Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Kugla


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Kugla
Podunavac
 

Pecha kaže:

Moze li mi neko reci ko je testirao kuglu u obliku dijabole, odnosno sa slike, koliko je precizna na 50-60m i koliko pada ?
Ovo je nova municija za mene, a i od skoro se pravi. Celik je u pitanju i moze da se puca iz svih cokova ali kazu da je najprecizniji iz punog coka.

Reklamiraju da imaju bolji veci domet i preciznije su. Bas me zanima da li stvarno ovakav oblik kugle moze da ima bolju balistiku od npr. legendarnog brenneke zrna - zasiljen i koji se vrti se oko svoje ose pri letenju kroz vazduh.



Ovaj projektil zbog manje mase verovatno ima veću početnu brzinu od standardnog Brennneke jedinačnog projektila. Ali manja masa znači i manju energiju (kod istih početnih brzina) i brže opadanje brzine. Još nije pronađen materijal koji može da zameni olovo.
Kolega Brenneke projektil se ne vrti oko svoje ose prilikom leta kroz vazduh. To ne može ni jedan projektil ispaljen iz glatke cevi bez obzira na njegovu konstrukciju. Zato i postoje rifled slug cevi, tj. olučene cevi za jedinačna zrna koja se pakuju u lovački patron.
Moj ti je savet da se ipak držiš proverene Brenneke kugle, a ako bi hteo nešta preciznije i efikasnije na veće daljine onda kupi Sauvestre.
Tri prsta 2Kolce
 
Pecha
 Hvala Podunavac na detaljnom odgovoru. Znaci oni kosi zlebovi sluze za stabilizaciju leta ? Meni je bilo logicno jer stoje ukuso pa da se okrece brener u toku leta.
I jos jedno pitanje, zasto mislis da celik iste mase nije bolji od olova ?
 
Podunavac
 Evo poređenja radi:
Monolit 28 (12/70) ima početnu brzinu 445 m/s i kinetičku energiju 2810 J.
Dok Brennneke Classic (12/70) 31,5 gram, ima početnu brzinu 430 m/s i kinetičku energiju 2912 J.
Što je daljina veća to su i razlike veće u korist Brenneke kugle.
Druga stvar, ovaj čelični projektil je daleko skloniji rikošetiranju od olovnog, iako proizvođač reklamira da to nije slučaj. Ali logično gledano što tvrđi projektil to je i mogućnost rikošeta veća.
Tri prsta 2Kolce
 
Podunavac
 

Pecha kaže:

Hvala Podunavac na detaljnom odgovoru. Znaci oni kosi zlebovi sluze za stabilizaciju leta ? Meni je bilo logicno jer stoje ukuso pa da se okrece brener u toku leta.
I jos jedno pitanje, zasto mislis da celik iste mase nije bolji od olova ?



Verujem da je prilikom konstruisanja Brenneke kugle bila ideja da se koso postavljenim rebrima postigne kakva takva rotacija, ali to nije moguće. Ta rebra služe za vođenje projektila kroz dušu cevi i skidanje viška olova prilikom prolaska kroz čok. Jer ako bi kugla bila valjkastog oblika i iz punog komada olova, pravila bi prevelik pritisak u zoni čoka i dolazilo bi do oštećenja cevi.
Da bi čelik postigao istu masu kao olovo mora da bude mnogo veći zbog specifične težine materijala. Specifična težina olova je 11,34, a čelika 7,8. Što je projektil lakši brže gubi brzinu, a samim tim i kinetičku energiju. Zato još uvek olovna sačma nema pravu konkurenciju ni u jednomn drugom materijalu. I zato se još uvek proizvodi karabinska municija koja samo vanjsku košuljicu ima od bakra ili čelika a unutra je ispunjena olovom. Premda sada ima takozvanih ekoloških zrna bez olova izrađenih samo od bakra, ali su im balističke karakteristike lošije, pogotovo na većim daljinama.
Tri prsta 2Kolce
 
Pecha
 Ma da to za rikoset lazu, to moze svako da primeti. Ali od ovih celicnih kugli probacu rossa, to su one kugle koje se sire pri penetraciji sigurno ste culi za to. Pucali je par ljudi i kazu padaju u vatri svinje.
Kod mene gde se svinje cekaju van ceke je kukuruz, obod sume, zito, kanal sa trskom i puca se do 10m zbog vidljivosti. A sa ceke karabin, zna se.

I dalje me zanima da li kugla u obliku dijabole ima pravilan let tj. da li se mozda "tumba" posle odredjenog broja predjenih metara ?
 
Podunavac
 Ne bi trebala da se tumba jer je prednji kraj teži. Jedino već pri kraju leta (na krajnjem dometu) kad izgubi brzinu postoji mogućnost nekontrolisanog kretanja.
Što se tiče projektila Rossa on je još nepovoljniji jer se odvajaju komadi i tako centralni deo gubi na težini i ima slabu penetraciju. Komadići koji se odvajaju su mali i lagani da bi samostalno napravili neku štetu na DS velike bio mase.
Tri prsta 2Kolce
 
Cadara
 Litvanski DDuplex proizvodi seriju jedinačnih zrna: monolit 28, monolit 32, Rossa 32, Hexolit 32 i Dupo 28, i još neke ja sam nabrojao u kalibru 12.
Od skoro ova municija se može kupiti i u Srbiji ima je u Novom Sadu u Super Tanetu i na još par mesta u Srbiji.
Cena nije mala pa tako Rossa i Heksolit koštaju 250din komad a Monolit 32 je 175 dinara.
Ja imam nekoliko kugli Dupo 28 i još ih nisam testirao.
Po propagandnom materijalu firme DDuplex sve kugle spadaju u sam vrh po preciznosti i učinku, nedavno su se pojavile kod nas pa će se videti i u praktičnom lovu. Iz razgovora sa ljudima koji su ih koristili već par godina u Slovačkoj grupa (Rossa, Heksolit i Dupo) kod kojih se prednji deo kugle raspada u 6 zasebnih projektila a osnovni komad daje najdublju penetraciju ista je što se tiče lovnih situacija samo za pucanje na čistom terenu, prepreke trske, trave, bagrenca i sličnog jako remete preciznost, kugla se raspada od udara u jače prepreke. Znači ove kugle su za čist teren, proseka, čistina ili pucanje sa čeke. Nisu za pogin u trsci, bagremcu, jaseniku i slično. Monolit kugle su nasuprot tome dobre za guštaru jer probijaju sve prepreke i nisu sklone rikošetu (to je sad pitanje) ali na YU Tube ima dosta testova ovih kugli. Jedan lovac je pucao monolit 32 u vepra i odvukao mu je čist pogodak u plećku preko 250m uz nikakav krvni trag (našli su ga psi još živog), što opet ne mora značiti da je to loša kugla.
Ja ću svakako nabaviti bar po par komada i isprobati ih na strelištu i kasnije i u lovu. Mislim da je najbolje probati hexolit 32 i monolit 32.
Inače monolit je rađen po inspiraciji čuvene francuske kugle bale blondeau (blondo), nekada davno i krušik je punio jednu seriju sa kuglama Blondeau, ali su Litvanci odradili sigurno bolje što se tiče preciznosti i stabilnosti kugle....
 
ssekir75
 ја нисам пуцао ове са слике али јесам дијаболе које пуни гром хантер. пуцао сам само у мету, дакле не на живо, и што се прецизности тиче на неких 60-70м су одличне (10-15 цм група). пуцано само из 3/4 цеви јер мислимда се не пуцају из пуног чока (а ионако ми горе иде силвер хок или гуаланди, зависно од терена).
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
dzudzubajac
 Ima li ko iskustva sa potkalibarnim zrnima u kalibru 16?
Šta sme da se puca i na polu čok i pun čok?
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
-ANUBIS-
 Smes sve podkalibarne na svaki cok e sada manji cok uticu na preciznost kugle.
 
dzudzubajac
 Obidjem danas sve standove na sajmu i na kraju jedino je stepski soko imao potkalibarno zrno u kalibru 16. Krušik imao 4 kutije i prodao to odmah, drugi nemaju ništa...
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
Macvanski lovac
 Juce sam i ja posetio sajam,kupio krusika za sitnu divljac,malo varalica za pecanje i uzeo da probam Belomov potkalibar za 12,onaj u plavom nosacu.Prosle godine sam probao Stepski soko,mislim da se zove Silver,slican Krusikovom silver hawku,ono ne daj Boze nikom,mozda sam vec i pisao,pri probi prvog metka sam imao u drugoj cevi sitnu sacmu (lovili smo patke) od siline opalise oba metka,a ja zamalo pao na zemlju i kljuc na pusci otvoren do pola,drugi metak jedini u pusci,opet prejak trzaj i opet kljuc do pola otvoren Sad
Rodjen da budem lovac
 
-ANUBIS-
 Ja bi malo za svaki slucaj proverio i pusku sa par metaka druge firme bas cudno da naprave takvu seriju takvih metaka ,to nije da se puca.Belomov potkalibar 12 sam koristio iskreno ja sam zadovoljan metkom sa obzirom na cenovni rang nije los i dosta precizan,e sada uvek ima bolji
 
Macvanski lovac
 Puska jeste starija,ali se nikada nije desilo da se otvori,pucao sam i Vusirov jedinacni metak,koji isto jako trza,ali je sve bilo ok,kao i Selier-Belot koji je mek na trzaju...Krusikov potkalibar i ne osetis na ramenu a ovo odvaljuje,na sokolu ne pise nista sto se tice pritisaka Confused
Rodjen da budem lovac
 
Stefanj
 Zna li neko gde mogu da nabavim u Beogradu Rotwail exact kuglu za kal. 16?
Bye
 
-ANUBIS-
 

Macvanski lovac kaže:

Puska jeste starija,ali se nikada nije desilo da se otvori,pucao sam i Vusirov jedinacni metak,koji isto jako trza,ali je sve bilo ok,kao i Selier-Belot koji je mek na trzaju...Krusikov potkalibar i ne osetis na ramenu a ovo odvaljuje,na sokolu ne pise nista sto se tice pritisaka Confused

Ko zna na koliko bara je patron svasta danas prave i sve je moguce.Iskreno nisam koristio tu vrstu municije ako je tako vala i necupuc puc
 
dzudzubajac
 Ima li ko iskustva sa ovim Monolit potkalibarnim zrnima?

http://www.dduple...nolit-32s/

edit: jbg sad sam video raspravu na prethodnoj stranici...
Uzeo sam od stepskog sokola 5 kom potkalibarnih zrna, al kako dosta ljudi ima loša iskustva, radije ću da ga i ne probam
Jedino što može da se uzme u kalibru 16 je ovaj monolit, tako da ostaje da se proba
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
krilas
 ^Kolega, nisi napisao koji si potkalibar uzeo hawk ili extra ball, a posle ako si ga vec kupio, zasto ga ne probati?! Licno sam probao i jedan i drugi doduse u kalibru 12 i mogu ti reci da do nekih 40-ak metara, rade fino, posle licno mislim da je za praktican lov to i krajnji domet klasicnih lovackih pusaka. Imam i dduplex u obe kombinacije , ali prakticno ih jos nisam "probao", tako da ako bog da i malo lovacke srece, probacu i njih uskoro!|
Siroma
 
dzudzubajac
 Evo šta su mi odgovorili za monolit zrno na temu pritiska i pucanja kroz pun čok:

Monolit 25 16/70 is CIP certified, so, if the gun is proofed for nitrocellulose powder there should be no problems. The pressure is around 640 bar according to our CIP certificate.

Diameter of slug is calculated so that you can use it in full choke.

Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
Podunavac
 Ljudi manite se taktičke municije. Ona nije namenjena za lov, nego za vojno-policijsku upotrebu. To što naši uvoznici pokušavaju da je izreklamiraju kao odličnu lovnu municiju nema veze sa vezom. Ništa ne može da zameni olovo. A pogotovo ne čelik. Original Brenneke ili Palla Gualandi su odlične konstrukcije i ne treba vam ništa drugo. A ko želi tvrđi projektil namenjen za veće daljine tu je nenadmašan Sauvestre.
Tri prsta 2Kolce
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,227,514 posete www.srbijalov.com