Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Najbolji je...


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Najbolji je...
Jank
 

ficha007 kaže:


Priča šesta

Pešterska visoravan 2012. godina

U malenoj sobici pod treperavom svetlošću sijalice žena je sedela za stolom i slušala radio. "Nezapamćena zima zavejala je 15 sela pešterske visoravni od kojih je najgore u selima Braćak, Ramuševo i Reževiće" govorio je spiker. Znala je ona to i bez njega. I dok je peć na drva grejala malu sobicu, pogled joj je pao na malenu devojčicu od 5 godina koja je u groznici ležala na krevetu. Žmurila je i jecala u snu, a brižna majka očiju punih suza stalno joj je kvasila peškir i stavljala na čelo. Nije znala šta da radi. Živela je na obodu sela Reževića, usamljena kuća, uherena među velike hrastove, na kraju sela. Od kako joj je muž poginuo sekući drva pre dve godine u šumi, sama je morala da se probija kroz okrutni život. A sada je sudbina pretila da je odvoji i od njene male petogodišnje ćerke Ane. Bogdanka je bacila pogled ka ikoni Sv. Đorđa koja je visila na zidu i plačnim glasom zamolila svetca sa slike za pomoć. Život u detetu je kopnio i pitanje je bilo da li će mala Ana preživeti ovu noć. Da je samo znala i bila pametnija i poslušala doktora Markovića koji joj je savetovao da sa detetom ostane u obližnjoj bolnici jer sama nije mogla bez pomoći u vučijim uslovima.

Usamljeni vuk počeo je da zavija u šumi nedaleko od sela. Otužni zvuk od koga se ledila krv u žilama prolomio se kroz noć. I opet. I opet, i opet.

Za to vreme doktor Marković zabrinuto je šetao kroz svoju kancelariju u bolnici. "Nisam trebao to dete da pustim da se vrati. Morao sam je zadržati ovde jer mi je lekarska etika i Hipokritova zakletva to nalagala." Iz turobnog raspoloženja trgao ga je zvuk kucanja na vratima koja se otvoriše i unutra uđe čovek u maskirnoj uniformi sa crvenom beretkom na čelu.

"Pozdravljam te doktore" reče mu kapetan čiju su kosu krasile prosede vlasi i koji uđe unutra. "Kako je, šta ima" upita ga kapetan.
Doktor mu ispriča kako je u stvari zabrinut zbog male Ane koja je bila bolesna i koja je trebalo sa majkom da dođe na kontrolu, ali sada u uslovima visokog snega koji je padao iz dana u dan to nije bilo moguće.
Kapetan ga je slušao, očiju crnih kao noć. Niti jednog momenta njegovo lice nije odavalo nikakve emocije. Odjenom se diže na noge i uze službeni toki-voki. "Poručniče Popoviću, Vi i tri vojnika kod doktora Markovića da ste za pet minuta. Ponesite sa sobom ćebad, ašove, opremu za reanimaciju. Odmah!!!! Rekao sam odmah!!!!"

I sa tim rečima, bez pozdrava napusti prostoriju. Za pet minuta ispred je stajao maskirni Puch G, čiji je moćni benzinski motor nečujno radio, spreman za izazov.

Kapetan reče vozaču: "Izlazi napolje i pređi pozadi. Ja vozim. Brže!"
Zbunjeni vozač samo je seo pozadi a poručnik Popović na mestu suvozača samo je ćutao. "Kapetane gde ćemo?" ali njegovo pitanje ne dobi odgovor. Njihov starešina stisnu gas i moćna mašina samo zabrekta i krenu ka planini. U početku brže, a posle, kako su kilometri odmicali, sve sporije i sporije terenac se probijao kroz noć. Moćna svetla sekla su noć i obasjavala krupne pahulje snega ispred šoferke dok je kapetan samo zurio u noć i vozio. Vojnici su se zgledali međusobno plašivši se da pitaju gde se ide, i samo su ćutali.

Život je isticao iz male Ane. Ona je sanjala oca kako je došao po nju, i pružao joj je ruke. Želela je da mu potrči u naručije. A opet kao da je kroz to svetlo čula kako je neko doziva. Kada se okrenula ka glasu, a potom ponovo prema svome ocu - njega nije bilo. Nestao je, a tama ju je obuzela.

Vojni Puch G grabio je kroz noć, razbijajući silovito smetove snega, bacakajući se levo, desno. Blokade diferencijala, prednjeg, srednjeg i zadnjeg odrađivale su svoj posao u tmini pešterske noći, a moćni benzinski motor nije niti jednog momenta poklekao pod navalom snega. Brzo su stigli do usamljene kuće i potrčali unutra gonjeni kapetanom koji je samo vikao: "Brže, ljudi. Brže, Brže. Ne dajte da nam to dete umre. Uleteli su unutra i za tren oka umotali malu Anu u ćebad, i zajedno sa majkom ubacili u džip. Kapetan je dao gas i sjurio se niz planinu, a vuk je u tami zavijao. Ubrzo su mu se pridružili i ostali pripadnici čopora i veoma brzo šuma je odzvanjala od njihovog zavijanja.
Na zidu kuće, obasjan svetlom sijalice, Sv. Đorđe zamahivao je svojim kopljem ka velikoj aždaji.

Brzo sustigli do bolnice, a kapetan je izleteo iz terenca i preuzeo devojčicu u svoje naručije, odneo je do nosila hitne koja su u međuvremenu čekala, a onda skrhan krenuo ka kolima na koja se naslonio, zaronio glavu u ruke i tužnim glasom rekao: "Bože ne daj da ovo dete umre. Nadam se da smo stigli na vreme...". Vojnici su ga samo nemo posmatrali.

Proleće. Sneg se povukao i otopio, a žedna zemlja brzo upila u sebe. Ana se igrala kod svoje kuće kada je čula zvuk motora automobila koji se približavao. Prepoznala je vojni ternac koji je veselo brektao uz brdo ka njihovoj kući. U kolima su bili kapetan i doktor Marković koji su joj doneli igračke i slatkiše, i novi kompjuter kako bi kao i sva ostala deca imala uslove za pristojno obrazovanje. Poklon od vojske i opštine.

Kada su izašli iz kola devojčica im je potrčala u naručije, a oni su se samo pogledali i nasmejali jedan drugome sećajući se kobne noći i terenca koji je odradio posao. U tom momentu kapetan je bacio pogled ka šumi, i ugledao vuka kako ih posmatra sa nekih 50-ak metara udaljenosti. Samo je stajao tamo i posmatrao ih, a potom, klimnuvši glavom nestao u obližnjem čestaru.

Moda ili potreba, pitanje je sad.


A bre fićo...i kamen bi zaplakao....rastuži me do daske...A posle kažu ne treba nam vojska...Odobreno
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif
 
Jank
 

vojkan kaže:
jos jedna


Brate Vojo alal ti menjač...
da u njemu voziš cice do planine Kukavice,
da sa njime obiđeš sve južne terene
i svratiš u MEDVEĐU,
na kafu kod mene....Bye
Lov je stil mog života...Pas]yoursmiles.org/msmile/animal/m0218.gif
 
darkolovac
 Pa nije strasno, koliko sam ocekivao da bude... Sto se lova tice ne bih menjao mog mini japanca ni za sta Smile
 
davorcalic
 

darkolovac kaže:
Pa nije strasno, koliko sam ocekivao da bude... Sto se lova tice ne bih menjao mog mini japanca ni za sta Smile


daj neku sliku.....
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
vojkan
 

Jank kaže:
[quote]vojkan kaže:
jos jedna


Brate Vojo alal ti menjač...
da u njemu voziš cice do planine Kukavice,
da sa njime obiđeš sve južne terene
i svratiš u MEDVEĐU,
na kafu kod mene....Bye[/quote

Zdravlje od Boga vidimo se na leto kad dodjem dole al da mi obecas da cemo proci sumom od Kapije preko Vrapca pa do Sjerinja da se podsetim terena na kome sam nekada lovio,a onda idemo na kafu u Banju
Ja sam Lovac s juga cevka mi je duga!
 
darkolovac
 Od letos, nemam trenutno kod sebe slika iz "prirodnog okruzenja" Smile
darkolovac priložio:
2013-07-11-249.jpg
 
darkolovac
 U medjuvremenu su gume dobile poprecne sare dubine oko 1cm, samo za blato
darkolovac priložio:
2013-07-11-250.jpg
 
darkolovac
 I najskorije... Fali mi jos 200e za cekrk Sad
darkolovac priložio:
cam00834.jpg
 
Neca92
 

darkolovac kaže:
I najskorije... Fali mi jos 200e za cekrk Sad

Извињавам се за Van teme, где си купио ову наранџасту капу са слике? Hmmm
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
 
darkolovac
 U Americi
 
davorcalic
 Kolega,nemoj da ga menjaš....jako je lep....ništa ti bolje ni netreba....Odobreno
Žena mi Makedonka....ena Shock
 
Planinko011
 Najbolje je ako covek ima mogucnosti da ima dva automobila jedan za porodicu (ako si lovac iz klase SUV ipak) a drugog rasnog terenca od 2.5-3l. Ako ides sa trojcom kolega cesto na duze distance onda ipak moras nesto da izaberes sa 4 vrata i dobrim gepekom a kratki dzipovi koji su svakako prohodniji po teskom terenu samo ako ides sa 1-2 drugara jer pozadi i nema mesta a gepek je toliki da ti ne gine i jedno mesto za opremu a i kofer na krovu jos bolje za garderobu (pusku nikada ne bi stavio na krov jer se cas posla kofer obije a alarm gore ne radi).
Jaci lovci sa dosta lovova na distancama 300-400km od kuce uzmu po pravilu dabl kab i svi problemi reseni jer staju i drugari i oprema, kerovi a i par prasica pitomih u odlasku i bar jedno divlje u povratku.Odobreno
 
Planinko011
 Ako izuzmemo bas prave terence (kratki pajero, ciroki kockica) koji su prakticno neupotrebljivi kao jedini porodicni automobil sto zbog prostora, dvoja vrata tako, registracije preko 2.5l i zbog velike potrosnje goriva koje je preskupo a ako nastave Rusi i Ameri da se zezaju bice i skuplje, da li neko vec ima iskustva sa Dusterom? Pri tom ne mislim na voznju kroz oranje od kilometar. Nekako ga gledam kao naslednika Nive obzirom da su blizu sa cenom pa ako uzmes polovnog od 5 godina nece biti steta da ga grebes. Gledam na internetu i ovog novog jeep renegadea sto je izasao u Zenevi izgleda simpaticno i ako bude imao pogon bar kao Patriot nece biti los. Mislim nesto tako za godinu-dve da uzmem a mozda i da zadrzim nivu uz to pa ad se niva raspadne da to bude naslednik.
 
Planinko011
 Drage kolege ovo ja zovem terenskim vozilom

https://www.youtu...k6KJXeOM0k

Ali dok ne dobijem sedmicu na lotou dobro je i ovo i to sasvimOdobreno

http://www.youtub...LngfexEi7c
 
golf071
 

Planinko011 kaže:
Drage kolege ovo ja zovem terenskim vozilom

https://www.youtu...k6KJXeOM0k

Ali dok ne dobijem sedmicu na lotou dobro je i ovo i to sasvimOdobreno

http://www.youtub...LngfexEi7c
Odobreno iveli
Novine
 
Dikavac
 

Planinko011 kaže:
Drage kolege ovo ja zovem terenskim vozilom

https://www.youtu...k6KJXeOM0k

Ali dok ne dobijem sedmicu na lotou dobro je i ovo i to sasvimOdobreno

http://www.youtub...LngfexEi7c


Australijski standard, japansko vozilo, -srpska plata Smile
 
Planinko011
 Ja bih mogao da ga kupim nekako ali se bojim da bi posle dve godine zbog registracije i potrosnje od sigurnih 15l po gradu na mojih 20 hiljada godisnje mogao da gaparkiram i predjem na bus plus za 2/3 kilometraze ili da porodicu ostavim na suvom lebu da bi se ja vozio.
Stvarno su to masine LC 70, patrol, pajero , kratke jesu za cist teren bolje ali ako ides sa drugarima dalje ili porodicom nema dileme.
 
Bigman86
 A ovako nesto kao deo opreme? iveli 3

http://www.boxwoo...hests.html
 
Planinko011
 

Bigman86 kaže:
A ovako nesto kao deo opreme? iveli 3

http://www.boxwoo...hests.html


Samo moras vepra da sitno ispanglujes da bi stao u te fiokeSmeko
 
DakiNS
 Čitam ove upise pa mi sve nešto ličimo na decu pred izlogom poslastičarnice. Iskreno odavno sam shvatio da je najbolje ono što trenutno imam, sve ostalo su snoviStari
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,213,942 posete www.srbijalov.com