Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
6% [12 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
36% [67 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
46% [85 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [22 Glasa]

Glasova: 186
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
vuk i ovca
vuk i ovca
Svaštara
Vreme
Problemi oko uzorkovanja očiju kod odstreljenih zečeva

Problemi oko uzorkovanja očiju kod odstreljenih zečeva!

Od ranije je dobro poznato i stručnjacima, a i običnim lovcima, da je jedna od najpouzdanijih metoda utvrdjivanja starosti odstreljenih zečeva, a analogno tome i stope prirasta u populaciji zeca na nekom terenu, upravo metoda laboratorijske analize očnih sočiva odstreljenih zečeva. Na osnovu dobijenih podataka iz naučnih i stručnih insititucija koje su osposobljene da rade ovaj posao, stručne službe po lovištima mogu da naprave adekvatan plan odstrela zeca za period kada se lovi, kao i da isplaniraju broj izlazaka lovaca u lov na zeca. Tom metodom se praktično pomaže lovcima da štite matični fond zeca na nekom terenu, odnosno, da se odstreljuje samo onoliko koliko se može i sme, bez narušavanja prirodnih odnosa u lovištu. Ova vrsta analize se radi već više decenija u Vojvodini, u laboratoriji Lovačkog saveza Vojvodine, a svako LU redovno dostavlja uzorke na analizu, jer im je to jednostavno u interesu! Zahvaljujući dobrim delom i ovim analizama, populacija zeca je u Vojvodini relativno očuvana, dok je u nekim lovištima južno od Save i Dunava, maltene svedena na biloški minimum.

Medjutim, posle inicijative da se ova metoda primeni širom Srbije, ovih dana su se u pojedinim medijima pojavili tekstovi koji bombastičnim naslovima tipa 'Morbidno:...' ili 'Lovci neće da...', i sličnim, osudjuju i ocrnjuju lovce koji uzimaju uzorke sa odstreljenih zečeva?! I da navodno lovci odbijaju da saradjuju sa naukom i strukom, nedostavljanjem uzoraka?!? Konkretno, pominju se dva mesta u centralnoj Srbiji: Mrčajevci i Čačak. Do sada su pronadjeni isti ili vrlo slični tekstovi koje su objavila dva medija, a vrlo je moguće da će ih biti više, a da će se ovoj, moglo bi se reći već kampanji, verovatno priključiti i organizacije zaštitnika životinja.

Obzirom da se izgleda radi o preuzimanju tekstova, uz promenu naslova i sl., postavlja se pitanje da li se ovde možda radi o početku još jedne orkestrirane harange protiv lovaca? Da li se opet, po ko zna koji put, ocrnjuju lovci čak i kada rade dobru stvar za nauku i struku, pa se njihovi postupci nazivaju morbidnim? Da li bi, kao paralela, po istom receptu neko mogao tako nešto sutra da napiše za studente medicine koji rade seciranje, ili da ocrni mesare koji pripremaju meso životinja za ljudsku ishranu? Da li je, po istom klišeu, morbidno uzimati uzorak tkiva sa odstreljenih divljih svinja, radi analize na trihinelu? O čemu se ovde u stvari radi?

Očigledno je da su tekstovi pisani od strane ljudi koji ne poznaju dovoljno materiju i temu, i koji se nisu dovoljno raspitali šta, kako i zbog čega se radi, nego su nedostatak znanja možda pokušali da nadomeste senzacionalističkim naslovima, samo neka dobro zvuči i neka se čita, a da li to ima smisla ili nema, koga je briga? A još gore bi bilo, ako su tekstovi pisani sa ciljem i namerom da običnom čoveku-čitaocu prikažu lovce kao ljude koji skrnave životinje!

Pomenute tekstove možete pogledati ako kliknete na sledeće linkove:

http://www.ozonpress.net/hronika/3105-lovci-nece-da-vade-oci-zecevima

http://www.telegraf.rs/vesti/399428-morbidno-od-lovaca-traze-da-zecevima-vade-oci

-------------------------------

DOPUNA VESTI, 01.11.2012., 09:45 h:

Kao što smo predviđali, ova hajka na lovce se od jutros progresivno širi po medijima Srbije, pa su tako isti ili slično negativno intoniran tekst objavili i mnogi drugi mediji u svojim štampanim ili elektronskim izdanjima: Novosti, S media, Blic, Vesti online ... sa vrlo negativnim komentarima čitalaca!

Žene lovci na takmičenju u Nišu

U Nišu organizovan Prvi lovački višeboj u Srbiji za žene lovce!

Na inicijativu lovkinje Sladjane Djurdjević iz Niša, a uz asistenciju njenih kolega-lovaca iz LU Niš i uz pomoć Safari kluba iz Niša, u petak 26.10.2012. god., na strelištu Safari kluba Niš, je održan, po prvi put u Srbiji, višeboj za žene lovce, ili po niški - lovdžike!

Od najavljenih petnaestak učesnica, na višeboju se pojavilo ukupno osam takmičarki. Prvo mesto u ukupnom plasmanu osvojila je Danijela Popović iz Niša, druga je bila Mina Djurdjević iz Velikog Gradišta, a treća Jasmina Silaški iz Bečeja, aktuelna vicešampionka Balkana u takmičenju 'Lovac i pas - St. Hubertus'. Najmladja učesnica u takmičenju je bila Ana Stojiljković iz Niša, rodjena 1992. godine.
sphotos-d.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/426345_378249042251438_2049343116_n.jpgLovdžike su se takmičile u tri discipline: luk i strela, trap i gadjanje karabinom na 100m.

Neka ostane zabeleženo da su žene postigle odlične rezultate u svim disciplinama, na kojima bi im i mnoge kolege-muškarci pozavideli! Tako su po ko zna koji put opovrgle tezu o 'slabijem' polu!

Posle takmičenja u višeboju, LU Niš je priredilo jedan počasni lov za učesnice, a kolege lovci iz Niša su se potrudili da budu džentlmeni, i omoguće im da uživaju u takmičenju, lovu i druženju, kao što i priliči pravim lovcima!

Admin Tim Srbijalov portala pozdravlja i podržava organizaciju jednog ovakvog takmičenja,sa željom da preraste u tradiciju!

Vest i fotografije poslao član portala 'Srbijalov' i portala 'Ribolovci', lovac Nikola Vojinović iz Niša 

Upucao prijatelja u lovu
Još jedno ranjavanje u lovu!
 
Autor M.S. Izvor Južne vesti | Svrljig
lovac.jpg

Milan G (35) uhapšen je zbog sumnje da je pucajući iz lovačke puške teško povredio svog prijatelja, misleći da puca u divlju svinju.

Kako saznajemo on je u nedelju 21. oktobra prepodne kod svrljiškog sela Pirkovac, ispalio dva metka koja su povredila njegovog prijatelja.

Hici su M.M. pogodili u donji desni deo leđa.

- Oni su pošli u grupi u lov na divlje svinje. Njih dvojica su dobri prijatelji i Milanu se učinilo u lovu da bi mogao da puca, što je i učinio. Sudija je predložio da okrivljeni ne ide u pritvor što je potvrdilo i vanraspravno veće - kažu u sudu.

Izvor: www.juznevesti.com

Ludilo bez kraja - omče za divljač!

Dnevni list 'Alo' u današnjem broju donosi stravičnu priču iz Niša, iz tamošnjeg lovišta:

Ludak lovokradica postavio zamke za divljač u Nišu!

Autor: Branko Janačković

Pas koji je srećom preživeo zamku

Više od 30 pasa, od kojih je 20 uginulo na licu mesta a ostali su uspeli da prežive uprkos pokidanim ždrelima, uhvatilo se u poslednjih sedam dana u zamke za zečeve koje je za sada nepoznati lovokradica postavio širom niškog prigradskog naselja Vinik. Omče od žice, koje su najstrože zabranjene zakonom, postavljene svuda u žbunju i šipražju gde bi mogle proći životinje, ali su do sada strašnom smrću stradali mahom psi.

Kompletan tekst, sa fotografijama, možete pogledati ako kliknete na sledeći link:

http://www.alo.rs

ili ako kliknete na 'SAZNAJTE VIŠE'

Kurir piše

'Kurir' dnevni list piše o problemima u vezi rada lovočuvarske i stručne službe

U današnjem broju dnevnog lista 'Kurir' izašao je članak koji govori o problemima u radu lovočuvarske i stručne službe, i idejama o rešenju problema, prvenstveno u vezi finansiranja tih službi. Takodje se u članku dotiču teme oko službenog oružja, i oko postupka izmena propisa. O ovim temama se vodila diskusija i na našem forumu Srbijalov, a jedan deo teksta ovog članka, vezan za rad lovočuvarske službe, se poklapa sa mišljenjima koje su članovi Srbijalov iznosili.

Sagovornik 'Kurira' je bio Milutin Djordjević, predsednik Lovačke komore Srbije.

Ceo članak možete pročitati ako kliknete na sledeći link:

http://www.kurir-info.rs

Objavljen zapisnik sa smederevske skupštine LSS

Objavljen zapisnik sa smederevske skupštine LSS

Nakon višednevne nemogućnosti pristupa sajtu LSS, internet prezentacija saveza je opet dostupna, a na njoj je danas objavljen potpisan zapisnik sa smederevske sednice skupštine LSS. U sklopu zapisnika, objavljene su i odluke koje je tom prilikom usvojio sastav skupštine koji je bio i još uvek jeste predmet spora izmedju LSS sa jedne, i LSV i LSCS sa druge strane, po pitanju kvoruma.

Takodje je objavljen i tekst nečeg što je autor nazvao 'Memorandum', a koji je Skupštini LSS uputio Petar Šušnjar, čija je diskusija, posle prikazivanja snimka sa Skupštine, izazvala buru reakcija, naročito u Vojvodini.

Sve objavljene odluke, zapisnik i potpisan tekst 'Memoranduma' koji je Šušnjar uputio Skupštini LSS, možete pogledati ako kliknete na sledeći link:

http://www.lovacki-savez-srbije.com/skupstina_odluke_30_06_2012.htm

Početak glavnog dela sezone - prvi utisci loši

Početak jesenjeg dela lovne sezone - prvi utisci uglavnom loši

U dosta lovišta glavni deo lovne sezone je započet već početkom oktobra. Posle ne baš sjajne sezone oko lova srneće divljači, pa onda 'kilave' sezone prepelica i razočaravujećeg početka lova na patke, lovci željni akcije su izašli u svoja lovišta da love najbrojniju divljač na našim terenima: fazana i zeca. Ali, prvi utisci u većini slučajeva govore da situacija ni sa tom divljači nije uopšte obećavajuća - divljači nema ni blizu onoliko koliko su lovci očekivali.

Naročito je, čini se, alarmantna situacija oko zeca, koji je juče prvi put lovljen, u skladu sa kalendarom lova. Velika većina izveštaja lovaca članova Srbijalov portala govori da ove divljači nema, ili ima malo! Ne radi se o broju odstreljenih, nego, na žalost, o broju VIDJENIH jedinki!

Kao i svake godine, i ove godine će biti uradjena analiza očnih sočiva odstreljenih zečeva, kako bi se moglo doći do podataka o prirastu zečje populacije, ali izgleda da će te analize samo potvrditi ono što su lovci sami uočili - drastičan pad brojnosti. Po vestima koje lovci donose sa terena, čak su i tradicionalno dobra lovišta, bogata zecom ove godine siromašnija, a ona lovišta koja su ranije imala malo zeca, ove godine ga nemaju skoro uopšte. Iako su ove godine žetveni radovi uglavnom završeni (zbog suše je ranije skinuta i soja, i kukuruz), pa je atar čist i pregledan za lov, divljač je sve teže ili skoro nemoguće pronaći.

Pretpostavka je, da je ovakva situacija nastala zbog više stvari: zaredjalo je nekoliko uzastopnih izuzetno loših godina za razmnožavanje zeca (pre par godina poplave, podzemne vode i kišno leto, pa zatim žestoka zima ove godine, i na kraju nezapamćena tromesečna suša); zatim, došlo je izgleda do eksplozije brojnosti predatora, pre svega šakala, a i lisica je više nego ranije, pa ti predatori nanose veliku štetu i onim izvedenim leglima zeca. Uz sve to, ponegde se izgleda nije vodilo dovoljno računa o kvotama odstrela, računajući da će se zečja populacija regenerisati, pa se možda lane, a i godinu ranije, odstrelilo više nego što je trebalo, bez redukovanja broja izlazaka lovaca u lov na zeca. I na kraju, ne treba izgubiti iz vida prekomernu i nekontrolisanu upotrebu hemije u poljoprivredi - setite se kako je prošla jarebica, nekada brojna u Vojvodini.

Da stvar bude još lošija, ni fazana, kojeg lovi najveći broj lovaca, nema kao što se očekivalo. Ona lovačka udruženja koja nisu obezbedila na vreme fazanske piliće u volijerama, za puštanje u lovište, teško da mogu da se nadaju nekom ozbiljnijem lovu. Fazan iz prirodne reprodukcije se sve redje vidja, a uzrok tome su verovatno pominjani predatori - šakal i lisica. Ako neki divlji fazan i dočeka oktobar, vrlo brzo ga lovci lociraju, i odstrele, jer je zaista veće umeće i uživanje uloviti prevejanog 'divljaka reponju', nego nespremnog mladog fazana iz volijere, koji u popriličnom broju završi kao obrok predatora. Zbog tih istih predatora se čak postavlja pitanje opravdanosti inače dobre odluke o unosu i ostavljanju matičnih jata za prirodno razmnožavanje u pojedinim delovima lovišta, i zabrane lova na tim terenima - da li se time, pod ovim okolnostima, u stvari serviraju besplatni obroci za šakala i lisicu?!

Imajući u vidu ovakvu situaciju, čini se da je na mestu bila Preporuka Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede namenjena korisnicima lovišta, objavljena pre par nedelja, gde je savetovano da se smanji broj izlazaka lovaca i lovni pritisak na divljač, naročito na zeca. Kako stvari stoje na terenu, izgleda da treba prihvatiti preporuku, a razočarani lovci treba da se okrenu regulisanju brojnosti predatora, bilo dobrovoljno ili kao obavezne akcije, kako bi već sada stvarali uslove da sledeća lovna godina bude uspešnija. U suprotnom, uskoro će se u lov ići kao na piknik, ili u šetnju sa psom, a puške će se nositi kao ukras i oznaka pripadnosti lovačkom narodu.

Reklame
Military shop


REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,210
Najnoviji član: Drivee

Kalendar
<< Maj 2017 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Poslednje vesti
9. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА, ЛОВНОГ ТУ...
Ponovo odložena SKupština LSS
Cenovnik odstrela divljači LSS - preporuka
Odlaganje sednice Skupštine LSS
Karikatura iz Predatora

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


mrwa22250
Offline
· 24.05.2017. 00:08

Hvala zemo,pozdrav za tebe i ekipu Odobreno


davorcalic
Offline
· 23.05.2017. 22:32

Mrwo, ja kasnim ko mooda za veprom.... srećan ti rođendan i sve ti najlepše žele podmladkari iz Plandišta...


bogoljub
Offline
· 12.05.2017. 14:57

Elektroničar srećan rođendan iveli


mrwa22250
Offline
· 09.05.2017. 09:42

Golfe sa zakasnjenjem RodjendanKlajo iveli 3


golf071
Offline
· 08.05.2017. 23:13

Hvala hvala kolega iveli


klaja
Offline
· 08.05.2017. 12:41

Kolega Golf srećan rodjus,puno godina da loviš Rodjendan


klaja
Offline
· 04.05.2017. 17:12

Mrwa živ bio...


mrwa22250
Offline
· 01.05.2017. 23:59

Hvala ekipa,da se sto pre okupimo pa da zalijemo iveli 3


Podunavac
Offline
· 01.05.2017. 22:57

Земара жив био и ловио још много година! Rodjendan iveli 3


DakiNS
OfflineAdmin
· 01.05.2017. 09:47

Koleginici i kolegama sve najlepše za rođendan želim . Cvee iveli

57,178,084 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net