Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Evropski kalibri ili američki ?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Evropski kalibri ili američki ?
Podunavac
 Ne znam samo koju kvalitetnu pušku bi ti rusi kupili u kalibri 7,62x54 R? Ili još gore u kalibru 9,3x54 R? Jedino da love sa dorađenim kalašnjikovom koji ni malo ne liči na lovačku pušku. Svaka čast ruskom vojnom oružju, ali lovačko im baš i nije na nekom nivou u odnosu na nemačko, belgijsko i italijansko oružje. Pa čak i američko.
Tri prsta 2Kolce
 
ssekir75
 ако изузмемо мц, остало оружје им је грубо и лошег финиша, али механички му ама баш ништа не фали. као ни калашњикову или драгунову. погађају где треба. кад би било боље финиширани коштали би знатно више. уосталом све то и сам знаш боље од мене.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Podunavac
 Знам друже али управо сам то и рекао. Све оружје на систему Калашњикова је изузетно отпорно и сигурно у свим условима експлоатације. Али тотално војног изгледа и право ругло у ловишту ако се успореди са Бенелијем, Сауером, Бровингом, Меркелом, па чак и са Винчестером и Ремингтоном. Овде мислим на ПА карабине. Сачмарице нису из ове приче.
Tri prsta 2Kolce
 
rk
 Realno ljudi 30-06 mozes da kupiš bilo gde.
Kalibar 30-06 proizvodi svaki proizvodjač municije, ima razih laboracija. 30-06 možes da kupiš za nekoliko evra (a manje od 5e) vrhunski metak.

Isto to vazi za mnoge druge najpoznatije američke kalibre kao sto su .270win, 308 win, .300 wm.....

Ne treba podcenjivati amere oni su odlicni pucaci, kod njih ispuca vise municije nego u ostatku sveta zajedno. Imaju verovatno i lovaca vise nego ostatak sveta.

Tema koji je kal bolji američki ili evropski...., nema nikakve veze sa simpatijama prema americi, nemacko, rusiji, vrlo je prakticna i egzaktna....
RK
 
Max011
 

Planinko011 kaže:
Evo od insajdera saznajem sad u Srbiji trenutno gostuje petorica Rusa u lovu sa Hymom i Bar-ovima i svi do jednoga 30-06???
I sta reci dalje? Novi biznis lovci? Americka propaganda? Nemaju pojma? Rusi ko Rusi...


Da ti Rusi su prosle godine bili u Crnom lugu i koristili su iznajmljeno oruzije . To su bile uglavnom Zastave sa kojima se nisu bas najbolje snasli. Elem ove godine poneli su svoje oruzije.
Inace ovi Rusi nisu dobar primer jer spadaju u imucniji sloj koji je bolje prosao u tranziciji.
Sto se same bratske nam majcice Rusije tice, do perestrojke SSSR je imao DESETAK lovackih kalibara kojima je bila pokrivena kompletna lovna divljac. U srednjem segmentu dominairao je svima poznati 7,62x54r ali je imao i parnjaka u posvojcetu s one strane bare tj .308ici. Da, da, SSSR je Amera oberucke prigrlio odmah po njegovom potvrdjivanju na svetskoj sceni i po produkciji bio je barabar parnjak sa 7,62x54r! Odnosno moze se reci da je .308ica u SSSRu odnosno sadasnjoj Rusiji po produkciji i zastupljenosti domaci kalibar. Inace ozbiljan nedostatak teskog kalibra za lov najteze i najopasnije divljaci premostili su takodje uvodjenjem posvojceta u vidu Brenekeovog teskasa 9.3x64. Nije poznato koliko je lovaca platilo glavom nepostojanje teskasa ali kad je vapaj postao ozbiljan eto Brenekea u stali.Navedeni teskas ima i sluzbenu upotrebu kao snajperski metak. Zasto tu nije izabran neki Amer ili Britanac nego Svabo ostace verovatno tajna za nas obicne smrtnike. Ostali kalibri iz bivseg SSSR su i 22lr, 5,6x39 7,62x39 6,5x53r i 9,3x54r a o ovom fenomenu pokojni D.Bojovic je napisao jedan lep tekst pre dve decenije u ZOV-u. Ako se dobro secam njegovo obrazlozenje je bilo da ova svojevrsna unifikacija kalibara je bila neophodna kako bi se obezbedila dzebana za iste u vascelom SSSRu !

I da zakljucim zeljan svega a narocito prestiza imucniji ruski lovac kupuje sakom i kapom skupo oruzije u uglavnom u americkim i nesto manje u evropskim kalibrima. Jos jedan vazan faktor je snabdevenost municijom koja je u Rusiji takodje vrlo skupa pogotova ako je uvozna i izvikana. Dakle imucniji Rusi nisu pravi pokazatelj sta prosecan domaci lovac zeli u svom arsenalu. Za razliku od imucnijih slabije platezni lovci i dalje love domacim oruzijem i kalibrima. Kad se oni budu odrekli proverenih konstrukcija i budu prigrlili strance a stranci izdrzali jezive uslove eksploatacije tek tada se moze reci da je prestala dominacija domaceg ruskog kalibra i oruzija! Misljenja sam da ce za siroku lovacku populaciju ruska konstrukcija pre dobiti po koji americki ili evropski kalibar u svojoj paleti a skupo strano oruzije i kalibri ostaju privilegija bogatih.
Sad ću ja samo tetki lek da dam! Dikh tu kava ?!
 
ssekir75
 

Podunavac kaže:
Знам друже али управо сам то и рекао. Све оружје на систему Калашњикова је изузетно отпорно и сигурно у свим условима експлоатације. Али тотално војног изгледа и право ругло у ловишту ако се успореди са Бенелијем, Сауером, Бровингом, Меркелом, па чак и са Винчестером и Ремингтоном. Овде мислим на ПА карабине. Сачмарице нису из ове приче.


ствар укуса. мени је нпр лепо сређен м76 потаман. и много лепши него бар или арго. ствар укуса/афинитета.

руси... мој пријатељ рус, иначе бивши десантњик који живи на релацији калињинград - ниш, питао ме је пре пар година шта може да се нађе од оружја за лов код нас. кад је добио одговор избор му је био 153 и паповка. на питање зашто кад има и много боље (паре му нису проблем) рекао ми је да све то што сам му набројао није проверено на дебелом минусу. ово јесте и ради. на коментар да иде у лов а не у рат, а и код нас нема толиких минуса, одбрусио ми је да не жели да размишља да ли је оружје поуздано или не. има да ради у свим условима и тачка! купио мп 153 и паповку, а после на легализацији одрадио и драгунова (у међувремену га негде набавио на црно, јелте). и не пада му на памет да купује било шта друго. знам да га је сређивао али нисам видо како је испало и не могу да тврдим ништа. даље, по његовој причи, у централном делу русије скоро сви имају или паповку или мосинку, а млађи и понеки од ових модернијих карабина. руских наравно. страно оружје је "резервисано" за "елиту". муниција је доступна свуда, али они ипак више цене старе калибре јер их имају доста и ако се некад баш и деси да нестане, тркну у комшилук да позајме до набавке. а доста тога се и покрало пре 20так година кад је наступило расуло у држави па је могуће набавити за ситне паре. оно што мене интересује није могао да ми одговори, а то је шта се користи у сибиру.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Planinko011
 Kolega Ssekir 75 tesko da ces medju svim lovcim Srbije naci pet iskusnih lovaca, koji imaju mogucnost da priuste bolje oruzje, da ce reci da je Dragunov dobra puska za lov.
Prvo to je cetna snajperska puska, znaci ne ultimativno precizna puska (koje su uvek obrtnocepne) za uklanjanje vaznih licnosti i oficira. Zbog svoje cene duzila se masovno, kao i M76 kod nas u ratovima pa eto zasto je i dostupna.
Takodje u Srbiji i Crnoj Gori mislim da je od 90tih M76 puska sa kojom je obavljeno najvise likvidacija "biznismena" i kriminalaca a zbog svoje dostupnosti a i zbog toga sto placene ubice u nas nisu kakvi tajni agenti iz holivudskih filmova vec lica koja su osetila rat a i mogu da plate M76 nekih 300-500e i da ga ostave posle izvrsenja krivicnog dela dok pusku od 5-10 hiljada eura sa optikom ne mogu da plate za jednu upotrebu.
Elem, ako uzmes eto M76 pa sa njim budes manipulisao na malo uzoj ceki ili eventualno te zadesi da ides u pogon na DS kroz sumu i cestar videces zasto je niko nece navesti kao idealnu pusku za lov.
O estecici i etici da ne govorimo.
O tome da radi na -30, 40, veruj mi da ni lovci u Sibiru na toj temperaturi ne idu u lov a kako je Dragunov konstruisam za metak pune kosuljice a ne za olovno zrno bas bi me zanimalo da vidim kako neko sa tim zrnom puca sa 50 metara na razjarenog medveda koji juri ka njemu.
A siguran sam da ako stavis municiju sa olovnim zrnima da u 50-100 metaka moze doci i do zastoja. 153-ka je sjajan poluautomat za male pare s tim da je po meni opravdan u lovu na patke i guske a na DS mu je opet mana dugacka cevka.
Eh da opet ode rasprava u nekom smeru teme koje vec ima na ovom forumuHmmm....
 
laufer223
 Ako u M 76 stavite zrno sa delomičnom tupom košuljicom TMR odma ga "zagrize" i zaglavi. Dobro radi na Sierra Mach King 220 grena. Malo mu ošteti vrh, ali radi. Na balistic tip zrna sa oštrim plastičnim vrhom radi besprekorno. Za moj ukus ima pre dugi hod okidanja, militaristički izgled i nerado ga kao takvog vidim u lovištu.
 
canis aureus
 Isti je slučaj i sa Dragunov-im ... što "tuplje" zaobljenije i mekanijeg vrha zrno to je više zastoja i zaglavljivanja.
Predviđen za FMJ i sa tim zrnima perfektno radi ... i BTHP zrna odlično tera.
Military stajling mu je najveća mana za lovište Confused

Preciznost tih PASP nije toliko upitna jer na visini su zadatka za koji su namenjene Odobreno
za lov ima mnogo boljih i skladnijih rešenja!

... no, da se vratimo temi i kalibrima Nazad na temu
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Planinko011
 Mene je nekako najvise zao sto u kolekciji nemam cevku 7x65r u nekoj Super Brno ili kakvoj svapskoj kombinovanoj pusci. Dovoljno mocan da zaustavi sa dobrim zrnom i kapitalnog vepra na 100-150m a jopet dovoljno mekan za odstrel srndaca i Lisica.
Imam jednog lovca pred penziju koji ima Super Brno a nema muske unucice pa me nekako sramota da pitam i da rezervisem kad ovaj okaci pusku o klin mada ima vec 10 godina da nista nije sa njom odstrelio al mu treba kad ga jedared godisnje zovnu u lov veterana da ne nosi stap za pecanjeStari.

Ne idem u grupne lovove na svinje da bih bas patio (citaj sparao) za 9.3x74r za prelamacu ili 9.3x62 u poluautomatu mada kada bi me se neko bas setio za
https://www.youtu...KEyRItRmtc

Tako da iako kod mene Ameri vode sa 2 (.243, 30-06) :1 (8x68) protiv Svaba eto malo vise patim za onim sto nemam (komsinka mi nasla zagondzijuCry) mada nemam neke zamerke ni na ono sto imamSmeko.
 
ssekir75
 на моју велику жалост нисам никад био у русији, само сам пренео шта ми је дима причао и шта је пазарио. што баш то, његова одлука. ево синоћ сам убеђивао клинца који је пре 10 дана купио коЊзервиран м98 да не фарба кундак у камуфлажне боје, што му је намера. човек једноставно тако воли и кој ћеш му сад...Confused његова пушка. било је лепих прерада м76 и мени је она сасвим ок. и маузер је војничка пушка па се нико не буни. Namigivanje друго, м76 је довољно прецизна за лов, о чему могу да потврде сви који су гађали из ње у војсци. е сад, треба пробати како ради са громом, јер он му дође шиљастији и тврђи од сп, али то нека лупа главу онај ко је има. ја полуаутомате не волим као ловачко оружје, па то ко ће шта изабрати ме и не дотиче. рекох, мени је прерађени м76 лепши од бара и арга и то је моје виђење естетике, можда је сувише "руско", али је такво. у сваком случају, специјално за свиње пре бих дрилинг 9,3х74рх2/12-76 или нешто финији 2х8х57ирс/16 него полуаутомат. и један и други калибар су се итекако доказали, па не биК да измишљам топлу воду.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
canis aureus
 kempi
Vrh #243 Štampaj upis
Objavljen 03.01.2017. 13:58
Članski avatar

Stari član



Upisa: 258
Pristupio: 31.12.2010. 13:27


 E ovo je prava diskusija. I ovako bi trebalo da izgleda svaka tema podkrepljenea cinjenicama bez pristrasnosti.Mada nije tema ali prvo da kazem za 8x57 on nije nimalo inferioran u odnosu na 308 samo za njega niko nikad nije razvio toliko matrica, rimera, extra dobrih caura i zrna da bi se to dokazalo,jednostavno ga je pojeo Americki agresivni marketing.Mada primera radi gospodin Seizovic je x puta bas sa 8x57 pobedio opevani 308 i sa mogu reci amaterskim alatima za odrzavanje istog. Koraci i prelazni konusi??? pitanje veka...
Za razliku od Evropljana Amerikanci su stalno u fazi istrazivanja samo zbog liberalnog zakona sto kod nas recimo nije slucaj.ALI!!! I u Evropi se desava nesto recimo u svom novijem oruzju sauer i Blaser koraci u 308 30-06 i 300wm su 1u11 a municija je skkinuta mislim tezina zrna na 165i eventualno 180 grejna sad pitanje glasi zasto ?? Pa zbog brzine boljeg blast efekta na divljac itd..Samim tim i sako je napravio 7x64 sa korakom 1u10 nebili napravio balistickog blizanca 270win.A zasto pa opet zbog brzine koja je znatno potrebna za kvalitetan odstrel.
Ma kakva konstrukcija zrna bila moje iskustvo je takvo da sve sto je ispod 900m/s na ustima cevi nije idealno za lov samo neizazivanja velikog blast efekta.
Zato recimo sad iz Blasera r8 u kalibru 30-06 i metkom hornadi 165gr sst superformans stavrno imate 905m/s mereno ili proveravano hronografom a to vec po meni ima smisla za lov.
Kod 7x64 sako sa korakom 1u10 bez problema mozete imati metak od 150grs od 880m/s sto je isto za respekt.
Sto canis rece izgleda ce muda obici vepra , vreme ce pokazati ...

-----------------------------------------------------------------------

OvI upis kolege kempija na temU 7x64 je inicir'o da i na ovU temu malKo prodiskutujemo koja je k'o adekvatnija ...


... u balJistiKU kao uglavnom i u svem' drugomE u životu "nema besplatnog ručka" tj sve što na jednU stranU dobiješ na drugU izgubiš Confused

Teže vs lJakše, brže vs sporije, tvrdje zrnCe vs mekše zrnCe, ... još će duugoo bit' teme u lovaĆki' krugovi'.
Neki stručnjaci Jamerički i Australijski ne preopterećeni širenjem propagande, odnosno ne plaćeni da je širU, uporedjivaše praktiĆno dva jAmerička kalJibra u njihovoj ikoni cal. 30 Yes , 300WinMag i 30-06Spr sa dva jevropljanina u njihovoj ikoni cal.8mm 8x68s i 8x57IS.
Koristiše za jevropljane jevropsku mundžu jer je njiNa po SAAMI standardu mLogo inferiornija a i izbor njiNe mundže u Jevropskim kalJibrima slabačak, da ne kažU nikakav.Confused
End tokom tija upoređivanja u praktiĆnom lovu "padNe im klapna" kolJ'ko su ovi Jevropljani bili efikasniji tj brže obarali divljač, a i pri lošijim pogoDcima divljač je manje odvlačilia, od svoje Jameričke braće cal.30.
Krenuše analJize: kako, zašto, zbog čega? Hmmm ???
Hrono kaže Jameri brži ... raĆun kaže energije sliĆne kao i SD korišćenih zrnCa, ... frontalna površ' kod Jevropljana samo 10% veća, nedovoljno da bi to biJo razlJog boljŠe efikasnosti ...
I tako lupaše vuglu Glavu o zid i dođoše do sledećeg zakljuĆka:
"Evropski kalJibri dugog prelJaznog konusa koncipirani su da i u srednje teškim i teškim zrnCima mogu i koriste zrnCa koja imaju "ogive" (mesto na kome zrno od vrha dolazi do širine prečnika polja cevi) blJiže vr'u i većom dužinom su punog prečnika za razlJiku od JameriĆkih koji koriste maksimalno aerodinamiĆna zrnCa sa unazad pomerenom "ogive" i manjom dužinom punog preĆnika.
Ovakva Jevropska koncepcija kalJibara i zrnCa omogućava da na lovaĆkim daljinama koje su za magnum kalJibre do 500 yds a za klasične "srednje" kalJibre do 350 yds, imaDu zadovoljavajuću putanju i minimum donešene energY uz umereniju brEzinu a na divljači/meti imaDu izuzetnu predaju energije i penetraciju.
Jamerička koncepcija velJike brEzine i aerodinamičnih zrnaCa po principu "što brže-što dalje" na ovim daljinama ne ostvaruje takvu kombinaciju visoke predaje energije i penetracije.
Iako JameriĆka konJcepcija nadmašuje Jevropsku upotrebom na većim daljinama od navedenih čime je pogodnija za "Long range" , jer zbog veće brEzine i aerodinamiĆnosti zrnCa duže zadržavaDu položenu putanju i minimalnu energiju potrebnu za odstrelJ .... dok, broj odstrela izvršenih na većim daljinama je beznačajan u pogledu broja odstrela koji se izvrše ispod lovaĆkih daljina navedenih kao maksimalnih, gor' navedenih.
Zbog toga možemo slJobodno reći da su Jevropski kalJibri i mundža bolje koncipirani za lov".

Kad to kazuju baje kojima je cal.30 ikona, liĆno, prosto ne mogu sa timE da se ne složim Stari
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Podunavac
 Odavno je dokazano da su sporiija a teža zrna većeg prečnika, efikasnija za odstrel visoke divljači od brzih i lakih zrna. Naravno na lovačkim daljinama , a ne long range daljinama.
Tu je razklika između evropskog i američkog shvaćanja lova.

I sada dolazimo do onog čuvenog hidrodinamičkog šoka.
Ameri su vršeći ispitivanja na vojnoj municiju 5,56x45 NATO (223 Rem.) došli do zaključka da brza municija izaziva hidrodinamički šok. Na živog majmuna su stavili olovnu ploču u koju su pucali iz puške kalibra 223 Rem. Majmun je umro od posledica udara iako zrno nije probilo ploču. Odma su na sva zvona objavili da brza municija (preko 1000 m/s na ustima cevi) efikasno i trenutno usmrćuje divljač, čak i sa lošim pogotkom. I počela je cela ta priča, reklama i pomama za čarobnim kalibrima. Međutim oduševljenje je brzo splasnulo jer rezultati sa terena uopšte nisu bili onakvi kako je očekivano. Ovo se postiglo samo u laboratorijskim uslovima. Onda su se ameri ogradili i rekli da zrno mora da ima brzinu veću od 800 m/s u momentu udara u telo divljači da bi izazvalo hidrodinamički šok. E sad kad znamo da ameri vole da pucaju na daljinama preko 300 m, postavlja se pitanje koji kalibar zadovoljava ovaj parametar? Skoro ni jedan. Možda poneki vanserijski Wildcat kalibar. Čak ni Weatherby kalibri na 300 m ne prelaze 800 m/s. Međutim rezultati ni ispod 200 metara nisu onakvi kakvima su prikazivani i kako je priželjkivano. I naši su stručnjaci potpali pod uticaj američke propagande o čarobnim kalibrima, pa su nabavili jedan 300 Wetherby magnum za probu. Ispitivanje je vršeno u nekadašnjem Jelenu, a vodio ga je Dr. Bogdan Sabljica. Ovim ispitivanjem je potpuno osporen fenomen šok efekta (hidrodinamički šok). Ovim kalibrom je odstreljeno 51 grlo visoke divljači, na daljinama koje su ispunjavale uslove za postizanje šok efekta. U vatri je palo samo 15-16 grla divljači, od čega je pola bilo pogođeno u kičmu, a ostatak je bila divljač male bio mase, kao što su nazimad i srneća divljač.
I nemci su odavno zaključili isto. Da su za odstrel visoke divljači efikasniji kalibri sa manjom početnom brzinom, a većom težinom i promerom zrna, nego super brzi kalibri manje mase i prečnika.
Tri prsta 2Kolce
 
kempi
 Podunavac ako kazes da su Svabe to ustanovili verujem da lovacke daljine smatras 100m eventualno 150m.
A sta ce mo dalje??
Evo recimo iz mog licnog iskustva tvrdim totalno suprotno i ponovicu jos jednom bez 900m/s na ustima cevi nema selameta u lovu.E sad veruj mi da ovi sto mogu jako daleko logicno to mogu i na blize ili blizu a oni koji mogu na tih svapskih blizu tesko sta da mogu na daleko ili nekim drugim lovackim daljinama koje nisu Svapske.
Jos jedno isto iz licnog iskustva brzina ce nadoknaditi sve ostalo sto fali konstrukciju precnik i tezinu projektila a obrnuto veruj mi nemoguca misija.
I jos samo da ti kazem jednu stvar znas li koji motorcikli su uvek pobedjivali na testovima svapskog motorrada???? Pa uvek Svapski bmw ktm i sl.
 
canis aureus
 "NJemačka medEcina die beste!" Stari
...
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
canis aureus
 

Podunavac kaže:

Ne znam samo koju kvalitetnu pušku bi ti rusi kupili u kalibri 7,62x54 R? Ili još gore u kalibru 9,3x54 R? Jedino da love sa dorađenim kalašnjikovom koji ni malo ne liči na lovačku pušku. Svaka čast ruskom vojnom oružju, ali lovačko im baš i nije na nekom nivou u odnosu na nemačko, belgijsko i italijansko oružje. Pa čak i američko.



Hmmm
obrtočepni se radi i u 7,62x54r (pored 308win i 9,3x64) ... kol'ko sam čit'o
a za semiauto nisam naš'o podatak za rus kalJib'r
canis aureus priložio/e:
125.jpg 19_3.jpg 19a.jpg

The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Podunavac
 

kempi kaže:

Podunavac ako kazes da su Svabe to ustanovili verujem da lovacke daljine smatras 100m eventualno 150m.
A sta ce mo dalje??
Evo recimo iz mog licnog iskustva tvrdim totalno suprotno i ponovicu jos jednom bez 900m/s na ustima cevi nema selameta u lovu.E sad veruj mi da ovi sto mogu jako daleko logicno to mogu i na blize ili blizu a oni koji mogu na tih svapskih blizu tesko sta da mogu na daleko ili nekim drugim lovackim daljinama koje nisu Svapske.
Jos jedno isto iz licnog iskustva brzina ce nadoknaditi sve ostalo sto fali konstrukciju precnik i tezinu projektila a obrnuto veruj mi nemoguca misija.
I jos samo da ti kazem jednu stvar znas li koji motorcikli su uvek pobedjivali na testovima svapskog motorrada???? Pa uvek Svapski bmw ktm i sl.


Више пута сам рекао да је за мене максимална даљина гађања она на којој зрно сече линију визирања максимално - 6 цм. Што значи зависи од калибра до 200-230 м. Са ловачким карабином и ловачком оптиком. Од овога се може изузети лов муфлона и дивокозе у планинским ловиштима, и оправдао би пуцање до 300 м, али са пажљиво изабраним калибром и оптиком. И овде до изражаја долазе калибри са великом почетном брзином, али не због мита о хидродинамичком шоку, него због положенјије путање и мањег пада зрна. Као и пуцање на штеточине на даљинама до 300 м, али опет са квалитетнијим склопом пушка-оптика.
До 90-их година висока дивљач која је одстрељена у Копачком риту одстрељена је 90% са калибрима 7x64 и 8x57 ИС. И то трофејна грла велике био масе. А на даљинама до 250 м.
Ја лично сам већину својих одстрела до 1997. године извршио са калибром 8x57 ИС. На даљинама до 200 м.
Намерно сам навео наше истраживање које је рађено у Србији баш из тог разлога да нико не може рећи како немци наврћу воду на своју воденицу. А наши стручњаци немају разлога да буду пристрасни и навијају за немце а против амера. На крају крајева имају и немци калибара који постижу високе почетне брзине. Нпр. 5,6x50 R Magnum, 6x62 Freres, 6,5x68, 7 mm Vom Hofe, 8x68 S.
И данас омиљени калибри за лов ДС су 9,3X62 и 9,3X74 R. Први и у лову са чеке до 200 м, а други у погонским лововима где се пуца на краћим дистанцама. И премда оба имају скромну почетну брзину, ефикасно одстрељују крупне примерке ДС падом у ватри.
И американци имају такве калибре, који имају малу почетну брзину и велику тежину зрна, а коју су итекако популарни међу ловцима у УСА. Нпр. 444 Маrlin или 50 Alaskan за пушке са тубуларним магацином. Или 45-70 Government. Или 30-30 Winchester. Нису ни тамо сви ловци одушевљени супер брзим калибрима. А и популарност калибара 30-06 Springfield и 308 Winchester то доказује, који су просечних почетних брзина.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 

canis aureus kaže:

Podunavac kaže:

Ne znam samo koju kvalitetnu pušku bi ti rusi kupili u kalibri 7,62x54 R? Ili još gore u kalibru 9,3x54 R? Jedino da love sa dorađenim kalašnjikovom koji ni malo ne liči na lovačku pušku. Svaka čast ruskom vojnom oružju, ali lovačko im baš i nije na nekom nivou u odnosu na nemačko, belgijsko i italijansko oružje. Pa čak i američko.



Hmmm
obrtočepni se radi i u 7,62x54r (pored 308win i 9,3x64) ... kol'ko sam čit'o
a za semiauto nisam naš'o podatak za rus kalJib'r


И то је неки избор? Овај обртно чепни се појавио недавно. А овај ПА један једини који изгледа ловачки. И мислиш да ове пушке могу да се мере са Sauerom, Steyr-om, Mauserom...?
Tri prsta 2Kolce
 
Finnskogen
 

kempi kaže:

Podunavac ako kazes da su Svabe to ustanovili verujem da lovacke daljine smatras 100m eventualno 150m.
A sta ce mo dalje??
Evo recimo iz mog licnog iskustva tvrdim totalno suprotno i ponovicu jos jednom bez 900m/s na ustima cevi nema selameta u lovu.E sad veruj mi da ovi sto mogu jako daleko logicno to mogu i na blize ili blizu a oni koji mogu na tih svapskih blizu tesko sta da mogu na daleko ili nekim drugim lovackim daljinama koje nisu Svapske.
Jos jedno isto iz licnog iskustva brzina ce nadoknaditi sve ostalo sto fali konstrukciju precnik i tezinu projektila a obrnuto veruj mi nemoguca misija.
I jos samo da ti kazem jednu stvar znas li koji motorcikli su uvek pobedjivali na testovima svapskog motorrada???? Pa uvek Svapski bmw ktm i sl.


Hristos se rodi, sretan vam Bozic !!!

Pozdrav kolega, moram da kazem da se ovde u potpunosti slazem sa Podunavcem.
Moj licni izborkalibra i zrna za lov ce biti teze i sporije zrno, a reci cu i zasto ali prvo da kazem da to misljenje nisam isisao iz prsta vec ono proizilazi iz sada vec poveceg iskustva.
ja lovim blago receno nesto vise od prosecnog lovca, moja bolja polovina bi rekla da to prelazi granice normalnog Smile dakle svake godine u proseku odstrelim 50 - 60 ak grla visoke divljaci u otvorenim lovistima tj. gde je osnovni motiv konzumacija mesa. Imam svoj teren gde imam godisnju kvotu na 8 grla srnece divljaci gde ja sam odlucujem sta cu i kolko cega cu odstreliti, iznajmljujem 7 nedelja godisnje sa jos nekoliko kolega lovni teren u svedskoj od par hiljada hektara u naj boljem lovnom predelu svedske, gde smo ovisni otpucati odredjenu kolicinu divljaci godisnje da bi podmirili najam. Tu lovim losa,srnecu divljac, jelena evropskog, jelena lopatara i divlju svinju. samo primera radi u zadnjih 6 godina smo tamo otpucali 1150 grla divlih svinja podeljeno na lovnu grupu neko manje neko vise. Na to dolazi lov losa u norveskoj, irvas, medved u svedskoj te sam takodjer clan i lovim kao gost u vise lovackih drustava na podrucju bivse jugoslavije kada za to imam vremena. Na sve to dakle tih 50-60 grla dolaze komercijalni lovovi obicno pogonskog tipa u poljskoj, madjarskoj, litvaniji a ponekad i kod nas gde odstreljujem divljc iz sporta ako se to tako moze nazvati i vise sam opterecen brzim, humanim i sigurnim odstrelom nego ocuvanjem mesa.
Dakle sa jedne strane lovim iskljucivo zbog mesa i motiv je siguran i human odstrel i ocuvanje istog ( 50-60 grla godisnje ) i sa druge strane pogonski lov u komercijali ( 10-20-30 grla godisnje) gde meso ide nekome drugome ali u oba slucaja moj licni izbor ce biti sporiji i tezi projektil ako je moguce V0 oko 800 m/s ako ne onda ne vise od V0 850 m/s maksimalno.
Prvi i osnovni razlog je taj sto sam vise puta istakao da lov treba da se praktikuje tako da prioritet mora biti na tome da odstrel mora biti u sto je vecoj meri moguce human da se divljac ne bi nepotrebno patila.
Tako da ja pucanje na preko 200 m smatram za krajnje neodgovorno i ne eticko mada se i meni samom ponekada desi da to napravim, ili bih cak rekao ne preko 150m iako koristim opremu vrhunskog kvaliteta i solidan sam strelac.
Tako da ne smatram da je pad zrna nekakav problem ako se puska upucava na +4 na lovnim daljinama, na stranu lovovi u uslovima gde je to neophodno ( divokoza, kozorog itd ) ali i tada je teze zrno vece brzine prvi izbor.

Koda je to receno reci cu da su konstrukcije danasnjih modernih zrna tipa Norma Oryx, RWS evolution, Geco Plus, Federal trophy bonded itd takve da se zrno veoma brzo otvara sto stvara efekat hidrodinamickog soka koji je ako ne ekvivalent ali u svakom slucaju blizu efekta kakva su imala zrna starije konstrukcije pri brzinama od preko 800m/s na cilju a koristenje takvih srna sa kolibrima koji imaju veliku brzinu rezultira prekomernim ostecenjima mesa i strahovitim krvnim podlivima, tako da u tome ne vidim nikakvu poentu kada divljac moze da se sigurno odstreli i bez toga.

Dalje ako cu da se okrenem pogonskim lovovima, i dalje smatram da ce teza i sporija zrna bolje odradjivati posao, jer su u takvim lovovima uslovi takvi da ce projektil ponekad pre pogodka u divljac zakaciti vegetaciju gde su teza i sporija zrna daleko otpornija nego brza i laksa koja su u stanju eksplodirati pre dolaska na cilj i lakse promenuti putanju.
Sada naravno ostaje pitanje preticanja gde velika brzina svakako ima prednost ali lovac ce i dalje i sa brzim i lakim zrnom morati kompenzirati tako da je vaznije upoznati svoje oruzje tj. trening trening trening.

Tako da sto se mene licno tice stara Evropa, naravno uz duzno postovanje kalibrima preko bare
 
kolega_LOVEc
 Smile...Pre desetak dana citao sam malo po americkim forumima , i tako na ovu istu temu nadjoh svakojake upise, ali jedan me ja bas nasmejao i naterao da shvatim da to jedni vs drugi ne znaci bas nista.
Amer je napisao nesto otprilike ovako: Kao sto je svima nama ovde poznato tamo u evropi, u nemackoj, potenciraju se brzi kalibri i laksa zrna.Sve konstrukcije metaka koji se koriste iskljucivo za lov su brze od americkih, time "peglaju putanje" i prilagodjavaju ih za zastareli vid koriscenja optike, na nacin koji se ovde upotrebljavao cetrdesetih i pedesetih...........
I ko sad voli ta mrska brza zrnca, Smeko
Vim vi repellere licet
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stari karabinski kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 43 09.10.2018. 22:11
Srneći kalibri MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 119 12.03.2015. 21:04
Kalibri 375 H&H mag. i 458 Win. mag. MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 65 03.11.2012. 15:48
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,212,365 posete www.srbijalov.com