Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Labrador retriver


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Labrador retriver
WILD SENSE
 LABRADOR STANDARD

OPSTI IZGLED:
Snazno gradjen, kratak u slabinskom delu, vrlo pokretan. Siroka lobanja. Grudi i rebra duboki i dobro zaobljeni. Sirok i snazan u slabinskom delu i zadnjim nogama.

KARAKTERISTIKA:
Uravnotezen, veoma budan, odlicnog nosa, mekih usta, sa odusevljenjem ide u vodu, ima sposobnost prilagodjavanja u predanog pratioca.



NARAV:
Inteligentan, oprezan i poslusan. Prijateljske prirode, nikada sa znacima agresivnosti ili jasne plasljivosti

GLAVA I LOBANJA:
Siroka lobanja sa jasnim stopom, dobro modelirana bez mesnatih obraza. Vilice srednje duzine, pune snage ne spicaste.

OCI:
Srednje velicine, pokazuju inteligenciju i dobru narav. Braon ili boje lesnika, sto tamnije to bolje.

USI:
Ne velike ili teske, dobro prilaezu uz glavu, visoko i prilicno dobro unazad usadjene.

ZUBALO:
Vilice i zubi snazni sa perfektnim pravilnim i makazastim zubalom, pri cemu gornji sekutici bez medjuprostora pokriva sekutice donje vilice. Zubi postavljeni
vertikalno u vilici.

VRAT:
Suv, jak, pun snage prelazi u dobro postavljene plecke.

TELO:
Grudi dobre sirine i dubine, jako zaobljena, bacvasta rebra, ravna gornja linija. Siroke kratke i snazne slabine.

SAPE:
Okrugle, kompaktne sa dobro izrazenim jastucicima.

REP:
Veoma debeo u korenu, ravnomerno se suzava ka vrhu, srednje duzine, bez zastavica, ipak odlakan celom duzinom, kratkom, debelom i gustom dlakom, koja ga cini okruglim. Pomera ga radosno, ipak ne treba da bude nosen iznad ledja.

KRETANJE:
Slobodno osvaja prostor, pri tome prednje i zadnje noge su ravne i paralelne.

DLAKA:
Kratka, gusta, ne talasasta, bez zastava. Prilicno ostra poddlaka, odoleva losem vremenu.

BOJA:
Jednobojno crna, zuta ili cokoladno braon. Zuta je od svetlije krem boje do lisicje crvene. Cokoladna moze varirati od svijetlije do tamne cokoladno braon boje. Bilo koja druga boja ili kombinacija boja vodi diskvalifikaciji. Prihvatljiva je mala bela fleka na grudima.


VISINA:
Idealna visina grebena:
--muzjaci 56-57cm
--zenke 54-56cm

TESTISI:
Muzjaci trebaju da imaju dva normalno razvijena testisa, potpuno spustena u skrotum.






--------------------------------------------------------------------------------

Zivotni vijek: 12-14 godina

Tipicni zdravstveni problemi: Labrador su generalno zdrava rasa. Cesci zdravstveni problemi koji se javljaju kod njih su displasia, katarakta, atropia i epilepsija.



Labradori su pocetno uzgajani da bi pomagali lovcima pri lovu ptica na vodi. Labrador jos i danas sluzi tome. Danas se jos koriste kao pomoc policiji pri otkrivanju droge, osmatraci, lovacki psi, terapeutski psi. Danas se po nekada javljaju sporovi, narocito u US izmedju vlasnika labradora koji se uzgajaju za izlozbe i onih koji ih uzgajaju kao lovacke pse. Jedni kazu da je labrador potpuno izgubio na karakteru, a drugi na izgledu... Medjutim, prosjecan vlasnik danas ce labradora imati za kucnog ljubimca, te ga ove price vjerovatno manje interesuju Smile.


Ovi psi uce jako brzo ukoliko su u povoljnoj okolini. To je rasa za koju se preporucuje da sa vlasnikom prodje skolice za pse zbog svog vrlo zivog karaktera. Odlican je kao porodicni pas i sa svojim vlasnicima moze ucestvovati u jako mnogo aktivnosti i igara. Dobro istreniran i socijaliziran pas je jako njezan prema djeci i starijim osobama. On nikada ne bi trebao biti agresivan, te nije pogodan za psa cuvara, no zato jeste za psa osmatraca. Oni ce lajati da bi upozorili na dolazak stranaca. Dosta labradora je medjutim izuzetno srecno i prijateljski raspolozeno kada je u bilo kojem ljudskom drustvu, pa makar ot bili i stranci Smile. Najsrecniji su kada su ukljuceni u svakodnevne aktivnosti. Ovo je aktivna rasa puna energije, pa stoga zahtijeva i aktivnog vlasnika Smile. Dosada i usamljenost moze kod njega prouzrokovati probleme u ponasanju. Crte karaktera i nivo aktivnosti ipak ce zavisiti od psa do psa i od genetike, treninga, socijalizacije, brige koju svakodnevno prima...


Pravi labrador potpuno je neagresivan u odnosu na ljude i druge zivotinje i srecan da zadovolji covjeka.To je i glavna karakteristika ove rase. Labrador ima tako mnogo toga sto privlaci ljude Smile... neagresivnost, inteligenciju, sposobnost prilagodjavanja, sto ga cini gotovo idealnim psom. Izuzetno dobro se slaze sa djecom, te se i preporucuje za porodice koje imaju cak i malu djecu. No i pored velikog strpljenja koji prosjecan labrador ima sa djecom, nikada ne ostavljajte jako malo dijete i psa na samo.


Labrador je danas jako popularna rasa psa, te to neumitno dovodi i do negativnih posljedica po rasu. Vrsi se "hiperprodukcija" mladuncadi radi zarade, jer je to jednostavno uslovljeno trzistem i neodgovorni uzgajivaci vide tu psa kao robu. Ne paze vise na genetske karakteristike jedinki koje uvode u uzgoj, te se sve vise pojavljuju predstavnici rase sa izrazenom agresivnoscu, displasiom kukova i drugim negativnim crtama do kojih ne bi dolazilo pri pazljivom uzgoju. JOS JEDNOM da ponovim ovdje, uvijek uzimajte psa od odgovornog uzgajivaca. Taj pas ce vas kostati mnogo manje, ukoliko dodate cijeni i veterinarse troskove... Na dlaci labradora postoji vodootporno ulje koje ga stiti, te provjerite prvo da li ste mozda alergicni na njega. Nemojte cekati da vam pas udje u dom da biste postali toga svjesni, te onda zapali u paniku sta sa psom!



Labrador jako voli vodu i aktivnosti na otvorenom. Ne voli biti usamljen i svojim lajanjem moze postati prava nocna mora ukoliko ga zanemarujete. Jako je inteligentan i uvijek spreman na ucenje. Pazite posebno na njegove kilograme, jer ima izrazitu sklonost gojenju zbog apetita Smile.
 
WILD SENSE
 Moji Labradori i ja!
i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/18102009010.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/Picture0291.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/291120090121-1.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/Picture0491.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/Picture0491.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/kj0bwfud.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/Photo40_402.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/IMG_01141.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/DSCN03121.jpg

Eto toliko za sada!Ovo je samo delic fotografija a ostale cu da postavljam "malo po malo"!
 
Lala
 U mojoj grupi jedan kolega lovi sa labradorom, moram da priznam da ima strašan nos taj pas! I da je fenomenalan aporter! Ima samo jednu manu: nije NKD Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
WILD SENSE
 Mozda se vremenom ispostavi da mu je to u stvari "dobra osobina"!!ha,ha,ha,
 
Cvele
 Hahahaha.... Eh Lalo, Lalo, samo NKD pa NKD Shock Grin i ja sam ljubitelj NOD-ova ali postujem i druge rase ;) 
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Lala
 Poštujem i ja sve rase, naravno, a naročito one sa kraćom dlakom Grin
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Boban
 Zorane ,Labradori su ti prelepi svaka cast.
 
Lovac sa NLT-om
 Lepi psi....kod mene ih nema...vecinom Nemci, bretoni, poInteri, seteri.....i civave ........
Samo NLT..... B)
 
Cvele
 ,,civave'' ?! Jel me ti to zezas ? $aAa Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Lovac sa NLT-om
 Jel si ih probao u lovu...dobro su Smile
Samo NLT..... B)
 
Lala
 Čivave su odlični aporteri! Naročito dobro nose zeca Smeko
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
dalibor
 Prelepi su Zorane i ja imam jednog muzijaka, ja ga vodim samo na patke, isao je nesto malo na fazane. Inace sta lovis sa njima? izuzetno su ipametni psi.
Hunting is a passion! Pas
 
WILD SENSE
 Lovim sa njima prepelicu,fazana,zeca a patke i guske narocito!!!Pametni kao sto kazes,smireni,strasan nos,otporni na ekstremne hladnoce...Iz Grocke sam i kod nas su tereni veoma teski bio mi je potreban pas koji blizu radi pretragu terena i lagano,trkaci mi nisu odgovarali.I Labrador me bas zadovoljio.
 
dalibor
 Reci mi kako si sa njima marku odradio ? da li bilo potrebno puno rada sa njima?Pas
Hunting is a passion! Pas
 
canis aureus
 

Lovac sa NLT-om kaže:
Jel si ih probao u lovu...dobro su Smile


Dobro nego šta!
Još ako je na žaru ili na ražnjiću uz ljutu papričicu, crni luk, paradajz...Ukusno
(ili sam bio preterano gladan!?Smeko)
Smeko

zorane svaka čast za pse! Pogotovo što si pronašao rasu koja ti najviše odgovara za vrstu lova, teren...
Kakvi su za marku?(naročito prepelice)
 
WILD SENSE
 Predpostavljam da me nisi pitao iz radoznalosti?!Moji labradori nemarkiraju ali sekundiraju itekako!Amerikanci su ih kroz obuku osposobili da markiraju...Na prepelicama je glava dole,uzvrte se , bang,bang i aport.Eto to je to sto se tice prepelice!!!
 
Cvele
 Zorane, samo jedan bang! Grin
srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
canis aureus
 Pitao sam baš iz radoznalosti jer znam da su odlični aporteri, da su veoma inteligentni, poslušni, da su otporni na vremenske uslove, da obožavaju vodu, da im je nos odličan(koriste se u službene svrhe za otkrivanje narkotika, eksplozivnih materija...) i da ih neki lovci uspešno koriste kao krvoslednike, da su blage naravi ... a za markiranje stvarno nisam čuo da rade! Spadaju u drugu vrstu pasa od onih što markiraju!?
Jedna su mi od omiljenih rasa i nisam imao prilike da ih vidim u lovu!, pa me interesuje sve u vezi njih pogotovo u lovu!
Verujem da ti odlično znaš kada ti je divljač ispred psa, u blizini... po ponašanju psa pa to možeš da koristiš kao "marku"!

Inače predivno izgledaju, na tvojim slikama, ovako u raduB)B)
 
WILD SENSE
 

canisaureus kaže:
Pitao sam baš iz radoznalosti jer znam da su odlični aporteri, da su veoma inteligentni, poslušni, da su otporni na vremenske uslove, da obožavaju vodu, da im je nos odličan(koriste se u službene svrhe za otkrivanje narkotika, eksplozivnih materija...) i da ih neki lovci uspešno koriste kao krvoslednike, da su blage naravi ... a za markiranje stvarno nisam čuo da rade! Spadaju u drugu vrstu pasa od onih što markiraju!?
Jedna su mi od omiljenih rasa i nisam imao prilike da ih vidim u lovu!, pa me interesuje sve u vezi njih pogotovo u lovu!
Verujem da ti odlično znaš kada ti je divljač ispred psa, u blizini... po ponašanju psa pa to možeš da koristiš kao "marku"!

Inače predivno izgledaju, na tvojim slikama, ovako u raduB)B)


Izvini pogresno sam te razumeo!!Ja sa njima lovim i takmicim se nekih 6-7 godina i prezadovoljan sam.Evo neka slika!
i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/xmgxi64f.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/Photo15_15A2.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/MONITA2.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/IMG_02042.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/IMG_02092.jpg
 
WILD SENSE
 Idemo dalje sa mojim psima!!Imate cast da vidite po meni veoma perspektivnog mladog cokoladnog muzjaka Southern Star Trovatore-Toni!!!!
i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/DSCN03021.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/DSCN02551.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/DSCN09651.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/DSCN09701.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/DSCN12041.jpg i881.photobucket.com/albums/ac13/ZoranZivojinovic/DSCN14961.jpg
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,298,734 posete www.srbijalov.com