Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Obuka lovačkih pasa


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Obuka lovačkih pasa
DakiNS
 Ilija da li su svi tvoji psi koje obučavaš?
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
mrwa22250
 

davorcalic kaže:
Hvala bogu nisam imao potrebe za teletaktom,al sam pretabanao kilometre sa kerušom i sad uživam u njenoj poslušnosti i načinu na koji nalazi divljač i aportira je....ali imam pitanje: ode čovek i kupi kuče od extra lovnih pasa i posle,kad ono stasa, vlasnik uvidi da mu je pas previše temperamentan ili tvrdoglav,težak za obuku i polovično ga sluša (nismo svi profi dreseri),a platio ga skupo i sve oko njega (hrana,vakcine itd...)šta treba da uradi, da ga ,,obuzda,, teletaktom (pogrešno postupanje može samo pogoršati stvar),da ga da nekom da se pati sa njim i da smeta ostalima u grupi a on da kupi drugo kuče i da plati opet sve to,ili šta bi vi uradili.....mislim da nije sve do vodiča, ima nešto i u keru....treba mnogo toga da se poklopi da bi bilo idealno...a najviše treba imati sreće sa odabirom kučeta,prvo to pa sve ostalo...

Davore u ovakvom slucaju gde je lovac vec dosta novca ulozio u odgoj steneta,ako je u mogucnosti neka proba da ga da na dresuru nekome u koga ima poverenja da nece psa jos vise skenjati.Slazem se sa tobom sto se tice izbora steneta,jer ja stene biram po sopstvenom temperamentu i male su sanse da ce neko biti pretemperamentno.Mene iritira druga krajnost,lenji psi,koji se vuku ispred ili ne daj Boze iza mene.To ne podnosim kod pasa cak i u najranijoj mladosti vodjen onom starom da je lakse kociti nego gurati.Po meni postoje tri stvari koje psu ne mozes dati niti ga nauciti ako to nije dobio rodjenjem,a to su srce,nos i mozak.Sve ostalo se da nauciti,kao sto rekoh neki lakse neki teze.Omiljeni mi je problem temperamentno stene,jer se iza tog temperamenta krije obicno izuzetan nos i velika volja za lovom i to ga tera napred do zadnjeg atoma snage.Imam srecu da oba psa sa kojima lovim ne znaju za pauzu dok god traje lov pa ih cesto kad dodjem kuci moram izneti iz auta.Za obojicu prepreka ne postoji,sa malom razlikom sto mladji(Ares)mnogo bolje i sa vise volje radi vodu.Vec sam negde rekao da mi je jedna od najbitnijih osobina trazenje izgubljene divljaci i tom delu obuke posvecujem puno paznje,jer dzaba marka na 100m,kule ko u prici,na kraju i odstrel ako divljac mrtva ili ranjena ostane u lovistu.Obicno su psi jakog temperamenta bili ti koji su nekad i satima pretrazivali trsku ili kakav drugi gustis ne zeleci da ostave ranjeno po cenu iskidanih nogu,usiju i ociju.Mlaki i lako(naizgled)vodljivi psi koji nemaju zelju da buse teren,nisu se iz mog iskustva pokazali kao srcani a samim tim i uspesni aporteri,tako da takve pse izbegavam iako vecina lovaca bas takve linije gadja pri izboru steneta upravo zbog lakse obuke.Meni nikad dosta temperamenta ali nismo svi istiOdobreno
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Lala
 Na žalost, i ja sam počeo da razmišljam o upotrebi teletakta kao vaspitnog pomagala za mog Kastora.

Pas ima 4 godine, i ko god je lovio sa mnom i video kako pas radi na pernatu divljač i na zeca, mora da prizna da se radi o vrlo dobrom (da ne preteram odličnom) psu, koji sluša komandu, ako uopšte i ima potrebe za komandom - radi on onako kako bi i trebao, uz retke korekcije.

Ali u poslednjih par lovova mu dunulo nešto, pa je iz NKD ptičarske branše izgleda ugovorio transfer u goničke vode - srne mu postale specijalitet!!! Ne pomaže nikakva komanda, ništa, ni deranje, ni pretnje, ni 'Tigar obuka', kako nagazi na srnu, tako odeeeeee... Zoki i Mrwa su mi svedoci šta budala odjednom počeo da radi, a i još par lovaca iz moje LS koji su videli kako budala goni srnu. Hebale ga srne!!!

Nema druge nego 'elektrifikacija', iako sam u principu protivnik toga. Ali nužda naterala! Nisam još probao na terenu, jer je u medjuvremenu moja džukela fasovao piroplazmozu (zaraženi krpelj) tako da je za ovu sezonu završio lov dok se ne oporavi potpuno, pre svega u kilaži. A onda ću da vidim neki teren za fazana gde ima i srneće divljači, pa da vidim derana da li će da odmagli za nekom srnom!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Lala
 Naleteo sam na ovu sliku, možda nije baš u temi, ali neka prodje. Svakakvih insana ima na ovom vilajetu, što bi rekli bosanci!!!

Evo kako jedan 'pažljivi' lovac čuva svoje goniče, jedino ne znam da li im zimi malo založi smederevce, da se psi ugreju?
Lala priložio:
dragan-pantic-smedere.jpg

Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
DakiNS
 Lalo da ti pozajmim sidro Grin
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
davorcalic
 Mrwo,sve stoji...ali teletakt samo u krajnjoj nuždi....recimo Lalin slučaj...teletakt rešava problem 100%...kad sam napisao ,,temperamentan ili tvrdoglav pas,, mislio sam na to kad ker naiđe na trag pa počne da trči i ode daleko,pa onda bukvalno urlici ,,nazaaadddd,, a nešiša te ič, e to rešava teletakt.... opet kažem krajnje zlo...a tvrdoglav pas je još gori,u Kikindi sam video kuju uvezenu iz Nemačke,imala je veliku glavu ko konj,isti problem na tragu,kolega je ,,puca,, teletaktom ona pada na prednje noge ustaje i ide dalje....on opet i misliš da je nešto naučila.... video sam i psa oštrodlakog nemca, plaćen da nesmem napisati cifru,došao nam u goste u Plandište,uđe ker u žbunje i nema ga, jednom je viknuo ,,nazad,, i ništa,opali ga teletaktom i na nekih 100-150m samo se čuo krik psa i doleteo kao munja...e a da si ga video posle sledećeg uzvika ,,nazad,, okrenuo se ko čigra i eto ga uz nogu....treći slučaj je keruša mog kolege iz grupe koji je kupio kuče od tog tipa sa oštrodlakim kerom,platio profi dresuru i na zadnjem Hegevaldu kuja ocenjena sa 190 poena i osvoji drugo mesto (a prvak je bio mužijak sa 191 poen),znači najbolje ocenjena kuja u Srbiji a nezna šta je teletakt,jer joj nije bio potreban u obuci a kakve rezultate postiže...puno je primera i ti ih verovatno znaš,opravdavam teletakt samo u krajnjoj meri da bi ker bio bolji ali sa velikim oprezom,samo onima koji znaju da rade sa njim....,,tigrova,, i ,,krušikova,, obuka NIKAKO...
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
Macvanski lovac
 Ta kuja koju pominjes je obucena mus dresurom,zato joj i nije potreban teletakt ;) ...i mala ispravka,ako se radi o kuji Dini,nije Hegevald,nego HZP,ali to je nevazno za ovu temu....Mus dresura je lek za sve,samo ko ume da odradi kako treba....sve ono sto pas radi urodjeno,koliko god to bilo dobro,nije uvek pouzdano i zakazace kad-tad....
Rodjen da budem lovac
 
mrwa22250
 

Macvanski lovac kaže:
Ta kuja koju pominjes je obucena mus dresurom,zato joj i nije potreban teletakt ;) ...i mala ispravka,ako se radi o kuji Dini,nije Hegevald,nego HZP,ali to je nevazno za ovu temu....Mus dresura je lek za sve,samo ko ume da odradi kako treba....sve ono sto pas radi urodjeno,koliko god to bilo dobro,nije uvek pouzdano i zakazace kad-tad....

Slazem se ali je stvarno malo lovaca koji imaju znanja i vremena da urade psa mus dresurom.I ja sam tu pocetnik i ovo mi je prvi pas koga radim na taj nacin.Za sada sam zadovoljan ali ima tu jos da se radi.Danas mi posle prelepe marke donosi aport i stoji ispred mene,a nece da sedne i da preda(mozda nije hteo da spusti mooda u sneg).Zadnjih sto puta predaja perfektna ali danas se nesto necka.Drugi fazan ista prica,cak ga i ispustio meni pred nogeShock.
Malo mu resetujem cip cisto da mu pokazem da necu tolerisati takve gluposti i odmaknem se par koraka unazad.Komandujem aport i donosi i predaje bez greske.Sledece dve divljaci takodje.
Naravoucenije:nema odstupanja od zadate komande(koliko sam ja shvatio na tome se i zasniva mus obuka) i svaki pokusaj samovolje obavezno mora da se koriguje inace vremenom dovede do problema koje ja imam sa matorim kerom i Lala sa Kastorom(a i mnogi drugi).
Misljenja sam da je g.Zubanovic potpuno u pravu kad tvrdi da za ovaj vid obuke pas mora biti psihicki zreo(on sam je veoma retko primenjuje na psima mladjim od godinu dana),mada postoje jedinke koje je uopste ne mogu podneti bez obzira na starosnu dob.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
kimi
 Evo čitam ove upise i pronašao sam se u prethodnih nekoliko a najviše kolege Davora pa bih molio neki savet. Mada...hmmm...čini mi se da i meni tj mom pomoćniku ne gine teletekt.

Evo ovako stoje stvari...
U pitanju je breton, pretpostavljam da sam sam krivac jer mi je ovo prvi lovački pas i ovo mu je druga lovna sezona stim da je u prvoj imao svega 4-5 izlazaka. Pola lova radi lepo, ne ide daleko a onda krene da divlja, ne vredi ni dozivanje a boga mi ni galama. Kad se smiluje da dođe spusti se maltene da se vuče po zemlji, zna da je kriv, ako ga udarim( nije neki preteran udarac više onako "roditeljska") onda je ok neko vreme pa opet ispočetka.
Ako ga ne udarim, jbg žao mi, on odmah nastavi po starom.

Molim za savet Pas
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
 
nidzamotocross
 Kimi, imam isti ''problem''. U pitanju je samo seter. Međutim, namerno sam stavio ovo pod navodnicima jer je to moja greška. Nisam mu se posvetio koliko je zaslužio. Evo još malo pa će drugu godinu, pas izvanrednog nosa, inteligentan jako, u stanju je da radi od jutra do mraka, ali... Nemam ga u ruci. Hoće da me sasluša, ali kada nema mnogo gužve i pasa.

Ja ne planiram da ga kažnjavam teletaktom... Zašto bih? Zbog moje greške i propusta, neću psa da mučim nikakvim nasilnim metodama. Međutim ja imam olakšavajuću okolnost koju ti verovatno nemaš. U mojoj grupi, pošto smo svi goničlije, jedino ja imam ptičara, pa tako i kada nas nekoliko lovimo pernatu divljač, lovimo samo sa njim. Onda nema kome da smeta, a ja ga imam koliko toliko u ruci.

Ja sa njim nisam uopšte radio. Tako je ispalo da sam imao neki zastoj sa ispitima, pa dok sam se oporavio, nisam bio mesecima kući. Kada sam mu najviše trebao nije me bilo, zato ću sada mirno da pokušam da ga smirim koliko mogu, kada dođemo do maksimuma mirnom obukom, tu ću stati i loviću sa njim, takav kakav je. Uglavnom šljuku sa njim lovim, pa mi i treba to njegovo agresivno otvaranje terena.

Što se tiče teletakta, ja ga lično ne bih koristio ni u kom slučaju, kao što ne bih voleo da meni neko stavi oko vrata takav uređaj i na svaku grešku da me peckaju. Pas je živo biće, ja sa svojim psima samo što ne progovorim, znam šta znači svaki njihov pokret. Isto tako znam da te greške oni ne prave da bi prkosili nama, nego zato što im je to u prirodi... To je moj prvi ptičar, biće ih još, ispraviću u međuvremenu ono što sam kod njega zabrljao...

Šta bi na primer trebalo sa neposlušnim goničima da se radi?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
kimi
 Nidžo ja sam mog bretona izvodio redovno i sve je bilo ok dok se jednom nije "otrgao" u stvari mislim da je slušao dok je bio "mlad". Letos u lovu na prepelice je radio ko doksa a onda sam ga pustio malo šire, da radi za mene i kolegu lovca koji nema psa a sada zna da ode i po 60-70 m daleko.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
 
nidzamotocross
 Možda je to dopuštanje bilo i presudno da shvati da može. Confused
Ti najbolje znaš šta tražiš od psa i šta si uložio u njega, ja se samo nadovezao sa sličnim primerom, ali eto za razliku od tebe, u mom slučaju sam ja i samo ja kriv.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
davorcalic
 

Macvanski lovac kaže:
Ta kuja koju pominjes je obucena mus dresurom,zato joj i nije potreban teletakt ;) ...i mala ispravka,ako se radi o kuji Dini,nije Hegevald,nego HZP,ali to je nevazno za ovu temu....Mus dresura je lek za sve,samo ko ume da odradi kako treba....sve ono sto pas radi urodjeno,koliko god to bilo dobro,nije uvek pouzdano i zakazace kad-tad....


Upravo sam mislio na Dinu i imao tu čast da lovim u njenom društvu jer je njen vlasnik moj kolega iz grupe...njoj nije potreban teletakt ali primeri koje sam naveo znače da negde treba upotrebiti teletakt u višoj a negde u manjoj meri samo kao korekcija pojedinih stvari...a kuja iz Kikinde je neverovatan slučaj tvrdoglavosti,da posle pucanja teletaktom padne i opet ide po svom...tu leka nema....Moram još da napomenem u vezi Dine,to je jedan dijamant koji je samo lepo ispoliran,brušenje nije bilo potrebno....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
mrwa22250
 Kimi,po mom misljenju nema tu nista neobicno.Kao sto smo ranije utvrdili,pas je zivotinja copora u kome ,da bi funkcionisao mora biti jasno odredjena hijerarhija.Ako zelis(a svi to zelimo)da imas pomocnika u lovu,ti moras biti alfa u vasem malom coporu.Tvoj pas pokusava(i pokusavace ceo zivot)da se popne na hijerarhijskoj lestvici sto je vislje moguce,a sto je copor veci(vise pasa i lovaca)ta zelja postaje sve jaca.
Svima nam se to desava i manje vise kod vecine lovaca postoji taj problem,jer vodimo nedovoljno obucene,odnosno nedovoljno vaspitane pse u lov.Takvi psi kada osete teren i slobodu koju on pruza,veoma cesto"zaborave "sve ono sto su ucili u dvoristu.Ako jos na sve to dodamo vise takvih pasa,divljac,pucanj....eto ti cirkusa umesto lova.
U obuci pasa MORA da postoji komanda koju ce pas bez pogovora izvrsiti.Kada je izvrsi bez obzira kakav se nadrazaj ispred njega nalazi,mozemo reci da ga imamo u ruci,a to je osnovni uslov za uspesan lov(ne samo nas nego cele grupe).Posto smo mi svi pocetnici odnosno amaterski se bavimo obukom,ja svima preporucujem da ako i posegnu za el.ogrlicom,ne rade vise od te jedne komande.Da li ce to biti NAZAD,STOP,DODJI,NE,ili samo zvuk pistaljke nije toliko bitno,bitno je da pas svaki put odradi zadatu komandu,odnosno na istu da prekine sve aktivnosti i vrati se vlasniku.To je najjednostavniji nacin da koristeci samo jednu komandu sprecimo psa da razgoni divljac,sacuvamo mu glavu u slucaju da smo blizu puta ili pruge,sprecimo sukobe sa drugim psima itd... jer cim primetimo opasnost ili neprihvatljivo ponasanje-komanda,pas je pored nas i dalje je sve lako.
P.S. i ja sam amater u obuci i ovo su samo neka moja iskustva,tako da ne mora da znaci da sam 100%u pravu.Ima ovde i mnogo iskusnijih pa ce valjda i oni koju dodati.
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
ilija 9
 IMA 3 bretona 3 setera i 2 nemca ima 4 terijera i 3 gonica
moji su bretoni terijeri i gonica a seteri i nemce obucavam za jednog odgajivaca.Psi kod mene dolaze najcesve starosti od 5 do 9m i kod mene su odprilike od 1m do 3m na obuci.
 
DakiNS
 

ilija 9 kaže:
IMA 3 bretona 3 setera i 2 nemca ima 4 terijera i 3 gonica
moji su bretoni terijeri i gonica a seteri i nemce obucavam za jednog odgajivaca.Psi kod mene dolaze najcesve starosti od 5 do 9m i kod mene su odprilike od 1m do 3m na obuci.


S obzirom na godine navedene u profilu (ukoliko su ispravno navedene) skidam ti kapu .Odobreno
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
ilija 9
 TOsu te godine imam 15 god stim sto samnom obucava jos jedan drug ovaj br pasa.
 
DakiNS
 Veoma hrabroBravo 2
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
mrwa22250
 

ilija 9 kaže:
TOsu te godine imam 15 god stim sto samnom obucava jos jedan drug ovaj br pasa.

Sta konkretno od obuke radite ti i kolega.Da li je u pitanju uvodjenje u lov ili kompletna obuka?
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
ilija 9
 Sve zavisita odgajivac traziecinom radim samo uvodjenje u lov a ako traze radim i konplet obuku
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 212 11.02.2024. 16:15
Lovački karabin KARABINI 1744 11.01.2024. 18:54
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 873 28.10.2023. 20:17
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Marlin lovački karabini KARABINI 66 26.01.2023. 22:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,254,004 posete www.srbijalov.com