Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: Srpski gonič

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
Srpski gonič
nidzamotocross
 Hvala Neco, nego prvo da se izborimo sa nekim virusom, koji je zahvatio štenad. U komšiluku su uginule dve,tri domaće džukele i štenci koje su imale te kuje, a pre neki dan posle primanja vakcine, i naši štenci su se razboleli uz visoku temperaturu i povraćanje, s tim što su vakcine provereno dobre bile. Pa se iskreno plašim da se neće završiti dobro. Preventivne mere su preduzete, videćemo... Confused
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''

Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.

Predator

sg-bog26 kaže:
Jovice evo psa pod kojim sam pario kuju, vlasnik je iz Šatorovića u Brčko Distriktu. Ovaj pas je porijeklom iz Zavidovića, a njegov pradjed je od Miće Stevića. Najviše me je kod ovog psa privuklo što je izvanredan na terenu.
Ma neka mladih pasa, pa makar ih bilo i previše u dvorištu, oni su garancija da će se i dalje njihova pjesma slušati u jesenjim i zimskim lovovima.

Sudeći po ovoj fotografiji, sasvim solidan pas. Mislim da kuja koja je u Bogatiću na CACIB-u bila prvak rase, takođe ima neke veze sa psima iz Zavidovića.
Što se tiče pasa u našem dvorištu, samo se mogu pohvaliti kvantitetom. Ima tu solidnog eksterijera, ali ima i mana koje se ispoljavaju na terenu pa se psi međusobno dopunjuju i tako su donekle upotrebljivi u lovu. Najviše nade polažem u mladu kuju iz Ljiga koja nikako nije u tipu rase, ali ima dobru radnu krv. Nije puštana kao štene zbog problema sa došapljem, poslije bila u tjeranju, pa poplave, kasnije se ispostavi da je zaskočio posavac. Sad je već postala majka, a tek je počela da se javlja na svježem tragu zeca. Da mi je nekako posao preseliti bliže kuće i pasa, nabavio bi' par štenadi od provjerenih roditelja i radio sa njima kako "Bog zapovijeda". Onda bi' sigurno i rezultati bili mnogo bolji. U Novom Sadu nemam ni uslove za držanje, a za obuku da ne pričam, tako da se sve svodi na 3-4 puštanja mjesečno, što nikako nije dovoljno. Tata nema ni vremena, a čini mi se, više ni volje da radi sa štenadima. Mama ne voli pse, a ona ih uglavnom hrani. Postavila je uslov da ako uzmem štene iz Ljiga, mora jedan pas da napusti dvorište. Stigla je Cidra iz Ljiga, tata je nabavio još jednog posavca, a nijedno pašče nije napustilo dvorište. Stidljiv Sve sam ti napisao. Da imam uslove, oprobao bi' se i sa vašim psima iz Bosne, jer u ove valjevske krvi koje uglavnom viđam po izložbama i utakmicama, imam sve manje povjerenja. Svaka čast pojedincima, ali mislim da se to uglavnom svelo na hvalospjeve i komercijalu.
Evo jedne fotografije iz oktobra prošle godine. Azra je izrasla u plitkog, ali neumornog tragača. Još treba da uči podizanje, a što se tiče samog gona i dalje je ostala izuzetno kratka. Do 5 minuta, bez obzira na divljač. Vrlo tuan

Sasvim prirodno

nidzamotocross
 Valjevo je nekad bilo centar za goniče. Ali... Koristoljublje, a ne ljubav prema psima i konoligiji, učinilo je svoje, pa je Valjevo samo BILO više nije. Kada smo sa Nešom tražili mužjaka za Zanu, nismo mogli da nađemo pravog. Nije bio problem ni cena, ni kilometraža, ali jednostavno nije to bilo to. Toliko izvikanih pasa, a nijedan da se usudi da te svoje šampione u radu i lepoti pusti da upare jednu običnu ženku. Valjda će ostatak Srbije, a kako vidim i region, popuniti to upražnjeno mesto, pa ćemo najlepše i najbolje goniče gledati u nekom drugom gradu... Confused

suci
 Nidzo cestitke na prinovi. Lepo stene.

sg-bog26
 Hvala Neco na čestitkama!
Mišljenja sam da se u potrazi za dobrim plemenjakom treba raspitivati dovoljno vremena prije parenja, a u njegove radne, pa i eksterijerne osobine treba se lično uvjeriti. Ako je određeni plemenjak već pario keruše, treba se raspitati kakvu je štenad davao... U zadnje vrijeme sam se više puta iznenadio, kada saznam za neke goniče, da su jakog kvaliteta , a nema ih na izložbama, niti je sa njima na bilo kakav način upoznata kinološka javnost, a njihovi vlasnici sa njima love, čuvaju ih za sebe i ništa ih drugo ne interesuje... Mislim da na takve pse treba računati... Treba tražiti informacije na sve moguće načine, u neposrednoj i široj okolini, jer sam uvjeren da svaka regija ima bar 2-3 vanserijska psa (možda sa nekim sitnim eksterijernim nedostatkom, ali kad je rad izvanredan...).

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

nidzamotocross
 Hvala suci. Odobreno

Zdenko, druže, svaka ti je na mestu. A jednu vrlo bitnu stvar imam da dodam, a to je da nekada nije problem u psu, nađe se dobar pas sa dobrom genetikom, dobrih radnih osobina, lepog izgleda, a kod koga je problem VLASNIK. Znaš o čemu pričam.. Jer svakakvih ljudi ima.

Sa druge strane, upravo pričam o tome što si rekao, najbitnije je lično se uveriti u rad, izgled, a i potomstvo koje je ostavio. Mislim da je ovo treće najbitnije. Često puta dođem sa nekim odgajivačem na izložbi u dijalog o ovoj trećoj stavci. Ker lep, izvanredan, zreo, na terenu odličan, a na pitanje šta je ostavio iza sebe, vlasnik izvadi telefon pa pokaže slike štenaca, koji su blagi užas. Naravno sva sreća pa su takvi slučajevi ređi od onih pozitivnih slučajeva.

Dešavalo se da u poseti zvučnim imenima naše kinologije, prilikom ulaska u dvorište odmah shvatim o čemu je reč. Uglavnom na ulazu budu jedan ili dva prelepa kera, izložbeni primerci Srpskih Goniča, a iza kuće na lancu vezani melezi. Na pitanje vlasniku, za šta služe melezi iza kuće, on ponosno kaže: ''Pa za lov''. Nekada u dvorištima takođe nekih zvučnih imena kinološke scene, zateknemo po desetak prelepih pasa, a i radnih. Kada pitam vlasnika, koji je koji pas, on mi nabroji 150 različitih linija.

Sad nije da favorizujem Nešu i njegove pse, ali kada uđeš kod njega u dvorište, sa ponosom će ti reći: ''Od ovog psa je sve počelo, ovo je ćerka, ovo je tetka, ovo je unuka, ovo je sin, ovo je deda, baba, itd.'' Tu se upravo vidi pravi kvalitet tih pasa, a to sam uspeo da vidim na svega nekoliko mesta u Srbiji, a uz Acu Aldimis i Nešu sam obišao većinu velikana među odgajivačima Srpskih Goniča.

Imam i ovde u okolini ljude, koji se hvale na sav glas kako odgajaju Srpske Goniče, a svi znamo da u lov vode, posavce, barake, meleze, bez papira, itd... Nažalost to je slika naše kinologije.

O papirima nema potrebe ni komentarisati, jer bar ovde u okolini 80% pasa nema papire.

Zato ću sebe smatrati uvek samo ljubiteljem jedne prelepe rase... Sve je manje vlasnika koji svesno priznaju mane svojih pasa, štaviše u velikoj su manjini u odnosu na hvalisavce.

Mada dok je nas, ovog malog društva, ove male teme i ovog foruma, ja se ne plašim. Svi smo svesni statusa autohtonih rasa, a ostaje nam samo da grabimo napred dok imamo čime... Pas

aca81
 Bravo 2 treba biti iskren i samokritican ako zelis uspeh Odobreno
DOBAR POGLED

Predator

sg-bog26 kaže:
Mišljenja sam da se u potrazi za dobrim plemenjakom treba raspitivati dovoljno vremena prije parenja, a u njegove radne, pa i eksterijerne osobine treba se lično uvjeriti. Ako je određeni plemenjak već pario keruše, treba se raspitati kakvu je štenad davao... U zadnje vrijeme sam se više puta iznenadio, kada saznam za neke goniče, da su jakog kvaliteta , a nema ih na izložbama, niti je sa njima na bilo kakav način upoznata kinološka javnost, a njihovi vlasnici sa njima love, čuvaju ih za sebe i ništa ih drugo ne interesuje... Mislim da na takve pse treba računati... Treba tražiti informacije na sve moguće načine, u neposrednoj i široj okolini, jer sam uvjeren da svaka regija ima bar 2-3 vanserijska psa (možda sa nekim sitnim eksterijernim nedostatkom, ali kad je rad izvanredan...).

Ja uopšte nisam iznenađen što se ne zna za ovakve pse. I iskreno, volio bi' da je takvih sve više. Bar mi goničlije znamo koliko je truda potrebno da se od perspektivnog šteneta može dobiti dobar lovni pas, a o vrhunskom da ne pričam. Psi se kradu na sve strane, nekima je to postao unosan posao. Ako sam na išta kivan, onda je to krađa i preprodaja kradenih pasa. Zato i razumijem što se za neke odlične pse uopšte ne zna.
Nidžo, slažem se da i vlasnici znaju biti problem, ali i njih razumijem. Poznajem jednog posavdžiju koji ima odličnog psa kako u eksterijeru, a kako sam načuo i u radu na divlju svinju (iako ga često ne koristi u lovu, upravo zbog krađe). Taj čovjek pušta psa samo na određene kuje, ali stvarno ne znam po kojim kriterijumima. Iskreno, draži mi je ovaj stav, nego da imam odličnog psa i naplaćujem parenje 100 (ili više) evra bez obzira kako izgleda ženka, a da ne pričam kako pojma nemam kako se ona ponaša na terenu. U cilju poboljšanja kvaliteta rase, a naročito njenih radnih osobina, trebalo bi ozbiljno računati baš na te "anonimuse" koje njihovi vlasnici ljubomorno čuvaju.
www.dodaj.rs/f/1i/13g/1UsnDCq/fgjhjlkmk.jpg

Sasvim prirodno

nidzamotocross
 Predator Odobreno Bravo 2

Takve vlasnike i ja poštujem, jer pravi odgajivač naravno neće pariti bilo kakvu kuju pod svojim (dobrim) kerom. Drugi, pak, postanu zvezde i što ih više ljudi pitaju za parenje, ovi to zlouopotrebljavaju i idu do nekih bizarnih cifara, nekih ludih zahteva za uslugu parenja, itd. Confused

Ja sam srećan zbog područja na kom lovim, koje je takvo da će za lopova uvek da se sazna, a taj će onda biti razapet na stub srama. Pa i mogu da reklamiram psa, odnosno pse. Već sam pričao ovde kada sam u jednom vlasinskom selu upoznao dedu koji nema para za lov, ali ipak čuva dva goniča, koji odlično izgledaju, a deda nema ni internet ni ništa. Jedino mesto gde je čuo za Srpske goniče, je crno-beli TV i emisija Moj ljubimac. Svaki odgajivač gleda da spoji lepo i korisno i da proda nekog psa ili štene. Ali određeni ljudi preteruju u tome, što prevazilazi ljubav prema goničima i prelazi u koristoljublje.

veljko__
 Nidzo, sve najbolje sa Atinom i neka je ziva i zdrava. Bye
Tri prsta 2 Kolce srbijalov

Predator
 Veljko, jesi li išao skoro da vidiš svog mladog psa od kolege Duleta iz Ljiga? Kako on napreduje? Postavi svježije slike ako imaš. Astor solidno prati Ciska, moja Cidra urla kad vidi povodac, trebalo bi da to budu dobri radni psi.

Sasvim prirodno

ilija 9
 Ja sam danas moju kerusu od 11m poklonio jednom starijem lovcu koji nije u mogucnosti bio da kupi obucenog kera aposto je stariji neje mogao da obucava stene a posto zivi u blizini mene cesto cu je vidjati a i izvofiti na teren sad ja moram opet nabavitimeni neko stene..Bye

sg-bog26

nidzamotocross kaže:

Takve vlasnike i ja poštujem, jer pravi odgajivač naravno neće pariti bilo kakvu kuju pod svojim (dobrim) kerom. Drugi, pak, postanu zvezde i što ih više ljudi pitaju za parenje, ovi to zlouopotrebljavaju i idu do nekih bizarnih cifara, nekih ludih zahteva za uslugu parenja, itd. Confused

Ovo i ja poštujem, jer parenjem odličnog psa sa lošom kujom (pogotovu ako je loša u radu), može se dobiti u najboljem slučaju jedno solidno štene i šta onda sa preostalih 4-5 štenadi. Ako se ovi potomci, uključujući i ovo solidno štene uključe u priplod, onda ćemo samo nastaviti sa degradacijom rase, jer svi oni u svojoj genetici imaju gene svoje majke, koje će u većoj ili manjoj mjeri prenositi na svoje potomke... i eto propastiAngry
Zato smatram da je najbolje takve probleme sasijecati u korijenu... I uvijek sam za to da se prilikom odabira mužjaka i ženke za parenje krene od radnih osobina, a tek onda da jurimo za što boljim eksterijerom...

Često se lovac vrati iz lova praznog ranca, ali punog srca, jer se naslušao pjesme goniča! Veselo

PEZ

nidzamotocross kaže:

Takve vlasnike i ja poštujem, jer pravi odgajivač naravno neće pariti bilo kakvu kuju pod svojim (dobrim) kerom. Drugi, pak, postanu zvezde i što ih više ljudi pitaju za parenje, ovi to zlouopotrebljavaju i idu do nekih bizarnih cifara, nekih ludih zahteva za uslugu parenja, itd.

Nidžo nema tu slave, takvi se vlasnici pasa samo zavaravaju slavom jer malo je onih, samokritičnih vlasnika, koji će ukoliko u leglu bude loših štenadi okriviti svoju kuju uvek će biti krivac ker pod kojim je loša kuja uparena.
P.S.

"Da bi bio lovac moraš voljeti prirodu a onda moraš voljeti i vuka jer je on njen najdivljiji i najdivniji dio!"- Duško Sekulić

nidzamotocross
 www.picuga-lov.com/Knjigaposjetilaca/public/img-1403740142.jpg

www.picuga-lov.com/Knjigaposjetilaca/public/img-1403739958.jpg

www.picuga-lov.com/Knjigaposjetilaca/public/img-1403739811.jpg

darko7x64
 Kerovi zaCenzurisanolo vek I- ligaika
IN VINO VERITAS

nidzamotocross
 Hvala lepo. iveli 3

nidzamotocross
 Pobednik jučerašnje specijalke u Blacu - Zagor Aldimis.

scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10520815_1505638322982529_4184935544313277221_n.jpg

fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10517552_1505638336315861_5272334550819524190_n.jpg

darko7x64
 Kolega šta reći ,sem prelepi psi.
IN VINO VERITAS

Vuki

nidzamotocross kaže:
Pobednik jučerašnje specijalke u Blacu - Zagor Aldimis.

scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-xpa1/t1.0-9/10520815_1505638322982529_4184935544313277221_n.jpg

fbcdn-sphotos-a-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xpa1/t1.0-9/10517552_1505638336315861_5272334550819524190_n.jpg

Svetski ,a NASE

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Obuka goniča za lov na zeca KINOLOGIJA 464 31.05.2018. 09:45
Srpski Žuti Gonič KINOLOGIJA 133 06.03.2018. 23:53
Srpski Trobojni gonič KINOLOGIJA 731 11.06.2017. 04:00
Posavski gonič KINOLOGIJA 363 25.01.2017. 15:05
Planinski gonič Alpinac KINOLOGIJA 313 13.08.2015. 20:28
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
ПРЕГЛЕДАНО 1.000 ОЧНИХ СОЧИВА
Изабрано ново руководство Ловачког савеза Во...
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,790,815 posete www.srbijalov.com