Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: kalibar 16


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
kalibar 16
stefan092
 Прве три слике: муниција са корпицом, само је код треће слике(по опису произбођача) корпица намењена за "long range" прве две "обичне".

i66.tinypic.com/2v2tliv.jpg
i65.tinypic.com/11qn575.jpg
i64.tinypic.com/2aiejo4.jpg

Следеће три без концентратора. Две филцани чеп, једна пвц(трећа слика).

i67.tinypic.com/4gisjt.jpg
i65.tinypic.com/2aiyx5.jpg
i66.tinypic.com/2qtvijb.jpg

Последња дисперзанте.

i67.tinypic.com/2926y4w.jpg

Јесте да је код муниције која нема концентратор или чашицу сноп неправилнији али је и шири!

Види се да и поред чока(на овом снимку све исто чок) који има главну улогу постоји разлика и када се користи муниција са концентратором или без.
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70
 
Podunavac
 Na tako maloj distanci od cevi razlika i jeste u tome što je sačmeni snop ispaljen iz metka sa korpicom pravilniji. Pravilniji je i na većim daljinama i ima manje rupa u posipu. Sačmeni snop ispaljen iz metka sa čepom ne samo da je širi nego je i nepravilniji, što negativno utiče na efikasnost. Sačmeni snop sa čepom se otvara odma nakon izlaska iz cevi jer ga razbijaju vreli barutni gasovi koji deluju oko čepa, a sačmeni snop sa korpicom se otvara na nekih 60-80 cm od usta cevi kada više ti barutni gasovi nemaju uticaj na njega. Razlika na 15-20 metara nije tako velika, osim što kod sačmenog snopa sa čepom imamo oko glavnog snopa (formiranog suženjem čoka) dosta kuglica koje su se odvojile i samostalno nemaju nikakav efekat na divljač. Te kuglice uglavnom i kasne za glavnim snopom. Dok je sačmeni snop sa korpicom ujednačen i na istom prostoru ima više kuglica, a samim tim i veću mogućnost pogotka i odstrela.
Sva sportska municija gde je potrebna velika preciznost se radi sa korpicom. Kako za Trap koji zahteva uske čokove jer se puca na relativno velikim daljinama, tako isto i Skeet kojim se puca iz cilindričnih cevi na kraćim distancama.
Ali nebitno. Ne bi više da se ubeđujem. Svako ima pravo da koristi ono što misli da mu najviše odgovara. Ja sam samo hteo da skrenem paznju da lovci ne izbegavaju municiju sa korpicom jer nema potrebe za tim, i generalno je efikasnija u lovu i lakše se održavaju cevi.
Tri prsta 2Kolce
 
DakiNS
 Ajde onda jedno pitanje. Na kojem mestu čok obrazuje snop?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
stefan092
 За који дан почиње сезона, урадићу тестирање, поставићу слике па онд можемо да наставимо дискусији.
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70
 
stefan092
 Ево за колеге, да разоткријемо тај мит Smile
Пуца се муниција са корицом и муниција без корпице на даљини од 20 јарди из истог чока "IM". Није неопходно знање енглеског језика да би се разумела поента. Утиче ли чеп са концентратором на ширину снопа?

https://www.daily...eo/x1vtwex

Можете ли ми онда одговорити шта је утицало да код муниције са филцаним чепом на иситој даљини сноп буде знатно шири?
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70
 
mrwa22250
 nikakav mit ovde nije razotkriven,vec samo zakljucak da strelac sa snimka ili ima neodgovarajuci kundak ili ne zna da puca kad mu je trecina snopa izasla iz radnog polja,a na samo 18 metara.Ovako nisaneci,recimo u lovu fazana,bilo bi posla za pse da pronadju fazane koji su otisli nogom pogodjeni samo u krila.
Sve ostalo sto se vidi receno je u prethodnih par upisa.Ovo su pogotci (ako se tako mogu nazvati) na 18 metara,sto je manje od polovine efikasnog dometa sacmarice.Levi snop jeste siri,ali i nepravilniji sa rupama u posipu velicine dlana.Sa svakim predjenim metrom posip je sve redji i velika je verovatnoca promasaja ili jos gore ranjavanja divljaci,a niko ne moze biti siguran da nece pucati na divljac na recimo 25 ili 30m.Iz 1/2 ili 1/4 coka posip bi bio jos i gori,sa perifernim kuglicama kojih bi mozda bilo i po desnoj meti tako da bi broj kuglica potreban za izazivanje nervnog soka kod divljaci bio misaona imenica na daljinama preko 25m sto je i dalje srednja daljina za pucanje.Ja sam prosle sezone sve odstrele fazana do 20m odradio Belom-ovom 10-kom sa korpicom.Posto sam uredjujem divljac,fazana ne cerupam vec ga oderem,i uvek odradim analizu pogotka.Fazani koji su ostali u vatri pogodjeni su u proseku sa 7-8 kuglica od kojih barem polovina ne probije trup vec ostaje ispod koze i prilikom deranja pada u kantu,dok mi recimo kod osmice vecina prostreli fazana znajuci unutra da napravi haos,pa je koristim kao drugi metak iza poslednjih par izlazaka kad dobro zahladni.Ne secam se da sam ikad razbio divljac do neupotrebljivosti iako sam imao odstrele i na kratkim distancama,a uvek je u cevi municija sa korpicom.
Opet ponavljam,ko zaista cesto puca na distancama manjim od 15m,bolji je izbor disperzante korpica nego bilo kakav cep jer ce snop biti priblizne sirine a opet znatno ujednaceniji(nema uticaja gasova ni trenja kuglica od zid cevi).
Takodje nemam nista protiv koristenja municije bez korpice,ali je po efikasnosti inferiorna u odnosu na municiju sa korpicom i polako odlazi u istoriju kao i nazalost 16cal.
Dobar pogled.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
DakiNS
 Mrwa svi izostaviste kojim cevkama pucate jer https://www.googl...kBF8lhcWYw
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
stefan092
 Само мало.
Овде се није водила дебата о том да ли је на краћим дистанцама боље користити дисерзанте муницију, као ни о разбијању дивљачи риликом погодка, зар не? Овде смо супродставили мишљења о томе да ли има разлике у ширини снопа(исти чок иста дањина) приликом коришћења муниције са или без корпице? У неком од претходних постова сте рекли да је једина улога корице да сречи пооловљабање цеви и омогући лакше чишћење.

Ове две слике говоре другачије, не?
Лево без корице, десно са корицом.
i68.tinypic.com/2dhblw9.jpg

Остаје питање да ли има разлике у ширини снопа(исти чок иста даљина) када се користи муниција са или без корице?
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70
 
mrwa22250
 Stefane,lepteyebo-klikom na sliku(za uvecanje),pogledaj koliko je kuglica na desnoj meti iznad crno obojenog polja.Kada bi zaokruzio sve kuglice na obe mete,levi krug bi bio veci mozda nekih 3-5%(mozda ni toliko),sto je u praksi gotovo zanemarljivo.Obzirom da je koristen IM cok na maloj udaljenosti i sam autor testa(za nas koji natucamo engleski) kaze da je posip dosta redak na levoj meti i da je ocekivao gusci obzirom na 2g teze punjenje.
Da ovaj baja zna da puca sve bi bilo mnogo jasnije ali i ovako se vidi.Receno je da korpica sa izuzetkom posebnih modela,ne utice BITNO na sirinu posipa i da je deformacija perifernih zrna(a na levoj meti ih ima i pored crnog kvadrata a verovatno i van kartona)razlog rastrkanosti tih istih zrna koja gube na aerodinamici i odlaze kud koje.Ako cemo i njih racunati u snop iako one sa njim blage veze nemaju i sluze iskljucivo da ne daj Boze naprave neko sranye,onda mozemo dobiti snop i 4-5 puta siri od snopa iz municije sa korpicom.Samo da bi to utvrdili treba nam zid 5x5m.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Podunavac
 Pošto vidim da nikako da se sporazumemo kao da pričamo jedni turski a drugi kineski idem iz početka.
Procenat posipa je mera za gustinu sačmenog snopa, i sa povećanjem procenta posipa povećava se i efikasni domet. Procenat posipa izražava se procentom ukupnog broja kuglica sačme iz sačmenog punjenja, koje pogode standardizovanu kružnu metu (prečnika 76,2 cm) na srednjem rastojanju (35 m). Procenat posipa povećava se srazmerno suženju čoka. Pa tako za 1/1 čok iznosi 70 %, za 3/4 čok 65%, za 1/2 čok 60 %, za 1/4 čok 55 % i za cilindar 45 %.
E sad, pošto municija sa korpicom ima bolje grupisanje sačme i nema odstupanje perifernih kuglica iz sačmenog snopa, ona će da ima i veći procenat, što znači da je efikasnija. Municija sa čepom ima manji procenat i ima rupe u posipu, koje se lepo vide na meti koja nije ravnomerno pokrivena pogodcima.
Ovo je standardizovano i vredi u celom svetu. Znači ne može neko da vrši probe na 16, 18 ili 20 metara i daje rezultate koji bi trebalo de se prihvate kao validni.
Sledeća stvar koju je Mrwa već napomenuo u nekom od prošlih upisa se odnosi na veliko odstupanje tih perifernih (oštećenih) kuglica od linije viziranja (nišanske linije). Ova odstupanja dostižu do 60 stepeni u odnosu na osu cevi, što je naučno dokazano balističkim probama. Znači da su ugroženi i lovci i lovački kerovi koji stoje po strani lovca (a nisu i istoj liniji) koji puca municijom sa čepom.
Ako bi lov sačmaricama gledali kao lov do krajnje granice od 20 m, onda su oba metka podjednako efikasna, ali pošto se lov sačmaricama najčešće odvija na distancama između 30 i 50 m onda je metak sa korpicom ipak superioran. On je i napredniji sa tehničkog gledišta jer ima bolju vanjsku i terminalnu balistiku od metka sa korpicom.
Za to služe izmenjivi čokovi da bi lovci prilagodili svoje puške uslovima lovišta i lovljene divljači, kao i načinu izvođenja samog lova. A pošto je većina pušaka u vlasništvu lovaca starije proizvodnje, koje nemaju izmenjive čokove, zato proizvođači sačmene municije proizvode disperzivnu municiju da bi na kratkim disztancama ublažili efekte uskih čokova.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 

DakiNS kaže:

Ajde onda jedno pitanje. Na kojem mestu čok obrazuje snop?



Rođo pojasni pitanje. Nije mi jasno na šta tačno misliš.
Puščane cevi imaju nekoliko različitih dimenzija. Prvo je ležište metka, pa prelazni konus, onda dolazi duša cevi, pa ponovo prelazni konus i čok. U čoku se formira sačmeni snop, koji se pri izlasku iz cevi širi i što je veća daljina od usta cevi to je i sačmeni snop širi i duži.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 

stefan092 kaže:

Само мало.
Овде се није водила дебата о том да ли је на краћим дистанцама боље користити дисерзанте муницију, као ни о разбијању дивљачи риликом погодка, зар не? Овде смо супродставили мишљења о томе да ли има разлике у ширини снопа(исти чок иста дањина) приликом коришћења муниције са или без корпице? У неком од претходних постова сте рекли да је једина улога корице да сречи пооловљабање цеви и омогући лакше чишћење.

Ове две слике говоре другачије, не?
Лево без корице, десно са корицом.
i68.tinypic.com/2dhblw9.jpg

Остаје питање да ли има разлике у ширини снопа(исти чок иста даљина) када се користи муниција са или без корице?


Naravno da ima razlike u širini snopa, ali one pozitivne razlike koja je potrebna za siguran odstrel. Sačma iz metka sa korpicom je bolje koncentrisana i ima pravilniji posip. Sačme iz metka sa čepom ima svuda. I gde treba i gde ne treba, a isto tako ima nepokrivenih delova jer je prilično razbijena i poremećen joj sačmeni snop (nepravilan).
Niko nije rekao da je jedina uloga korpice da ne prlja cev. Ni Mrwa ni ja. Lepo sam naveo da korpica ima više fukcija i koje su to funkcije.
Kao što sam već napisao u prošlom postu proba posipa se ne vrši na daljinama na kojima to izvodi ovaj englez, niti meta za probu posipa izgleda tako. Ovaj test je totalno irelevantan. Na ovoj daljini na kojoj je pucano i sa čokom koji je korišten pravilan sačmeni snop i treba da izgleda ovako kao ovaj sa desne slike, samo malo niže plasiran (što je greška strelca), a snop sa leve slike je previše raštrkan i nepravilan za tu daljinu i upotrebljeni čok.
I da ne ispadne da sam ja protiv čepa ili da tvrdim da municija sa čepom ne valja. Samo kažem da je municija sa korpicom bolja za većinu lovnih situacija koje se odvijaju na distancama između 25 i 50 metara, što i jesu najčešće lovne daljine.
I naravno osim čoka bitno je i pravilno izabrati granulaciju sačme i težinu sačme za određenu divljač i određene meteorološke uslove u kojima se lov izvodi.

Ovako izgleda standardizovana meta za proveru procenta posipa sačme.
Tri prsta 2Kolce
 
DakiNS
 

Podunavac kaže:

DakiNS kaže:

Ajde onda jedno pitanje. Na kojem mestu čok obrazuje snop?



Rođo pojasni pitanje. Nije mi jasno na šta tačno misliš.
Puščane cevi imaju nekoliko različitih dimenzija. Prvo je ležište metka, pa prelazni konus, onda dolazi duša cevi, pa ponovo prelazni konus i čok. U čoku se formira sačmeni snop, koji se pri izlasku iz cevi širi i što je veća daljina od usta cevi to je i sačmeni snop širi i duži.


Rođo ako se snop sačme formira u čoku, sam si napisao http://www.srbija...ost_200081
Kako onda čok utiče na širinu snopa metka sa korpicom?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
mrwa22250
 bez obzira na korpicu,pri prolasku kroz cok kuglice sacme se sabijaju srazmerno suzenju coka i samim tim daju kompaktniji odnosno gusci snop.Uticaj coka je veci sto je municija sitnija,a materijal(olovo)mekse.Sa povecanjem precnika sacmenih kuglica,smanjuje se uticaj coka,a ponekad se dobija i kontraefekat.Iz ovog razloga,celicna sacma koja nije sklona deformisanju(sabijanju),nije preporucljiva za lov iz cevi cokiranih sa 3/4 i 1/1coka.Na ruskim cokovima je cak i navedeno da je recimo M-cok(1/2cok)za olovnu sacmu,a F(1/1cok)za steel-odnosno celicnu sacmu.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Podunavac
 Rođo odgovor opširan i jasan. Mrwa me je prestigao. Nego prebaci ti to u temu čokovi. Zagušismo temu kalibar 16 nečim što nema baš mnogo veze sa njom.
Tri prsta 2Kolce
 
stefan092
 Подунавац разумемо се добро ја мислим. Ја све време покушавам да кажем да је на рецимо 25м сноп код метка без корпице шири него ли код метка са корпицом(да не разглабамо о томе сто је нисанска линија подигнута мало на слици то није битно, и да је спуштена на центар) исто би сноп био гушћи? Хтео сам да кажем ако се пуца на краћим даљинам рецимо први метак 20-25м сноп ће се брже раширити код муниције која нема корпицу(дисперзанте још брже) него ли муниција са корпицом? И да је из тог разлога погоднијa (као и што произвођач препоручује) за пуцање на кратћим и средњим даљинама.
Zastava M70 6,5x57, Meopta Meopro 3-9x42
Zastava M70 8x57js, Holosun 403B
Zastava M75 12/70
Zastava M80 12/70
Fabarm ELOS B2 12/76
IŽ 58 16/70
 
DakiNS
 Kolege o kakvom je sabijanju reč , pa olovo nije opruga , ako se sabija , kuglice se deformišu , a i koliko puta ste čuli kako sačma zvecka u patronu to suženje ima toliko minimalno delovanje na sačmu da je skoro zanemarivo.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
mrwa22250
 I razlika je skoro zanemarljiva,kao sto napisa PodunavacPfftun cok i polu cok se razlikuju za 10-tak procenata.Kada uzmemo u obzir da se na starijim puskama prvi metak najcesce puca iz polu a drugi iz punog coka,a rec je o pucanj na divljac u pokretu,dolazimo do zakljucka da oba metka imaju istu ili slicnu sansu za odstrel pod uslovom da strelac uspe da vrati divljac u liniju nisanjenja nakon prvog metka.Na kraju krajeva razlika od najuzeg do najsireg coka je 1mm i ne znam zasto se misli da su razlike drasticne.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Podunavac
 

stefan092 kaže:

Подунавац разумемо се добро ја мислим. Ја све време покушавам да кажем да је на рецимо 25м сноп код метка без корпице шири него ли код метка са корпицом(да не разглабамо о томе сто је нисанска линија подигнута мало на слици то није битно, и да је спуштена на центар) исто би сноп био гушћи? Хтео сам да кажем ако се пуца на краћим даљинам рецимо први метак 20-25м сноп ће се брже раширити код муниције која нема корпицу(дисперзанте још брже) него ли муниција са корпицом? И да је из тог разлога погоднијa (као и што произвођач препоручује) за пуцање на кратћим и средњим даљинама.


Jeste širi, jer je sačmeni snop rastureniji i nepravilniji. Ali razlika nije tolika da bi se trebalo izbegavati municiju sa korpicom.
E sad, ima još jedna bitna stvar koja ne može da se vidi i odredi prilikom probe na ovakvim stajaćim metama, a koja je u praksi (lovu) veoma bitna. Pošto kod municije sa čepom ima dosta oštećenih kuglica sačme, koje imaju veći otpor vazduha prilikom leta. To ih usporava i one zaostaju za glavnim sačmenim snopom koji je (relativno) pravilan. Kada se puca u ovakvu papirnu metu koja je statična, na njoj se vide svi pogodci. Ali kada se puca na divljač, glavni sačmeni snop dolazi do divljači pre ovih oštećenih kuglica koje šire snop, i ako glavni sačmeni snop (koji je uži) ne pogodi divljač, neće ni ove zakasnele kuglice, jer se divljač već pomerila sa putanje sačme. Znači to što ti na papiru vidiš širok sačmeni snop, ne znači da u isto vreme taj snop pokriva željenu (nišanjenu) površinu, u kojoj se u tom trenutku nalazi divljač. O tome ja celo vreme pričam. I kod municije sa korpicom sačmeni snop je izdužen i ne stižu sve kuglice na cilj u isto vreme, a kod municije sa čepom je to mnogo više izraženo.
I opet se vraćamo na isto. Najbitniji su čokovi. Čep ne može da anulira uticaj čoka na sačmu. To donekle može samo disperzivna municija. Kao što ni standardna korpica ne može da zameni čok, pa da sa cilindrom pucamo na divljač koja je ne 50 m odstojanja zato što municija ima korpicu. Ni od toga nema ništa.
A zašto? Pa evo zašto. Naučno je dokazano i potvrđeno da divljač ne usmrćuje pojedinačna sačmena kuglica koja pogađa neki vitalni organ. Nego divljač umire od nervnog šoka, koji nastaje pogotkom više komada olovnih kuglica istovremeno, određene granulacije, koje u tom momentu moraju da poseduju odgovarajuću brzinu. A te sačmene kuglice uopšte ne moraju da imaju duboku penetraciju u telo divljači, nego je dovoljno samo da probiju kožu. Pa su čak naučnici dali i podatke koliko sačmenih kuglica minimalno, koje granulacije i kojom brzinom. Npr. fazan min 5 kom. kuglica granulacije 2,7-3 mm i min. brzine 180m/s. Zec min. 6 kom. kuglica granulacije 3-3,5 mm i min. brzine 190 m/s. I tu dolazi do izražaja pravilan sačmeni snop koji nema rupa u posipu, da bi ispunio taj uslov potreban za odstrel. A dokazano je da je sačmeni snop iz municije sa korpicom pravilniji. I opet se vraćamo na ono što sam već napisao. Do daljine od nekih 20-ak metara oba su metka otprilike podjednako efikasna, sve preko 25 m očiglednu prednost ima municija sa korpicom.
Da rezimiram. Ja ne bi postavio kao preporuku da se za kraće distance koristi municija sa čepom, nego da se za srednje i veće ditance ne koristi. A to ni jedna fabrika neće napisati i smanjiti prodaju vlastitog proizvoda. I kada fabrika na metak napiše long range onda ljudi pomisle da je to metak za distance 70-80 metara što je budalaština. Koristan domet sačmarice u lovu sa standardnom municijom je 55 m. I long range preporuku treba shvatiti kao za daljine između 35 i 50 metara. Za daljine preko 60 metara se proizvodi posebna namenska municija sa specijalnom korpicom koja stoji obratno u patronu, dnom prema napred. Ona se nakon određenog vremena leta okreće i ispušta sačmu van. A u svom imenu ima određenu distancu za koju je namenjena. Npr. Cheddite 60 Metri, Cheddite 100 Metri, Krušik K 100 itd.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 

DakiNS kaže:

Kolege o kakvom je sabijanju reč , pa olovo nije opruga , ako se sabija , kuglice se deformišu , a i koliko puta ste čuli kako sačma zvecka u patronu to suženje ima toliko minimalno delovanje na sačmu da je skoro zanemarivo.



Rođo kada bi stvari u praksi stajale tako kako ti kažeš, puške bi se pravile bez čokova. Sačmarice su se pravile sa cilindričnim cevima do druge polovine XIX veka, kada je profesionalni lovac Fred Kimball iz SAD-a loveći guske i patke počeo da eksperimentiše sa cevima 1870. godine, da bi povećao efikasan domet pušake sačmarice. Otkrio je da suženje na ustima cevi utiče ne koristan domet puške i nakon par godina Greener je počeo prvi da serijski proizvodi cevi sa čokovima.
Naravno da sačma može da se sabija u cevi, ali samo do granulacije od 3,5 mm. Tokom prolaska kroz cev, sačma dospeva preko prelaznog konusa u čok, pri čemu se periferna zrna sačme sabijaju u središte snopa i tako stvaraju gušći i efikasniji snop, sa ravnomernijim posipom i boljim efektom na cilj.
Evo i jedna slika gde se lepo vidi to sabijanje sačme i razlika snopa iz cilindrične cevi i one sa punim čokom.
Tri prsta 2Kolce
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kalibar 20 MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 72 29.08.2022. 19:52
Univerzalni kalibar kod karabina KARABINI 253 25.12.2017. 22:22
Kalibar 223 vs 7,62x39 iskustva i mišljenja MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 20 27.06.2013. 13:38
kalibar 5,6x57r MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 4 22.06.2010. 18:47
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,214,038 posete www.srbijalov.com