Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Malokalibarsko oružje, da ili ne?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Malokalibarsko oružje, da ili ne?
Podunavac
 Winchester Xpediter koji sam ja imao je bio iz starije serije, sa težinom zrna 34 gr ili 2,2 g, i sa početnom brzinom 1485 FPS ili 453 m/s. I standardnom dužinom čaure.
Gornja kutija levo.
i66.tinypic.com/2ziapzs.jpg

CCI Stinger ima zrno težine 32 gr ili 2 g, početne brzine 1640 FPS ili 500 m/s.

Izgleda da Winčester Xpediter iz nove serije ima poboljšane karakteristike koje su navodno identične sa CCI Stinger, 32 gr zrno i 1640 FPS.

Jedina municija koja ima veću početnu brzinu od CCI Stinger je Aqila Supermaximum Hyper Velocity sa početnom brzinom od 518 m/s. I zrnom težine 30 gr (1,94 g).
Tri prsta 2Kolce
 
StefanS
 Moguće da sam ja gledao te novije serija Xpeditera. Po tim karakteristikama, starija serija je bliža Remingtonovom Yellow Jacketu... mada nemam predstavu zašto taj metak teško ulazi u ležište. Ne znam je l' ova Beretica lepša sada kad je hromirana ili pre dok je bila brunirana. U pravu si za tu Aguilu, brzina je oko 530 m/s, mada su me uvek više privlačila teža zrna iako sam zadovoljan preciznošću i nekih lakših. Hvala ti! Smile
 
DakiNS
 Da li može Bereta da izdrži toliki pritisak koji stavaraju ta brza ili teška zrna?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Podunavac
 Može ali je potpuno nepotrebno. Dobar deo barutnog punjenja sagori na ustima cevi, a i navlaka lupa više nego što treba. Trebalo bi staviti jaču povratnu oprugu. Ja ovu HV municiju pucam samo iz puške. Premda jesam probao i iz pištolja.
Tri prsta 2Kolce
 
DakiNS
 Ih Rodjo to kao kad pitaš Rusa : može li Volga uleteti u oštru krivinu sa 160 km na sat?
Može ali u principu samo jednom!
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Podunavac
 Рођо цеви на МК оружју су толико јаке да им ни једна МК муниција не може ништа. А поготово ако се ради о револверима или обртно чепним пушкама, где нема покретних делова који раде приликом опаљења. Ја сам из моје Беретте испуцао 50-100 ХВ метака, али на њој нема никаквих трагова оштећења.
Tri prsta 2Kolce
 
DakiNS
 Nisam slučajno postavio to pitanje jer sam bio prisutan kada je kod korištenja takve municije pukla navlaka , da li je već bila načeta ili ne , ne znam .Nisam nikada brinuo zbog cevke ,nego je repetiranje posle opaljenja metka vrlo loše zvučalo.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Podunavac
 Мало је то чудно рођо. Било би логичније да је дошло до оштећења усадника који је од алу легуре, а не навлаке која је од челик. Код мене се не виде никакви знаци оштећења ни на једном делу. Али као што рекох нема потребе за употребом такве муниције из кратке пиштољске цеви, јер се ништа са њом не постиже.
Tri prsta 2Kolce
 
DakiNS
 I meni je tada bilo čudno , ali razmišljajući posle , mislim da je moguće baš zbog tvdoće i krtosti. Ko će ga znati šta je ta bereta do tada prošla.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
StefanS
 Jedna zanimljiva sličica moje mezimice, Jaguara, iz fabričkog kataloga sa karakteristikama. Smile
i66.tinypic.com/jhv4u1.jpg
 
Podunavac
 ČZ MK puške ne samo da su kvalitetne i precizne, nego su i prave lepotice u estetskom pogledu. Ja kada sam kupovao MK pušku želja mi je bila Brno II Lux, ali je nije bilo tada u Srbiji verovatno zbog sankcija, pa sam kupio CZ 99 Precision. I mogu da kažem da sam zadovoljan sa njom. I po pitanju kvalitete i preciznosti i lepote. A plaćena je u ono vreme 100 maraka. Džaba!
Tri prsta 2Kolce
 
zex66
 Malokalibarsko oruzje - DA

Ovo je moja puskica Marlin 60 .22LR

i64.tinypic.com/ra446v.jpg

Nemam kod sebe lepu sliku pa sam stavio ovu sa net-a. Identicna je.
Vec dugo je bez optike. I to cu resiti u narednih mesec - dva.
 
StefanS
 Tako je Srbo, lepo si rekao! Sada je dobar izbor Zbrojovkinih MK pušaka, a cene se kreću od oko 300 do 700 evra za nove (zavisno od modela). Ni jedan zastoj do sada sa njima, za godinu i po dana korošćenja i nešto manje od 2000 metaka. Izbor je pao na ovaj model, Jaguara jer mi se jako dopao na prvi pogled kada je predstavljen za IWA sajam. Najviše mi se dopala cev dužine 726mm, koja je najduža za sada u toj klasi. Ima lep bukov kundak sa motivima jaguara i podešavajući nišan do 200m. Ono što bih trebao uraditi u skorije vreme je da skinem kundak i naštelujem okidanje na minimalnu silu, koja je ovde oko 900g. Prvi model koji je otac (tj zajedno) kupio je ČZ 453 Lux, koji je izgledom isti kao model 550 Lux, ima taman orahov kundak i jedini je model sa šteherom (ubrzicom) i tu mi je sila naštelovana na nekih 400g, kako meni odgovara. Zbog ovih ljubimica sam tako i zavoleo Čehinje... ;) Zastavinu MK pušku nisam nikad probao, ali bih voleo. Iskreno da kažem, od njihovih MK pušaka mi se najviše dopala štucika (Fullstock) model koji košta oko 26.000 i ima lep kundak.
Lepa puškica druže, veoma dopadljiv PA! Video sam prošle godine jedan takav model, polovan na štandu Sport Užice, na beogradskom sajmu. Marlin sada kod nas uvozi Snajper, a od MK ima samo modela XT 22 MTW u kalibru .22lr/WMR i u verziji sa PVC kundakom ili kundakom od američkog oraha. Možeš li da napišeš nešto detaljnije o njoj, kako služi, kakva je preciznost i pouzdanost i ostalo što se može reći o njoj...??? Smile
 
StefanS
 Ove godine je na IWA sajmu predstavljen najbrži metak kalibra .22lr. Predstavljen je od strane proizvođača CCI, a radi se o metku COPPER - 22. Zrno je teško 21 grain (1.36 grama) i ima početnu brzinu od 550 m/s. U tekstu iz časopisa Kalibar piše da ima iznenađujuću efikasnost do nekih 50-ak metara, što ga čini pogodnim za razne namene. Lično mislim da u ovom kalibru nikada bakar ne može da zameni olovo i ne vidim potrebu za ovakvim zrnom zbog velikog gubitka brzine i destabilizovanja prilikom leta od strane spoljašnjih uticaja, ali nije loše da napišemo nešto o ovome na forumu. Čuo sam da se najbolja preciznost kod pušaka kalibra .22lr postiže olovnim zrnom jer su u cevi polja dosta uska, dok su žlebovi široki pa bakarisana i bakarna zrna ne mogu tako lepo da "dihtuju" u cevi i ne mogu lepo žlebovi da se utisnu na zrno. Kada malo razmislim u teoriji bi trebalo da je tako, mada se po preciznosti za naše uslove ne može reći da bakarisana zrna zaostaju za olovnim. Evo jedne zanimljive sličice te municije. iveli 3
i68.tinypic.com/2gujfk6.jpg
 
arli
 Da kažemo da je delimično tačno-za olovno zrno i preciznost kod mk oružja. Po meni je bitnije da ova super brza municija ne može(nikad) biti precizna poput olovnjaka- target zrna i ostalih zrna standardnih brzina. Najbitniji razlog je da 95% mk oružja u nas Srba je starije proizvodnje,tako da sam korak(twist)cevi nije predviđen za ta brza zrna-poput tvog na slici.
Recimo iz moje mk Zastave winćester superX(bakraisano zrno sa šupljim vrhom) ne može nikad da napravi grupu kao Remington target sa olovnim zrnom...iveli 3
 
StefanS
 Slažem se potpuno. HV municija je napravljena za lov tamo gde je to dozvoljeno, a što se tiče takmičarske municije, svaka je sa olovnim zrnom i podzvučna. Pored toga, HV municija je obično skuplja od target municije, pa nema neke potrebe za njom na strelištu, osim možda za nešto veće daljine. Kod svih sadašnjih Zbrojovkinih modela, korak uvijanja je 1:16". Znate li koji je korak uvijanja kod tih pušaka starije proizvodnje? I koja je Zastava u pitanju? Hvala na informacijama. Smile iveli 3
 
tomo vrbas
 Oceva Zastava M56 jednometka jedino standard municiju slaze rupu u rupu dok HV rastura kao da se puca dvojka iz punog coka.Jedniom sam pisao ovde o tome uzeo ja nekih HV metaka Remington,Gorazde,Belota i jos nekih i odemo mi da upucamo caletovu Mk i ispalili mi skoro pa iz svake kutije po 30-40 metaka ali grupa na 80m katastrofa ma ni da sastavi bar dva jedan do drugog popizdeli nas dvojica skroz na skroz gledali cev cisti pa gledaj da usta cevi nisu ostecena ali nista cev ko ogledalo.I padne meni na pamet da skoknem do kuce i uzmem jednu kutiju Gorazde Standard crno-crvena kutija ona jos iz 90god. fino mi mk u stalak i prva tri metka na 80m jedan kroz drugog buse.Jbt ma milina ispucali mi tu kutiju ma sta god da nanisanis pogadjamo ko od sale i onda opet one HV probaj ma ni jedan nije ni primirisao gorazde standaru i od onda iz nase starkelje samo standard municija se pegla.A to smo potvrdili da te puske M56 ne trpe nista drugo sem standarda jer smo jos par komada od nasih kolega probavali i ni jedna nije nikako grupisala sa HV osim sa standard municijom.
 
schweps
 Ja sam pre godinu dana imo prilike da probam Zastavu m56 sa municijom Remington HV na 50m puco sam 3 metka i metak do metka i posle sam probo na cauru od 12-ke isto na 50m i 3metka sva tri na cauri,dok na 100m je ogroman pad pa nije ga bilo u meti.
Lisica
 
arli
 Imam Zastavu 99precizion-rađenu za USA tržište-i zadovoljan sam istom. I meni je korak 1/16-to je neki standard za "normalne" puce... Za m56 nisam siguran,trebalo bi da je isti. Dok za biatlonke-takmičarske puške ide korak cevi od 1/16 do 1/19; ameri se džoraju sa 1/14-1/15twist barel. Naravno sve zavisi od discipline i probrane municije...
 
StefanS
 Nisam imao prilike da isprobam tu Zastavinu M56 pušku, ali bih voleo, jer sam i o njoj čuo dosta pozitivnih iskustava i mišljenja, kao i o Brno 2. Da li neko zna koji je korak uvijanja kod ove puške, jer gde god sam naišao na korak uvijanja za .22lr, to je 1:16"...?? Ako je puška upucana na 50m, na 100m će sa standardnom municijom biti pad od oko 23cm, a sa HV municijom oko 17cm. Ovo su podaci dobijeni iz balističkog kalkulatora za RWS municiju koju ja koristim, a za druge vrste municije je najbolje izračunati. Bio sam u sredu na gađanju i ovaj put sam pucao samo na 60m. Pucano je iz sedećeg stava sa naslona. Municija je bila RWS Club i Geco .22 lr Rifle. U početku su grupe bile odlične, 5 pogodaka je bilo skoro u onoj jednoj nalepnici. Nekoliko puta sam uzastopce pogađao čaure od .30-06 na 60m. Na kraju sam ispucao tu jednu kutiju Geco municije koju sam imao od ranije, i ona je pokvarila rezultat. Bilo je drugačijih pogodaka u odnosu na RWS (što je i normalno), ali i rasipanja, što me je razočaralo kod ove municije. Primetio sam da im je i drukčije zrno u odnosu na starije serije. Mislio sam u početku da je do zaprljanosti puške ili optike, ali sam kasnije shvatio da je municija u pitanju kada sam postavio pušku u stalak i ispalio nekoliko metaka probe radi. Ovo je bilo za nauk da ne treba baš šarati sa municijom. Nemam ovog puta slike meta. Goražde sam jednom pucao, i primetio sam da je puška dosta zaprljana. Čujem da ima dosta negativnih iskustava sa njom, ali su me navele na razmišljanje Tomine reči, kada je rekao da je dobra. Po preciznosti nisam mogao da primetim ni vrline ni mane ove municije jer sam pucao na maloj daljini. S obzirom da je kod nas u prodaji 500 dinara/kutija, mislim da bi vredelo probati jer su menjali nešto u proizvodnji, pa je municija brža za nekih 15 m/s u odnosu na staru i ima nova pakovanja sa oznakom MaxxTech. iveli 3
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Sajam FeHoVa - Lov, ribolov i oružje Budimpešta LOVAČKI SAJMOVI 43 20.02.2020. 18:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,267,207 posete www.srbijalov.com