Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
6% [12 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
36% [67 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
46% [85 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [22 Glasa]

Glasova: 186
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
Vreme
КРАГУЈЕВАЦ: ОДСТРЕЉЕНА СРНА У ЛОВОКРАЂИ

Крагујевац: ОДСТРЕЉЕНА БРЕМЕНИТА СРНА У ЛОВОКРАЂИ

Да је ловокрадицама свеједно у шта пуцају у похлепи за месом, очит је пример недавно одстрељене срне у крагујевачкој Доњој Сабанти, на потесу Медне. Видевши да је опажен, ловокрадица је утекао са све пушком из које је пуцао. Овај вандалски чин, догодио се само неколико дана пре лањења.

Обдукциони ветеринар и ловочувари су из срне извадили два мртва ланета.

Истражни органи обавили су увиђај, а Ловачко удружење „Шумадија“, предало је оптужбени предлог надлежним судским органима. За оваква тешка и нехумана (зло)дела појединаца морају се предузети све законске мере гоњења и осуде, како би се стало на пут појединим кабадахијама.

НАПОМЕНА: Иако смо у поседу фотографије са лица места из обзира према осетљивијим особама одлучили смо да ужасну фотографију убијене бремените срне не учинимо јавно доступном.

Уколико, и поред упозорења, желите видети обдукциону фотографију, кликните ОВДЕ.
СРБИЈАЛОВ АДМИН ТИМ

Skupština LSV
Skupština LSV

Skupština LSV – red je red, a jed je jed!

U Novom Sadu je 22. aprila održana redovna godišnja Skupština LSV, koja je bila i delimično izborna, jer su popunjavana upražnjena mesta u organima i telima Saveza, nastala izlaskom pojedinih LU iz članstva, ali i izbor novih predstavnika vojvodjana u Upravnom odboru LSS. Kao gosti Skupštine LSV prisustvovali su predsednik LSS Dragan Šormaz i predsednik LS KiM Ilija Elezović. Zasedanju koje je vodio predsednik Skupštine LSV Dragan Gutić prisustvovalo je 54 delegata od 92 registrovana, što je najmanji odziv na Skupštini LSV u zadnjih desetak godina.

Sam radni tok sednice koju je otvorio predsednik LSV Aleksandar Milovančev je počeo uobičajeno, podnošenjem izveštaja o radu. Redjani su problemi sa kojima se susreću lovci i lovačke organizacije vezano za nove propise (Zakon o oružju i pravilnici posebno), zatim pitanje imovine lovačkih organizacija (Zakon o udruženjima gradjana), dotaknuto je i pitanje distribucije lovnih karata (što će se kasnije pokazati kao veoma vruća tema), zatim pitanje rada ćerke firme Saveza 'Vojvodjanski lovac' doo, pitanje poboljšanja lovočuvarske službe u kontekstu objedinjavanja lovo-ribo-poljočuvarskih poslova, i dalje nerešeno pitanje šteta na divljači i od divljači, i naravno, kao krunski problem je sada već hronična nestašica para u lovačkim organizacijama. U diskusiji u kojoj je učestvovalo nekoliko delegata moglo se naslutiti da će ova sednica Skupštine biti vrlo dinamična, i da puno toga škripi u okviru LSV, ali i u odnosu LSV sa nekim drugim subjektima, kako na lokalu, tako i na republičkom nivou. Kao svetla tačka je navedena saradnja LSV sa pokrajinskom administracijom. Nekoliko diskutanata je zahtevalo objašnjenje zbog čega nije donet novi Statut LSV; neki diskutanti (Aradjanski Branislav npr.) su izveštaj o radu nazvali spiskom potreba rukovodstva, a ne izveštajem o uradjenom. Predstavnik i predsednik lovaca iz Zrenjanina (najvećeg u Vojvodini) i prethodni predsednik LSV Milan Pažin je pokrenuo pitanje predstavljanja LU u Savezu i neadekvatno učešće u odlučivanju navodeći primer da neko mikro LU od pedesetak članova ima jedan glas u Savezu, dok velika LU sa blizu 1000 članova imaju svega dva glasa. Pažin je pokrenuo i problem konstantnog smanjivanja broja članova lovačkih organizacija, iznoseći bojazan da ako ovako nastavi može doći i do gašenja Saveza! Takodje je postavio pitanje razoružavanja lovaca i enormnih troškova koji se svaljuju na lovce po pitanju novih propisa o oružju, pa je tako povukao zaista zanimljivu paralelu: nova zdravstvena knjižica košta gradjane 400 dinara, nova lična karta košta 1000 dinara, a novi oružni list košta 5000 dinara iako su sva tri dokumenta radjena istom tehnologijom, plastika sa čipom! Pominjući osipanje članova i nedostatak sredstava, Pažin je upozorio da se mora vrlo oprezno ulaziti u povećanje davanja, jer će se povećanjem davanja osipanje članstva nastaviti pa čak i ubrzati. Imajući u vidu celu situaciju u i oko Saveza, Pažin se založio za hitno nalaženje rešenja, rekavši jednu vrlo mudru rečenicu: 'Nismo mi ti koji su stvorili LSV i nemamo nikakvo pravo ni da ga gasimo!', što je izazvalo odobravanje i aplauz delegata.

Posle ovih diskusija za reč se javio zamenik predsedika LSV Miloš Beuković, što je bio, kasije će se videti, uvod u žestok duel sa Šormazom. Beuković je svoje izlaganje započeo rečima iz Balaševićeve pesme koje smo iskoristili za naslov ovog teksta 'Red je red, a jed je jed', koje je zatim obrazložio navodeći da u Srbiji jedino vojvodjani u potpunosti poštuju i rade po Zakonu o divljači i lovstvu, dok se u drugim regionima nije pristupilo sprovodjenju tog Zakona, nego se i dalje radi po starom, gde je korisnik lovišta LSS, a ne lovačka udruženja! Zatim je Beuković u svom fajterskom stilu krenuo sa redjanjem niza primedbi pre svega na rad krovne lovačke organizacije LSS i njegovog predsednika Šormaza, naročito zbog direktnog i suprotno Statutu prijema pojedinih LU iz Vojvodine u LSS, mimo LSV, čime se minira vojvodjanski Savez. Dalje je Beuković naveo da smatra da su LSS i Šormaz uzurpirali Upravu za šume Ministarstva poljoprivrede, i da preko Uprave za šume nezakonito izvlače novac iz budžetskih fondova koje koriste za funkcionisanje LSS. U svom izlaganju Beuković je, mora se priznati pošteno, javno prihvatio odgovornost što se došlo u takvu situaciju, jer je učestvovao ali i grešio u mnogim ranijim dešavanjima, rekavši doslovce 'Ja sam kriv, i prihvatam odgovornost što je LSV u ovoj situaciji', pa je čak ponudio i svoju ostavku, prozvavši istovremeno Šormaza da je kao narodni poslanik učestvovao u donošenju Zakona o divljači i lovstvu, a sada kao predsednik LSS ne poštuje taj isti Zakon, navodeći brojne primere vezano pre svega za republički Fond za razvoj lovstva i pravdanje utroška sredstava. Za svoj istup na govornici Beuković je dobio veliki aplauz prisutnih.

Naravno, takvo izlaganje je odmah izazvalo odgovor Dragana Šormaza, koji je prvo izrazio čudjenje čemu takav aplauz delegata (?), a zatim je već u sledećoj rečenici Beukovića vrlo nediplomatski i nekulturno nazvao lažovom jer, kako je rekao Šormaz, on lično nije glasao za ZODL u Skupštini! Takodje je Šormaz ustvrdio da je dogovor izmedju saveza potpuno ispoštovan (iako je reč o Statutu, a ne o dogovorima), da bi već u sledećoj rečenici demantovao sam sebe rekavši da je svega jedno ili dva LU (pomenuo je Novi Sad i Pančevo) postali direktni članovi LSS tako što su platili 100 dinara za osiguranje, pravdajući se da on to nije znao nego da je to propust službe LSS!? Dakle, ispada da predsednik LSS ne zna ko mu se i na koji način učlanjuje? Obećao je Šormaz da tog načina ulaska vojvodjanskih LU neće više biti, ne rekavši šta će se desiti sa onima koji su na taj način već postali direktni članovi LSS. Nije Šormaz odgovorio niti negirao Beukovićeve prozivke u vezi nezakonitog korišćenja dobijenih sredstava, ali je izgleda Šormaz ušao u potencijalno još veći problem izjavivši da je LSS dao 3 miliona dinara za nabavku markica za divljač, zato što je Uprava za šume, po Šormazovim rečima, kasnila sa sprovodjenjem javne nabavke markica, pa su se dosetili da zaobidju proceduru tako što bi LSS nabavio markice; takodje je naveo da je dat milion dinara za softver za centralnu bazu podataka o lovištima, koji će koristiti LSS a kasnije će ga dati Upravi za šume!? Nezakonitost je ostala da 'visi u vazduhu', kao i retoričko pitanje da li se Zakon mora poštovati! U vezi povlačenja sredstava uz blagoslov Uprave za šume Šormaz je odgovorio pitanjem (parafraziramo) 'Šta vas zanima kako ja povlačim sredstva, imate vi svoj pokrajinski Fond za razvoj lovstva i Sekretarijat za poljoprivredu', što je izazvalo žamor u sali.

Šormazu je odmah replicirao Beuković, rekavši da on nije ni tvrdio da je Šormaz glasao za zakon, nego da je bio na glasanju za zakon, što je svojevrsna igra reči. Zatim je Beuković svoje izlaganje nastavio optuživši LSS, ali i LSCS, za populističku članarinu koju ti savezi nadomešćuju povlačenjem sredstava iz fondova Uprave za šume, što LSV nikad nije radio. Povlačenje i trošenje para na takve načine je Beuković ponovo nazvao nezakonitim (plaćena distribucija lovnih karata preko saveza, npr., ali i još neki 'projekti' oba saveza). Takodje Beuković prozvao Šormaza za nameru da ugasi regionalne saveze, navodeći čak i neki javni istup predsednika LSS u Šapcu. Zbog svega što se dešava na relaciji LSS-LSV Beuković se založio za redefinisanje odnosa izmedju saveza.

Predsednik LSV Milovančev je nakon žestokog duela prethodnika uzeo reč i pokušao da 'spusti loptu', ali je takodje pomenuo problematičnu distribuciju lovnih karata. U vezi uskladjivanja Statuta LSV sa Statutom LSS je rekao da je u postupku, i da će se on truditi da taj posao završi, ali ako vidi da ne ide, skloniće se! U kontekstu funkcionisanja LSV Milovančev je rekao da Savez mora napraviti što bolju saradnju sa državnim organima, ali je takodje napomenuo, imajući u vidu sve što je već rečeno i šta se radi, da LSV mora da se pobrine za sebe! Pomenuto je, po rečima Milovančeva, 'realno i vrlo blisko uvodjenje koncesija za lovišta'. Pokušao je u nastavku predsednik LSV Milovančev i da relaksira duel Beuković-Šormaz, nazvavši ranije izrečeno 'disonantnim tonovima' izmedju dvojice funkcionera.

Na tački dnevnog reda koja se ticala izbora predstavnika LSV u Upravnom odboru LSS, predloženi su bili Miloš Beuković i Milan Pažin. Medjutim, Milan Pažin se zahvalio na poverenju povukao kandidaturu, pa je posle toga umesto Pažina, Ferenc Irmenji predložio Sanju Momčilović-Bognič za predstavnika vojvodjana u UO LSS. Medjutim, tek tada je došlo do pravog šoka, jer je posle svega što se desilo, ali i posle nekih vrlo neumesnih primedbi i psovačkih komentara Šormaza u off-record razgovoru sa nekim ljudima u 'skupštinskim klupama', Miloš Beuković takodje povukao svoju kandidaturu za člana UO LSS! Skupština je tada bila pred mat pozicijom, jer nije bilo više novih predloga za člana UO u Beogradu, da bi onda član UO LSV Miroslav Stanisavljević, iako nije delegat Skupštine, uputio predlog da se izabere Petar Trifunović iz Čelareva, sa obrazloženjem da je 'dobar drug'!? Predsedavajući Gutić je i takav (nestatutaran? Mimo poslovnika?) predlog prihvatio i stavio na glasanje a Skupština usvojila!

Posle duela Beuković-Šormaz koji je obeležio zasedanje Skupštine LSV (a koji su neki lovci kasnije nazvali zemljotresom), prešlo se na utvrdjivanje visine članskog doprinosa za LSV. Posle dosta spetljanog vodjenja zasedanja od strane predsedavajućeg Gutića, nekako se došlo do toga da se članski doprinos za LSV poveća za 100 dinara, dakle na 900 dinara po lovcu, po strukturi 600 din. LSV + 200 din. LSS + 100 din. osiguranje lovaca. Rezultat glasanja je bio 29 'ZA', a 8 je bilo 'PROTIV', pa se postavlja pitanje da li je uopšte bilo kvoruma za odlučivanje, i da li je novi način glasanja (dvobojni karton) isključio opciju uzdržanosti od glasanja? Istovremeno, odlukom Skupštine je dat nalog Upravnom odboru LSV da do 31.07. pripremi predloge rešenja problema sa informisanjem lovaca, kao i da nadje predlog za rešavanje statusa firme 'Vojvodjanski lovac' doo (vraćanje u okvire članskog doprinosa?). Predsedavajući Dragan Gutić je najavio i vanrednu Skupštinu LSV, gde bi se odlučivalo o ovim problemima, ali verovatno i o još nekim stvarima, zavisno od razvoja dogadjaja na relaciji LSS-LSV.

Utisak koji se može posle svega steći jeste da je ovo zasedanje Skupštine LSV bio samo uvod u neke mnogo značajnije dogadjaje i 'zemljotrese', i da je prošla tek prva runda jednog meča u kojem brojni problemi (personalni, finansijski, normativni, organizacioni...) sada punom silinom izbijaju na površinu izazivajući veliko talasanje u nikad lošijoj situaciji po lovce i lovačke organizacije. Dnevna politika se debelo upetljala u lovstvo ne donoseći globalna rešenja velikih problema u lovstvu i relaksaciju, nego naprotiv! Koga će sve tako izazvani talasi odneti ostaje da se vidi; ono što mora da se desi bolje da se desi što pre, jer guranjem problema pod tepih i odlaganjem se ništa ne rešava, nego samo komplikuje, a pritisak u ekspres loncu zvanom 'Lovstvo Srbije' raste već pomalo nekontrolisano preteći da eksplodira i prospe zapršku na sve strane. Sledeća runda započetog meča će po svoj prilici biti već 13. maja, za kada je zakazana sednica Skupštine LSS. Čuće se, videće se!

Za kraj: posle rečenice 'Red je red, a jed je jed!' koju smo stavili u naslov ovog teksta, u Balaševićevoj pesmi 'Ne lomite mi bagrenje' sledi jedna vrlo slikovita reč, primenjiva i na situaciju u lovstvu: 'I PREKARDAŠILO...'!

СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО ПОДРЖАЛА РАД ЛОВАЧКОГ САВЕЗА ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ

Скупштина ЛСЦС     Све одлуке, закључке и мишљења, Скупштина Ловачког савеза Централне Србије, на седници одржаној 20. априла 2017. године, у Тополи, донела је једногласно, што је снажна потврда да овај савез, формиран пре шест година, својим радом, активностима и деловањем представља чврсту спону сарадње и заједништва ловачких удружења на овом подручју.

     Томица Радосављевић, председник Ловачког савеза Централне Србије и Урош Ђоковић, председник Скупштине, указали су на све остварено у прошлој години и програм активности у овој. Посебан акцент дат је на изузетно добру сарадњу са Управом за шуме, где су из Буџетског фонда изграђени многи значајни ловни објекти или обезбеђен узгој и уношење дивљачи у ловиште.

     Само у прошлој години, поред осталог, 726 кандидата положило је ловачки испит, урађен је 31 план газдовања, 30 пројеката, издато 18.600 ловних карата, 6.521 евиденционих маркица, организовано доста предавања и саветовања, оцењено 407 трофеја срндаћа и 21 дивљег вепра, узето учешће на сајмовима у Крагујевцу и Трстенику, са едукационим темама, и пуно другог.

Донета је долука да чланарина за чланове Ловачког савеза Централне Србије, буде 400 динара, са обавезним осигурањем, с тим што део чланарине који буде ишао ка ЛСС, од 200 динара, мора се протоколарно регулисати шта ловачка удружења имају од тих средстава када је у питању израда планских или других докумената, а све у складу са већ потписаним протоколом о сарадњи.

     За нове чланове Управног одбора Ловачког савеза Централне Србије изабрани су: Ненад Поповић, председник Скупштине ЛУ „Војвода Милан Обреновић“ из Горњег Милановца и Радослав Ружић, председник ЛУ „Драгачево“ из Гуче.Скупштина ЛСЦС

 

     Једино незадовољство чланова Скупштине ЛСЦС, односно ловаца са овог подручја, исказано је у неадекватном тумачењу Закона о оружју и муницији, недовољном разумевању и различитом тумачењу правилника од стране надлежних министарстава и служби које то спроводе, осипању ловаца по овом основу, неспровођењу одлуке Скупштине ЛСС о изналажењу трајних решења у овој области, до захтева за цивилизацијску радикализацију овог веома важног питања кроз орочене потписе и јединствене протесте ловаца Србије.

     Седници Скупштине присуствовао је и заменик председника Ловачког савеза Србије, Милан Ковачевић, који је поздравио овај скуп и подржао активности Ловачког савеза Централне Србије.

Од сада и Ловачко удружење „Срндаћ“ из Житковца, са 300 ловаца, нова је чланица Ловачког савеза Централне Србије.

Извор: www.lovackisavez.rs

Snimak emisije

Preporučujemo: snimak radio emisije posvećene problemima u lovstvu, gost expert CIC Aleksandar Ćeranić

Na beogradskom Radiju M2 emitovana je 13. aprila emisija pod naslovom 'Pucanj u centar'  posvećena pre svega problemima vezanim za Zakon o oružju i municiji, ali i o drugim problemima sa kojima se susreću lovci i lovačke organizacije, pa se govorilo i o praktičnim problemima koji koče razvoj lovstva, kao i o mogućim rešenjima. Izneti su stavovi i oko krivolova, i oko organizacije lovočuvarske službe, fondova, tokova novca i sve ono što su gorući problemi lovstva Srbije.

Sa zadovoljstvom konstatujemo da se dobar deo onoga što je u emisiji izneto poklapa sa stavovima koje su lovci forumaši Srbijalov portala iznosili u forumskim diskusijama još od samog početka, pre nekih 5-6 godina.

Emisija traje nešto duže od sat vremena, voditelj je Radoslav Lazarević iz NAOS (Nacionalna asocijacija za oružje Srbije), a gost je Aleksandar Ćeranić, expert CIC.

Emisiju, koja je po našem mišljenju po aktuelnosti i sadržajno jedna od boljih koja je emitovana u poslednje vreme i koja traje nešto duže od sat vremena možete pogledati/poslušati klikom na sledeći link:

https://www.youtube.com/watch?v=iFR4nN8L26g

Uhvaćeni krivolovci - Kinezi!
Uhvaćeni krivolovci - Kinezi!

Bizarno: u Surčinu uhvaćeni krivolovci - Kinezi, krali divljač klopkama!!!

Kako nam je javio član Srbijalov portala AleksandarB78, a i potvrdjeno nam je od strane Branka Stojića, predsednika Skupštine LU Zemun, u Surčinu su tokom jučerašnjeg dana na delu uhvaćena dvojica kineskih državljana koji su u lovištu postavljali zamke (kljuse) za divljač!

Naime, u prethodnih nekoliko godina lovci i lovočuvari su u lovištu povremeni nalazili postavljene zamke (kljuse) za divljač, i to manje zamke za sitnu divljač (fazan, zec, lisica...), ali i veće i opasnije za krupnu divljač (srna, npr.), dovoljno jake i velike zamke koje bi i odraslom čoveku mogle da nanesu ozbiljne povrede. Pravo je čudo da tokom lova nije stradao i nečiji lovački pas uhvaćen u kljuse. Takodje je prilikom obilaska terena sve češće primećivano da se u lovištu nalazi osakaćena divljač, naročito srneća. Podnošene su prijave nadležnim organima protiv NN lica, a prvobitno se  sumnjalo da su počinioci verovatno ili neki bivši lovci, ili neki od meštana.

Kako je vreme prolazilo, nije bilo pomaka u pronalaženju počinilaca. Pre nekoliko dana, jedan od surčinskih lovaca je sasvim slučajno pronašao fazansku koku uhvaćenu u manje kljuse, i odneo je zajedno sa pronadjenom klopkom u svoje udruženje. Tada je lovcima prekipelo, i rešili su da se sami organizuju u pojačanom praćenju i nadzoru na kritičnim revirima, pa su podeljeni u nekoliko grupa sa dvogledima postavili maltene klasične 'sačekuše' ne bi li doakali lopovima. Već koliko sutradan je primećen jedan automobil u lovištu sa dvojicom ljudi u njemu koji su pokušali da se sakriju od pogleda lovaca. Brzi dogovor preko mobilnih telefona je osujetio beg lopova, a zatečeni su baš dok su postavljali jednu od kljusa! Šok za lovce je usledio kada su u vozilu zatekli dvojicu Kineza!  Naravno, uz asistenciju MUP, pretresen je automobil i u njemu je pronadjeno više komada zamki-kljusa, i pribor za postavljanje - klinovi, sajle, čekići... Pronadjene su i kljuse, koje su po rečima očevidaca vrlo profesionalno izradjene, moglo bi se reći čak i industrijski! Ukupan broj nadjenih klopki je oko desetak komada manjih i nekoliko komada većih - arsenal klopki, tihih ubica, dovoljan da napravi pomor u lovištu u kratkm periodu, a kamoli u dužem periodu! Uhvaćeni lopovi su pritisnuti dokazima priznali da već duže vreme kradu divljač, ali su takodje rekli da pored plemenite divljači i ptica svih vrsta  hvataju i lisice i šakale, jer je ta vrsta navodno za njih specijalite za jelo!!! Lopovi su nakon toga odveli lovce i pripadnike MUP do mesta gde su već bile postavljene zamke, koje su aktivirane i pokupljene kao dokazni materijal, o čemu postoje video snimci. Prilikom ispitivanja, uhvaćeni Kinezi lopovi su izjavili da oni nisu jedini koji to rade, nego da ima nekoliko grupa njihovih zemljaka koji se bave istom rabotom!

Ovo je do sada nezabeležen primer u lovstvu Srbije, a verujemo i u okruženju, da se klopkarenjem i krivolovom bave pojedinci kineski državljani kojima je naša zemlja omogućila boravak i poslovanje. Sramno je da bilo ko iskoristi gostoprimstvo i da u dužem vremenskom periodu organizovano se bavi uništavanjem prirodnog bogatstva države u kojoj je gost.

Srbijalov lovački portal čestita lovcima iz Surčina na upornosti i vrlo uspešno organizovanoj i izvedenoj akciji hvatanja lopova u lovištu. Sigurni smo da će ova vest ući u anale crne hronike krivolova u Srbiji, pre svega zbog identiteta krivolovaca, a zatim i kao dobar primer brige lovaca za divljač i vrlo mudro izvedenoj akciji!

Samozvani zaštitari koji već godinama paušalno optužuju lovce da su ubice, lovokradice, i sve drugo iz poznatog zaštitarskog repertoara, još uvek se nisu oglasili povodom ovog dogadjaja iz Surčina.

Video snimke iz akcije hvatanja možete pogledati klikom na linkove:

https://www.youtube.com/watch?v=y_RCS-xHciQ&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=h5-Uh2i6YqU&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=lqRkz69_Cyw&feature=youtu.be

Fotografije klopki (kljusa) i uznemirujuće fotografije usmrćene divljači možete pogledati ako kliknete na SAZNAJTE VIŠE

Lovne karte

Distribucija lovnih karata – igre bez granica

Lovna karta je pojedinačni dokument svakog lovca bez koje nije moguće ići u legalan lov. Važnost lovnih karata se poklapa sa trajanjem lovne sezone, dakle, lovne karte važe od 01.04. tekuće godine do 31.03 naredne kalendarske godine. Prema tome, prošlogodišnjim lovnim kartama je rok istekao, ali još uvek nema informacija kada će početi distribucija novih lovnih karata; o tome nema ni slova ni na sajtu Uprave za šume, niti na sajtovima lovačkih saveza. Da nevolja bude veća, 15.4. se otvara lov na srndaća, kada se ostvaruje i najveći deo priliva od lovnog turizma, pa se postavlja pitanje kako će i oni sve malobrojniji lovci turisti uopšte i moći loviti, jer lovnih karata još uvek nema.

Ali, to je samo jedna strana medalje. Druga strana medalje je priča o načinu kako se lovne karte distribuiraju, i šta o tome kaže Zakon, a šta se radi u praksi i kako se flagrantno krši Zakon i to upravo od strane onih koji su pisali propise, onih koji su ih izglasavali i onih koji su dužni da kontrolišu sprovodjenje!

Dakle, poznato je da je prethodne 2016/17 lovne godine distribuciju lovnih karata NEZAKONITO vršio Lovački savez Srbije na čelu sa Draganom Šormazom., jer u Zakonu lepo piše i šta su poslovi lovačkih saveza – u tim poslovima saveza nigde nema ni reči o distribuciji lovnih karata! Ko je to onda u Upravi za šume odlučio da potpuno NEZAKONITO dodeli podelu lovnih karata LSS-u? Odgovor na to pitanje se nalazi u dokumentaciji koju posedujemo, a koja se odnosi na projekat LSS 'Usaglašavanje rada lovačkih organizacija u Srbiji sa odredbama Zakona o divljači i lovstvu i pratećih pravilnika', koji je odobren od strane Uprave za šume i finansiran parama iz Fonda za razvoj lovstva! U tom projektu je rukovodilac Dragan Šormaz, a saradnici na projektu su listom zaposleni u LSS, zaposleni u LSCS i sekretar LSCS, predsednik LS KiM. U tom projektu kao aktivnosti je predvidjeno sledeće (obratite pažnju): 'Raspodela lovnh karata', zatim i 'Raspodela evidencionih markica za divljač', i kao vrh 'Formiranje i vodjenje jedinstvene baze podataka o lovištima'!! Dakle, projektom usaglašavanja sa propisima se predvidjaju aktivnosti koje nisu po propisima!? Pa ovo je valjda samo u Srbiji moguće!? A šta kaže Zakon o tome? Evo par reči: u Zakonu o divljači i lovstvu (član 7.) je decidirano rečeno da distribuciju lovnih karata kao POVERENI POSAO mogu da vrše javna preduzeća i privredna društva iz oblasti lovstva! Nema lovačkih savveza! Nigde se ni u poslovima koje ZODL (član 8.) pominje kao poslove saveza ne pominje distribucija lovnih karata, markica za divljač ili vodjenje centralne baze o lovištima i resursima! Štaviše, za centralnu bazu podataka se decidirano kaže da je vodi Ministarstvo! Pa kako onda može da prodje ovakva nezakonitost kod čelnika Uprave za šume? Nije se čuditi što je Dragan Šormaz to sve tražio, mogao je da traži šta god bilo, ali je za čudjenje da mu se NEZAKONIT projekat/zahtev odobri, a tu je već odgovornost na drugoj strani.

A sad malo i o trošenju para: posao distribucije lovnih karata ne radi lovački savez besplatno, naprotiv! I ranije je bilo glasina da se taj posao naplaćuje, i tačno je: svaku podeljenu lovnu kartu lovački savez naplati 50 dinara! Ako znamo da se u Srbiji godišnje izda oko 80.000 lovnih karata, onda dolazimo do podatka da se samo po osnovu distribucije lovnih karata NEZAKONITO uzme 4 miliona dinara! I to ni manje ni više nego iz Fonda za razvoj lovstva, na osnovu projekta koji Uprava za šume NEZAKONITO odobri, a ugovore potpisuje direktor ili v.d. direktora Uprave za šume Saša Stamatović! Isti onaj čovek koji je takodje NEZAKONITO dodelio sredstva zaštitarima iz DZPPS koji se zalažu za zabranu lova u Srbiji!

Elem, lovnih karata još nema, a nema ni podatka ko će ove godine distribuirati lovne karte: da li će taj posao ponovo biti NEZAKONITO poveren lovačkim savezima, ili će se konačno početi poštovati slovo Zakona od strane onih koji su Zakon izglasali (Dragan Šormaz izmedju ostalih), i onih koji Zakon treba da sprovode (Uprava za šume, Saša Stamatović v.d. direktor), ostaje da se vidi u narednim danima.

Napominjemo da je jesenas LSS na konkursu Fonda za razvoj lovstva dobio za projekat 'Promocije lovstva' iznos od 9 + 4 miliona dinara u drugoj tranši. Izgleda da su ovih dodatnih 4 miliona upravo cifra kojom će se pokriti naplata distribucije lovnih karata za 2017/18 lovnu godinu, naravno opet nezakonito, jer koliko je nama poznato Fond za razvoj lovstva nije predvidjen da finansira poverene poslove! Čak bi se u nekim razmišljanima moglo postaviti i pitanje da li se sme uopšte ovako obavljati poveren posao vredan 4 miliona dinara bez sprovodjenja postupka javne nabavke, dakle, da li ovde može biti reči i o kršenju Zakona o javnim nabavkama?

Sve u svemu, zamešateljstvo koje su napravili pojedini čelnici saveza i neki državni službenici pokrivaju lovci svojim sredstvima koja uplaćuju u Fond za razvoj lovstva, i odakle se sve više finansira sve i svašta, pa čak (sudeći prema obimnoj dokumentaciji koju posedujemo kojom je pravdan utrošak sredstava) i plate zaposlenih u savezima i firmama saveza (LSS i LSCS), pa kalendari, olovke, zastave saveza(?), fotelja za predsednika (doslovce tako zapisano na fakturi!), LCD TV, gorivo, troškovi skupštinskog restorana i šanka (da, da, dobro ste pročitali: iznos blizu 300.000 din., koliko li je to kafa, rakijica i vinjaka i ručkova po onim smešnim skupštinskim cenama? Usaglašavanje sa propisima uz šank?) , i svašta nešto još – crno na belo,sva dokumenta, ali to je već neka druga tema u koju su upućeni pojedini odgovorni lovački funkcioneri u Upravnim i Nadzornim odborima, ali niko ne reaguje! ZAŠTO?

I za kraj, citat iz intervjua ministra poljoprivrede Nedimovića iz januarskog broja magazina Predator: Pitanje 'Da li će ministarstvo zadržati lovnu kartu?' a odgovor je glasio 'DA!'. O čemu mi onda ovde pričamo?

Razvija se lovstvo, razvija, ali u pogrešnom pravcu – kormilar je izgleda izgubio kompas!

Pripreme za godišnju Skupštinu LSV

Novi Sad: pripreme za godišnju Skupštinu Lovačkog saveza Vojvodine

Kako Srbijalov lovački portal nezvanično saznaje, u toku su pripreme za održavanje redovne godišnje Skupštine LSV. Redovna godišnja SKupština saveza predvidjena za kraj aprila će biti delimično i izborna, pošto će se birati novi članovi organa Saveza, Upravnog i Nadzornog odbora, umesto članova kojima je iz nekog razloga prestao mandat. Kandidaciona prijava je objavljena i na sajtu saveza.

Ono što je zanimljivo i što je privuklo našu pažnju je nezvanična ali vrlo pouzdana informacija da je kandidaturu za člana Nadzornog odbora LSV podneo, izmedju ostalih kandidata, i prepodobni Jeremija Trifunović, vlasnik agencije Lorist i vlasnik i urednik lovačkog magazina istog imena. Isti onaj čovek koji je donedavno bio glavni urednik glasila Lovačkog saveza Srbije i Lovačkog saveza Vojvodine, ali je na oba mesta ostao bez te funkcije. Sada je očigledno da uprkos sopstvenim tvrdnjama da će ubrzo u penziju, pomenuti g.Trifunović (za kojeg neki zluradi pojedinci kažu da mu je možda devojačko Preletačević?) želi da sebi obezbedi poziciju u lovstvu, odakle bi mogao da utiče na dešavanja. Kakav bi to mogao biti uticaj, možemo samo da pretpostavimo. Kako god, procedura nalaže da svako ko želi da bude kandidat za člana NO LSV treba da uz kandidaturu priloži i podršku najmanje 5 (pet) LU članova LSV, i da svaki član nekog LU članica Saveza ima pravo da bira i da bude biran. Dakle, u svemu ovome nema formalno ničeg spornog. Sporno je ono drugo, neformalno, a to je činjenica da je u svojim pisanijima Trifunović uredno išao niz dlaku garnituri koja je bila 'na vlasti' u lovačkim organizacijam, da je bez mere i snishodljivo veličao lik i delo lovačkih funkcionera, a takodje je i činjenica da je Trifunović sa svojom agencijom Lorist bio redovni višegodišnji korisnik sredstava iz Fonda za razvoj lovstva, para koje su lovci uplaćivali na ime nakndae za lovnu kartu i za korišćenje divljači. Štaviše, neka tako dobijena sredstva su izgleda trošena na vrlo zanimljive i kreativne načine (da ne kažemo sumnjive), ali je pravdanje sredstava uredno bilo prihvatano od nadležnih državnih organa. Nešto od dokumentacije (ne sve!) koja to potvrdjuje smo i objavili na forumu Srbijalov.

Nije loše, takodje, pomenti i činjenicu da je kandidat Trifunović u bliskim porodičnim vezama sa u lovstvu relativno visoko kotiranim dr Zoranom Ristićem, predsednikom Komisija za uzgoj divljači u LSS i LSV, a takodje treba pomenuti i izvesne porodične veze (ako je tačno?) izmedju g. Ristića i Mileta Ivanovića, zaposlenog u ćerki firmi LSV, Vojvodjanskom lovcu doo. Takodje ne treba ispustiti iz vida ni činjenicu da su u Komisiji LSV za informisanje postavljeni ljudi koji su istovremeno i članovi redakcije magazina Lorist, pa se osnovano može postaviti pitanje da li kandidatura Trifunovića predstavlja korak ka uspostavljanju jedne porodično-interesne grupe ljudi u organima i telima LSV i da li je to dobro za Savez? Stvarno bi bila zanimljiva situacija da rad predsednika LSV Milovančeva i rad zamenika predsednika Beukovića, kao i rad članova UO LSV nadzire i ocenjuje Trifunović Jeremija, koji im je (mnogima od njih!) prodavao svoje novine?

Celu priču dodatno komplikuje nezvanični podatak da je kandidat Trifunović svoju kandidaturu istakao navodno kao član LU iz Rume (?), odakle dolazi i zamenik predsednika LSV Miloš Beuković. Ne verujemo da će Beuković, šta god ko mislio o njemu, ostati indiferentan na kandidaturu Trifunovića, ali to će se videti svakako na Skupštini LSV. Da li je moguće da se desi da će iz istog lovačkog udruženja LSV imati člana Upravnog odbora i zamenika predsednika, i pride još i jednog člana Nadzornog odbora?!? Da ne bude malo mnogo?!? Nismo sigurni šta Statut kaže o tome, ali bi zaista bilo neukusno tako nešto uraditi, posebno imajući u vidu činjenicu da u najvažnijim organima saveza nema predstavnika ni nekih daleko većih udruženja (primer: Subotica, Zrenjanin...), što je pomalo i nonsens! Ali očito da je ambicija pojedinih ljudi zaslepila razum, i da neki ne pitaju za cenu samo da bi se dokopali fotelje ili funkcije.

Konačnu reč će i o ovome dati delegati Skupštine LSV, gde će se sve pokazati na glasanju. Imajući u vidu neka prethodna iskustva, moguće je očekivati pre svega zanimljivu raspravu za govornicom.

Aferim, Jeremija!

Reklame
Military shop


REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 22
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,210
Najnoviji član: Drivee

Kalendar
<< Maj 2017 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        

Poslednje vesti
9. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА, ЛОВНОГ ТУ...
Ponovo odložena SKupština LSS
Cenovnik odstrela divljači LSS - preporuka
Odlaganje sednice Skupštine LSS
Karikatura iz Predatora

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


mrwa22250
Offline
· 24.05.2017. 00:08

Hvala zemo,pozdrav za tebe i ekipu Odobreno


davorcalic
Offline
· 23.05.2017. 22:32

Mrwo, ja kasnim ko mooda za veprom.... srećan ti rođendan i sve ti najlepše žele podmladkari iz Plandišta...


bogoljub
Offline
· 12.05.2017. 14:57

Elektroničar srećan rođendan iveli


mrwa22250
Offline
· 09.05.2017. 09:42

Golfe sa zakasnjenjem RodjendanKlajo iveli 3


golf071
Offline
· 08.05.2017. 23:13

Hvala hvala kolega iveli


klaja
Offline
· 08.05.2017. 12:41

Kolega Golf srećan rodjus,puno godina da loviš Rodjendan


klaja
Offline
· 04.05.2017. 17:12

Mrwa živ bio...


mrwa22250
Offline
· 01.05.2017. 23:59

Hvala ekipa,da se sto pre okupimo pa da zalijemo iveli 3


Podunavac
Offline
· 01.05.2017. 22:57

Земара жив био и ловио још много година! Rodjendan iveli 3


DakiNS
OfflineAdmin
· 01.05.2017. 09:47

Koleginici i kolegama sve najlepše za rođendan želim . Cvee iveli

57,178,059 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net