Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Lov i civilno sluzenje vojnog roka


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Lov i civilno sluzenje vojnog roka
Barbarosa
 Zhile druže, opusti se ne zamera ti niko.
 
mihailo
 

Planinko011 kaže:

Pa sad, prigovor savesti da ne mogu da uzmem pusku da branim zemlju a nemam prigovor savesti da lovim ili da nosim oruzje za licnu bezbednost???
Da ne gresimo dusu na omladinu drzava kakvu smo zatekli od starijih (ja sam zavrsio skolovanje 1990te) i kakvu im polako ostavljamo i nije neka drzava. Na to bas nekoako nismo mnogo mogli ni da uticemo ali vojska degradirana, kriminal svuda kako finansijski tako i ovaj ogoljeni, droga itd, itd.....

Lucno sluzeci vojsku 84te kao mornaricki granicar SFRJ u Puli, Rijeci, Kumboru, sam debelo bio razocaran u ono sto sam uzivo video u odnosu na ono sto sam ocekivao na osnovu onih feljtona i praznih prica.
Moj brod nije imao pvo raketni lanser Strelu na kojoj sam bio rasporedjen pa nisam isao na obuku, u rutinskoj patroli naidjemo na nenajavljenu podmornicu u nasoj zoni i sreca da nismo imali na brodu ni protivpodmornicke mine jer tek posle sat vremena nam jave da je podmornica nasa iz Splita a dotle smo trebali da je unistimo itd, itd.
Otisao sam u vojsku pun elana a vratio se razocaran u prazne price.
Sad je jos gore jer junaka verujem ima ali nema svijetlog oruzja novih generacija.
Znam da su neki momci sa civilnog sluzenja radili i po bolnicama pa sam tako rekao jednom momku na onkologiji u kartoteci da bi ja pre utovarao ugalj godinu dana.
Mozda nema veze sa lovom a mozda i ima ali ako nemamo para za stajacu vojsku kao nekad trebalo bi da se orijentacija i snalazenje u prirodu krece od 5og osnovne a vojne vestine od srednje skole i na fakultetima kao i na povremenim vezbama od 10-15 dana.
Boravkom u prirodi i gadjanjima bi mozda vise mladih se okrenulo prirodi, lovu, streljastvu, strelicarstvu itd nego kompjuterskim igricama, besciljnom blejanju po kaficima a i ovoj srednjoskolskoj deci iz grada treba pokazati kako se kolje i redi prase i razbiti im fantazije o zivotu iz crtaca.

Било је тога доста у ЈНА......
 
rk
 Lično ne vodom problem oko dobijanje dozvole za oruzje sa prigovorom savesti.
Prigovor savesti ne podrazumeva ne prihvatanje oruzja već ne prihvatanje jednog načina resavanja sukoba. Možda zvuci utopisticki Al neko ima pravo da misli da se sukobi ne morajau resavati na taj način.
Sa druge strane pravo na dobijanje lovačkog oruzja kao i pravo na dobijanje oruzja za ocnu bezbednost su prava koja misu luksuz posebno oruzje za ličnu bezbednost. To sto smo mi navikli da manje više svako ima oruzje, nov zakon jasno predvidja ugroženost bezbednosti kao razlog za dobijijanja odobrenja za nabavku. Realna je situacija da neko ko se koristio pravom prigovora savesti da danas obavlja posao koji nosi odredjen stepen ugroženosti zivota ( tužioci, sudije, advokati.....) sad zamislite da mu se uskraćuje to pravo ili pravilnije potreba zato sto se pozvao na prigovor savesti.
RK
 
Tomash
 Pa ja vidim...
Prigovor savesti, u mirnodopskim uslovima? Ej bre....

Savest te muči što držiš pušku i pucaš na poligonu u mete, ali ti je savest čista da pucaš na divljač u lovu, ili još gore sa oružjem za ličnu bezbednost na drugog čoveka? Ma ko tu koga...

Prigovor savesti je jedino što ne podržavam. Ima razumljivih razloga što je neko služio civilno(ali zaista ima(samohrani roditelji, jedini zaposleni itd...)), isto tako ima i onih koji je nisu služili zbog škole pa je u međuvremenu ukinuto (eto i moj slučaj, u toku Fax-a ukinuto),

ali hebeni PRIGOVOR SAVESTI, pa onda još sutra tražiš oružje....van svake pameti....
Juče ti je puška bila odvratna, a danas bi ti da je nosiš???
 
dzudzubajac
 

Tomash kaže:

Prigovor savesti je jedino što ne podržavam. Ima razumljivih razloga što je neko služio civilno(ali zaista ima(samohrani roditelji, jedini zaposleni itd...)), isto tako ima i onih koji je nisu služili zbog škole pa je u međuvremenu ukinuto (eto i moj slučaj, u toku Fax-a ukinuto),

ali hebeni PRIGOVOR SAVESTI, pa onda još sutra tražiš oružje....van svake pameti....
Juče ti je puška bila odvratna, a danas bi ti da je nosiš???


Kolega, zamisli da si završio faks, dobio odmah posao sa dobrom platom a vojni rok još nije ukinut. Imaj na umu kakva je situacija u zemlji i koliko se teško nađe posao. O dobrom poslu da ne pričam.
Kažu ti, možeš da služiš civilno vojsku tu i tu, od 08 do 10 svakog dana. Posle ideš na posao, dobijaš platu.
Moraš samo da kažeš da imaš prigovor savesti, ali to je mrtvo slovo na papiru i ne utiče na to da li ćeš sutra dobiti (lovačko) oružje ili ne.
Budi iskren pa kaži šta bi uradio...

Prigovor savesti je za mene isto kao kad prijaviš manje struje zimi a više leti - izigravaš sistem u okviru pravila koja su postavljena.
Mudrost dolazi iz iskustva. Iskustvo je najčešće nedostatak mudrosti.
 
Planinko011
 Nekoliko puta sam lovio u 2-3 godine i jos vise se druzio sa jednim cestitim, ispravnim momkom koji je, ajd da kazemo poznati umetnik, i kad mu dosle godinice za vojsku se izjasnio da ide u kasarnu iako potpisujem da je mogao kao poznati umetnik i sa jos jacim ljudima koji ga okruzuju

a) da nadje vezu da ga oslobode vojske ili izgube vojni karton
b) da ulozi prigovor savesti.

E odmah je rekao da mu ne pada na pamet da laze da ima prigovor savesti i da lov voli vise od svega i da nece sutra da mu neko to osporava i odsluzio je u uniformi i sa oruzjem.
Tamo gde je sluzio jesu se zabezeknuli otkud on tamo i u sklopu vojske je mislim isao i neki put i u lov posto je bio u nekoj pustahiji a ne na Topcideru ko sto je moglo.
Opet, da ne budem moralista, ako je po zakonu u redu je a ko to tako smatra moze svojoj zemlji da doprinese i na drugi nacin.
Upitno je da menjas taj prigovor (cega god bio) ali eto neki hriscani predjose u radikalne islamiste, neki u budiste a bilo je valjda i obrnuto.
Ja sam sluzio u vreme kad si mogao samo da glumis nezrelu budalu da te oslobode i nije to bilo bas nezabelezeno ali znam jos sa nekih 15 god kad je bila ta regrutacija svi napisali auto jedinica i veza sto je izazvalo srdzbu nekog oficira a kad je covek uzeo moj upitnik odusevi se jer sam po jedan napisao granicar a pod dva mornarica i uslisi mi obe zelje.
I bi bolje nego da sam se prevlacio u nekoj kasarni godinu dana kao cetni evidenticar ili sta slicno.
 
andrijaijelena
 Sve sto su kolege ovde iznele je ok, ali LOV I VOJSKA veze jedno sa drugim nemaju.
EYE OF THE TIGER
 
Planinko011
 Ovako je bilo dok je bilo a i lov se pominje u ovom

Zakon o civilnoj sluzbi

Član 5
Pravo na prigovor savesti ne može ostvariti vojni obveznik (regrut i lice u rezervnom sastavu):

1) koji je posedovao ili poseduje dozvolu za nošenje ili držanje oružja;

2) koji je podnosio ili je podneo zahtev za nošenje ili držanje oružja;

3) koji je pravnosnažno osuđivan za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti kao i za krivično delo ili prekršaj sa elementima nasilja koji se gone po privatnoj tužbi;

4) koji se bavio ili se bavi prodajom ili popravkom oružja ili municije;

5) protiv koga je pokrenut ili se vodi krivični postupak za krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti;

6) koji je prekršajno kažnjavan i osuđivan za izazivanje ili učestvovanje u neredima i tučama;

7) ako je registrovan kao vlasnik ili kolekcionar vatrenog ili trofejnog oružja;

8) ako je član lovačkog, streljačkog, streličarskog ili drugog kluba, društva ili udruženja koje u svojim aktivnostima ima upotrebu hladnog ili vatrenog oružja ili je to bio u periodu od godinu dana pre podnošenja zahteva;

9) ako se utvrdi da je u podnetom zahtevu za civilnu službu dao neistinite podatke.

Pored formalizma u SFRJ , koju mozemo voleti ili ne, lovci su tretirani ne formacijski ali precutno kao produzetak sistema odbrane i civline zastite.
Ko danas tumara u znatnijoj meri u granicnim i slabo naseljenim podrucjima Srbije? Pa najcesce lovci. Da li bi lovci u slucaju da vide neke sumnjive aktivnosti javili vojski i policiji? Uglavnom da.
Da li bi vi kao lovac, u vreme ovog terorizma, u slucaju da vidite da naoruzana lica napadaju neko selo iskoristili to sto u rukama imate karabin? Neka svako sebi odgovori.
Medju lovcima bar 50% je ljudi koji su vojni obveznici i njihovo baratanje oruzjem, gadjanje karabinima i snalazenje u prirodi takodje bi bilo u slucaju potrebe korisno za odbranu zemlje.
E u to vreme, pored cinjenice da je Joza bio lovac (i mnogi koji su zeleli da budu uz njega kad je raspolozen a u lovu je to bio), i to bio razlog za snazniju podrsku lovstvu nego sto imamo danas.
 
tomo vrbas
 Nekada je bilo ''KO NIJE ZA VOJSKU NIJE NI ZA ZENIDBU'' pa su mnogi prodavali zemlju,volove i pola imanja da im decu pozovu u armiju da se nebi brukali po celom selu,a i na sire.Cak je nekada bilo na primer moj otac kada je postao lovac gledali su jesi li odsluzio vojsku jer bez vojske nisi mogao dobiti dozvolu za oruzije.Ovo sada je sprdacina od vojske nesto poput ekskurzije i onaj ko ne moze da je odsluzi i ima prigovor savesti taj meni nebi bio ni lovac ali avaj ko sam ja da se pitam tako nesto danas su decaci duginih boja na vecoj ceno od patriota i nas koji smo gazili strojaka po ceo dan da kad izadjemo na polaganje zakletve da se ne brukamo pred roditeljima!
 
DakiNS
 

andrijaijelena kaže:

Sve sto su kolege ovde iznele je ok, ali LOV I VOJSKA veze jedno sa drugim nemaju.

Nisi bio ,zato i ne prepoznaješ vezu.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
ssekir75
 везе има, али је тема прошлост јер обавезног служења војске више нема.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Dakisa
 Nazalost nema,ja sam se mislim u poslednjoj generaciji javio sam da idem,svi iz okruzenja me gledali kao budalu. ali mogu reci da su mi to jedni od lepsih 6 meseci u zivotu,opet bi isao da mogu
lov je nacin zivota...
 
andrijaijelena
 

DakiNS kaže:

andrijaijelena kaže:

Sve sto su kolege ovde iznele je ok, ali LOV I VOJSKA veze jedno sa drugim nemaju.

Nisi bio ,zato i ne prepoznaješ vezu.

Prosvetli me kolega?
EYE OF THE TIGER
 
DakiNS
 Niko te ne može prosvetliti .

Haso jeo sam banane!
Šta ti je to ?
Znaš kako izgleda šljiva ?
Znam .
E ni nalik.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
andrijaijelena
 

DakiNS kaže:

Niko te ne može prosvetliti .

Haso jeo sam banane!
Šta ti je to ?
Znaš kako izgleda šljiva ?
Znam .
E ni nalik.

Toliko o argumentima.
P. S.
Mislim da nije ok da admin jednog renomiranog foruma na ovakav nacin diskutuje sa clanovima I ni u jednom postu ne napise da je to njegovo misljenje, I da ne mora svako da se slaze sa njim. Ali I to je ok, jer svako danas moze da bude " ADMIN "
EYE OF THE TIGER
 
DakiNS
 Kada pišem kao admin, onda se i potpisujem tako!I nikoga ne prisiljavam da se složi samnom . Pročitaj postove pa ćeš videti koliko je istomišljenika mojih , a koliko tvojih.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
ssekir75
 какве везе има што је даки админ? никог није опомињао ни због чега, нико ником није рекаода је кретен, мајмун и слично, класичан сукоб мишљења нас који смо служили војску и оних који су ту част прескочили.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer
 
Barbarosa
 Rasprava u stilu...

https://www.youtube.com/watch?v=JMg2B...Mg2BFEkgrA

ROFL
 
tomo vrbas
 Mislim da nema dalje i da je sve receno''NEKI CETE DA POGINETE,A NEKI CEMO I DA SE VRATIMO''!Grin
 
Planinko011
 Nema mesta za neke razmirice oko teme koja je i prohujala sa vihorom.
Da se ne pravimo blesavi ova zemlja je imala ministra policije koji je obijao trafiku a ima i ministra vojnog koji nije sluzio vojsku a mnogo voli neke uniforme i borbene izjave.
Takodje nadalje imamo .....Besan da nam se svi na Balkanu podsmevaju.
A lov i boravak u prirodi neka ostane ono sto nas spaja.
 
Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 26
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,211,036 posete www.srbijalov.com