Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: B&P

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
B&P
aleksa
 Različite oznake "T" i "N" se odnose na različit sastav sačme. To bi trebalo da utiče na tvrdoću sačme, samim tim obezbeđuje čistiju cev nakon pucanja, ravnomerniji snop, veći efikasan domet itd. Na nekim standardnim daljinama svaka sačma je ubojita ali proizvođači na razne načine pokušavaju da pridobiju kupce, a jedan od njih je i različit sastav sačme. Nijanse su u pitanju ali i to nekome znači.
Ova oznaka "N" se odnosi na niklovanu sačmu, a za "T" nisam siguran ali mislim da je to olovna sačma sa dodatim antimonom što je danas postalo sasvim normalno.

Podunavac
 Tvrda olovna sačma sa dodatkom antimona (do 2%) se mnogo manje deformiše prilikom prolaska kroz cev i manje je prlja, a zbog manjeg broja deformisanih zrna ima pravilniji posip. Ali ovo sve važi samo kod municije sa čepom (filcanim ili plastičnim). Kod municije sa korpicom zrna sačme uopšte ne dolaze u kontakt sa zidovima cevi, tako da nema ni deformacije.
Efikasni domet sačme zavisi od više elemenata. Prvenstveno od vrste i količine barutnog punjenja, količine i krupnoće sačme i čokiranosti cevi.
Hlađenje i grejanje sačme nema veze sa dometom. Projektil veće mase ima manji pad brzine, a samim tim i energije, i ima veći domet. To vredi i za sačmu. Naravno proporcionalno punjenju, da nebi neko shvatio da su svi teži projektili uvek bolji od lakših. Temeratura utiče na gustoću vazduha. Što je temperatura niža vazduh je gušći, pa projektil savladava veći otpor, što rezultira većim padom brzine i manjim dometom. Pri višim temperaturama i sam barut brže izgara pa projektil dobija veće ubrzanje, a pri nižim obrnuto. Zbog toga je zimi poželjno koristiti malo jača punjenja i malo krupniju sačmu.
Tri prsta 2Kolce

Sotra
 U paleti lovne municije B&P koristi uglavnom dve vrste baruta F2 I MB i to podeljene u 4 tipa 1bis 2bis 3 i 4 .Kad je linija MB u pitanju( to su zelene kutije) uglavnom je olovna sacma u sastavu metka ,a kad je u pitanju linija F2( crvene kutije) u municiji koja je oznacena sa tip 3 i 4 u sastavu metka je niklovana sacma .Npr B&P F2 Long Range
Sotra

Brka bez brkova
 Koja je razlika izmedju metka MBclasik i F2clasik?Znam da je razlika u barutu ali me zanimaju karakteristike i prednosti jednog u odnosu na drugi

Podunavac
 Po meni jedina prednost 2F2 Classic što ima 34 grama sačme, u odnosu na 32 grama kod 2MB Classic, uz jednaku početnu brzinu. Ali ima i više pritiske i jači trzaj. Ova dva metka su uglavnom podjednakih karakteristika.
Tri prsta 2Kolce

Neca92
 Imam informaciju od jednog prodavca lovacke opreme da se B&P Trikolor ove godine nije uvozio u Srbiju.Confused Ono sto je ostalo po prodavnicama su stare zalihe od prosle godine... Zna li neko nesto vise o tome?
Bas mi pomrsise racune i napravise dilemu...pucao sam ga u jesenjem lovu, bio prezadovoljan, nisam hteo da ga menjam, a sad me ova informacija baca u dilemu i razmisljanje sta raditi, jer ne znam kakvo je skadistenje u pitanju... Hmmm
Lovac nije ko vino ne pije i ko ide planinom samo da ubije!

Boban
 Bas cudno nisam znao za to,odlican je metak koristio sam ga do pre dve godine iskljucivo samo njega a sada i Hrvoja odlican je za sitniju divljac.

PEZ
 I Hrvoja se "sklapa" cini mi se od Italijanskih komponenti,odlican metak,mozda je i prednost u tome sto se lakse dolazi do "friske" municije.

lemi024
 Kakva su vam iskustva sa f2 long range u lovu fazana i zeca planirao sam to uzeti jer nigdje ne mogu naci f2 classic?

vlada lovac

lemi024 kaže:
Kakva su vam iskustva sa f2 long range u lovu fazana i zeca planirao sam to uzeti jer nigdje ne mogu naci f2 classic?

Za zeca je odlican, pogotovu na vecim daljinama, za fazana moze i nesto slabije sa manje olova

Brka bez brkova

lemi024 kaže:
.ja sam prosle nedelje uzeo kutiju mb extra 10ke u Capriolo u Zagrebackoj ulici,vidi mozda imaju jos,mislim da je bolja za zeca i fazana od long range.

canis aureus
 lemi024
pošto je stvarno teško naći F2 Classic u sitnijim granulacijama(3,5mm, 3mm) .... u Snajperu ima 0(3,9mm) i to je to od F2Classic
moj predlog je da uzmeš MB Light od 30g za prvu cev a za drugu uzmi F2LongRange i to je TO
(MBLight je 900din što je sasvim korektna cena a vrlo je dobar metak! brz a ne previše sačme za kraća rastojanja ... odličan! A F2LongRange je isto tako odličan za dalja odstojanja što znači za drugu cev Odobreno)
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

lemi024
 Pa to sam i ja isto mislio jer trenutno koristim mb light i to 5 u donjoj a 2 u gornjoj cijevi a kasnije sam se planirao prebaciti na varijantu mb light 2 u donjoj a u gornjoj long range 2 ili mi je dosta 5 u donjoj;?

canis aureus
 ... samo 2 u obe cevKe i nema tog zeca koji će odoleti Odobreno
The best of the World all game caliber 8x57JS
Dim

Uca
 Ni ja nisam znao da ove godine nije bilo uvoza Tricolora ali ne brinem jer imam određenu zalihu od prethodne godine. Ove godine sam uzeo F2 classic fibre od 33g koji će zameniti Tricolor od 36g. Čuo sam reči hvale za njega ali ću videti tek sledeće nedelje kad je otvaranje lova kod nas u Kruševcu.

nenad_franc
 ja posto pucam,,s'petocevu" za prvi metak ide f2 classic fiber od 3mm,drugi metak f2 classic 3.5mm i treci metak 4mb long range Smile

DamirKS

nenad_franc kaže:
ja posto pucam,,s'petocevu" za prvi metak ide f2 classic fiber od 3mm,drugi metak f2 classic 3.5mm i treci metak 4mb long range Smile

Kod tebe Franc, nema promasaja Grin
RAKIJA JE SPASILA VIŠE DIVLJAČI U LOVU NEGO SVA UDRUŽENJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTINJA!

nenad_franc

DamirKS kaže:

nenad_franc kaže:

Kod tebe Franc, nema promasaja Grin

ma kakvi..ja promasujem sa stilom Grin

Predator
 Odem ja danas do AGP "Lovac" da kupim nešto za potencijalni lov DS, bolje reći, konkretno sa namjerom da kupim nekoliko komada hvaljenog Baskijerijevog Big Game Palla Gualandi-ja. Nema! Baskijerijeve gualandi kugle nema, ali sam zato bio iznenađen sa nekoliko noviteta kod pomenutog proizvođača. Target Slug me podsjeća na Geco Competition Slug i očigledna mu je namjena takmičenje (projektil možda i postoji duže vrijeme, ali ja ga sad prvi put vidim). Ono što je privuklo moju pažnju su "crveni" Thrill Shock SLUG i "crni" Black Shock COATED SLUG. Tražio sam na internetu nešto više o njima, ali nisam uspio naći skoro ništa, naročito za ovaj "crni", čak ni na zvaničnom B&P sajtu. Oba projektila imaju masu od 32g, imaju krilca kao standardni brenek projektil, a vrh sličan kao kod gualandi kugle, s tim što je površina "crnog" presvučena nekim plastičnim materijalom. Zna li neko nešto više o ovim novitetima i kako su se pokazali u praksi?
www.beretta.cz/data/eshop/1027_baschieri-pellagri-biggame-palla-thrill-shock/3667_baschieri_e_pellagri_thrillshock_slug_particolare.jpg
http://www.frankonia.de/482720/296620...oryId=6810
Na internetu sam našao prezentaciju novog Baskijerijevog projektila, lagane mase, fantastične brzine i odličnih performansi. Ako je sve navedeno istina, postaće sigurno jedan od najzastupljenijih projektila kod lovaca na DS.
[movie=youtube]_l6gfKYp638[/movie]

Sasvim prirodno

Predator
 [movie=youtube]cqPwU4_XGH0[/movie]

Još kad bi neko znao italijanski da nam ovo prevede ...

Sasvim prirodno

Skoči na forum:

Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 16
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,467
Najnoviji član: SJ410

Poslednje vesti
DIVLJE LEPOTICE
Lovačka slava - Sveti Jevstatije
Humanitarno takmičenje - Lovci za decu
56. međunarodni sajam LOVA I RIBOLOVA - LORIST
Obaveštenje korisnicima lovišta

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

· 25.07.2025. 13:27

Bog da mu dusu oprosti. Pozdrav Daki, vidimo se u vecnim lovistima !

· 24.07.2025. 21:28

Бог да му душу прости, породици живот и здравље.

· 24.07.2025. 19:00

Moje saučešće Darkovoj porodici i prijateljima, veoma sam ga poštovao... Nek mu je slava... Pozdravi Lalu i Mrvicu...

· 24.07.2025. 18:30

Sada primio poruku da je DakiNS.preminuo. Predivan čovek,prijatelj,lj
udima,nemam reci kojim bih ga opisao! Darko lovi večnim lovištima sa svojim bretonima. 😞😞😞

· 24.07.2025. 15:13

Наш колега и душа овог форума, DakiNS је умро данас. Нека му је лака земља и да има одличну екипу у вечним ловишти

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

65,384,522 posete www.srbijalov.com