Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Pravilnik o ustanovljavanju lovišta


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Pravilnik o ustanovljavanju lovišta
Lala
 Izašao je jedan od ključnih dokumenata koji se odnosi na ustanovljenje lovišta i davanje lovišta u zakup.
Konačno je poznato kako će izgledati lovišta, i kako će se izdavati korisnicima u zakup, pod kojim uslovima, na koji način, uz koje garancije, itd.
Nisam stigao da prostudiram ovaj pravilnik, izašao je juče.
Evo link, pa koga zanima može da pročita; mislim da je ovo jedan od najvažnijih pravilnika, posle samog zakona!
http://www.minpolj.gov.rs/postavljen/...DRUCJA.pdf
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
huntinggirl1
 dobro napisano, dosta precizno,
izmenuće se granice mnogih lovišta, formirati nova....
 
Lala
 Biće veselo! Toliko je lepo napisano, da me zabolela glava od prvog čitanja!Frown Nisam siguran, koliko će dosadašnjih korisnika moći da ispuni uslove koji su predvidjeni, naročito u pogledu finansija i bankarskih i hipotekarnih garancija! Ima da koštaaaaa kao Sv.Petra kajgana!!!! Samo izdavanje bankarske garancije košta od 1,5% - 3% iznosa garancije (pod uslovom da banka hoće uopšte da garantuje, a traži i obezbedjenje garancije), a garancija se daje za vrednost CELOG FONDA lovostajem zaštićene DIVLJAČI u lovištu!!!
Malo sam pogledao/pročitao pravilnik, pa bih koleginicama i kolegama, a naročito članovima uprava LU, preporučio da pogledaju sledeće članove:

član 11. tačke 1.) i 3.)
član 17. tačke 1.) i 4.)
član 18. (naročito!)
član 19. tačka 5.)
član 23. tačka 9.) (imovina zakupca lovišta po isteku ugovora ostaje zakupodavcu!)
Nisam zalazio u detalje i finese pravilnika, ovi članovi su me 'uboli u oko' na prvo čitanje!
Mislim da su se obistinila neka loša predvidjana. Pročitajte ove članove, pa će vam biti jasnije.
Čestitam vam Pravilnik! SadNervozan
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
huntinggirl1
 veselo, nema šta, Diskusija
 
Lala
 Detaljnije čitanje ovog pravilnika ću ostaviti za sutra, ne mogu večeras... šokiran sam!
Čak i da ne nadjem još nekih zvrčki, ovo što sam video do sada me ubilo u pojam.
Znam samo da će u martu sledeće godine biti žestokog brojanja divljači u lovištima. Pa će u problemu biti oni koji su ranije prikazivali nerealno više divljači, da bi imali veći fond odstrela, pa sad kad iskoči manjak...
Do 1. aprila to mora biti uradjeno, a brojanje će morati biti realno, verovatno pod nadzorom ministarstva. Pa kad stigne obračun vrednosti fonda divljači, pa kad LU ne bude moglo da garantuje za tu vrednost... Ode lovište...
Koja banka će da izda garanciju, i na osnovu čega, onim LU koja nemaju nepokretnu imovinu? Postoji mogućnost da članovi uprava založe pod hipoteku svoju ličnu imovinu (kuće, zemlju) za obezbedjenje garancije. Voleo bih da vidim tog predsednika LU i članove UO, koji će da daju hipoteku na svoju kuću! Niko nije blesav, pa da sutra, zbog nekog krivolovca recimo, ili zbog nekog svog člana koji puca na sve što mrda u lovištu, ostanu bez kuće!
Mislim da ću krajem ove sezone prestati da budem član nekog LU. Ovo nema smisla više; bolje da lepo sačuvam pare, i da odem nekoliko puta godišnje u komercijalu, koliko para-toliko muzike, nego da se akam sa članstvom i obavezama, akcijama i sastancima, sa trčanjem tamo-amo; lepo uplatim komercijalu, biram gde ću da lovim i kada, posle lova sednem u kola i dovidjenja! Ne razmišljam ni o čemu.
Pun mi je ......... tavan više ovoga!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cadara
 Ja sam malo čitao isto nisam detaljisao ali mislim da se zakup Lovnih revira odnosi na: Lovišta posebne namene (nacionalni parkovi, lovišta šumskih gazdinstava...), koliko sam ja skontao takva lovišta će se moći dati u zakup nekom trećem (lovačko društvo, privatnik itd), stim da lovište posebne namene mora obezbediti stručnu službu i lovočuvarsku službu. A Zakupac mora minimalno platiti iznos onih 10% državi od planiranog odstrela i troškove stručnih poslova (stručna i lovočuvarska služba, izrada plana gazdovanja itd) što se precizira ugovorom. Znači neka lovišta koja se na primer daju šumskoj Upravi Pančevo na gazdovanje ta šumska uprava može to lovište ako nema interesa da se bavi uzgojem i lovom divljači da da u Zakup.
Ja sam to tako shvatio.
Ako grešim onda smo ga nagrajisali svi, ako ne grešim eto prilike da oni koji imaju para, veze (biznismeni, tajkuni i ostali) dođu do nekog lovišta stim što neće imati neku posebnu ingerenciju sem da izlove taj planirani broj divljači a lovištem će upravljati stručna služba tog lovišta posebne namene.
Slično je i sa ribnacima, gde se takođe može po tome ako vlasnik ribnjaka neće da se bavi lovom može ribnjak za potrebe lova izdati u zakup na određeni broj godina što se precizira ugovorom.
Za imovinu što lala reče verovatno ako se u toku toga zakupa izgradi neka nepokretna imovina ona ostaje tu i nema gde da ide već ostaje zakupodavcu.
Ja sam to na brzinu toliko skontao.
 
Lala
 Cadara, nisi pročitao deo o davanju u zakup otvorenih lovišta. Takodje, nisi obratio pažnju na polaganje garancije za CEO FOND divljači u lovištu! Za planirani odstrel se plaća 10% državi.
Oko davanja revira u zakup, manje više je tako. A šta ćemo sa otvorenim lovištima?
Ribnjaci su posebna priča... A za imovinu, to se odnosi i na lovno-tehničke objekte (čeke, hranilišta, volijere, prostoriju za pregled divljači, sa stolovima za pregled i frižiderima...).
Ovo si baš lepo rekao, oko zakupa revira: oni koji maznu dobra lovišta, imaju samo ingerenciju da pomlate divljač, drugi će da organizuje i plaća stručne i čuvarske službe Smile Milina! Lovatori će samo imati obavezu da ostvare godišnji plan odstrela Grin možda će morati da zovnu u pomoć svoje ortake, i uticajne drugare!
Danas ću još malo da prolistam taj pravilnik, da ga prostudiram detaljnije, ali sam sve bliži ubedjenju, da prestanem da budem član bilo kog LU: em će da košta opasno, em vuče sa sobom mnogo obaveza, em ne možeš da utičeš na lopovluk, em te cimaju svaki čas... Komercijala, i mirna Bačka! Platim, lovim, spakujem se, i ćao!
Pazi jednu stvar: samo izrada lovne osnove košta, po mojim info, oko hiladu evra; god. plan gazdovanja par stotina; bilo koji planski dokument košta! A mogu da ga naprave samo licencirana lica sa odgovarajućim fakultetom. Procvetaće biznis! Sad samo čekam da vidim ko će da osniva agencije za izradu planskih dokumenata; nešto mi se 'javlja' da će to biti ljudi bliski 'uticajnim drugovima'!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Cadara
 U starom zakonu lovište se nije moglo davati u zakup i slično i to je bilo em najstrože zabranjeno em si mogao izgubiti pravo gazdovanja. Sad eto može se dati lovište u zakup.
Ništa tu ne razumem. Sem da je ovim omogućeno da se ispoštuju neki lični interesi.
Za otvorena lovišta po tome bi bio sledeći scenario: na primer lovište na gazdovanje dobije lovačko udruženje u vojvodini bilo gde, i to lovačko udruženje ima pet lovačkih društava. To lovačko udruženje po tome može dati u zakup lovne revire koji su tu bili formirani po starom zakonu tim lovačkim društvima. Što znači članovi lovačkog društva plaćaju stručnu službu, plaćaju onih 10% od plana odstrela za taj lovni revir (jer se na primer razlikuju planovi odstrela od lovnog revira do lovnog revira u okviru jednog udruženja), članovi tog lovačkog društva izlovljavaju (kao tajkuni) planiran odstrel divljači u svom reviru itd, itd.
Ako je to tako onda je sve to slično kao i do sada što je bilo samo je malo bolje uređenije i papirološki pokriveno i zna se gde ko lovi i ispunjava obaveze. I naravno KOŠTA.
Moje LU je usvojilo Statut LU po novom zakonu o udruženju građana i ceneći novi zakon o lovstvu i tamo jasno isto kaže: da se zbog boljeg funkcionisanja i upravljanja u udruženju formiraju lovni reviri, lovni reviri su u stvari bivša lovačka društva pa se nabrajaju nazivi lovnih revira. Svaki lovni revir ima svoj podračun i sva finansijska sredstva ostvarena iz lovnog turizma i ostali prihodi ostvareni na području tog lovnog revira ulažu se u taj lovni revir.....
E sad sam ga toliko zamrsio da se bojim da će neko shvatiti šta sam hteo da kažem.
U ostalonm videćemo šta i kako će biti.
 
Lala
 Hmmm... shvatio sam šta govoriš, moje bivše LU je tako funkcionisalo. Nije mi jasno ovo sa podračunima lovnih revira? I nije mi jasno, kako ste to vi u LU ustanovili granice lovnih revira? To nije u nadležnosti LU!
LU sada funkcioniše kao i svako drugo d.o.o. (preduzeće).
Nigde ne piše, i nije zabranjeno, da recimo LU iz Subotice konkuriše i dobije u zakup npr. lovište u Vršcu (ili obrnuto), naravno, kad budu precizno odredjene granice lovišta. A tek tu očekujem glavnu frku, kad se dohvate za guše oko toga koji će revir pripasti kojem lovištu! Tako da to što ste vi u svom statutu napisali, jeste račun bez krčmara, pošto 'neko' može jednim potezom pera, a sve u skladu sa zakonom, da neki revir iz vašeg lovišta pripoji drugom lovištu. Malo ste požurili.
U Vojvodini su lovišta dosta velika po efektivnoj lovnoj površini, i uglavnom imaju dosta divljači. Koje LU ima dovoljno para, da bi moglo da plati naknadu za lovište od npr. 1 evro po hektaru, plus izrada svih dokumenata, plus stručne službe, plus investicije u lovištu po planu gazdovanja, plus garancija za ceo fond divljači (osim fazana)cca 3%, plus 10% državi za plan odstrela, plus tekući troškovi... Ja ne znam ni jedno LU koje je finansijski sposobno da to izvede! A članstvo će se osipati, sve manji i manji broj ljudi će moći da dozvoli sebi luksuz lova.
Interesi moćnih pojedinaca i interesi države se prepliću. Ceh će platiti obični lovci.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Banatski Fazan
 Postovani drugovi Lovci, evo i ja sam malo procitao taj novi pravilnik, pa mislim sto se tice Lovista i davanje u zakup, da se to iskljucivo odnosi na Lovista posebne namene, bar je tako opisano u zakonu, koji navodi da mogu se davati Lovista u zakup samo ako se ustanovljavaju kao posebni! Sto se tice garancije, moje tumacenje je naprotiv povoljno, jer ako se ne varam, mora se obezbediti garancija, kako pise, na osnovu visine naknade koju propisuje ministar, a naknada je u visini od 10% od cene koju formira ministar od ukupno planiranog odstrela za jednu godinu. Sve ostalo nisam jos detaljno proucio, ali ovih dana cu sigurno. Pozdrav.
 
Cadara
 Tako sam i ja razumeo da se zakup lovnih revira odnosi na lovišta posebne namene kao što sam u prethodnom postu i napisao.
ima tu još puno posla. Prvo država treba da oformi lovna područja, pa u okviru tih lovnih područja da formira lovišta koja će i biti predmet našeg interesovanja. Lovišta će se formirati poštujući granice katastarskih opština, tokove reka i autoputeve. Tako da Udruženje iz Subotice se neće interesovati za druga lovišta već će gledati svoje kao i ostala. Nema se para za takav luksuz. Posle treba da se oformi lovačka komora, pa pravilnik lovačke komore koja određuje i predlaže ministru vrednost divljači, vrednost godišnje lovne karte itd, itd. To do marta meseca nema šanse ovim tempom da se sprovede. Dodela lovišta će po meni moći da se sprovede početkom 2012. E sad te godine su i izbori pa će biti interesantno.
Priča se da će se dodela lovišta raditi sada u martu, ako se to sve stigne do marta onda brzi gonzales je definitivno otišao u legendu.
 
Banatski Fazan
 Postovani drug Lovac, ima tu sigurno puno detalja koji trebaju da se definisu, ali sam sto posto uveren da ce oni to brzim postupcima da rese, i sigurno ce se u martu/Aprilu raspisati konkursi i dodeliti novo. E sad, dali starim korisnicima (LU) ili pak novim, to zavisi od toga, kako ce biti razumni i naklonjeni clanovi tih starih Udruzenja da prihvate nova pravila, nove cene, i to puno skuplje, placanje odstreljenih divljaci (svakog fazana i zeca), zbog obracunatog PDV-a, koji ce drzava traziti i nedvosmisleno se izjasnila Drzava, da PDV na odstreljenu divljac mora da se plati, itd., tako ce ga kao pravni nasledici, Udruzenje ili Drustvo u tom Udruzenju koje se preregistrovalo u Udruzenje dobiti prece pravo da zakljuci ugovor o davanju Lovista na koriscenju sa Drzavom. Tu ce mnoga Udruzenja stradati, jer slogu u tome retko gde ima, nazalost.
 
Lala
 Kolege, niste dobro shvatili.
Član 11. tačka 1.) kaže da se garancija mora obezbediti u vrednosti početnog fonda lovostajem zaštićene divljači, dakle, kompletan fond te divljači, pomnožen sa vrednošću po cenovniku. Trenutno je važeći cenovnik LSS, dok se ne formira lovačka komora. Naknada od 10% vrednosti se odnosi na plan odstrela, i to je sasvim druga stvar.
Što se tiče lovnih revira posebnih lovišta, to je tačno, da se sada mogu pojedini reviri izdavati. Ali, nas lovce, pretpostavljam, najviše interesuju ova, nazovimo ih 'obična' lovišta, koja su pravilnikom svrstana u 'ostala lovišta' (čl.6 tačka 4.) pravilnika).
Pročitajte pažljivije, ali prvo napravite razliku izmedju naknade za zakup lovišta, naknade za plan odstrela, i garancije za celokupan fond lovostajem zaštićene divljači. Takodje, pogledajte u zakonu o divljači i lovstvu, koja su to lovišta posebne namene, akoje su ostala lovišta.
Ne vidim ni jedan razlog za optimizam, koji ste naveli u prethodnim komentarima. Naprotiv.
Slažem se sa Banatskim Fazanom, za ovaj njegov komentar u vezi 'stradavanja' LU, i sloge lovaca. A naročito se slažem za obaveze po PDV. Tek će tu biti veselja, kad svakog 5. u mesecu LU budu morala da se isprse za PDV za odstrel. Pošto će fazan da se lovi preko cele godine, tako će i obaveza biti svakog meseca. Pa će fazan da košta 11 evra, plus PDV.
Vrlo je interesantan i član 16. gde se kaže da u slučaju da se raskine ugovor o zakupu lovišta, ili iz bilo kog razloga se ne vrši gazdovanje lovištem, upravljanje takvim lovištem preuzima odgovarajuće JP!!! Kako vam se ovo čini? A zašto e ne bi u tom slučaju lovište dodelilo drugom sa liste na konkursu? Ne, nego baš JP!!! A kako posluju JP koja upravljaju lovištima, bolje da ne pričam. Sve sama dubioza i minusi!
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Banatski Fazan
 Mislim, bar po mome, da visina garancije mora da bude tolika koliko treba obracunavati na osnovu visine naknade za koriscenje lovostajem zasticene vrste divljaci!! Bar po mome, a mozda i gresim, treba biti pravnik da se to tumaci kako treba, ne?
Sto se tice davanja u zakup, mislim da ce tu raditi o lovistima posebne namenn, koju ce osnivati Drzava (Vojvodinasume/Srbijasume) i radi smanjenja troskova nemaju sredstva da gazduju, nego delove sumskog loviste daju iz tog razloga u zakup!!
 
Banatski Fazan
 Nece prihvatiti cirilicu? moja greska. To je bio izvod iz pravilnika.
 
Banatski Fazan
 Visina odgovarajucih garancije koje je duzno da obezbedi pravno lice pre zakljucivanje ugovora utvrdjuje se u vrednosti pocetnih fondova lovostajem zasticenih vrsta divljaci obracunatoj na osnovu visine naknade za koriscenje lovostajem zasticenih vrsta divljaci koju propisuje ministar na predlog Lovacke Komore, u skladu sa zakonom kojim se uredjuje lovstvo.

Tako glasi tekst pravilnika. Naknada za koriscenje divljaci je po zakonu 10% od pocetnih fondova bez fazana!! Ne?
 
Cadara
 bankarske garancije idu za matični fond divljači u lovištu.
E sad garancije na početni (matični) fond se obezbeđuju na više načina pa kako kome odgovara: bankarske garancije, hipoteka, osiguranje kod osiguravajućih kuća (što je po mom mišljenju jedna od najboljih opcija) ali treba videti koja je najpovoljnija i najbolja za određenu LU odnosno preduzeće LU.D.o.o.
znači sva divljač sem fazana se obračunava, takođe na fazana se ne odnosi cenovnik za plaćanje divljači lovaca i onih 10% državi od planiranog broja za odstrel.
zamislite sad jedno veliko udruženje gde je matični broj zečeva: 3-4.000 komada, pa 400-500 srna, pa 30-40 divljih svinja, pa 200-300 poljskih jarebica. Zanimam me kako će se utvrditi broj Divljih pataka gluvara, i ostalih 5 vrsta, pa divlje guske, prepelice, grlice i gugutke, divlji golubovi.....sve uglavnom migratorna vrsta koje jednog trenutka imate u lovištu 500 komada a sledećih 3-4 meseca imate 20 komada ili nemate ni jednu. Šta je sa Lisicom, Šakalom i Vukom jer su i oni zaštićena vrsta da li se i oni računaju u garancije i u onih 10%. A cena odstrela Šakala je maltene kao odstrel Srne tako da to nije malo.
 
Banatski Fazan
 Lisica i drugi predatori nisu pod rezimom zastite, i za njih se ne placa niti odstrel niti ulaze u maticni fond ili u plan godisnjeg odstrela, pa nema naknade za to.
Dobro si rekao da Fazan ne ulazi u obracun 10% za naknadu, ali mislim da nije tacno da se Fazan ne placa prilikom odstrela, placa se sigurno!
Po sadasnjem cenovniku jedno srednje prosecno Loviste bi trebalo da ima divljac u vrednosti izmedju 100 i 500 hiljada Eura, pa garancija na 10% ne bi trebalo da bude neki veci problem za najveci broj L.U. Po sadasnjem cenovniku, ali ko zna kako ce oni utvrdjivati cene, to je velika nepoznalica....
 
huntinggirl1
 garancija će biti problem većini i to onoj koja je brojala kako im je godilo
 
Banatski Fazan
 Da, da, slazem se, postupci, nepromisljeni, sada se placa danak tome! Nadam se da ce ova izuzetna losa godina nesto malo ispraviti tu sliku, to ce morati da uzmu u obzir, bar sto se tice zeca, jer ce on biti veoma skup u obracunu. Nemogu oni da to ne uzmu u obzir, zato sto je situacija ocajna sa brojnim stanjem, bar dok se ne skine Kukuruz skroz, pa cemo videti.
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Unošenje živih zečeva u lovište DIVLJAČ 124 02.01.2021. 18:25
Požar u lovištu PRIRODA I EKOLOGIJA 123 22.12.2019. 16:21
PRAVILNIK O LOVAČKIM PSIMA PROPISI O LOVU 78 20.02.2019. 20:06
Zagađenje okoline i lovišta PRIRODA I EKOLOGIJA 46 06.07.2018. 09:54
Fotoaparatom i Kamerom kroz prirodu i lovište PRIRODA I EKOLOGIJA 1260 04.07.2017. 20:26
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 17
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...
Lovci, dobro obratite pažnju
У БАЧКОМ НОВОМ СЕЛУ

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,246,531 posete www.srbijalov.com