Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
7% [10 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
32% [44 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
46% [64 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
15% [21 Glasa]

Glasova: 139
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
POMOĆ POPLAVLJENIMA

REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

Orahovi odresci za sve vrste lovačkog oružja

Stolarska radionica DESPOT

Akcija prodaje slika na www.naiva.rs


LU FAZAN DOBOJ

INTERMAKER
Galerija
Dragan Milosavljevic
Dragan Milosavljevic
Lovački kerovi
Vreme
Pravilnik o bezbednosti u lovištu
Objavljen je Pravilnik o merama bezbednosti u lovištu

Nadležno Ministarstvo je odlukom ministra objavilo Pravilnik o merama bezbednosti u lovištu.

Pravilnik je objavljen u Službenom glasniku br.76/11, a stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja. Praktično, već ovaj vikend su lovci u obavezi da se pridržavaju ovog Pravilnika.
Ima značajnih novina u novom Pravilniku, pa preporučujem da svi lovci obavezno pročitaju tekst Pravilnika!

Originalni tekst možete pročitati ako kliknete na sledeći link:
http://www.mpt.gov.rs/postavljen/125/4827011.0116.6-1.pdf ili na SAZNAJTE VIŠE
Pravilnik o obeležavanju granica lovišta

Objavljen je novi Pravilnik o obeležavanju granica lovišta

Ministarstvo trgovine, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je objavilo novi Pravilnik o načinu obeležavanja, odnosno označavanja granica i lovno-tehničkih objekata u lovištu.

Treba naglasiti, da ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja. Pravilnik je potpisan 30. septembra 2011., a objavljen je u Službenom glasniku br.76/11,znači, da je već stupio na snagu.

Tekst Pravilnika možete pročitati ako kliknete na sledeći link:
http://www.mpt.gov.rs/postavljen/125/4827011.0116.5-1.pdf

Ponovo ranjavanje tokom lova!

UMESTO ZECA POGODIO DRUGA

12.10.2011.

LESKOVAC - Leskovačka policija privela je M. C. zbog sumnje da je iz lovačke puške ispalio dva metka, od kojih je jedan pogodio u lice I. M., a drugi mu je prošao iznad glave. U saopštenju leskovačke policije piše da je I. M. zadobio tešku povredu oka, a nezvanično se saznaje da ga je M. C. ranio dok je bio u lovu. On je pucao na zeca i slučajno pogodio I. M., koji se nalazio u vinogradu.

Izvor: Kurir

Odšteta za zgaženu srnu
Presuda: odšteta za zgaženu srnu 200 hiljada dinara!

Pred Osnovnim sudom u Novom Sadu, 12.09.2011. godine doneta je presuda, kojom se prihvata tužbeni zahtev LU 'Bač' iz Bača, za naplatu štete za zgaženu srnu. Tuženo je DDOR 'Novi Sad'.

Naime, pre nešto manje od godinu dana, na magistralnom putu u Baču, dogodila se saobraćajna nezgoda u kojoj je jedno vozilo usmrtilo srnu. Policija je obavila uvidjaj, a na lice mestaje došaoi predstavnik LU Bač, Jošić Boris. Tom prilikom je utvrdjeno da je na putu postojao znak upozorenja 'Divljač na putu', kao i sve druge okolnosti nezgode. Nadjena je i usmrćena srna.
Obzirom da je vozilo bilo osigurano, LU Bač se obratilo osiguravajućoj kući, sa zahtevom za naknadu štete, a u skladu sa 'Pravilnikom o visini štete za protivzakonito ulovljenu divljač ili na drugi način uništenu divljač'. Po tom Pravilniku, visina odštete za srnu iznosi 200.000 dinara! Osiguravajuća kuća je odbila da plati navedeni iznos, pa je pokrenuta parnica pred Sudom.
Imajući u vidu navedeni Pravilnik, Sud je glatko presudio predvidjenu visinu odštete, i obavezao tuženog (osiguravajuću kuću), da plati predvidjenu štetu zajedno sa pripadajućom kamatom, i pride još iznos od oko 47 000 dinara, na ime troškova postupka.
Treba reći, da je tužena strana prvo pokušala da svoju obavezu umanji tako, da isplati cenu odstrela srne, po cenovniku LSS (oko 8000 dinara), medjutim, LU Bač nije pristalo na tako nešto, pa je u sudskom sporu, potvrdjeno da LU ima pravo na daleko veću odštetu, u skladu sa pominjanim Pravilnikom.
Bitno je nekoliko stvari: da postoji saobraćajni znak 'Divljač na putu' (sa dopunskom tablom u kojoj dužini puta), da postoji tabla koja označava ulaz na teritoriju lovišta, da policija obavi uvidjaj i da se uzme primerak zapisnika, kao i broj polise osiguranja vozila. U takvim okolnostima, naplata predvidjene odštete nije sporna.
Ovaj slučaj, kao i još neki, pokazuju da ne treba olako tolerisati česte prizore zgažene divljači po putevima. Svaki podatak u vezi neke nezgode gde strada divljač (broj reg. tablice, opis vozila, vreme nezgode i sl.) treba javiti policiji, a ne bi bilo loše obavestiti i nadležno LU. Tako bi se šteta na divljači umanjila, a LU došla do sredstava potrebnih za održavanjelovišta i brigu o divljači.
Veliki požar u lovištu Ban. Arandjelova

Bogato lovište pretvoreno u zgarište

granicu u ataru Banatskog Aranđelova. Ovaj deo terana je i lovišta LU Kočovat od oko 800 ha, u sklopu je specijalnog rezervata prirode sa staništem velike droplje na severu Banata, ali prema uveravanjima lovaca, deo atara sa gnezdima retke stepske ptice nije izgoreo.
Vatra je na Kočovatu destkovala bogato lovište za dva dana. Predsednik LU Kočovat Cvetko Jegdić kaže da je požar izbio pre nedelju dana, 6. oktobra posle podne. Intervenisali su vatrogasci iz Novog Kneževca i lokalizovali požar, ali sutradan se vatra ponovo rasplamsala.
- Plamen se ponegde uzdizao i do petnaest metara, kada je zhavatao trsku, travu i rastinje, potpomognuto vetrom gorelo je i ono što je suvo i mokro - priča Jegdić. - Na Kočovatu imamo puno divljači, jer je ovaj predeo veoma povoljno stanište za fazane, zečeve, divlje svinje, srneću i drugu divljač, zbog trstika, gloga, trnjina i drugog rastinja. Za divljač zgarište znači katastrofu, jer su životinje napustile ovo stanište. Srećom pa nije baš sve izgorelo. Divljači je uskraćeno dosadašnje stanište, gde je imala izuzetne uslove, a sada je izložena grabljivcima.
U LU Kočovat predočavaju da je ovim požarom velika šteta naneta prirodi i Udruženju, ali za sada se ne zna ko je počinilac. Neke pojedinosti su se doznale, ima određenih sumnji, pa se očekuje da nadležne službe i policija, ukoliko se sumnje potvrde, podnesu prijave protiv piromana.
- Trebaće najmanje tri do četiri godine da se stanje na ovom lovnom terenu popravi. Trava će izrasti sledeće godine, ali za obnovu rastinja trebaće vremena. Znaju lovci koji su kod nas na Kočovat dolazili u lov na lisice, kakvo je bogatstvo upravo na ovam lovnom terenu, nisu mogli da poveruju koliko su tu divljači videli - priča Jegdić.
Manjih požara u lovištu bilo je i ranije, ali ovakve razmere i sa ovako katastrofalnim posledicama se ne pamti. Prethodni, veći, bio je pre četiri godine, prouzrokovan sa rumunske strane granice paljenjem strnjike. Taman kada se lovište oporavilo, ekološka katastrofa se ponovila.
Obilaskom terena u durštvu predsednika Komisije za lovni turizam LU Kočovat Duleta Vrankovića i lovočuvara Svetozara Števančeva, uverili smo se da je veći deo rezervata Kočovat pretvoren u zgarište. Od paljevine pale su neke čeke, uništena podignuta hranilišta
- Na ovom delu se nekada vadio pesak, vode ima preko cele godine i zahvaljujući trsci, rastinju i travi, teren je predstavljao idealno mesto za divljač, posebno za divlje svinje. Sada je ostala pustoš, jer divljač ne ide na paljevinu i zgarište - kaže Števančev. M. Mitrović

Izvor: Dnevnik, Novi Sad

Veliki porast napada pasa lutalica na ljude

Povodac potrebniji vlasnicima nego psima

U razmaku od samo par dana u Beogradu i Vrbasu desila su se tri napada pasa u kojima su teško povređeni trogodišnja devojčica i sedamnaestogodišnji momak.

Devojčici, koju je u beogradskom naselju Karaburma napao razjareni staford, odgriženo je uvo, dok su momka u Vrbasu napala dva psa, takođe stafordska terijera koji su mu naneli teške povrede po nogama zbog čega je zbrinut u Opštoj bolnici u Vrbasu.
Juče je u beogradskom naselju Šumice, čopor pasa lutalica napao jednu trudnu ženu koja je uspela da im umakne i prođe bez težih povreda, ali s preživljenom traumom koja bi mogla da se odrazi na trudnoću.
Serija napada na ljude i decu, što pasa koji imaju vlasnike, što lutalica, ponovo je pokrenula pitanja o čuvanju pasa, društvima za zaštitu životinja, azilima i opravdanosti zabrana za držanje pojedinih vrsta koje uveli neki gradovi u Srbiji.
Prema rečima Vladimira Dakovića, direktora Agencije za zoohigijenu u Vrbasu, u okviru kojeg od skora funkcioniše i Azil za napuštene životinje, sudbinu dva psa koji su u Vrbasu napali V. . (17), odrediće sud ili veterinarska inspekcija.
- Mi smo ubrzo, nakon tog napada, uhvatili pse i oni se trenutno nalaze u našem Azilu. Utvrđeno je i ko je njihov vlasnik, protiv kojeg je policija podnela krivičnu prijavu. Mi nemamo ovlašćenje da uspavamo te pse sve dok za to ne dobijemo nalog od nekog nadležnog organa što su u ovom slučaju sud ili veterinarska inspekcija. Do tada psi će biti zatvoreni u posebnim kavezima i ono što je sigurno oni neće biti vraćeni vlasniku kojem, osim krivične odgovornosti, preti i zabrana držanja pasa - kaže Daković.
Prema njegovim rečima, na teritoriji vrbaske opštine od 27. marta prošle godine na snazi je Odluka SO Vrbas kojom je zabranjeno držanje vrsta koje su proglašene opasnim rasama među koje spadaju pitbulovi, stafordski terijeri i mešanci izvedeni iz ovih rasa. O sprovođenju ove odluke stara se komunalna inspekcija, nadležnost ima i policija, ali bez obzira na zabranu veliki broj ljudi i dalje drži ove pse kao kućne ljubimce.
Poslednjih godina društva za zaštitu životinja izvršila su veliki pritisak na državu koja je donela niz zakona koji se tiču dobrobiti životinja zbog čega su veterinartske stanice po gradovima morale da prestanu sa svim aktivnostima na hvatanju i uspavljivanju pasa lutalica jer taj posao nije rađen u skladu sa standardima koje smo delimično preuzeli iz EU.
Kako većina opština i gradova još uvek nema azile za prihvat napuštenih životinja, već nekoliko godina se suočavaju s velikim brojem pasa lutalica koji stvaraju probleme na ulicama, ali i u budžetima, jer se odštete koje su isplaćene građanima zbog ujeda pasa lutalica mere desetinama miliona dinara. Takođe, ova društva su oštro kritikovala i odluke o zabrani držanja rasa koje su proglašene opasnim psima iako se incidenti poput poslednjih u Beogradu i Vrbasu, konstantno dešavaju širom Srbije. Odgovornost se u ovakvim slučajevima uglavnom prebacuje na vlasnike kojima se stavlja na teret da su nesavesno držali pse ili da su ih namerno učinili agresivnim, ali oni najčešće odgovaraju da njihovi psi nisu ranije nikada nikoga napali.

Izvor: Dnevnik, Novi Sad
Za kompletan članak, kliknite na SAZNAJTE VIŠE

Stručni radovi

Nauka i struka na Srbijalov portalu

Obaveštavamo članove Srbijalov portala, sve goste koji prate rad, kao i naučne i lovne radnike, da smo, u cilju edukacije lovaca,odlučili da otvorimo poseban podforum, na kojem se mogu objavljivati naučni i stručni radovi.
Očekujemo da svi zainteresovani iskoriste mogućnost, i postave svoj objavljen ili neobjavljen rad, na tom podforumu.
Radovi će biti objavljivani isključivo uz dozvolu autora rada. Svaki rad će biti posebna tema na tom podforumu, i moći će se komentarisati.
Admin Tim Srbijalov portala se unapredzahvaljuje na saradnji!

Reklama
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnici
Online gostiju: 28
Online članova: 0


Ukupno članova: 3,897
Najnoviji član: lijac

Kalendar
<< Oktobar 2015 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
Rođendani Rođendan(i):
Pričaonica
Morate se ulogovati pre slanja poruke.


Tomash
04.10.2015. 06:30

Dobar Pogled i Mirna ruka kolegama koji danas otvaraju jesenji LOV. Idemo!


Podunavac
03.10.2015. 12:48

Срећна слава колеге!


Podunavac
03.10.2015. 12:46

Арнотије друже срећан рођендан! Rodjendan iveli 3


nidzamotocross
03.10.2015. 01:30

UŽAS Sad


nenad_franc
01.10.2015. 21:05


lovac junior
30.09.2015. 09:10

Rodjendan


DakiNS
29.09.2015. 18:04

iveli Srbijalov


lovac junior
29.09.2015. 17:49

Rodjendan


DakiNS
28.09.2015. 23:49

Popravili čim su ameri snimili šta su trebali.


Lala
28.09.2015. 21:48

PUKAO FEJSBUK!!!

47,975,773 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org