Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Benelli Argo ili Browning Bar u Kalibru 30-06


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Benelli Argo ili Browning Bar u Kalibru 30-06
djosa69
 Dobra su oba PA ali prednost BENELI ima brzi nisan imao sam BROVING sad imam BENELI savrsenstvo od PA.Kolce
 
stojkuki
 Druze vidi i tu ima razno. Moj BAR ima williams mehanicke nisane koji su zaista brzi brzi brzi i jako se lako i lepo nisani sa njima.
No, hajde da se sada pozovem ponovo na predjasnji post.
Uzmi druze metu, stavi na 30 do 40 metara. I ispali brzo (normalno brzo, simuliraj situaciju da ti DS pretcavaku kroz seku u sumi) iz Arga bez optike kompletno punjenje okvira.
To je realna situacija za PA, situacija u lovu na DS kada ti istrce pred tebe.
E kada ispalis i vidis kako si upakovao u metu, ondak isto probaj sa Browningom.
A ja cu ovako pausalno da ti kazem, ponovim, rezultat jer sam to probao par puta.
Sa Argom ces prva dva pogotka imati vrlo lepo u meti, crno blizu centra, treci i cetvrti uglavnom beze u dole, podbacuju, a peti neces ni naci u meti.
To sam probao ja, a i par mojih drugara i uvek nam je bio isti rezultat. Kod svih. Znaci nije do strelca.
Kod browninga ces imati sigurno svih 5 u meti! I to smo proverili, sa vise strelaca.
Napominjem da smo koristili uvek isti metak i to RWS.
Posto se ne razumem toliko da mogu da dam razlog za tako nesto, pitali smo ljude ::iz napolje::, neke drugare iz Italije koji su, hajmo reci, dobri strelci i imaju iskustva sa raznim oruzijem, i rekli su nam bukvalno ono sto sam vec napisao. To ima veze sa cevkom. Grejanjem cevi i nekim harmonickim vibracijama koje su kod Arga mnogo izrazenije nego kod Browninga. Pritom ne govorim o novim modelima Browninga koji imaju Boss sistem, koji eliminise te vibracije cevi, vec o mom Browningu (njega smo koristili) koji je star skoro 30 godina.
Ne kazem da je Argo losa puska, to ni slucajno.
To je odlican PA, ne odlican nego zaista jedan od boljih, ali jednostavno u ovakvim situacijama BAR se pokazao bolje.
E sad, sto smo mi sirotinja (uslovno naravno jer obe puske su prilicno skupe) pa kad imamo BAR ili Argo njega trosimo i za DS i za srnecu i jelensku divljac, ... to je drugo.
Napolju (pomenuti momci) PA koriste samo i iskljucivo za DS. Za ostalo su provereni kiplaufi ili obrtnocepne puske u raznim kalibrima, ali to je tamo neki drugi, bogati svet.
 
mirko knezevic
 Ja kad sam uzimao moj PA isto sam se mislio izmedju Benelija i Browinga,ovaj lik u Grofu mi je rekao da su sami vrhovi oruzarskog sveta sto se tice PA karabina,ali da se to kod njih vec dugo desava da mnogi kada biraju izmedju ova dva uglavnom uzmu Browing.
Srbija do Tokija!


Kolce Tri prsta 2
 
270
 Kolega stojkuki onaj ko vam je rekao da razlog povećanog rasturanja kod Bemelli Argo leži u zagrevanju cevi i to posle samo dva metka grdno je pogrešio!
Ovaj karabin i ako ne volim PA me je baš oduševio što je i sa malte ne usijanom cevi držao grupu pogodaka!!!
Sa čime mali broj karabina može da se pohvali!
Kao i svim PA bolje mu leže lakša zrna a kada se pronađe prava elaboracija pravi bez problema i grupe uže od 3 cm i to bez obzira da li iz hladne ili dobro zagrejane cevi i ne pomera tačku pogodka!
Sa ne previše zagrejanom cevi prosečne grupe kod oba karabina su od 3-5 cm a za razliku od Browning-a, Beneli će ovu grupu držati a Browning će je sa zagrevanjem cevi povećati!
Da bi se cev dobro zagrejala u zavisnosti od kalibra treba uzastopno ispaliti 5 i više metaka tako da lovcima ta prednost i nije od nekog značaja!
Bitnije je to što će kod Benelli-ja prvi hitac iz potpuno hladne cevi biti u okviru grupe dok kod Browning-a taj prvi uvek malo odstupi, pa i ako to nije mnogo ipak je Benelli pogodniji za precizno plasiranje prvog hica koji je meni i naj bitniji!
Sa druge strane Benelli ima takvu ergonomiju da posle hica ne trgne samo nazad i gore nego malo i u desnu stranu tako da se Browning brže posle hica dovodi u nišansku liniju i omogućuje brže nalaženje cilja kod više hitaca!
Ko daje prednost prvom hicu i ne koristi karabin samo u pogonu prednost neka da Benelli-ju, a kome su bitni brzi i 2. ili 3. hitac neka prednost pri izboru da Brawning-u!
Meni je lično bitnija preciznost kao i neka tehnička rešenja koja omogućavaju smanjenje prenosa trzaja na strelca i lako rasklapanje i održavanje zbog čega lično prednost dajem Benelli-ju ali to je više stvar ukusa i navika nego bitnih razlika u kvalitetu i funkcionalnosti oružja!
 
sheytan
 Hm, hm, hm... 270, u kom je taj Argo kaliberu?
Meni na 300WM, chini mi se, grejanje solidno utiche, i to vuche na dole, shto mi je potvrdio i jedan ugledni brat Rvat, u cal. 30-06!
Dodushe, u prichi sa ljudima koji, kao, maximalno ozbiljno pristupaju upucavanju, KOD OBRTNOCHEPNIH je pametno odmoriti i po 10min izmedju dva hica!

Jedno je sigurno: to nisu pushke za rekorde u streljashtvu! Sve ostalo tje, verujem, obe odraditi! Stari
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
270
 300 WM kraća cev (20 inch.) drveni kundak, Jedina zamerka mi je bila što zaboravih da kažem malo duži hod obarača sa malim "grebanjem" na sredini hoda! Grupu je držao i posle 30 ispaljenih metaka u roku od 20 tak minuta a cev nije smela ni da se dodirne od temperature! Ja sam pucao zadnji i 3 kom smestio u 5 cm , sa boljim okidanjem mogla je grupa da bude i malo uža!
 
stojkuki
 Hmmmmm. Dear 270, kao sto rekoh nisam toliko verziran da mogu da objasnim ali stojim iza onoga sto napisah jer sam zaista ne jednom probao. I to ne sam. A za obrazlozenje smo pitami momka kojo je zaista majstor, puskar, italijan skolovan u Ferlahu, i opasan strelac u sta sam se vise nego jednom uverio.
E sad ponovicu i to da sam pricao o mom BARu koji je 30 godina star i ima belgisku cev a neku howu ili slicno.
Drugo, prvi metak je naravno naj vazniji. Retko se puca vise od jednog. I znam moju cev da sam sa privim najprecizniji.
Hvatam prvu priliku na carevoj cupriji i postujem sliku mete. Prvi na 100 m ide 100% u 10 ku. Znam cev. Tek sa toplom pocinje da prebacuje i zam i gde.
Ti je stvar optike i sigurnosti.
Ovo za podbacivanje Arga je cinjenica i mislim da nema veze sa ergonomijom. Ali ja ne znam pa citiram druge. Probali smo to i zaista je tako.
I da ponovim i Bar i Argo su vrh PA i tu nema diskusije. Pitanje je namene.
Sto se tice tezine zrna, ja trosim uglavnom 184 grain odnosno 11.9g i nemam problem sa tom laboracijom.
A ni slucajno nema reci da one nisu precizne. To ne stoji.
 
270
 Ne znam čije cevi ima noviji BAR ali probao sam nekoliko i nisam video neke velike razlike i odstupanja u odnosu na stari I ili II mada više volim ove stare čelične sa klasičnim a ne brzim nišanima!
Što se tiče preciznosti i stari i novi su ujednačeni i tu nema nekih drastičnih razlika između primeraka kao na primer kod Zastavinih karabina! U suštini to su grupe od 3-5 cm što sasvim zadovoljava za lovačku upotrebu!
Naj bolje je karabin upucati sa hladnom cevi jer svaki sledeći hitac ne može da bude precizan kao prvi pa se ta odstupanja i ne primete odnosno greška u nišanjenju kod brzog drugog hica je mnogo veća od odstupanja tačke pogodka hica iz hladne i tople cevi!
Zadnji BAR iz kog sam pucao je toplom cevi vukao dole desno a kako je kod svakog drugačije smatram da to više ima veze sa individualnim karakteristikama cevi svakog primerka oružja i sa vrstom municije nego sa određenom konstrukcijom i proizvođačem!
U suštini kod svakog oružija postojaće odstupanja između hica iz hladne, tople i zagrejane cevi koje će biti veće ili manje!
Sad neće kod svih cevi i ako postoje odstupanja od nišanske tačke grupa biti drastično veća ako je cev topla odnosno zagrejana!
Iz ličnog iskustva znam da BAR ume lepo da raširi grupu posle više uzastopno ispaljenih metaka! (mada je tu Zastava ne prikosnoveni rekorder)
Sa benelli-jem imam malo iskustva ali to kao što napisah nisam primetio!
Sve ovo i nije bitno ukoliko se to oružje koristi za svoju osnovnu namenu a to je lov pogonom! Po meni lovac treba da izabere ono kojim naj brže posle ubacivanja u rame pronađe cilj!
Ukoliko ga koristi kao jedan univerzalan karabin neka ga obavezno upuca sa hladnom cevi odnosno prema grupi koju će da napravi pucajući sa što većim pauzama između dva hica a po mogućstvu i sa čišćenjem posle svakog hica i hlađenja cevi!
 
sheytan
 hehehe Ovi sa BAR-Em tje sigurno da ochiste cev skroz...

Dodushe, netje niki ni Arga celog rasklapati, naravno... Jedino mozda Bore Snake sa josh jednom krpicom u njemu! 
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U
 
Podunavac
 

270 kaže:
Ukoliko ga koristi kao jedan univerzalan karabin neka ga obavezno upuca sa hladnom cevi odnosno prema grupi koju će da napravi pucajući sa što većim pauzama između dva hica a po mogućstvu i sa čišćenjem posle svakog hica i hlađenja cevi!


E ti ga sad kolega pretera.
Tri prsta 2Kolce
 
mirko knezevic
 Ja sad treba da upucam karabin,nesto mi cudno ovo,pukni namesti rasklopi pusku ocisti pa opet pukni sve u krug,koliko sam dosad gledao kako se to radi,stavi se karabin 4 5 metaka malo stelovanja i to je to,nikog dosad nisam video da cisti karabin posle svakog pucnja,a posebno ne Browing ili Beneli....
Srbija do Tokija!


Kolce Tri prsta 2
 
DESPERADOS
 Ako upucavas obrtnocepni karabin sigurno nemas potrebe da cistis niti sta drugo radis osim da se skoncentrises na stelovanje koncanice.
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta
 
mirko knezevic
 Nije obrtnocepni kolega,PA Browing,al mi opet nije jasno sto bih cistio posle svakog pucnja cev pa opet pucao...
Srbija do Tokija!


Kolce Tri prsta 2
 
DakiNS
 da ubijes vreme i da ti ne bude dosadnoROFL
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
mirko knezevic
 Hahahaha....dobar savet Daki....Grin Grin Grin
Srbija do Tokija!


Kolce Tri prsta 2
 
DakiNS
 Pardon da odstrelis vreme zato pucas mi lovci ne ubijamoROFL
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
stojkuki
 O jeah .... Smeko
 
DESPERADOS
 

mirko knezevic kaže:
Nije obrtnocepni kolega,PA Browing,al mi opet nije jasno sto bih cistio posle svakog pucnja cev pa opet pucao...


Ma to su 3 do 5 metaka za upucavanje samo ti to dobro upucaj pusti ciscenja i hladjenja to je Browning kvalitet nema frke.
Bitno je da ti grupa bude dobra a teoretisanje pusti samo cepaj drug.
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta
 
duktor
 zdravo svima. Juce sam uzeo nov argo 30- 06 i posto sam pocetnik zamolio bih vas poiskusni da mi kazete na kolko metara dalina smejem da pucam na koza. pozz
 
Cvele
 Dokle vidis, dotle pucas puc puc

Kolega Cvele nije korektno početnika na taj način dovoditi u zabludu

Srbijalov Admin Tim

srbijalov Lov je za mene život =))) srbijalov
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Browning KARABINI 124 03.08.2022. 22:13
Benelli LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 55 29.10.2019. 12:02
Browning Cynergy pro sport & Beretta 686 E sport LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 37 02.11.2012. 21:30
Browning BLR KARABINI 7 30.09.2011. 18:02
Benelli super 90 LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 23 28.04.2011. 21:52
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,210,748 posete www.srbijalov.com