Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
ssekir75
 mislim da si ti nidžo u pravu, pp je zabranjen za svinje ali ne i za vuka, liju, ili nešto treće. e sad, možda sam ja glup, ali ne vidim svrhu postojanja pp-a u lovačke svrhe Confused sve to, samo mnogo bolje, može i 00. i ona se i koristi u vojno-policijske svrhe kad se upotrebljava sačmarica.

druže podunavac, ti propisi o daljini gađanja su malo veća glupost. prosto zato jer ima i metaka tipa k100. o operenim jedinačnim zrnima da ne pričamo.
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

калибар је "производ" два броја означених милиметримаStari

не пучај шинко док им не видиш беоњачеElmer

Podunavac
 Kod mene vuka nema i ja ga nisam nikada imao priliku videti uživo osim u ZOO vrtu. Međutim kada bi već bio u takvoj situaciji da ga lovim sačmaricom, onda bi po meni bio bolji izbor granulacije sačme 6,2 mm, koje ima 27 kuglica u patronu, u odnosu na 9 komada PP-a. Znači veća mogućnost pogotka sa više projektila, od kojih svaki pojedinačno još uvek ima solidnu kinetičku energiju. Premda lično smatram da je za vuka daleko bolji izbor karabin od sačmarice.
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 Kombinirka je jos bolji izbor za terene kao sto su kod mene. Inace glavni problem ovde, zbog cega ljudi ne koriste karabine, jeste neuvezbanost lovaca koje nema sanse da nateras da odu na streliste i ispucaju koji metak u metu, nego nose karabine "na slepo" bez da su bar jedan metak opalili, onda se desi da promase za sta okrive karabine. Malo je ljudi ovde kod mene u okolini, i kolega Pez to dobro zna, koji imaju sirinu sto se tice lova.. I bas je nrzgodno ici u lov sa takvim ljudima.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

PEZ
 Ima istine u ovome sto Nidza zbori, naravno to ne treba da znaci da se sad treba prikloniti vecini i postupati na nacin kako oni postupaju, bas naprotiv, treba se truditi da svojim postupcima damo primer drugima, pre svega mislim na neke buduce, mlade, lovce koji ce "mozda" prihvatiti nase stavove. O onim "lovcima" koji pucaju na zeca "dvojkom" ne vredi pricati njima svejedno ne mozemo "pomoci" tj. promeniti njihov stav. Nek im je Dobar pogled ali iskreno ne bih voleo da se sa takvima nadjem u lovu.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

-ANUBIS-

ssekir75 kaže:
mislim da si ti nidžo u pravu, pp je zabranjen za svinje ali ne i za vuka, liju, ili nešto treće. e sad, možda sam ja glup, ali ne vidim svrhu postojanja pp-a u lovačke svrhe Confused sve to, samo mnogo bolje, može i 00. i ona se i koristi u vojno-policijske svrhe kad se upotrebljava sačmarica.

druže podunavac, ti propisi o daljini gađanja su malo veća glupost. prosto zato jer ima i metaka tipa k100. o operenim jedinačnim zrnima da ne pričamo.

-ANUBIS-

ssekir75 kaže:

[xhide]Nisam neki ljubitelj PP metka pucao sam dosta puta u metu Magnum verziju Belomovog PP dosta siri i nije nikako za vece daljine po meni max 30m da bi imao neki solidan ucinak i nije za svinju u svakom slucaju je bolje bilo koje pojedinacno zrno nego PP sto je vec ponovljeno vise puta ali nije to bas toliko los metak kao sto ga vecina opisuje tacno je da 00 ima vise kuglica i normalno vise sanse za otstrel ali sto moze 00 relativno moze i PP sa ogranicenjem daljine zbog loseg posipa cak mislim da za vuka i nije los metak ukoliko ga uhvatite u nisan na tih 30m a sto se tice rizika od rikosetiranja to postoji i kod dosta sitnije sacme pa i 00 nema mali promer precnika i ona zna dosta da leti na sve strane a nije nikako toliko ocrnjena cisto malo da malo podignem rejting PP zao mi je sto ga niko ne voli siroce od patrone Vrlo tuan[/xhide]

nidzamotocross

pez kaže:
Ima istine u ovome sto Nidza zbori, naravno to ne treba da znaci da se sad treba prikloniti vecini i postupati na nacin kako oni postupaju, bas naprotiv, treba se truditi da svojim postupcima damo primer drugima, pre svega mislim na neke buduce, mlade, lovce koji ce "mozda" prihvatiti nase stavove. O onim "lovcima" koji pucaju na zeca "dvojkom" ne vredi pricati njima svejedno ne mozemo "pomoci" tj. promeniti njihov stav. Nek im je Dobar pogled ali iskreno ne bih voleo da se sa takvima nadjem u lovu.

Odobreno Bravo 2 iveli 3
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

-ANUBIS-

Podunavac kaže:
Premda lično smatram da je za vuka daleko bolji izbor karabin od sačmarice.

[xhide]Sto kolega rece ja to video samo u zoo vrtu to kod mene nema (steta) a i nedeluje mi da je neka zivuljka koja bi izasla lako ispred cevi sacmare tako da definitivno je karabin stvar za ovog predatora [/xhide]

darko7x64
 Slažem se sa kolegom Podunavcem,ipak ovu zver treba loviti adekvatnim karabinskim kalibrima. Moje iskustvo je da već dva šakala 2-ojkom teško ranim i ne nadjem ih uopšte,radi se o lovu na vabilicu i u šumama Istočne Srbije. Dobar pogled
IN VINO VERITAS

Podunavac

-ANUBIS- kaže:

ssekir75 kaže:

Kolega propisi o daljini gađanja se nadovezuju na lovačku etiku. Maksimalna daljina upotrebe lovačkih pušaka sa glatkim cevima je uvek bila 50 m. Patrone tipa K100 i njihova upotreba su krajnje diskutabilni. Mnogo je to za sačmu. Možda bi i mogao da opravdam upotrebu takve municije u lovu na guske u visokom preletu ali za sve ostalo je nepotrebno. A i efekat sačme i sačmenog snopa na daljinama od 100 m je krajnje neizvestan. O preticanju na tim daljinama da i ne govorim. Sama činjenica što ovakvu municiju malo proizvođača proizvodi i plasira na tržište sve govori. Što se tiče jedinačnih projektila to nije tema ovoga pisanija, ovde se isključivo polemisalo o sačmenoj municiji. Ali ajde da kažem svoje mišljenje i o tome. Opereni jedinačni projektili mogu da postignu solidnu preciznost na 100 m pa i malo više. Ali isključivo sa namenskim puškama koje imaju kvalitetnije nišane i slug ili rifled slug cevi. Znači klasična sačmarica sa klasičnim nišanima i čokovima ne može da se koristi precizno na većim daljinama bez obzira na vrstu projektila.
Tri prsta 2Kolce

ssekir75
 pa sad, ne slažem se, vezano za operene. nego kako ti reče, nije tema. za k100 sam i mislio da se upotrebljava namenski, za guske na velikim visinama, ali i to je prekoračenje od 50m i zato sam rekao da je to malo veća glupost. plus magnum kalibri, koji realno sve više osvajaju svet (na stranu što nemam i ne treba mi magnum kalibar).

što se tiče lova vuka, ja govorim o tome da je u slučaju lova sačmaricom bolje koristiti 00 (6,2mm) nego pp. upravo iz razloga koji si naveo. a svakako da je karabin mama mara za svakog predatora.

druže pez, sve te "dvojkaše" teško da ćeš naučiti da se toga manu. prosto jer je to ostatak iz vremena kad se sve što iskoči pred cev lovilo sačmaricom, pa dede preneli "znanje" unucima, i tako... sad ako i tim starcima počneš priču, sledi ti "ma šta ti znaš". kao meni pre mesec dana kad sam čoveku koji je lovac 39 godina rekao da ću da kupim ili 8x57 ili 7x64, a on počeo kako je to slabo i seljačko, i da kupim 300WM. zato radi kako treba i gledaj na gde oni okreću cevke, pa begaj na drugu stranu ;)
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану iveli

Neca92
 Ja sam se ove godine odlucio za Krusikov trap, videcemo kako ce da se pokaze. Smean
Neca92 priložio:
1036251020132172.jpg

Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

ssekir75
 za sta? meni je belomov trap bolji (govorim o pucanju na letece flase).

Neca92

ssekir75 kaže:
za sta? meni je belomov trap bolji (govorim o pucanju na letece flase).

Salio sam se malo, ssekir, ovo je moja rucno punjena mundza za zeca i fazana, ''pakovana'' u Krusikovom trapu. Grin
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

ssekir75
 hehehe, salio se ili ne, ja gleedao prosle nedelje kad decko belomovim trapom obori fazana prilicno daleko. istina, nije mi zort da tako nesto radim, ali mi se ipak cini da je belomov trap bolji. a caure od trapa i ja cuvam iz istog razloga ;)

DamirKS
 Zalihe za jesenju sezonu pa mozda nekom bude od pomoci
(Bez super patka njega samo za patke koristim)
S leva na desno gornja prva, M90 vusir 32g 3,5mm sa korpicom, pa ide patak, pa RC Serio oro 35g 3,5mm, pa dole ide M90 36g 3mm filcani cep, mirage to je za predatore 34g 4,3mm, Krusik specijal BK 34g 3,5m. (Treba da uzmem i 3mm krusik nestao mi)
i42.tinypic.com/smsf3s.jpg
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

Macvanski lovac
 Kolega,mnogo ti to sareno,verovatno je razlicita brzina kod svake marke koju imas,tesko je dobro gadjati sa toliko razlicitih vrsta municije,moj ti je savet da odaberes najvise dve (najbolje samo jednu) vrste sa kojima imas dobar ucinak....posle samo menjas krupnocu sacme u zavisnosti sta lovis ;)
Rodjen da budem lovac

Bzena
 Ja sam ovo spremio za lov, RC Serie Oro 3.5mm, Krusik Specijal BK 4mm, Belom 3.5mm, Mirage T4 3.5mm.
Bzena priložio:
20451.jpg

Budi lovac, budi džentlmen Dasa

Kad su dosli gde je sevar gusti,
tada lovac svog gonica pusti,
Gonic vrisnu lovac pusku stisnu
a iz zbuna samo nesto puce
zekan bezi gonic arlauce.
O gonicu pevace se pesme,
nas se gonic zaboravit ne sme!!! Stari Pas srbijalov

Macvanski lovac
 Evo najsvezije iskustvo mog kolege sa posla,kome je ovo prva sezona,pretprosle nedelje na fazana je pucao krusik,izmasao se "ko pocetnik" Grin a prosle nedelje pucao baskijeri i imao 5 pogodaka,eto,tako mu legla municija i verovatno je nece ni menjati......a kod mene obrnuta situacija Smile
Rodjen da budem lovac

DamirKS
 Razumem te kolega, meni je ovo prva sezona sa puskom, pa da probam od svega po malo, a i nesto ne verujem da ce do 35-40m biti neke razlike, jer ja 50m ne gledam kao efikasnu daljinu, nebi se zvala za dzabe krajnja daljina.
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,474
Najnoviji član: springer

Poslednje vesti
Донете измене и допуне Правилника о проглаша...
Обавештење корисницима ловишта о поступању з...
УСВОЈЕН ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ЛСЦС
Lovna kinologija- Reprezentacija Srbije ponovila prošlogodišnji uspeh na Svetskom...
Конкурс за субвенције у ловству

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

OfflineAdmin
· 19.11.2025. 12:42

Podunavac Bye

· 17.11.2025. 20:08

Поздрав другари. Дуго ме није било.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

65,903,840 posete www.srbijalov.com