Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: 8x57


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
8x57
Planinko011
 I, čemu tolika paleta kalibara kad dinosaurus T-Rex 8x57js "odrađuje svu divljač" bez problema na zemaljskoj kugli!?! Namigivanje Grin
@canis

Mora da je zato sto nije ekoloski, malo je out i nije gay frendly???
Da su bar zrno premazali roze bojom....
 
StefanS
 

canis aureus kaže:

Hm?! Čemu?, to bi trebalo pitati proizvođača Yes
A, kad ga već proizvode i kad ga ima na tržištu, zašto ga ne probati u praktičnom delu!?
Prvo, cena nije bila(neznam sada) previsoka kao drugih renomiranih tako da se može priuštiti za probu i za korišćenje ako se dobro slaže sa cevkama i pokaže na terenu.
Drugo, što se tiče balistike tj "putanje" i to može lepo da se iskoristi jer je ta putanja ravnija nego kod dosta lakših.
Treće, učinak na cilju... zrno se lepo deformiše povećavajući svoj prečnik i uglavnom, uglavnom(što nije 100% tako) , se ne odvaja olovni deo od košuljice zadržavajući velikim delom početnu masu a što omogućava veću penetraciju i vrlo često prostrelnu ranu, a samim tim i obilniji krvni trag ako već nije pad "u vatri"
Prenos energije na cilj je takođe velik.
Preciznost je većinom bila vrlooo dobra.
Ujednačenost municije takođe.... bez nekih "fantomskih" flajera bez "različitih serija" ...
A na uštrb malo većeg trzaja, malo veće cene,...
OndaK, zašto da ne?! Confused

Ne koristim je odavno, koristio sam i bila je zadovoljavajuća, da ne bi bilo da sam neki promoter i zastupnik

I, čemu tolika paleta kalibara kad dinosaurus T-Rex 8x57js "odrađuje svu divljač" bez problema na zemaljskoj kugli!?! Namigivanje Grin

Bravo 2

Može li se znati koji sada metak koristite?
Kao što kolega Canis reče, zašto ga ne probati? Grin Naravno da zrna od 12.7g rade posao kako treba ali napisao sam već iz kojih razloga me je privuklo to zrno i radoznao sam da vidim kako će to kod mene izgledati, a pogotovo preciznost. Inače, cena ovog metka je oko 230 dinara po radnjama, mada ga sad baš i nema nešto, koliko sam ja gledao, barem u okolini Beograda. Ja sam nameravao da ga koristim isključivo za lov, tako da ako se tu dobro pokaže, cena koja je duplo veća od PPU i nije strašna. A za vežbu sam nameravao da nađem neku jeftiniju municiju koju puška dobro "nosi".
 
canis aureus
 Tri sezone kako uglavnom koristim PPU GROM. U 90% lovova je GROM u cevki ako je 8x57js u pitanju dok 10% je Geco Plus.
Sa više od 100 odstrela sa Grom-om mogu da kažem da sam vrlooo zadovoljan sa učinkom istog!!
Moj karabin, Zastava M70 iz '87god., odlično "nosi" Groma zbog čega sam presrećan.... i pored omiljenog mi kalibra, 8x57js, taj karabin i Grom su mi No.1 pa su samim tim i najčešće samnom u lovu!
Većinom su odstreli šakala, sigurno 70%, a ostalo su divlje svinje svinje(od 40 do 160kg) i par grla srneće divljači, i u zavisnosti od pogotka nešto je padalo "u vatri" a pojedino je odnosilo 15-20-50-60m Confused zbog prostrelnih rana bilo je obilnog krvnog traga i potraga je bila laganica i uspešna. Samo četiri Groma su ostala u divljači(ds) bez prostrela... zrna kao sa reklame PPU pa i lepše otvorena ali o tome ću na temi "GROM iz Užica" kad bude vremena...
Probao sam PPU Z-Groma na strelištu i isto mi je vrhunska preciznost, tako da možda pređem na Z ako ga igde nabavim
Geco Plus mi je takođe jedan od omiljenih ali ga više koristim u 9,3x62.... i u 8x57js je TOP Odobreno
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
StefanS
 Hvala još jednom!
Kada smo se dotakli PPU municije, da li pucate groma iz iste serije ili iz različitih? I da li ima odstupanja sada kod PPU municije iz različitih serija?
I još nešto, da li deformisan olovni vrh zrna (prilikom pada, transporta, oboren vrh sa jedne strane itd...) utiče na preciznost i kolika ta odstupanja mogu biti na realnim daljinama na kojima se u lovu gađa? Da li ste to nekada uporedili sa municijom čija su zrna bila neoštećena?
iveli 3
 
kolega_LOVEc
 Kod užičana ima odstupanja i u istoj kutiji a kamoli od serije do serije. Ja sam kupovao ona pakovanja od po 5 kutija u istoj seriji i nisam primetio da svih sto komada stoje kako valja na papiru.
Uglavnom neki debeli prosek sa čudnim flajerima što lete bez ikakve logike.
Uglavnom svaku kutiju koju otvorim isprobam tri ili pet na papiru, prvo da utvrdim kakvo je stanje.
To radim zato što pucam predatore po obraslim terenima i najčešća meta je glava.
Oštećena zrna ne stavljam u cev kada lovim, koristim to za papir i slično.
Generalno gledano, mišljenja sam da ako je meta vitalne zone do 25 cm na daljinama do 150m ppu će odraditi posao što se tiče preciznosti bez obzira na oštećeno zrno ili razliku u serijama.
Ako se zahteva pucanje na 5cm metu na istim daljinama teško je smestiti svu municiju iz iste serije u takvu grupu.Govorim o pucanju u istom danu i istim uslovima, a ako se municija puca u različitim usloviima od trenutka "upucavanja"u dužem vremenskom periodu šanse za održavanje preciznosti opadaju.
Vim vi repellere licet
 
kolega_LOVEc
 Da ne bude da omalovažavam ppu, smatram da je to adekvatna municija za lov, kvaliteta shodnog cenoovnom rangu.
Da bi bili zadovoljni ppu municijom( a generalno i svom drugom) najbolje je vršiti provere na papiru.
Pri svakoj drastičnoj promeni uslova ,pred lov , isprobati municiju koja se koristi u lovu.
Malo vežbe, malo provera i sve će pouzdanije raditi.
Vim vi repellere licet
 
canis aureus
 kolega_LOVEc to je TO! Bravo 2
... u potpunosti se slažem Odobreno

Lično, uzimam municiju(PPU) iz iste serije koliko god je to moguće. Kupim više kutija, 5-10, i neko vreme sam "miran"... i takođe svaku kutiju proveravam na strelištu/meti zbog istih razloga koje je naveo kolega_LOVEc... iako je ista serija ponekad bude odstupanja što je opet manji problem, koriguješ nišanske elemente i ideš dalje, negoLI "famozni" flajeri koji se dosta često dešavaju i gde nema korekcije sem "prepunjavanja" tj ponovnog punjenja istog metka istim "materijalom" uz povećanje kontrole ALI....
Bio sam takođe u nedoumici o (ne)preciznosti metka sa oštećenim vrhom zrna... sa prijateljem i kolegom koji je ranije bio član Srbijalova - 270 - sam polemisao i diskutovao o tome, jer vrlo cenim mišljenje i znanje kolege, gde me je uveravao da nema bitnijih odstupanja i promena grupe pogodaka na lovnim daljinama.... probao je, testirao, i to je praktično iskustvo Confused ... pomalo neverujući u to i sam sam testirao i utvrdio isto, znači džaba bijado' skeptičan Yes
... na daljinama od 50 do 200m situacija ista, grupe pogodaka skoro pa iste - možda malo veće grupe sa "oštećenim" ali ne toliko drastično! Ok, slažem se sa kolega_LOVEc, ako se gađa manja meta na krajnjoj udaljenosti....
Baš zbog nerviranja oko tih oštećenih vrhova, konkretno na GromU, iste sam potpuno skidao. Čitav olovni deo na vrhu zrna do mesinganog dela i probao tako na strelištu. Na daljinama do 200m grupe pogodaka su odlične i jedina razlika od fabričkog, da ne kažem "normalnog" metka, je malo veći pad na većim udaljenostima, cca 3-5cm na 200m... jer iako je smanjena težina aerodinamičnos' sam mu skroz neutralisao Grin
U .243Winchester, pored ranije Winchester PP i sada Lapua municije, dosta koristim PPU SP 5,8g jer ga cevka dobro "nosi" a učinak na šakalima je vrlo dobar... i na 243Win su prilično oštećeni vrhovi odma' iz kutije, valjda tanja zrna tanji vrhovi ko će ga znati Confused , i nema nikakve razlike u grupisanju na meti.
....
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
StefanS
 Hvala na razrešenim nedoumicama! Definitivno ću onda PPU uzimati kutiju po kutiju za probu, pošto sam planirao da vidim kakva će preciznost biti sa PSP BT i SP 12.7g, ali za lov sam planirao da koristim ovaj Belot SBT koji sam uzeo skoro. Video sam da je u tih 80 komada bilo par zrna sa blago oštećenim olovnim vrhom i iz tog razloga sam postavio pitanje. Kada budem namontirao optiku u bio na strelištu, uporediću grupu sa ovima koji su zdravi. Kolega Canis, da li se sećate kako je izgledao vrh SBT zrna, tj jel bio skroz špicast, kao recimo FMJ ili je olovo bilo malo zaravnjeno na samom vrhu? Pošto imam utisak da se taj olovni vrh malo spljošti od onog plastičbog okvira u kutiji na koji se naslanjaju zrna.
Kad smo kod PPU, jel neko imao prilike da proba na meti 8x57 Match FMJ metak ili klasičan FMJ iz moderne produkcije (ne vojni)? Ima li te municije uopšte po radnjama?
 
kolega_LOVEc
 Meni se pokazalo da poneko oštećeno zrno odleti po10cm od grupe, mada odleti i ono "normalno"Confused pa zbog sebe ja makar oštećena ostavim sa strane, jer je to "mana" koju mogu da eliminišem....vidljivo je.
Tako pokušavam da izbacim što više nepoznatih iz jednačine u momentu pucanja.
Ako pokušavaš da tražiš grešku u pucanju, a nisi eliminisao redom sve sitnice, mnogo municije se potroši i nemoguće je naći šta ne štima.
Vim vi repellere licet
 
kolega_LOVEc
 Što se tiče zastave(mauzer) klasika , preko 100 godina stara tehnologija, koja je uradjena u nemačkim kalibrima isto tako starim, a kragujevčani se drže tih prastarih standarda oko mašinske obrade i potrebnih mera, moje je iskustvo da takvim karabinima najbolje leži zrno za koje su izvorno projektovani...dakle bez modernih hibridnih zrna, bez jurenja za B.C. , većina takvih cevki daje super rezultate sa metkom čija je karakteristika slična onom sa početka prošlog veka.
Dugačko zrno sa što većom površinom punog prečnika, bez boat tail završetka i umerena brzina je recept koji se traži.
Druga jako bitna stvar je što neka zrna nisu prosto adekvatna za neke cevi ili kalibre.
Na primer 7mm zrna koje puni ppu, samo dva zrna iz ponude odgovara prečnik kalibru 7 x 64 a ostala su nusproizvod proizvodnje 7rem mag. I ostalih američkih sedmica koje puni ppu.
7mm grom ima prečnik 7.21mm ili manje a zastavina cev u 7x64 je oko 7 .25mm , polja 6.98 i 3.7 širina polja. Tu nema potencijala za neku visoku preciznost.
Vim vi repellere licet
 
canis aureus
 

StefanS kaže:

Hvala na razrešenim nedoumicama! Definitivno ću onda PPU uzimati kutiju po kutiju za probu, pošto sam planirao da vidim kakva će preciznost biti sa PSP BT i SP 12.7g, ali za lov sam planirao da koristim ovaj Belot SBT koji sam uzeo skoro. Video sam da je u tih 80 komada bilo par zrna sa blago oštećenim olovnim vrhom i iz tog razloga sam postavio pitanje. Kada budem namontirao optiku u bio na strelištu, uporediću grupu sa ovima koji su zdravi. Kolega Canis, da li se sećate kako je izgledao vrh SBT zrna, tj jel bio skroz špicast, kao recimo FMJ ili je olovo bilo malo zaravnjeno na samom vrhu? Pošto imam utisak da se taj olovni vrh malo spljošti od onog plastičbog okvira u kutiji na koji se naslanjaju zrna.
Kad smo kod PPU, jel neko imao prilike da proba na meti 8x57 Match FMJ metak ili klasičan FMJ iz moderne produkcije (ne vojni)? Ima li te municije uopšte po radnjama?



SBT GK - bilo je "oštećenja" na olovnim vrhovima. Ništa preterano... što se dešava kod svih proizvođača sa takvim vrhom tj SP zrnima u takvim pakovanjima. Kod Lapua, Winchester, Norma, i sl su takva pakovanja da vrhovi zrna ne dodiruju dno pakovanja pa se ne oštete prilikom transporta....
Ali, ni sa tim manjim oštećenjima nisu odskakala u "nepreciznosti"
Jedan karabin, koji sam spremao za long rendž, sa bull cevkom užu grupu mi je davao sa SBT GK na 200m nego sa PPU Match na 100m Confused
PPU Match i FMJ u zavisnosti od cevi do cevi je davao od dovoljan-2 do odličan-5 rezultate... što se tiče Zastavinih cevi.
Iz mog sadašnjeg karabina CZ M70 od PPU najbolje mi grupiše GROM i HPBT, SP 12,7g malo širi grupu(ide oko 4-5cm/100m) a PSPBT loše(nikako ispod 10-12cm)
Ranije je bilo po prodavnicama u Bgd PPU Match da se nađe, nisam u skorije vreme kupovao tako da sadašnju ponudu neznam.
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
kolega_LOVEc
 Da nije slučajno ta debela (cevka) što voli da zoba siera zrnevlje, rodjena kao švabica....Walther ???
Vim vi repellere licet
 
canis aureus
 

kolega_LOVEc kaže:

Da nije slučajno ta debela (cevka) što voli da zoba siera zrnevlje, rodjena kao švabica....Walther ???


Jes bio slučaj Yes
Germany, Lothar Walther
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
StefanS
 Pozdrav kolege!
Pre neki dan sam imao priliku da upucam i prvi put probam karabin (Zastava M98 je u pitanju). Mogu reći da su prvi utisci zadovoljavajući sa S&B SBT 14.26g. Na njega je puška upucana i taj dan sam napravio najbolje grupe sa ovim metkom. Od PPU sam testirao SP 12.7g i PSP BT 11.34g, doduše pred kraj pa sam i malo zbrzao. Mislim da će moj karabin solidno da nosi SP, ali koliko sam video PSP BT mu ne leži. Grupa sa njim je bila 10-11cm. Sa SBT su grupe od 3 metka bile oko 3-4cm. Znam da grupe od po 3 metka nisu merodavne, ali nisam imao vremena da više probavam taj dan. Napominjem da sam pušku prvi put uzeo u ruke i da je okidanje još uvek fabrično i preteško, tako da kad se to bude sredilo, verujem da će grupe biti dosta bolje. Malo sam analizirao i video u katalogu PPU da su u ovom kalibru zrna PSP BT, HP BT i FMJ BT 12.85g prečnika 0.322 inča, dok su sva ostala zrna i kod PPU i kod npr Bellota prečnika 0.323 inča. Da li ovo možda može da bude uzrok loše preciznosti PSP BT zrna iz nekih pušaka? I da li postoji razlog što PPU radi u tom prečniku? Nemam nameru više da koristim ovaj metak ako ne leži pušci, ali je ovo bilo samo neko razmišljanje naglas. Smile
 
Lovac-80
 Pozdrav svima.,
Imam nedoumice oko izbora municije za 8x57 Norma Oryx ili Geco plus.Sta radi bolje u ovom kalibru lovim pretezno divlje svinje sa ceke daljine pucanja retko preko 120 m.
Ako neko moze da pomogne bio bih mu zahvalan.
 
rk
 Ja bih isao sa geco plus ako mozes da ga nadjes. Bondovano zrno odlicno radi na divljaci po normalnoj ceni. Pitanje je kako to zrno “nosi” tvoja puska.
RK
 
Lovac-80
 Hvala na pomoci.
Geco plus ima u Top Gan cena 280 din dok je Norma Oryx 450.
Znaci zrna su ista slicna radi se o relativno tvrdim zrnima?
 
canis aureus
 Norma Orix je odliiičan!! I, u svim kalibrima radi super... jedino je cena loša Siroma Grin
Geco Plus u 8x57js je odličan izbor! "Bondovano" zrno kao i Orix ali je malo "mekše" od Orixa tj brže se "otvara" i deformiše u "pečurku"
Pokazao se kao vrlo precizan i po učinku na divljači odličan!, tako da je moja preporuka Geco Plus
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Finnskogen
 Zavisi koju verziju Orixa imate na trzistu u Srbiji . Ova zadnja sto je uzimam u Norveskoj se otvara pre pre brzo po meni. Po podlivima i steti nadmasuje Geco Plus iako su gramaza i konstrukcija priblizno slicne, sto znaci da se otvara izuzetno brzo. Doduse Norma Oryx je uvek bila bolja kugla od Geco Plus sto se vidi i po ceni. Kod nas kazu ljudi ako ne znas sta je dobro znas sta je skupo, ali sa druge strane rekao sam to vise puta za pare trenutno na trzistu nema bolje kugle od Geco Plus tim pre sto je Geco Plus jos bolji kada su u pitanju teza i sporija zrna kao sto su npr 8x57 ili 9,3x62
Drugim recima kolega ako je izbor izmedju te dve kugle neces pogresiti koju god da izaberes obe odradjuju solidan posao, razlika je samo u ceni i slicici na kartonu kutije
 
Finnskogen
 Tj Geco je kao sto je Canis rekao logicniji odabir ali ako pare nisu kriterij onda Norma ima lepsu kutiju. Vecina lovaca drugu razliku od cene i dizajna kutije nece ni prepoznati
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,231,955 posete www.srbijalov.com