Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Cal16, vs12 ,vs20

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Cal16, vs12 ,vs20
ohotnik

LU Aleksandrovo kaže:
E sad već kad smo ipak došli do nečeg bilo bi lepo i kad bi u praksi proverili učinkovitost recimo 12 i 20 na glinenog goluba sa nekom podjednakom municijom, to ću da organizujem već u maju mesecu i čisto uporedimo dobijene rezultate, mada treba da ima i negde trap municije za 16 pa će to biti pravilnije, jer verovatno i u kalibru 16 sačmeno punjenje bi trebalo biti 24 grama.
lepa ideja kolega ja cu doci ako budem u mogucnosti sa vremenom Imam negde dva kartona trap municije za kalibar 20 kupio pre par godina i stoji Mada nepucam i nemam trap pusku u kalibru 20 voleo bi da se malo druzimo i uporedimo odredjene kalibre.

LU Aleksandrovo
 Ohotnik vidim da si iz okoline Beograda, kod mene ima dosta Beograđana, to su u glavnom mladi ljudi iz Aleksandrova i njihovi bliski prijatelji, te nema nikakvog problema da nam se priključiš, golubova ima, klope ima, džabanu za sebe poneseš i nema frke po pitanju druženja i eksperimentisanja. Tu smo pa smo u kontaktu samo da se malo ustali vreme i šuma bar blago zazeleni a kamilica na slatini zamiriše.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

hamerles
 U ovom slucaju za gadjanje glinenih golubova svi i manje spretni lovci sa kalibrom 12 imace najbolje rezultate Bye

Sniper Hunter

hamerles kaže:
U ovom slucaju za gadjanje glinenih golubova svi i manje spretni lovci sa kalibrom 12 imace najbolje rezultate Bye

Ne bih bio bas siguran u to kolegaGrin

ohotnik

hamerles kaže:
Voleo bih i ti kolega da dodjes na neki skup ili takmicenje da poneses te tvoje dvanestice i da otpucamo jednu seriju od dvadeset pet golubova ti sa 12 i dva patrona a ja sa 20 i jednim patronom I u pice i klopu u najblizem restoranu za sve clanove foruma koji imaju zelju i mogucnosti da dodju U petak i subotu cu biti u kovilovu na strelistu pa izvoli dodji i potvrdi te tvoje upise.Bye

Podunavac

hamerles kaže:

Stvarno ne vidim zašto bi lovci sa kalibrom 12 bili u prednosti ako se u svim kalibrima koristi trap municija od 24 grama? U prvom planu je umeće strelca pa onda sve ostalo.
Tri prsta 2Kolce

gardista

ohotnik kaže:

LU Aleksandrovo kaže:
E sad već kad smo ipak došli do nečeg bilo bi lepo i kad bi u praksi proverili učinkovitost recimo 12 i 20 na glinenog goluba sa nekom podjednakom municijom, to ću da organizujem već u maju mesecu i čisto uporedimo dobijene rezultate, mada treba da ima i negde trap municije za 16 pa će to biti pravilnije, jer verovatno i u kalibru 16 sačmeno punjenje bi trebalo biti 24 grama.
lepa ideja kolega ja cu doci ako budem u mogucnosti sa vremenom Imam negde dva kartona trap municije za kalibar 20 kupio pre par godina i stoji Mada nepucam i nemam trap pusku u kalibru 20 voleo bi da se malo druzimo i uporedimo odredjene kalibre.
ako ces da prodas municiju, javi na PP, a za puckarenje sa 20-icom na golubove,kad se bidete takmicili, javi, obavezno dolazim...

hamerles

ohotnik kaže:

hamerles kaže:
Voleo bih i ti kolega da dodjes na neki skup ili takmicenje da poneses te tvoje dvanestice i da otpucamo jednu seriju od dvadeset pet golubova ti sa 12 i dva patrona a ja sa 20 i jednim patronom I u pice i klopu u najblizem restoranu za sve clanove foruma koji imaju zelju i mogucnosti da dodju U petak i subotu cu biti u kovilovu na strelistu pa izvoli dodji i potvrdi te tvoje upise.Bye
zbog sirine snopa nista drugo nisam mislio. zato najlosiji strelci koriste velike kalibre. Kolega ohotnik 20ticu nemam ali imacu je za jedno mesec dana zelja mi je da je kupim. Iskljucivo lovim jednocevkom 16/70 IZ18... imam i 12ticu ali ne volim da pucam iz nje jer kalibar 12 stvarno ne volim. Zato sam i mislio da kalibrom 12 glinenog goluba moze da pogodi i losiji strelac nego sa druga dva kalibra.. (dobar sam strelac) retko promasujemB)

duka92
 Ja sam juce pucao glinene golubove i to slucajno .Nit je moja puska nit moji metkovi od 10 glinenih golubova ja nijednog nisam pogodio ali moram da kazem da mi je to i prvi put pucanje na njih puska je 12 bokerica .Moja puska je 16-ica polozara mozda ima razlike ,ai navike sledeci put nosim moju pusku pa ce mo da vidimo sta ce biti .

LU Aleksandrovo

duka92 kaže:
Ja sam juce pucao glinene golubove i to slucajno .Nit je moja puska nit moji metkovi od 10 glinenih golubova ja nijednog nisam pogodio ali moram da kazem da mi je to i prvi put pucanje na njih puska je 12 bokerica .Moja puska je 16-ica polozara mozda ima razlike ,ai navike sledeci put nosim moju pusku pa ce mo da vidimo sta ce biti .

Šta je to čudno, pa to je normalna stvar, čak i da si nekog pogodio, ne bi znao da objasniš kako si ga tačno pogodio, to je upravo problem što lovci neće da pucaju glinene golubove, lakše je pričati kako maznu zeca na 50m nego glinaća na 30. Pucanje na glinaće nije zamena za lov to je tačno ali je bar jednim delom dobra vežba i mala priprema za ulazak u sezonu, i nema veze sa kojim kalibrom se u takvim prilikama puca na golubove, nije bitno ni da metak bude trap, može i klasičan, pa može i punjen 4 sačmom, tek toliko da oni ubeđeni strelci i ljubitelji krupnih kugli vide kako je glinaća tek tada lako pogoditi. Jedan savet sa moje strane, kad pucaš glinaće prvih puteva nemoj nikad da pucaš veliku seriju, opali par metaka, sedi malo odmori razmisli pa ponovo probaj, ako kreneš u veliku seriju posle par promašaja počinje nervoza i brljanje te još teže do pogađanja goluba.
Cucić će biti sasvim dovoljno.

hamerles

duka92 kaže:
Duka ko navikne na polozaru bokerica mu vise nije zanimljiva. Lakse se pogadja iz polozare nego iz bokerice ali sve je to stvar navike Sa kojom puskom vezbas sa tom i ides u lov. Kao u vojsci sa kojom puskom ides na gadjanje sa tom ides i na strazu, pusku sa kojom nisi bio na gadjanje ne mozes da nosis na strazu. Sve u svemu polozara je zakonB)

Sasa frrr
 Ja imam polozaru 16 i sa njom lovim od pocetka, prvi put silom prilika lovio bokericom 12 i pogadjao odlicno! Mislim da nema bas veze da li je polozara ili bokerica mada sa bokericom imas sire vidno polje, bitno je da ti puska "lezi".
I vazno je pucati sa oba otvorena oka, sa malo prakse naviknes se brzo.

Podunavac

duka92 kaže:

Kolega svaka čast za iskrenost.Bravo 2 Neka te to ne brine. Razlika je između pucanja na glinene golubove i lova. To što si prvi put loše prošao ne znači da si loš strelac. I ja sam slično prošao kada sam prvi put pucao na glinene. Od 8 pokušaja nula pogođenih. Onda mi je čovek koji ima iskustva sa glinenim golubovima objasnio lepo i na tenene neke stvari. U sledećem pokušaju je bilo 9 od 16. Neka ti neko ko je upućen malo objasni pa pokušaj ponovo.
Tri prsta 2Kolce

Podunavac

hamerles kaže: zbog sirine snopa nista drugo nisam mislio. zato najlosiji strelci koriste velike kalibre. Kolega ohotnik 20ticu nemam ali imacu je za jedno mesec dana zelja mi je da je kupim. Iskljucivo lovim jednocevkom 16/70 IZ18... imam i 12ticu ali ne volim da pucam iz nje jer kalibar 12 stvarno ne volim. Zato sam i mislio da kalibrom 12 glinenog goluba moze da pogodi i losiji strelac nego sa druga dva kalibra.. (dobar sam strelac) retko promasujemB)

Širina snopa sačme sa istim čokovima i istom količinom sačme je podjednaka bez obzira na kalibar. Trap se puca sa 3/4 i punim čokom što znači da se teži užem snopu. A to da samo loši strelci koriste kalibar 12 je čista glupost. 12-ica je naj popopularniji i naj rašireniji kalibar na svetu. Po tvome su onda većina lovačke populacije loši strelci.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Podunavac kaže:

hamerles kaže: zbog sirine snopa nista drugo nisam mislio. zato najlosiji strelci koriste velike kalibre. Kolega ohotnik 20ticu nemam ali imacu je za jedno mesec dana zelja mi je da je kupim. Iskljucivo lovim jednocevkom 16/70 IZ18... imam i 12ticu ali ne volim da pucam iz nje jer kalibar 12 stvarno ne volim. Zato sam i mislio da kalibrom 12 glinenog goluba moze da pogodi i losiji strelac nego sa druga dva kalibra.. (dobar sam strelac) retko promasujemB)

Širina snopa sačme sa istim čokovima i istom količinom sačme je podjednaka bez obzira na kalibar. Trap se puca sa 3/4 i punim čokom što znači da se teži užem snopu. A to da samo loši strelci koriste kalibar 12 je čista glupost. 12-ica je naj popopularniji i naj rašireniji kalibar na svetu. Po tvome su onda većina lovačke populacije loši strelci.
Kolega da bi bilo podjednake sirine snopa sacme pri gadjanju cevi moraju da budu iste sirine sa istim cokom. A posto 12-16 i 20 nemaju istu sirinu cevi a samim tim ni istu sirinu coka NIKAD nemogu da imaju isti snop bez obzira na gramazu sacme...

Podunavac

hamerles kaže:

Podunavac kaže:

Kolega da bi bilo podjednake sirine snopa sacme pri gadjanju cevi moraju da budu iste sirine sa istim cokom. A posto 12-16 i 20 nemaju istu sirinu cevi a samim tim ni istu sirinu coka NIKAD nemogu da imaju isti snop bez obzira na gramazu sacme...

Kalibar 12-ice je 18,52 mm a 20-ice 15,62 mm. Čok je proporcionalan kalibru. Širina sačmenog snopa zavisi od količine i oblika sačme i čoka. S obzirom da je razlika u kalibrima manje od 3 mm ni u širini snopa nije velika razlika.
Razlika u širini snopa se može dobiti kada se za 12-icu koristi 36 grama sačme a za 20-icu 24 grama. To i jeste jedina prednost većeg kalibra što nosi više sačme i povećava gustoću posipa, a ne širinu snopa (ne značajno). Širina isključivo zavisi od čokova. Za primer: 12-ica sa punim čokom i 36 grama sačme će imati uži snop od 20-ice sa 1/2 ili 1/4 čokom i 24 grama sačme.

Kod provere procenta posipa pušaka sačmarica puca se na metu udaljenu 35 m. Procenat posipa povećava se srazmerno sužavanju čoka: 1/1 čok-70%, 3/4 čok-65%, 1/2 čok-60%,1/4 čok-55% i cilindar-45%. Osim od suženja čoka procenat posipa zavisi i od vrste čepa i usaglašenosti sačme. Ovo ti kolega vredi za sve sačmarice općenito, bez obzira na kalibar.
Pobrkao si neke pojmove, pa malo razmisli o ovome.
Tri prsta 2Kolce

hamerles

Podunavac kaže:

hamerles kaže:

Podunavac kaže:

Kalibar 12-ice je 18,52 mm a 20-ice 15,62 mm. Čok je proporcionalan kalibru. Širina sačmenog snopa zavisi od količine i oblika sačme i čoka. S obzirom da je razlika u kalibrima manje od 3 mm ni u širini snopa nije velika razlika.
Razlika u širini snopa se može dobiti kada se za 12-icu koristi 36 grama sačme a za 20-icu 24 grama. To i jeste jedina prednost većeg kalibra što nosi više sačme i povećava gustoću posipa, a ne širinu snopa (ne značajno). Širina isključivo zavisi od čokova. Za primer: 12-ica sa punim čokom i 36 grama sačme će imati uži snop od 20-ice sa 1/2 ili 1/4 čokom i 24 grama sačme.

Kod provere procenta posipa pušaka sačmarica puca se na metu udaljenu 35 m. Procenat posipa povećava se srazmerno sužavanju čoka: 1/1 čok-70%, 3/4 čok-65%, 1/2 čok-60%,1/4 čok-55% i cilindar-45%. Osim od suženja čoka procenat posipa zavisi i od vrste čepa i usaglašenosti sačme. Ovo ti kolega vredi za sve sačmarice općenito, bez obzira na kalibar.
Pobrkao si neke pojmove, pa malo razmisli o ovome.
Teorijski si u pravu Podunavac ali probaj pucaj u sned 16 i 12 kalibar videces da 16tica ima dosta uzi snop pucano iz punog coka oba kalibra istom sacmom. Kod trap municije neznam jer nisam probao sa njom ali sa sacmom koja redovno se koristi u lovu 3,5mm 6mm razlika je ocigledna. nisam mislio da losi strelci samo nose kalibar 12 nose ga svi ali se 12ticom lakse pogadja nego sa 16ticom,20ticu necu da pominjem jer je kod mene jako slabo zastupljena i nevidjam ih uopste jednu sam samo video kod jednog lovca koji je bio u gostima B)

Sniper Hunter
 Jedini test o posipima koji priznajem je na papirnu metu sneg voda vazduh, flase ,baterije...... i ostalo ne vazi ako ne poznajes kako se nisani mozes i bazukom i opet ces da promasis, teorija je jedno praksa drugo posip zavisi puno i od barutnog punjenja i tezine sacme,i zato samo papir i sto rece podunavac na 30 -35m i onda se vidi istina!

hamerles

Sniper Hunter kaže:
Jedini test o posipima koji priznajem je na papirnu metu sneg voda vazduh, flase ,baterije...... i ostalo ne vazi ako ne poznajes kako se nisani mozes i bazukom i opet ces da promasis, teorija je jedno praksa drugo posip zavisi puno i od barutnog punjenja i tezine sacme,i zato samo papir i sto rece podunavac na 30 -35m i onda se vidi istina!
To je ok B) Ali posto nismo imali papirne mete u lovu pucali smo svi u jedan bedem od potoka koji stoji ispravno kao zid sa od prilike te daljine 30koraka i 16tice su imale uze snopove od 12tica, to je bilo moje iskustvo B)

aleksa
 Kolega Podunavac, ne bih se slozio sa tobom da kalibar 12 sa punim cokom i 36 grama sacme ima uzi snop od kalibra 20 sa polucokom ili cetvrtcokom i 24 grama sacme. To je jednostavno nemoguce! Razlika je u gustini snopa i veca je kod 12-ice ali nikako nije uzi snop.
Kolicina sacme nema veze sa sirinom snopa vec konstrukcija metka , cokovi i kalibar, tj. precnik duse cevi!

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 14
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...
ОТВОРЕН 15. МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ ЛОВА, РИБОЛОВА И ...
15. sajam lova, ribolova i lovnog turizma Kraguj M

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,627,966 posete www.srbijalov.com