ZASAVICA Krivolovci desetkuju životinjski fond u Zasavici specijalnom rezervatu prirode. Na meti su posebno srndaći, divlje svinje i jarebice. Zasavica je jedan od retkih bisera prirode u Vojvodini, međutim, lokalnom stanovništvu sveže meso važnije je od ekologije.
Uvek ima lopova. Takav je Srbin, i na tatu bi pucao. A jarebica će nestati. Kao dete, lutao sam ovim ritovima, a pamtim da je jarebica bilo na hiljade, lepota jedna. Sad ih gotovo i ne viđam kaže Slađan Papić, zamenik upravnika rezervata Zasavica.

Velika šteta zbog male koristi
Ni Vojvodina ni Srbija ne zarađuju velike pare od lovnog turizma, a ni od foto-safarija iako u svetu vlada pomama za ovim vidovima zabave. Zasavica deli sudbinu države. Ona je stanište hermelina, lasice, kune zlatice. Ima zečeva, srna i divljih svinja.Ima dosta zaštićenih vrsta ptica, među njima su i orao, jastreb i soko.
Ovde dolaze uglavnom lokalni lovci, nemamo stranaca. U nekim planovima za budućnost imamo i razvoj lovnog turizma, ali to je sve u povoju. Stari lovci kažu da je dobro kada zaledi Sava, upravo da bi životinje iz Srema mogle doći ovamo. Onda se osveži krv kaže Papić.

Izvor: Nacionalni gradjanski
Za kompletnu vest, kliknite na SAZNAJTE VIŠE