Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Sa kojom municijom (sačmom) u lov?

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Sa kojom municijom (sačmom) u lov?
Miroslaw
 Konstrukcija K 100 i cheddite 80-100 metri je ista tj krusik je kopija doticnog. Sami proizvodjaci su namenili ovakvu vrstu patrona za visoke prelete da je za horizontalu naglasili bi to. Na testovima koje sam ja uradio i jos neke kolege sa drugih foruma pokazao se kao jedinacni projektil u horizontalnom pucanju samo zeli boze pare koje sam dao. Veoma su male sanse da se otvori u horizontalnom pucanju u otvaranju mu moze pomoci samo vetar,otpor vazduha nema veze sa onim sto bi trebalo da utice na tumbanje korpice na odredjenoj daljini i otvaranje, sami proizvodjaci su savetovali da je ugao pucanja mora da bude veci od 30 stepeni a manji od 90 stepeni kako bi se korpica prevrnula na odredjenoj daljini pod odredjenom brzinom i uticajem zemljine teze........................... probajte pa se uverite i sami.....

hercegovac
 Ja sam testirao K100 na 80-ak metara (mjerio koracima). Ne stoji teorija da se neće sačma prosuti iz čepa. Pucao sam u metu za IDPA postavljenu horizontalno i imao sam u njoj 22 rupe od sačme. Patron K100 4,5mm. Zbog udaljenosti sam nišanio u sam vrh mete i desilo se da su sve rupe su bile u gornjoj polovici mete. Naravno poslije sam još probao i uvjek su se "otvarali". Istina da na manjiim daljinama leti kao jedinačno zrno.

bojant
 Volio bih isprobati na lisicama k 100 ili Cheddite 100 metri ali dzaba kada toga nema u skandinaviji.
Trazim preko googla ali nista.U svedsoj naj krupnija dozvoljena sacma je kec 4 mm, preko toga mislim da se i ne prodaje . jednom sam vidio neki metak 4,5 mm .

Miroslaw

hercegovac kaže:
Ja sam testirao K100 na 80-ak metara (mjerio koracima). Ne stoji teorija da se neće sačma prosuti iz čepa. Pucao sam u metu za IDPA postavljenu horizontalno i imao sam u njoj 22 rupe od sačme. Patron K100 4,5mm. Zbog udaljenosti sam nišanio u sam vrh mete i desilo se da su sve rupe su bile u gornjoj polovici mete. Naravno poslije sam još probao i uvjek su se "otvarali". Istina da na manjiim daljinama leti kao jedinačno zrno.
Obzirom na moja iskustva i vasa moze se zakljuciti samo da je to nedefinisan metak sa kojim ne znate kada sta od njega mozete ocekivati...

darkolovac
 POstovane kolege, Hristos se rodi. Imam jedno pitanje, za vikend u lovu sam video B&P patron 12/70 sa 15 kugli bakarne boje i oznake 11/0 kao njihov devetak. Da li neko od vas zna nesto o tom metku posto nisam uspeo da ga nadjem na internetu.

Milanco
 Vaistinu se rodi. Mislim da ce ovo biti od pomoci.
Milanco priložio:
1_171.jpg

Milanco
 2
Milanco priložio:
2_102.jpg

Milanco
 Izvinjavam se kolega, ali u patronu ima 12 kugli. Mozda niste lepo videli... ;)
Milanco priložio:
3_80.jpg

darkolovac
 E to je to, jel to neki semimagnum? Jel ga koristio ko, kakav li je posip i ucinak...

Milanco
 Nije semimagnum, ali je sa povisenim pritiskom. Preporucljivo je da se puca iz pusaka koje su testirane na visoke pritiske (1320 bar proofed). Posip je dosta gust, sto me je prijatno iznenadilo. Burazer je na 50m pogodio flasu od 2l sa tri kugle. Pucano je iz IZ-mp 155 sa cetvrtinom coka.

mrwa22250
 Izvinte,a sta se to lovi ovim patronomNe razumem
Shockdok pametni popustaju,budale zavladase

nidzamotocross
 Vook na pr. iveli
Hristos se rodi. iveli 3
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

darkolovac
 Sto se mene tice lovili bi se predatori, msm posto mi inace u kombinovaj stoji jedan Cenzurisano ili 00 u slucaju nailaska na lisicu/vuka...

Kolega pripazi malo šta pišeš!

Srbijalov Admin Tim

Podunavac
 Ovo jeste semi magnum metak. I definitivno je namenjen samo puškama koje su tormentovane na srednji Pmax 960 bara. U standardnom metku kalibra 12/70 količina sačme ne prelazi 36 grama. Semi magnum metak sadrži 40 grama sačme, a magnum 52 grama. Drugo u standardnom metku kalibra 12/70 ima 9 kuglica promera 8,6 mm. U ovome ih ima 12, a u kalibru 12/76 magnum ih ima 15. Sačmeni snop sa ovako krupnom sačmom dobar posip može ostvariti samo sa širokim čokovima (cilindar i 1/4 čok), sa jače čokiranim cevima se dobija kontra efekat.
Ali što reče kolega Mrwa za lov koje divljači bi se koristila ova sačma? Za lisicu je dovoljna granulacija 4 mm ili max. 4,5 mm. A za vuka 4,5 mm ili max. 5,2 mm.
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross

Podunavac kaže:
A za vuka 4,5 mm ili max. 5,2 mm.

Druže, još od onda kada je bilo raspravke na temi Vuk, o ovome, vidim da si ostao pri istom stavu da je max za vuka 5,2mm. Voleo bih da si prisustvovao bar u pola lovova gde se kod nas u planini lovio vuk, i gde su životne šanse da se odstreli ovaj gorski car proćerdane upravo zbog ove municije koje si naveo. Teško će vučko dozvoliti sebi da pridje na 10-20 meteri lovcu u planini, uglavnom se puca na daljinama do 60-70m. Nisam pristalica ovakve municije, ali sam se svojim očima uverio u anemičnost četvorke i dvojke na vuka, a odličan, ali zaista odličan učinak gore pomenute municije. Vuk je posle pucanja četvorkom samo pravio grčevitu reakciju, i punim trkom bežao, posle čega najčešće ima posledice koje mu onemogućavaju da lovi i umire od gladi ili od povreda. Iako je to predator, to je životinja kojoj bi najmanje želeo da umre u takvim mukama. Dok je bilo pogodaka sa kuglicama gde su ga pogađale dve ili jedna, a vuk ostajao u vatri.

Nije zabranjeno koristiti ovu municiju u Srbiji u lovu na predatore, a kolege koji love vuka kombinacijom ili drilinzima u još nekim zemljama europe, pored karabinskog u pušKi imaju najčešće metak ovakvog tipa sa 9-15 kugli.

Podunavac
 Nidžo kao što sam već rekao ja lično nemam nikakvog iskustva u lovu vuka. Međutim mnogo sam pasa lutalica odstrelio svakakvih rasa i bio mase. Nema toga koji nije pao od sačme 4,5 mm. Ali naravno na razumnim daljinama gađanja. Daljine oko 70 m baš i nisu za sačmaricu. Krupna sačma ne trpi uske čokove (koji su standardni na većini sačmarica) i sačmeni snop se samo rastura. Ako je već takva situacija u lovu vuka, onda je karabin ipak bolji izbor. Što se tiče evrope, ne verujem da se krupna sačma koristi za lov bilo koje divljači. A krupnom sačmom se smatra sve preko 4,5 mm. Možda i grešim, ali ipak mislim da je tako. Kolege koji su lovci u evropskim državama mogu da daju odgovor na ovo.
Tri prsta 2Kolce

nidzamotocross
 Pre neki dan sam pricao sa kolegom iz Rusije koji tamo lovi, lovi sa 153 i najvise lovi vuka. Cilindar cok i municija sa 15 kugli, je jedino sto koristi i sa tim je odstreljivao mnogo vukova do sada. Ima i karabin, ima i Artemidu, ali konfiguracija terena i nacin na koji love, kao i mi, nije bas zahvalna za karabinski metak. Svi tamo uglavnom love ovakvom municijom i tokom sezone skoro uvek svako odstreli po kojeg vuka, nekada vise, nekada manje.

Karabin jeste bolji, ali za lov vuka cekanjem, ali za mini hajke, sa blokadom, kao sto ga mi lovimo, sacmarica je zakon. Vidis vuka na preskoku, dve tri sekunde za pucanje i to je to. Sve se to odigrava najcesce na gornjoj granici za pucanje sacmaricom.

Bio sam ubedjen kao i ti da ga cetvorka obara na bilo kojoj daljini, uvek, ali posle nekoliko lovova, demantovali su me. Nisam mogao da verujem kako ga obara magnum S & B sa 15 kugli od 8,43mm. I to na samoj gornjoj granici lovackih daljina za sacmaru.

darkolovac

darkolovac kaže:
Sto se mene tice lovili bi se predatori, msm posto mi inace u kombinovaj stoji jedan Cenzurisano ili 00 u slucaju nailaska na lisicu/vuka...

Kolega pripazi malo šta pišeš!

Srbijalov Admin Tim

Izvinjavam se, samo ne znam na cemu... Hocu reci ne znam sta sam lose napisao tj gde sam pogresio... Voleo bih da mi paznja bude skrenuta na konkretnu gresku kako istu vise ne bih pravio. Hvala

Brka bez brkova
 I ja sam se pitao sta je pogresio,pretpostavljam da je napisao PP,ali ne vidim gde je tu problem,nije zabranjeno loviti predatore PP om. A da li je efikasno i potrebno to sigurno nije.

nidzamotocross

Brka bez brkova kaže:
A da li je efikasno i potrebno to sigurno nije.

Zbog cega ga onda sve velike firme i dalje proizvode, i to u vise tipova, gramaza, itd?

Ako nije efikasan za predatore, ne vidim mu onda svrhu u lovu, a s tim ne vidim ni logiku po kojoj bi Rottweil, B&P, S&B, Lambro... i dalje sa uspehom proizvodili i prodavali ovaj metak.

Zna se zasto je zabranjen za lov DS, i to je sasvim u redu, ali ne vidim razlog zbog cega ne bih smeo da ga pucam na vuka u bezbednim uslovima sa malo ljudi. Video sam mnogo odstrela i bezanja svojim ocima, i za vuka samo krupna sacma. Smile

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Gde sa karabinskom municijom? Redenik, novčanik... MUNICIJA ZA OLUČENE CEVI 29 06.06.2016. 19:19
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,389,601 posete www.srbijalov.com