Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Novosti


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
7% [13 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
37% [73 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
44% [87 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [23 Glasa]

Glasova: 196
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
DS
DS
Lov na divlje svinje
Vreme
Direktor CIC u radnoj poseti Žagubici
Direktor CIC u radnoj poseti Žagubici

Žagubica: direktor CIC Tamaš Margesku u radnoj poseti Homolju

Veliku čast lovcima Homolja učinio je svojom posetom gospodin Tamas Margesku direktor CIC-a (Tamás Marghescu, Director General of the International Council for Game and Wildlife Conservation (CIC)).

Osim posete L.U.''Jovan Šerbanović'' iz Žagubice, gospodinu Margesku upriličen je i prijem od strane predsednika opštine Žagubice, gospodina Safeta Pavlovića, tokom kojeg su vođeni sadržajni razgovori po pitanju preduzimanja aktivnosti na izradi projekata iz oblasti ruralnog razvoja i razvoja lovnog turizma, koji bi za krajnji benefit imali privredni rast i razvoj cele opštine.

Posetu Homolju gospodin Margesku je iskoristio i za obilazak lovištea ''Homolje'', kao i za upoznavanje sa prirodnim znamenitostima i bogatim kulturnim i istorijskim nasleđem življa ovog kraja.

I ovim dogadjajem opštinsko rukovodstvo je potvrdilo svoju podršku svojoj lovačkoj organizaciji, a opština Žagubica postala i ostala primer kako treba da saradjuju lokalna samouprava i lovačke organizacije - svetao primer u okeanu mraka.

TV prilog načinjen tokom boravka g. Margeskua ovom delu Srbije sačinila je lokalna TV Homolje, snimak možete pogledati klikom na sledeći link:

https://youtu.be/Vs9bnX2CcSY

Tekst poslao: dr Branislav Živković, predsednik LU 'Jovan Šerbanović' Žagubica

Carina zaplenila trofejne rogove zaštićenog srndaća
Carina zaplenila trofejne rogove zaštićenog srndaća

Carina zaplenila trofejne rogove zaštićenog srndaća

Prekršaj je otkriven juče kada je na red za kontrolu došao teretni kombi rumunskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 41-godišnji srpski državljanin

U saradnji sa policijom, carinici su zaplenili trofejne rogove zašitćene vrste srndaća prilikom kontrole vozila na ulasku u zemlju na graničnom prelazu Vatin.

Prekršaj je otkriven juče kada je na red za kontrolu došao teretni kombi rumunskih registarskih oznaka, kojim je upravljao 41-godišnji srpski državljanin.

On je tom prilikom rekao da vozi polovnu ugaonu garnituru, peć, radijator i lični prtljag, saopštila je Uprava carina.

Međutim, carinici su među prijavljenim pokućstvom pronašli i trofejne rogove srndaća, za koje se ispostavilo da, prema nacionalnom zakonodavstvu, pripadaju zaštićenoj vrsti, što su potvrdili i eksperti Ministarstva zaštite životne sredine.

Putnik je po otkrivanju trofeja izjavio da ga je kupio na pijaci u Nemačkoj i da nije znao da se radi o zaštićenoj vrsti za čiji mu prenos preko granice treba dozvola.

Ovakvi slučajevi su postali sve učestaliji, kako kada su u pitanju zaštićene vrste po međunarodnoj CITES konvenciji o trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore, tako i kada se radi o lovnim vrstama koje je Republika Srbija zaštitila nacionalnim propisima.

Sličan slučaj otkriven je na aerodromu ''''Nikola Tesla'''' u avgustu ove godine, kada je u prtljagu putnika koji je doputovao iz Istanbula otkrivena preparirana glava iste vrste srndaća koja je zaštićena nacionalnim propisima.

Putnik koji se tada našao u prekršaju je izjavio da je trofej doneo iz inostranstva, jer mu je bilo lakše da ga tamo nabavi, uz to i po nižoj ceni.

Iyvor: www.novosti.rs

Masovno trovanje divljači kod Rume
Masovno trovanje divljači kod Rume

Zar ponovo Furadan?!? TV N1 donosi vest iz sela Vitojevci, opština Ruma:

Masovno trovanje divljih životinja zabranjenim pesticidom

U ataru sremskog sela Vitojevci zabeleženo je najveće trovanje divljih životinja ove godine. Zasad je pronađeno 19 jedinki lisica i šakala, kao i strogo zaštićenih ptica poput orlova mišara i belorepana, ali se strahuje da je stvarna brojka višestruko veća.

Iako je istraga u toku, stručnjaci poučeni iskustvom unapred sumnjaju na korišćenje zabranjenog pesticida "furadan".

Ovaj orao uginuo je u roku od svega nekoliko sekundi - bukvalno, na leđima otrovanog šakala čiju strvinu je pokušao da pojede. Sama silina otrova aktivistima je dovoljan pokazatelj da su životinje stradale od ljudske ruke, korišćenjem zabranjenog pesticida.

"Sigurno je tretirano sa 'furadanom'. Tako sad nedeljama – neko nekog pojede, pa dok neko nekog nađe, i tako u krug. Ovde možda ima i stotine leševa u krug", rekao je Draženko Pavlović iz Društva za zaštitu ptica Srbije.

Za sada je na ovoj lokaciji pronađeno 19 leševa divljih životinja, među kojima i strogo zaštićeni orlovi – tri mišara i dva primerka najvećeg evropskog orla - belorepana. Policija je obavila uviđaj i otvorila istragu, a uginule ptice spakovane su i prebačene u laboratoriju.

KOMPLETNU VEST ZAJEDNO SA VIDEO SNIMKOM SA LICA MESTA MOŽETE POGLEDATI NA SAJTU TV N1, AKO KLIKNETE NA SLEDEĆI LINK:

http://rs.n1info.com

Skupština Srbije: o štetama od divljači
Skupština Srbije: o štetama od divljači

Skupštinski pododbor za poljoprivredu o štetama od divljači-šta i kako dalje?

Danas je u Skupštini Srbije održana sednica pododbora za praćenje stanja u poljoprivredi, posvećena štetama od divljači. Sednicom je predsedavao narodni poslanik Milija Miletić, a u radu odbora učešće su uzeli, izmedju ostalih, i direktor Uprave za šume Saša Stamatović, i predsednik LU 'Niš' Bratislav Ćirković (na slici). Narodni poslanik i predsednik LSS Dragan Šormaz iz nekog razloga nije prisustvovao.

Značaj ove teme je poznat lovcima i lovačkim organizacijama, jer predstavlja bolnu tačku u poslovanju korisnika lovišta, pošto po dosadašnjim rešenjima štete u poljoprivredi od divljači je uglavnom sanirao korisnik lovišta, najčešće u ratarstvu, i to pre svega na kukuruzu (divlje svinje), a zatim u povrtarstvu (srneća divljač) i voćarstvu (zec-glodanje kore stabla voćaka), a nešto redje u stočarstvu od karnivora (medved, vuk, šakal…). Naknada tako nastalih šteta (ali ne samo tih!) je vrlo često predstavljala i predstavlja veliki teret za lovačke organizacije, koje se finansiraju članarinama lovaca.

Ne bi smo da prepričavamo izlaganja, možemo samo da kažemo da je za nas prijatno iznenadjenje predstavljala diskusija direktora Uprave za šume Saše Stamatovića, dok je odličnu diskusiju i srž problema poslanicima izneo i Bratislav-Braca Ćirković. Snimak sednice možete pogledati klikom na link:

http://217.26.67.44/filesnsrs/odbor/odbor2017122213.mp4

Posle završetka sednice zamolili smo Bratislava Ćirkovića da nam iznese svoje utiske i komentare o sednici, i da odgovori na nekoliko pitanja:

Pitanje:  Vaš utisak o raspravi na odboru i zaključcima?

Ćirković: Raduje me uopšte inicijativa da se raspravlja o ovoj temi, štete od divljači, kao i učešće Uprave za šume u raspravi. Dobro je da medju poslanicima ima ljudi koji osluškuju glas naroda i prenose utiske sa terena. Ostaje da se nadamo da će se naš glas čuti i iznaći najbolja zakonska rešenja ovog problema, kako za korisnike lovišta tako i za poljoprivrednike, i da će se uzeti u obzir tokom javne rasprave koja nas očekuje tokom procesa donošenja zakona.

Pitanje:  Zaključak skupštinskog pododbora je da se povećanjem budžeta za poljoprivredu pomognu gazdinstva kroz edukaciju. Kakva tu može biti uloga lovačkih organizacija?

-Lovačke organizacije bi trebalo da budu nosioci posla edukacije.

Pitanje: Nezaobilazna je u lovstvu postala uloga Fonda za razvoj lovstva. Da li mislite da bi i projekat edukacije poljoprivrednika u vezi šteta trebao biti finansiran iz Fonda za lovstvo?

-Odgovor je: Naravno, da!

Pitanje: LSS je formalno još uvek korisnik lovišta južno od Save i Dunava. Da li edukaciju i osiguranje od šteta od divljači treba poveriti LSS-u ili bi to trebali da rade lovačke organizacije na lokalu?

-Nosioci konkretnih edukacija moraju biti regionalni savezi, jer je jedna od njihovih uloga upravo ta.

Pitanje: Za kraj, nije puno pominjana na pododboru šteta od divljači na saobraćajnicama u lovištima, što je veliki problem za korisnike. Kako to rešiti?

-Jedno od rešenja bi moglo biti obavezno osiguranje prilikom registracije vozila što ne bi bio veliki izdatak imajući u vidu broj takvih šteta u odnosu na broj registrovanih automobila. Sa tim se slaže i to predlaže i LSCS.


Dabar u Dunavu
Dabar u Dunavu

Dabar pliva Dunavom u Petrovaradinu

Specifično oglodano stablo zabeleženo je ovog vikenda u Petrovaradinu. Za ovaj prizor zaslužan je jedan dabar.
Iako se retko viđaju u našim krajevima, a naročito ne danju, dabrovi su sve više rasprostranjeni, a neki od njih dokazano su stigli i do Brčkog.
 
Prvi dabrovi stigli su u Srbiju iz Nemačke i to u Specijalni rezervat prirode "Zasavica", koji je dobio tridesetak jedinki 2004. godine. Već naredne godine nastanili su Obedsku baru, Mačvu, a u poslednje vreme naseljavaju i Frušku goru.
 
Kako za 021 kaže upravnik rezervata "Zasavica" Slobodan Simić, dabar koji je plovio Dunavom pripada porodici koja se pre nekoliko godina naselila u Petrovaradin, a jasno se prepoznaje po ostavljenom tragu - oglođenom stablu. On dodaje da su nedavno dabrovi viđeni i u Beogradu, a to su jedinke koje su se Dunavom spuštale iz Mađarske. 
 
Dabrovi su biljojedi, prepoznatljivi po spljoštenom repu, koje služi kao veslo. Vole da borave u vodi i vešti su ronioci, dok na zemlji nisu naročito brzi i snalažljivi.
 
Jaki zubi omogućuju im da potpuno oglođu drvo, a biraju meka stabla, kakvih u našim područjima ima. Stabla koriste za dizanje brana, po kojima su nadaleko poznati.
Lov divlje svinje pogonom u Petrovaradinu

Lovačko društvo "ZEC 1873" PETROVARADIN

Organizuje lov divlje svinje pogonom, u subotu, 23.12. 2017. godine

Skup lovaca od 6:30 - 7:30, u Lovačkom domu u Petrovaradinu , Preradovićeva 108.

Kotizacija 1500 dinara, sa ručkom!

Sve informacije mogu se dobiti na tel 063 208 140

Naseljavanje jelena Morović
Naseljavanje jelena Morović

Vojvodinašume:

Naseljavanje jelena u

Bosutskim šumama

Dobro osmišljen IPA projekat – još bolja realizacija

Od 15. decembra 2017. Bosutske šume, lovište kojim upravlja JP Vojvodinašume, je bogatije za 34 jedinke karpatskog jelena, koje su tog dana puštene u deo za karantin, gde će ostati 30 dana do konačnog puštanja u prirodu, šumski deo od preko 20.000 ha. Jelenska divljač (24 košute i 10 jelena) potiču iz Rumunije, iz uzgajališta Hargita u istočnim Karpatima. Zbog transporta, jelenima su rogovi odsečeni da se izbegne povredjivanje, ali već početkom proleća počeće da im rastu novi, još raskošniji.

Ovaj dogadjaj predstavlja istorisjku prekretnicu: naime, prvo naseljavanje jelenske divljači je na ovom lokalitetu uradio pre više od jednog veka grof Janko Drašković, koji je takodje iz Rumunije uvezao jedan broj karpatskih jelena i ukrstio ih sa domaćim, ritskim jelenom, i tako poboljšao genetski potencijal i adaptibilnost ove vrste u Bosutsko-Spačvanskom basenu. U poslednje vreme je bilo još nekoliko unosa jelenske divljači. Nakon velikih poplava iz 2014. registrovan je manjak jelenske divljači (uginuće, migracija pred poplavama). Sličan problem su imali i u susednim Hrvatskim šumama, pa su komšije odlučile da uz pomoć evropskih IPA fondova (prekogranična saradnja) obnove fond divljači na optimalni nivo, koji je bio i pre katastrofe. Izgradnja autoputa BG-ZG je presekla vekovne migratorne rute divljači iz Bosutskog basena prema Fruškoj gori, tako da je jelenska divljač praktično ostala u jednoj enklavi, odakle nema gde da beži u slučaju poplava ili nekih drugih katastrofa.

Važno je istaći da je ovo prvi put da se IPA fond EU koristi u oblasti lovstva, u obimu od respektabilnih 1,4 miliona evra, od čega polovinu koristi srpska, a drugu polovinu hrvatska strana.

Po rečima mr Branislava Stankova, pomoćnika direktora za lovstvo JP Vojvodinašume, ovo aktuelno naseljavanje u Moroviću je najobimnije pojedinačno puštanje divljači. Druga, takodje istorijska stvar, jeste opremanje 17 jediniki (polovina puštenih grla) sa GPS telemetrjskim ogrlicama, čime je omogućeno praćenje kretanja jelena, i izučavanje njihovih migracija tokom godine. Pored dnevnih podataka o lokaciji, GPS ogrlice će trenutno alarmirati nadležne u slučaju rapidne promene životnih parametara (uginuće, krivolov). Ceo projekat praćenja će trajati do 2020. godine. Pre ovog projekta naseljavanja jelena, u Srbiji su aktivne samo dve GPS ogrlice, obe na dve jedinke medveda.

Treća istorijska stvar koja je najavljena jeste da će Vojvodinašume sledeće godine krenuti u još jedan projekat naseljavanja jelenske divljači, i to na Vršačkim planinama!

Na snimcima koje smo načinili možete videti pripremu i puštanje jelena iz specijalnog klimatizovanog kamiona kojim su prevalili put od 800 km., a možete poslušati i izjave za medije  sa lica mesta direktorke JP Vojvodinašume Marte Takač i pomoćnika direktora za lovstvo mr Branislava Stankova.

Priprema za puštanje: https://www.youtube.com/watch?v=SCIsq41LxuY

Izlazak jelena: https://www.youtube.com/watch?v=extbubdu1tk

Izjava za medije: https://www.youtube.com/watch?v=Q1ZXkLh2Zuc

Izjava za medije: https://www.youtube.com/watch?v=ZZDk9tVJMlY

Reklame

Safari 7.3.2018.

REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 24
Online članova: 1


Ukupno članova: 4,285
Najnoviji član: Lepri

Kalendar
<< Januar 2018 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Rođendani Rođendan(i):

Poslednje vesti
Intervju direktora CIC Tamaša Margeskua
Ловци и представници Ловачког савеза Републи...
Zaštitarska ujdurma
Срећан Божић!
Trovanje divljači sve brojnije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


avatarPodunavac
Offline
· 18.01.2018. 11:38

Нецо срећан рођендан! Rodjendan iveli 3


avatarDakiNS
OfflineAdmin
· 18.01.2018. 07:10

Očigledno su larve nekog parazita.


Katarina Ivankovic
Offline
· 17.01.2018. 18:50Katarina Ivankovic
Offline
· 17.01.2018. 18:48

Da li neko zna sta ovo moze biti? Rec je o divljoj patci, ovakva je kada sam je uredio https://photos.ap.
..B5VCqy2y93


avatarDakiNS
OfflineAdmin
· 15.01.2018. 19:09

Ima , ali postavljaš pitanja na pogrešnom mestu.


avatarVlkuVlada
Offline
· 14.01.2018. 18:46

Ima li koga ovde?


avatarVlkuVlada
Offline
· 13.01.2018. 14:32

Koja bi cena bila za karabin mini mauser 7.62×39? (Polovan) Lisica


avatarPodunavac
Offline
· 07.01.2018. 15:40

Ваистину се роди!


avatarsasaruma
Offline
· 07.01.2018. 09:02

Hristos se rodi


avatarAcaNik
Offline
· 06.01.2018. 12:45

Срећан Вам Бадњи дан!

59,575,381 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net