Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lovačka puška i čokovi


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lovačka puška i čokovi
270
 Po mom iskustvu sačmu do 3mm bolje grupišu jači čokovi ali sa povećanjem krupnoće sačme učinak im je sve slabiji! Sačmom od 3,5mm sa plastičnim koncentratorom pun čok je u krugu od 75 cm na 35m imao 5-6 kuglica sačme više od 1/2 čoka (pucano iz puške Lanber cal. 12 sa fiksnim čokovima) a sa istim tipom municije i puškom kod sačme krupnoće 4mm nije bilo gotovo nikakve razlike!
Sačmu od 4,5mm ubedljivo su naj bolje nosili 1/4 i 1/2 čok (MP27E1MC cal 12) a od 5mm i krupniju 1/4 čok!
Sad, rezultati će varirati u zavisnosti od puške i municije pa sve treba probati na papiru, ali generalno gledano čokovi naročito kod municije sa koncentratorom imaće bitniji uticaj do sačme krupnoće 3,5mm ili maksimalno 4mm kod municije bez koncentratora, a sa krupnijom sačmom neće imati bitan uticaj ili će nepovoljno uticati na gustinu snopa!
Kod manjih kalibara (16,20..) uticaj čoka je još manje izražen naročito kod sačme krupnije od 3mm, ovo pričam iz ličnog iskustva i izvršenih proba na papirnu metu!
 
ohotnik
 Kolega slazem se sa tobom,Zato sam i napisao da uticaj cokova postepeno opada od sacme 3mm A Po meni gubi znacenje od 4,5-5mm A tada puska sacmara gubi smisao i za sta je namenjena a to je lov sitne divljaci
 
Zex
 Evo da i ja kazem neku sto se tice cokova i posipa iz testiranja MP-153 sa municijom PP(tada je bio dozvoljen) 9 i 15 zrna na daljini 40-45 metara, cokovi cilindar-1/4-1/2,meta papirna 2X2m. Dakle sa povecanjem cokiranosti snop je bivao vidno uzi pogotovo kod onog sa 15 zrna,iz punog coka naravno nisam hteo da pucam PP ali jednom prilikom posle lova zamoli me kolega iz grupe da opali neki metak posto mu se puska svidja i planira da kupi takvu-ja mu naravno dam zaboravljajuci da je uvrnut pun cok i dajem mu PP sa 15 zrna.Gadjao je drvo sirine 30 cm na nekih 30-35m kad odosmo da vidimo jel pogodio svih 15 komada je bilo u precniku od 20-25cm.Sa sitnom sacmom nisam vrsio testiranja.Evo jos neceg sto sam primetio MP-153 pravi snop u vidu pravilnog kruga dok je kod Zastave M-75 snop u vidu pravilnog pravougaonika(po vertikali)
 
270
 Kod PP i druge krupne sačme ulogu u posipu igra usaglašenost sačme u čoku. Generalno cilindar i 1/4 čok naj bolje nose ovu sačmu ali se može desiti da je krupnoća zrna usaglašenija sa nekim jačim čokom pa da je on bolje nosi!
Da pojasnim! Usaglašenost znači da kada se sva zrna u jednom redu u metku (na primer tri zrna kod sačme tri u red) spoje ona u određeni čok staju jedno pored drugog knap bez tesnog dodirivanja!
Tada možemo da kažemo da je ta municija usaglašena sa određenim čokom i on će je naj bolje nositi!
Uglavnom je fabrička PP municija usaglašena sa dušom cevi određenog kalibra pa je mnogo bolje nose cil. i 1/4 čoka a kod jačih čokova u njima stvara jače pritiske pa čak može doći i do oštećenja čoka!
 
mihailo
 Generalno što krupnija sačma širi čok.
Pročitah negde forumu da se traže paradox čokovi za mp153, nevidim neku svrhu paradox čoka jer kod nas nema da se kupi paradox municije,sve drugo nema efekta tj dovoljne rotacije zrna.Klasično zrno koje se kreće pravoliniski brzinom oko 400m/s treba da se zarotira na ustima cevi ,pre će se oštetiti nego zarotirati.
Jedino ako se želi postići širi snop sačme ,to može,koriste ga italijani u lovu šljuke.
 
Podunavac
 Možeš li kolega malo da nam opišeš tu Paradox municiju, i objasniš kakva je razlika između nje i obične kugle ili podkalibarnog projektila? A i da malo opširnije objasniš kako Pradox čok utiče na bolje širenje snopa sačme.
Tri prsta 2Kolce
 
canis aureus
 ... i mene interesuje te jedva čekam da se mihailo javiiveli 3
 
mihailo
 i52.tinypic.com/211wehe.jpg
i52.tinypic.com/t8p92h.jpg
i55.tinypic.com/4t572o.jpg

pogledajte holand and holand sajt tamo je sve napisano.
 
mihailo
 i54.tinypic.com/11cba77.jpg

ima razlike u posipu,zar ne?

Greška u predhodnom postu treba Holland and Holland
 
Podunavac
 Kolega što se tiče Paradox zrna sa slike stvarno ne vidim neku razliku u odnosu na ostala zrna za glatke cevi. Liči mi na neke starije konstrukcije sa početka prošlog veka. A amerikanci koji naj više koriste Paradox čokove sigurno za njih ne kupuju Holland&Holland municiju pošto je preskupa, kao i sve ostali što dolazi iz te firme. Mislim da je Brenneke čak povoljniji od ove H&H konstrukcije. Zato što ima ukošena rebra koja osim što se prilagođavaju čoku, daju zrnu i određenu rotaciju prilikom prolaska kroz cev radi bolje stabilnosti zrna prilikom leta do cilja. Čak šta više municija sa H&H sa slike možda uopšte nije ni namenjena za Paradox čok, nego za kompletno olučene cevi kalibra 12?
Što se tiče posipa sa slike vidi se da je širi, ali to ne znači da je za bolji posip dobro koristiti Paradox čok. Mislim da je bolje koristiti disperzivnu municiju ako baš želimo toliki posip. I skraćenje cevi bi uticalo na širenje posipa pa je niko ne seče zbog toga. Paradox čok verovatno zarotira sačmu iz vanjskog dela snopa pri izlasku iz cevi pa je razbaca svuda, što možda ima neke druge negativne efekte.
Nisam uspeo pronaći sajt sa koga su skinute slike tako da nisam ni pročitao o čemu se radi, ali ovo je moje mišljenje, koje je čisto teoretsko pošto nemam Paradox čok.
Tri prsta 2Kolce
 
mihailo
 Kolega sa slike dva gde je projektil izašao iz cevi se vidi da je konstruktivno rešenje(oblik) drugačije od recimo breneka.Treća slika pokazuje bliži izgled projektila sa slike dva.Cev jeste žljebljena i projektil je namenjen toj cevi.
E sada i mene interesuje sledeće:
Da li paradoks projektil radi sa paradoks čokom?
Moje mišljenje je da radi upravo zbog oblika.
Što se tiče posipa naravno da postoje bolja rešenja kao što si napisao ali eto i paradoks širi posip.
 
270
 Da skrenem ovom prilikom pažnju na neke zabune!
Zrno tipa "breneke" i ako ima zakošena rebra ne dovodi do rotacije zrna u cevi, mada je čuvenom konstruktoru bila namera da to postigne ali u praksi nije funkcionisalo i ista su ipak ostala sa takvim rebrima zbog prolaska zrna kroz čok!
Paradoks čok kao i potpuno olučene cevi imaju ulogu da jedinačnom zrnu daju uzdužnu rotaciju i time ga stabilizuju na većim daljinama kako isto ne bi poprečno udaralo u cilj i tako gubilo na efikasnosti!
A da li su nam olučene cevi i paradoks čokovi za sačmarice stvarno potrebni veliko je pitanje? Ja smatram da nisu iz sledećih razloga:
Jedinačna zrna za sačmarice namenjena su za odstrel krupne divljači na manjim rastojanjima gde zrno pored velike mase i prečnika ima još zadovoljavajuću brzinu da probije i krupnije mišiće i kosti ove divljači. Na većim daljinama i pored zadovoljavajuće preciznosti ne mogu ovaj uslov da ispune.
Paradoks čok na sačmarici i pored toga što daje uzdužnu rotaciju zrnu i omogućava njegovu stabilnost na većim daljinama morao bi da bude ispraćen i odgovarajućom nišanskim spravama, ne možemo govoriti o preciznosti puške na većim daljinama ako nišanimo preko klasične šine!
Iz više slug cevi, znači klasičnih ne ožljebljenih opremljenih karabinskim mehaničkim nišanima probao sam više tipova jedinačnih zrna na meti do 90 metara i u ni jednom slučaju se nije desilo da zrno poprečno udari u metu što znači da je njihova konstrukcija takva da ih do ove daljine dobro stabilizuje i bez uzdužne rotacije a i preciznost je bila više nego zadovoljavajuća za lov DS!
Paradoks čok i potpuno olučene cevi sa odgovarajućim nišanskim spravama omogućiće stabilizaciju ovih zrna i pogađanje i na većim daljinama od 150-200m ali za DS na tim daljinama neće imati dovoljno snage i energije. Zato su u magarevu (USA) popularni u lovištima gde je zbog blizine naselja samo sačmaricama dozvoljen lov belorepih jelena koji su mnogo slabiji od DS pa su ova zrna i na većim daljinama za njih efikasna!
Takođe proizvode i zrna specijalno konstruisana za paradoks čok i za potpuno ožljebljene cevi koja su uglavnom potkalibarna sa težištem pomerenim u zadnjem delu zrna zbog veće stabilnosti, u specijalno konstruisanim plastičnim omotačima za što bolje praćenje žljebova a kako su namenjena lovu slabije divljači od DS manje su mase kako bi se postigla veće brzina i manji pad na daljinu!
 
Podunavac
 Ne mogu da tvrdim da li se breneke kugla rotira ili ne, a i ne vidim način kako bi to utvrdio. Međutim negde sam jednom pročitao da žlebovi na Breneke kugli nisu dali onoliko rotacije koliko su se konstruktori nadali. Što proizlazi iz te tvrdnje da se ipak rotira ali nedovoljno. Sa ostalim se slažem. I ja smatram da nema potrebe za Paradox čokovima za daljine na kojima se puca na DS.
Tri prsta 2Kolce
 
mihailo
 Eto dođosmo do odgovora i razjašnjenja o paradox municiji,čokovima i nameni,najveći problem je što po ovakvim pitanjima ima malo litareture a naše lovačke novine neobrađuju ovakve teme pa imamo o čemu da pišemo i diskutujemo
 
Podunavac
 Ne bi bilo loše da se kod nas u literaturi poklanja više pažnje stvarima koje nisu dostupne i poznate prosečnom lovcu, čisto radi informisanja. Ali opet da svi sve znamo bilo bi nam dosadno na portalu, ne bi imali tema.GrinCompSmeko
Tri prsta 2Kolce
 
milenkopg
 kolege imam bokericu cal16 ruska bajkal. pucao sam u metu sa 30m gornjom cijevi patronom 4.5mm. razbacala mi je sacmu svukuda po meti. od 37 komada sacme pogodile su samo 6,pretpostavljam da je gornja cijev cokirana i snop nebi smio biti veci od 30cm na tu daljinu. zna li neko otprilike o cemu se radi.
 
Podunavac
 

milenkopg kaže:
kolege imam bokericu cal16 ruska bajkal. pucao sam u metu sa 30m gornjom cijevi patronom 4.5mm. razbacala mi je sacmu svukuda po meti. od 37 komada sacme pogodile su samo 6,pretpostavljam da je gornja cijev cokirana i snop nebi smio biti veci od 30cm na tu daljinu. zna li neko otprilike o cemu se radi.



Procenat posipa sačme koja pogodi standardnu kružnu metu (promera 76,2 cm) na daljini od 35m sa punim čokom bi trebao biti 70%, premda taj procenat osim od čokova zavisi i od vrste čepa i usaglašenosti sačme. Tvoja puška (kao i sve ostale Baikal sa fiksnim čokovima) ima u donjoj cevi 1/2 čok, a u gornjoj pun čok. Promer sačmenog snopa ispaljen iz puške sa punim čokom na 35 m ima promer otprilike 95 cm. Međutim čokovi odgovarajući uticaj imaju samo na sitnu sačmu do 3,5 mm. A što se tiče količne sačme u metku promera 4,5 mm u kalibru 12/70, težine sačmenog punjenja 35,5 grama je 66 komada kuglica. A u kalibru 16/70 težine sačmenog punjenja 31 gram je 56 komada kuglica.
U tvom slučaju može da bude više uzroka loše grupacije sačme. Probaj ponovo ovo isto sa sitnijom sačmom (3 mm) nekog kvalitetnijeg prizvođača.
Tri prsta 2Kolce
 
milenkopg
 probao sam sa sacmom 2.5mm i snop je idealan iz gornje cijevi. mozda mi je do clever municije krupnije sacme.
 
Aca iz Mp 153
 pozz svima interesuje me koji cok koristiti na mp 153 za lov fazana i zeca ako moze da mi se kaze oznaka ,i koji cok je za daljinu ?
Hvala U napred
BEga
 
mihailo
 Zavisi koliko čokova imaš,ima razlike 12/89 kod koje se navrću čokovi mislim da ih im 5 kom i 12/76 kod koje se uvrću čokovi ima ih 3 kom.
Kod 12/76 sa 3 čoka imaš F tj pun čok,M tj pola čoka i IC bi trebao biti cilindar.
Ja lično najviše koristim čok sa oznakom M tj pola čoka a koristim samo municiju bez korpice.Imaš temu o čokovima pa pročitaj probaj pa vidi sa čim imaš najviše uspeha.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Stara lovačka municija MUNICIJA ZA NEOLUČENE CEVI 212 11.02.2024. 16:15
Lovački karabin KARABINI 1744 11.01.2024. 18:54
Lovačke priče - stvarni dogadjaji! LOVAČKE PRIČE 873 28.10.2023. 20:17
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Marlin lovački karabini KARABINI 66 26.01.2023. 22:20
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 11
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,293,468 posete www.srbijalov.com