vas malo da izvedemo na stub srama: da vas optuzimo da te vabilice sto vi tamo snimate stavlajte Sami pred kamere i optuzujete lovce, onako neprovereno to da izjavljujemo i objavljujemo i stavljamo na stub srama....Pa Vase ime, postovani Dimitrije objavimo u Blicu, sa sve neproverenim tvrdnjama i nagadjanjima, bez sudske presude, postupka ili sta vec....kako bi Vama bilo?

7)


Na žalost, brojke koje Milan iznosi i koje smo objavljivali nisu fabrikovane..


P: A nezvanicne procene koliko se prosvercuje ptica preko granice? Na osnovu cega, ako ne proizvoljno, osim ako i sami ne svercujete pa znate?
Zasto bi recimo jedna zemlja koja je najveci proizvodjac, izvoznik ali i konzument , recimo kafe (mnogo vise proizvode nego sto konzumiraju) koja recimo proizvede 1 200 000 solja kafe, rizikovala za jedan espreso, i to cela dva meseca sa sve nasim i njihovim carinicima.... Da li bi Vi Dimitrije koji u Srbiji pijete vodu Rosu ili Aqua Vivu (koje ima na svakom cosku), rizkovali i putovali recimo u Italiju ili Spaniju da prosvercujete flasicu te vode u Srbiju..., gde je inace ima jako puno, a u Italiji ili Spaniji je distribuiraju jako malo (u promilima), i uz to rizikovali da vas uhvate carinici?

Ali recimo da se mi ovde sluzimo lazima i prljavim igrama i Optuzimo Vas Dimitrije ili gospodina Milana Ruzica da ste svercer vode Rosa ili AquaViva ili Knjaz Milos iz Italije u Srbiju, i ako to nema ama bas nikakvog smisla?????? Ja bih tada tacno sam sebe strpao u ludaru..!@#@%&$T@$#^%46

8) P: Koliko ste Vi licno Dimitrije izneli hrane i vode u prirodu, znaci po debelom snegu sa dzakom na ramenima izneli zita ili druge hrane? Ili mozda tim dzipovima u kojem patroliraju zastitari? Ja vama mogu tacno reci koliko sam kukuruza ili psenice izneo na koje mesto, koliko sam hranilica napravio, ili vode nasuo u bure koje sam ja kupio i stavio u to loviste...

A mi se ne borimo samo za ptice, ima drugih zivotinja Dimitrije koje mi hranimo, ili kojima odrstreljujemo predatore, kako bi koliko toliko odrzali ravnotezu u zivotinjskom svetu, koja je ponajmanje zahvaljujuci lovcima nestala.

Vi (zastitari) je svojim akcijama i nametnutim zabranama jos vise pogorsavate! Sta ce jadna prepelica ili grlica(ili Fazan i jarebica) da izleze iz jajeta kad im prokleta Svraka i Vrana pojedu sva jaja, ali eto...neko je opet izdejstvovao da su jadne svrake i vrane ugrozene, tako da cemo doci u situaciju da samo njih i vidjamo u lovistu, sa sve lisicama i sakalima i ostalim stetocinama.

Ko vama daje za pravo da vi uredjuete nesto sto je vekovima funkcionisalo u ravnotezi, da se igrate Boga i odredjujete kakava ce ravnoteza u prirodi biti?
 
Lala
 Pozdravljam Dimitrija koji je voljan da u argumentovanoj raspravi na našem lovačkom portalu dodjemo do nekog rešenja i da razvejemo brdo predrasuda i koje zaštitari (evo, napisao sam beznavodnika) imaju prema uticaju lova na ugroženu prirodu, a i da probamo da objasnimo način kako funkcionišu organizacije 'zelenih'.
Ja sam, posle agresivnih nastupa zaštitara pre početka lova na grlicu i prepelicu, i posle prvih špijunskih akcija po lovištima Ružića i ekipe, napisao par tekstova na naslovnoj strani portala, i izneo sam neke vrlo proverljive podatke (npr. brojnost odstrela grlice u zemljama EU i u Srbiji koje Tomash pominje, pa zatim podatke o sudskoj praksi u vezi krivolova, itd.). Onda je te podatke isti taj Ružić u onom svom nastupu u jutarnjem programu TV Vojvodine izokrenuo u tvrdnju da ima malo presuda za krivolov zato što lovci, lovočuvari, policija, sudovi i svi ostali - ne rade kako treba, nego se masovno krivolovi? I još se čovek žalio na nedostatak podataka?!? Kaže RUžić jednom prilikom da se švercuje 200.000 ptica iz Srbije, pa kad počnemo da se smejemo jer čovek stvarno izgleda nema predstavu koliki je to broj, onda u sledećem nastupu (na TV) smanji cifru na 150-170.000, kao na pijaci... Uz svo poštovanje, ali ispada smešan! U redu, možemo i tako da se igramo, 'tuk na utuk', pa da se jurimo po lovištima i prijavljujemo jedni druge i optužujemo bez dokaza, činjenica i argumenata? Ili ćete vi zaštitari malo da 'spustite loptu', da pomerite nišan sa lovaca i da se okrenete onome što najviše štete nanosi divljači (pticama, koje su vaš prioritet) a to je hemija u atarima, ogromne parcele monokultura koje se tretiraju svim i svačim, i uništavanje remiza za divljač? Usput: šta ste preduzeli povodom masovnog trovanja pčela u Banatu na suncokretu koji je izgleda prskan ko zna čime? Da li će i grlica stradati, jeste li proveravali?
Evo za Dimitrija još jedan podatak koji je iznet na Skupštini Lovačkog saveza Vojvodine: registrovani odstrel prepelice je pre nekih 5-6 godina u Vojvodini bio oko 40.000 jedinki, da bi prošle godine taj broj bio upola manji, 20.000! Ako računate da u Vojvodini ima oko 20.000 lovaca (neki jesu a neki nisu članovi lovačkih organizacija), ispada da svaki lovac odstreli u proseku JEDNU prepelicu, a vi hoćete i to da zabranite?!?
Prošle godine je Ružić, ako se dobro sećam, dao jednu izjavu da su na nekoj neimenovanoj parceli izbrojali čak 10.000 ispaljenih patrona!!!! Dimitrije, pošto kažeš da ti je Ružić dobar prijatelj, podseti ga na tu izjavu, baš bih voleo da znam kako je uspeo da samo izbroji, a kamoli da sakupi toliko patrona? Koliko dana je skupljao patrone? Jel ima neku fotografiju te gomile patrona koju je izbrojao? Ili je onako paušalno opleo, šta ima veze, po sistemu 'šta zna dete šta je 300 kila, uzme i nosi'? Da bi shvatio šta taj čovek priča, pogledaj na YouTube snimak kako izgleda reklamni test ispaljivanja upravo tolikog broja patrona (10.000) iz jedne jedine puške MP 153, kolika je to gomila patrona! Brdo!
Pa mi kad na strelištu za glinene golubove ispucamo 500 patrona, to su puni džakovi - patrone sakupljamo i iz ekoloških a i iz praktičnih razloga (reloading).

Za medijske nastupe Ružića, kao i za vrlo nesmotrene izjave koje ispaljuje, objašnjenje će svakako morati negde da ponudi - ili u medijima u kojima je davao te izjave da iste povuče ili demantuje, ili u sudskim postupcima koji mu se, kako čujem, ozbiljno spremaju? Zaneo se čovek? I to mu se redovno dešava, imao je on svojih bisera od izjava i ranije...

Posmatranje ptica u lovištu, kažeš, imate dozvole. Ko vam je izdao te dozvole? Ne poredi sebe sa poljoprivrednikom koji ide da ore, on radi, a ne osmatra ili prati divljač. I da li misliš da je normalno da udješ u bilo čije lovište a da se ne javiš upravniku lovišta ili lovočuvaru ili predsedniku udruženja koje gazduje lovištem? Znači vi upadate kako vam se ćefne gde vam se ćefne, a ne javljate se nikom jer NE VERUJETE ni upravama LU, ni lovočuvarima, ni lovcima? Pa u zgradi u kojoj radiš sigurno ima portir kojem se javiš kad ulaziš...Niko ne sme da zna gde ste i šta radite? A šta ako se NE DAJ BOŽE desi da vi zaštitari negde čučite sakriveni, a tu negde bude lov (ne mora biti na prepelicu, možda na srneću divljač, ili divlje svinje), pa neko opali karabinom 300 metara dalje u vašem pravcu, ne znajući da ste tu sakriveni? Znate li vi sa čime se bre igrate kad upadate bez znanja korisnika lovišta u to lovište? Jeste li vi svesni rizika koji preuzimate šunjajući se noću po lovištu? Neodogovrno i neozbiljno, ali zato baš dobro za senzaciju - pa zar je to rezon kojim se rukovodite?

Još malo samo oko volonterskog rada: verujem da su najveći broj zaštitara zaista ljubitelji prirode ili (konkretno) ptica i da volonterski rade. Ali kao što nisu svi lovci krivolovci, tako nisu ni svi zaštitari volonteri. Proveri malo, raspitaj se, o ulozi izvesnih hemijskih koncerna u finansiranju 'zaštitarenja' po sistemu 'drž'te lopova!', i o ulozi jedne kancelarije Vlade jedne skandinavske zemlje u celom ovom cirkusu... O kakvim 'oglednim parcelama stranih kompanija za pesticide u Srbiji' priča neki od vaših članova u komentarima po medijima? Odakle bre nekom ornitologu IC kamera i IC dvogled, terenska vozila, gorivo, vreme i novac da snima lovočuvare i lovce, i da bi posle naslova gde se pominje nekakav 'pomor prepelica' ispalo da je grupa lovaca odstrelila 10 jedinki?!?? Daj da se ne igramo žmurke!

Zavodi za zaštitu prirode - referentne državne ustanove. E pa lepo: u Komisiji za uzgoj divljači Lovačkog saveza Vojvodine od 5 ljudi sedi i jedan predstavnik Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode! I šta ćemo sad?

Pokrajinski sekretarijat za ekologiju, i g.Puzović podržavaju vaše aktivnosti. Na koji način? Nadam se da se g.Puzović seća koliko su mu svojevremeno lovci pomagali...

Preterali ste gospodo zaštitari u napadima na lovce. Radite vi vaš posao ili hobi ornitologa i zaštitara, a lovci će raditi svoj posao uzgoja, čuvanja i odstrela divljači. Napali ste nas lovce za sve i svašta, a Ružić takve stvari priča i izgovara da mi se čini da će se naplaćati odšteta i troškova suda... Ili će to neko drugi da plati umesto njega?

Što se tebe tiče, dobro došao ti Dimitrije ovde na Srbijalov portal, cenim i poštujem tvoj doprinos dijalogu i boljem razumevanju lovaca i zaštitara. I naročito cenim tvoj smiren način pisanja. Samo činjenicama da se barata, a ne nekakvim senzacionalističkim izjavama, naslovima, napisima 'a la Ružić'.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Gedza66
 Dimitrije_zaštitaru, ja nisam stručnjak za spinovanje ali 30-to godišnje bavljenje lovom mi je omogućilo sposobnost da veoma dobro raspoznam tragove divljači ostavljene u šumi, polju, na stazama i šumskim putevima, u snegu,… koji svedoče o njihovim staništima, navikama, ponašanju, prehrani i drugom …., a koji nam govore gde je divljač boravila, šta je tu radila, kuda je otišla, itd.

Veruj mi da tražim razloge da ti verujem ili kako bih ti poverovao ali korićenjem logike, nikako da nađem osnov za tako nešto , uprkos korišćenju sistemskog, logičnog, pa i jezičkog tumačenja. Nekako mi se nameće da ti i tebi slični sve ovo radite iskreno, ali ne kako bi zaštitili ovu možda ugroženu divljač, već kako bi iskoristili trenutnu mogućnost da kao nezaposleni a obrazovani , dođete do parčeta hleba, jer nažalost u današnjim okolnostima (za koju su krivi naši/ vaši roditelji), istu vam mogu pružiti samo pojedini bogativi likovi, koji ne znaju šta će sa svojim parama a zbog svoje nastranosti, eto nažalost pokušavaju da zaštite životinje a ne ljude, a ako ćemo iskreno, ova druga je po meni, naročito u Srbiji, jedna od najugrožinijih na ovoj planeti a ako ćemo oko podvrste napred pomenute ve životinjske vrste, mislim da su SRBI u samom vrhu ugroženosti, što naravno tebe ili vas ne tangira, jer se to niko ne želi da plati?

Kažeš da je “istina da se prepelica lovi u nekim zemljama EU, ali te zemlje su podnele debele argumente da lov ne ugrožava populaciju “(“ove divljači”-prim. autora”), ili kažeš “ne kažem da naš lov ugrožava, ali niko to nikada nije istražio. Mislim da bi bilo logično zaustaviti lov na neko vreme, ispitati stanje populacije, a zatim odlučiti šta dalje”!?

Šta si ovim kazao ili hteo da kažeš???

Kažeš i da “ u zemljama severno od nas dobro je istraženo da populacije opadaju, pa sigurno znamo da jedinke koje lovimo potiču iz populacija koje su ugrožene (ne zbog našeg lova, već iz drugih razloga, ali mi ne pomažemo nego odmažemo)”!?

A kažeš i da:

Neke od onih koje su se lovile su evropski i američki bizon, golub selac, kakapo papagaj... Vrlo precizni proračuni ukazuju na izumiranje ili lokalno izmiranje mnogih vrsta. Ja ne bi voleo da se to desi prepelici i grlici, a iguran sam da o ne žele ni lovci. Za mene je loše stanje populacije sasvim dovoljan razlog da se prekine sa svim aktivnostima za koje postoji i najmanja šansa da doprinose ugroženosti".

Znači ne znamo razloge ali udri po lovu, jer tu nema ili se može očekivati najmanji mogući ogranizovan otpor jer su im više lovne asocijacije trenutno zaokupirane ili preokupirane "akumulacijom prvobitnog kapitala " ali ne za asocijaciju, već za vrhovne asocijativne pojedince?! Pa nećemo valjda protiv intezivne poljoprivredne proizvodnje ili ne daj bože protiv poljopirvredne farmakologije? Pa valjda zdrav razum nalaže da trebamo udariti na dezorganizovane lovce Srbije!!!

A šta si i ovim hteo da kažeš:

Inače, razumem da je lov na prepelicu i glicu velika strast, kao i da donosi prihode lovačkim udruženjima kojima je novac preko potreban, ali moramo da prihvatimo da je priroda ugrožena i da otuda moramo da se odreknemo nekih stvari koje volimo. Situacija je jednostavno takva. To je moje mišljenje”?

Evo ja se slažem sa tobom ali ne i sa time da ili što rešenje problema tražiš na strani koja uošte nije uzrok problem!?

Pa lepo kažeš da je jedan od uzroka , ako i ne glavni , “intezivna poljoprivredna proizvodnja”, pa čak i da “ intenziviranje poljoprivrede jeste ogroman problem i upravo su ptice jedan od najboljih pokazatelja krize takvih staništa. Slična situacija je i sa pčelama i drugim oprašivačima (upravo divljim vrstama pčela i njihovim stradanjem bave neke moje kolege iz laboratorije)”.

Ovakvim tvrdnjama ti upravo potvrđuješ ispravnost razmišljama tome vrbasa koji misli da se : “u poslednjih 15 godina nemilice trosi sve vise i vise hemije, koja dolazi iz celog sveta i verujem bez mnogih kontrola o proizvodnji i njenoj bezbednosti supstanci od kojih je sacinjena, da sva ta hemija zavrsava bas na poljima koja su prirodna stanista ovih dveju vrsta ptica, da samo desavanje, na primer, sa pcelama iz godine u godinu je sve vise zabrinjavajuce pa treba proveriti i to dali incekticidi na bazi imidoklopirina ne uticu i na prepelice i grlice jer je dokazano da se pcele od njegae dezorjentisu i lete sve dok ne uginu id a se mozda to isto desava i sa grlicama jer njihova glavna hrana je suncokret u preletu”???

Ako svemu ovome napred iznešenom dodamo i tvoje razmišlanje ili tvrdnju da je: “ Glavni razlog zašto ptice nestaju sa poljoprivrednih područja je pre svega to što ona postaju suviše sterilna, bez korova, insekata, glodara i drugih životinjica kojima se razne vrste hrane a naravno, tu je i trovanje raznim hemijskim preparatima”…. nameće se pitanje samo po sebi , zašto to činite ili zašto ne tražite rešenje problema na strani uzroka a ne na strani dezionrejntisanih?

I evo iz ovih par razmiljanja se može naslutiti da ako postoji opadanje populacije grlica i prepelica u Srbiji, možda ili verovatno, uzroke treba tražiti na strani uzroka a ne pretpostavki!?

Ali izglea da su oni koji su ne tako davno (ili davno), kazali da cilj ne opravdava sredstvo, bili u pravu!?

A Dimitrije_zaštitaru ako imaš vremena da se baviš filozofskom mišlju da "cilj ne opravdava sredstvo", stojim ti na raspolaganju, a evo po prvi put na ovom forumu javno iznosim da sam u svojih skoro 50 godina života imao mogućnost, pa čak i stekao iskustvo sa jevropskim projetima!? Naročito sa struktrurom troškova jevropskih projekata, pa eto, veoma sam raspoložen da članove ovog lovačkog foruma upoznam sa pravim motivima našeg novog člana Dimitrija_zaštitar, kroz analizu strukture troškova projekata "Birds in Europe 2 i Birds in Europe 3, kao i projekta "Izrade Atlasa ptica gnezdarica".

Nešto mi govori da naš novi član Dimitrije_zaštitar, neće biti spreman da javno prikaže napred navedene projekte a naročito ne da detaljno obrazloži ko su menadžeri i izvršioci projeta, za koje verujem da su u sedmocifrenom iznosu u dinarima!?Molitvaž
ČUJTE LOVCI!!!ČUVAJTE SE SEBE
 
DakiNS
 Uh kolege bojim se da će većina pitanja ostati bez odgovora . Već imamo člana pod nickom DZPPS, a taj hrabrić nije ni imao petlju da piše. Zato pozdravljam Dimitrija i želim mu što više upisa.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
dimitrije_zastitar
 Pozdrav svima,

Ne stižem da odgovorim na sve komentare, ali imam nameru i učiniću to polako. Pošto je stiglo više sličnih komentara, pokušaću da odgovorim temtski:

1. Lov nasuprot ostalih faktora ugrožavanja:
Lov nije glavni ugrožavajući faktor za veliki broj vrsta. Za veliki broj vrsta na žalost jeste ili je jedan od važnih faktora. Moram vam priznati da je i mene iznenadilo da je "prekomerna eksploatacija resursa" najznačajniji negativni faktor za najveći broj vrsta ptica u Evropi. Prekomerna eksploatacija resursa doduše ne podrazumeva samo lov već i npr slučajno stradanje ptica tokom ribarenja na okeanima, ali prepelica i grlica jesu uvršćene među ptice koje lov ugrožava. Ovo nije izmislila naša organizacija, već je izveštaj IUCN-a, tj nalazi se u Crvenoj listi ptica Evrope (http://www.birdlife.org/sites/default/files/attachments/RedList%20-%20BirdLife%20publication%20WEB.pdf - pogledajte stranicu 25). E sad, svi znamo da "dva loša ubiše Miloša", što znači da zajednički delujući različiti ugrožavajući faktori mogu da dovedu do posledica do kojih pojedinačno ne bi mogli da dovedu. Sam odstrel ne može da pomogne populacijma, a postoji šansa da ih ugrozi ako se kombinuje sa drugim faktorima - za mene je to dovoljan razlog da se sa lovom na ugrožene vrste prestane.

To nikako ne znači da se protiv ostalih faktora ne treba boriti, a DZPPS to i radi. Npr, evo naše kampanje za zabranu furadana, koji je doveo do stradanja velikog broja grla divljači ali i ugroženih vrsta ptica (npr orao belorepan), koju smo radili sa Pokrajinskim zavodom za zaštitu prirode: http://pzzp.rs/sr...-pao.html. Kampanja je prilično uspešna, a o rezultatima ću reći nekom drugom prilikom da sada ne bi zatrpao listu. Takođe, nemam u glavi broj, ali podneli smo značajan broj prijava u slučajevima kada smo našli otrovane jedinke na poljima i takve slučajeve uvek prijavljujemo uz korišćenje svih zakonskih mogućnosti. Dakle, borimo se protiv toga. Dalje, važan način naše borbe protiv uništavanja prirode je i zaštita staništa: prijavili smo puno slučajeva preoravanja pašnjaka, paljenja tršćaka i sl. Pored toga, mnogo radimo na "sistemskoj prevenciji": pokušavamo da zaštitu vrsta uvrstimo u namenu što većeg prostora, bilo da se radi o zaštićenim prirodnim dobrima (n.parkovi, rezervati i dr) ili o nezaštićenim. Npr, mreža IBA područja (međunarodno značajnih područja za ptice) zahvata mnoga staništa koja nisu formalno zaštićena, ali koja zbog svog značaja ulaze u ekološku mrežu Srbije i samim tim u prostorni plan, što ih koliko toliko štiti od uništenja kroz velike infrastrukturne projekte i sl. Doktorat na kojem radim već neko vreme ima za cilj upravo da proceni koliko su naša zaštićena područja dobro ili loše konstruisana za ptice, najviše za vrste koje žive u staništima koja je čovek delimično izmenio. Organizovali smo i tribine i kampanje protiv uništavanja reka Balkana (zajedno sa kolegama iz drugih zelenih organizacija) na kojima se minihidroelektrane grade nemilice. Bez zle namere: da li su lovci radili toliko na zaštiti ukupne prirode? Hteo sam da kažem da nije tačno da nam je cilj napadanje lovaca, ali i lov kao takav ima određeni uticaj na živi svet, na koji imamo pravo da ukažemo. Mislim da je uverenje da "zaštitari mrze lovce, a ostalo i ne primećuju" nažalost duboko ukorenjena predrasuda za koju smo i mi delimično krivi jer vam nismo predočili dovoljno informacija o tome čime se sve bavimo. Na sreću, nikada nije prekasno.
Dimitrije_zaštitar
 
dimitrije_zastitar
 2. o finansijama DZPPS
Možda je malo neugodno biti u situaciji u kojoj se na vas unapred sumnja da ste neki prevarant, profiter, lopov itd. ali odgovoriću radi onih bez predrasuda, jer DZPPS zapravo nema čega da se stidi. Do sada jesmo radili veliki broj projekata o kojima možete pročitati ovde: http://www.ptices...ekti.html. Neki projekti su u izveštajima detaljnije obrađeni od drugih, što je zavisilo mahom od kordinatora samih projekata. Finansijere uglavnom možete naći na njima. Nije tajna da u državi jednostavno nema sluha za potrebe zaštite prirode, što ste verovatno osetili i na svojoj koži. Iz tih razloga, ponosni smo što smo finansije uspeli da obezbedimo iz stranih fondova koji se tiču zaštite prirode. Iskreno, u tome ne vidim ništa nemoralno i nenormalno, jer se u okviru tih projekata nismo bavili ničim nemoralnim, niti smo štitili nečije interese. Važno je pomenuti još nekoliko stvari:

1. nijedan naš projekat nije imao za cilj borbu protiv lova, već isključivo zaštitu ptica i njihovih staništa. Lov se nekada sticajem okolnosti našao na listi faktora koje smo smatrali ugrožavajućim. Dakle, nema govora o ratu protiv lovaca.

2. nismo finansirani od strne ni jedne privatne kompanije i nikada nismo uzeli novac od bilo koje organizacije ili pojedinca čiji su motivi bili drugačiji od zaštite prirode.

3. svi naši projekti finansirani su iz otvorenih fondacija koje se bave zaštitom prirode. Iz drugih fondova nismo dobijali novac.

4. jako smo pogođeni siutacijom u kojoj od države zaista ne dobijamo ništa za neke od aktivnosti koje država neće da radi iako bi morala (bilo zbog naših zakona ili međunarodnih obaveza), što je ne sprečava da od nas traži rezultate u vidu izveštaja, podataka i sl. Sva naša saradnja sa državom zasnovana je na nešoj beskompromisnoj želji da doprinesemo zaštiti ptica, pa i po cenu večnog volontiranja.

DZPPS ima jednog do četvoro zaposlenih, u zavisnosti od projekata, a trudimo se, kao i svaka organizacija, da nabavimo što više knjiga, časopisa, dvogleda i druge opreme za istraživanje ptica. Volonterizam je srž našeg delovanja. Verujem da su na ovom forumu mnogi prekaljeni lovci lukaviji od najlukavije lisice, ali ipak projekti kao što su "Birds i Europe 2" i "Birds in Europe 3" su urađeni potpuno volonterski. Takav je i recimo IWC (međunarodni cenzus vodenih ptica) koji u našoj zemlji svake zime sprovodi 150 volontera i mnogi drugi, o kojima ću vam rado pričati ako bude prilike jer mislim da bi svakog ko voli prirodu bar malo zainteresovali.

Nisam uvređen, ali malo je tužno da grupu uglavnom mladih ljudi koji požrtvovano rade svoj posao, trudeći se da svoj život provedu u Srbiji i da doprinesu očuvanju nečega što svi zajedno treba da predamo na čuvanje budućim gneracijama optužujete za neko nemoralno poslovanje i nekakvo bogaćenje. Mislim da volonterizam i entuzijazam zaslužuju da budu pohvaljeni ili bar uvažavani. No, ja sam pružio informacije o našoj organizaciji, na vama je da li ćete da verujete ili ne.

Pozdrav
Dimitrije_zaštitar
 
krilas
 Nisam imao nameru, ali moram da primetim da smo ovde otisli predaleko u "filolzofiju", mlacenje prazne slame i hvatanje magle zajedno! Gospodo i (kolege) lovci i zastitari, To o cemu se ovde razglaba, nema nikakvog smisla! SVE OVO je cena ljudskog napretka i takozvane moderene i globalne civilizacije! Da nije toga ni gospodin dimitrije ne bi imao zvanje koje ima jer toga ranije nije bilo, kao ni mnogo cega drugog! Ajmo da se odreknemo auto, fabrika, i jos mnogo cega drugog ?! Malo teze, jer se odmah kuka kako nema posla i kako je kriza. A sve to je covek napravio vrlo sebicno ( kao i mnoge druge stvari koje su jos gor- nuklearno i hemisko i svako drugo oruzje, koje se uzgred receno i dan danas proizvodi) vodjen samo jednim ciljem PROFITOM! I mante se corava posla, i onako smo mi tako mali beznacajni i jadni, i onako nasu sudbinu (NAZALOST) su odredjivali, odredjuju i odrecjivace oni VELIKI, BOGATI I MOCNI, i nas niko nista niti je pitao, niti ce pitati, zato ajmo bar mi sto smo nasi i blizu da ne zagorcavamo sebi zivote bespotrebno!KoTuKoga
Siroma
 
Lala
 Dimitrije, da li ste vi kao DZPPS, Pokr. sekretarijat za ekologiju i Zavodi za zaštitu prirode reagovali ikako na prošlogodišnju preporuku jedne uvažene gospodje okićene akademskom titulom koja je data u emisiji za poljoprivrednike na TV B92 da se otrovi za glodare (rodenticidi) umesto plasiranjem u rupe glodara razbacuju po njivama onim raspršivačem za djubrivo 'Ciklonom'? Ja ne znam da ste reagovali, a ta preporuka je data preko TV kanala sa nacionalnom frekvencijom!

Da li ste kao DZPPS i svi ostali reagovali ikako na preporuku nedavno (pre oko mesec dana) da se strnjišta tretiraju totalom koji sadrži glifosat, kancerogenu materiju? Ja ne znam da jeste!

Mi na Srbijalov smo reagovali, imaš tekstove koje sam ja pisao na naslovnoj strani Srbijalov.

Pitao sam te i kako mislite da reagujete povodom pojave masovnog uginuća pčela po Banatu, pored polja sa suncokretom, koji je po svemu sudeći tretiran nekim otrovom. Da li će grlica koja pojede semenke sa cveta tako tretiranog stradati? Nisi odgovorio.

Za furadan ne mogu ni da se setim koliko smo bukvalno vrištali da se prestane upotrebljavati - imamo ovde na Srbijalov dosta tekstova gde smo kukali do neba da se furadan zabrani. I šta se desilo? Da li možeš da tvrdiš da se furadan više ne koristi?

Umesto odgovora na konkretna pitanja, u tvom prethodnom upisu dobijamo uopštene odgovore.
Što se tiče ugroženosti vrsta ptica, korektno bi bilo da se navede koji sve stepeni ugroženosti postoje, i da li oznaka 'ranjivost vrste' podrazumeva ovakve vaše drastične predloge za lov i lovce, za koje i sami kažete da predstavljaju sporedan faktor ugroženosti.

Zbog čega se izbegava odgovor na moje pitanje gde se u Srbiji nalaze 'ogledna dobra i parcele stranih proizvodjača pesticida', šta se to tamo eksperimentiše i sa čime? Postojanje takvog nečeg je u svom jednom komentaru tvrdio jedan tvoj kolega zaštitar!

Hemijom se vi bavite, poštovani Dimitrije, trovanjem flore i faune po Srbiji (nisam ciničan kad pišem poštovani, jer poštujem korektne sagovornike i kad smo neistomišljenici). Nekontrolisanim trovanjima se bavite jer tu je sve zlo. Otrovi kad udju u prirodu i u lanac ishrane, oni samo kruže (iz zemlje i vode u biljke, pa onda životinje jedu biljke, pa tako otrovane životinje pojedu druge životinje, pa uginu negde, pa otrov opet udje u zemlju i vodu...). A otrove baca čovek - ovde u našoj Srbiji najčešće nekontrolisano, neumereno, neprovereno...

Ali hemijska industrija je ipak nešto mnogo moćno, da bi se DZPPS upuštao u borbu sa njima, jel' tako? A imaju i puno para na raspolaganju, jel' tako? Pa možda onda nekom iz te industrije padne na pamet da za nestanke i ugrožavanje recimo ptica, optuži lovce kao glavne krivce, a ako ne kao glavne, onda kao sporedne...

A što ne bi probali da kontrolišete šta se prska i šta se baca po atarima? Hajd' probaj na njivi da zaustaviš nekog 'majstora' sa prskalicom i da mu uzmeš uzorak iz cisterne?

Pretpostavljam da ste mislili da je najlakše oplesti po lovcima, samo mislim da ste se mnogo preračunali.

I ne pominji mi molim te onu emisiju kod Jeremije kad ste ti i Ružić gostovali, a kontra vas je sedeo zbunjeni Zoran prof. dr. Ristić, totalno nepripremljen i pogubljen, dok ste vi bili zaista spremni za argumentovanu raspravu. Rezultat: debakl predstavnika lovaca! Osokoljeni takvim rezultatom, nastavili ste da terate svoje, po svaku cenu, da nervirate lovce, samo se neki od vas izgleda malo zaigrali suviše, pa će morati da se reterira u stavovima, izjavama, postupcima i načinu rada.

Imate, po mom mišljenju, vi zaštitari generalno jedan potpuno jednostran pristup problemu, do te mere jednostran da vi sami umesto da budete deo rešenja postajete deo problema. Ne volite vi prirodu više od mene, veruj mi na reč. Ali kad izadju komentari i izjave gde se svi lovci generalizuju kao ubice, pijandure, krivolovci, ovakvi i onakvi, osećam se, srpski rečeno, posrano.

Nije lov problem. I nisu lovci problem! Sa krivolovcima će se lovci već nekako obračunati u okviru svojih organizacija. Samo nam nemojte vi još pomagati ovako kako ste počeli. Pogrešnu metu gadjate.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Unošenje živih zečeva u lovište DIVLJAČ 124 02.01.2021. 18:25
Požar u lovištu PRIRODA I EKOLOGIJA 123 22.12.2019. 16:21
Zagađenje okoline i lovišta PRIRODA I EKOLOGIJA 46 06.07.2018. 09:54
Fotoaparatom i Kamerom kroz prirodu i lovište PRIRODA I EKOLOGIJA 1260 04.07.2017. 20:26
Prevoz psa do lovišta... KINOLOGIJA 95 05.09.2016. 21:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,243,047 posete www.srbijalov.com