Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
6% [12 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
36% [67 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
46% [85 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [22 Glasa]

Glasova: 186
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
Sa prvim sakalom
Sa prvim sakalom
Lov na predatore
Vreme
Novi veseli momenti u LSS

Odlukama UO LSS ozvaničeno postojanje tajnosti rada Lovačkog saveza Srbije!?

Na zvaničnom sajtu LSS objavljen je kraći izveštaj sa sednice Upravnog odbora  koja je održana 25. januara 2017. U okviru te vesti je navedeno da su članovi UO LSS usvojili odredjene pravilnike: Pravilnik o zaštiti od požara, Pravilnik o radnoj disciplini i materijalnoj odgovornosti, Pravilnik o načinu korišćenja službenih i privatnih automobila u službene svrhe, Pravilnik o lovačkim odlikovanjima, Pravilnik o radu.

Predugačko bi bilo da se ovom prilikom bavimo analizom svih bisera koji se nalaze u donetim pravilnicima. Medjutim, nekoliko stvari zaista zaslužuju pažnju, jer direktno ukazuju na debelo nepoznavanje materije, a bogme ukazuju i na nečiju sve manje prikrivenu želju da prigrabi sebi neprikosnoveno pravo da samostalno (carski) odlučuje  svemu, pa je tako prošla i uredba da za pojedine opšte akte našeg Saveza više ne mora da postoji odluka Upravnog odbora, nego će ’car’ lepo sam da diskreciono odlučuje, pa čak i da zapošljava decu od 15 godina u LSS (videti Pravilnik o radu čl.13 četvrti stav i poslednji stav)! Podsetićemo da kao najviši opšti akt LSS figurira Statut LSS, pa se postavlja pitanje da li sad, posle usvajanja  ovih pravilnika, predsednik LSS može svojevoljno, mimo Skupštine i Upravnog odbora, da donosi odluke o izmenama i drugih opštih pravnih akata Saveza? Da li je ta odredba u skladu sa važećim Statutom LSS? Da li to znači da i sam Statut može biti promenjen voljom predsednika Saveza? Čak i letimičnim čitanjem (za dublju analizu treba više vremena i prostora) zaista se osnovano može postaviti pitanje da li su članovi UO LSS uopšte čitali ovo  što su usvojili, ili su ćutke digli dva prsta i aminovali nešto što njih (članove UO) direktno eliminiše iz procesa odlučivanja? Čemu onda Upravni odbor, čemu Komisije za svašta nešto, kad na kraju svega odluku donosi samo jedan čovek – predsednik saveza i predsednik UO LSS Dragan Šormaz, ljubitelj diskrecije i lova na tetreba! Ili su možda neki članovi UO LSS odlučili da puste sve lepo niz vodu i da 'pomognu' predsedniku LSS Draganu Šormazu da se što bolje ugruva gde god može (a on ima izgleda urodjeni dar da to uvek uradi!), računajući da mu se tako skraćuje i vek trajanja na najvišoj lovačkoj funkciji?

Ono što je apostrofirano u naslovu ove vesti oko tajnosti rada tiče se odredaba Pravilnika o radnoj disciplini i materijalnoj odgovornosti; naime, u tim odredbama se direktno krši zakonska obaveza o javnosti rada udruženja gradjana (Zakon o udruženjima čl. 5), direktno se krši Statut LSS (član 11. t.1),i uvodi se nešto što se u pravilniku naziva poslovnom tajnom, službenom tajnom i drugim tajnama (Pravilnik o materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti, čl. 6. i 7.). Nigde nije tačno predvidjeno šta se smatra poslovnom, službenom i drugom tajnom o radu LSS, niti koji organ može ili sme da donosi odluke o tajnosti delova poslovanja saveza, niti da li je Zakonom o udruženjima i Statutom LSS uopšte dozvoljeno postojanje tajnosti rada u udruženjima gradjana!

Neko se pisanjem ovakvih odredbi pravilnika debelo zaigrao, umišljajući možda da to tako može, a članovi UO LSS nisu hteli ili nisu smeli da postave osnovno pitanje predlagaču ovih pravilnika vezano za zakonsku i statutarnu obavezu javnosti rada! Pa zašto onda sede tamo? Da podsetimo takodje da je predsednik Saveza u obavezi da stopira sprovodjenje nezakonitih odluka; tako piše u zakonu, ali ovde se otišlo korak dalje, pa je umesto stopiranja nezakonitosti, uvedena nezakonitost i kršenje Statuta kao princip rada zapisan u opštim aktima Saveza, a po čijem predlogu? Ko je ovo predložio, izglasao i dozvolio?!?

Ima u tim pravilnicima još vrlo veselih momenata, mislilo se na dosta stvari i udareno je mnogo zabrana, pa eto ima zabrane bunta zaposlenih(!?), šta ima neko da se buni Bože sačuvaj, pa ima čak i zabrane intriga (a ko to procenjuje šta je intriga? Predsednik?), pa ima pokušaja destabilizacije Saveza, pa zabrana lične netrpeljivosti (nek' živi ljubav!), pa ima i još svašta ponešto što bi bilo smešno da nije ovoliko žalosno! Ima u Pravilniku o zaštiti od požara da je za zaštitu od požara odgovorno lice predsednik LSS, pa je eto Šormaz ničim izazvan postao nosilac titule prvog vatrogasca Saveza - zlobnici bi rekli 'vatropirca' - verovatno uz položenu neku obuku za zaštitu od požara, kao što je položio i lovački ispit! Treba pročitati sve ono u pravilnicima ali uz upozorenje čitaocu da sadržaj može kod nekih ljudi izazvati uznemirenost, tahikardiju, bolove u stomaku od smejanja, i druge neželjene efekte.

Posle usvajanja ovakvih pravilnika, i posle onolikih gafova, brljotina, posle sudski osporenog izbora za predsednika Saveza, posle izjavljivanja (izvaljivanja) raznih komično-tragičnih izjava, posle blama u Briselu na FACE, posle mnogo stvari koje nismo (još uvek!) izneli, zaista se postavlja pitanje: DOKLE VIŠE!?! I dodatna pitanja: KOME SVE OVO TREBA I ZAŠTO?

Pravilnike koje smo pominjali možete pogledati klikom na linkove u vesti ili na sajtu LSS, klikom na: http://www.ekolss.com/uo_lss_25_01_2017.htm

Širi se pričji grip
Širi se pričji grip

Ptičji grip na više lokacija u Vojvodini

Ptičji grip registrovan je i proglašen u nekoliko gradova i naselja u Vojvodini.
 
Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede proglasila je prošle sedmice avijarnu influencu kod ptica na kanalu Dunav - Tisa - Dunav u Srbobranu, kao i na Jezeru 3 u Zrenjaninu i na reci Tamiš, kod naselja Botoš.
 
Ptičji grip registrovan je i u Apatinu, a u Upravi za veterinu pojašnjavaju da je influenca kod ptica izazvana visokopatogenim sojem virusa H5N8. Zaraženo područje proglašeno je u poluprečniku od najmanje tri kilometara, a ugroženo područje od najmanje 10 kilometara od žarišta, odnosno mesta uginuća labudova. To znači da su ugrožena područja Sonta, Svilojevo, Kupusina i Prigrevica.
 
"Na zaraženom i ugroženom području se vrši popis svih gazdinstava na kojima se drži gaji živina i ptice, opservacija i kontrola zdravstvenog stanja i prometa živine na svim gazdinstvima, kao i zdravstveni nadzor i motrenje divljih ptica na njihovim staništima. Obaveza vlasnika i držaoca živine je zatvaranje živine u objekte, sprečavanje direktnog i indirektnog kontakta između divljih ptica i živine i podizanje biosigurnosnih i higijenskih mera na gazdinstvima kao osnovne preventivne mere koje se preduzimaju u cilju sprečavanja pojave i širenja ove zarazne bolesti. U slučaju primećene promene zdravstvenog stanja kod živine ili ptica koje je praćeno povećanim uginućima, obavezno obavestiti veterinara radi blagovremenog preduzimanja daljih neophodnih mera", navode u Zapadnobačkom upravnom okrugu. Takođe, podsećaju da se virus avijarne influence ne prenosi na čoveka.
 
Istovremeno, proglašenje ptičjeg gripa ukida se u Koviljskom ritu, na Ludoškom jezeru u Subotici i na kanalu DTD u Novom Sadu.
Сабор ловаца Косова и Метохије
Сабор ловаца Косова и Метохије

04.02.2017.године у организацији Л.У. ''Копаоник'' из Лепосавића организује се 10. Сабор ловаца Косова и Метохије.

У склопу ове ловачке манифестације предвиђен је лов лисице и вука, а лови се на јужним обронцима планине Рогозне, тачније на терену ловачке секције ''Врачево''.

Скуп ловаца је у 7 часова испред ресторана ''Престиж'' у Лешку одакле се креће у лов.

У склопу свечаног дела манифестације која почиње свечаним ручком у 14 сати у ресторану ''Престиж'' у Лешку предвиђено је и потписивање Повеље о братимљењу са Л.У. ''Узломац'' из Котор Вароши из Републике Српске.

Цена учешћа је 1.800,оо динара по учеснику.

Ближе информације на тел : 064 8224759 Зоран и 064 8667659 Горан

СРНДАЋ СПАСЕН ОД ПАСА ЛУТАЛИЦА

Рано јутрос, испред Управне зграде Градског гробља на краљевачкој Барутани појавио се срндаћ који је, како се претпоставља, бежећи од паса луталица дошао у град, а прича о том бегу није се на гробљу и завршила, већ има срећан крај.

Спасен срндаћ у Краљеву

Један срндаћ са тек изниклим нежним роговима имао је бурну протеклу ноћ, јер је некако из свог природног станишта залутао у град. На том нежељеном излету, претпоставља се, бежао је од паса луталица, повредио рогове и врат, а јутрос се, окрвављен појавио испред Управне зграде краљевачког гробља на Барутани.

- Онако уплашен и изморен прескакао је четири грoбна места, као атлетичар, али је радник Миро Радосављевић успео да га савлада, збринуо га је и мазио, док нису стигли представници Ловачког удружења "Краљево" којима су грађани јавили да су срндаћа виђали на различитим локацијама у граду – каже Никола Ђуришић, управник Градског гробља у Краљеву.

- Срндаћ је из нашег ловишта, лутао је по граду, људи су га бранили, запослени на гробљу успели су да га ухвате, позвали нас, ми смо га прихватили, одвели код ветеринара и на крају одвезли у Репро центар за срнећу дивљач који имамо у Богутовцу – рекао је за портал Круг Урош Ђоковић, председник Ловачког удружења Краљево.Спасен срндаћ у Краљеву

Срндаћ ће, како сазнајемо од Ђоковића, бити добро. Сада је са осталим грлима у репро центру где треба да се опоравља пар месеци, а за пар месеци поново ће бити враћен у природу. У репро центру за срнећу дивљач тренутно има пет-шест младунчади јелена, где добијају негу у зимском периоду, све док су угрожени од природног непријатеља.

Ловачко удружење "Краљево" има неколико репро центара. Репро центар за вештачку производњу дивљег зеца први је у Европи, имају и репро центар за срне, два репро центра дивљих свиња, фазанерију.

фото: Никола Ђуришић

Извор: www.lukraljevo.org

Lovokradice ne miruju!
Lovokradice ne miruju!

Novi Sad: na obodu grada desetine žičanih omči za divljač!

Tokom današnje šetnje po novosadskoj periferiji, prolazeći pored nekadašnjeg vojnog poligona koji je zapušten, obrastao mladom šumicom i žbunjem i ne koristi se više, naš kolega je na nekoliko mesta na snegu uočio brojne tragove divljači, pre svega tragove zeca i srneće divljači, koja je sa golih oranica očigledno potražila zaklon od hladnoće i vetra tamo gde je mogla da ga nadje - u najbližoj šikari, šumici, žbunju ili visokoj travi.

Medjutim, pored uočenih tragova divljači, kolega je primetio na nekoliko mesta i dobrano čizmama ugažen sneg pored ostataka nekadašnje žičane ograde poligona. Pažljivijim zagledanjem, ne nekoliko mesta gde je ograda oštećena primećene su tačno na prolazima divljači postavljene one primitivne žičane omče - hvataljke za divljač!!! (klik na sliku uz vest za uvećanje)

Zaintrigiran pronalaskom par omči, kolega LOVAC je obišao dobar deo ostataka nekadašnje žičane ograde i pronašao čak petnaestak postavljenih omči!!! Naravno, sve nadjene omče su uklonjene, ali je samo pitanje dana kada će monstrumi postaviti nove omče; metar žice je vrlo jeftin!

Ovakav način hvatanja divljači pomoću omči je jedan od najprimitivnijih, najgroznijih i najmonstruoznijih načina koje bolesni umovi mogu da smisle da bi uhvatili koje kilo mesa! Takvi koji se bave tom rabotom su svesni da im je sneg saveznik, jer se vrlo lako mogu uočiti putevi kojima divljač prolazi, a rupe na žičanoj ogradi kroz koje se divljač provlači da bi došla do zaklona su ovakvim bolesnicima kao izmišljene da se tu postavi omča, koja se stegne ili oko vrata divljači, ili oko nogu (šapa). Onda ostaje samo da tako surovo napaćenu divljač lopuža neprimećeno pokupi, živu (pa da je tiho dotuče) ili uginulu; lopužama je svejedno, meso na ovoj hladnoći ostaje upotrebljivo.

Ono što je u ovoj priči strašno jeste da se sve ovo dešava na samom obodu Novog Sada, na mestu pored kojeg gde živi dosta ljudi, pa se samo možemo zapitati šta se dešava tamo gde nije gusta naseljenost, i gde lopovska banda može neometano da vršlja!

Medju nekoliko lovaca iz Novog Sada, članova Srbijalov portala napravljen je dogovor da povremeno, kad god ko od nas može, obidjemo taj deo periferije (radi se o bivšem poligonu prema naselju Veternik), i da uklanjamo eventualno ponovo postavljene omče, a možda i naletimo na nekog od 'majstora' koji omče postavlja i priredimo mu srdačan susret sa policijom.

Malo ironije za kraj ove vesti: sreća je da je baš u Novom Sadu sedište one samozvane zatitarske  organizacije DZPPS i prebivalište njihovog lidera/politkoma Milana Ružića, kao i njihovog duhovnog vodje-gurua Slobodana Puzovića, pa će oni da spasavaju divljač i uklanjaju omče... Ili možda neće jer su prezauzeti onim mapiranjem tetreba i lještarke za čega su dobili velika sredstva iz Fonda za razvoj lovstva - sredstva koja su LOVCI uplatili i za zaštitu i unapredjenje fondova divljači!

Ptičji grip u regionu

Hrvatska pooštrava mere na suzbijanju širenja ptičjeg gripa

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske donelo je odluku o pooštravanju mera koje se moraju preduzimati kako bi se sprečiloo širenje avijarne influence - ptičjeg gripa, koji je registrovan i u Srbiji.

Očigledno je da je ovogodišnji mutiran virus H5N8 ptičjeg gripa veoma virulentan i da je napravio pravi pomor medju gajenim pticama širom Evrope, i da se nezaustavljivo širi i dalje iako je glavni deo sezone migracija ptica prošao.

Da li nešto slično čeka i Srbiju, kao ovo što je juče, 19.01.2017., doneto u Hrvatskoj? Sa obzirom da smo susedi i da nas deli Dunav koji je stecište nekih migratornih vrsta ptica, vrlo je lako moguće da slične mere kao u Hrvatskoj budu ili već jesu naredjene u Srbiji.

Kompletnu Naredbu vezanu za ptičji grip u Hrvatskoj možete pogledati klikom na link Hrvatskog lovačkog saveza: http://www.hls.com.hr

Zahvaljujemo se našim koleginicama lovkinjama i kolegama lovcima iz Hrvatske koji su nam javili ovu upozoravajuću vest.

Lovci zaštitnici životinja sve rade da bi životinje preživele
Lovci zaštitnici životinja sve rade da bi životinje preživele

HAJD' NAPOLJE MOMAK KO JE!

U ove hladne dane lovci Srbije ispunjavaju svoje najhumanije zadatke. Održavaju živote divljih životinja jer hrane nema nigde, što zbog dubokog snega i smetova, što zbog zaledjene zemlje. Na nesreću, najavljuje se novi talas vremenskih nepogoda koji će dodatno pogoršati situaciju, pa je divljači otrebna svaka moguća pomoć lovaca i svih ostalih koji znaju šta treba činiti u ovakvim situacijama!

Posle svih forsiranih tema samozaštitara koji se reklamiraju na TV-u vodeći računa o pticama oko njihovih zgrada, u dane kada lovci vredno rade mnogi se zli jezici napinju da osujete njihovu humanost na delu, vadeći neke nebulozne priče iz naftalina.

Drago mi je što će se voditi Sudski postupci protiv takvih ali sad za stvarno.

Uživajte u spotu koji se našao ovih dana na internetu na temu humanog rada svakog lovca u Srbiji.

https://www.youtube.com/watch?v=OcX6qYPWkpI&feature=share

DOBAR POGLED!

************

Srbijalov Admin Tim zahvaljuje kolegi AlkesandruV za poslatu vest, i koristimo priliku da pozovemo i ostale kolege da nam šalju vesti iz svojih lovišta, naročito oko brige lovaca za divljač u vremenskim nepogodama!

Reklame
Military shop


REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,210
Najnoviji član: Drivee

Kalendar
<< Maj 2017 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Poslednje vesti
9. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА, ЛОВНОГ ТУ...
Ponovo odložena SKupština LSS
Cenovnik odstrela divljači LSS - preporuka
Odlaganje sednice Skupštine LSS
Karikatura iz Predatora

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


mrwa22250
Offline
· 24.05.2017. 00:08

Hvala zemo,pozdrav za tebe i ekipu Odobreno


davorcalic
Offline
· 23.05.2017. 22:32

Mrwo, ja kasnim ko mooda za veprom.... srećan ti rođendan i sve ti najlepše žele podmladkari iz Plandišta...


bogoljub
Offline
· 12.05.2017. 14:57

Elektroničar srećan rođendan iveli


mrwa22250
Offline
· 09.05.2017. 09:42

Golfe sa zakasnjenjem RodjendanKlajo iveli 3


golf071
Offline
· 08.05.2017. 23:13

Hvala hvala kolega iveli


klaja
Offline
· 08.05.2017. 12:41

Kolega Golf srećan rodjus,puno godina da loviš Rodjendan


klaja
Offline
· 04.05.2017. 17:12

Mrwa živ bio...


mrwa22250
Offline
· 01.05.2017. 23:59

Hvala ekipa,da se sto pre okupimo pa da zalijemo iveli 3


Podunavac
Offline
· 01.05.2017. 22:57

Земара жив био и ловио још много година! Rodjendan iveli 3


DakiNS
OfflineAdmin
· 01.05.2017. 09:47

Koleginici i kolegama sve najlepše za rođendan želim . Cvee iveli

57,178,086 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net