Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
6% [12 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
37% [69 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
46% [86 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [22 Glasa]

Glasova: 189
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
Vreme
Magazin Predator
Magazin Predator

Vest bez teksta: Karikatura iz lovačkog magazina 'Predator'!

Da li da se zajedno nasmejemo ili da se zamislimo?

 

Klik na sliku za uvećanje.

MISTERIOZNA SMRT KOD ZAJEČARA: Dva lovca pronađena mrtva!
MISTERIOZNA SMRT KOD ZAJEČARA: Dva lovca pronađena mrtva!

MISTERIOZNA SMRT KOD ZAJEČARA: Dva lovca pronađena mrtva!

Dva lovca pronađena su mrtva u selu Vratarnica kod Zaječara, saznaju "Novosti"


Kako nezvanično saznajemo, jedan lovac bio je u lovu, odnosno na čeki, čekajući da naiđe divljač.


Njegov kolega, videvši da ga nema, krenuo je da ga traži i u jednom trenutku zatekao telo tog čoveka. Muškarac je, pretpostavlja se, bio pod tolikim stresom zbog prizora da je umro.

Uviđaj je u toku, uzrok smrti još nije poznat, a policija još nije isključila da je možda reč o ubistvu.

Izvor: www.novosti.rs

КРАГУЈЕВАЦ: ВАНДАЛИЗАМ - ПАДАЈУ ЧЕКЕ КАО СНОПЉЕ

 ВАНДАЛИЗАМ - ПАДАЈУ ЧЕКЕ КАО СНОПЉЕ

           Чини се да ово у ловству Србије није забележено и запамћено. У шумадијском селу Новом Милановцу, баш на свети празник Тројице, тек саграђене и постављене високе чеке, под мачем моторке, падале су као снопље. Једна, друга, трећа, четврта, пета, и ко зна када нека следећа. И нико није чуо?
              Да ли је љубомора или вандализам, сасвим је свеједно. Високе чеке, пред налетом неког дивљака, ловца или неловца, али нељуда сигурно, посечене и попадале остале су да леже и чекају неко ново време.
             Брижан је и председник ове Ловачке секције „Церјак“, Бојан Стевановић, али и руководство Ловачког удружења „Шумадија“, уз питање, па зар су овакве прописне чеке некоме трн у оку. Докле вандализма и дивљаштва? Но, очекује се и ускоро и крајњи епилог.  Пронаћи вандала!

С.М. 

ВандализамВандализам Вандализам   Вандализам Вандализам

Извор: www.lovackisavez.rs

Formirani UNESCO rezervati biosfere

Organizacija Ujedinjenih nacija UNESCO proglasila rezervate biosfere u Bačkoj!

Kako prenosi novosadski Radio 021, odlukom UNESCO u okviru medjunarodnog programa 'Čovek i biosfera' u svetsku listu rezervata upisan je rezervat biosfere 'Bačko Podunavlje', na površini od preko 176.000 hektara!

U okvire novog rezervata biosfere ulaze područja opština Apatin, Sombor, Odžaci, Bač i Bačka Palanka, a rezervat biosfere prati tokove reke Dunav i nekadašnje rečice Mostonga. Novoformirani rezervat biosfere u svom sastavu ima i dosadašnje specijalne rezervate prirode, izemdju ostalih i 'Gornje Podunavlje' i 'Karadjordjevo'.

Ova vest je veoma važna i za lovce i lovstvo u Vojvodini, jer upis na svetsku listu UNESCO rezervata biosfere sa sobom nosi ne samo odredjene benefite na planu investicija iz medjunarodnih fondova u zaštitu i održivo korišćenje prirode, nego i obaveze za one koji upravljaju ili koriste prirodna bogatstva. U tom smislu može se sa sigurnošću reći da će lokalne saouprave i lovci iz navedenih pet opština imati pojačani nadzor i kontrolu gazdovanja prirodnim resursima, i da će morati da se rasčisti sa lošom praksom i nedovoljno odgovornim gazdovanjem sa divljači i lovištem  kod pojedinih korisnika lovišta. Za očekivati je takodje da će zaštitarske organizacije, ali i državne institucije, počev od Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode, pokazati pojačano interesovanje za ovaj deo Bačke a posebno za lovstvo u tim delovima. Treba napomenuti da područje novog rezervata biosfere obuhvata neka od najbogatijih lovišta u kojima se gazduje sa krupnom divljači, pre svega jelenom i divljom svinjom, ali i ostalom divljači.

Izjave povodom ovog dogadjaja su dali Darko Tanasković, ambasador Srbije pri UNESCO, i Biljana Panjković, direktorka Pokrajinskog Zavoda za zaštitu prirode iz Novog Sada.

Kompletnu vest o rezervatima biosfere možete pročitati klikom na link: http://www.021.rs/

Konkurs republičkog Fonda za lovstvo

Uprava za šume: raspisan konkurs za dodelu sredstava iz republičkog Fonda za razvoj lovstva

Na sajtu Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede objavljen je tekst novog konkursa za dodelu sredstava iz Fonda za razvoj lovstva. Konkurs je raspisan pod datumom 31.05.2017., a za razliku od prethodnog konkursa gde je rok za podnošenje dokumentacije bio izuzetno kratak, ovaj put je taj rok primereniji i iznosi 14 dana. Pokazalo se izgleda da je naša (i ne samo naša) kritika prekratkih rokova imala uticaja na uslove i rokove po novom konkursu.

Ukupan iznos sredstava predvidjenih za raspodelu po ovom konkursu iznosi nešto preko 68 miliona dinara.

Malo i zanimljivih zapažanja: u tekstu konkursa se posebno pominje unapredjenje i održivo upravljanje nekih ugroženih vrsta divljači, izmedju ostalih i tetreba, jarebice kamenjarke i leštarke. U jednom odeljku se kaže da će upravo istraživanja ove tri vrste će imati prednost u finansiranju. Zašto ovo pominjemo? Pa zato što je na prošlogodišnjem konkursu uz dignutu veliku prašinu i ogorčenje lovaca za istraživenje (mapiranje) ovih vrsta sa 1,5 miliona dinara odobren projekat one medju lovcima po lošem glasu poznate zaštitarske organiizacije DZPPS (Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije), sa njihovim duhovnim guruom dr Slobodano Puzovićem i glavnim 'izvodjačem radova' Milanom Ružićem, koji su medju vidjenijim akterima višegodišnjeg ocrnjivanja lovaca, koje je išlo dotle da se čak zahtevala potpuna zabrana svakog lova u Srbiji. Pominjanje nastavka istraživanja tetreba, kamenjarke i leštarke bi možda moglo da znači da će i ovaj konkurs možda biti (ne daj Bože) prilika da se lovačkim parama finansiraju protivnici lova, umesto korisnici lovišta! (Napomena: Fond za razvoj lovstva se puni uplatama lovaca za lovnu kartu i naknadom za korišćenje divljači koju plaćaju korisnici lovišta).

Takodje, tekstom konkursa je precizirano koliko sredstava se može dodeliti za odredjene namene po jednom projektu, što nije loše i omogućava ujednačeniju raspodelu, i sprečava eventualno favorizovanje nečijih miljenika. Ali, dok je za sve konkretne namene (oprema, vozila, hrana za divljač itd.) to precizirano, za apstraktne projekte tipa istraživanja tetreba ili npr. promociju i unapredjenje lovstva nije predvidjeno ograničenje sredstava po jednom projektu! Vrlo zanimljivo, naročito kada se ima u vidu ranija praksa dodeljivanja sredstava za slične namene, gde su rezultati bukvalno nemerljivi - ne mogu se izmeriti, pa valjda kada se rezultati ne mogu izmeriti onda možda važi logika zašto meriti i sredstva za te namene?! Nismo sigurni da li se u odobravanju ovakvih apstraktnih projekata primenjuje 'Pravo Diskrecije', ili 'Diskreciono Pravo' nadležnih (šta je pravilno napisano od ove dve sintagme?).

Kompletan tekst Konkursa možete pogledati klikom na link:

https://www.upravazasume.gov.rs/

9. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА, ЛОВНОГ ТУРИЗМА И НАУТИКЕ

Ponovo odložena SKupština LSS

Ponovo odloženo zasedanje Skupštine LSS - da li je na pomolu rasulo?

U ponedeljak 15.05. je održana nova sednica Upravnog odbora LSS, treća u kratkom roku (uz još jednu telefonsku), na kojoj je odlučeno da se redovno godišnje zasedanje Skupštine LSS još jednom odloži, ovaj put za novi rok od skoro mesec dana. Novi datum zasedanja je predvidjen za 10.06.2017., iako je bilo  predloga da to bude čak i kasnije. Ponovno odlaganje datuma može da znači samo jedno: u vrhu LSS nema jedinstva, i stvari su izgleda za neke ljude krenule nizbrdo pre svega sa stanovišta aktuelnog predsednika Šormaza.

Da se nešto neuobičajeno dešava govori i podatak da je sednica UO LSS trajala više od 4 sata, bez pauze, i da je bila vrlo burna. Kao ilustraciju samo navodimo da je UO LSS doneo nama nejasnu odluku da svim Komisijama za polaganje lovačkih ispita ZABRANJUJE izdavanje bilo kakvog vida potvrde o položenom lovačkom ispitu?!? (Pogledati na link: http://www.ekolss.com/odluka_lov_ispiti.pdf ). Odluka je bez obrazloženja, pa je samim tim još čudnija. Može se takodje postaviti i pitanje da li se ova odluka odnosi i na Komisije koje drže polaganja lovačkih ispita u Vojvodini, pošto je LSV član CIC i u Zakonu prepoznat kako subjekat koji može samostalno da vrši polaganje lovačih ispita.

Kao što smo i predvidjali, stvari se u lovstvu Srbije ubrzano komplikuju, a svi problemi koji su ranije zataškavani, prikrivani, generisani i ignorisani, sada kumulativno izbijaju na površinu – što bi narod rekao: 'ne znaju više gde udaraju'! Da li je počeo predugo očekivan rasplet dogadjaja, da li će se konačno položiti račun za učinjeno i neučinjeno? Ili će naše premudro rukovodstvo (njegov još uvek dominantni deo) ponovo naći načina da stvari dodatno iskomplikuju, izbegavajući da se suoče sa stvarnošću, a sve u brizi za sopstvenu (ličnu) promociju, funkcije i fotelje, a možda i u brizi za odgovornost pojedinaca (ne samo iz LSS)? Ne bi bilo prvi put da ceh ponovo plati ubogaljeno lovstvo, lovačke organizacije i lovci Srbije , ako imaju odakle! A ceh se iz dana u dan uvećava.

Ono što je takodje činjenica jeste da je samo LSS u zadnjih par godina, računajući prihod od članarina i sredstva koja je povukao iz Fonda za razvoj lovstva preko Uprave za šume, kao i sredstva dobijena za proslavu jubileja saveza, potrošio po našoj gruboj računici preko 50 miliona dinara na sve i svašta (pravdanja utroška u nekim slučajevima su krajnje diskutabilna i sporna sa više stanovišta, pa i sa zakonskog), a da su rezultati rada LSS u najmanju ruku... takvi kakvi su! O dimnoj zavesi zvanoj niska članarina, a da se zamašna sredstva lovaca slivaju u LSS indirektno preko raznoraznih lucidnih 'projekata' koji služe samo za zahvatanje para, ni o tome nećemo ovaj put – ko nije do sada shvatio šta se dešava, neće ili ne može shvatiti pa sve da i deset puta napišemo. A ne pišemo bez pokrića!

Naravno da je Admin Tim Srbijalov portala vrlo dobro informisan o aktuelnim dogadjanjima vezanim za ovogodišnju SKupštinu saveza, o pikanterijama, o zakulisnim dešavanjima, o tome ko šta zastupa i ko šta pokušava da progura ili zabašuri, ali ovaj put nećemo da izlazimo sa detaljima; samo ćemo reći da unazad 6-7 godina nije bilo ovoliko zamumuljeno. Takodje ćemo pomenuti da Nadzorni odbor LSS nije usvojio prvobitni finansijski izveštaj koji je podneo Upravni odbor, pa je radjen korigovan izveštaj, o čemu ponovo treba da odlučuje NO LSS, gde će se videti da li postoji snage, volje i energije da se stane na put lošem radu saveza, ili će opet neko 'leći na rudu' i iz nekih nelovačkih razloga progutati gorku pilulu koja ružnu stvarnost pretvara u ružičasto. Još uvek postoji zrnce vere da ima ljudi koji ne žele više da žrtvuju lovstvo Srbije zarad trulih kompromisa, bilo čijeg sitnog šićarenja i jeftinih beneficija, da postoje ljudi koji barem svoj obraz, ponos i dostojanstvo neće izdati i prodati, i još jednom nasesti na jeftine vašarske i vaćaroške trikove pojedinaca.

Konačnu reč o svemu će kad-tad morati da kažu delegati Skupštine LSS, to su ljudi čija je reč poslednja, tu je ključ i tu je rešenje. A o tome šta će sve morati da prelome lovački predstavnici u najvišem organu krovnog saveza, pisaćemo malo kasnije, za koju nedelju. Daj delegatima, Bože, hrabrosti da se bore protiv lošeg, da se izbore za dobro, i daj im Bože pameti da umeju da naprave razliku izmedju ta dva – dobrog i lošeg.

Reklame
Military shop


REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 25
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,232
Najnoviji član: SamoLovIzene

Kalendar
<< Avgust 2017 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Rođendani Rođendan(i):

Poslednje vesti
Protest Društva za zaštitu i proučavanje ptica zbog krivolova prepelica
Krivolov prepelica veliki biznis, Novosađani u subotu protestuju
SPREČEN KRIVOLOV PREPELICE
Divlje svinje prave štetu poljoprivrednicima
ОДРЖАНА ДРУГА ЛОВАЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА У ЧУРУГУ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


bogoljub
Offline
· 16.08.2017. 08:43

Ljubiša srećan rođendan Rodjendan iveli


Planinko011
Offline
· 15.08.2017. 14:00

Hvala na cestitkama Podunavac. Malo ne pratim pricaonicu a i malo bio na starom zaostalom odmoru pa kasnim.


davorcalic
Offline
· 08.08.2017. 23:44

Klajo,srećan rođendan i sve ti najbolje želimo ja i moj Joca... Rodjendan


DakiNS
OfflineAdmin
· 08.08.2017. 16:59

Klajo da si još zdraviji , srećniji i uspešniji. iveli


Podunavac
Offline
· 03.08.2017. 23:44

Srećan rođendan Pezu, Dušku i Planinku. Naravno i ostalim slavljenicima. Rodjendan iveli 3


INTERMAKER
OfflineAdmin
· 03.08.2017. 17:01

Srećan rodjendan slavljenicima... PEZ-u specijalno! Smile


DakiNS
OfflineAdmin
· 03.08.2017. 07:30

Srećan rođendan kolege  Rodjendan iveli Srbijalov


INTERMAKER
OfflineAdmin
· 02.08.2017. 15:10

Hvala na čestitkama drugari... iveli 3


Podunavac
Offline
· 01.08.2017. 23:03

Intermaker srećan rođendan! Rodjendan iveli 3


mrwa22250
Offline
· 01.08.2017. 21:11

Interu, Rodjendan Sve najbolje.

58,014,559 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net