Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovački karabin


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovački karabin
Podunavac
 Hvala kolega. Za sada sve ostaje kako jeste. A iskreno sada mi i ne smetaju toliko neke stvari kada sam je detaljno pregledao. Jedino municiju menjam za PPU SP 5,8 grama.
Tri prsta 2Kolce
 
lakistrike95
 Cestitke srbijalov
 
hercegovac
 Čestitam na prinovi. Želim da te dobro služi.
 
dzudzubajac
 Čestitke i da je što pre krstiš u lovištu
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
Podunavac
 Hvala svima na čestitkama. Danas krenem da probam pušku pa za svaki slučaj uzmem da proverim montažu. Od 8 šarafa na prstenima 2 totalno otpuštena, a 6 nedovoljno dotegnuta. Pritegnem i odem u atar. Pogotci podbacuju 6-7 cm i 3-4 cm udesno. Trećim metkom kao da sam pucao sačmaricom, ceo kanister izrešetan. Pojma nemam šta se desilo. Četvrtim upucana optika. Putem nazad odstrelim jednu vranu.
Tri prsta 2Kolce
 
Tomash
 Pa dobro...to je tako dok probavaš i dovodiš gde želiš da ti bude grupa.
Svako upucavanje obično izgleda kao patron PP dok ne dovedeš grupu gde želiš.

Još kada probaš par različitih vrsta zrna i nađeš šta naviše leži tvojoj cevki....vrane ćeš verovatno gađati u oko...
Na taj karabin se još niko na celom world wide web-u nije požalio (a i uopšteno, niko nikada)....plus, kod tebe optika nije neka no-name, već prava krštena proverena Smile

A ti si pogodio vranu na nekoj strnjici, detelini i slično....? Jesi li ti lud?(ne mislim na pucanje, nego jesi li ti svestan da si preko optike na bilo kojoj daljini upucao vranu- jako malu zahebancijuu koja se jedino sačmarom dobija????) Svaka čast na mirnoj ruci, ali i do kompleta je...džabe mirna ruka u kojoj ti je rasipač!

Svaki karabin ima dve Nule, jedna kada se sretne sa linijom optike u penjanju, a druga je kada je u padu.
A ti si pucao u cilj veličine malo većeg goluba....i dobio ga na nekoj (bilo kojoj) daljini, pa to je sjajno!

I usput, ČESTITKE ZA ODSTREL, jedan predator manje Smile
 
Podunavac
 Hvala druže. Ali mislim da je vrana sasvim solidna meta za pucanje preko optike. Pucao sam je na na oranju. Daljina nekih 100-njak metara. A kada sam rekao da je trećim metkom ceo kanister izbušen, nisam mislio zbog rasipanja pogodaka. Nego se nešta desilo sa zrnom koje se raspalo i napravilo 10-ak rupa različitog promera. Verovatno je iza kanistera bila neka cigla ili kamen, pa se zrno raspalo i rikošeti izbušili kanister, jer ispred njega nije bilo nikakve prepreke. Imam i slike. Ali mi monitor na popravku pa pišem preko mobilnog. Postaviću sliku kad sastavim kompjuter.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 Evo i slika kao što sam rekao. Prva dva metka se vide dole u donjem delu kanistera. Prvi skroz desno, a drugi dobar po pravcu nakon pomeranja končanice. Podižem končanicu za 10 klikova i pucam treći metak. Kanister pada. Kada ga je drugar podigao on izrešetan kao sačmom. Mislim da je pogodak bio ispod kruga. Podižem za još 7 klikova i dobijam pogodak po pravcu par cantimetara iznad kruga.
Tri prsta 2Kolce
 
Planinko011
 Sto ti je PPU inovacija, ne moras da kupujes kombinovanu, karabinom volj na DS voj na fazan Dragoljupe
 
Podunavac
 Nije u pitanju PPU municija, nego Geco. Sa puškom sam dobio 10 metaka. Ali planiram da koristim PPU SP 5,8 grama.
Podunavac priložio:
1_195.jpg

Tri prsta 2Kolce
 
canis aureus
 Podunavac valjda bi vid'o kamen ili ciglu iza kanistera!?!
... može da se desi da je taj kamen ili cigla koji su bili iza kanistera baš bio pod tim uglom da se raspadnuta košuljica vrati ali morali su biti vrlo blizu i ili u visini pogotka ili višlje da bi bio taj ugao da se vrati ... ALI morao bi se videti pogodak kuda je zrno prošlo dok je bilo još cJelo tj dok je prolazilo kroz kanister ... i na kraju, ostaje pitanje snage th gelera koju su uspeli da probiju i jednu i drugu stranu kanistera; obično bi ostali unutar kanistera pošto bi probili samo jednu stranu Hmmm
Opet Hmmm , nešto ne verujem da bi se zrno, pa bilo ono i RWSov produkt( Oi ) , raspalo na putu do cilja u toliko sitnih gelera! Koristio sam to zrno u istom kalibru i NIKADA mi se tako nešto nije desilo!!, da bi moglo da se kaže "ne znam šta se desilo sa zrnom" ...
Viđao sam slična "dešavanja" ali ovo mi najviše liči na podbačaj prilikom gađanja gde je zrno pogodilo pre mete/kanistera, koja je postavljena nisko tj na zemlji, i gde se zrno tom prilikom raspalo i u više komada stiglo do mete Confused
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim
 
Podunavac
 Canise pojma nemam šta se desilo. A nisam ja nameštao kanister nego drugar. Ja sam stajao kod kola i pucao sa krova, a on je svaki put išao do kanistera. Ne bi trebalo da bude podbačaj, jer sam za taj treći metak već pomerio končanicu po visini. Posle njega sam pomerio još 4 klika i dobio onaj zadnji pogodak iznad obeleženog kruga. Confused
Tri prsta 2Kolce
 
givan
 Pošto sam u fazi nabavke karabina,imam nekoliko nedoumica.
Prvo ,oko izbora karabina,vrtim se oko Zbrojevke,Bergare,ili Sabatija,ili mozda polovne zastave.To je prva moja dilema,a shvatice te o kojoj sumi raspolazem za nabavku,jer za vise ,jbg. Srbija.
E,druga dilema,kalibar.Procitao sam dosta iskustava,i sam sam video na terenu.Na kraju sam dosao do zakljucka(a vi me ispravite) da bi mi kalibar 7x64 ili 270w,ispunili moje zahteve.A to je da lovim srnecu divljac i divlje svinje,teren brdsko planinski..
Imao sam prilike da vidim ulovljene srndace sa kalibrom 30-06,i to je po meni bio horor, a za ds respekt.
Izbegavam da upotrebim rec univerzalan karabin ili kalibar da nebi otisli u off topic,ali bi voleo da cujem vasa misljenja.
 
dzudzubajac
 Sa .270w ne mozes pucati svinje, zqkon trazi zrno od min 7mm.

Licno mislim da je taj kalibar odlican i dovoljan za svinju, ali dzaba kad ne mogu da ti pisu dozvolu na .270
Eto izbor ispao laksi Smile
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
dzudzubajac
 Stariji i mudriji kolega me ispravio, kaže da može .270w na svinje pošto piše

"Zabranjeno je loviti:

1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;"

Zrno na .270w je .277 inča tj nešto preko 7mm
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
Planinko011
 Sve to pije vode a ipak za DS i recimo jelensku divljac bi valjalo malo rezerve u energiji jer se ne lovi uvek sa ceke i u dobrim meteouslovima pa da natenane birkamo da li cemo vrat, plecku, pluca....
Sto se tice stete na divljaci steta je uvek brutalna kad utrefite u kost pa izadje na meso (pogodak u plecku) bilo da se radi o .270, 7x64, 30-06.
Jedino mislim da po misljenju dosta njih 8x57 ili vam "seljadin" po naski ne steti meso ama ic, vec vise pravi dekorativnu rupicu u mesuSmileSmileSmile
 
Podunavac
 Kolega Givan moja ti je preporuka da kupiš Zbrojovku. Jeftinija je od Bergare, a Sabatti me baš nešta nije impresionirao. Ja imam Zbrojovku Brno 550 lux i veoma sam zadovoljan sa njom. Za te pare odlična puška. A Zastavu ako planiraš da kupiš onda gledaj neku proizvedenu između 1980. i 1990. godine.
Što se tiče kalibra ja bi ti ipak preporučio 30-06 Spr. (ili 308 Win.) Kao što reče kolega Planinko svaki pravi štetu kad pogodi u kost, a šteta zavisi i od izbora zrna. Kalibar 30-06 Spr. ima dovoljno energije za odstrel DS, dobru putanju i odličan izbor municije. A ako pucaš na distancama ispod 200 m razmisli i o 8x57 IS. Uvek je bolje lakšu divljač (srneću) loviti većim i težim kalibrom, nego težu divljač (DS i jelensku) manjim i lakšim kalibrom.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 

dzudzubajac kaže:

Stariji i mudriji kolega me ispravio, kaže da može .270w na svinje pošto piše

"Zabranjeno je loviti:

1) jelena evropskog i divlju svinju, osim podmlatka ovih vrsta, lovačkom municijom kalibra ispod 7 mm i težinom zrna lakšim od 9,0 g;"

Zrno na .270w je .277 inča tj nešto preko 7mm



Ne bi da ulazim u polemiku da li je kalibar 270 Win. dozvoljen za odstrel DS u Srbiji, ali mu je kalibar 6,9 mm. Definicija kalibra je promer cevi između dva polja. A ne promer zrna. Realno kalibar 270 Win. ima dovoljno kinetičke energije za odstrel DS, ali pošto je zakon prilično nedorečen i konfuzan svakako može da se tumači.
Tri prsta 2Kolce
 
kolega_LOVEc
 Smesno je a i strasno koliko je ta fantomska mera od 7mm "necega" zadaje glavobolje ljudima, i nikom nije palo na pamet da promeni nesto.
A posteno bi bilo ne zadavati muke ljudima koji zele da love sa .270, nisu nase svinje ni tvrdje ni ekstremno krupnije od svojih rodjaka po svetu. A ko zeli da cepidlaci, sa punim pravom i zakonski ispravno, mora sebi priznati da i evropski 7mm ima 6.98 izmedju polja. Tako u lovu DS nema mesta ni za 7x64 i 7x57, a dvostruki arsini su samo stvaranje zle krvi medju ljudima.
U svemu ovome, ko zeli sedmicu u "punoj" meri "morace" da se zadovolji americkim, nihovo polje je po zakonu 7.04mm taman koliko zleb na .270 .
Vim vi repellere licet
 
kolega_LOVEc
 Tesko je birati "kalibar" svog oruzja, a pri tom zadovoljiti sve zelje, zahteve i afinitete koje imamo.Od osobe do osobe nekad je dovoljna jedna cev a nekda i 10 je malo.Zato su saveti pomalo nezahvalna stvar.
Mozda je dobra stvar napraviti tabelu kalibara i zadataka koje treba da ispune i tako eliminisati one koji ne ispunjavaju kriterijume.
Npr. kalibar vs lovna daljina, terminalna balistika, dostupnost municije,
cena, divljac, zakonske regulative,trzaj, ...itd...
Uglavnom onaj ko drzi oruzje mora da odradi svoj deo posla, a vecina kalibara ce odraditi svoje, tj. usmrtiti metu.
Vim vi repellere licet
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 212 11.02.2024. 16:15
Poluautomatski karabin KARABINI 562 30.01.2024. 18:07
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 873 28.10.2023. 20:17
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Marlin lovački karabini KARABINI 66 26.01.2023. 22:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,209,280 posete www.srbijalov.com