Ти мислиш на јесењи лов на зеца, а ја на зимски период кад се лове дс и лисице, па пси неретко крећу и зечеве (ја ловим зеца на брдском терену, док дс и предаторе ловимо искључиво у планини). Али разумемо се!
А што се тиче зеца и пута, има и оних који неће путем, али и оних који иду путевима, с тим што ови други јако брзо завршавају своја путовања, па чешће слушамо гонове ових првих...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Po mom mišljenju, za kvalitetno štene i ako vlasnik ima dovoljno vremena, "noćna" obuka uopšte nije neophodna. Ona samo brže budi nagon i umnogome skraćuje vrijeme obuke.
Voleo bih da kupim štene Srpskog goniča,problem je što je nadmorska visina od 120 do 250 m.n. v.
Koje bi probleme mogao da očekujem od strane zakona o lovstvu ?
Leo 3 kaže:
Voleo bih da kupim štene Srpskog goniča,problem je što je nadmorska visina od 120 do 250 m.n. v.
Koje bi probleme mogao da očekujem od strane zakona o lovstvu ?
Ako ćeš ga šetati na povodcu nikakve, a da loviša sa njim velike!!
MOLITVA ZA LOV
Jesam.
I moja puška i moj pas.
Lovac sam,
al' pravičan.
Kao što Plakida bejaše, čuvši glas
Gospodnji Isusa Hrista,
i posta Evstatije.
Čuvaj me Gospode bože iskušenja
i u pravdi održi me,
da se po zapovedima tvojim vladam
i podari mi plen koji mi i uistinu pripada.
Poštujući tebe, poštujem i tvoje darove,
što njeno veličanstvo priroda ima,
a zavet Gospodu, da ne skrnavim delo
Božjih ruku, dajem i molim
za pušku i mog psa.
Amin.
Leo 3 kaže:
To i pitam,ako bi se desilo da se nađe u lovištu,kakva je zakonska ali i običajna praksa?
Moj ti je savet,ako već voliš goniče a teren na kojem loviš ti ne dozvoljava držanje goniča srednjeg rasta, da nabaviš brak jayavičara. Takođe spada u 6. FCI grupu-goniče.
Fiat iustitia pereat mundus(Neka bude pravda pa nek' i svet propadne)
Nekada je ovde bilo goniča,autohtonih.Čak je moj otac imao pse sa uslovnim rodovnicima.
I dan das se može čuti priča sa početka 20-tog veka kada se opisuje lov. Seljak ode na imanje ponese šta mu treba,alat je u kolibi a pušku ionako nosi sa sobom jer je to sastavni deo opreme čoveka ovih krajeva,tog vremena.Goniči su tu,normalno i onda svako radi svoj posao.Seljak kosi, kopa ili šta već a kerovi nadju neki trag,pa polako.Seljak radi šta je naumio i prati šta kerovi rade.Važno je da niko ne dangubi.
Kada kerovi približe divljač,seljak ostavi posao uzme pušku i sačeka divljač.
Tako su meni pričali,tako i ja vama
Nekada se jedan gonic, autohtone rase cenio, bio je blago ove zemlje, sada je to sve nekako otišlo niz Dunav. Zaista se začudim kada se neki kolega lovac namršti kad kažem da čuvam Srpske goniče. Ograničavaju nas sa nadmorskom visinom. A najavljuju nam još ograničenja. A ne znam zašto. Umesto da hvalimo nešto što niko ne može da nam oduzme. Svaka čast pojedincima ali malo je ljudi koji iskreno cene jednog goniča domaće rase. Kinologija nam je na ne baš zavidnom nivou.
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Proterivanje autohtonih goniča iz nižih delova Šumadije nije rešenje na duge staze.Vremenom nestankom goniča pojavili su se šakali i stvorili jaku populaciju koja pravi štetu u lovištima.
Ovakav potez je isto kao kada bi neko proterao Šarlaninca sa Šarplanine,da bi svorio mesto za neku drugu rasu.
Ne mogu da shvatim naše lovce koji zapostavljaju Srpskog goniča i Srpskog trobojnog goniča -sopstveno nacionalno blago, koje smo naslijedili od svojih predaka, koji su ih vijekovima čuvali i lovili sa njima. Ne znam šta se dešava sa nama, odakle takav pad zainteresovanosti. Neki će reći da smo u ekonomskoj krizi, ali mislim da to nije pravi razlog. I naši preci su prolazili kroz mnogo teže periode, pa su sačuvali i uvijek posjedovali lovno upotrebljive domaće goniče. U današnje vrijeme evidentna je popularizacija stranih rasa, ptičara, kopova, ruskih goniča, biglova... Po čemu su oni bolji od naših goniča? Zašto nam je tuđe slađe? U Srbiji imamo klubove za strane rase, koji rade po istom programu kao klubovi u matičnoj zemlji. Šta je sa klubovima za autohtone rase? Čak i na ovom forumu je očigledno da se o Srpskom goniču piše dosta manje nego što bi trebalo. Po broju upisa Srpski gonič je tek na 5. mjestu, iza NKP-a, NOP-a, Bretona i Engleskog poentera. Da li je to normalno? Da li se može desiti da u Njemačkoj neka strana rasa bude popularnija nego njihova autohtona? Nedavno sam saznao kako su Austrijanci stvorili svog Štajerskog goniča, koji spoljašnjim izgledom dosta podsjeća na Baraka. Ukrštali su Istarske oštrodlake goniče sa Hanoverskim krvosljednikom i dobili su još jednu (pored Brandlbraka) ''autohtonu'' rasu. Njihov moto glasi: ''Odričimo se tuđega, a svoje čuvajmo, ništa lakše od toga...'' Zašto mi imamo toliko problema sa očuvanjem naših goniča? I austrijanci imaju propis koji je vezan za nadmorsku visinu, imaju pritiske od ''ekologa'' ili drugih nevladinih organizacija, pa se opet uspiješno brane. Što reče Nikola, uvijek ću držati Srpske goniče! Čak i kada bi potpuno zabranili lov sa njima i dalje bi ih držao! Ni Englezi se nisu odrekli svojih goniča, iako je kod njih na snazi zabrana lova lisice sa većim brojem goniča. A naše rase su starije od zapadnoevropskih... Smatram da ne postoji ni jedan kvalitetan razlog zbog kojeg bi trebali dozvoliti da nam naše autohtono blago i dalje gubi na kvalitetu. Problem je u nama samima, moramo se malo potruditi..., zar treba da se brukamo pred svojim potomcima, dok im prepričavamo da smo nekada imali dobre goniče... Valjda je red da i oni to naslijede od nas, kao što smo mi od naših predaka...
Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča!
Posle hajke na Vlasini, vraćajući se kroz par planinskih sela sa po par kuća, zastadosmo u jedno da sačekamo ostale (PEZ će znati kako se selo zove, ja sam zaboravio, ima tu neka firmica za obradu drveta i još nekoliko kuća). Slučajno sam primetio pored jedne kućice vezana dva psa, jedan Srpski jedan Srpski Trobojni, pošto sam video čoveka koji je izašao da ih nahrani, nisam odoleo da ne priđem i porazgovaram sa njim. Čovek nije lovac, kaže da jedva sastavlja kraj sa krajem tako da nema da plati članarinu, ali goniče čuva iz ljubavi prema našim autohtonim rasama. Iako vidno neobrazovan i neupoznat sa zakonima i kojekakvim ograničenjima rekao je ''Balkanac i Trobojac su, sine, blago Srbije.'' Iznenadio me kvalitet njegovih pasa, za njih nema papire, ali zato napamet zna svaku generaciju unazad i za jednog i za drugog. Ja sam se oduševio. Pokazao sam mu fotografije naših goniča, a on je odmah upitao za cenu jednog šteneta. Obećao sam mu da ću kada budem imao svoje leglo štenadi, jedno pokloniti njemu, odbio je, rekavši da zna koliko znači jedno štene i koliko se vlasnik trudi oko istog. On svoje goniče, iako ne lovi, stalno izvodi na teren, jer kako kaže, boljeg leka nećeš naći ni u jednoj apoteci. Onda se duboko zapitam kako jedan ovakav čovek može, a ostali ne mogu. Za internet ko zna da li je i čuo, a zna više od nas mnogih. Toliko...
''Kao ptica koja jebez krila, Srbija bibez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
Volim goniče! Naročito balkance! Ne iz razloga što su "naša" rasa, niti druge rase koje su "tuđe" volim manje zato što su "tuđe". Jednostavno, balkance volim zato što su takvi (bili) kakvi jesu. I po svom izgledu i po svojim osobinama.
Goniči na našim prostorima nisu zapostavljeni bez razloga. Najviše je tome "kumovala" ona famozna nadmorska visina. Unošenje fazanske divljači u naša lovišta postepeno je potisla goniče i u prvi plan izbacilo ptičare. Pojavljivanjem i širenjem "crne" divljači, kao i smanjenjem zečije populacije, sve više bivših goničlija se okreće brak jazavčarima, kopovima, jazavčarima, ruskim pjegavim, biglovima, terijerima, od kojih su neki generalno superiorniji na starom tragu od "naših" goniča. A i pomenute rase je uglavnom lakše "skinuti" sa srnećeg traga. To je ono što je ex- Yu goničima urođeno i vjerovatno glavni razlog zbog čega mislim da ih mnogi gledaju "poprijeko". A na tome se skoro ništa ne radi. Ne treba zaboraviti ni da su najkvalitetnije jedinke ili prodavane u inostranstvo, ili su jednostavno bivale ukradene.
Sve su to poznati razlozi, a glavi razlog je opšteprisutna kriza u svakom segmentu društvenog života. Nedostatak finansija, slobodnog vremena, neizvjesna budućnost, i još mnogo, mnogo faktora, nikako nam ne ide na ruku. Teška su vremena i tu pojedinci malo mogu učiniti, ali se nikako ne trebaju predavati. Goniči jesu blago, samo moramo naći način da ga sačuvamo. Dok god budem imao i najmanje mogućnosti, daću svoj skromni doprinos tome!
Ако будем успио да објавим фотографије три одличне керуше: алпинка, српски гонич и српска жута... Болјих керова за зеца нијесам гледао. Српска жута је моја а ове двије су другаса којим идем у лов. Оне су и боље од моје керуше... Али и ми напредујемо свакога дана у сваком погледу...
...да се надовежем на претходну дискусију о нашем гоничу и о његовом очувању. Нисам био у могућности да се прикључим раније, али никад није касно.
Све се, људи моји, свело на користољубље! Дуго већ покушавам да набавим квалитетно женско штене Српског гонича, Истарског гонича или Српског тробојног, да ми буде матица да кренем мало озбиљнје да се бавим ловном кинологијом, али безуспешно. Зашто? Зато што у мом крају преовладавају мешанци и сви моји познаници и пријатељи лове са њима. ''Mешанац'' можда није одговарајућа реч, али најближе речено и конкретно, то су пси који немају папире. Како нађем неког озбиљнијег одгајивача чији ми се пси свиђају, он је обично мноого далеко од мене, па нико са сигурношћу не може да ми каже какви су ти пси на терену, а ја још мање могу да их видим (чујем). Легла су често унапред ''рaзграбљена'' и изобећавана ''озбиљнијим'' купцима и пријатељима. Такође, кад их контактирам, виде да се ради о младом ловцу који ''не зна'' ништа и који је права прилика да му се протне оно шкарт штене од ко зна чега, папири се, наравно, обећају. (Ето, знате како је прошао млађани колега Алекс, то је баш та прича, а чуо сам још мноооого таквих примера, мени је чак један рекао да мајка нема папире али да отац има, али то није никакав проблем, папири ће бити извађени ). Све то није толики проблем колики је проблем изгубљено време које се потроши и труд који се уложи у то штене и кад после годину ипо-две схватиш да то штене није било вредно тога... Па све из почетка! А да не помињем новац којим се штене плати, па храна, вакцине, таблете... Није то мали трошак, поготову за нас младе који смо најчешће без запослења.
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!
Neca92 kaže:
...да се надовежем на претходну дискусију о нашем гоничу и о његовом очувању. Нисам био у могућности да се прикључим раније, али никад није касно.
Све се, људи моји, свело на користољубље! Дуго већ покушавам да набавим квалитетно женско штене Српског гонича, Истарског гонича или Српског тробојног, да ми буде матица да кренем мало озбиљнје да се бавим ловном кинологијом, али безуспешно. Зашто? Зато што у мом крају преовладавају мешанци и сви моји познаници и пријатељи лове са њима. ''Mешанац'' можда није одговарајућа реч, али најближе речено и конкретно, то су пси који немају папире. Како нађем неког озбиљнијег одгајивача чији ми се пси свиђају, он је обично мноого далеко од мене, па нико са сигурношћу не може да ми каже какви су ти пси на терену, а ја још мање могу да их видим (чујем). Легла су често унапред ''рaзграбљена'' и изобећавана ''озбиљнијим'' купцима и пријатељима. Такође, кад их контактирам, виде да се ради о младом ловцу који ''не зна'' ништа и који је права прилика да му се протне оно шкарт штене од ко зна чега, папири се, наравно, обећају. (Ето, знате како је прошао млађани колега Алекс, то је баш та прича, а чуо сам још мноооого таквих примера, мени је чак један рекао да мајка нема папире али да отац има, али то није никакав проблем, папири ће бити извађени ). Све то није толики проблем колики је проблем изгубљено време које се потроши и труд који се уложи у то штене и кад после годину ипо-две схватиш да то штене није било вредно тога... Па све из почетка! А да не помињем новац којим се штене плати, па храна, вакцине, таблете... Није то мали трошак, поготову за нас младе који смо најчешће без запослења.
Kolega Neco, ja imam skoro isti problem kao ti, a opekao sam se skoro isto kao kolega Alex. Najveći problem mi je što nemam dovoljno vremena da posvetim psima, jer nemam uslova da ih držim tamo gdje živim. I ja već neko vrijeme pokušavam nabaviti odgovarajuće štene balkanca, raspitujem se, pratim linije, legla, pse ..., čak ponekad pomislim da skoro ništa drugo ne radim u slobodno vrijeme. Moraš biti svjestan da je kvalitetnih pasa (pogotovo u radu) jako malo. Kriza i pad osnovnih moralnih načela, doprinijeli su da danas imamo "odgajivače" koji samo štancaju štenad, reklamiraju se i prodaju ih za nerealne pare. Budi svjestan surove činjenice, da će svaki odgajivač, bio on dobar ili loš čovjek, uvijek ostaviti najkvalitetniju štenad za sebe ili za ljude sa kojima se druži i to nije ništa čudno. To čini iz logičnog razloga: kvalitet ostaje kod njega, a tim što najbolje ostaje kod njega, ne dozvoljava potencijalnoj konkurenciji da napreduje (na njegovom trudu i znanju). U našem slučaju, i meni i tebi ostaje da se raspitujemo za neke "anonimuse" koji se ne reklamiraju, drže pse isključivo za svoju dušu, uz nadu da će se "smilovati" da nam prodaju neko kvalitetno štene. Druga mogućnost je takođe nada da među svim ovim "odgajivačima", švercerima, trgovcima (ne znam kako bih ih sve nazvao) prepoznamo osobu koja stvarno ima kvalitet i koja je spremna da taj kvalitet proda. Ja sam zbog uslova bio prisiljen da te moje "kinološke" planove ostavim za neka bolja vremena, a u međuvremenu pokušavam da dođem do balkanca koji će biti upotrebljiv u lovu. Iz ovoga što trenutno imam pokušavam izvući maksimum, ali trenutno to nije ni blizu prosjeka. Postoji opcija da parenjem sa nekim kvalitetnijim psom dođem do nečeg dobrog, ali to je mač sa dvije oštrice i dok se u potpunosti ne uvjerim u dobre i loše osobine moje kuje, ne planiram da je uključim u reprodukciju. Ove sezone me pozitivno iznenadila, vidim da postepeno sazrijeva, ali se bojim da joj maksimum nije daleko od do sad prikazanog.
Ako ti nije hitno, strpi se godinu-dvije, ako dragi Bog da, biće štenadi IKG kod jednog kolege za koga smatram da će ti čista srca pokloniti jedno štene i da ti neće podvaliti "falš" robu!
I još jedna mnogo bitna stvar! "Gubljenje" vremena sa štenadima je sastavni dio kinološkog poziva. Čak i najbolji kinolozi su nekada gubili (i sada gube) vrijeme sa psima koji kad sazriju ne vrijede ništa. Ono što čini iskusnog kinologa jeste da prepozna kvalitet u malom štenetu. A nekada se i najiskusniji prevari. Prije par mjeseci pričao sam sa jednim poznatim kinološkim sudijom, čiji je otac imao jednog od najkvalitetnijih posavaca na ovim prostorima. Pitam ga za potomke toga psa. Kaže da je pas davao solidna legla, ali iz nekog razloga nije se vodilo računa o daljoj selekciji i zato danas ima potomaka koji su često ispod prosjeka.
Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!
tomo vrbas Offline
· 20.04.2025. 08:48
Христос Васкресе.
Planinko011 Offline
· 04.11.2024. 07:37
Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.
MilanO Offline
· 15.10.2024. 05:38
Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6
tomo vrbas Offline
· 01.01.2024. 19:30
Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻
Planinko011 Offline
· 01.01.2024. 17:21
Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).
slavaplana Offline
· 15.12.2023. 13:46
Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo što to trpimo.
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:13
Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?
Stevo Kuzmanovic Offline
· 14.02.2023. 09:10
Pozdrav svima..
Anita Randjelovic Offline
· 11.02.2023. 15:09
Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?