Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Malokalibarsko oružje, da ili ne?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Malokalibarsko oružje, da ili ne?
vlada lovac
 Samo napred, verujem da ce biti bolja grupa u boljim uslovima i sa tom municijom koju planiras iveli
 
StefanS
 Hvala Vam Vlado! iveli 3
 
vlada lovac
 

StefanS kaže:

Hvala Vam Vlado! iveli 3

Nema potrebe za persiranjem, mi smo svi ovde drugari i kolege Podrka
 
StefanS
 Нема проблема Владо. Ја то из поштовања, јер си доста старији од мене... али ако ти тако кажеш, у реду. Наравно да смо сви другари, а биће ваљда прилике и да се уживо видимо некада! Podrka iveli 3
 
Podunavac
 Vlada stvarno neki mator čovek. Prešišo četrdesetu matorac.Grin
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 Stefane problem je uskladiti municiju. Ona koja je precizna nema kinetičku energiju. A ona koja je brza i ima energiju nije toliko precizna. Tebi mislim da više odgovara ova prva jer u Srbiji nije dozvoljen lov sa kalibrom 22 LR. A ja više preferiram ovu drugu, i sada za lov planiram da koristim samo CCI Stinger.
Tri prsta 2Kolce
 
StefanS
 Баш тако! Пре нисам могао да нађем квалитетну такмичарску (тј спортску субсоник) муницију, па сам користио ту брзу, али је то беспотребно, а поготово због шупљег врха који обично има таква муниција, а може да смета за прецизно пуцање. Са овом RWS муницијом сам за сада презадовољан, а нашао сам је на сајму повољно. Има неких комбинација мало брже муниције са добрим зрном који би могли да ми одговарају за даљину од 100м, па ћу то испробати и надам се да ће бити мало боља група. Генерално сам задовољан упуцавањем јер ми је ово први пут да сам монтирам и упуцавам оптику. Јеси ли до сада користио Стингера и ако јеси, какви су твоји утисци и искуства са њим? Smile
 
vlada lovac
 

Podunavac kaže:

Vlada stvarno neki mator čovek. Prešišo četrdesetu matorac.Grin

Cika Zoranee Palica
 
tomo vrbas
 fotkica.com/thumbs3/1_tmb_91315329_Fotografija0183.jpg

Evo jednog dela municije koju ja koristim iz moje MK ima jos par proizvodjaca ali to mi je kod roditelja kuci.Nije los ovaj CCI Stinger jedino sto mi se nesvidja je sto kod njega caura duza za skoro milimetar od drugih i ulazi u leziste metka inace MK mi je upucana sa RWS HV HP ovim sa slike i CCI je brzi dosta od njega.RWS sam upucao na 80m u tacku dok CCI na toj daljini ima prebacaj skoro 10cm.
 
zex66
 

tomo vrbas kaže:

fotkica.com/thumbs3/1_tmb_91315329_Fotografija0183.jpg

Evo jednog dela municije koju ja koristim iz moje MK ima jos par proizvodjaca ali to mi je kod roditelja kuci.Nije los ovaj CCI Stinger jedino sto mi se nesvidja je sto kod njega caura duza za skoro milimetar od drugih i ulazi u leziste metka inace MK mi je upucana sa RWS HV HP ovim sa slike i CCI je brzi dosta od njega.RWS sam upucao na 80m u tacku dok CCI na toj daljini ima prebacaj skoro 10cm.


Dva pitanja za tebe Tomo, Gde da nabavim CCI stinger ( Bas me nervirate vi koji se hvalite da ga imate ) Smile i drugo... koja ti je ovo municija skroz desno?
 
StefanS
 To je Aguila SSS sa zrnom od 60 grs (4g). Odlično Tomo! Koristio sam dosta ovaj RWS HV HP, ali više volim bez šupljeg vrha. Inače, sada se pojavio povoljnije u radnjama, košta po 20 dinara, a pre je bio 30-37 dinara po komadu. Po preciznosti i ujednačenosti je odličan, fino se pokazao na meti i ne prlja puno pušku. Posle pucanja ove municije je dovoljno provući samo par čepića kroz cev i očistiti sredstvom za čišćenje. Najbolja grupa na 50m sa ovom municijom je meni bila 2.5cm (mehaničkim nišanima). Testiraću sada kakvi će rezultati biti sa optikom. Koristio sam i ovaj Bellot Standard, ali me je razočarao. Municija je izuzetno neujednačena i ima rasipanje na meti. Deklarisana brzina mu je 325 m/s, a bilo je i metaka koji su probijali zvučni zid (Vo> 340.3 m/s) i nekih zrna koja bukvalno jjedva izađu iz cevi. Mnogo prlja cev, i trebalo mi je puno vremena da detaljno očistim pušku. Od tada više nekorostim Bellot. Kod nas je generalno slab izbor municije, i pored RWS-a ima da se nađe ponešto od Remingtona, Winchestera, Federala... a biće valjda uskoro i Fiocchija. Stingera sam probao, ali samo 10-ak komada, pa nemam neko iskustvo sa njim, ali mi se ne čini nešto zbog lakog zrna i velike brzine, koje na daljinama više gubi brzinu i više mu smetaju uticaji vetra. Tomo, možete li da prenese iskustva sa ovom Aguilom ako ste korostili i da kažete iz koje puške pucate? Zanima me kako standardni korak od 1:16" za kalibar .22lr stabilizuje zrno od 4g? iveli 3 Smile
 
tomo vrbas
 Za Zexa ovaj CCi mi je drug dao on imao kutiju viska i obecao mi je kutiju CCI Welocitora kazu da je to najbrzi metak za MK sto postoji pa kad mi donese javljam rezultate.
Stefane koristim MK Brno 2 ovaj od 4gr metak i nije nesto jako tesko zrno i na 50m jako velik pad u odnosu na ovu ostalu municiju ispalio sam svega par komada i vidim da to nije to i dalje ga nisam ni trosio.Sto se RWS-a tice za njega samo pohvale i ja imam stvarno je metak nad metkovima.Sto se tice Belota ja sam sa njime zadovoljan za sada sam ispeglao jedno 10 kutija i za neko pucanje tipa plinkig zadovoljava sve potrebe i sa preciznoscu i sa cenom mada je za njega Gorazde azdaja ali jbg bitno je da se ima sa cime pucati.
Jedno pitanje u kojim si radnjama gledao ovaj RWS HV HP ja sam do ovoga jedva dolazio i ovu sam kutiju jedva nasao i to sto imam jos 20-25kom cuvam i peglam samo ove jeftine dzebane!
 
StefanS
 CCI Velocitor ima zrno od 2.6g i brzinu od 435 m/s. Nije najbrži metak za .22lr, ali je jedan of najjačih što se tiče kinetičke energije (nešto preko 200J). Naravno, to je izuzetna brzina za zrno od 2.6g, i na snimcima na internetu probija ceo balistički gel dužine 40cm. Belot i Goražde ne volim nešto i ne koristim ih, ali sam plnirao da probam nekoliko kutija Goražda jer su nešto menjali u proizvodnji i karakteristikama municije. Tog RWS HV HP sam ispucao 10-15 kutija i kao što sam rekao, oduševljen sam preciznošću i uopštenim kvalitetom municije. Ranije sam ga nabavljao u Super Tanetu, a sada ga ima u Grofu i Snajperu (ne znam da li imaju trenutno na lageru pošto se dosta kupuje, ali ima ove municije kod njih i košta 20 dinara po komadu, što je super cena za ovaj metak). Dopao mi se i Winchester Super X 36 grs (2.33g i Vo= 390 m/s), koji je takođe precizan i kvalitetan. Ja bih Vas pitao za pad ovog SSS Aguila zrna na 50m naspram ostale municije, i postoji li mogućnost nabavke ovog metka kod nas?? Smile
 
tomo vrbas
 Ta Agila u odnosu na standardnu municiju ima na 50m pad od nekih 5 cm i nisam ga nesto mnogo ispucao kada sam video koliko podbacuje i nosi mi u levo nekih 10cm odustao sam od daljeg pucanja,a kod nas nisam siguran da ga je moguce nabaviti to sam dobio od preko i znam da ga ni tamo odakle sam ga ja dobio nije bilo vise.Gorazde je jedna stara i dobra municija nekada na olimpijskim igrama nasi strelci su sa njome pucali i osvajali medalje stara dobra crno-crvena kutija.Uzimao sam i ove nove proizvodnje gorazda i po meni zadrzali su staru slavu nisu se pokvarili,a sto se tice prljanja cevi to je bar kod MK lako za ciscenje.
 
StefanS
 Sviđa mi se to zbog mase zrna. Početna brzina mu je 290 m/s. Voleo bih da probam tako nešto, ali ga nema kod nas. Kakvo je grupisanje na meti? Jeste čišćenje lako, ali sam to usput spomenuo, kada smo se dotakli municije. Nisam neki ljubitelj Goražda, kao što sam rekao, ali ću sigurno probati nekoliko kutija te njihove nove MaxxTech municije (pisali smo na Loristu o tome). Mada, za razliku u ceni od 3 dinara, mislim da je bolje uzeti ovaj RWS Club, kako sam i uradio. Sada čekam da se pojavi i taj Fiocchi kod nas jer mislim da će isto biti dobra džebana... bilo je ranije nešto malo u Snajperu starije, ali ne uzeh da probam.
 
Podunavac
 

StefanS kaže:

Јеси ли до сада користио Стингера и ако јеси, какви су твоји утисци и искуства са њим? Smile



Nisam je do sada koristio. Pre nije mogla da se nabavi kod mene. Jedan drugar mi je dao kutiju (50 kom.) na poklon, pa sam je čuvao dok ne stavim drugu optiku na pušku. Sada je ima kod mene u prodaji ali još optiku nisam pazario, a staru sam rashodovao. Do sada sam koristio RWS HV HP, S&B HV HP i Vinchester Xpediter. Najzadovoljniji sam bio sa RWS-om, a ovaj Xpediter mi u pištolj (Beretta M 70) nije ulazio lako u ležište, nego sam morao malo da ga poguram, tako da sam od njega definitivno odustao. Imao sam i nešto municije Remington Yellow Jacket sa kojom sam bio veoma zadovoljan.
Tri prsta 2Kolce
 
StefanS
 Kako se kreću cene Stingera kod tebe, i kakav je izbor MK municije pored ovoga što si naveo? Taj Xpediter je valjda neka Winchesterova verzija Stingera sa istom brzinom i masom zrna, pa je verovatno u ležište cevi pištolja ulazio teško jer je čaura duža 2-3mm od standardne .22lr čaure, a ne može ni u neka ležišta match pušaka da uđe. Nisam neki ljubitelj tih lakših zrna, jer na daljinama više gube brzinu i podložnija su uticajima vetra itd... Pošto je kod tebe dozvoljen lov sitnih krznašica MK puškom, verujem da je ovo kod Stingera zanemarivo, i da tebi odgovaraju karakteristike, ali se meni opet bolje čini RWS HV HP. Taj Remington sam koristio, i dopao mi se i što se tiče preciznosti i kvaliteta uopšte, mada sam do sada mogao samo jednu kutiju da nađem. I on ima solidnu pošetnu brzinu od 460 m/s sa zrnom od nešto malo preko 2g. Smile
 
tomo vrbas
 fotkica.com/thumbs3/1_tmb_60879076_Fotografija0184.jpg

Evo cene ako ti sta znaci od preko bare(Slovacke) gde je kupljena ova moja kutija CCI-a!
 
Podunavac
 

StefanS kaže:

Kako se kreću cene Stingera kod tebe, i kakav je izbor MK municije pored ovoga što si naveo? Taj Xpediter je valjda neka Winchesterova verzija Stingera sa istom brzinom i masom zrna, pa je verovatno u ležište cevi pištolja ulazio teško jer je čaura duža 2-3mm od standardne .22lr čaure, a ne može ni u neka ležišta match pušaka da uđe. Nisam neki ljubitelj tih lakših zrna, jer na daljinama više gube brzinu i podložnija su uticajima vetra itd... Pošto je kod tebe dozvoljen lov sitnih krznašica MK puškom, verujem da je ovo kod Stingera zanemarivo, i da tebi odgovaraju karakteristike, ali se meni opet bolje čini RWS HV HP. Taj Remington sam koristio, i dopao mi se i što se tiče preciznosti i kvaliteta uopšte, mada sam do sada mogao samo jednu kutiju da nađem. I on ima solidnu pošetnu brzinu od 460 m/s sa zrnom od nešto malo preko 2g. Smile



Искрено речено не сећам се која је била цена када сам гледао. Али знам да од недавно има и Remington Yellow Jacket, по цени од 1,5 куна комад (кутија 50 ком. 10 евра). Winchester Xpediter је много спорији од CCI Stinger муниције и има стандардну дужину чауре. Нисам много загледао зашто теже улаузи у лежиште од остале муниције, пошто и онако из Беретте са кратком цеви пуцам само стандард муницију а никако ХВ.
Tri prsta 2Kolce
 
StefanS
 То је коректна цена... код нас сам нашао кутију тог Ремингтона по цени од 1500 динара. Онда сам ја гледао неку погрешну Винчестер муницију... пошто има нека винчестерова муниција која изгледа исто као Стингер и има такве каратеристике... Какво је ту зрно и која је брзина? Smile
Хвала Томо!
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Sajam FeHoVa - Lov, ribolov i oružje Budimpešta LOVAČKI SAJMOVI 43 20.02.2020. 18:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,229,301 posete www.srbijalov.com