Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: GONICI


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
GONICI
nidzamotocross
 Ko će da upravlja nacionalnim klubom? Stručnjaci? Pretpostavljam da će biti klub kao klub samo da služi kao paravan za sprovođenje samovolje kao što si rekao "svemoćnog" saveza... Dok ne ustanu svi odgajivači i dok se ne čuje zajednički glas, retko šta može da se dovede u red. Trud postoji, to je dobro, ali... Mnogo sam skeptičan...
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
PEZ
 Nidžo ne kažem ja da nema u komisiji ljudi koji gaje goniče ali ako se vratimo godinu ili dve unazad još kad je priča o novom pravilniku bila takoreći u povoju videćemo ko je u to vreme potencirao izradu tog novog pravilnika oni koji pojma nemaju o goničima jer goniče niti gaje niti love sa njima pa samim tim, može se reći, da ne poznaju goniče sa svim svojim manama i vrlinama.

Očigledno se nismo razumeli, nisam ja mislio da je problem taj klub koji treba da se osnuje već je problem što taj klub dosad nije osnovan.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
 
nidzamotocross
 Pez Odobreno

Da li zna neko da li će taj klub biti na nacionalnom nivou, znači da obuhvati celu državu, ili se pod "nacionalnim" shvata da će klub moći da osnuje svako KD?
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
PEZ
 Po nekoj logici trebalo bi da bude klub na nacionalnom nivou i verujem da je tako i zamišljen ali videćemo.

Što se pravilnika tiče malopre sam pogledao i odma mi je pao u oči jedan nedostatak, možda nekima ne izgleda tako ali je nedostatak.
Reč je o jednom delu Člana 8
Citiram:
" Organizator ne snosi nikakvu odgovornost ako se za vreme rada izgubi neki pas, a štetu koju pas napravi za vreme takmičenja nadoknađuje vlasnik psa-vodič."

Zašto mislim da je nedostatak, pa zato što se može desiti da jednostavno dovedem psa na takmičenje pustim ga i nikad ga više ne vidim, čini mi se da je i prošle godine na jednoj utakmici nestao pas i ko tu snosi odgovornost, niko, a složićete se da postoji mogućnost da pas "namerno" nestane.
Mišljenja sam da bi organizator i te kako trebao da ima odgovornost.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
 
Predator
 Apsolutno pozdravljam inicijativu za osnivanje nacionalnog kluba, bilo je i krajnje vrijeme, samo sam, kao i kolega PEZ, pomalo skeptičan. Da li će rukovodeći organi kluba potencijalno uticati da se standard i osobine goniča promjeni u smjeru pasa koji oni trenutno imaju i uzgajaju? Confused
Mislim da bi se za početak trebala osnovati nepristrasna komisija koja bi od postojećih pasa probrala jedinke najboljeg kvaliteta i stvorila "matično jato". Iako mnoge stvari u ovoj državi ne funkcionišu kao što bi trebalo, smatram da bi iza svega ovoga trebala stati neka državna institucija ili u najmanju ruku KSS.

Sasvim prirodno
 
PEZ
 S obzirom na dešavanja u institucijama koje bi možda stale iza ove priče oko nacionalnog kluba goniča, od toga nema ništa, jedino KSS ukoliko i tu postoji volja za tim.
Potpuno se slažem sa Predatorom da bi posle osnivanja kluba trebalo pod hitno stvoriti "Matično jato". Mišljenja sam da to nije težak posao jer još uvek u Srbiji ima kvalitetnih pasa čijim bi se ukrštanjem sigurno dobilo na kvalitetu nekih budućih linija goniča.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
 
mihailo
 Bravo kolega Predator,najzad pravi predlog>Maticno jato<nakon toga definisati kakvog gonica hocemo i cemu treba teziti u uzgoju,mozda revidirati standard itd itd
 
nidzamotocross
 Super predlog, ali... To ali se oslikava u stotinu odgajivača koji misle da je njihovo najbolje? Da li će da ispoštuju sve povodom kluba i matičnog jata u sklopu istog?

Ja bih prvi pario svoju kuju sa priplodnjakom kojeg je klub izabrao kao kvalitetnog predstavnika rase Srpski Gonič, koji se dokazao i u planini i u ringu, ali znam mnogo odgajivača koji zbog zavisti ne vode kuje ni kod najboljih prijatelja, samo iz zavisti i ljubomore...

Kako to rešiti?

A što se tiče konkretno pravilnika, obećao sam Aci da ću dati mišljenje za svaki član, pa da krenem:

Član 1. - Odobravam

Član 2. - Jedan od najvažnijih, pogotovo za sudije i organizatora, dok učesnici ionako moraju da postupaju po pravilima.

Član 3. i 4. - znači po ovom pravilniku, titule i ocene su priznate od strane F.C.I.-a, odnosno među svim članicama. Negde sam čuo da po ovom pravilniku pas ne može postati internacionalni šampion i evo ovde kaže MOŽE.

Član 5. - znači utakmica mora da bude u skladu sa lovnom praksom što je u redu, ako se poštuje.

Član 6. i 7. - Evo informacije, da pravilnik nije pao sa neba nego da postoji osnova za nejga.

Član 8. - Sve je u redu osim toga da organizator ne snosi odgovornost ako se pas izgubi. Pa ko će drugi snositi odgovornost?

Član 9 - Tu je sve u redu, nema onog ''tutkanja'' i bodrenja, već pas sam na svome radi ono što treba, to je u redu sa mladim psima, ali sa psima na utakmici koji su zreli radnici, ne bi smelo. Ovaj član je potpuno u redu po meni.

Član 10. - Ova stavka je po meni jedna od najvažnijih i ako se poštuje, manifestacija će proteći u jednoj profesionalnoj atmosferi i odnosu sudija-takmičar. Veliki + za ovaj član.

Član 11. - Podela utakmica je sasvim u redu i upravo je tu ono, da za svaku divljač mora drugačije da se sudi, odnosno da se gledaju drugi kvaliteti koje pas poseduje, jer gon svinje i zeca je nešto sasvim različito. Podela ispita po meni nije najpametnija, ali vreme će pokazati da li je učinkovito. Samo me zanima gde je predviđen pravilnik o radu psa na specijalizovanoj utakmici na divlju svinju? Je l' to gater ili šta?

Član 12. - IUO kao zakonski obavezan po meni, da bi to mogli sebi da priušte vlasnici, treba da se organizuje u svakom LU ili KD bar jednom godišnje na terenima istog, jer ovako ako ja treba da odvedem psa u Gornji Milanovac, izmučim ga po kolima, platim iz svog džepa i on nema sreću da podigne i goni, šta onda da radim? Da se roknem? Inače ispit kao ispit, ovako propisan je u redu, pogotovo mi se sviđa što je sa utakmica izbačena disciplina plašljivost na pucanj i stavljena u sklopu IUO. Ako se ovo ispoštuje, onda neće više biti laži i prevare, ali skeptičan sam.

Član 13. - Ovde mi se ne sviđaju dve stvari. Prvo nikako krv domaće životinje, jer sam gledao kako se psi ponašaju zbunjeno na tragu kravlje krvi, baš bezveze. Drugo, po meni, odličan pas je pas koji ne kida divljač (može da je ujeda koliko god hoće, protrese i sve što sledi prilikom davljenja ranjene divljači u praktičnom lovu), znači da postoje dve ocene - odličan i nedovoljan, eventualno i jedna između ako pas uzme i ponese divljač ili postupa sa njom nešto između kidanja i davljenja. Da počne da jede, to je po meni nedopustivo.

Član 14. - Sasvim korektno, jer vlasnik ima pravo da ga skine sa traga srne, ako ne uspe, jednostavno pas nije zreo za utakmicu. Svi znamo koliko je to teško, ko ne bi želeo psa koji ne goni srnu i neće ni da omiriše fazana? Dopada mi se i što se daje prednost psu koji goni zeca jer svi znamo da je najteže goniti zeca.

Član 15. - Korektno.

Član 16. - Korektno.

Član 17. - U redu.

Član 18. - Čitaj čl. 20.

Član 19. - Korektno.

Član 20. - Sasvim korektno, ali će mnogima biti teško da se usaglase sa ovim, jer pas koji goni u planini i ravnici se različito ponaša, a tu najviše mislim na kontakt sa vlasnikom. U planini je to nemoguće. Plus, gonjenje zeca i dvilje svinje je potpuno različito kao i traženje, pa je malo teško, mada će to da se reguliše na specijalizovanim utakmicama, ovo je problem na utakmici na svu dlakavu divljač. Ali mišljenja sam da vrhunski pas, mora da bude vrhunski i u ravnici i u planini i tu nema priče. Približavanje je po meni suvišna kategorija i neka pravila iz ove discipline treba da se prebace u podizanje, a da se približavanje isključi. Sviđa mi se što se psi koji se previše javljaju na trag, eliminišu, jer ja to javljanje u prazno prezirem kod goniča. Ono što je Aca rekao, da pas mora da goni sa nosem na zemlji, nije tačno, jer pas mora da TRAŽI sa nosem na zemlji, a da goni može sa nosem visokim koliko god hoće. Tako da i zeca i divlju svinju pas mora da traži po tragu, odnosno nosem što bliže zemlji.

Član 21. - Meni se ovo dopada, iako mnogi osuđuju ovu stavku. Za visoku ocenu, pas mora biti VRH i to je to, postoji mesto za improvizaciju, ali takav pas jednostavno nije zaslužio visoku ocenu. Kao što i piše, jedan gonič treba da javi trag, podigne i dogoni divljač lovcu. Bez obzira na teren i divljač. Zar to nije ono što nam treba u lovu. E sada, da li je to moguće u 30 minuta, jeste, ali pas treba biti tačan i bez greške u gonu, što i jeste odlika jednog vrhunskog goniča, zar ne?

Član 21. - Svi znamo da ove stavke želimo od svojih goniča. Korektno.

Član 22. - Donekle u redu.

Član 23. - Ovo mi se uopšte ne sviđa jer po meni nema veze sa vezom. Pa ovo nije ptičar pa kad ga pozovemo da tako olako dođe. Ovo mora ohoho da se dovede do savršenstva, jer je mnogo daleko od toga. Ovamo se traži strast, a ovamo da tek tako siđe sa traga. Poželjno je da je poslušan, ali ovo je bezveze. Glupost!

Član 24. - Korektno.

Član 25. - 26. - Odobravam

Ovo je neko moje grubo mišljenje, u saglasnosti sa mišljenjima koje sam dobio od ovdašnjih goničlija, kojima je pre svega bitan lov i to pravi, planinski, pa onda sve ovo. Hvala i kolegi sa foruma Aca016, koji je takođe dao svoje mišljenje o svemu.

Ima tu još mnogo da se priča, ovo je nešto najkraće što sam mogao da napišem. Pozdrav svim mojim goničlijama koji učestvuju u diskusiji. Ne može nam niko ništa! Bravo 2 Bye
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
PEZ
 

nidzamotocross kaže:
Super predlog, ali... To ali se oslikava u stotinu odgajivača koji misle da je njihovo najbolje? Da li će da ispoštuju sve povodom kluba i matičnog jata u sklopu istog?

Ja bih prvi pario svoju kuju sa priplodnjakom kojeg je klub izabrao kao kvalitetnog predstavnika rase Srpski Gonič, koji se dokazao i u planini i u ringu, ali znam mnogo odgajivača koji zbog zavisti ne vode kuje ni kod najboljih prijatelja, samo iz zavisti i ljubomore...

Kako to rešiti?


Nema tu šta da se rešava, kao član kluba taj "neko" je dužan da poštuje odluke koje klub donese i da se ponaša po pravilima kluba, ništa na svoju ruku i ništa mimo dogovora sa drugim kolegama članovima tog kluba. Ako se sa takvim ubeđenjem i željom za saradnjom i rekao bih timskim radom, po meni je klub jedan tim, neko priključi/učlani u klub onda je uspeh zagarantovan kako za klub tako i za budućnost naših goniča a sve dotle dok odgajivači iz zavisti i ljubomore svoje kuje ne pare pod dobrim kerovima ili dobre priplodnjake ne pustaju da upare kuju, to je samo presipanje iz šupljeg u prazno tu nema ni uspeha ni napretka.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
 
nidzamotocross
 To je u redu, ali šta sa onima van kluba, koji nisu članovi, a odgajaju i imaju uspeha na terenu sa tim psima? Ko će da im zabrani da na svoju ruku pare kuje i vode u lov?

Uzgred, u prethodnom upisu sam dao mišljenje za pravilnik. Koji je po meni, vrlo nebitna svar u celokupnoj problematici sa goničima.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
PEZ
 Nidžo niko ne može da zabrani nekome da odgaja goniče i da lovi s njima ali niko nikoga ni ne može naterati da se učlani u klub. Odgajivači van kluba će i dalje odgajati goniče kao što su i dosad radili sa manje ili više uspeha. Ko zna, možda neko od odgajivača van kluba bude imao jedinke kakvih po kvalitetu nema u klubu.
Ako je taj klub zamišljen i ako trenutna "politika" zagovarača/ osnivača ide u tom pravcu da se našim autohtonim rasama podigne kvalitet kako eksterijerno tako i radno onda sve ima smisla i sigurno vodi boljitku i unapređenju u suprotnom bi taj klub bio cirkus i od njega nikakve koristi.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
 
nidzamotocross
 Odobreno

Samo, šta da se uradi ako se stvore te dve struje, jedna u klubu jedna van njega? A te dve strane sigurno neće biti u dobrim odnosima, već će verovatno uslediti međusobno pljuvanje, itd.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
Neca92
 

nidzamotocross kaže:
Odobreno

Samo, šta da se uradi ako se stvore te dve struje, jedna u klubu jedna van njega? A te dve strane sigurno neće biti u dobrim odnosima, već će verovatno uslediti međusobno pljuvanje, itd.

Toga će uvek biti u zemlji Srbiji, u svim sferama života, tako da... Navikli smo mi na to da slušamo i gledamo sve i svašta. Confused
Ali ako taj klub bude dobro organizovan, samim tim i jak u svakom smislu te reči, onda tu neće biti mnogo priče ovih van njega.
Sve će to biti u redu sve dok neki čelni ljudi u tom klubu ne počnu da gledaju samo svoj lični interes, a iskreno se nadam da neće.
Videćemo... Brzo se vraćam
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
PEZ
 Nidžo zavist i ajde da kažem netrpeljivost među pojedinim odgajivačima i te kako postoji i sad i to je naša realnost. Sigurno će biti blaćenja (obostranog) u Srbiji bez toga ne može ali evo ko što Neca kaže ako taj klub bude jak (a trebalo bi) onda i te priče sa strane neće bitnije uticati na njegov rad.
Ono što sad izaziva skeptičnost je upravo to što se još uvek ne zna da li se klub osniva zarad očuvanja i poboljšanja rasa naših goniča(voleo bih da je tako) ili je opet neko video materijalnu korist u svemu tome.
Živi bili pa videli!
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić
 
nidzamotocross
 Upravo tako, zbog toga i pišem sve ovo, jer sam mnogo skeptičan prema svemu, znajući mentalitet naših ljudi. Iskreno se nadam da će sve ispasti dobro, ali nekako više mislim da će sve da se izjalovi. Sad

Tu nismo bitni ni mi, ni novac, tu su bitni naši goniči, koji zaslužuju mnogo više od ovoga.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
aca81
 Kolege svaka cast na trudu i iskrenosti Odobreno a maticno jato je nesto najbolje sto sam cuo u ocuvanje dobrih gonica i Bravo 2 za ideju.....sto se tice kluba pa naravno da ce najvise da pljuju oni kojima klub kvari poso sa trgovinom,takozvani matrapazi samozvani kinolozi ili kinofili ROFL samo da ne ispadne to maticno jato dobar marketinski potez i jaka baza za trgovinu psima,treba biti oprezan kome se poveravaju vazne funkcije i ko ce sve ucestvovati u klubu,Smile samo da ne bude ovih koji ne propustaju izlozbe vikendom u jeku lovne sezone jer se zna nedeljom gde je mesto gonicu - u planini Smile ili umesto GONIC u nazivu rasa na kraju kod Balkanskog,Posavskog,Trobojno,Planinskog neka stoji LEPOTAN Smeko
DOBAR POGLED
 
aca81
 Aevo sta je sve meni nelogicno da ne kazem NE slazem se jer ko me pita Smeko

- Organizator ne snosi nikakvu odgovornost ako se zavreme rada izgubi neki pas ,a štetu koji pas napravi za vreme takmičenja nadoknadjuje vlasnik psa-vodič.
- Žalba se podnosi samo na ocenu nedovoljan ili ako je u nekom delu prekršen ovaj pravilnik.
- Sudiju na utakmici odredjuje KSS na predlog organizatora
- Mnoge tačke ovog pravilnika su date sudijama da iz slobodnog sudijskog uverenja i procene donesu i obrazlože ocenu.
- Eliminisaće se pas koji nagazi i počne da kida divljač.
- Predmet ove utakmice je sva vrsta lovne dlakave divljači koja se lovi sa psima goničima :zec, lisica šakal i divlja svinja , što podrazumeva da svaka druga vrsta progonjene divljači eliminiše psa iz daljeg takmičenja (srneća divljač i fazanska divljač).Ukoliko pas pokrene zabranjenu divljač vodič je obavezan da ga za maksimalno 5 minuta veže i dovede sudiji.
- Traženje po noćnom tragu nikad na logi pas terba da radi sa strašću sa nosem blizu zemlje bez nervoze , bez nepotrebnog glasa , pedantno pretražujući svaki deo terena , šireći traženje u pravilnim zonama i ne gubeći kontakt sa vodičem.
- Spretnost psa da razlikuje večernji, noćni i jutarnji trag je veoma bitna i odlučujuća za ovu disciplinu. Ako ta tri traga sigurno izdefiniše veoma će brzo dići divljač i visokom ocenom ga treba nagraditi. Ukoliko je definicija mirisa slabija pa se više puta vraća i glasno proverava treba ga penalizirati.
- Sudija mora da povede računa da prema intenzitetu glasa pravilno oceni da li je u pitanju gonjenje ili raspravljanje izgubljenog traga.
- Poželjno je da pas prilikom gonjenja napravi polukrug ili krug u zavisnosti od vrste divljači
i tu progonjenu divljač vrati prema mestu odakle je podigao . snovna uloga goniča je da pronadje ,podigne ,sigurno brzo i tačno goni i dogoni divljač prema lovcu. enalizirati pse koji gone u jednom mestu i one koji služe da podignu i odjure divljač. Za visoku ocenu iz ove discipline sudije i pomoćnici su obavezni da vide divljač. Ukoliko im zbog konfiguracije terena to nije pošlo za rukom sudija mora proveriti trag i kretanje psa i doneti zaključak koju je vrstu divljači pas gonio i klasifikovati ga ali ne u kandidaturi .
- Ukiliko je pas za 30 minuta odgonio lako gonjenu divljač(divlje svinje) ……
- Mora se vratiti na poziv vodiču ukoliko se nalazi na tragu
DOBAR POGLED
 
nidzamotocross
 - Organizator ne snosi nikakvu odgovornost ako se zavreme rada izgubi neki pas ,a štetu koji pas napravi za vreme takmičenja nadoknadjuje vlasnik psa-vodič.

@ Ovde si u pravu, ni ja se ne slažem.

- Žalba se podnosi samo na ocenu nedovoljan ili ako je u nekom delu prekršen ovaj pravilnik.

@I do sada je žalba ovako podizana, jer ako je ker prošao utakmicu, nema za šta da se žališ, osim ako tokom turnusa tog psa, nije prekršen neki deo pravilnika.

- Sudiju na utakmici odredjuje KSS na predlog organizatora

@I do sada je bilo uvek ovako.

- Mnoge tačke ovog pravilnika su date sudijama da iz slobodnog sudijskog uverenja i procene donesu i obrazlože ocenu.

@Vrlo dobra stvar jer će sudije da se zainteresuju i malo bolje shvate svoj posao (bar se nadam). Znači tamo imamo na primer kera koji je prekinuo gon, izgubio trag, ali se i dalje javlja kao da goni, sudija je dužan da takav gon prekine ili pusti psa 7 minuta da ''goni'' na taj način dok ne nađe trag. To je sudijska procena i to postoji svuda gde postoji i sudija. U svakom sportu, na primer.

- Eliminisaće se pas koji nagazi i počne da kida divljač.

@Pas koji nogama drži i komada divljač u cilju hranjenja istom.


- Predmet ove utakmice je sva vrsta lovne dlakave divljači koja se lovi sa psima goničima :zec, lisica šakal i divlja svinja , što podrazumeva da svaka druga vrsta progonjene divljači eliminiše psa iz daljeg takmičenja (srneća divljač i fazanska divljač).Ukoliko pas pokrene zabranjenu divljač vodič je obavezan da ga za maksimalno 5 minuta veže i dovede sudiji.

@Vrhunski pas, pas koji je dostojan titule, je specijalista, goni predmetnu divljač. Ko još hoće da mu ker podiže fazana, a ko ne bi hteo kera koji ne goni srne?

- Traženje po noćnom tragu nikad na logi pas terba da radi sa strašću sa nosem blizu zemlje bez nervoze , bez nepotrebnog glasa , pedantno pretražujući svaki deo terena , šireći traženje u pravilnim zonama i ne gubeći kontakt sa vodičem.

@Pas ne sme da trči po terenu sa nosem gore i traži divljač na logi, nego treba da je traži po noćnom ili jutarnjem tragu. Treba da traži pametno a ne da trči na sve strane. Ne gubeći kontakt sa goničem, to je nemoguće u planinskim lovištima. Tu se i ja sažem da ne valja.

- Spretnost psa da razlikuje večernji, noćni i jutarnji trag je veoma bitna i odlučujuća za ovu disciplinu. Ako ta tri traga sigurno izdefiniše veoma će brzo dići divljač i visokom ocenom ga treba nagraditi. Ukoliko je definicija mirisa slabija pa se više puta vraća i glasno proverava treba ga penalizirati.

@Diferencijacija mirisa, retko koji pas ovo radi savršeno tačno. Pas treba na mestu gde je na primer pasao zec, odredi koji trag je najsvežiji i taj da isprati, a ne da se vrti po noćnom tragu, tri sata po livadi.

- Sudija mora da povede računa da prema intenzitetu glasa pravilno oceni da li je u pitanju gonjenje ili raspravljanje izgubljenog traga.

@Šta ti ovde nije logično?

- Poželjno je da pas prilikom gonjenja napravi polukrug ili krug u zavisnosti od vrste divljači
i tu progonjenu divljač vrati prema mestu odakle je podigao . snovna uloga goniča je da pronadje ,podigne ,sigurno brzo i tačno goni i dogoni divljač prema lovcu. enalizirati pse koji gone u jednom mestu i one koji služe da podignu i odjure divljač. Za visoku ocenu iz ove discipline sudije i pomoćnici su obavezni da vide divljač. Ukoliko im zbog konfiguracije terena to nije pošlo za rukom sudija mora proveriti trag i kretanje psa i doneti zaključak koju je vrstu divljači pas gonio i klasifikovati ga ali ne u kandidaturi .

@Isto pitanje?

- Ukiliko je pas za 30 minuta odgonio lako gonjenu divljač(divlje svinje) ……

@Divlja svinja se najlakše goni posle podizanja i kretanja, svi to znamo dobro. Jak miris, sporo kretanje.

- Mora se vratiti na poziv vodiču ukoliko se nalazi na tragu.

@Ovde se slažem sa tobom.

Još nešto se ne bih složio sa tobom, jer sam se nekako našao prozvanim iako znam da ti to nije namera, a to je ovo što si rekao povodom izložbi. Naši Balkanci, Trobojci... su i te kako LEPOTANI i treba da ostanu takvi. Postoji standard i njega se treba pridržavati.

Psi koji se izvedu na izložbu ne znači da su nežni, neznalice, itd. Zar nije cilj kinologije da se spoji radna sposobnost i izgled jednog psa?

Čuo sam skoro par zanimljivih rečenica jednog mog druga. ''Balkanac ti nije za špagete, pedigree granulice i ostale gluposti... Balkanac ti je za proju, dobar domaći sir, meze i malo rakije. Ali ne, ne on to da pojede, nego šta drugo da radiš kada ti ker zapeva? Uzmeš i zameziš, popiješ nešto...''
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''


Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
 
Predator
 

mihailo kaže:
Bravo kolega Predator,najzad pravi predlog>Maticno jato<nakon toga definisati kakvog gonica hocemo i cemu treba teziti u uzgoju,mozda revidirati standard itd itd

Ovo jeste stav koji podržavam, ali ideja nije moja. Pričajući sa tvojim poznanikom, balkanžijom Dejanom, poslije prošlogodišnje specijalke, uz točeno "Valjevsko", odlutasmo od uobičajene goničlijske teme i odosmo malo dublje u problematiku, te mi on iznese svoje viđenje stvari. Dejan je mlad, ambiciozan i prije svega ljubitelj rase. Ima solidne pse i u radu, i u eksterijeru. Možda sam subjektivan, ali mi djeluje kao čovjek koji realno sagledava svoje pse sa svim svojim vrlinama i manama i koji želi da radi na poboljšanju njihovog kvaliteta. Rastali smo se uz zaključak da se još može naći kvalitetnih pasa, ali da nema ljudi koji bi sav taj teret prihvatili i iznijeli na svojim plećima. Formiranje "matičnog jata" nije nimalo naivan posao, jer smatram da bi pored poznavaoca goniča u taj tim trebali biti uključeni i veterinari, i genetičari, i mnogi drugi stručni radnici.

Sasvim prirodno
 
mihailo
 Kao prvo pravilnik treba da sadrzi >Uputstva za ocenjivanje< gde je opisana stavka po stavka.

Evo jednog predloga za pretrazivanje:

Svakom psu treba dodijeliti još
nepretraženu površinu na kojoj treba biti dlakave divljači.
Vodič treba sa svojim psom doći do
prostora predviđenog za ispitivanje, te na znak sudije odvezati svojega psa i uputiti ga na
pretraživanje terena. Pretraživanje terena kod goniča ispituje se pojedinačno na način da se
nakon ispuštanja psa na teren vodič psa i sudija zadržavaju na mestu ili eventualno u laganom
kretanju, a pas treba samostalno pretraživati teren.
Vodic nesme stavljati svojim kretnjama ili glasom psu do znaja da zajedno ucestvuju u trženju.
Sudija je obavezan da ga opomene a ukoliko se takmičar ogluši da ga eliminiše .

Vreme traženja psa na terenu je 60 minuta .Nakon puštanja psa sleduje mu 2 minuta
zagrevanja i obavljanja fizioloških potreba i u tom vremenu svaka greška se ne penalizira .Ukoliko
u vremenu do 5 minuta pas podigne predmetnu divljač i kvalitetno odgoni a sudija ne isprati
dovoljno disciplinu traženja obavezan je da na kraju utakmice pusti psa u teren ispita pomenutu
disciplinu . Ako se pas uvreme traženja javi glasom i nastavi sa javljanjem u vidu raspravljanja a
do 15 minuta ne podigne divljač biće eliminisan iz daljeg takmičenja .
Ukoliko pas u prvih 10
minuta ne započne akciju traženja već se okreće u blizini vodiča takodje će biti eliminisan.

Оd gonica se zahteva dа trazi temeljito i temperamentno ро jutarnjim svezim tragovima ili ostacima istih, ako ih nema, onda dа sistematski, а ne slepo pretrazuje odredeni prostor koristeci mirise koje dobija vetrom, ostatke tragova, sve indikacije koje mogu pomoci dа odredi pravac kretanja divljaci ili u kom prostoru ona lezi.Sve dotle dok divljac ne podigne.

Pas mora dа razlikuje nocne tragove оd jutarnjih.
Ukoliko je definicija
mirisa slabija pa se više puta vraća i glasno proverava treba ga penalizirati.
Dozvoljeno је trazenje visokim nosem, niskim nosem i kombinovano.

Prilikom pretraživanja treba obratiti pažnju na tiCeNsOran pasminski rad.
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 15
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,298,677 posete www.srbijalov.com