Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Forumske diskusije: Novi Zakon o divljači i lovstvu


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
7% [13 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
37% [73 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
44% [87 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [23 Glasa]

Glasova: 196
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Novi Zakon o divljači i lovstvu
dzudzubajac
 hahaha

http://lorist.co....nu-u-raci/

...Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović nije dao nikakvo naređenje Upravi za šume da se radi novi Zakon o divljači i lovstvu pa prema tome eskluzivna informacija koju je predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz preneo lovcima u Rači nije tačna....

Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
DakiNS
 S obzirom na dosadašnja iskustva nisam siguran koji je od njih dvojica lažov , da li Šorgmaz ili Jeremija.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Lala
 
dzudzubajac kaže:

hahaha

http://lorist.co....nu-u-raci/

...Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Branislav Nedimović nije dao nikakvo naređenje Upravi za šume da se radi novi Zakon o divljači i lovstvu pa prema tome eskluzivna informacija koju je predsednik Lovačkog saveza Srbije Dragan Šormaz preneo lovcima u Rači nije tačna....


Nešto slično je Šormaz, kako čujem, izjavio i u Kraljevu pre desetak dana na proslavi jubileja LU Kraljevo, da se radi novi zakon i da samo što nije gotov, da su ostale neke stinice da se reše...

Šta Jeremija 'nezvanično' prenosi, to je njegova stvar, ali mi se čini da se razvodnjava Šormazovo izletanje, i da Džeremaya opet advokatiše Šormazu, u pokušaju da amortizuje efekte izletanja. Ako neko treba da objašnjava nešto, onda je to Šormaz i Uprava za šume, a ne Jeremija 'nezvanično'. Suviše je krupna brljotina da bi se bilo ko sa strane petljao.
Dakle, na zvanišnu Šormazovu izjavu datu na zvaničnom skupu, treba ZVANIČNO da reaguje onaj koji je zadužen za pisanje zakona - Uprava za šume Ministarstva poljoprivrede, a ne Jeremija 'nezvanično'.
Ako je 'nezvanično' onda sve ostaje u domenu 'rekla-kazala'.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
mrwa22250
 Nevezano za temu,ali kad je pre neki dan preCednik u skupstini odvalio da podrzava vladu premijera Vojislava Kostunice,poslanici se upishali od smeha.Jbg,sa toliko clanskih karata u novcaniku,malko se zayebunioSmeko
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase
 
Planinko011
 Ja se nadam da ce Sromaz zaboraviti, dok se on nesto pita, na Zakon o divljaci i lovstvu. Jer bolje je da bude lenj onaj kome deset pametnih posle ne mogu da isprave nego da bude ekstremno vredan pa da sve ispretura pa da ispravi dve lose stvari a nagrdi deset dobrih.
Nek nosi zeleno odelce, rucka gulase i da poneku pametnu za novine.
Kao u onom vicu u spejs satlu "Mujo hrani prasice ne diraj dugmice".
I nemojte biti prestorgi prema Sormazu, zamislite da ga zameni Vulin Glavu o zid.
 
Cadara
 Potreban mi je odgovor ko se razume u zakonsku regulativu, naime čitajući novi Zakon o divljači i lovu donešen 2010 godine i upoređujući sa starim zakonom o lovu mislim da je namerno napravljane ''rupa u Zakonu'' što se tiče upotrebe optičkih nišana sa IC-om i elektronskim pojačivačem svetlosti, gde se u starom zakonu decidno opisom uređaja to zabranjuje a u novom zakonu nigde ne piše decidno i jasno već stoji stav elektronski uređaji. Što je vrlo širok pojam i nejasan.
Pa me Zanima da li je Zakonski u Srbiji dozvoljena upotreba u lovu tzv noćnih optičkih nišana (nije bitno po kom osnovu rade, sa pojačivačem svetlosti Pasivni ili IC iluminatorima).
Ovo mi je jako bitno, jedni dosta kompetentni tvrde da je bukvalno novim Zakonom o lovstvu na mala vrata nejasnom formulacijom dozvoljena upotreba u Republici Srbiji noćnih nišana (ciljnika).
Molim komentare?
 
Kile_
 
Skriven sadržajSadržaj mogu videti samo članovi. Molimo Vas REGISTRUJTE SE, a ako ste već registrovani, molimo Vas ULOGUJTE SE.

Samo 300 i 4x4
 
Podunavac
 U Srbiji je zabranjena upotreba noćnih nišanskih sprava, kao i upotreba baterijskih lampi za lov. Samo što se za sada gleda lovcima kroz prste i niko ne sankcioniše upotrebu istih. Ali je veliki apsurd da je zabranjena upotreba a nije zabranjena prodaja, što nema nikakve logike.
Tri prsta 2Kolce
 
Leonida
 Čl. 76 Zakona o divljači i lovstvu propisano je:

Zabranjeno je loviti lovostajem zaštićenu divljač:

3) upotrebom reflektora (farova), baklji i drugih veštačkih svetlosnih izvora (osim u lovu na divlju svinju, vuka, šakala i lisicu), aeronautičkih mašina, ogledala, elektronskih uređaja, audio uređaja i živih mamaca, kao i upotrebom hrane sa omamljujućim sredstvima;

Što se tiče kupovine i držanja ovih uređaja, Zakon o oružju i municiji je u čl. 3 propisao da su isti smatraju osnovnim delom oružja:

19) osnovni delovi za oružje jesu:

(1) ram, navlaka i cev pištolja,

(2) ram, doboš i cev revolvera,

(3) sanduk, zatvarač, cev i glava puške,

(4) teleskopski - optički nišan sa svetlosnim snopom ili sa uređajem za elektronsko pojačavanje svetlosti, infracrvenim ili termovizijskim uređajem;

Dakle, kako se ovi uređaji smatraju osnovnim delom oružja mora dozvola za nabavku od strane MUPa a sve shodno čl. 22 Zakona o oružju i municiji:

Nabavljanje osnovnih delova oružja

Član 22

Vlasnik registrovanog oružja iz kategorije B može za njega nabavljati osnovne delove uz odobrenje nadležnog organa. Podaci o nabavljenim osnovnim delovima unose se u oružni list.

Odredbe ovog zakona koje se odnose na oružje shodno se primenjuju i na osnovne delove za oružje.
 
Kile_
  DOZVOLJENA JE UPOTREBA NOCNE OPTIKE FAROVA BATERIJA IC UREDJAJA TERMOVIZEJE I SVEGA OSTALOG U LOVU NA DIVLJU SVINJU VUKA SAKALA I LISICU.... Sto se tice zakona o lovstvu dozvoljen je lov a sto se tice zakona o oruzju i municiji NIJE zabranjeno drzanje i nosenje.... Amin 
Samo 300 i 4x4
 
Kile_
 I ovo nije prica za ovu temu. Ovde je zema novi zakin o lovstvu.
Zvanicna Radna verzija predloga novog zakona je uradjena... Uskoro i u skupstini...kroz mesec dva do aprila
Samo 300 i 4x4
 
Vuki
 https://cloud.tap...122017.doc
 
Kile_
 to je to VUki,,,, nisam znao da li je bilo tajno ali sad je javno Smile
Privatizacija.., panticuu
Samo 300 i 4x4
 
AcaNik
 Оружје на црни барут нису ни поменули Sad
По овоме испада да није забрањено ловити ситну дивљач луком и стрелом ако сам добро разумео?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
SharpShooterSer
 Lov oruzjem na CB bi bio izvodljiv ako bi se promenio pravilnik o izgledu Dozvole za lov, gde se eksplicitno upisuje broj oruznog lista (a trebalo bi dodati stavku broj prijave oruzja u kategoriji C) - i ne zavaravajte se, sa danasnjim verzijama oruzja na CB, moze se lepo loviti sa takvim oruzjem, posto preciznost (oruzja) nije problem, a draz je veca
M48 - 8x57 - Redfield Revolution 3-9x40 accurange
K98 - 6.5x47 Lapua - Falcon 18+ 4-18x44
M48 - 8x57 long range - u izradi
Suhl 127 - 12 cal.
Benjamin Discovery .22, M-Rod trigger
 
AcaNik
 Дозвољен је лов луком а он је исто у категорији Ц, тако да тај детаљ не би требало да је проблем.
И потврда за категорију Ц има неки број, зар не?
Не знам да ли ће на Марсу бити нешто за лов када оду горе, али знам да ће се и ту ловити са Бретоном.
 
kolega_LOVEc
 Clan 78.
7. Zabranjeno je loviti lukom i strelom i samostrelom u otvorenim lovistima kao i u ogradjenim lovistima u kojima takav nacin lova nije predvidjen lovnom osnovom.
Vim vi repellere licet
 
kolega_LOVEc
 Imam utisak da zakon i nije menjan, osim delova oko raspodele budzeta i tokova novca, organizacije,lovnih karata i nesto malo kaznenih odredbi.
Mozda ja i ne razumem bas sve sto sam citaoHmmm
Koji su vasi utisci...?
Vim vi repellere licet
 
Leonida
 
kolega_LOVEc kaže:

Imam utisak da zakon i nije menjan, osim delova oko raspodele budzeta i tokova novca, organizacije,lovnih karata i nesto malo kaznenih odredbi.
Mozda ja i ne razumem bas sve sto sam citaoHmmm
Koji su vasi utisci...?


Kolega zaista si ovo lepo primetio, napisaću utisak iako nisam još pročitao predlog zakona detaljno. Prvo, često se u našem zakonodavstvu donose novi zakoni iako je reč o kozmetičkim izmenama ili nekim manjim promenama koje mogu da se izvrše kroz izmene i dopune postojećih zakona a ne kroz donošenje novih. Tako se samo stvara privid da smo nešto revolucionarno uradili u određenoj oblasti. Drugo, prateći zakonadvana rešenje u većini društvenih oblasti kod nas, stičem utisak da je često glavna ideja vodilja donošenja novih zakona materjalna korist uskih interesnih grupa.Treće, kopiraju se neka rešenja iz uporednog zakonodavstva bez detaljne analize da li to može da se "pelcuje" kod nas ili ne, i bez toga da se jednom zakonu da šansa da zaživi (menja se posle 5 godina nekada iz korena što je kratko vreme da se nešto uradi). Četvrto, svako ko ne laže sebe može da primeti da sve vlasti do sada kod nas zloupotrebljavnju postojeća zakonska rešenja u korist nekih svojih "povlašćenih ljudi". Postoji pravilo u pravu da je i "loš zakon-zakon " i da ga kao takvog treba poštovati. Znate, ne postoji zakon koji je perfektan i koji se ne može zloupotrebiti. Problem kod nas je taj što mi uvek vodimo računa kako da "preveslamo" sistem a ne da ga poštujemo. Neko je na forumu pomenuo u negativnom kontekstu privatizaviju. Ne, to je sjajno, ali kada pomisliš ko će sprovoditi tu privatizaciju verovatno se svakom članu foruma digne kosa na glavi. Živi bili pa videli, meni je utisak da će svaka privatizacija biti kao i u društvenim firmama (usko interesne grupe za godinu-dve tri popljačkaju sve i ostave pustoš). Dakle, ne bih da mračim ali teško da će nešto dovesti do drastičnog poboljšanja u lovstvu. Problem je samo da li ćemo stagnirati ili otići ko zna koliko koraka nazad.
 
Lala
 Cenjene kolege, moram da vas podsetim na nekoliko stvari, koje morate imati u vidu:

1. Srbijalov portal je Radnoj grupi poslao svoj predlog izmena Zakona o divljači i lovstvu, koji smo sačinili na osnovu predloga, sugestija i primedbi iznetim u forumskim diskusijama, tokom dve godine. Taj predlog je ušao u proceduru, i po mojim saznanjima jedan dobar deo naših primedbi je uvršten u radnu verziju.

2. Potpuno ste u pravu, kolege, da je akcenat izmena u radnoj verziji upravo na temu ko će kontrolisati novac a time i 'vlast' u lovstvu. Tu prednjači naš omiljeni lik, Dragan Šormaz, predsednik LSS koji bi da prigrabi što više može.

3. Ubedjen sam, i to sam i predočio nekim članovima radne grupe za izmenu ZODL, da menjanje samo ovog Zakona o divljači i lovstvu neće ništa rešiti. Pravo rešenje bi bilo popravljanje celog seta zakona koji dotiču lovstvo: Zakon o veterini, Zakon o zaštiti prirode, Zakon o dobrobiti životinja i Zakon o oružju i municiji. Svaki od ovih zakona komplikuje, otežava ili čak onemogućava normalno odvijanje i razvoj lovstva, i bez kompleksnog pristupa celom setu zakona ništa epohalno ne možemo očekivati. Naprotiv, izmenama samo Zakona o divljači i lovstvu ogoljava se činjenica da je pojedinim funkcionerima stalo isključivo do para koje se okreću u lovstvu, a da slabo pokazuju interes za divljač, lovce i lovišta. Kad pominjemo pare u lovstvu, nemojte izgubiti iz vida činjenicu da će ubrzo u Srbiju biti plasiran vrlo solidan iznos sredstava iz prepristupnih fondova EU, i da ova žurba oko zakona, ubedjen sam, u stvari predstavlja borbu za pozicije sa kojih će se troškariti iznos veći od 20 miliona evra (dobro čitate) iz IPARD fondova.

Treba biti jako oprezan, svaka reč u radnoj verziji zakona može u nekom momentu da nam se obije o glavu, ili da nekom omogući takav uticaj koji se neće moći kontrolisati kroz lovačke organizacije. Naročito treba biti oprezan sa dodeljivanjem nekom subjektu prideva NACIONALNI - taj pridev se vrlo lako u pogrešnim rukama može lepo unovčiti. Videli smo to tokom '90.-ih godina, kada su se najveće verbalne 'patriJote' na svim stranama sasvim lepo obogatili sve kunući se u dobrobit svog naroda, krsteći se sa dva ili tri prsta, ili klanjajući dženazu.

Za koji dan ću na naslovnoj strani objaviti jedan tekst posvećen upravo ovom problemu oko investicija u lovstvo. A već koji put vam ponavljam, kolege, kad god se neko od funkcionera kune u dobrobit lovstva i da radi za lovce, prvo proverite gde vam je novčanik, a zatim pratite tokove novca pa će vam brzo biti jasno da je nečije zaklinjanje za lovstvo neretko motivisano vrlo konkretnim ciframa, nama običnim ljudima teško zamislivim.

Već odavno znate da Lala nikad ne piše i ne govori bez pokrića. Otvorite četvore oči u narednim mesecima, ko šta radi, i zahtevajte informacije od vaših rukovodilaca.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Skoči na forum:
Reklame

Safari 7.3.2018.

REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Bolesti kod srneće divljači! DIVLJAČ 40 31.12.2017. 01:08
Prihrana krupne divljači DIVLJAČ 138 07.12.2017. 21:00
Prihrana sitne divljači u zimskom periodu! DIVLJAČ 366 07.12.2017. 21:00
Brojanje divljači DIVLJAČ 86 19.03.2017. 13:57
TRAIL CAM -kamere za praćenje divljači DIVLJAČ 22 02.02.2017. 18:53
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 23
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,285
Najnoviji član: Lepri

Kalendar
<< Januar 2018 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Rođendani Rođendan(i):

Poslednje vesti
Intervju direktora CIC Tamaša Margeskua
Ловци и представници Ловачког савеза Републи...
Zaštitarska ujdurma
Срећан Божић!
Trovanje divljači sve brojnije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarPodunavac
Offline
· 18.01.2018. 11:38

Нецо срећан рођендан! Rodjendan iveli 3


avatarDakiNS
OfflineAdmin
· 18.01.2018. 07:10

Očigledno su larve nekog parazita.


Katarina Ivankovic
Offline
· 17.01.2018. 18:50Katarina Ivankovic
Offline
· 17.01.2018. 18:48

Da li neko zna sta ovo moze biti? Rec je o divljoj patci, ovakva je kada sam je uredio https://photos.ap.
..B5VCqy2y93


avatarDakiNS
OfflineAdmin
· 15.01.2018. 19:09

Ima , ali postavljaš pitanja na pogrešnom mestu.


avatarVlkuVlada
Offline
· 14.01.2018. 18:46

Ima li koga ovde?


avatarVlkuVlada
Offline
· 13.01.2018. 14:32

Koja bi cena bila za karabin mini mauser 7.62×39? (Polovan) Lisica


avatarPodunavac
Offline
· 07.01.2018. 15:40

Ваистину се роди!


avatarsasaruma
Offline
· 07.01.2018. 09:02

Hristos se rodi


avatarAcaNik
Offline
· 06.01.2018. 12:45

Срећан Вам Бадњи дан!

59,575,079 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net