Lov - Lovački portal SRBIJALOV - www.srbijalov.com - Novosti: Lovne karte


Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Video
 UPRAVA ZA ŠUME
 Lovačke pesme
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 Traži
 REKLAMIRANJE
Anketa članova
Da li mislite da će izbor Dragana Šormaza za predsednika LSS popraviti stanje u lovstvu Srbije, u LSS i u odnosima izmedju lovačkih saveza?

Stanje će se popraviti
Stanje će se popraviti
7% [13 Glasa]

Biće još lošije stanje
Biće još lošije stanje
37% [73 Glasa]

Neće se ništa promeniti
Neće se ništa promeniti
44% [87 Glasa]

Ne zanima me
Ne zanima me
12% [23 Glasa]

Glasova: 196
Morate se ulogovati da biste glasali.
Start: 27.01.2014. 00:09

Arhiva anketa
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije


Magazin PREDATOR

INTERMAKER
Galerija
moje oruzije
moje oruzije
Oružje
Vreme

Lovne karte

Distribucija lovnih karata – igre bez granica

Lovna karta je pojedinačni dokument svakog lovca bez koje nije moguće ići u legalan lov. Važnost lovnih karata se poklapa sa trajanjem lovne sezone, dakle, lovne karte važe od 01.04. tekuće godine do 31.03 naredne kalendarske godine. Prema tome, prošlogodišnjim lovnim kartama je rok istekao, ali još uvek nema informacija kada će početi distribucija novih lovnih karata; o tome nema ni slova ni na sajtu Uprave za šume, niti na sajtovima lovačkih saveza. Da nevolja bude veća, 15.4. se otvara lov na srndaća, kada se ostvaruje i najveći deo priliva od lovnog turizma, pa se postavlja pitanje kako će i oni sve malobrojniji lovci turisti uopšte i moći loviti, jer lovnih karata još uvek nema.

Ali, to je samo jedna strana medalje. Druga strana medalje je priča o načinu kako se lovne karte distribuiraju, i šta o tome kaže Zakon, a šta se radi u praksi i kako se flagrantno krši Zakon i to upravo od strane onih koji su pisali propise, onih koji su ih izglasavali i onih koji su dužni da kontrolišu sprovodjenje!

Dakle, poznato je da je prethodne 2016/17 lovne godine distribuciju lovnih karata NEZAKONITO vršio Lovački savez Srbije na čelu sa Draganom Šormazom., jer u Zakonu lepo piše i šta su poslovi lovačkih saveza – u tim poslovima saveza nigde nema ni reči o distribuciji lovnih karata! Ko je to onda u Upravi za šume odlučio da potpuno NEZAKONITO dodeli podelu lovnih karata LSS-u? Odgovor na to pitanje se nalazi u dokumentaciji koju posedujemo, a koja se odnosi na projekat LSS 'Usaglašavanje rada lovačkih organizacija u Srbiji sa odredbama Zakona o divljači i lovstvu i pratećih pravilnika', koji je odobren od strane Uprave za šume i finansiran parama iz Fonda za razvoj lovstva! U tom projektu je rukovodilac Dragan Šormaz, a saradnici na projektu su listom zaposleni u LSS, zaposleni u LSCS i sekretar LSCS, predsednik LS KiM. U tom projektu kao aktivnosti je predvidjeno sledeće (obratite pažnju): 'Raspodela lovnh karata', zatim i 'Raspodela evidencionih markica za divljač', i kao vrh 'Formiranje i vodjenje jedinstvene baze podataka o lovištima'!! Dakle, projektom usaglašavanja sa propisima se predvidjaju aktivnosti koje nisu po propisima!? Pa ovo je valjda samo u Srbiji moguće!? A šta kaže Zakon o tome? Evo par reči: u Zakonu o divljači i lovstvu (član 7.) je decidirano rečeno da distribuciju lovnih karata kao POVERENI POSAO mogu da vrše javna preduzeća i privredna društva iz oblasti lovstva! Nema lovačkih savveza! Nigde se ni u poslovima koje ZODL (član 8.) pominje kao poslove saveza ne pominje distribucija lovnih karata, markica za divljač ili vodjenje centralne baze o lovištima i resursima! Štaviše, za centralnu bazu podataka se decidirano kaže da je vodi Ministarstvo! Pa kako onda može da prodje ovakva nezakonitost kod čelnika Uprave za šume? Nije se čuditi što je Dragan Šormaz to sve tražio, mogao je da traži šta god bilo, ali je za čudjenje da mu se NEZAKONIT projekat/zahtev odobri, a tu je već odgovornost na drugoj strani.

A sad malo i o trošenju para: posao distribucije lovnih karata ne radi lovački savez besplatno, naprotiv! I ranije je bilo glasina da se taj posao naplaćuje, i tačno je: svaku podeljenu lovnu kartu lovački savez naplati 50 dinara! Ako znamo da se u Srbiji godišnje izda oko 80.000 lovnih karata, onda dolazimo do podatka da se samo po osnovu distribucije lovnih karata NEZAKONITO uzme 4 miliona dinara! I to ni manje ni više nego iz Fonda za razvoj lovstva, na osnovu projekta koji Uprava za šume NEZAKONITO odobri, a ugovore potpisuje direktor ili v.d. direktora Uprave za šume Saša Stamatović! Isti onaj čovek koji je takodje NEZAKONITO dodelio sredstva zaštitarima iz DZPPS koji se zalažu za zabranu lova u Srbiji!

Elem, lovnih karata još nema, a nema ni podatka ko će ove godine distribuirati lovne karte: da li će taj posao ponovo biti NEZAKONITO poveren lovačkim savezima, ili će se konačno početi poštovati slovo Zakona od strane onih koji su Zakon izglasali (Dragan Šormaz izmedju ostalih), i onih koji Zakon treba da sprovode (Uprava za šume, Saša Stamatović v.d. direktor), ostaje da se vidi u narednim danima.

Napominjemo da je jesenas LSS na konkursu Fonda za razvoj lovstva dobio za projekat 'Promocije lovstva' iznos od 9 + 4 miliona dinara u drugoj tranši. Izgleda da su ovih dodatnih 4 miliona upravo cifra kojom će se pokriti naplata distribucije lovnih karata za 2017/18 lovnu godinu, naravno opet nezakonito, jer koliko je nama poznato Fond za razvoj lovstva nije predvidjen da finansira poverene poslove! Čak bi se u nekim razmišljanima moglo postaviti i pitanje da li se sme uopšte ovako obavljati poveren posao vredan 4 miliona dinara bez sprovodjenja postupka javne nabavke, dakle, da li ovde može biti reči i o kršenju Zakona o javnim nabavkama?

Sve u svemu, zamešateljstvo koje su napravili pojedini čelnici saveza i neki državni službenici pokrivaju lovci svojim sredstvima koja uplaćuju u Fond za razvoj lovstva, i odakle se sve više finansira sve i svašta, pa čak (sudeći prema obimnoj dokumentaciji koju posedujemo kojom je pravdan utrošak sredstava) i plate zaposlenih u savezima i firmama saveza (LSS i LSCS), pa kalendari, olovke, zastave saveza(?), fotelja za predsednika (doslovce tako zapisano na fakturi!), LCD TV, gorivo, troškovi skupštinskog restorana i šanka (da, da, dobro ste pročitali: iznos blizu 300.000 din., koliko li je to kafa, rakijica i vinjaka i ručkova po onim smešnim skupštinskim cenama? Usaglašavanje sa propisima uz šank?) , i svašta nešto još – crno na belo,sva dokumenta, ali to je već neka druga tema u koju su upućeni pojedini odgovorni lovački funkcioneri u Upravnim i Nadzornim odborima, ali niko ne reaguje! ZAŠTO?

I za kraj, citat iz intervjua ministra poljoprivrede Nedimovića iz januarskog broja magazina Predator: Pitanje 'Da li će ministarstvo zadržati lovnu kartu?' a odgovor je glasio 'DA!'. O čemu mi onda ovde pričamo?

Razvija se lovstvo, razvija, ali u pogrešnom pravcu – kormilar je izgleda izgubio kompas!

 
Komentari
716 #1 DakiNS
dana 06.04.2017. 20:46
Zakon - šta to znači ? Ma mante se toga to je za obične ljude , ne važi za vlast.
Upišite komentar
Molim Vas ulogujte se da biste upisali komentar.
Reklame

Safari 7.3.2018.

REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV

PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.

Online korisnika
Online gostiju: 21
Online članova: 0


Ukupno članova: 4,285
Najnoviji član: Lepri

Kalendar
<< Januar 2018 >>
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Rođendani Rođendan(i):

Poslednje vesti
Intervju direktora CIC Tamaša Margeskua
Ловци и представници Ловачког савеза Републи...
Zaštitarska ujdurma
Срећан Божић!
Trovanje divljači sve brojnije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.


Katarina Ivankovic
Offline
· 17.01.2018. 18:50Katarina Ivankovic
Offline
· 17.01.2018. 18:48

Da li neko zna sta ovo moze biti? Rec je o divljoj patci, ovakva je kada sam je uredio https://photos.ap.
..B5VCqy2y93


avatarDakiNS
OfflineAdmin
· 15.01.2018. 19:09

Ima , ali postavljaš pitanja na pogrešnom mestu.


avatarVlkuVlada
Offline
· 14.01.2018. 18:46

Ima li koga ovde?


avatarVlkuVlada
Offline
· 13.01.2018. 14:32

Koja bi cena bila za karabin mini mauser 7.62×39? (Polovan) Lisica


avatarPodunavac
Offline
· 07.01.2018. 15:40

Ваистину се роди!


avatarsasaruma
Offline
· 07.01.2018. 09:02

Hristos se rodi


avatarAcaNik
Offline
· 06.01.2018. 12:45

Срећан Вам Бадњи дан!


avatararnotije
Offline
· 06.01.2018. 05:54

Svoj pravoslavnoj braći srećan Badnji dan!!! iveli Kalanjikov


krle99
Offline
· 02.01.2018. 19:52

Srecna nova godina svima. Puno zdravlja i dobar pogled i mirna ruka. Grin

59,572,086 posete www.srbijalov.com - www.srbijalov.rs - www.srbijalov.info - www.srbijalov.org - www.srbijalov.net