Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: ZASTAVA M85

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
ZASTAVA M85
arli
 M85 зна са Vmax у 223рем да направи групицу(на папиру) од 12-13мм,страшна комбинација... иначе је мој из 87ме и супер сам задовољан.
Сећам се пре 10-12 година,један другар је имао проблема са М85 у 7.62x39мм. Наиме 2 комада лепио један на други,остала 3 сваки на своју страну...Ето то је једини случај да м85 не ферцера и то баш у руском калибруSmile

canis aureus
 arli Bye
M85 u kal. 223rem posle skraćenja cevi za nekih 2-3cm i odlično uradjene nove krune cevi, sa PPU SP daje grupe 3 komada u 10 do 15mm na 100m i to u zavisnosti od strelca Namigivanje
Pre te "operacije" na cJevki, sa istom mundžom nije išla ispod 45-50mm 3kom/100m.
Sa RWSovim SP isto dobre grupe pravi kao i sa PPU ...

Šta može da bude razlog da ova M85ca u 7,62x39 što si naveo tako rasipa posle prva dva metka? Hmmm
-možda tanak zid cevi pa dolazi do pregrevanja? ... mada onda bi taj problem bio i kod drugih karabina u tom kalibru ...

Naš drugar Bojan, koji je radio zahvat na ovom gore spomenutom karabinu, takođe mi reče da je zadovoljan bio sa M85 u kal.7,62x39 i da su pojedine posle tretmana kod njega isto bivale još bolje ... i da nije sreo toliko nepreciznu koliko neki spominju i kude. Confused
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

kolega_LOVEc
 Hmmm
A kombinacija tanka cev koja se brzo greje i mala tolerancija izmedju cevi i kundaka.
Kad se "rasiri" da taman toliko napravi pritisak na nekom mestu.

Ili "labavo" lezise prihvatnika trzaja pa ga prvi dva rastresu i sanduk promeni polozaj.

Confused ima podosta varijabila za takva desavanja....
Vim vi repellere licet

Grom
 Cijev iz koje je pucano vojno streljivo, a nije čišćena. Vjerojatno jako nagrižena, zbog čega je povećano trenje i zagrijavanje. Prva dva-tri metka i nekako, ostalo švrlja. Viđao sam to već.
Grom

arli
 Canis i ja smo razmenili mišljenja,i istina je negde izmeđuGrin

kolega_LOVEc
 Smeko Hmm, da nije taj M85 slucajno zenskog roda...ena
Vim vi repellere licet

Zlatar
 Ja ga koristim 15 tak god,sa mojom pucam 400+ u papir 1km,cev je promenjena Lotar zbog koraka uvijanja 1:8 pa može da nosi teža zrna,pucam SST,Balistk Tip,V max,Eldx,Sieru, čekam novi A Tip

Sve mi je ostajalo preko 100kom na mestu, 3 nisam našao jer je mrak a teren strm,planina
Veoma zgodna puška za nošenje i pucanje zastava ko zastava trazi doradu ali kad se sve odradi bude extra

i65.tinypic.com/9qibnd.jpg

i64.tinypic.com/n36wev.jpg

StefanS
 Pozdrav drugari! iveli 3
Pre neki dan sam imao priliku da ispalim nekoliko metaka iz Zastave M85 u kalibru koji mi se već dugo sviđa - .22 hornet. Da li je neko imao iskustva sa Zastavom M85 ili za Zbrojovkom 527 Lux u ovom kalibru i kako se ponašaju? Pod tim podrazumevam preciznost sa PPU I Sellier &Bellot municijom od 45 grejna jer mislim da se samo ona kod nas može naći, kako funkcioniše sistem odvojivog okvira na Zastavi itd... I još jedna zanimljiva stvar, našao sam negde podatak (za koji ne znam da li je tačan) da je korak uvijanja kod Zastave 1:14" a kod ČZ 1:16". Da li i tu postoji neka razlika? Od kako sam pucao ne da mi mira ovaj kalibar Grin

rk
 Jel uzimao neko u skorije vreme nov minimauser?
RK

rk
 Posle višemesečne potraga došao sam do minimausera u .223 kalibru. Početak devedesetih, sa lakiranim kundakom, naravno cev nije slobodna no to nisu neke velike dorade.
Da li neko ima preporuku za montazu a da nije Picatinny, pre svega me zanimaju dvoedelne montaze koje bi ostavile otovren sanduk?
Može prihvat da bude i wiver ili nesto slično ali bi voleo da je iz dva dela.
RK

7x57
 Прво да ти честитам на набавци новог оружја. Што се тиче монтаже мислим да и нема неки велики избор. Или вивер базе, нпр. Warne, мада може и неке од домаћих произвођача, или Русанова швенк монтажа.
Мишљења сам да швенк монтажу пре свега треба гледати као опцију која има могућност подешавања у свим правцима, као одговор на потребу саосности при монтажи. Опште је познато како је то јако тешко код дводелних база. Могућност брзог скидања је по мени секундарна карактеристика која не мора никад да се користи. А Русанова је веома квалитетна.
Вивер базе би морале да се упасују и да се ради бединг, као и бединг рингова да би се постигла саосност. Морам признати ја бих на мој мини маузер ишао са вивер монтажом.
Draško

tomo vrbas
 Ја код мене имам једноделну ниску алу монтажу од Радета Хамерлеса.

rk
 Jel mozes da malo detaljnije da objasnis o kakvom bedingu prstenova se radi, kod viver montaze?
RK

7x57
 https://youtu.be/...qSJNCiPfwT
Ово је други део, има четири дела.
Бединг је у суштини остваривање 100% контакта између две површине. Мени је на карабинима урађен бединг између кундака и сандука, између сандука и шине и између доњих делова прстенова и оптике. Значи на свим површинама које су у контакту. Без обзира на квалитет израде ових делова, другачије не може да се дође до 100 % налегања.
Конкретно сам колеги решио константно проклизавање оптике услед трзаја управо бедингом прстенова, нису били саосни и малом површином су држали оптику.
А то је тек изражено код дводелних база. Овако на прву лопту, тема је опширна. У сваком случају ко мисли да је монтирање оптике само шрафљење... То се најбоље види први пут кад се оптика скине па се виде оштећења која су направили прстенови. Из бединга излази као нова.
Draško

rk
 Jasno vidjao sam ovakvo postavljanje optike doduse nikada uzivo. Od čega se pravi ovaj beding?
Sako/tika na optilocku imaju plasticni prsten unutar montaze koji nalze ne optiku mozda im je upravo ideja bila da zamene beding optike.
Kako se skida ovaj beding sa optike tj da li ostavlja trag, nanos na optici? Kada se radi beding za pusku onda se sanduk i cev namazu. tim “razdvajacem” da ne bi ostalo epoksija na samduku i cevi
RK

tomo vrbas
 Раздвајач обична крема, вазелин, бели ималин за обућу чисто да се епокси не би залепио за метал.

7x57
 У праву си, Optilock и Burris Signature прстенови имају уложак који је фантастично решење. Можда није баш за калибре тешког трзаја, али се такви код нас ни не користе.

Као раздвајач користим Kiwi восак за обућу или неки други. Нанесем прстом преко свих површина на којима не желим да остане маса за бединг. На оптици га још исполирам четком, па нанесем још један танки слој и опет исчеткам. Тако на телу оптике остане танак и гладак слој који служи као раздвајач.

Као масу за бединг користим Бизонов двокомпонентни течни метал, оне две запаковане тубице, око 1000 динара.

Приликом рада вишкове скидам штапићима за уши натопљеним у WD 40. Када све завршим восак чистим млаком водом, крпом, најлон чарапом, а последњи пут сам користио спреј за чишћење кочница.

Уз мало пажње процес је врло једноставан, а резултати фантастични. Ствдњавање траје 24 сата. Ако се одлучиш, спровешћу те кроз поступак корак по корак.

Старији ловци се сећају да су пушкари некада "лепили" оптике. Тај лепак није био ништа друго него бединг, једино што је остављао ужасне трагове на оптици.
Draško

7x57
 i.postimg.cc/0ygXsd4r/IMG-20221006-174445.jpgimage hosting sites
Draško

7x57
 i.postimg.cc/wTJSN2fw/IMG-20211021-173906.jpg
Ево пример "налегања" шине на Застави. Шина је пришрафљена и онда сам са страна убацио комаде фотокопир папира да докажем како је неопходан бединг шине. Погледајте на чему се шина ослања на сандук, само у зони шрафова. То би се брзо расклимало.
Draško

7x57
 i.postimg.cc/6qhbHjkK/IMG-20211021-173939.jpg
Draško

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Zastava M70 KARABINI 943 01.03.2025. 00:59
Zastava sa Battue nišanom KARABINI 75 24.06.2022. 13:29
Crvena Zastava - Puške sačmarice LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 375 13.09.2016. 15:02
Bokerica M80 Crvena Zastava LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 79 04.11.2013. 08:02
Zastava M24 (Kraljevina Jugoslavije) KARABINI 4 22.01.2011. 13:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,463
Najnoviji član: tijanalovkinja

Poslednje vesti
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M
Širom Evrope ponovo će biti dozvoljen sportski lov na grlice, EU ukida zabranu lova
Novosađanin zatečen u krivolovu u selu Divoš
ГОДИШЊИ ПОМЕН
У кикиндском ловачком удружењу ускоро и даме

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,614,565 posete www.srbijalov.com