Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: kalibar 16

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
kalibar 16
stel
 Pozdrav svim forumašima!!!
Interesuje me dali je ista krupnoča sačme za 16 kao i kod 12. Npr da li je 8-ca kod 16-ce isto 3.5mm kao i kod 12-ce ili to zavisi od proizvođača.
pošto je kod beloma nula 5.25 mm a kod krušika 5.65mm. Možete li mi reći u čemu je tu fora?
Pozz Stel

Cvele
 Nema tu fore, precnik sacme mora biti isti, samo sto je broj sacmenih zrna koji stanu u patronu 16 manji od broja sacmenih zrna koja staju u 12 Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

stel
 tako bi to i trebalo biti

nikola-79
 POZDRAV ZA KOLEGU .KALIBAR 12 IMA VISE SACME A 16 MANJE ALJE 16 KALIBAR ZANIMLJIVI OD 12 I BOLJE SNOP NOSI 16 NEGO 12 .DOBAR POGLED .;)

stel
 Slažem se stobom kolega. Posedujem 16-cu, nego me interesovala krupnoća sačme kod pp dal je isti kod kal 12 i 16. Saznao sam,
Hvala u svakom slučaju. Pozz

Cvele
 Ja nameravam kao prvu da uzmem bokericu 12/76 jednom reci top Grin a posle cu nadam se da imam u kolekciji i 20-icu Smile
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov

nikola-79
 DASI BLIZI DATI POSUDIM ZA LOV IMAM 4 JEDNU U SRBIJI IZ 27 EM I OVDE DVIJE IZ 27 1 C I 27 EM I ZABALA X 90 KL 20 .SVE U KALIBRU 12 76 .DOBAR POGLED .Podrka

canis aureus
 16
Kalibar koji se nepravedno zapostavlja!
Na našu sreću kod naših starijih kolega još uvek možemo da vidimo sačmarice tog kalibra i njihovo dejstvo i učinak, dok oni mlađi koji će nas zameniti u lovstvovanju najverovatnije neće imati priliku da se bolje upoznaju sa ovim kalibrom. Tužno ili ne, tako je!
Kod mladih najpopularniji sačmarski kalibar je 12/76 a i 12/89 polako uzima značajno mesto, tako da i ne čudi što "preslaba" 16ica, iako jedan odličan kalibar, pada u zaborav!
Takođe sve veća je popularnost 20/76, mada sam lično pre za odličnu "običnu" 20/70, jer i ne vidim neku značajnu ulogu ove magnum verzije ali da ne dužim sada o tome, a verovatno zbog, najvećim delom, zapadnjačke propagande koja to forsira a i zbog nedovoljne razlike u poređenju sa još uvek najrasprostranjenijim 12/70, 16ica gubi trku.
...
Par sezona sam lovio sa IŽ27E 16/70(orahov kundak neke crvenkaste boje i crnih godova, duboka gravura na metalu ... kao de lux varijanta -ma prelepo!), sa CZM75 16/70 i jednu sezonu sa TOZ 63 16/70 i bio sam prezadovoljan tim kalibrom!!! "Od prepelice do zeca" nisam bio ni u kakvom zaostatku za 12/70 ili 12/76 već po mom mišljenju samo u prednosti a zbog lakšeg oružja, slabijeg trzaja, blažeg pucnja ... pa i manjeg razbijanja pogođene divljači. A što se tiče odstrela u navedenim lovovima(prepelica, fazan, patke, zec, lisica) i daljina ubitačnog dejstva, u praktičnim uslovima, i nema neke bitnije razlike.
U prodavnicama je sve siromašnija ponuda municije za 16/70 što opet možda odbija eventualne kupce da se opredele baš za 16/70. Naravno, ne treba kriviti prodavce jer ipak potražnja za magnumima diktira ... Ali dok je nama našega KRUŠIKAB)
U mom društvu još uvek ima priličan broj 16ica i odstreljuju podjednako ako ne i bolje nego neki mag12/76, verovatno zbog iskusnijih strelaca koji ih nose .....
Nepravedno se zapostavlja ovaj odlični kalibar!!Angry

mirko knezevic
 Canis u potpunosti se slazem sa tobom! Kalibar 16 polako ali sigurno umire jednom recju,a pocetna faza je ta sto je svake god sve manji izbor municije u prodavnice i svake god se smanjuje...ali sto ti kazes dok je Krusika za nas nema zime!Smile Ja vec imam jednu 16 Toz 63 16/70,pa sam kupio petometku kao i svi klinci normalno...Confused Al sam zato bio najsrecniji kad sam od skora kupio bokericu IZ 12 16/70... Ma puska kao violina ne drma kad puca kao 12 a o daljini posipa sacme mislim da i ne treba govoriti da kalibar 16 mnogo dalje nosi sacmu od 12... Kalibar je odlican i iskreno se nadam da ce i ostali proizvodjaci municije poceti da proizvode malo siri izbor za kalibar 16..

Limun
 Gostujuci u Prijepolju protekle nedelje sreo sam kolegu koji lovi DS bokericom IZ 12 u kalibru 16. Na moje pitanje koliko je sa njom bio uspesan u lovu na DS, dobio sam odgovor: "Za mojih 20 godina lovackog staza sa ovom puskom sam ostrelio 18 DS", sto su mi potvrdile i njegove kolege koje love sa njim. Toliko o kalibru 16

Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

canis aureus
 B)
moj tast iliti ženin otac je svojom TOZovkom(63) "petlarom" 16icom odstrelio 30tak DS u svojoj lovačkoj karijeri i kaže da iako je imao mogućnosti da priušti lov. karabin ovo mu je bilo lovačkije ... a i da za njega nema boljeg kalibra od 16/70Confused

Limun

canis aureus kaže:
B)
moj tast iliti ženin otac je svojom TOZovkom(63) "petlarom" 16icom odstrelio 30tak DS u svojoj lovačkoj karijeri i kaže da iako je imao mogućnosti da priušti lov. karabin ovo mu je bilo lovačkije ... a i da za njega nema boljeg kalibra od 16/70Confused
B)Bravo 2Aplauz

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran

patak78
 Od početka svog lovačkog staža, a to je nekih 14-15 godina, lovim sa IŽ 12 cal. 16. Imam samo reči hvale za ovaj kalibar. Mislim da nije ništa lošiji od cal. 12, za lov na najzastupljenije divljači našeg podnevlja (zec, fazan, lisica, divlja svinja). Na barke ptice divlje patke, a posebno divlje guske, ipak bi preporučio cal. 12.
Međutim najveći problem je nabavka kvalitetne municije. Pre 10tak godina u razgovoru sa suvlasnikom jedne beogradske lovačke prodavnice B. Kljajićem, na pitanje zašto ne uvozi kvalitetnu italijansku municiju u cal. 16, odgovorio mi je da Italijani tu municiju ne pucaju pa je retko i proizvode. Ali italiljani imaju nos za dobar posao, pa je već sledeće godine ta lovačka prodavnica imala u prodaji municiju RC, Fiochi, B&P italijanskih proizvođača.
Ovo govori koliko je propaganda na strani cal. 12.

Limun

canis aureus kaže:
B)
Upoznati smo sta je to tast (ZENIN OTAC) ali TASTA je posebna prica!!!!!!!SmekoSmekoSmeko

Khalil Gibran

Limun
 RC-16kalB) 

Khalil Gibran

canis aureus
 Dok sam lovio 16icom tada sam uglavnom koristio Cheddite municiju sa i bez korpice, ne sećam se tačno koja je težina sačme bila ali mi se činila kao jedan od boljih izbora. Uz to imao sam i Krušikovu "standard" u papirnoj čauri ... ma nije bilo omašajasrbijalov

so, a for tashtha only 12/89 http://www.youtub...re=relatediveli

Limun

canis aureus kaže:
Dok sam lovio 16icom tada sam uglavnom koristio Cheddite municiju sa i bez korpice, ne sećam se tačno koja je težina sačme bila ali mi se činila kao jedan od boljih izbora. Uz to imao sam i Krušikovu "standard" u papirnoj čauri ... ma nije bilo omašajasrbijalov

so, a for tashtha only 12/89 http://www.youtub...re=relatediveli
3006 PPUlovacB)

Khalil Gibran

mirko knezevic
 Kalibar 16 je pravi onaj smekerski kalibar moras da budes i dobar strelac i siguran da bi pogadjao sa 16-kinjom! A da nema municije nema,kalibar koji polako umire. Mada srecom pa ga ima u ogromnom br tj oni koji su ranije kupovali pa ce valjda i municije biti dosta.Smile

Podunavac

stel kaže:
Slažem se stobom kolega. Posedujem 16-cu, nego me interesovala krupnoća sačme kod pp dal je isti kod kal 12 i 16. Saznao sam,
Hvala u svakom slučaju. Pozz

Kod sitne sačme je isti promer ali su razlike kod krupne sačme. Dok je PP za kalibar 12 8,55 mm, za kalibar 16 je 8,1 mm.

Podunavac
 Dalje kod kalibra 12 četiri u red je 7,6 mm a kod 16 7,0 mm. Kod kalibra 12 pet u red je 6,8 mm, a kod 16 je 6,2 mm.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Univerzalni kalibar kod karabina KARABINI 253 25.12.2017. 22:22
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,462
Najnoviji član: Lela

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,564,867 posete www.srbijalov.com