Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Flora i fauna u našim lovištima


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Flora i fauna u našim lovištima
davorcalic
 I naravno obrisan je samo moj komentar,jer ja vređam(?) a onaj lik nas nazvao idiotima i bolesnim komleksašima a DZZPS lovačko-krivolovački forum....njegov komentar je je ostavio....
A njihov kolega umalo svojom zaštitom nije istrebio zlatnog ibisa na taj način što je sakupljao jaja za svoju kolekciju i ne samo od ibisa,ima tu i mnogo više ptičijih jaja koja je uzimao iz gnezda....oni meni nešto.... evo pročitajte i na kraju pojeo vuk magare...

http://old.kontra...p?sid=1425

Vršac -- Kod jednog Vrščanina pronađena kolekcija 5.200 ptičjih jaja, među kojima je bilo i onih koje su na listi retkih i najugroženijih vrsta.

Na osnovu prijave iz Rezervata prirode "Slano Kopovo", u Vršcu je pronađena ogromna zbirka jaja koja su skupljana 40 godina, kaže Nikola Stojnić, stručnjak Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Krađa, sa nesagledivim posledicama po nacionalnu prirodnu baštinu otkrivena je zajedničkom akcijom Zavoda za zaštitu prirode Srbije, vojvođanske inspekcije za zaštitu životne sredine i policije.

"U stvari, ta osoba je sakupljač jaja, kolekcionar. Kad uzme jaja, on istisne živ sadržaj pomoću specifične igle. U svakom slučaju, to je jedno krajnje nesavesno i nepošteno kolekcionarstvo. Toj osobi nije bilo dovoljno da od svake vrste ima po jedno jaje, od nekih vrsta ima i po 40 jaja. Od crnoglavog galeba je, na primer, to je jedna retka vrsta, iz jedne kolonije je deset kompletnih legala uništeno. Ta jaja se još uvek nalaze kod njega i dobio je nalog od inspekcije da ta jaja ne sme da otuđi. Kod nas je njegova lična evidencija sa svim mogućim podacima o jajima i na osnovu toga mi ćemo odrediti koja jaja se tretiraju spram kojeg zakonskog akta i na osnovu toga će biti kasnije ta osoba terećena", rekao je Stojnić za B92.

Prema odštetnom cenovniku vrednost iznosi preko milion evra, ali stručnjaci kažu da je mnogo veća šteta naneta prirodi i pticama, i da se takav gubitak teško može nadoknaditi. Primera radi, utvrđeno je da je u jednoj sezoni taj čovek uzeo sva jaja iz tri legla ibisa, i time uništio više od pola nacionalne populacije te izuzetno retke vrste. Očekuje se da će se počinilac ovog krivičnog dela, nezakonitog lova, uskoro naći pred sudom.

Izvor: B92
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
Lala
 Evo, šta ima da čekam, napisao sam malo, pa da vidimo reakciju:
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Bravo, Davore, takvim podacima i činjenicama treba diskutovati. Napiši to tamo na profilu DZPPS, ili ako hoćeš, ja ću napisati, svejedno. BItno je da ukapiraju da imaju totalno pogrešnu sliku o lovcima.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
davorcalic
 Postavio... to je bilo kod mene u kraju 2006 i tada DZZPS nije reagovao.... posle su tog uništitelja pola nacionalne populacije ibisa proglasili nešto u smislu velikog istraživača jer je pisao sve podatke o tome gde je pokupio svako jaje pojedinačno!!!!!! ej....napisao i predao policiji dokaz o krivolovu sa tačno opisnom lokacijom svakog jajeta 5200 kom....ispade čovek ,,naš veliki prirodnjak,,.....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
Lala
 Idemo fino i kulturno, upozorimo, apelujemo... Ako imaju pameti, prestaće da pišu i tolerišu gluposti na svom profilu.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Hahahahahahahaha.... Ovi moderatori profila DZPPS počeli da se ponašaju kao Jeremija - pišu, pa se brišu! Grin
Posle nekoliko Davorovih upisa, i posle moja dva upisa, proradio je ZORT izgleda, pa je moderator profila DZPPS obrisao (kakva greška!) SVE komentare, i onemogućio postavljanje novih komentara (ili me banovao, što bi mu bia još veća greška!). Brisanje komentara je ispraćeno komentarom moderatora gde priznaje da su lovci i Srbijalov portal vredjani, evo kako je napisao:
'Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Svi komentari su izbrisani jer je bilo uvredljivih izjava. Molimo vas da se civilizovano izražavate.'

Znači, svesni su da su zabrljali, ali džaba im brisanje kad sam ja napravio screenshot svih ekrana sa komentarima, od kojih su neki danima stajali, sve dok nisam reagovao!
Lepo je što su reagovali, ali nije lepo što mi moramo da ih upozoravamo da ne paze šta rade, i nije lepo što su reagovali na takav način - brisali sve. Brža im tastatura od pameti?
Neka za sada ostane na ovome, malo ću ja više obratiti pažnju šta pišu i šta se toleriše tamo, upozoreni su dva puta, treći put zna se šta sleduje.

Kako bi Dimitrije komentarisao ovakvo ponašanje moderatora profila DZPPS na FB?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
DakiNS
 Ja ću ponovim moje mišljenje , a to je da krajnji cilj i namera Ružića nije posmatranje ptica nego urušavanje ugleda lovaca i urušavanje lovstva iz sasvim drugih razloga nego što je zaštita ptica. Ptice se štite na svim poljima a najviše na onim gde su najviše ugrožene, a to je nekontrolisana upotreba pesticida i uništavanje staništa. Na tom polju nisam dobio informaciju da je išta urađeno. U poslednjoj izmišljenoj informaciji objavljenoj u Blicu pominju odstrel orla mišara, a sa druge strane nema ni komentara ni kritike o savetu koji je javno iznesen na B92 da se otrov za miševe po poljima aplicira po površini razbacivačima veštačkog đubriva , iako je u uputstvu navedeno da se sipa u rupe i tako uništavaju glodari. Koliko je orlova stradalo jedući otrovane miševe , da li ste "izbrojali"? Vrlo licemerno i nadasve neprofesionalno , a najžalosnije je što su u celu priču uključeni profesori , asistenti i stručna lica .
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
ssekir75
 аман људи, зар вам није јасна намера свог овог трубљења око ловаца? проблем је "оправдани разлог" из овог новог наци закона о оружју. заштитиш ову, па ону врсту, и тако редом, све мање људи има "оправдани разлог", и онда "неки" спавају мирно јер је народ голорук. боле њих за птице. ја не видох нигде да се неко од њих сетио да истера две цистерне воде у атар током ових врућина и направи вештачка појила за птице и друге живуљке. није да им локалне власти не би дале неко ватрогасно или слично возило, ако већ немају цистерну за воду за пиће. него их брига много.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
tomo vrbas
 Davno sam ja to rekao njima je cilj da nas Srbe rzaoruzaju pa da nas onda sa sakom placenika porobe i podguraju pod led i ko zna kakve jametine.I zato je njima cilj da sCenzurisanou lovstvo i lovce pa kada nam osinu porez na oruzije samice mo ga predati,a lovom ce se baviti samo ova "nasa"plava gospda iz LSS-a i LSV-a jer oni su saucesnici sve ove harange na nas lovce sto potvrdjuju nihovom cutnjom!
 
DakiNS
 Juče je DZPPS slavio svoj dan. Neka vam je sa srećom!Smile

https://www.facebook.com/BirdLifeInte...37/?type=1
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
davorcalic
 Evo kakav je bio epilog krivolova T.G.iz Vršca kojeg su podržali biolozi i ornitolozi.....


Збирка птичјих јаја (ни)је скривана од јавности
ВРШАЦ – Велика збирка од 5.600 јаја, око 200 врста, међу којима и јаја заштићених врста птица, нађена у кући угледног Вршчанина, Теодора Гаврилова (59), који нема ниједну мрљу у биографији – изазвала је различите приче, пре свега међу лаицима. Они су брзоплето проценили и вредност, која је за само дан достигла више милиона евра.

Створен је "случај птичјих јаја".

Стручњаци, међутим, кажу да ово благо вреди много мање. Слажу се да је реч о једној од значајнијих научних збирки, високог ранга на Балкану, а за респект је и у Европи, па и свету.

Представници покрајинског Секретаријата за заштиту животне средине, који су за проверу дојаве о Теодоровом боравку у Специјалном природном резервату "Слано Копово" затражили и асистенцију вршачке полиције, били су импресионирани затеченим. Права научна збирка птичјих јаја, лепо сређена, коју је пратила и педантно урађена документација, орнитолошки дневници – никог не оставља равнодушним. Овом заљубљенику у орнитологију, који дане проводи уз богату збирку (као и Стеријин јунак, Кир Јања, са својим златницима) – однесена је документација.

Збирка је, такође, привремено одузета, али му је остављена на чување, због величине и могућности да се оштети. Теодор ово орнитолошко благо, које је сакупљао не само у Србији, већ и у окружењу – не сме да отуђи, нити да оштети.

Наши људи поседују много вредних збирки других предмета. Рецимо, веома вредног римског, византијског и српског новца, па, лептира, које ни музеји светског гласа немају. Нико од тога не прави проблем, чак ни кад се такве, вишеструко вредније, збирке излажу, или у огласима понуде на продају, кажу они који нису склони да оптуже Теодора Гаврилова, а нису желели да им се име помиње у новинама.

У скромној приземљуши, на ободу Вршца, примио нас је Теодор Гаврилов. На лицу му се види да је преплашен, одсутан... Жали се највише на третман у неким медијима, који су га прогласили лоповом и криминалцем.

– Нити имам шта да кажем, нити сам у стању да разговарам. Збирка коју сам стварао од детињства научно је обрађена, још пре две деценије, приликом обраде птица Војводине, и није представљала тајну, ни за стручњаке, ни за моје комшије и суграђане – каже Теодор, који је један од само неколико компетентних стручњака-орнитолога у Србији, у којој је регистровано и истражено 335 птичјих врста.

Нема много људи у нашој земљи који би о овој збирци могли компетентно да говоре. О Теодору Гаврилову с респектом говоре и у иностранству. Кад сазнају да је аматер, не изненаде се, јер и у овој области велики је допринос аматера, који су у стању и живот да изложе опасности. Сазнали смо, незванично, да је Гаврилову, док се далеко од Вршца, пре више година, верао по стењу, да би досегао једно гнездо – поскок очешао нос. Права срећа га је, више пута, пратила на ризичним орнитолошким путовањима.

Биолози и орнитолози, који не побијају да је реч о недозвољеној радњи, тврде да "покрадене" птице – надокнађују губитак. Често у природи непогоде разних врста уништавају и јаја и гнезда. У тежњи да очувају врсту, птице најчешће успевају да свију нове "кућице" и снесу нова јаја.


Највероватније да ће, пре или касније, ова велика збирка из Вршца, каквих је доста у свету у приватном власништву, чак и вишеструко вреднијих – завршити у неком музеју, односно, природњачком депоу.

http://www.politi...77.sr.html

Ovde je jedan članak o organizovanom švercu ptičijih jaja koje sprovode ornitolozi u Srbiji ali ima samo deo članka,zbog nekakve greške nije moguće pročitati ceo tekst....

http://www.naslov...iva/175262

Biće još toga,samo polako....tek sam počeo
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
DakiNS
 Gledajući događanja u poslednje vreme mislim da se u tim navodnim grupama koje se kriju iza zaštite ptica sakupila gomila lažova koji slažu i pre nego zinu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
davorcalic
 https://www.googl...mp;bih=499

Jes malo podugačko....
... al evo ornitologa, pljačkaša ptičija jaja i preprodavaju između sebe,kao markice ili novčiće...mnoga od ovih jaja su od zakonom zaštićenih i retkih vrsta jer sigurno ne skupljaju vrapčija i kokošija jaja..... što je ređa vrsta to jaje ima veću cenu a ima gde su uzimali i cela gnezda....
TO JE GOSPODO MASAKR
.... znam da čitate forum jer ste i kopirali jednu vest sa naslovne strane Srbijalova.... Nit štitite nit proučavate ptice vi ste gledači i čerupači fondova,kakvi sponzori i donatori....direkt u metu-državni fond.... Da bar nešto ima koristi od vas, ma nebi jedne rekao ni napisao.....
Evo kako ih švercuju... https://www.googl...ssCh2VhA54
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
davorcalic
 Ja sam sad pogledao skoro do kraja slike....pa tu ima na stotine hiljada ukradenih jaja...... kako to može biti legalno, ako uzmeš jaje od zaštićene vrste ,isto kao da si je odstrelio.... jedna manje....

a ovde, bog da te sačuva.... Neka nam članovi DZZPS-a malo pomognu u otkrivanju o kojim se vrstama ptica radi,ipak oni su stručnjaci za to....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
AcaNik
 Они су стручни да узму паре из ''фондова'' а не по питању птица ;)
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Unošenje živih zečeva u lovište DIVLJAČ 124 02.01.2021. 18:25
Požar u lovištu PRIRODA I EKOLOGIJA 123 22.12.2019. 16:21
Zagađenje okoline i lovišta PRIRODA I EKOLOGIJA 46 06.07.2018. 09:54
Fotoaparatom i Kamerom kroz prirodu i lovište PRIRODA I EKOLOGIJA 1260 04.07.2017. 20:26
Prevoz psa do lovišta... KINOLOGIJA 95 05.09.2016. 21:43
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,242,597 posete www.srbijalov.com