Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Predlozi za izmene zakona o oružju i municiji
AcaNik
 ДБ не постоји преко деценије!!!

Sremac75

AcaNik kaže:

Јеси ли сигуран?
PraviloPraviloPravilo
Udri me, ubi me, kožu mi deri, odavno ja sam spreman da mrem, opsuj mi oca, mater, i sve po spisku, samo mi nemoj dirati SREM.
Palica
PalicaPalicaPalicaPalicaPalica

http://www.youtube.com/watch?v=L8U1EI...8U1EIESS1M

"Ko se iskreno bori za pravdu i istinu, mora biti spreman da se žrtvuje!"

"Dođu, tako, vremena, kad pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako Kosovo nije naše, zašto od nas traže da ga damo...? Ako je njihovo, zašto ga otimaju...? A ako već mogu da ga otmu ne znam sta se vec toliko ustručavaju... ?"

Deki Nes
 ssekir 75.Ovo je tema koja se razvlači godinama, a da ćeš u zatvor to je sigurno.Jedini izuzeci su kada imaš sreće da upucaš ,,pravog,,kriminalca kada tužilaštvo ume pod pritiskom javnosti i podnesenih peticija velikog broja građaja odustane od krivičnog gonjenja ili da prekvalifikuje teže k.delo u neko lakše.
Nažalost najveći broj nezakonitih upotreba vatrenog oružja naročito za ličnu upotrebu nije upotrebljavano prema ,,kriminalcima ,, nego prema običnim ljudima,u afektu i u skladu sa ličnim stavom dali je to potrebno ili ne što dovodi do teških posledica i gubitka života.To smo mi,ali razumeo sam šta hoćeš da kažeš.

kimi

Deki Nes kaže:
U vezi sa utvrđivanjem razloga za nabavku lovačkog oružja i do sada je osnovni razlog bilo članstvo u lovačkom udruženju,međutim zakon nije bio striktan po ovom pitanju pa su lovačko oružle masovno nabavljali i ljudi koji nikada nisu bili lovci.Ne znam šta rade sa njim

Kolega postoje streljački klubovi koji se takmiče u ligi koja je zvanična.
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

AcaNik

Sremac75 kaže:

AcaNik kaže:

Јеси ли сигуран?

Апсолутно јесам! а и онако је та служба била шупља ко швајцарски сир Sad

ssekir75

DakiNS kaže:
Najviše će se naći u problemu oni koji imaju u domaćinstvu još lovaca. Zbog dosadašnje situacije kupovalo se nekoliko različitih komada oružija,da bi se pokrile sve situacije u lovu.Pa se prema potrebi koristilo,iako je registrovano na dedu,oca ili sina ili pak ćerku. Sada će lovci biti prisiljeni nabavljati duple cevke da bi mogli loviti , ili će u lov porodično , hteli to ili ne.

нисмо пажљиво читали ;) члан 28. став 3 ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Deki Nes
 Kolega može lovačka puška i bez članstva u streljačkom udruženju, i opet pitanje šta će biti s puškom???

AcaNik
 пошто ће опет да се играју избора, јел то значи да нема ништа од уласка у скупштину новог предлога закона?

Deki Nes
 Tačno tako skupština se raspušta do formiranja novog saziva , a svi postojeći predlozi zakona se povlače iz skupštinske procedure.Po formiranju nove skupštine određeni zakon može na predlog vlade opet da se vrati u proceduru.
Ovo se često dešava i mislim da će ovaj zakon ipak doći na dnevni red , samo ne znam kada će to tačno biti.
Pravo da ti kažem i ne znam u kom stadijumu je donošenje zakona trenutno, Mislim da je tek predlog zakona na javnom razmatranju i da je još daleko od skupštine.

AcaNik
 Ко зна зашто је то добро ;)

Lala
 Procedura donošenja nekog zakona je sledeća: prvo se u nadležnom ministarstvu napravi NACRT zakona, koji ide na JAVNU RASPRAVU gde se prikupe primedbe i predlozi koji se mogu kasnije ugraditi u nacrt. Kada prodje javna rasprava, nacrt zakona ide na Vladu Srbije, koja ako ga usvoji dobija naziv PREDLOG zakona, koji ide u skupštinsku proceduru, prvo na nadležni skupštinski odbor koji ga prihvata ili ne, a tek onda ide na skupštinsko zasedanje na raspravu i usvajanje. U toku rasprave o zakonu poslanici mogu da predlože izmene, nadležni odbor da podrži ili ne podrži te izmene, i tek onda se skupština izjašnjava i usvaja zakon.

Ovo o čemu diskutujemo je tek u formi NACRTA, dakle tek na prvoj stepenici, što znači, imajući u vidu nove izbore, da je sve ovo na prilično dugačkom štapu, isto kao što je i Šormazova priča o izmenama Zakona o divljači i lovstvu sada u ovim okolnostima vrlo diskutabilna, jer još nema ni predloga nacrta izmena i dopuna ZODL, ili ja ne znam da ga ima.

Ne očekujem da se bilo šta u vezi oružja i municije promeni u narednih godinu dana. Izbori, pa formiranje vlade (max. 60 dana), pa preuzimanje resora ako bude personalnih promena po ministarstvima (a biće koliko mogu da naslutim), pa skupštinska letnja pauza, pa tek ako na jesen nacrt prodje na Vladi Srbije, pa kao predlog ode u skupštinu, pa skupštinska procedura... Imaju oni mnogo važnijih zakona koji moraju da se rade kao prioritet. Možda će ovo oko oružja sledeće zime doći na red, ali je nezahvalno predvidjati.
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

AcaNik
 Онда смо мирни још једну ловну сезону Smile
Јел то значи да и шормаз одлази ?

Deki Nes
 Provereno! Nacrt zakona na javnoj raspravi do 20.2.2014.godine.

mihailo
 Dali je lovacki noz hladno oruzje?
Novi zakon kaze:
1. хладно оружје је предмет који не избацује пројектиле, а чија основна намена је да изазове телесне повреде људи и животиња;

mihailo
 Prema dosadasnjem zakonu smo bili u prekrsaju a izgleda da cemo biti i prma novom.

Deki Nes
 Tačno ovo je i po starom i novom predlogu zakona nedefinisano.
Određene vrste noževa jesu hladno oružje.To su one vrste noževa koje su prevashodno namenjene za napad i nanošenje telesnih povreda ljudima(skakavac,leptir nož,kama,...) To u praksi znači da MUP i postupajući sudija definiše koja vrsta noža spada u kategoriju hladnog oružja čije nošenje nije dozvoljeno .Nije mi poznato da je ikada nekom lovcu podneta prekršajna prijava zbog posedovanja i nošenja lovačkog noža,jer njegova osnovna namena nije ono što je gore navedeno nego upotreba u lovu,tako da i u buduće neće biti problema oko ovoga.

Deki Nes
 Drugo je pitanje to što svaka vrsta noža može u rukama neodgovornog čoveka da postane hladno oružje i bude upotrebljena za napad (kuhinjski nož,britva za svakodnevnu upotrebu) i eto ti problema.
Ako se ovaj član zakona bukvalno tumači od strane nedovoljno stručnog lica mi u Sremu ćemo svi biti uhapšeni (zbog one britve) ako nam je pronađu na nekom javnom mestu.
Stim u vezi sretno svima i savet : ako ikada budete u situaciji da zbog britve odgovarate jedina prava odbrana u postupku je da se radi o nožu čija osnovna namena nije napad i nanošenje povreda pa samim tim ne postoji ni biće prekršaja.

mihailo
 Забрањено је ношење на јавним местима оружја свих категорија, осим у случајевима прописаним овим законом.

Nosenje lovackog noza nije propisano zakonom.

Deki Nes
 Ne znam dali si shvatio.Lovački nož se kao takav ne pominje posebno u zakonu.Ukoliko se pronađe kod lica van vremena odlaska u lov,za vreme trajanja ili nakon lova- u bilo koje drugo vreme ,može se kvalifikovati kao hladno oružje pogodno za napad i tada se javlja napred navedeni problem.
Kao takav lovački nož ne treba da se nosi ili zaboravi nakon lova u odeći,pa ni u automobilu,da bi se izbegli problemi.Da ne davim dalje ovo je prijateljski savet.

kimi
 Za vreme lova nosiš pušku, zašto bi imao nameru da nekome naneseš povrede nožem kad već imaš pušku?
U rukama Mandušića Vuka svaka puška biće ubojita

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Porez na oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 233 17.01.2025. 08:58
LOVAČKO ORUŽJE - PRODAJA PRODAJEM 54 06.09.2023. 06:07
Održavanje lovačkog oružja ORUŽJE - SVAŠTARA 402 22.02.2023. 21:48
Antikviteti lovačko oružje ORUŽJE - SVAŠTARA 73 01.02.2021. 10:32
LOVAČKO ORUŽJE - KUPOVINA KUPUJEM 34 26.08.2020. 10:35
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,472
Najnoviji član: David N

Poslednje vesti
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,808,590 posete www.srbijalov.com