Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
6% [12 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
37% [69 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
46% [86 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [22 Glasa]

Glasova: 189
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
NKD
NKD
Lovački kerovi
Vreme
Cenovnik odstrela divljači LSS - preporuka

UO LSS doneo odluku o preporučenom cenovniku odstrela divljači i trofeja!

Na sednici UO LSS održanoj 3. maja u Sokobanji doneta je odluka o preporučenom cenovniku odstrela divljači i trofeja.

Neke cene su izmenjene, ali smo mišljenja da su ključne promene i preporuke napravljene kod uslova za odstrel za članove lovačkih saveza (množina), u tačkama 14. i 15. odluke, gde su predvidjena popusti pa i potpuna oslobadjanja od plaćanja za odstrel divljači i trofej onima koji imaju člansku kartu saveza i markicu za tekuću godinu. Ovde može doći do problema, jer Zakon o divljači i lovstvu prepoznaje samo tri saveza (LSS, LSV, LS KiM), dok LSCS nije prepoznat u zakonu, pa se postavlja pitanje kako će redovni član LSCS ostvariti članski popust ili potpuno oslobadjanje od plaćanja ako, na primer, lovac iz Kragujevca ode da lovi u Suboticu?

Zanimljivo je da su odlukom UO LSS obavezana LU preko kojih LSS kao korisnik gazduje lovištem da donesu cenovnik divljači. A šta je sa LU koja nisu članovi LSS? Opet se postavlja pitanje i šta je sa LU iz Vojvodine, koja si direktni korisnici lovišta prema Zakonu o divljači i lovstvu - opet se kao problem javlja svojevrsni dualizam sistema lovstva u Srbiji i izbegavanje potpune primene važećeg (već 7 godina) Zakona o divljači i lovstvu na celoj teritoriji Republike Srbije!

Donete su i preporučene cene usluga vezanih za organiizaciju i izvodjenje lova, koji su sastavni deo odluke.

Preporučeni cenovnik LSS možete pogledati klikom na link:

http://www.ekolss.com/cenovnik_lovna_2017_2018_godina.pdf

Odlaganje sednice Skupštine LSS

Odložena za sedam dana dugo najavljena godišnja sednica Skupštine LSS!

Uprkos javno izrečenim najavama i preciziranjem datuma održavanja redovne godišnje SKupštine LSS za 13. maj od strane predsednika LSS Dragana Šormaza, na sajtu LSS je iznenada osvanulo obaveštenje da se sednica Skupštine saveza odlaže za sedam dana, i da je novi datum održavanja 20. maj! Upravni odbor LSS je, kako se navodi, ovakvu odluku doneo na telefonskoj sednici, iako je svega nekoliko dana pre toga na sednici UO LSS u Sokobanji od strane tih istih ljudi kao datum održavanja pominjan 13.05.!? Šta se to promenilo za svega nekoliko dana?

U saopštenju LSS se kao razlog iznenadnog odlaganja sednice Skupštine navode 'tehnički razlozi' i navodna zauzetost sale Narodne skupštine Srbije. Da li su ovo stvarni razlozi, ili samo maska ili izgovor za neke druge razloge odlaganja, ne možemo da tvrdimo -  vrlo je neobično da se odjednom ispostavi da je sala zauzeta (kao da program korišćenja sale nije poznat unapred kad je najavljivan datum 13.05.), a o vrsti 'tehičkih razloga' za odlaganje možemo samo da nagadjamo; tehnički razlog može da bude sve i svašta, recimo da su pregoreli osigurači za struju, ili da se pokvario mikrofon za govornicom, ali isto tako možda i nedovršen finansijski izveštaj o radu saveza, ili nešto slično. Činjenica je da skupštinski delegati do juče nisu dobili materijal za Skupštinu, iako poslovnik kaže da se materijal mora dostaviti unapred. Šta se tačno dešava, i da li neki skorašnji dogadjaji u lovstvu imaju veze sa ovim odlaganjem Skupštine LSS, saznaće se svakako.

Saopštenje LSS o odlaganju sednice Skupštine saveza možete pogledati klikom na link:

http://www.ekolss.com/vazno_saopstenje_uo_lss_08_05_2017.htm

Karikatura iz Predatora

B  E  Z      K  O  M  E  N  T  A  R  A!

U najnovijem (majskom) broju lovačkog magazina 'Predator' objavljena je i sledeća karikatira:


Šta se dešava u lovstvu Vojvodine?

NOVI POTRESI U VOJVODJANSKOM LOVSTVU

Zrenjanin: najveće lovačko udruženje u Vojvodini zamrznulo plaćanje članarine lovačkim savezima!

U subotu 29.04.2017. održano je zasedanje Skupštine LUG 'Zrenjanin'. Sednci SKupštine LU Zrenjanin su prisustvovali predsednik LSS Dragan Šormaz i predsednik LSV Aleksandar Milovančev.

Kako Srbijalov portal nezvanično saznaje, Skupština zrenjaninskog lovačkog udruženja je odlučila da zamrzne plaćanje članskog doprinosa (članarine) lovačkim savezima (za LSV i time automatski i za LSS)!

Ova odluka je, po svemu sudeći, imala za povod dešavanja na godišnjoj Skupštini LSV, a direktna je posledica stanja u lovstvu i iznošenja mnogih primedbi na situaciju u lovstvu Vojvodine i Srbije, gde su uzroci  mnogobrojni, tu mislimo pre svega na primedbe na debelo kašnjenje u izradi novog Statuta LSV, potom i primedbe na učešće u odlučivanju i način predstavljanja LU članova LSV u organima i telima ovog saveza, ali i enormna zahvatanja i sumnjivi načini trošenja sredstava od strane pojedinih lovačkih saveza, pre svega budžetskih sredstava iz Fonda za razvoj lovstva, a kao šlag na ovoj gorkoj torti beleži se odbijanje vrha LSS da poštuje odluke pokrajinskog saveza u vezi personalnih rešenja koja je usvojila Skupština LSV oko predstavnika vojvodjana u organima i telima LSS. Kao jedan od uzroka za ovakvu odluku zrenjaninaca pominje se takodje i način rada i status ćerke firme LSV, preduzeća Vojvodjanski lovac doo.

Treba istaći da je zrenjaninsko LU najveće udruženje u Vojvodini kako po broju lovaca članova, tako i po površini lovišta koja su im dodeljena na upravljanje. Kao veoma važan podatak  treba pomenuti činjenicu da LU Zrenjanin u finansiranju ukupnih aktivnosti LSV učestvuje sa oko 10%, a da je rejting ovog LU takav da se sa velikom dozom verovatnoće može pretpostaviti da će njihov primer slediti i neki drugi, što automatski postavlja pitanje normalnog opstanka i rada LSV, uključujući tu i finansijski plan i plan rada za 2017/18 godinu!

Odluka o zamrzavanju plaćanja članskog doprinosa LUG Zrenjanin je oročena do 31.07.2017., nakon čega bi se donela konačna odluka u zavisnosti od dešavanja, što je u skladu sa odlukom Skupštine LSV da do tog datuma UO LSV treba da iznadje i predloži prihvatljiva rešenja za goruće probleme u lovstvu, koje bi onda zaživele odlukama vanredne skupštine vojvodjanskog saveza. Da li će se ove promene i dogoditi, ostaje da se vidi - vremena je malo, ako ništa nije uradjeno po ovim pitanjima za godinu ili dve dana, veoma teško je zamisliti da se za tri meseca mogu dogoditi velike promene koje bi silazni (da ne kažemo propadajući) trend lovstva ne samo u pokrajini nego i u Republici preokrenule.

U medjuvremenu, za 13.05.2017. je zakazana i Skupština LSS, ali je pitanje da li će se na dnevnom redu te skupštine 'krovnog saveza' uopšte naći odluke i zahtevi vojvodjanske lovačke Skupštine. Neke informacije do kojih smo došli govore da je moguće da ništa od vojvodjanskih predloga i odluka ne bude razmatrano, uz pozivanje na proceduralne začkoljice!?

Dakle, kako smo već najavili ranije u informaciji oko Skupštine LSV, tamošnja uzavrela atmosfera je samo predstavljala prolog za nove potrese u lovstvu, ali sa posledicama koje će biti daleko ozbiljnije od verbalnih duela i prozivanja za brljotine. Ostaje da se sačeka prvo par nedelja do godišnje Skupštine LSS, a potom i par meseci (do isteka roka UO LSV za predlog promena Statuta LSV i statusa firme Vojvodjanksi lovac doo) da bi se videlo kako će se sve ovo završiti. Jedno je sigurno: ako se ništa ne preduzme, lovstvo će nastaviti da tone i propada, na opštu radost pojedinaca koji bi sa apetitom zgrabili najbolja lovišta, dok bi ona ogromna većina polupraznih lovišta bila osudjena na propast. Najavljuju se izmene zakonske regulative, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže šta će sve biti menjano; imajući u vidu nedavno loše iskustvo sa izmenama Zakona o oružju i municiji i posebno ponašanje nekih lovačkih funkcionera u republičkoj Skupštini tom prilikom, bojimo se da će i izmene Zakona o divljači i lovstvu samo doneti nove probleme!

Dakle gospodo rukovodioci, izabrani ste da rešavate probleme a ne da ih pravite, sad izvolite pa pokažite šta znate i umete - oni koji ne mogu, ili ne smeju, ili ne znaju ili ne umeju, ili možda i neće promene, treba da razmisle šta im je najpametnije činiti; da ne bude posle po onoj lalinskoj 'Jesam li poš'o, il' sam doš'o?', ili po onoj sremačkoj 'Ala volem kad ne znam di sam!'.

Tekst iz magazina 'Dobra kob'
Tekst iz magazina 'Dobra kob'

Uz dozvolu urednika hrvatskog lovačkog magazina 'Dobra kob' lovački portal Srbijalov prenosi članak koji se dotiče problema sa samozvanim zaštitarima. Iz teksta članka je vidljivo da se zaštitari nisu razbaškarili samo u Srbiji, nego prave nepotrebne probleme lovcima i na drugim prostorima. Članak prenosimo u orginalu:

 

 

 

MEDO PLATIO GLAVOM  Obrazac razmišljanja  da su lovci „okrutne ubojice„ naziva se Aristotelov silogizam  koji je zasnovan na dubokim predrasudama i neznanju

Zmija u njedrima

Linč  primitivnih

Lovci imaju sve više „neprijatelja“ u svojem okruženju, što se pripisuje neznanju i  gubljenju osjećaja za pripadnost , dok ekolozi i zaštitari  prirode sustavno ignoriraju nesumnjivu „ekoodrživu“ ulogu lovaca u prirodi

Svijet lova i njegovi neprijatelji, bliži su od onog što se može zamisliti…

Nedavno je izvjesni Senjanin „zapalio“ javnost koja „na smrt“ mrzi lovce i sve one kojima su lovci i lov stalna tema razgovora . Naime, slikao čovjek u Gospiću medvjeda  spremnog za prijevoz  u džipu nakon odstrjela,  fotografirao ga te ga postavio na svoj profil. Da bi onda  fotografiju tzv. prijatelji prirode i životinja  prenosili  dalje  mrežom, piše jedan lokalni dnevni list u članku pod naslovom „Medo pltio glavom,a strani lovci – kunama„, navodeći kako su tzv.  prijatelji životinja „proklinjali  lovce nazivajući ih ubojicama nemoćnih životinja ... „

Da ne bi bilo zabune : ovakvo plasiranje vijesti nije samo naš domaći specijalitet, ali i reagiranje na njih, stalno podgrijan od strane tzv. prijatelja životinja. Ima toga i takvih „prijatelja životinja„ svagdje na svijetu.

Umjesto redakcijskog komentara na prozivke lovaca od „prijatelja životinja„ donosimo prepoznatljiv članak Pina Apicelle...

Svi lovci ubijaju. Onaj koji ubija jest okrutni ubojica. Svi su lovci okrutni ubojice - ovakav obrazac razmišljanja se naziva „Aristotelovim silogizmom“ i on opisuje, shematski, mentalne procese na kojima su zasnovane mnoge prosudbe i, iznad svega, predrasude.Taj se model razmišljanja može podvrgnuti snažnim kritikama, ali ako pogledamo oko sebe, biti će lako ustanoviti da su javno mnijenje, mediji i društvene mreže prožeti takvim mentalitetom. Lovci imaju sve više „neprijatelja“ u obitelji, na poslu, u školama, na televiziji, a to se pripisuje dvama glavnim razlozima: neznanju i gubljenju osjećaja za pripadnost.

„Bolest“ koja se brzo širi

Prvi je jedna „bolest“ koja se širi među njima, a koji, ubrajajući se u redove ekologa i zaštitara prirode, sustavno ignoriraju, u stvari, fundamentalnu i nesumnjivo „ekoodrživu“ ulogu lovca. Živući u dubokoj i pradavnoj povezanosti sa prirodom, i morajući otkrivati i najmanje nijanse kako bi bolje upoznao svoj plijen i ambijent u kojemu živi, suvremeni lovac sve je više biolog, zoolog, faunist. Oni koji drže da su lovci neprijatelji i ubojice nalaze se, nažalost, u poziciji dubokog neznanja i u doslovnom smislu ignoriraju koliko je kulture i brige potrebno za provođenje Arsvenandi (umjetnosti lova).

Umjetnost lova je dio kulture

Druga je „bolest“ kojom je danas pogođen lik lovca, i koja mu podriva integritet i mogućnost obrane jest, kako je već rečeno, „gubljenje osjećaja pripadnosti“ kategoriji lovaca. Ukratko, to je nedostatak jedinstva i bratimljenja među osobama ujedinjenih s istom strašću, premda s puno različitih formi. „Migratorci“,“selektivci“, „šljukari“, „vepraši“ i tako dalje, su nazivi koji se često i namjerno izgovaraju s tihim podsmijehom nepoštivanja od strane onih koji pripadaju drugim kategorijama od onih o kojima se govori.

Jedinstvo „šljukara“ i „vepraša“

Lovištem se uvijek ne upravlja na jednak i odgovarajući način od strane različitih institucija, divljač je u nekim dijelovima zemlje oskudna, stare tradicije su istisnute pomodnim ili udovoljavajućim oblicima lova i ovo, umjesto, da unese novi dašak kulture u sukobu lovaca različitih „talenata“ i sklonosti, stvara prave svađe između dijelova iste obitelji. Podjela, koja danas vlada u svijetu lova, a koju potvrđuju čak i neke lovačke udruge, jest, možda, pravi neprijatelj lovaca. Najopasniji je onaj neprijatelj koji je i najbliži srcu lova, „zmija izlegla u njedrima sitne sebičnosti i kratkovidnost slabo prosvijećenih osoba,  malo otvorenih za promjene“. Prava prijetnja našem svijetu smo, stoga, mi sami, i mi smo ti koji ga, s našom sposobnošću nadilaženja i sadržajnog dijaloga, možemo spasiti.

                                            Pina Apicella (prijevod s talijanskog: A. Vranjković)

Izvor : Dobra kob broj 187/travanj-april 2017.

КРАГУЈЕВАЦ: ОДСТРЕЉЕНА СРНА У ЛОВОКРАЂИ

Крагујевац: ОДСТРЕЉЕНА БРЕМЕНИТА СРНА У ЛОВОКРАЂИ

Да је ловокрадицама свеједно у шта пуцају у похлепи за месом, очит је пример недавно одстрељене срне у крагујевачкој Доњој Сабанти, на потесу Медне. Видевши да је опажен, ловокрадица је утекао са све пушком из које је пуцао. Овај вандалски чин, догодио се само неколико дана пре лањења.

Обдукциони ветеринар и ловочувари су из срне извадили два мртва ланета.

Истражни органи обавили су увиђај, а Ловачко удружење „Шумадија“, предало је оптужбени предлог надлежним судским органима. За оваква тешка и нехумана (зло)дела појединаца морају се предузети све законске мере гоњења и осуде, како би се стало на пут појединим кабадахијама.

НАПОМЕНА: Иако смо у поседу фотографије са лица места из обзира према осетљивијим особама одлучили смо да ужасну фотографију убијене бремените срне не учинимо јавно доступном.

Уколико, и поред упозорења, желите видети обдукциону фотографију, кликните ОВДЕ.
СРБИЈАЛОВ АДМИН ТИМ

Skupština LSV
Skupština LSV

Skupština LSV – red je red, a jed je jed!

U Novom Sadu je 22. aprila održana redovna godišnja Skupština LSV, koja je bila i delimično izborna, jer su popunjavana upražnjena mesta u organima i telima Saveza, nastala izlaskom pojedinih LU iz članstva, ali i izbor novih predstavnika vojvodjana u Upravnom odboru LSS. Kao gosti Skupštine LSV prisustvovali su predsednik LSS Dragan Šormaz i predsednik LS KiM Ilija Elezović. Zasedanju koje je vodio predsednik Skupštine LSV Dragan Gutić prisustvovalo je 54 delegata od 92 registrovana, što je najmanji odziv na Skupštini LSV u zadnjih desetak godina.

Sam radni tok sednice koju je otvorio predsednik LSV Aleksandar Milovančev je počeo uobičajeno, podnošenjem izveštaja o radu. Redjani su problemi sa kojima se susreću lovci i lovačke organizacije vezano za nove propise (Zakon o oružju i pravilnici posebno), zatim pitanje imovine lovačkih organizacija (Zakon o udruženjima gradjana), dotaknuto je i pitanje distribucije lovnih karata (što će se kasnije pokazati kao veoma vruća tema), zatim pitanje rada ćerke firme Saveza 'Vojvodjanski lovac' doo, pitanje poboljšanja lovočuvarske službe u kontekstu objedinjavanja lovo-ribo-poljočuvarskih poslova, i dalje nerešeno pitanje šteta na divljači i od divljači, i naravno, kao krunski problem je sada već hronična nestašica para u lovačkim organizacijama. U diskusiji u kojoj je učestvovalo nekoliko delegata moglo se naslutiti da će ova sednica Skupštine biti vrlo dinamična, i da puno toga škripi u okviru LSV, ali i u odnosu LSV sa nekim drugim subjektima, kako na lokalu, tako i na republičkom nivou. Kao svetla tačka je navedena saradnja LSV sa pokrajinskom administracijom. Nekoliko diskutanata je zahtevalo objašnjenje zbog čega nije donet novi Statut LSV; neki diskutanti (Aradjanski Branislav npr.) su izveštaj o radu nazvali spiskom potreba rukovodstva, a ne izveštajem o uradjenom. Predstavnik i predsednik lovaca iz Zrenjanina (najvećeg u Vojvodini) i prethodni predsednik LSV Milan Pažin je pokrenuo pitanje predstavljanja LU u Savezu i neadekvatno učešće u odlučivanju navodeći primer da neko mikro LU od pedesetak članova ima jedan glas u Savezu, dok velika LU sa blizu 1000 članova imaju svega dva glasa. Pažin je pokrenuo i problem konstantnog smanjivanja broja članova lovačkih organizacija, iznoseći bojazan da ako ovako nastavi može doći i do gašenja Saveza! Takodje je postavio pitanje razoružavanja lovaca i enormnih troškova koji se svaljuju na lovce po pitanju novih propisa o oružju, pa je tako povukao zaista zanimljivu paralelu: nova zdravstvena knjižica košta gradjane 400 dinara, nova lična karta košta 1000 dinara, a novi oružni list košta 5000 dinara iako su sva tri dokumenta radjena istom tehnologijom, plastika sa čipom! Pominjući osipanje članova i nedostatak sredstava, Pažin je upozorio da se mora vrlo oprezno ulaziti u povećanje davanja, jer će se povećanjem davanja osipanje članstva nastaviti pa čak i ubrzati. Imajući u vidu celu situaciju u i oko Saveza, Pažin se založio za hitno nalaženje rešenja, rekavši jednu vrlo mudru rečenicu: 'Nismo mi ti koji su stvorili LSV i nemamo nikakvo pravo ni da ga gasimo!', što je izazvalo odobravanje i aplauz delegata.

Posle ovih diskusija za reč se javio zamenik predsedika LSV Miloš Beuković, što je bio, kasije će se videti, uvod u žestok duel sa Šormazom. Beuković je svoje izlaganje započeo rečima iz Balaševićeve pesme koje smo iskoristili za naslov ovog teksta 'Red je red, a jed je jed', koje je zatim obrazložio navodeći da u Srbiji jedino vojvodjani u potpunosti poštuju i rade po Zakonu o divljači i lovstvu, dok se u drugim regionima nije pristupilo sprovodjenju tog Zakona, nego se i dalje radi po starom, gde je korisnik lovišta LSS, a ne lovačka udruženja! Zatim je Beuković u svom fajterskom stilu krenuo sa redjanjem niza primedbi pre svega na rad krovne lovačke organizacije LSS i njegovog predsednika Šormaza, naročito zbog direktnog i suprotno Statutu prijema pojedinih LU iz Vojvodine u LSS, mimo LSV, čime se minira vojvodjanski Savez. Dalje je Beuković naveo da smatra da su LSS i Šormaz uzurpirali Upravu za šume Ministarstva poljoprivrede, i da preko Uprave za šume nezakonito izvlače novac iz budžetskih fondova koje koriste za funkcionisanje LSS. U svom izlaganju Beuković je, mora se priznati pošteno, javno prihvatio odgovornost što se došlo u takvu situaciju, jer je učestvovao ali i grešio u mnogim ranijim dešavanjima, rekavši doslovce 'Ja sam kriv, i prihvatam odgovornost što je LSV u ovoj situaciji', pa je čak ponudio i svoju ostavku, prozvavši istovremeno Šormaza da je kao narodni poslanik učestvovao u donošenju Zakona o divljači i lovstvu, a sada kao predsednik LSS ne poštuje taj isti Zakon, navodeći brojne primere vezano pre svega za republički Fond za razvoj lovstva i pravdanje utroška sredstava. Za svoj istup na govornici Beuković je dobio veliki aplauz prisutnih.

Naravno, takvo izlaganje je odmah izazvalo odgovor Dragana Šormaza, koji je prvo izrazio čudjenje čemu takav aplauz delegata (?), a zatim je već u sledećoj rečenici Beukovića vrlo nediplomatski i nekulturno nazvao lažovom jer, kako je rekao Šormaz, on lično nije glasao za ZODL u Skupštini! Takodje je Šormaz ustvrdio da je dogovor izmedju saveza potpuno ispoštovan (iako je reč o Statutu, a ne o dogovorima), da bi već u sledećoj rečenici demantovao sam sebe rekavši da je svega jedno ili dva LU (pomenuo je Novi Sad i Pančevo) postali direktni članovi LSS tako što su platili 100 dinara za osiguranje, pravdajući se da on to nije znao nego da je to propust službe LSS!? Dakle, ispada da predsednik LSS ne zna ko mu se i na koji način učlanjuje? Obećao je Šormaz da tog načina ulaska vojvodjanskih LU neće više biti, ne rekavši šta će se desiti sa onima koji su na taj način već postali direktni članovi LSS. Nije Šormaz odgovorio niti negirao Beukovićeve prozivke u vezi nezakonitog korišćenja dobijenih sredstava, ali je izgleda Šormaz ušao u potencijalno još veći problem izjavivši da je LSS dao 3 miliona dinara za nabavku markica za divljač, zato što je Uprava za šume, po Šormazovim rečima, kasnila sa sprovodjenjem javne nabavke markica, pa su se dosetili da zaobidju proceduru tako što bi LSS nabavio markice; takodje je naveo da je dat milion dinara za softver za centralnu bazu podataka o lovištima, koji će koristiti LSS a kasnije će ga dati Upravi za šume!? Nezakonitost je ostala da 'visi u vazduhu', kao i retoričko pitanje da li se Zakon mora poštovati! U vezi povlačenja sredstava uz blagoslov Uprave za šume Šormaz je odgovorio pitanjem (parafraziramo) 'Šta vas zanima kako ja povlačim sredstva, imate vi svoj pokrajinski Fond za razvoj lovstva i Sekretarijat za poljoprivredu', što je izazvalo žamor u sali.

Šormazu je odmah replicirao Beuković, rekavši da on nije ni tvrdio da je Šormaz glasao za zakon, nego da je bio na glasanju za zakon, što je svojevrsna igra reči. Zatim je Beuković svoje izlaganje nastavio optuživši LSS, ali i LSCS, za populističku članarinu koju ti savezi nadomešćuju povlačenjem sredstava iz fondova Uprave za šume, što LSV nikad nije radio. Povlačenje i trošenje para na takve načine je Beuković ponovo nazvao nezakonitim (plaćena distribucija lovnih karata preko saveza, npr., ali i još neki 'projekti' oba saveza). Takodje Beuković prozvao Šormaza za nameru da ugasi regionalne saveze, navodeći čak i neki javni istup predsednika LSS u Šapcu. Zbog svega što se dešava na relaciji LSS-LSV Beuković se založio za redefinisanje odnosa izmedju saveza.

Predsednik LSV Milovančev je nakon žestokog duela prethodnika uzeo reč i pokušao da 'spusti loptu', ali je takodje pomenuo problematičnu distribuciju lovnih karata. U vezi uskladjivanja Statuta LSV sa Statutom LSS je rekao da je u postupku, i da će se on truditi da taj posao završi, ali ako vidi da ne ide, skloniće se! U kontekstu funkcionisanja LSV Milovančev je rekao da Savez mora napraviti što bolju saradnju sa državnim organima, ali je takodje napomenuo, imajući u vidu sve što je već rečeno i šta se radi, da LSV mora da se pobrine za sebe! Pomenuto je, po rečima Milovančeva, 'realno i vrlo blisko uvodjenje koncesija za lovišta'. Pokušao je u nastavku predsednik LSV Milovančev i da relaksira duel Beuković-Šormaz, nazvavši ranije izrečeno 'disonantnim tonovima' izmedju dvojice funkcionera.

Na tački dnevnog reda koja se ticala izbora predstavnika LSV u Upravnom odboru LSS, predloženi su bili Miloš Beuković i Milan Pažin. Medjutim, Milan Pažin se zahvalio na poverenju povukao kandidaturu, pa je posle toga umesto Pažina, Ferenc Irmenji predložio Sanju Momčilović-Bognič za predstavnika vojvodjana u UO LSS. Medjutim, tek tada je došlo do pravog šoka, jer je posle svega što se desilo, ali i posle nekih vrlo neumesnih primedbi i psovačkih komentara Šormaza u off-record razgovoru sa nekim ljudima u 'skupštinskim klupama', Miloš Beuković takodje povukao svoju kandidaturu za člana UO LSS! Skupština je tada bila pred mat pozicijom, jer nije bilo više novih predloga za člana UO u Beogradu, da bi onda član UO LSV Miroslav Stanisavljević, iako nije delegat Skupštine, uputio predlog da se izabere Petar Trifunović iz Čelareva, sa obrazloženjem da je 'dobar drug'!? Predsedavajući Gutić je i takav (nestatutaran? Mimo poslovnika?) predlog prihvatio i stavio na glasanje a Skupština usvojila!

Posle duela Beuković-Šormaz koji je obeležio zasedanje Skupštine LSV (a koji su neki lovci kasnije nazvali zemljotresom), prešlo se na utvrdjivanje visine članskog doprinosa za LSV. Posle dosta spetljanog vodjenja zasedanja od strane predsedavajućeg Gutića, nekako se došlo do toga da se članski doprinos za LSV poveća za 100 dinara, dakle na 900 dinara po lovcu, po strukturi 600 din. LSV + 200 din. LSS + 100 din. osiguranje lovaca. Rezultat glasanja je bio 29 'ZA', a 8 je bilo 'PROTIV', pa se postavlja pitanje da li je uopšte bilo kvoruma za odlučivanje, i da li je novi način glasanja (dvobojni karton) isključio opciju uzdržanosti od glasanja? Istovremeno, odlukom Skupštine je dat nalog Upravnom odboru LSV da do 31.07. pripremi predloge rešenja problema sa informisanjem lovaca, kao i da nadje predlog za rešavanje statusa firme 'Vojvodjanski lovac' doo (vraćanje u okvire članskog doprinosa?). Predsedavajući Dragan Gutić je najavio i vanrednu Skupštinu LSV, gde bi se odlučivalo o ovim problemima, ali verovatno i o još nekim stvarima, zavisno od razvoja dogadjaja na relaciji LSS-LSV.

Utisak koji se može posle svega steći jeste da je ovo zasedanje Skupštine LSV bio samo uvod u neke mnogo značajnije dogadjaje i 'zemljotrese', i da je prošla tek prva runda jednog meča u kojem brojni problemi (personalni, finansijski, normativni, organizacioni...) sada punom silinom izbijaju na površinu izazivajući veliko talasanje u nikad lošijoj situaciji po lovce i lovačke organizacije. Dnevna politika se debelo upetljala u lovstvo ne donoseći globalna rešenja velikih problema u lovstvu i relaksaciju, nego naprotiv! Koga će sve tako izazvani talasi odneti ostaje da se vidi; ono što mora da se desi bolje da se desi što pre, jer guranjem problema pod tepih i odlaganjem se ništa ne rešava, nego samo komplikuje, a pritisak u ekspres loncu zvanom 'Lovstvo Srbije' raste već pomalo nekontrolisano preteći da eksplodira i prospe zapršku na sve strane. Sledeća runda započetog meča će po svoj prilici biti već 13. maja, za kada je zakazana sednica Skupštine LSS. Čuće se, videće se!

Za kraj: posle rečenice 'Red je red, a jed je jed!' koju smo stavili u naslov ovog teksta, u Balaševićevoj pesmi 'Ne lomite mi bagrenje' sledi jedna vrlo slikovita reč, primenjiva i na situaciju u lovstvu: 'I PREKARDAŠILO...'!

Reklame
Military shop


REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 33
Online članova: 2


Ukupno članova: 4,232
Najnoviji član: SamoLovIzene

Kalendar
<< Avgust 2017 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Rođendani Rođendan(i):

Poslednje vesti
Protest Društva za zaštitu i proučavanje ptica zbog krivolova prepelica
Krivolov prepelica veliki biznis, Novosađani u subotu protestuju
SPREČEN KRIVOLOV PREPELICE
Divlje svinje prave štetu poljoprivrednicima
ОДРЖАНА ДРУГА ЛОВАЧКА МАНИФЕСТАЦИЈА У ЧУРУГУ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


bogoljub
Offline
· 16.08.2017. 08:43

Ljubiša srećan rođendan Rodjendan iveli


Planinko011
Offline
· 15.08.2017. 14:00

Hvala na cestitkama Podunavac. Malo ne pratim pricaonicu a i malo bio na starom zaostalom odmoru pa kasnim.


davorcalic
Offline
· 08.08.2017. 23:44

Klajo,srećan rođendan i sve ti najbolje želimo ja i moj Joca... Rodjendan


DakiNS
OfflineAdmin
· 08.08.2017. 16:59

Klajo da si još zdraviji , srećniji i uspešniji. iveli


Podunavac
Online
· 03.08.2017. 23:44

Srećan rođendan Pezu, Dušku i Planinku. Naravno i ostalim slavljenicima. Rodjendan iveli 3


INTERMAKER
OfflineAdmin
· 03.08.2017. 17:01

Srećan rodjendan slavljenicima... PEZ-u specijalno! Smile


DakiNS
OfflineAdmin
· 03.08.2017. 07:30

Srećan rođendan kolege  Rodjendan iveli Srbijalov


INTERMAKER
OfflineAdmin
· 02.08.2017. 15:10

Hvala na čestitkama drugari... iveli 3


Podunavac
Online
· 01.08.2017. 23:03

Intermaker srećan rođendan! Rodjendan iveli 3


mrwa22250
Offline
· 01.08.2017. 21:11

Interu, Rodjendan Sve najbolje.

58,017,771 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net