Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Unošenje živih zečeva u lovište


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Kako rešiti sukob izmedju lovačkih saveza na relaciji LSS - LSV?

Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima za sve funkcije, pre promene Statuta LSS
36% [20 Glasa]

Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
Vanrednim izborima posle promene Statuta LSS
18% [10 Glasa]

Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
Vanrednim izborima, osim predsedničkih, pre promene Statuta LSS
34% [19 Glasa]

Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
Ostaviti LSV u ovom zamrznutom statusu u LSS
13% [7 Glasa]

Glasova: 56
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 22.11.2018. 17:13

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Unošenje živih zečeva u lovište
DESPERADOS
 Nase LU je u mojoj sekciji pustilo cela 4 cetiri zeca i to jos ako su svi muski blago nama.A odmah su imali docek lutalica i lovokradica koji nocu idu u krivolov tako da je moguce da nemamo vise ni ta 4 a ima nas u sekciji 33 lovca.... strasno.
----------------------------------------------------
DOBAR POGLED

1MOA = 2.9cm na 100m
1MOA = 5.8cm na 200m
1MOA = 8.7cm na 300m
1MOA = 14.5cm na 500m

srbijalov

7x64 KRALJ ..Tri prsta..308W CAR..Tri prsta
 
duskov
 Ivane,
to što mislimo drugačije o nekom pitanju nije ništa strašno. Može biti od koristi za obojicu! Moguće i još ponekoga.
Čak mislim da se u suštini mnogo i ne razlikujemo jer LD. koje prpremi lovni teren za puštanje zeca može da očekuje da se on održi na tom terenu i da se vrlo vjerovatno pari sa domicilnim.
Oni lovni enruzijasti koji prorijede lisicu, vuka, podivljale pse i mačke, kunu, divlju mačku, jastreba, u svom lovištu mogu očekivati uspješno naseljavanje zeca. Oni koji to ne urade pa još od od prvog dana krenu u hajku na još ošamućene zečeve oni nemaju šta da očekuju.
Tako se zapravo dešava i kod mene, tako da je kupovina zečeva u potpunosti promašena investicija. Treba prvo naučiti neke da čuvaju, milom ili silom zakona ono što se već nalazi u lovištu...
Razliku između zeca i kunića sam ustanovio i utvrdio još u četvrtoj godini života! Pozdrav!
 
spiker-mrmosh
 

DESPERADOS kaže:
Nase LU je u mojoj sekciji pustilo cela 4 cetiri zeca i to jos ako su svi muski blago nama.A odmah su imali docek lutalica i lovokradica koji nocu idu u krivolov tako da je moguce da nemamo vise ni ta 4 a ima nas u sekciji 33 lovca.... strasno.

Sa malom napomenom - da ni pustanje ta 4 niko nije video !
Inace bar 30% tih "lovaca" drzi svoje gonice konstantno pustene tokom cele godine ! A malo, malo takodje tokom cele godine u vecernjim i nocnim satima - samo ce cuje teranje , onda puc puc i onda muk ! Inace polozare su ko rodjene za pod jaknu i brzo se sklapaju ! Sad
* Lako je naučiti životinju, lako je naučiti prostaka, ali teško je naučiti onoga ko je nenaučen postao učitelj drugima... *
( Vladika Nikolaj Velimirović )
 
beni1983
 bavim se uzgojem divljih zeceva
ako nesto ima da pita tu sam

Kolega dobro nam došao .Drago mi je da se neko sa tvojim afinitetima pojavio na portalu samo bih te zamolio da se malo opširnije predstaviš odakle si, šta loviš, kojim psima, kojim kalibrima, iz kojega si kraja i slično.

Srbijalov Admin Tim

beni 1983
 
beni1983
 iz republike srpske sam i bavim se uzgojem divjeg zeca
lovac samTri prsta 2

Kolega predstavi se u profilu ili u temi " Predstavite se"

Srbijalov Admin Tim!

beni 1983
 
DakiNS
 Au nemoj toliko opširno ko će to sve pročitatiSmeko
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
 
Vuki
 

beni1983 kaže:
iz republike srpske sam i bavim se uzgojem divjeg zeca
lovac samTri prsta 2
,Nemoj da se stidis ,ako se bavis proizvodnjom to u vise zemalja rade ,najblizi su susedi Hrvati ,nego nam ispricaj kako se bavis i drzis,u kavezima ili u ogradi koliko ti je maticni fond kolika proizvodnja ,koliko zecica prezivi do vremena za ispust ili do jeseni i jos nekih znacajnosti interesantnih iz tvoga rada ,pozdrav...
 
Limun
 Stvarno brate daj malo raspali po tastaturi nemoj da nas drzis u neizvesnosti.Grin
Pozdrav od Čarapana!Jaooo "ja s'tem nem ništa"
LimunLimunLimunLimunLimun

"Klonim se ljudi koji misle da je drskost hrabrost, a nježnost kukavnost, a klonim se i onih koji misle da je brbljanje mudrost, a šutnja neznanje."

Khalil Gibran
 
beni1983
 pozdrav drugovi lovci

evo ovako ja sam iz Bosanskog Samca blizu Brckog i bavim se uzgojem divljeg zeca.
Sa uzgojem sam se poceo bavit 2003 kao eto recu hobi zanimanjem ,a sada to vec je i porodicni poso.
Za ovo sam citao jedan odjeljak iz lovacki novina [hrvatski lovacki vijesnik]. To mi je bila ideja i tako sam krenuo.
Napravio sam 10 metalnih kaveza i kupio 2 para zeceva, to je bio pocetak. Nakon 10tak dana su mi svi uginuli, al nastavljam dalje i cujem da se covijek bavi sa ovim u Puli i idem kod njega. Misleci ako mi proda 4 5 zeceva da ce mi dat neki savjet o ovoj vrsti divljaci al sam osto uskracen za informaciju i kuca nazad.
Potom sam jos pronaso jos par komada i ukrsteci ih sa ovim svojim pocelo je sa priplodom. Tek trece godine uspijevam da napunim ovih 10 kaveza i onda pocinje pomalo prodaja.
Posle prve prodaje prosirujem na 20 kaveza onda sledece 50 pa 70 i sad 100, pa cemo posle vidjet.
Znaci zec i zecica zive zajedno u kavezu i nikad se ne rastavljaju.
Parenje pocinje u februaru a zavrsava u oktobru, zavusno od klimatskih uslova. Zecica koti 2 do 3 a nekad i 4. Mladunce zivi sa majkom 21 dan i onda ga odvajam u druge kaveze ili ga pustam u ogradjen prostor povrsine 6 duluma. Kad se pojavi kupac onda ih hvatam mrezama i u transportne kveze koji su za tu namjenu pravljeni.
Produktivnost mi je negdje oko 70% i to je veoma dobro.
Problem u ogradjenom prostoru za podivljavanje zeca su domace macke
i to veliki problem, sad sam postavio elektricnog pastira pa cu vidjet rezultate.
Eto tako kolege ukratko.
ako je neko zainteresovan ima par slika na fb a ime
UZGAJIVACNICA DIVLJIH ZECEVA CRKVINA



DOBAR POGLED
beni 1983
 
kimi
 Svaka čast kolega Beni, pogledao sam slike na fb, deluje ozbiljno i profesionalno.
Možeš li reći u kom uzrastu se prodaju zečevi i koja je cena?
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita
 
beni1983
 Pozdrav drugovi


Zec u loviste ako se ispusta najbojle je sto mladji bolje. Jer su rezultati pokazali da od starog zeca nema velike koristi, dok se mladji jako brzo adaptira al pod uslovom da je teren ociscen od predatora. A najveci neprijatelj mu je domaca macka.
Ja svoje zeceve pustam u prirodu 3 do 4 mjeseca starosti ma da moze i prije, jer je spreman za samostalan zivot od 21 dan.

Cijena zeca je oko 90 eura dok u hrvatskoj se krece od 100 do 125e i to je tesko dobit, jer slabo se izvozi i prodaju se njihovim udruzenjima. Samo da ti kazem ja sam srbin iz republike srpske al uzimam primjer za ove zeceve hrvatske.

DOBAR POGLED

beni 1983
 
Indjijanac
 beni svaka čast ovo je nešto sasvim novo a što će se verovatno omasoviti jer problem brojnosti uvek postoji ,a i osvežavanje krvi je veoma važna stvar,imam hiljadu pitanja ali ti prepuštam da ti polako iznosiš ono što želiš da nam otkriješ,gledao sam slike na FB i stvarno je extra,možeš i ovde postaviti neku slikuB)
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s
 
Lala
 Ono što mene malo buni, je cena zeca koju je Beni naveo: reče da košta 90 evra, što mi deluje poprilično! Ako sam dobro razumeo, radi se o ceni zeca za puštanje u lovište (ili se radi o odraslom zecu, koji se čuva za priplod?).
Pa kod nas se živ, uhvaćen, odrastao zec, kojeg treba samo preneti na drugi teren (lovište), prodaje za 65 evra, ako se ne varam? Otkud ovolika razlika u ceni?
Ako bi Beni mogao da mi objasni, bio bih zahvalan. Inače, mislim da je ovo odlična tema, i jako dobra ideja, koja može da pomogne da se brojnost zeca, koja je evidentno smanjena iz mnogo razloga, popravi.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
beni1983
 pozdrav

Evo ovako prijatelju da ti odgovorim oko cijene zeca za ispust u loviste. Moj zec je 90 e i to jest gledajuci malo pomasno al, zec iz srbije uhvacen na vojvodjanskim njivama je oko 70e. E tu je sad problem kad moji zemljaci kupuju iz srbije zeca.Prvo kad dodjes i kupis od lovacke organizacije koja ih je hvatala ona nema nikakave veze dal su ti zecevi zdravi. Drugo granica, sta u kojem slucaju ako veterinarski inspektor kaze da zecevi idu u karanten, pa 40 dana cekas na zeceve a oni stanu ugibat ko sto je bilo slucajeva. Pa sam transport vise od 5 sati je smrt za zeceve. E prijatelju taj zec izadje negdje oko120eura bez preterivanja vjeruj mi. Mislim ove godine a bogami daj Boze i u buduce Srbija ne izvozi zeceve van granica nego sam rozmjena po udruzenjima.
Eto toliko prijatelju. Postavi sve na papir pa izracunaj izgradnju objekta za zeceve pa ograda pa sami zecevi koje moras naci i vidjet ces da to i nije neka cijena.


Dobar pogled.
beni 1983
 
Lala
 Nema ljutnje, kolega, zasita me zanima ova tema, i tvoj rad i iskustvo. Mislim da je to dobra stvar, a voleo bih da čujem i da li se neko u Srbiji bavi ovim poslom. Ali po toj ceni koju si ti naveo, teško da bi neko LU prihvatilo da ga kupuje! Pa po toj ceni može da se kupi tovljenik, nažalost! Nemoj zameriti, nemam loše namere prema tebi i tvom poslu, naprotiv, ali čisto razmišljam o mogućnosti da se taj posao pokrene i ovde, i o isplativosti i ekonomičnosti tog posla, u trenutnim uslovima.
Živi zečevi se u Srbiji najčešće hvataju po Vojvodini, i uglavnom se dalje šalju po drugim delovima Srbije, retko ide za izvoz, koliko ja znam. Prošle godine (2011.) se nije toliko hvatao, jer ga je 2010. godina desetkovala (vremenski uslovi katastrofa), i još se nije oporavio.
Drugi problem je sve veći broj šakala i ostalih predatora, koji ga takodje uništava (legla mladih). A mislim da vi u R.Srpskoj nemate još taj problem (sa šakalom posebno), daj Bože da ga i nemate nikad.
Treći problem je preterani izlov, pa je ponegde zec čak i ispod biološkog minimuma! Ima na podforumu 'Naučni i stručni radovi iz oblasti lovstva' pisano na tu temu, od strane stručnjaka, pogledaj.
Da li ti je poznato da se neko u Srbiji bavi uzgojem divljih zečeva? Da li imaš saradnju sa nekim od veterinara? Koliki procenat od okoćenih zečića preživi? Napisao si da su ti svi zečevi iz prve ture uginuli, šta je bio problem? Čime hraniš zečeve, da li im dodaješ nešto u prirodnu hranu?
Koji je po tvom mišljenju minimum jedinki (parova) sa kojim vredi početi?
I jedno malo glupo pitanje: naveo si površinu na koju puštaš mlade zečeve, a ja nemam pojma koliko iznosi jedan dulum, preračunato u kvadratne metre?
Veoma sam zainteresovan za ovu temu, ne da bih se ja upustio u taj posao, nego zato što mislim da neko od forumaša može da se upusti. Ako to može da bude profitabilan posao, eto ideje kako da neko od mladjih reši pitanje zaposlenja.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile
 
Predator
 Skromni doprinos temi. Naletjeh na snimak pa da ga podjelim sa vama.


Sasvim prirodno
 
Indjijanac
 još je zanimljiviji dogadjaj hvatanje u lovištu i svakom lovcu bih preporučio da ode na hvatanje ako ima priliku
IndjijanacĆIRKO PA JEL TI NEZNAŠ DA U INDJIJU IMA DJUNGLA?
http://www.youtube.com/watch?v=vOipjp...page#t=25s
 
beni1983
 pozdrav

Ja trenutno ne poznajem dal se iko bavi ovim poslom u Srbiji. Mislim da ne. Ali bi mi bilo drago i sprman sam dati sve savjete kako bi neko poceo se bavit ovom vrstom uzgoja. Naravno trba dosta ulaganja i znanja kako bi doslo se do nekog uspjeha. Svakako bez veterinara tesko bi bilo samim tim kod prodaje da se ustanovi dal su zecevi zdravi i dal su spremni za loviste. Vremenom se ucis i pratis sta im odgovara a sta ne. Svakako treba dosta vremena da prodje da se nauce neke stvari koje ti ni sam veterinar nemoze da kaze. Pa i sopstvene greske tu postoje al cemo ih probat smanjit uz moje savjete;)
Ja sam poceo sa dva para i zbog neznanja mog svi su mi izginuli zbog toga sto nisam imao odgovarajuce kaveze.
Optimalno ne postoji sto bi ti ja preporucio jer ako stavis na prvo mjesto zaradu tu padas sto posto. Pocnes sa par kveza pa polako vremenom se prosirujes bas kao i ja, ustvari sami sebe prosiruju. Naravno ekonomska isplativost se opravda, al opet kazem vremenom da zaradis mnogo NE.
Sto se tice hrane hrane se peletima i prirodnom hranom kao sto je trava, djetelina, jebukama, mrkvom i dr. Postoje i neki lijekovi koji se daju preventivno al otm potom.
E sada cijena, Srbija svake godine ima sve manje i manje zeca 90 eura pa cak i vise htjela nasa udruzenja il ne morace da plate kad dodje vrijeme vjeruj mi. Kod mene je vec takva situacija i ja nemam problema sa plasiranjem svog zeca pom citavoj BiH.
Jos jednom napominjem da je DOMACKA MACKA NAJVECI PREDATOR U LOVISTU.
A da ti kazem jedan dulum je 10 ari.
Eto toliko pa se cujemo.

DOBAR POGLED

beni 1983
 
beni1983
 [lef
beni 1983
 
mirko knezevic
 Posto udruzenja po vojvodini nece ili ne zele da prodaju svog zeca ni po 90e mislim da ce ovo hteli mi ili biti odlican posao. Zeca je sve manje barem u Centalnoj Srbiji predatora i mesojeda sve vise,zec se sve manje unosi u loviste pa i ne stigne da se kvalitetno razmnozi. Nisu Lalo zecevi u vojvodini 65e,bili su pre nekoliko godina sad se i tamo trazi cena od 75e pa navise.Smile
Srbija do Tokija!


Kolce Tri prsta 2
 
Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Lovačko udruženje LOVAČKA UDRUŽENJA 548 19.10.2021. 09:08
Lovne karte, izgled i važenje PROPISI O LOVU 530 04.04.2021. 12:56
Požar u lovištu PRIRODA I EKOLOGIJA 123 22.12.2019. 16:21
Održavanje (čišćenje) karabina KARABINI 165 05.01.2019. 07:20
Zagađenje okoline i lovišta PRIRODA I EKOLOGIJA 46 06.07.2018. 09:54
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 12
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,443
Najnoviji član: SSG

Poslednje vesti
Bogata ponuda za ljubitelje lova i ribolova na Sajmu u hali „Čair“
УСКРШЊА ЧЕСТИТКА
ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ за Сајам наутике, лова и ...
44. MEĐUNARODNI SAJAM NAUTIKE, LOVA I RIBOLOVA
УРЕДБA О ЦЕНОВНИКУ ОДСТРЕЛА ЛОВОСТАЈЕМ ЗАШТИ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


tomo vrbas
Offline
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻





avatarPlaninko011
Offline
· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).


avatarslavaplana
Offline
· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.


avatarHunter_lovac
Offline
· 12.12.2023. 23:19

Planirao sam da polozim za dozvolu za pusku ali ja nosim naočare pa me zanima da li ja mogu da prodjem lekarski pregled pozdrav


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?


avatarStevo Kuzmanovic
Offline
· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..


Anita Randjelovic
Offline
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?


avatarLovac Stari
Offline
· 05.02.2023. 14:32

Neka ti je laka zemlja Lalo.


avataralex
Offline
· 30.01.2023. 23:30

Zbogom Lalo 💔


avatarslavaplana
Offline
· 30.01.2023. 12:36

Poslednji pozdrav Ivanu Matkovicu-Lali sa Srbijalova.

63,286,402 posete www.srbijalov.com