Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
7% [13 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
37% [73 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
44% [87 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [23 Glasa]

Glasova: 196
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
Ništa lepše!
Ništa lepše!
Lov na divlje svinje
Vreme
КАЛЕНИЋКИ ЛОВ

Jubilej 95 godina LSV
Jubilej 95 godina LSV

Na današnji dan pre 95 godina u Novom Sadu je osnovan Savez lovačkih društava za Vojvodinu. Bez obzira što su slavljenici zaboravili na svoj rodjendan, Srbijalov portal čestita jubilej Lovačkom savezu Vojvodine, uz jedan prigodan satirični tekst:

IZMIŠLJENI DOGADJAJI KOJI SE NISU DESILI – A DA LI BI BILO DOBRO DA JESU?

Novi Sad: LSV svečano proslavio jubilej 95 godina od osnivanja serijom dogadjaja i manifestacija

Povodom proslave svog jubileja, Lovački savez Vojvodine je priredio nevidjenu seriju manifestacija, uz prisustvo nezabeleženog broja učesnika i gostiju, na način koji će ostati u istoriji ovog saveza!

Povodom jubileja održana je svečana sednica Upravnog odbora u proširenom sastavu, kojim predsedava Aleksandar Milovančev, predsednik LSV. Svi članovi Upravnog odbora su bili prisutni, kao i članovi Nadzornog odbora, Suda časti i Komisija koje je Upravni odbor formirao. Svaki učesnik sastanka je diskutovao u okviru svojih mogućnosti i znanja, neki malo a neki ni malo. Postavilo se jedno, rekli bi smo, logično i filozofsko pitanje: ako lovci imaju svoj lovački kodeks časti kojeg se drže kao pijani plota (neki put i bukvalno), i pošto smo, jelte, svi časni da časniji ne možemo biti, čemu onda Sud časti? Svaki lovac, pa i nečasni, je toliko visokog nivoa svesti, da će sam, ako zgreši, odneti svoju pušku u policiju i predati je, a čizme i kera pokloniti onim časnijim kolegama. Bilo je sličnih primedbi i na postojanje Nadzornog odbora – šta tu ima neko nekog da nadzire, kada je poznato da se samo najbolji i najodgovorniji biraju u upravu; ljudi smo, dogovorićemo se, a i nisu valjda u upravi toliko loši da im treba poseban nadzor?

Posle sednice UO LSV održano je i svečano zasedanje Skupštine LSV, gde su pored skupštinskih delegata bili prisutni i mnogobrojni gosti iz zemlje i inostranstva koji su svojim prisustvom želeli da uveličaju proslavu, sve sami uglednici bilo da su predstavnici državnih organa, lovačkih organizacija, medjunarodnih asocijacija, privrednika koji društveno odgovornim radom pomažu nevidjen razvoj lovstva u AP Vojvodini, izaslanici NVO sektora, predstavnici medija itd.

Za svečanu sednicu Skupštine LSV, zahvaljujući ugledu i uticaju predsednika LSS Dragana Šormaza koji je bio i gost, obezbedjeno je i učešće hora 'Vesele Starlete' sa solistkinjom Macom Diskrecijom, koje su u čizmama sa visokim štiklama pred sedim glavama izveli pesmu posvećenu lovačkom podmlatku 'Kad sam bio mladjan lovac ja', a na bis posle ovacija prisutnih je usledilo 'Ori Mile, al' duboko'.

Zasedanje svečane Skupštine je otvorio predsednik Skupštine LSV Dragan Gutić, koji je u vrlo kratkom obraćanju sumirao velike uspehe i nevidjena dostignuća saveza izmedju dva jubileja, toliko velike da ih ne može nabrojati, naročito u pogledu brojnosti članstva vojvodjanskog saveza. Zatim su se redjali govornici; kako i priliči, prvi je govorio predsednik LSV Milovančev, koji je protokolarno pozdravio prisutne delegate i goste, rekavši da je rukovodstvo saveza vredno radilo i da nije propuštena skoro ni jedna prilika da se ne ode na neki važan sastanak ili dogadjaj. Posle predsednika, reč je uzeo doajen vojvodjanskog lovstva, uvek u vrhu, zamenik predsednika LSV Miloš Beuković, koji je u emotivnom govoru od svih gostiju posebno pozdravio predsednika LSS Šormaza, govoreći o njegovom radu koji nadahnjuje i kojim je Šormaz toliko zadužio lovce u Srbiji da lepo ne znamo kako ćemo mu vratiti.

U ime gostiju svečani skup je pozdravio predsednik LSS Dragan Šormaz, istakavši ulogu 'krovnog saveza' u pražnjenju Fonda za lovstvo. Šormaz je sa govornice zahvalio pojedincima iz LSV za pomoć 'krovnom' savezu, naglasivši njihovu ulogu u mobi za dodavanje crepa za natkrovljavanje. Dodao je Šormaz da je grandioznost proslave jubileja LSV skoro, al' za malo, zasenila proslvu jubileja LSS koju je on organizovao.

Od bratskih saveza LSCS, LS KiM, i novog LSJIS (južna pruga), nije bilo predstavnika. Šumadinci su izostali jer im Uprava za šume nije na vreme uplatila sredstva za benzin; LS KiM nije došao jer šumadinci nisu išli a oni su trebali da povezu predsednika LS KiM, a LSJIS nije došao jer im konj, tj. kobila kojeg imaju u LU 'Niš' nije potkovan – kovač je na bolovanju, lupio se čekićem po prstu; ali su zato obećali ždrebe na poklon!

Jedan od najstarijih delegata skupštine, Mića Bošković iz LU 'Sremac' Ruma je održao kraći govor od nepunih sat i po ili dva, o istorijatu lovstva u Vojvodini, počev od doba Kolumba pa do današnjih dana; za vreme govora je vladala opšta tišina koju je tek povremeno remetilo hrkanje nekih neodgovornih delegata ili gostiju.

Na skupštini je od nekih delegata pokrenuta inicijativa da se umesto ordenja, plaketa i priznanja, ustanovi posebna nagrada koja bi se dodeljivala onom LU čiji članovi lovci budu imali najveći broj oduzetog oružja na osnovu diskrecionog prava MUP po novom Zakonu o oružju – nagrada bi se, rečeno je, simbolično zvala 'ZLATNA PRAĆKA'. O ovoj ideji se kratko raspravljalo, bilo je mišljenja da bi se time možda kršio Zakon o oružju, i da bi tu nagradnu praćku trebalo prethodno onesposobiti kod ovlašćene radionice, što je vrlo razumna primedba.

Skupštini je upućen telegram zahvalnosti iz Ministarstva finansija za doprinos lovaca budžetu kroz plaćanja raznih taksa za preregistraciju, poreza na oružje, naknada za divljač, naknada za lovnu kartu, i svašta i sličnog, uz najavu da nameravaju da taj lovački doprinos ne smanjuju.

Pročitan je na skupštini i telegram podrške od Udruženja lekarskih komisija, gde su zahvalili lovcima na priloženim sredstvima, naročito psihijatrima i psiholozima iz komisija. Telegram je završen rečima: 'Prilozi su NORMALNI'!

Bili su i, kako je red, predstavnici Lovačke komore. Oni zastupaju struku, kao što i samo ime kaže Komora, a može i KO MORA.

Pravu buru oduševljenja medju prisutnima je izazvalo prisustvo i govor Milana Ružića iz Društva za posmatranje.... ptica! Ružić je u svom obraćanju naveo izuzetnu saradnju sa lovcima, i tesnu, skoro fizičku, vezu koja se ostvaruje na terenu. Tom prilikom je Ružić preneo zaštitarski stav i odluku da se svakom lovištu iz sredstava koje zaštitari kao nevladine organizacije dobijaju od stranih vlada i organizacija pod kontrolom tih vlada nabavi po jedna velika prikolica hrane za divljač i odredjeni kontigent kamene soli za divljač, koju će zaštitari sami, u znak kajanja, uz pesmu 'Kada padne prvi sneg' iznositi u lovišta, naravno uz prethodnu dozvolu korisnika lovišta.

Neki od gostiju su, doduše nezvanično, izneli predlog da se uputi inicijativa za osnivanje Saveza krivolovaca i lovokradica Vojvodine, sa obzirom da su krivolov i lovokradja u takvoj ekspanziji da bi to trebalo institucionalizovati, što bi otvorilo neslućene mogućnosti razvoja sa ugostiteljskim sektorom po pitanju paprikaša od divljači, ili sa mesnom industrijom-odsek kulen. Čak bi, rečeno je, u okviru LSV mogla da se formira posebna, krivolovačka sekcija kojom bi mogli da koordiniraju i neki članovi uprave LSV ili uprava LU članica. O ovome nije raspravljano na skupštini, ali će sigurno biti priče u nekoj zabačenijoj kafani, uz srneći paprikaš kad mu vreme nije.

O stanju divljači i lovišta u Vojvodini kratko, što se kaže 'sa papira', je govorio Milenko Zeremski iz firme 'Vojvodjanski lovac' (nije lonac, nego lovac). Tu je rečeno da divljači ima, a možda i nema, ali da će je biti, a možda i neće, kao što će biti i planskih dokumenata, a možda i neće. Istakao je Zeremski finansijske rezultate i dostignuća pomenute firme, što je delegate ostavilo bez reči. Samo je neko od delegata uspeo da dobaci 'A gde je tu pečat?'. Zeremski je predložio da se lansira poseban projekat pod nazivom 'Obuka sremskih divljih svinja u preplivavanju Dunava, sa posebnim osvrtom na mapu grada Novog Sada', jer je uočeno da se divljač sve češće zagubi po gradskim naseljima i ulicama nakon što preko reke dodje u grad. Takodje, predložen je i projekat 'Uticaj sunčevih pega na dužinu skoka buve sa lisice', čime bi se doprinelo smanjenju svraba kod lovaca.

Na skupštini je, biranim rečima, gundjanjem 'u bradu' i ponekom sočnom psovkom od milja kroz zube, odato posebno priznanje lovačkom portalu 'Srbijalov' i magazinu 'Predator' za oblast informisanja lovaca, kojima je od strane Komisije za informisanje uručena i nagrada: svakom po jedna hemijska olovka, i 100 gr. kafe u zrnu da podele. Mlin za kafu nek se snadju. 

Sve u svemu, nevidjena proslava jubileja LSV. Ako smo nekog zaboravili da pomenemo, dodajte sami.

Svi gore pomenuti navodi i dogadjaji su izmišljeni, ali nije izmišljeno da Lovački savez Vojvodine NI NA JEDAN NAČIN NIJE OBELEŽIO SVOJ JUBILEJ 95 godina postojanja!

Šta bi na ovo rekao Joca Divild, prvi sekretar vojvodjanskog saveza, da je živ?

Lov vuka u Hommolju
Lov vuka u Hommolju

Žagubica: uspešan lov vuka u Homolju, dame-lovkinje blistaju!

U homoljskom lovištu kojim gazduje LU 'Jovan Šerbanović' iz Žagubice nastavlja se serija uspešnih lovnih sezona na vuka, čiji trofej za veliku većinu lovaca predstavlja krunu lovačke karijere. Tako je ovih dana zabeležen još jedan uspešan lov, a lovačku sreću, dobar pogled i mirnu ruku je imala gošća lovkinja iz SLovačke, Anamarija Totova (na slici, klik na sliku za uvećanje). Vest i ovom uspešnom lovu se brzo pronela preko društvenih mreža, a Srbijalov portal je dobio i zvaničnu potvrdu preko vesti koju nam je na našu molbu poslao poznati lovni radnik doc. dr Branislav Živković, predsednik LU 'Jovan Šerbanović' iz Žagubice. Njegovu vest prenosimo u celosti:

'SRPSKI SIBIR

Rusija ima Sibir, Srbija ima Homolje. Ove reče na najjednostavniji način opisuju Homolje i u mnogo čemu pojašnjavaju zašto je to postala najprimamljivija destinacija za lov vuka u ovom delu Evrope. Poslednji odstrel vuka u Žagubici, tokom decembra meseca, od strane lovca iz Slovačke to nedvosmilseno potvrđuje. Lovac i to ne običan, već dama Anamarija Totova iz Košica, Slovačka, prevalila 800km da bi u srcu istočne Srbije, Homolju, lovila vuka. Uz stručnu pratnju Sanje Momčilović Bognič, najpoznatije srpske žene lovca, uspeh je bio zagarantovan i Anamarija Totova odstreljuje svog vuka pri izuzetno lošim vremenskim uslovima. Veliki uspeh za lovca ali i potvrda visokog profesionalizma stručne službe L.U.''Jovan Šerbanović'' iz Žagubice, koje gazduje lovištem ''Homolje''.'

Ovoj informaciji dodajemo i svojevrstan kuriozitet: koliko je nama poznato, od svih otvorenih lovišta u Srbiji jedino je u lovištu 'Homolje' zabeleženo da je neka dama lovkinja imala odstrel vuka! Ali da bi kuriozitet bio još zanimljiviji, u Žagubici je taj uspeh sa odstrelom vuka u ovoj i prethodnim sezonama zabeležila ne jedna, nego čak ŠEST dama lovkinja - podatak sam po sebi neverovatan, koji dovoljno govori o odgovornosti, znanju i profesionalnosti stručne službe i uprave žagubičkog LU! Kada znanju stručnjaka žagubičkog LU dodamo i postojanje pet komfornih zatvorenih toplih čeka u lovištu, redovno održavanje mrciništa za vuka, konstantan nadzor nad lovištem i praćenje vučje populacije, komforan smeštaj u sobama lovačkog doma i čuvene gurmanluke - homoljske specijalitete i gostoprimstvo domaćina, onda je jasno zbog čega upućeniji domaći i strani lovci turisti hrle u Homolje, pre svega u lov na vuka, ali i na divlju svinju i srneću divljač kojom je Homolje bogato!

Šormazov nastup na TV N1
Šormazov nastup na TV N1

Dragan Šormaz ponovo 'briljira' oko lovstva  u javnom nastupu na TV N1!

Danas je u emisiji 'Novi dan' koja se emituje svakodnevno na TV N1 gost bio Dragan Šormaz,narodni poslanik i predsednik Lovačkog saveza Srbije. Nastup Šormaza je trajao nešto preko 27 minuta.

Pored političkih pitanja vezanih za razne aktuelne teme (Kosovo, odnosi sa NATO, odnosi sa Rusijom itd.), poslednjih 6-7 minuta gostovanja voditeljka Minja Miletić je iskoristila da postavi svom gostu Draganu Šormazu kao predsedniku LSS neka pitanja iz oblasti lovstva!

Kako je sve to izgledalo, i kako se proveo Dragan Šormaz, da li je osvetlao obraz lovački svojim znanjem ili nije, pitanje je sad!? Odgovor na to pitanje ćete naći ako pogledate snimak emisije, a deo posvećen lovstvu sa urnebesnim Šormazovim eskivažama na nezgodna pitanja voditeljke o Maci Diskreciji, o čuvenom 'volim da lovim tetreba', o poznavanju lovne kinologije, o lovačkom ispitu i ostalom uveseliće vam dan.

Najveseliji deo počinje na 20:35 minutu snimka, toplo preporučujemo da uzmete maramice za suze, uvereni smo da će biti suza, ali će neko plakati od smeha a neko od žalosti, zavisi od ozbiljnosti percepcije.

Snimak možete pogledati klikom na link:

https://youtu.be/tOkjcWAUHzk

Izveštaj sa skupštine LSJIS
Izveštaj sa skupštine LSJIS

Izveštaj sa osnivačke skupštine Lovačkog saveza jugoistočne Srbije

Kao što smo najavili, Srbijalov portal prvi donosi detaljniji izveštaj sa osnivačke Skupštine Lovačkog saveza jugoistočne Srbije (LSJIS) održane juče, 02.12.2017. godine u Nišu, u reprezntativnoj velikoj sali gradskog Simfonijskog orkestra.

Pre svega utisak prisutnih jeste da je osnivačka Skupština organizovana vrhunski, i da se mislilo na sve detalje, pa čak i to da je za učesnike i goste Skupštine LSJIS bio obezbedjen parking prostor ozbiljnog kapaciteta. Sama sala je bila uredjena vrlo pedantno i primereno jednom lovačkom skupu visokog nivoa. Dakle, pohvala organizatorima.

Činjenično stanje: na osnivačkoj skupštini novog regionalnog saveza su bili predstavnici ukupno 24 Lovačka udruženja sa juga i jugoistoka Srbije, a isto veče još dva LU su donela odluku o pridruživanju, tako da je konačan broj članica novog LSJIS čak 26 LU! Po broju lovaca članova tih LU, novoformirani LSJIS ima iznenadjujuće velik broj lovaca, preko 10.000! Takvim i za upućenie ljude iznenadjujuće dobrim odzivom je praktično potvrdjena plebiscitarna podrška inicijatorima osnivanja regionalnog lovačkog saveza, pa se LSJIS od samog starta pozicionirao kao nezaobilazan i vrlo bitan faktor u lovstvu Srbije – realno, teško da će se neke odluke u lovstvu Srbije ubuduće moći donositi bez učešća i uvažavanja stava LSJIS.

Skupština je na samom osnivanju donela odluku da zastupnik Lovačkog saveza jugoistočne Srbije do sprovodjenja izbora za organe i tela saveza (rok 60 dana) bude Zoran Aleksić iz Pirota. Skupština je takodje aklamacijom odlučila da novi savez bude član Lovačkog saveza Srbije! Usvojen je na Skupštini i osnivački akt, kao i Statut LSJIS.

Sam dogadjaj je pred preko 200 zvanica u sali počeo intoniranjem himne Srbije koju je izveo gudački kvartet Simfonijskog orkestra grada Niša. Skup je otvorio predsednik LU 'Niš' Bratislav-Braca Ćirković (na slici), za kojeg se slobodno može reći da je spiritus movens (duh pokretač) i jedan od najzaslužnijih za formiranje ovog saveza ali i za razvoj lovstva regiona. Nakon njega redjali su se govornici. Skup lovaca je pozdravio u ime grada Niša predsednik gradske opštine Crveni krst prof.dr. Miroslav Milutinović, koji je najavio svu podršku novoosnovanom lovačkom savezu, imajući u vidu doprinos lovaca kako očuvanju prirode, tako i prihodima lokalne samouprave, pre svega kroz lovni turizam, koji je u južnoj Srbiji posebno razvijen zbog prisustva poljske jarebice u jednom od poslednjih staništa ove poljske koke. Skupu je prisustvovao i gradonačelnik grada Niša Darko Bulatović. Treba istaći da je grad Niš sa gradskim opštinama bio pokrovitelj osnivačke skuptine LSJIS, i da su pored pomenutih gradskih čelnika skupu prisustvovali i direktori gradskih JP. Posebnu pažnju i zadovoljstvo predstavljalo je prisustvo načelnika odelenja policije Nenada Živkovića, sa obzirom da lovci i lovačke organizacije po definiciji treba da imaju što tešnju saradnju sa pripadnicima MUP.

Kao mudar potez treba pomenuti i prisustvo osnivačkoj Skupštini LSJIS predstavnika Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, Miodraga Strnada i Predraga Ćirovića.

Pored čelnika grada Niša, skupu su prisustvovali i mnogobrojni pozvani gosti. Tako se na skupu (ne)očekivano pojavio predsednik LSS Dragan Šormaz, iako se po nekim njegovim istupima u prethodnom periodu moglo naslutiti da nije baš oduševljen idejom o osnivanju novog regionalnog lovačkog saveza, ali je ipak došao u zadnjem momentu na osnivačku skupštinu, i (možda sa knedlom u grlu?) podržao osnivanje. Da mu (Šormazu) nije bilo lako govori i činjenica da nije želeo da ostane na svečanoj večeri u hotelu 'Ideo Lux' u Nišu. Pored predsednika LSS, skupu su prisustvovali i predstavnici Lovačkog saveza centralne Srbije, predsednik Tomica Radosavljević, sekretar Dragan Guberinić i predsednik Skupštine LSS i LSCS Uroš Djoković. Iz nekog razloga, na žalost, predstavnika LSV nije bilo (iako je bilo rečeno da dolaze) ali je pročitan telegram podrške predsednika LSV Aleksandra Milovančeva. Prisutan je bio i predsednik LS KiM Ilija Elezović. Pohvalno je i da su bili predstavnici Lovačke komore, Rade Karličić i Milovan Stojić.

Pored navedenih, skupu su prisustvovali i drugi gosti:  pre svih, narodni poslanik i član skupštinskog odbora za poljoprivredu Milija Miletić iz Svrjiga, predsednik opštine Ražanj (i ujedno i delegat osnivačke skupštine) Dobrica Stojković, zatim doajen lovstva i predstavnik LU Beograd Aca Mijailović, predstavnici lovaca iz Negotina, Kruševca, Uba, itd, i predstavnica damskog kluba 'Artemide' Mina Đurđević Vojinović.

Ovaj, moglo bi se reći istorijski dogadjaj za region, je bio veoma dobro medijski pokriven, pa su izmedju ostalih bili prisutne kamere RTS, zatim niških televizija 'Belami', 'Niška TV', i TV 'Zona', kao i više predstavnika štampanih medija.

Neka vam je sa srećom i uspehom braćo lovci sa 'južne pruge'! Sad se bar za oblast lovstva može reći: 'južna pruga, brzi voz!'.

Osnivanje Lovačkog saveza Jugoistočne Srbije
Osnivanje Lovačkog saveza Jugoistočne Srbije

Niš: održava se osnivačka Skupština novog Lovačkog saveza Jugoistočne Srbije!

Danas, 02.12.2017. godine, u Nišu je sa početkom u 17 časova, na predlog Osnivačkog odbora zakazano održavanje osnivačke Skupštine novoformiranog Lovačkog saveza Jugoistočne Srbije. Održavanje osnivačke Skupštine je kruna napora i 'porodjajnih muka' na putu od ideje, preko inicijative do osnivačke skupštine, put na kojem je ponekad umesto razumevanja drugih bilo i pokušaja opstrukcije i miniranja same ideje od strane nekih pojedinaca, ali na sreću neuspešnih.

Kako se očekuje, osnivačkoj Skupštini će prisustvovati predstavnici više od 20 lovačkih udruženja iz jugoistočne Srbije, koji predstavljaju približno 7-8.000 lovaca iz tog dela naše zemlje. Očekuje se i prisustvo većeg broja gostiju: predstavnika lovačkih saveza (LSS, LSV, LSCS, LS KiM), izaslanika lovačkih udruženja iz drugih delova Srbije, predstavnika državnih organa, predstavnika medija, i ostalih koji svojim prisustvom treba da pruže podršku osnivačima i članovima novoformiranog lovačkog saveza.

Detaljnije informacije o ovom veoma važnom dogadjaju ćemo objaviti u narednim danima.

Za ovu vest prenećemo čestitku koju smo uputili novom Lovačkom savezu Jugoistočne Srbije (SJIS):

PUNO USPEHA U BUDUĆEM RADU VAŠEG SAVEZA, UZ DOBRU SARADNJU VAŠIH ČLANOVA NA OČUVANJU PRIRODE U NAJBOLJOJ TRADICIJI ODRŽIVOG LOVSTVA SRBIJE.

NA MNOGAJA LJETA!

Srbijalov Admin Tim

Namnožili se vukovi, lovci na Kučaju trljaju ruke
Namnožili se vukovi, lovci na Kučaju trljaju ruke

Lov na vuka je posebna atrakcija, čak u evropskim razmerama, jer malo gde na Starom kontinentu je dozvoljen njegov lov.

Na Beljanici i Južnom Kučaju namnožili su se vukovi i zahvaljujući samo brizi ljudi u Šumskom gazdinstvu "Južni Kučaj" u Despotovcu, koji redovno pune mrcilišta, vukovi ne silaze u sela i ne prave štetu.

Ljudi iz lovišta kažu da im se ponekad požale seljaci ili lovci, jer vukovi napadnu lovačkog psa ili psa čuvara, ali objašnjavaju da se to dešava zato što je vuk životinja sa velikim radijusom kretanja.

"U ovom lovištu vuk je štetočina i može se loviti tokom cele godine, za razliku od mnogih zemalja Evrope i kod nas u Vojvodini, gde je zaštićen", kažu za Tanjug u lovištu koje se prostire na 26.360 hektara.

Navode da se prema cenovniku Srbijašuma za ovu godinu odstrel vuka u ovom lovištu naplaćuje 43.750 dinara (oko 370€) bez PDV.

Objašnjavaju i da je od oko 60 vukova za odstrel određeno deset, da se lovi isključivo sa čeke, na mrcilištu, a najbolje je da se lovi zimi kada je krzno kvalitetno i kada je dobar trofej.

"Lov na vuka je veoma atraktivan za sve lovce, posebno inostrane iz zemalja gde je lov na vuka zabranjen, ali ga je i teško odstreliti jer je veoma oprezna životinja", napominju šumari.

Nekad je bilo trovanje vukova, sada je to zakonom zabranjeno jer se trovanjem ugrožavaju druge životinje na terenu: divlje svinje, gavranovi, jastrebovi... i to je jedan od razloga zašto ih ima mnogo.

U lovištu "Južni Kučaj 4", koje je na nadmorskoj visi od 317 do 1.339 metara, ima pet mrcilišta na koja se iznosi hrana za vukove i gde se oni hrane, prave manju štetu u lovištu i lakše se love na tim mestima.

Jelen od 5.000 evra

U ovom lovištu su lovci ove godine odstrelili pet jelena, od kojih je jedan bio u "srebrnoj medalji",sa više od 190 poena. Odstrelio ga je domaći lovac i za njega, prema cenovniku, platio oko 600.000 dinara (oko 5.000€).

Vukovi kao i ostala divljač u ovom lovištu su u dobroj kondiciji, zdravi i dobro hranjeni.

U lovištu su i visoke čeke za smeštaj šest do deset lovaca od kojih neke imaju i krevete i prozore za lov u zimskim uslovima.

Lovci se dovode preko Turističke organizacije u sastavu Srbijašuma, napominju u ovom lovištu i podsećaju da za smeštaj lovaca imaju četiri lovačke kuće: "Resava", "Valkaluci","Pešterac" i "Javorak".

Izvor: http://mondo.rs

Reklame

Safari 7.3.2018.

REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,285
Najnoviji član: Lepri

Kalendar
<< Januar 2018 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Rođendani Rođendan(i):

Poslednje vesti
Intervju direktora CIC Tamaša Margeskua
Ловци и представници Ловачког савеза Републи...
Zaštitarska ujdurma
Срећан Божић!
Trovanje divljači sve brojnije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


Katarina Ivankovic
Offline
· 17.01.2018. 18:50Katarina Ivankovic
Offline
· 17.01.2018. 18:48

Da li neko zna sta ovo moze biti? Rec je o divljoj patci, ovakva je kada sam je uredio https://photos.ap.
..B5VCqy2y93


avatarDakiNS
OfflineAdmin
· 15.01.2018. 19:09

Ima , ali postavljaš pitanja na pogrešnom mestu.


avatarVlkuVlada
Offline
· 14.01.2018. 18:46

Ima li koga ovde?


avatarVlkuVlada
Offline
· 13.01.2018. 14:32

Koja bi cena bila za karabin mini mauser 7.62×39? (Polovan) Lisica


avatarPodunavac
Offline
· 07.01.2018. 15:40

Ваистину се роди!


avatarsasaruma
Offline
· 07.01.2018. 09:02

Hristos se rodi


avatarAcaNik
Offline
· 06.01.2018. 12:45

Срећан Вам Бадњи дан!


avatararnotije
Offline
· 06.01.2018. 05:54

Svoj pravoslavnoj braći srećan Badnji dan!!! iveli Kalanjikov


krle99
Offline
· 02.01.2018. 19:52

Srecna nova godina svima. Puno zdravlja i dobar pogled i mirna ruka. Grin

59,572,103 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net