Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
6% [12 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
36% [68 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
45% [85 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [22 Glasa]

Glasova: 187
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
dobar komad
dobar komad
Lov na sitnu divljač
Vreme
Lepši pol u lovu

 

Na web sajtu Lovačkog saveza Centralne Srbije (www.lovackisavez.rs) osvanuo je tekst o dve koleginice-lovkinje. U znak poštovanja prema svim koleginicama, pripadnicama lepšeg pola, prenosimo ovaj tekst u celosti: 

КАД ПУШКА ЗАМЕНИ ВАРЈАЧУ

 

Lovkinje iz Rače

    О две даме, ових дана се увелико говори у Рачи. Обема љубав су пушка и варјача. Ваљда, настављајући породичну традицију , Драгана Стевановић, из Саранова и Верица Глишовић, из Бошњана, поред редовног посла, радују се и лову, јер нема ловног дана или рада у ловишту да се ове две даме не појаве, барабар са својим колегама.

    Драгана Стевановић, са својих 27 година, поносно наставља породичну традицију свога деде Милована Игњатовића, оца Зорана и брата Драгана, док јој муж Горан, важи за једног од бољих фудбалера овог краја.

    И, Верица Гајовић рођена 1974. године, показала је своју велику љубав према природи и дивљачи, а од малих ногу радовала се лову гледајући, како каже, читав комшилук кад пође у лов. Ловом се бави и супруг Милан.

     Њима је и Ловачко удружење „Градиште“, у Рачи, недавно уручило заслужена признања за њихово изузетно ангажовање у ловству рачанског краја.

U Kruševcu lovci ranili bageristu!

Kruševac: lovci lovili fazana, a ranili bageristu!

Nekim lovcima nikako ne može da se utuvi u glavu barem nekoliko osnovnih pravila o bezbednom izvodjenju lova, i rukovanju oružjem!

Kako piše dnevni list 'Politika', u Kruševcu je, na otvaranju lovne sezone, totalnom nepažnjom i nebrigom, jedna grupa lovaca tokom lova ranila bageristu, koji je radio svojom mašinom, na jednom placu! Bagerista je ranjen izgleda sa dva hica! A pre toga, i posle toga, je izgleda bilo svega! Pročitajte pažljivo tekst!

Orginalnu vest možete pročitati ako kliknete na sledeći link:

http://www.politika.rs/ ili na SAZNAJTE VIŠE

List 'Dnevnik' o problemu analize očiju zeca

Novosadski list 'Dnevnik' piše o problemu oko analize zečjih očiju

DNEVNIK NOVI SADU današnjem izdanju lista 'Dnevnik', na lovačkoj strani, objavljen je tekst novinara D. Knežića, koji se bavi problemom oko uzorkovanja zečjih očiju, nastao pre par dana, i oko prašine koja se u nekim medijima digla povodom toga. Tekst tretira ovaj problem iz jedne druge perspektive, za razliku od ostalih medija, gde je uglavnom preuziman, doradjivan ili prepisivan jedan te isti tekst. Citiram pomenuti tekst iz 'Dnevnika':

LOVCI PONOVO POD MEDIJSKOM HAJKOM

Ima li leka za neznanje i "zatucanost"?

U Srbiji se tehnološke inovacije i progresivne ideje nikada nisu lako primale, pa je ostalo upamćeno strahovanje od železnice i automobila, scene iz bioskopa kada se voz na platnu približava a u publici krene cika i bežanje... Delom zbog gore navedenog juče su u nekim srpskim medijima na tapetu bili lovci, sa mnoštvom negativnih komentara, a sve zbog toga što nekolicina lovaca jednog LU iz centralne Srbije ne želi, "jer im je morbidno", da vade oči odstreljenim zečevima, kako bi se obavila stručna analiza prirasta ove divljači.

      - Pre desetak dana kada smo došli po lovnu listu za taj dan rečeno nam je da od svakog ulovljenog zeca moramo da izvadimo oko - reči su jednog tamošnjeg lovca. -  Dobili smo detaljno uputstvo kako to da uradimo kašičicom ili viljuškom, da ga odmah stavimo u alkohol i da donesemo u lovačko udruženje. Rečeno nam je da ukoliko to ne uradimo, nećemo dobiti lovnu listu za neki drugi dan, što praktično znači da ne bi mogli više da lovimo. Većini nas je to morbidno i za nas to znači da treba da masakriramo životinje. To je svakom normalnom čoveku teško da uradi. Zašto nam ne dozvole da odnesemo meso na analizu ili da to oni urade kad je to tako jednostavno i lako -  pitaju lovci, i dodaju da 90 odsto njih, od 1.200 lovaca u tom LU, neće postupiti po takvom nalogu.

      Podsećanja radi, na analizu se nosi meso, recimo, zaklanih svinja,  kako bi se utvrdilo da li je bezbedno za ishranu, a kada su zečevi u pitanju, na analizu se predaju očna sočiva, kako bi se utvrdilo učešće mladih zečeva u populaciji. To je izuzetno korisna informacija na osnovu kog neko lovačko udruženje stiče uvid u starosnu strukturu zečje populacije u svom lovištu, pa na osnovu toga eventualno koriguje (smanjuje ili čak povećava)  planirani odstrel tako da ne remeti matični fond i normalnu reprodukciju zeca za sledeću godinu.  Bez tih podataka, sve je prepušteno "odokativnoj" analizi i(li) nečijoj samovoljnoj proceni.  

    Oči se najčešće vade nožem, to rade oni lovci kojima to nije morbidno, naravno na već odstreljenim životinjama.  U Vojvodini, treba podsetiti, analize očnih sočiva zečeva počela su da se rade pre 42 godine, a pre 38 godina taj posao je masovan i ozbiljan, i od tada se radi u kontinuitetu.

       Na ovu vrstu neznanja nadovezalo se i novinarsko, sa nepotrebnim senzacionalizmom. Ali, ništa novo, nažalost. Još je mnogima u sećanju kada su pre tri godine kraj Temerina lovokradice ubile desetak srndaća, a u mnogim novinama se pojavila informacija da su u pitanju - jeleni...

Problemi oko uzorkovanja očiju kod odstreljenih zečeva

Problemi oko uzorkovanja očiju kod odstreljenih zečeva!

Od ranije je dobro poznato i stručnjacima, a i običnim lovcima, da je jedna od najpouzdanijih metoda utvrdjivanja starosti odstreljenih zečeva, a analogno tome i stope prirasta u populaciji zeca na nekom terenu, upravo metoda laboratorijske analize očnih sočiva odstreljenih zečeva. Na osnovu dobijenih podataka iz naučnih i stručnih insititucija koje su osposobljene da rade ovaj posao, stručne službe po lovištima mogu da naprave adekvatan plan odstrela zeca za period kada se lovi, kao i da isplaniraju broj izlazaka lovaca u lov na zeca. Tom metodom se praktično pomaže lovcima da štite matični fond zeca na nekom terenu, odnosno, da se odstreljuje samo onoliko koliko se može i sme, bez narušavanja prirodnih odnosa u lovištu. Ova vrsta analize se radi već više decenija u Vojvodini, u laboratoriji Lovačkog saveza Vojvodine, a svako LU redovno dostavlja uzorke na analizu, jer im je to jednostavno u interesu! Zahvaljujući dobrim delom i ovim analizama, populacija zeca je u Vojvodini relativno očuvana, dok je u nekim lovištima južno od Save i Dunava, maltene svedena na biloški minimum.

Medjutim, posle inicijative da se ova metoda primeni širom Srbije, ovih dana su se u pojedinim medijima pojavili tekstovi koji bombastičnim naslovima tipa 'Morbidno:...' ili 'Lovci neće da...', i sličnim, osudjuju i ocrnjuju lovce koji uzimaju uzorke sa odstreljenih zečeva?! I da navodno lovci odbijaju da saradjuju sa naukom i strukom, nedostavljanjem uzoraka?!? Konkretno, pominju se dva mesta u centralnoj Srbiji: Mrčajevci i Čačak. Do sada su pronadjeni isti ili vrlo slični tekstovi koje su objavila dva medija, a vrlo je moguće da će ih biti više, a da će se ovoj, moglo bi se reći već kampanji, verovatno priključiti i organizacije zaštitnika životinja.

Obzirom da se izgleda radi o preuzimanju tekstova, uz promenu naslova i sl., postavlja se pitanje da li se ovde možda radi o početku još jedne orkestrirane harange protiv lovaca? Da li se opet, po ko zna koji put, ocrnjuju lovci čak i kada rade dobru stvar za nauku i struku, pa se njihovi postupci nazivaju morbidnim? Da li bi, kao paralela, po istom receptu neko mogao tako nešto sutra da napiše za studente medicine koji rade seciranje, ili da ocrni mesare koji pripremaju meso životinja za ljudsku ishranu? Da li je, po istom klišeu, morbidno uzimati uzorak tkiva sa odstreljenih divljih svinja, radi analize na trihinelu? O čemu se ovde u stvari radi?

Očigledno je da su tekstovi pisani od strane ljudi koji ne poznaju dovoljno materiju i temu, i koji se nisu dovoljno raspitali šta, kako i zbog čega se radi, nego su nedostatak znanja možda pokušali da nadomeste senzacionalističkim naslovima, samo neka dobro zvuči i neka se čita, a da li to ima smisla ili nema, koga je briga? A još gore bi bilo, ako su tekstovi pisani sa ciljem i namerom da običnom čoveku-čitaocu prikažu lovce kao ljude koji skrnave životinje!

Pomenute tekstove možete pogledati ako kliknete na sledeće linkove:

http://www.ozonpress.net/hronika/3105-lovci-nece-da-vade-oci-zecevima

http://www.telegraf.rs/vesti/399428-morbidno-od-lovaca-traze-da-zecevima-vade-oci

-------------------------------

DOPUNA VESTI, 01.11.2012., 09:45 h:

Kao što smo predviđali, ova hajka na lovce se od jutros progresivno širi po medijima Srbije, pa su tako isti ili slično negativno intoniran tekst objavili i mnogi drugi mediji u svojim štampanim ili elektronskim izdanjima: Novosti, S media, Blic, Vesti online ... sa vrlo negativnim komentarima čitalaca!

Žene lovci na takmičenju u Nišu

U Nišu organizovan Prvi lovački višeboj u Srbiji za žene lovce!

Na inicijativu lovkinje Sladjane Djurdjević iz Niša, a uz asistenciju njenih kolega-lovaca iz LU Niš i uz pomoć Safari kluba iz Niša, u petak 26.10.2012. god., na strelištu Safari kluba Niš, je održan, po prvi put u Srbiji, višeboj za žene lovce, ili po niški - lovdžike!

Od najavljenih petnaestak učesnica, na višeboju se pojavilo ukupno osam takmičarki. Prvo mesto u ukupnom plasmanu osvojila je Danijela Popović iz Niša, druga je bila Mina Djurdjević iz Velikog Gradišta, a treća Jasmina Silaški iz Bečeja, aktuelna vicešampionka Balkana u takmičenju 'Lovac i pas - St. Hubertus'. Najmladja učesnica u takmičenju je bila Ana Stojiljković iz Niša, rodjena 1992. godine.
sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426345_378249042251438_2049343116_n.jpgLovdžike su se takmičile u tri discipline: luk i strela, trap i gadjanje karabinom na 100m.

Neka ostane zabeleženo da su žene postigle odlične rezultate u svim disciplinama, na kojima bi im i mnoge kolege-muškarci pozavideli! Tako su po ko zna koji put opovrgle tezu o 'slabijem' polu!

Posle takmičenja u višeboju, LU Niš je priredilo jedan počasni lov za učesnice, a kolege lovci iz Niša su se potrudili da budu džentlmeni, i omoguće im da uživaju u takmičenju, lovu i druženju, kao što i priliči pravim lovcima!

Admin Tim Srbijalov portala pozdravlja i podržava organizaciju jednog ovakvog takmičenja,sa željom da preraste u tradiciju!

Vest i fotografije poslao član portala 'Srbijalov' i portala 'Ribolovci', lovac Nikola Vojinović iz Niša 

Upucao prijatelja u lovu
Još jedno ranjavanje u lovu!
 
Autor M.S. Izvor Južne vesti | Svrljig
lovac.jpg

Milan G (35) uhapšen je zbog sumnje da je pucajući iz lovačke puške teško povredio svog prijatelja, misleći da puca u divlju svinju.

Kako saznajemo on je u nedelju 21. oktobra prepodne kod svrljiškog sela Pirkovac, ispalio dva metka koja su povredila njegovog prijatelja.

Hici su M.M. pogodili u donji desni deo leđa.

- Oni su pošli u grupi u lov na divlje svinje. Njih dvojica su dobri prijatelji i Milanu se učinilo u lovu da bi mogao da puca, što je i učinio. Sudija je predložio da okrivljeni ne ide u pritvor što je potvrdilo i vanraspravno veće - kažu u sudu.

Izvor: www.juznevesti.com

Ludilo bez kraja - omče za divljač!

Dnevni list 'Alo' u današnjem broju donosi stravičnu priču iz Niša, iz tamošnjeg lovišta:

Ludak lovokradica postavio zamke za divljač u Nišu!

Autor: Branko Janačković

Pas koji je srećom preživeo zamku

Više od 30 pasa, od kojih je 20 uginulo na licu mesta a ostali su uspeli da prežive uprkos pokidanim ždrelima, uhvatilo se u poslednjih sedam dana u zamke za zečeve koje je za sada nepoznati lovokradica postavio širom niškog prigradskog naselja Vinik. Omče od žice, koje su najstrože zabranjene zakonom, postavljene svuda u žbunju i šipražju gde bi mogle proći životinje, ali su do sada strašnom smrću stradali mahom psi.

Kompletan tekst, sa fotografijama, možete pogledati ako kliknete na sledeći link:

http://www.alo.rs

ili ako kliknete na 'SAZNAJTE VIŠE'

Reklame
Military shop


REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 26
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,219
Najnoviji član: Plavi_tigar

Kalendar
<< Jun 2017 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30    
Rođendani Rođendan(i):

Poslednje vesti
КРАГУЈЕВАЦ: ВАНДАЛИЗАМ - ПАДАЈУ ЧЕКЕ КАО СНОПЉЕ
Formirani UNESCO rezervati biosfere
Konkurs republičkog Fonda za lovstvo
9. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА, ЛОВНОГ ТУ...
Ponovo odložena SKupština LSS

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


DakiNS
OfflineAdmin
· 29.05.2017. 05:08

Rodjendan iveli Srbijalov


bogoljub
Offline
· 28.05.2017. 22:06

Saša srećan rođendan iveli


Podunavac
Offline
· 28.05.2017. 20:30

Srećan rođendan kolege. A posebno mom zemljaku Finnskogen. Rodjendan iveli 3


mrwa22250
Offline
· 28.05.2017. 18:20

Finnskogen,sve najbolje,puno lepih lovova Rodjendan


sasaruma
Offline
· 27.05.2017. 19:35

Kolege srecan vi rodjendan iveli


DakiNS
OfflineAdmin
· 27.05.2017. 07:02

Rodjendan iveli Srbijalov


mrwa22250
Offline
· 24.05.2017. 00:08

Hvala zemo,pozdrav za tebe i ekipu Odobreno


davorcalic
Offline
· 23.05.2017. 22:32

Mrwo, ja kasnim ko mooda za veprom.... srećan ti rođendan i sve ti najlepše žele podmladkari iz Plandišta...


bogoljub
Offline
· 12.05.2017. 14:57

Elektroničar srećan rođendan iveli


mrwa22250
Offline
· 09.05.2017. 09:42

Golfe sa zakasnjenjem RodjendanKlajo iveli 3

57,562,499 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net