Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: PAP M59/66


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
PAP M59/66
Boban
 Jastreb,josuvek ga nisi prodao.
 
Podunavac
 [quote]haram kaže:
Otisli smo daleko od teme.Ja sam obecao da cu poslije odmora znati nesto vise o preradjenoj PAP-ovki (vratiti se par postova nazad) pa evo da vam ukratko kazem sta je uradjeno.Na zatvaracu je uradjeno celo za dance od novog metka 308 Win. Smanjena je rupa za prolaz gasova u komoru i dobiveno je meko i sigurno repetiranje.Promijenjena je kocnica i pretvorena u dugme i stavljen je drugi spremnik da ne strsi preko drvenice sto se po meni nije moralo raditi al eto kad covjek ima vremena i radi u vlastitoj reziji, pa neka.

Sve je ovde objašnjeno ali meni nije jasna samo jedna stvar. Kako je rešen problem sa dužinom sanduka puške? Kod oružja u kalibru 308 Win. je duži sanduk nego kod onoga u kalibru 7,62x39. Dužina celog metka 308 Win. je 71,12 mm a dužina 7,62x39 je 56,00 mm. Dali je moguće da PAP ima toliko nepotrebno dugačak sanduk da može prihvatiti municiju 308 Win. bez prepravke?
 
Joe the hunter
 Sve se da prepraviti ,jedino mi nije jasno kako moze da se na postojecu cev papovke moze razbusiti leziste metka 308 win kad to nisu isti kalibri.Naime kalibar 308 kako mu ime kaze ima diametar .308 (7,85mm) a Ruski 7,62 je diametar .311 (7,92) to je razlika u minusu za 7 stotih od milimetra pa se pitam koliko bi zrno 308 win ispaljen iz cevi busene za Ruski 7,62 imao rasturanje.Ovakvu laicku glupost nisam odavno cuo. Dobar pogled.
 
Podunavac
 [quote]270 kaže:
Kasno sam se uključio u raspravu jer sam novi član a kako sam navedenu prerađenu papovku imao u rukama osećam se dužnim da neka saznanja o njoj ovde prenesem. Konverzija vojne papovke u lovački karabin kalibra 308 kao ideja nastala je u "Tehničko Remontnom Zavodu" Čačak negde 1997. godine i tada je urađeno nekoliko primeraka sa namerom da ovaj lovački karabin uđe u serijsku proizvodnju jer je zavod imao veliku količinu kako papovki tako i novih delova za njih (cevi, sanduka, zatvarača...). Da li zbog onog nesretnog bombardovanja 1999 god. kada je veliki deo zavoda uništen ili zbog nemogućnosti da pribave potrebne saglasnosti i odobrenja, proizvodnja ovih karabina nikada nije zaživela. Sama prerada se sastojala u sledećem:
1 Ležište standardne cevi papovke kalibra 7,62x39 produbljeno je i prošireno za kalibar 308 (7,62x51) čime je dobijena cev sa 4 žljeba koraka uvijanja 240mm (9,5 inch) koji u ovom kalibru dobro stabilizuje zrna raspona težine od 11 do 13 grama.
2 Zbog jačeg barutnog punjenja kalibra 308 i veće količine barutnih gasova izmenjen je otvor na gasnom cilindru, odnosno isti je sužen tako da na klip deluje ista kolićina gasova kao kod 7,62x39.
3 Čelo zatvarača je glodanjem prilagođeno za veličinu dna čaure kalibra 308.
4 Umesto fiksnog konstruisan je nov odvojiv okvir kapaciteta 5 metaka i dimenzijama prilagođen kalibru 308.
Ovo su glavne prepravke a ostalo je šminka( Lovački orahov kundak, umesto vojnih lovački nišani, sa puske uklonjena nepotrebna vojna oprema kao sto je tromblonski nastavak, bajonet sa mehanizmom za sklapanje...)
Za montazu optike na levoj strani sanduka bila je integrisana šina za bočnu montažu, slično snajperskoj pušci M 76.
Koliko mi je poznato puška je u fazi ispitivanja odlično funkcionisala i imala dobru preciznost.
Puška je imala solidan izgled i balans a njena glavna prednost je trebala da bude cena koja bi bila tek nesto veća od cene Zastavinog karabina M 70 što bi je mnogim lovcima učinilo dostupnom kao oružije za lov pogonom ili kao jedini univerzalni karabin. Ali kao što rekoh proizvodnja nikada nije zaživele a mali broj ovako prerađenih pušaka našao se kod naših lovaca koji su preko raznih veza uspeli da ih u zavodu nabave ili prerade svoje papovke.





Ovde je objašnjen postupak promene kalibra, premda ni meni nije jasno kako je to izvedeno. Ležište je trebalo produžiti za 12 mm, a ni širina čaure nije ista. Širina čaure metka 308 Win. kod vrata je 11,53 mm a kod danceta 11,96 mm. Širina čaure 7,62x39 kod vrata je 10,07 mm a kod danceta 11,35 mm. Teško da je moguće prepraviti kalibar bez izmene cele cevi.
 
Podunavac
 Zastava pravi automatsku pušku u kalibru 7,62x51 Nato M77 B1, koja je uvećana verzija M70 B1 u kalibru 7,62x39. Ovde ću navesti neke mere radi usporedbe.

M77 B1 7,62x51
- korak uvijanja cevi 240 mm
- broj žlebova 6
- dužina puške 990 mm
- dužina cevi 500 mm
- težina puške 4,24 kg

M70 B1 7,62x39
- korak uvijanja cevi 240 mm
- broj žlebova 4
- dužina puške 900 mm
- dužina cevi 415 mm
- težina puške 4,27 kg

Nekoliko bitnih razlika je odmah vidljivo:
- iako je korak uvijanja isti imaju različit broj žlebova
- ako oduzmemo dužine cevi dobijemo različite dužine sanduka (razlika 5 mm)
- M 70 iako kraća i sa kraćom cevi teža je za 30 grama

Zastava definitivno nije prepravljala cevi nego je napravila posve novu cev u kalibru 7,62x51. Prema ovome svemu ja i dalje sumnjam da je moguće izvesti prepravku PAP-ovke u kalibar 308 Win. bez izmene kompletne cevi. A i uz izmenu cevi ostaju i dalje pitanja zatvarača i njegove povratne opruge, gasne komore i klipa, dužine sanduka i dužine okvira za municiju.
 
petar
 [xhide]Raspitivao sam se o ovoj prepravci kalibara kod mog puskara...rekao mi je da je to kod nas ''skuplja pita od tepsije'' i da ne vredi raditi. I rekao mi je da on, kao legalan puskar nema po zakonu pravo da radi takve intervencije na oruzju i da je jako komplikovano menjati oruzani list zbog promene kalibra karabina, a samim tim i vadjenje nabavke za municiju...i takodje je spomenuo da se mora menjati i cela cev...Confused [/xhide]
Just like old times!
 
270
 Ne vidim nikakav problem da se ležište manjeg kalibra 7,62x39 razbuši odnosno produbi i proširi za veći kalibar 308W!
Dužina hoda zatvarača je kod PAP dovoljna za uspešno uvođenje 308W uz prepravke magacina jer na sreću kod originalnog kalibra ima dosta veći hod od minimalno potrebnog!
Unutrašnja geometrija cevi kod ove prepravke nije baš idealna za 308W ali ne radi se o ekstra preciznoj snajperskoj pušci već o oružiju namenjenom za lov pogonom! Rusko bušenje je u delu žljeba nešto šire (ne bi valjalo da je obrnuto) pa nema nikakve opasnosti. Inače nije ništa neobično kod ručnog punjenja pa i po nekog fabričkog da se za ruske kalibre npr 7,62x54R umesto zrna .311 koriste zrna .308 i .309 i da to kod nekih karabina čak povoljno utiče na preciznost!!! Od vlasnika a i od stručnjaka u RTZ Čačak sam čuo da preciznost ovako prepravljenih PAP ne zaostaje za originalnim kalibrom!
Zamena cevi originalnom za 308W je svakako bolje rešenje ali cilj je bio iskoristiti velike zalihe originalnih delova PAP i na taj način dobiti lovački karabin po niskoj ceni!
Ovako prepravljenu pušku sam imao u rukama i navedene prepravke su moguće i rađene su, bar u RTZ Čačak koji je tada bio ozbiljna i opremljena fabrika! Koliko je to moguće u uslovima puškarske radionice ne znam ali znajući opremljenost naših puškara čak i naj osnovnijim alatom ne verujem da to mogu izvesti više od 1-2 puškarske radionice u zemlji!
Zakonski izmenu kalibra u oružanom listu nije moguće izvesti bez zamene cevi! Oni koji su prepravljali svoje PAP uzimali su odobrenje za zamenu cevi gde su im u RTZ ugrađivane nove u kalibar 308W već prepravljene cevi originalne PAP i naravno vršene su ostale izmene da bi funkcionisale u ovom kalibru, a nakon toga, uz od strane fabrike popunjeno i overeno odobrenje o ugradnji nove cevi u drugom kalibru je sledila promena kalibra u oružanom listu!
 
slavisa1205
 

haram kaže:
Jastreb, neznam tocno koliko kosta prerada u 308 Win. ali nebi trebalo da bude vise od 250-300 Euro ako covjek ima svoju PAP-ovku. Ako procitas par postova unazad vidjet ces kako se to zakonski regulise (barem kod mene je tako) a sto se tice bezbijednosti kao i kod svakog drugog oruzja.
Ako si mislio na moju PAP-ovku da je lijepa hvala ti Sniper Hunter i moram ponovo postaviti sliku jer je moderator vjerovatno greskom izbrisao. Ova je ostala u svom kalibru 7.62x39.
i56.tinypic.com/1o3r75.jpg


Ekstra, ekstra.
Kako si fiksirao prednji nisan?

Moja papovka je nekad izgledala ovako
i45.tinypic.com/2j2vmv7.jpg

A sad
i54.tinypic.com/11m9phi.jpg

Pocetkom jula sam iz usa porucio montazu i optiku za nju.
i51.tinypic.com/29220xg.jpg
i55.tinypic.com/21eyjde.jpg


Slike papovke u kalibru 223 (cevod ar15)

i53.tinypic.com/2v2joz8.jpg
i52.tinypic.com/2jewgmp.jpg
i55.tinypic.com/f3aumr.jpg
Sa ovom izmenom pap vise nije poluatomat.
 
slavisa1205
 Stigla roba. Poslali mi drugu montazu ali i ona je ok. Uskoro upucavanje pa slike
 
petar
 [xhide]Bice interesantno videti kolega...Hmmm[/xhide]
Just like old times!
 
Ghost Hunter
 Mislim da se adekvatnom preradom pap puske moze dobiti lep polu-automatski karabin!Narucito je pogodna za mlade lovce-pocetnike koji nisu u stanju da izdvoje veca novcana sredstva za kupovinu nove puske!
 
Podunavac
 Za lov koje divljači i na kojim daljinama?
Tri prsta 2Kolce
 
slavisa1205
 

petar kaže:
[xhide]Bice interesantno videti kolega...Hmmm[/xhide]



Sestra otisla na more i odnela aparat. Dolazi sutra pa ce biti slike.

Imam jedan probmlemcic.

Posle postavljanja optike poceo sam sa upucavanjem laserom i primjetio da je optika ustvari nosac naget prema napred u odnosu na cijev.
Upucam sa laserom na 10 m. Probam na 30-40 m i laser mi stoji cenat iznad sredine krsta. Na 100 m nisam ni pokusavao.
Moram malo ostrugati zadnji prsten da bi to doveo u ravan sa osom cijevi ili da poduplam trakicom prednji prsten. Sta mislite da li je to pametno.Imali li ko kakav predlog?
 
Sniper Hunter
 Kolega normalno je da ti je montaza nagnuta malo napred to je dobro zbog dobijanja klikova na optici za sto vece daljine da bi mogao da podizes ,a probaj da resis podloskama mada ja mislim da je sve u redu i da ne treba da nista diras laser je laser probaj ti sa metkom to ce najbolje da ti pokaze, ko ti garantuje da laser radi ispravno, da je bas u osi sa cevi, laser je samo da dovedes priblizno i da ustedis 2-3 metka upucaj sa pravom municijom garant radi ako ti je optika ispravna
 
slavisa1205
 Optika je nova.
Iako se ne razumijem bas nesto to mi je veliko odstupanje. Laser je ok jer sam prije nekoliko dana upucavao svoj karabin, prvo njim pa onda pucanje u papir i skoro da su se poklopili.
Sta mislis da ga ustelim na 100m i onda odokativno gadjam na krace i duze daljine?

Nisam mislio nista raditi na nosacu dok ne isprobam kako se ponasa na meti, a proba ce biti u nedelju.
 
Sniper Hunter
 Jesi proverio saosnost prstenova na montazi? da nemas uvijanje torziju i napone u montazi ,to ce vise da ti smeta pri upucavanju nego bilo sta , prstenje mora da nalega svom povrsinom na tubus optike i da ravnomerno steze optiku ne smeju da budu van ose pogotovu na ovoj montaz isa slike tvoje na to obrati paznju , ima alat za obradu unutrasnjih povrsina prstenova na optici tako da budu u osi
i55.tinypic.com/2rn8mbl.jpg
ovo je za proveru a ovo za obradu
i55.tinypic.com/2j17i9c.jpg
 
kelt
 sniper jel ovo tvoj alat za doterivanje montaze ili si slikao kod nekog puskara
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
 
Sniper Hunter
 

kelt kaže:
sniper jel ovo tvoj alat za doterivanje montaze ili si slikao kod nekog puskara

Tudje ne diram svoje ne dam !Grin
Moje kelt B)
 
kelt
 pa ovo nema ni pola puskara u srbiji ej bre pa ti si i majstor mozes i da ugradjujes cevke po kucamaROFLGrinSmeko
Mi necemo reci gde praznina zveci
Kao klepka suplja,
Mi hocemo dela velikih bez reci-
Zuljeva i znoja, stradanja i vere,
Pelina iz cije zuci pcela bere
i med slatki skuplja.
A. Santic
http://www.youtube.com/watch?v=pDIl8R...re=related
 
Sniper Hunter
 JBG sam svoj majstor kad sam video sta pojedini majstori rade Grin
kupis alat i polako ucis se samConfused ponesi kad dodjes da nesto upucamo ako ti nije upucana optika cas poslaGrin
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,227,346 posete www.srbijalov.com