Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima?


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Psi i mačke lutalice-šta i kako sa njima?
INTERMAKER
 Posle ujeda psa, detetu čak osam kopči na licu

Dečak B. Ć. (7) iz Vranja još jedna žrtva napuštenih životinja u toku bezazlene igre. Majka: Još smo u šoku, sina hranim na špric, tužiću grad.

VRANjE - Sedmogodišnjak B. Ć. iz Vranja zaradio je teške povrede lica nakon što ga je izujedao pas lutalica. Mališan je bio u grupi dece koja su se kao i obično igrala ispred zgrade. U tom prostoru svakodnevno se šetaju i izležavaju psi lutalice. Kada je jedan od njih prišao deci, okupila su se oko životinje da ga pomaze, kao što to obično i čine. Pas je tada iz čista mira napao dete, odgrizao mu delić usne i probušio nozdrvu. Na odeljenju ORL, rana je ušivena sa osam konaca.

Nela Ćurčija, majka napadnutog dečaka kaže da je jednako šokirana i istraumirana kao i njen sin.

- Bili smo i kod psihijatra, jer je dete uplašeno, ne može da spava, da se smeje, ni da jede, jer ima bolove. Hranim ga špricem. Lekari su bili predusretljivi, a rekli su mi da ovo nije usamljen slučaj, već da se svakodnevno susreću sa pacijentima koji dolaze sa povredama od napada pasa - kaže majka.

- Bez ikakvog povoda, na nas je nasrnuo i drugi pas. Srećom, pas je bio manji, a ja sam bila pored dece, pa sam se borila i rukama i nogama da životinja ne priđe - opisuje drugo traumatično iskustvo Nela Ćurčija.

Roditelji su slučaj prijavili policiji i "Komradu", čija je služba zoohigijene zadužena za napuštene pse. Problem je što grad Vranje nema azil, već samo prihvatilište, gde se napušteni psi čipuju i sterilišu, a zatim ponovo vraćaju na ulice.

Nela razmišlja da traži odštetu, prvenstveno da bi pokrenula nadležne da se ozbiljnije pozabave problemom napuštenih pasa.

- Razmišljamo da tužimo, ne zbog para koje nam ionako sleduju, već zato što želim da grad shvati da ovo jeste veliki problem.


ODŠTETE OD 50.00 DO 70.000 DINARA

GRAD Vranje se stalno suočava sa tužbama građana za pretrpljenu štetu od ujeda napuštenih pasa. Prema zvaničnim podacima, specijalna komisija grada je u toku 2016. dodelila oko 4,5 miliona dinara na ime naknade štete. Prema pravilniku, visina odštete za svaki pojedinačni slučaj iznosi do 70.000 dinara za maloletne osobe i maksimalno 50.000 dinara za punoletne.

www.novosti.rs/upload/images/2017//07/20n/REG-UJED.jpg



http://www.novost...ci-na-licu
 
Planinko011
 Hiljaditi put- Psi i macke su domace zivotinje i treba da budu u dvoristu ili stanu po zelji vlasnika.
Psi i macke koji su napusteni treba da budu u azilu gde ce se drzava brinuti o ishrani i zdravlju tih zivotinja.
Ako to drustvo ne moze nazalost ne treba da postoje jer u prirodi ima i previse predatora.

Mere-cipovanje i registracija ljubimaca i relativno visoke takse za gubljenje svih rasa (sem mozda gonica jer su to psi koji cesto zalutaju).
Tako bi se em naterali vlasnici da po gradovima drze psa na povodcu em bi se skupila kinta za azile.
 
Planinko011
 

krilas kaže:

Jeste kolega Planinko, ali... Najveci problem su nerasni psi, oni koji nisu kupljeni, njih ima najvise, i oni se pare i kote 2 puta godisnje, u proseku 6-7 stenadi( a ima i vise ) i uz to vise od polovine (najcesce) su zenkice, koje posle 6-7 meseci i same postaju polno zrele i pare se i kote! I kada "ljudi" napuste- bace mladunce na ulicu ili neko drugo mesto, i oni na neki nacin prezive - odrastu, eto problema, i to se ponavlja ciklicno 2 puta godisnje i stalno! Dakle psi nisu krivi nizasta, oni su samo zrtva vrlo neodgovornih ljudi, najblaze receno! Kada se taj lanac pokida na pocetku , problema vise nema, samo sto izgleda da niko nema ni volje ni snage a ni potrebe da to uradi, nego nek ide kao i do sada , lakse na razne nacine lisavati zivota pse, oni su krivi za sve. Nemoj te misliti da nisam svestan da oni znaju(da cine i cine ) razne stete, ali mora se reci i biti svestan i toga da su oni prinudjeni na tako nesto, jer su dovedeni u takvu situaciju!


Volim i ja pse i cesto su mi simpaticne i te lutalice ali......
Mora se stati tome na put, ne mogu psi biti narodni vec nahranjeni, vakcinisani i zdravi.
U suprotnom ajmo da hranimo slatke sakale i lisice i ostale predatore.
 
Podunavac
 Tačno tako. Država uvodi evropske zakone na afrički standard. I ja sam ljubitelj pasa i od kada znam za sebe imam bar po jednog. Ali ne možemo da dozvolimo da nam trpe i deca u naseljenim mestima i divljač u lovištima zbog samilosti. Ljudi nam se po kontejnerima hrane, a treba da se izdvajaju pare za medicinsku negu i ishranu lutalica po azilima. Ne ide to u ovakvoj situaciji. Nego lepo fizička eliminacija kao što se godinama do sada radilo. To je jedino rešenje trenutno.
Tri prsta 2Kolce
 
krilas
 ^ Drage kolege Planinko i Podunavac, logika vam je sasvim naopaka. To sto vi predlazete donosi samo trenutno resenje do sledece ture (pola godine)!To je isto kad bi rekli nisu krivi pijanice nego oni sto prodaju pice ili cigarete ! Covek je glavni problem i stvaralac problema. Ako ja imam zenku psa i ne sterilisem je ili ne vodim racuna da se ne pari, imacu dva puta godisne kucice sa ulicu. Oni iz prvog kocenja ce kada stigne drugi nakot i sam biti polno i reproduktivno zreli , znaci idemo na progresiju! I ocete reci da su za to krivi psi ili JA ?! Tesko je svima, a najlakse prebaciti odgovornost (kao sto se uostalom i cini ved decenijama i ne samo po pitanju lutalica - nazalost ) na pse, a ne na one LJUDE koji su stvorili tu situaciju. Nema opravdanja, nema bezanja, realonost je ta. Dokle god imamo neodgovorne vlasnike pasa, dotle ce biti i lutalica, po vasem predlogu ZAUVEK !
Siroma
 
Podunavac
 Kolega Krilaš šta ti predlažeš? Da pobijemo neodgovorne vlasnike pasa? Sa azilima se pokazalo neefiksno, fizička eliminacija lutalica ti je mrska, znači ostaje eliminacija vlasnika pasa. Koliko god mi voleli naše ljubimce (i tuđe) dobrobit naše (i tuđe) dece treba da nam je na prvom mestu. Kao i dobrobit plemenite divljači u lovištu. Jer ako svake godine izdvajam sredstva za unos divljači u lovište, izosim hranu i vodu, suzdržavam se od odstrela ženskih jedinki visoke divljači, onda hoću i neke rezultate toga moga rada i odricanja. A ne da dođu neke džukele i za par dana upropaste sve što smo ja i moje kolege radili cele sezone (i to tako već godinama). Ne interesuje me uzrok, hoću da eliminišem realnu pretnju na terenu. Koliko god to zvučalo surovo. Jer ko ovo nije osetio na svojoj koži, teško može i da zamisli. Ja hvala Bogu nisam osetio na mojoj deci, ali sam video (i učestvovao) u jednom takvom događaju 2010. godine dok sam još radio u policiji. Za to učestvovanje sam od komandira stanice predložen načelniku PU za pohvalu i nagradu. A posle tog događaja sam se godinama kad god šetam sa decom (koja su onda još bila mala), a naiđem na kera bez ogrlice vatao za pištolj. Dete koje sam spasao u službi je zadobilo teške fizičke povrede. Ker mu je polomio viličnu kost, jagodičnu kost, odvojio obraz od kosti, odgrizao komad uveta, izgrizao po rukama i nogama i izgrizao jednu babu koja je pokušala da mu pomogne. Iako sam kera svom snagom šutao u policijskim visokim kožnim čizmama nije pustio dete dok god nisam pucao iz pištolja. A onda sam to dete takvo krvavo i unakaženo nosio na rukama do kuće (jer sam mu poznavao oca) i tamo previjao i zaustavljao krvarenje do dolaska prve pomoći. Iako sam prošao rat i sve njegove strahote, nije mi bilo svejedno kada sam video to dete od 10-ak godina tako iznakaženo. Ko to nije doživeo ne može da zamisli kakav je to osećaj. Mislim da negde imam i dan danas kopiju izveštaja koji sam napisao komandiru stanice, ako ga nađem objaviću ga ovde.
Tri prsta 2Kolce
 
Dakisa
 ne dao bog nikome ):
lov je nacin zivota...
 
krilas
 Nikada, pa ni sada nisam napisao da su lutalice bezopasne ili da nisu stetocine!
ALI reci "Ne interesuje me uzrok" ??? Pa to je stvarno "ljudski"! Ti kolega oces reci kada ti upadne kamencic u cizmu ili cipelu, odseces nogu, ili u najmanju ruku bacis cipelu ?! Linijom nezameranja i pravljenjem da se nista ne vidi i ne primecuje smo dosli dovde, i kao lovci i kao narod! Nece niko da resava nase probleme, a ako ih resava, onda je to tek na nasu stetu. Toliko o tome. Ko je razumeo, dobro, onih koji nisu bilo je i bice ih uvek, kao i onih sto kao nojevi guraju glavu u pesak, a zadnjicu na izvolte !
Siroma
 
DakiNS
 Kolege svi ste u pravu samo rešenje problema je malo složenije. Svest naših građana je na vrlo niskom nivou što se tiče naše okoline, Prvo zakon treba izmeniti , zatim u više uzastopnih akcija pohvatati lutalice, Svaka čipovana lutalica ima vlasnika , tako da prvo vlasnicima odrapiti podebele kazne . Vratiti im pse uz naknadu , s tim ako neće da ih uzmu , o njihovom trošku ih uspavati . Ostale lutalice koje su čipovane o trošku države a očigledno da su uhvaćene drugi puta takođe eutanazirati jer da ih je neko hteo prihvatiti , već bi to uradio. Uvesti obavezu prijavljivanja posedovanja psa sa istovremenim čipovanjem ako već nisu . Sve koji ne prijave , isto debelo udariti po džepu . LU da dobiju obavezu čišćenja lovišta od lutalica. Takvom akcijom u kojoj bi dominirale kazne brzo bi se prizvali pameti . Znači kazniti , neprijavljivanje psa, puštanje na ulicu, netraženje odlutalog psa i blagovremeno neprijavljivanje nestanka psa . Svaki pas u azilu da se zadrži maximalno dve nedelje , ako se vlasnik ne javi ili neko ko će ga udomiti , uspavljivati ih .Humano , strogo , po zakonu , i po džepu . Za par meseci , bio bi red.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Tomash
 

DakiNS kaže:

Kolege svi ste u pravu samo rešenje problema je malo složenije. Svest naših građana je na vrlo niskom nivou što se tiče naše okoline, Prvo zakon treba izmeniti , zatim u više uzastopnih akcija pohvatati lutalice, Svaka čipovana lutalica ima vlasnika , tako da prvo vlasnicima odrapiti podebele kazne . Vratiti im pse uz naknadu , s tim ako neće da ih uzmu , o njihovom trošku ih uspavati . Ostale lutalice koje su čipovane o trošku države a očigledno da su uhvaćene drugi puta takođe eutanazirati jer da ih je neko hteo prihvatiti , već bi to uradio. Uvesti obavezu prijavljivanja posedovanja psa sa istovremenim čipovanjem ako već nisu . Sve koji ne prijave , isto debelo udariti po džepu . LU da dobiju obavezu čišćenja lovišta od lutalica. Takvom akcijom u kojoj bi dominirale kazne brzo bi se prizvali pameti . Znači kazniti , neprijavljivanje psa, puštanje na ulicu, netraženje odlutalog psa i blagovremeno neprijavljivanje nestanka psa . Svaki pas u azilu da se zadrži maximalno dve nedelje , ako se vlasnik ne javi ili neko ko će ga udomiti , uspavljivati ih .Humano , strogo , po zakonu , i po džepu . Za par meseci , bio bi red.


Eto...opet bih ja lupio po dugmetu LIKE na ovaj post, ali nema to dugme....
 
vajsmiler
 i65.tinypic.com/2mc6hzm.jpg

Evo kako su lovci pre 50 godina rešavali problem pasa lutalica, na slici može da se vidi srna koju je pas ubio i načeo.
Zec, lisica, jarebica, divlja patka, prepelica, a i golub, i grlica, i po koja komšinica...
 
Podunavac
 

krilas kaže:

Nikada, pa ni sada nisam napisao da su lutalice bezopasne ili da nisu stetocine!
ALI reci "Ne interesuje me uzrok" ??? Pa to je stvarno "ljudski"! Ti kolega oces reci kada ti upadne kamencic u cizmu ili cipelu, odseces nogu, ili u najmanju ruku bacis cipelu ?! Linijom nezameranja i pravljenjem da se nista ne vidi i ne primecuje smo dosli dovde, i kao lovci i kao narod! Nece niko da resava nase probleme, a ako ih resava, onda je to tek na nasu stetu. Toliko o tome. Ko je razumeo, dobro, onih koji nisu bilo je i bice ih uvek, kao i onih sto kao nojevi guraju glavu u pesak, a zadnjicu na izvolte !


Ne kolega Krilaš ni nogu ni cipelu, nego kamenčić. Zbog naše ljudskosti uvek neko nastrada. A kad se desi tragedija onda je kasno za pametovanje, izvinjavanje, teoretisanje i analize. Te su lutalice u naseljenim mestima potencijalna opasnost za ljude, a u lovištima štetočine. I pošto država nema ni para ni stručnosti da reši taj problem, on treba da bude rešen kao i do sada što je rešavan. Fizičkom eliminacijom. Trajno i efikasno, koliko god delovalo surovo i neljudski.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 I pogrešno sam upisao godinu događaja koji sam opisao. Nije bilo 2010. nego 2000. godine.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 Rođo to što si ti napisao bi bilo lepo da se može sprovesti u praksi. Možda bi moglo u Švajcarskoj, Austriji, Švedskoj... ili nekoj drugoj bogatoj državi sa kulturnim stanovništvom koji poštuju zakone. Ali kod nas u Srbiji to ne može da se izvede nikako. Država nema para a ni interesa, a među nama uvek ima bar 20% budala koje ne interesuju ni kučići ni zakon. Tako da možemo samo da palamudimo na ovu temu. Uveli su nam evropski zakon koji ne možemo da spovedemo, a zabranili onaj koji možemo i kojim smo u zadnjih 70-ak godina rešavali ovaj problem. I tako da smo sada u pat poziciji.
Tri prsta 2Kolce
 
krilas
 

Podunavac kaže:

Rođo to što si ti napisao bi bilo lepo da se može sprovesti u praksi. Možda bi moglo u Švajcarskoj, Austriji, Švedskoj... ili nekoj drugoj bogatoj državi sa kulturnim stanovništvom koji poštuju zakone. Ali kod nas u Srbiji to ne može da se izvede nikako. Država nema para a ni interesa, a među nama uvek ima bar 20% budala koje ne interesuju ni kučići ni zakon. Tako da možemo samo da palamudimo na ovu temu. Uveli su nam evropski zakon koji ne možemo da spovedemo, a zabranili onaj koji možemo i kojim smo u zadnjih 70-ak godina rešavali ovaj problem. I tako da smo sada u pat poziciji.

Siroma
 
krilas
 Uveli su nam evropski zakon koji ne možemo da spovedemo, a zabranili onaj koji možemo i kojim smo u zadnjih 70-ak godina rešavali ovaj problem. I tako da smo sada u pat poziciji.[/quote] Eto , ocemu ja pisah povise! Cry
Siroma
 
DakiNS
 Ma može Rodjo i to vrlo lako i jednostavno , naš čovek najduže boluje od džepne rane, pa kad dobije po džepu da vidiš kako je disciplinovan. Prvi potez je objava obavezne registracije pasa sa apostrofiranim visinama kazni. Sledećih mesec dana broj pasa na ulicama će se udesterostručiti. Zatim dolaze na red šinteri, pa onda komunalna policija. I na kraju lovci. Siguran sam da za nekoliko meseci se ne bi ni sećali problema sa lutalicama.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Tomash
 [xhide]A neki jednostavno ćute i rade...
Problem su gradske sredine i kontejneri...tu treba sistemsko rešenje države. Za sve strane bi najpovoljnije rešenje bilo da se lutalice koje se kastriraju i čipuju(kad već mora tako), ispuštaju nedeljom ujutro u lovište kada i fazani, pa neposredno ugrožavanje divljači i rešen problem osmicom, ćao-zdravo, svima lepo...
Ili jedan dobar Kinez sa apetitom u svakom naseljenom mestu, em korisno, em za njega ukusno Smeko

Ima ona dobro poznata:
"Zašto u Kini nema pasa lutalica?
Iz istog razloga što u Srbiji nema prasića lutalica"
[/xhide]
 
kolega_LOVEc
 https://www.youtu...xPuFDOWUYw
Vim vi repellere licet
 
Podunavac
 

krilas kaže:

Uveli su nam evropski zakon koji ne možemo da spovedemo, a zabranili onaj koji možemo i kojim smo u zadnjih 70-ak godina rešavali ovaj problem. I tako da smo sada u pat poziciji.
Eto , ocemu ja pisah povise! Cry[/quote]


Kolega kakvo ti rešenje predlažeš? Država nema ni para ni programa. Lutalice napadaju i decu i plemenitu divljač. I šta sad? Treba ih pustiti da i dalje predstavljaju opštu opasnost za sve u ime ljudskosti? Pa kad imaš tako slabo srce kako uopšte možeš da budeš lovac i odstreljuješ divljač? Toliko ljudskosti imaš da bi rađe žrtvovao decu nego lutalice? Ili sam ja nešta propustio? Moraćeš ipak malo da mi pojasniš svoje stavove, jer ja stvarno (bez ikakve uvrede) nikako ne mogu da shvatim o čemu ti pričaš.
Tri prsta 2Kolce
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Kako spremiti LOVAČKI RECEPT 32 26.05.2022. 07:52
Krivolov - kako se boriti protiv? METODE LOVA 624 19.09.2021. 07:54
Kako je protekao današnji lov? LOV NA SITNU DIVLJAČ 2364 27.01.2020. 09:06
Kako se boriti protiv KRPELJA KINOLOGIJA 386 02.07.2019. 09:48
Kako sam postao lovac LOVCI POČETNICI 29 10.02.2014. 18:08
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,297,613 posete www.srbijalov.com