Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srpski gonič

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srpski gonič
Neca92
 Потпуно исти случај, или боље речено проблем!
У принципу не журим нигде, али како време пролази ништа се битно не мења у том смислу, људи се свакако неће побољшати кроз пар година или више, па нам не преостаје ништа паметније сем да трагамо за онаквим одгајивачем каквог си описао горе. Confused
Што се тиче ИКГ, или било које друге пасмине (коју сам поменуо горе пошто њих преферирам) не тражим никакав поклон, већ само да знам шта уствари купујем, да знам да се у ''то'' исплати уложити време, труд, да се исплати устајање пре зоре док сав ''нормалан'' свет спава, итд, итд...
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Predator

Neca92 kaže:
Потпуно исти случај, или боље речено проблем!
У принципу не журим нигде, али како време пролази ништа се битно не мења у том смислу, људи се свакако неће побољшати кроз пар година или више, па нам не преостаје ништа паметније сем да трагамо за онаквим одгајивачем каквог си описао горе. Confused
Што се тиче ИКГ, или било које друге пасмине (коју сам поменуо горе пошто њих преферирам) не тражим никакав поклон, већ само да знам шта уствари купујем, да знам да се у ''то'' исплати уложити време, труд, да се исплати устајање пре зоре док сав ''нормалан'' свет спава, итд, итд...

Kakvo će štene biti nikad ne možemo sa 100% sigurnosti znati. Ni od vrhunskih pasa jako dobre genetike, ne budu sva štenad kvalitetna. I džaba ako su roditelji kvalitetni, ako ne prenose dobre gene. Svako štene je lutrija, ali je veća vjerovatnoća njegovog kvaliteta, ako su roditelji kvalitetni. Zbog "gubljenja vremena" je najbolje istovremeno držati nekoliko štenadi i vremenom utvrditi koje odskače, ali su za to potrebni posebni uslovi koje malo ko može priuštiti.
Po mom skromnom iskustvu, balkanci su rasa koji se (uglavnom) najkasnije "bude". Imao sam davno sitniju balkanku odlične forme, ali je ostala mnogo tamna. Tereni na koje sam je puštao do njene druge godine skoro da su bili pusti. Samo su iskusniji psi ponekad podizali i gonili zeca, a ona se samo igrala i nije se odvajala od mene. Tek dosta kasnije se počela postepeno priključivati, a tek negdje sa češćim izvođenjem na drugi teren i sa preko 3 godine počela samostalno dizati i goniti. A glas, to je bila priča za sebe. Kad se pusti 4-5 pasa, pa kad stisnu u punom gonu, samo njen glas si mogao razaznati od cijelog "hora". Žalim za tom kujom i dan danas.

Sasvim prirodno

Neca92
 Нисам мислио на добијање врхунског пса за сигурно, али сазнање да имаш штене са добром генетиком, од лепих и радних родитеља, самим тим са великим потенцијалом, подстиче се и већа воља за рад са њим. Не знам, немам искуства, али сматрам да и најлошије штене из легла (шта год то значило), из проверене комбинације више пута- не може да буде ''дудук'' на терену. Confused То је довољно за почетак.

sg-bog26

Neca92 kaže:
Нисам мислио на добијање врхунског пса за сигурно, али сазнање да имаш штене са добром генетиком, од лепих и радних родитеља, самим тим са великим потенцијалом, подстиче се и већа воља за рад са њим. Не знам, немам искуства, али сматрам да и најлошије штене из легла (шта год то значило), из проверене комбинације више пута- не може да буде ''дудук'' на терену. Confused То је довољно за почетак.

Rijetka je kombinacija roditelja, a da se u njoj ne nađe ni jedan ''škart''. Normalno da će odgajivači koji savjesno razmišljaju, sebi ili najbližim prijateljima ostaviti najbolju štenad kako bi imali i ubuduće ''dobru krv''. Svako ko tek počinje sa ovim nama dragim hobijem, mora od nečega početi i mislim da je bolje ako u startu imamo pse ispod prosjeka, jer će nas to natjerati da tražimo puteve ka napretku. Ako bi u startu imali ''idealnog'' psa, vjerovatno bi kasnije bili razočarani, zato što bi teško bilo imati ponovo takvog. Zato smatram da je najbolje (ali ni to nije nimalo lako) da čovjek sam sebi kreira genetske kombinacije. Ako trenutno posjedujemo ženku, treba joj potražiti odgovarajućeg (što boljeg) mužjaka za parenje. Ako posjedujemo mužjaka, potrebno je kupiti ili iznajmiti ženku... Svrha svega ovoga je da čokvjek sebi stvori mogućnost da iz legla bira štene za sebe... jer po meni je bolje birati štene iz legla koje potiče od prosječnih pasa, nego da od odgajivača kupimo štene koje nam on odabere (možda i najlošije iz legla). Prosječni psi, ako napravimo dobru kombinaciju, redovno mogu dati jedno štene koje je bolje od oba roditelja, a na nama je da to štene prepoznamo. Težak je i trnovit put doći do psa kakvog želimo, ali ipak nije neostvariv...

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

Neca92
 Моји пси немају папире па немам одакле да почнем. Зато сам и написао горе да тражим квалитетно женско штене да ми буде матица. План ми је да се њој посветим максимално, да извучем максимум из ње, а онда надоградња парењем под проверено радним, добрим псом, тражење добитне комбинације, да се добије још квалитетнија штенад од родитеља (или макар тежња ка томе). Онда је све много лакше, али проблем је тај почетак (у мом случају).
Иначе, што се одабира штенади тиче, ја сам тотална не зналица, али оправдано, стварно немам искуства са тим, а теорија није била довољна! Grin Од 7 штенади сам бирао први једног мужјака, а једна женкица је непланирано остала у мом власништву јер је нико није хтео. Мужјак је ништа није показао, а и екстеријерно је био јако лош, док је та женкица која је остала општа супротност од њега. Confused

Predator

Neca92 kaže:
Моји пси немају папире па немам одакле да почнем. Зато сам и написао горе да тражим квалитетно женско штене да ми буде матица. План ми је да се њој посветим максимално, да извучем максимум из ње, а онда надоградња парењем под проверено радним, добрим псом, тражење добитне комбинације, да се добије још квалитетнија штенад од родитеља (или макар тежња ка томе). Онда је све много лакше, али проблем је тај почетак (у мом случају).
Иначе, што се одабира штенади тиче, ја сам тотална не зналица, али оправдано, стварно немам искуства са тим, а теорија није била довољна! Grin Од 7 штенади сам бирао први једног мужјака, а једна женкица је непланирано остала у мом власништву јер је нико није хтео. Мужјак је ништа није показао, а и екстеријерно је био јако лош, док је та женкица која је остала општа супротност од њега. Confused

Neco, odgovorno tvrdim da bar pola pasa goniča u Srbiji nema papire, a od tih pola što imaju najmanje 70-80% nisu pravi. Primjera znam dosta, a tek godinu dana pomalo pratim izložbe i utakmice, pričam sa ljudima. Zato naša kinologija i jeste tu gdje se sada nalazi. Čovjek svašta sazna kad se počne raspitivati o nekom psu, a najvažnije je znati ljude koji imaju tačnu informaciju i žele je (tačnu) podijeliti sa tobom.
Neco, sve sam ti napisao. Ako tvoja kujica pokazuje makar prosječne radne i eksterijerne osobine, zadrži je. Usput se raspituj sa čijim mužijakom da je pariš. Kod tebe u široj okolini, sigurno ima kvalitetnih pasa, samo treba znati za njih.

Sasvim prirodno

ilija 9
 Kod mene stize za mesec ipo dana jos jedna balkanka idem polako da za par godina imam svoju liniji od ove @NECO Ako te interesuje stene balkanca imas od mene na poklon za 6m parim moju kerusu i od mene imas na poklon stene.....

Neca92
 Предаторе, показује она просечне радне, али не баш и ектеријерне особине. Тамнија је мало више него што би требало. Задржаћу је свакако јер је већ са 17 месеци много боља од мајке. Али, једноставно ми није за даљу репродукцију, имам неке своје разлоге... Ловови су тек пред њом, видећемо шта ће се у међувремену издешавати...

Илија, хвала пуно, јако лепо са твоје стране, али истераће ме моји из куће! Grin Имам две кује, а за мало више од месец дана узимам мушко штене ЦГП-а од другара из групе. Нисам то уопште планирао, али комбинација је изузетно радна и једноставно не могу да пропустим прилику да узмем штене, знајући им родитеље. А више од три пса, тренутно, стварно не могу да чувам... А ако се у међувремену појави оно што већ дуже време тражим, за њу места мора да буде. Smile

ilija 9
 I moji ce mene imacm zenku balkanca a treba da dobijem jos stene bretona na leto bice veselo

nidzamotocross
 Ilija trebaće ti mnoooooogo više od par godina da bi stvorio svoju liniju. ;)
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

sg-bog26
 I ja se nadam podmlatku za oko 2 mjesecaPas. Ovu sliku sam napravio posle parenja...
www.dodaj.rs/f/k/yB/3saRguit/dsc0313.jpg

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

ilija 9

sg-bog26 kaže:
I ja se nadam podmlatku za oko 2 mjesecaPas. Ovu sliku sam napravio posle parenja...
www.dodaj.rs/f/k/yB/3saRguit/dsc0313.jpg

Neka je sa srecom iveli 3

nidzamotocross
 Zdenko, druže, od kojih je pasa mladoženja?
Neka sve bude kako treba, da malci budu živi i zdravi.

sg-bog26
 Hvala obojici!
Nikola, ovaj mladoženja nema u svome rodoslovu mnogo poznatih imena. Među pradjedovima i prabakama neki si iz odgajivačnice ''Brčanska'' pokojnog Miće Stevića. Ono što me privuklo kod ovog psa je to što sam se lično uvjerio u njegove radne kvalitete, a i eksterijerom sam zadovoljan i što je najbitnije nije u srodstvu sa mojom kerušom.

Predator

Neca92 kaže:
Предаторе, показује она просечне радне, али не баш и ектеријерне особине. Тамнија је мало више него што би требало. Задржаћу је свакако јер је већ са 17 месеци много боља од мајке. Али, једноставно ми није за даљу репродукцију, имам неке своје разлоге... Ловови су тек пред њом, видећемо шта ће се у међувремену издешавати...

Илија, хвала пуно, јако лепо са твоје стране, али истераће ме моји из куће! Grin Имам две кује, а за мало више од месец дана узимам мушко штене ЦГП-а од другара из групе. Нисам то уопште планирао, али комбинација је изузетно радна и једноставно не могу да пропустим прилику да узмем штене, знајући им родитеље. А више од три пса, тренутно, стварно не могу да чувам... А ако се у међувремену појави оно што већ дуже време тражим, за њу места мора да буде. Smile

Neco, kako vrijeme odmiče, tako i ja sve češće uviđam kakvim sam se nekad glupostima zamlaćivao utvrđujući koliko mi je neki pas lijep. Kao srednjoškolac, kad sam već počeo porediti pse iste rase, uvijek sam prednost davao psima koji su se što ljepše "očistili", da imaju jasno odvojen plašt od paleža (bijelu od žute boje kod posavaca i trobojaca), da imaju što veće crne "naočare", da su im uši što veće, oblije i da lijepo priliježu uz glavu, da imaju rep prav k'o strela ... Danas vidim da su to samo finese koje se mogu dobrom selekcijom i pametnim parenjem postići za 2-3 generacije. Od svega što sam nabrojao, boja je najmanji problem. Sad uglavnom gledam da je pas što bolje "spakovan" (odnos između visine i dužine), da ima što bolju leđnu liniju (iako nije po standardu volim da vidim psa sa blago padajućom leđnom linijom), kao i da ima što bolje stavove prednjih i zadnjih nogu, šape i došaplja. Danas najveći broj pasa goniča ima loše proporcije (dužina-visina) i to je ono što se teže postiže parenjem, jer skoro je nemoguće od "dugačkih" roditelja dobiti "kraće" štene. Imam jednog zemljaka koji gaji posavce. Sva štenad koja dobije skoro su identična. Kompletna glava-fantazija, leđa skoro uvijek prava, bjeline po glavi i tijelu skoro savršeno raspoređene, uglovanost solidna, ali zato mislim da nema šteneta koje nema problema sa došapljem i na prednjim i na zadnjim nogama, a desi se da poneko ima i blaži "kravlji stav" zadnjih nogu.
Ne razmišljaj mnogo o boji, to se lako popravi. Ako kuja zadovoljava radom i nema nekih većih nedostataka u građi, probaj nju upariti sa nekim provjerenim mužjakom. Ne postaje se dobar odgajivač preko noći.

Sasvim prirodno

nidzamotocross
 Zdenko, to što si rekao je i najbitnije. Zvučna imena ne znače skoro ništa ako pas na terenu stoji uz nogu ili goni ''na prazno'' što mnogo često viđam kod današnjih goniča, a takav pas u poslednje vreme ume da ostvari plasman na utakmici, iako važi pravilo da divljač mora da bude viđena.

Mali deo rada. Inače ovde je upravo stigao do mene posle gona lisice. Sa ovog traga nije uspeo da podigne, ali to će doći sa vremenom. Inače mu je od majke ostalo da se ne javlja na trag do pre podizanja. Kada je baš svež trag, onda ume da se javi, inače se javi tek 5-6 puta, ali tada sam siguran da sledi podizanje. Gledati ga kako radi je za mene uživanje. Pas

Neca92
 Сг-бог, нек је свадба са срећом! Odobreno

Предаторе, Апсолутно се слажем са тобом, од речи до речи! И ја сам до скоро имао једног несрећника који је био два пута дужи него вишљи, без проблема је могао да се оседла за јахање! Grin Врати се после гона (уз друге псе) сав сломљен, као да је гонио цео дан! Smile После њега сам постао алергичан на такве псе...
Што се парења моје младе кује тиче, боја је само једна од мана, написах горе да ми једноставно није за даљу репродукцију, из више разлога... Confused
Потрага се наставља, а до тада ловимо и уживамо са оним што имамо и чим морамо! Odobreno Све је добро док постоји тежње за бољим и квалитетнијим! ;) Odobreno

Ниџо, само напред! Bravo 2 Ја баш волим кад се кер не јавља на старом трагу, већ волим да почне да се јавља непосредно пред подизање, баш како описујеш Леа. Odobreno Кад чујеш свог пса да се јавља, очекујеш и подизање, а са овима што се јављају чим нађу било какав траг се никад не зна... Плус што им се обично дивљач баш далеко извлачи.

veljko__
 Sg-bog, neka je sa srecom!Bye
Tri prsta 2 Kolce srbijalov

sg-bog26
 Hvala Neci i VeljkuSmile! Nadam se da će sve proteći kako treba, jer prvenstveno planiram da za sebe odaberem jedno štene, sa kojim se nadam da ću uživati u predstojećim lovovima. Iako je to zadatak (selekcija) koji u sebi nosi mnogo težine i neizvjesnosti, ipak ima i mnogo čari i pozitivnih momenata koji me jednostavno tjeraju da istrajem u svemu tome, a sve u svrsi dobijanja kvalitetnog lovačkog pomoćnika i očuvanja naše rase...

vuk 30-06

nidzamotocross kaže:
Ilija trebaće ti mnoooooogo više od par godina da bi stvorio svoju liniju. ;)

Pozdrav kolegama goniclijama,drago mi je da mogu da cujem neka od vasih misljenja posto sam dugogodisnji odgajivac srpskih gonica koji su moja opsesija, a kolega koga sam citirao je podpuno u pravu a ja bih jos dodao i mnogo truda i rada.

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Srpski Žuti Gonič KINOLOGIJA 133 06.03.2018. 23:53
Srpski Trobojni gonič KINOLOGIJA 731 11.06.2017. 04:00
Posavski gonič KINOLOGIJA 363 25.01.2017. 15:05
Planinski gonič Alpinac KINOLOGIJA 313 13.08.2015. 20:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 18
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,793,712 posete www.srbijalov.com