Lovački portal SRBIJALOV - Forumske diskusije: baikal 153

Navigacija
 Naslovna
 Vesti
 FORUM
 Pravila sajta
 Kodeks lovaca
 Kalendar lova
 Članci o lovu
 Sajmovi lova
 Galerija
 Linkovi
 Knjiga gostiju
 Kontakt
 REKLAMIRANJE
REKLAME
REKLAMIRAJTE SE KOD NAS

Domen za Lovačka udruženja

Lovački savez Centralne Srbije

INTERMAKER
Vreme

Pregled teme
 Štampaj teme
baikal 153
zeljkox
 Hm, reci da su ostali pomuautomati u odnosu na mp153 inferiorni je krajnje smesno. O�i

Lose:
Losa obrada, kriva sina, puska nije dobro balansirana, los brunir, drvo loseg kvaliteta, zatim potreba za manuelnim podesavanjem povratnih gasova pri upotrebi trap municije, tezina puske.

Dobro:
Cena, jeftino odrzavanje i rezervni delovi. Sme�an

Izdrzljivost je diskutabilna stvar. Zavisi ko kako ubode. Smile
Za prosecnog lovca u Srbiji, s obzirom koliko lovimo i koliko cemo loviti sledece sezone (verovatno i one posle), svaka puska je relativno izdrzljiva.

Joe the hunter
 Velika je greska upordjivati danasnju Rusku produkciju oruzja sa onom iz doba SSSR-a.Naime to vise nije ni nalik po kvalitetu oruzju proivedenom za vreme rigoroznih kontrola koje su bile za vreme Sovjetse Rusije.Postoje dve fabrike IZ jedna je IZMES(Izovski mehaniceski zavodi) a druga je IZMAS(Izovski masinski zavodi) i obe su privatizovane i obe imaju tri vrste kontrole finalnih proizvoda.Prva je A kontrola(vojno oruzje i sportsko takmicarsko oruzje), kontrola B obuhvata kontrolu programa za izvoz, a C kontrola svega onoga sto se prodaje na Ruskom trzistu.Nazalost kod nas se uvozi oruzje sa sertifikatom C kontrole(jeftinije u nabavci za oko 5%-8% u odnosu na proizvode sa B kontrolom).Ti nedostaci su uocljivi cim se oruzje uzme u ruku(govorimo o finalnoj obradi).
I jos nesto od oruzja se neocekuje da bude jeftino, ves funkcionalno, precizno, pouzdano, izbalansirano, a kod lovackog oruzja i elegantno sa visokim stepenom finalne obrade, jer oruzje nisu gace vec nesto sto treba da traje bar dve-tri generacije.Uostalom koliko para toliko i (lose) muzike.Po licnom iskustvu bolje je kupiti polovno(naravno ocuvano) kvalitetno oruzje nego neko novo jeftino i nedoradjeno.Dobar pogled i Srecna nova godina svim kolegama lovcima

Hunter forever
 Video sam da je neko naveo da je na mp153 kriva sina kako to objasnjavate i zbog cega se to desava?
marka Engleski poenter marka

Joe the hunter

Hunter for ever kaže:
Video sam da je neko naveo da je na mp153 kriva sina kako to objasnjavate i zbog cega se to desava?

Jedini razlog kada oruzje izadje iz fabike i na njemu postoje greske je LJUDSKI FAKTOR tj. nemarna i nestrucna izrada, neadekvatni materijali i losa finalna kontrola proizvoda i ako si citao predhodni moj post tu je objasnjeno sve o nivoima kontrole.Dobar pogled

Hunter forever
 Citao sam A B C kad prodje sve tri uzimam.Sme�ko

zeljkox
 Ja sam uzeo mp153 jer za te pare bolju nisam nasao ali pre svega, meni ta puska jako dobro lezi. Svi ti nedostatci koje sam i sam naveo meni ne smetaju bas puno osim tezine puske ali, svaka puska je teska ako nema divljaci.

U tom cenovnom rangu, do 500e, na nasem trzistu jedino:
-Turski PA - jako kvalitetna zavrsna obrada ali izdrzljivost mehanizma pod velikim znakom pitanja.
- CZ 712/720 - hm, "Ceska puska" pravi se u Turskoj. Mozda nesto preko 500e, lepo uradjena puska ali citao sam na nekom stranom forumu da je nekoliko osoba stradalo prilikom, hm, ekspolozije glave puske. Confused
-Polovne Berette, Franchi, Winchester. Iskreno, polovnu pusku bih kupio jedino ako bih znao od koga kupujem. Nikako uvezenu iz Italije...
Franchi al48 koja nije retka po oglasima, ne bih hteo ni za dz. Ruzniji PA nisam video u zivotu i jos radi na principu dugog trzaja cevi. Sad
Subjektivno.
- MP153 - platio je 410e (43.950din) - takva je kakva je, garancija 18 meseci.

Ko hoce PA do 500e, ne vidim bas neki izbor i konkurenciju mp153.

Hunter forever
 Prvo i prvo ja se dvoumim izmedju pa i dvocevke,tako da kad to resim onda mogu da jurim sta cu uzeti.Shock

Dalibor89
 vidi kolega, dobro razmisli sta ces uzeti i zavisi sta oces da lovis. i za koliko si para u mogucnosti da odvojis. ja sam se isto dvoumio sta da uzmem il PA ili dvocevku. i na kraju je prevaglo na PA i ja sam sa njim jako zadovoljan. evo danas je pala lisica. vidi na temi LISICA. pozzBye

Hunter forever
 Imam ja jos dosta vremena da razmisljam,nadam se da cu izabrati ono pravo.PozzBye

petar
 Ja ne volim poluautomate, ali mi se sve vise cini da cu da pazarim jednu pusku ovog tipa, ne znam ni sam zasto...Grin
Just like old times!

Hunterr RS
 Pozdrav!

Posto proizvodjac savjetuje da se puska razradi sa prvih 100 metaka, koju municiju vi preporucujete kao najbolju za to?

Joe the hunter

Hunterr RS kaže:
Pozdrav!

Posto proizvodjac savjetuje da se puska razradi sa prvih 100 metaka, koju municiju vi preporucujete kao najbolju za to?

Strasno kvalitetno oruzje cim mora da se RAZRADJUJE. nema sale.A sa kolko ispaljenih metaka se radi GENERALNA.Jaooo

Lala

zeljkox kaže:
-Polovne Berette, Franchi, Winchester. Iskreno, polovnu pusku bih kupio jedino ako bih znao od koga kupujem. Nikako uvezenu iz Italije...
Franchi al48 koja nije retka po oglasima, ne bih hteo ni za dz. Ruzniji PA nisam video u zivotu i jos radi na principu dugog trzaja cevi. Sad
Subjektivno.

Kolega, slažem se, korektno si napisao da je ovo oko 'ružnoće' tvoj subjektivan sud.
Molio bih te da mi malo pojasniš razloge, zašto si protivnik inercionog sistema repetiranja PA (ti si ga krstio kao principi dugog trzaja cevi, što je u suštini isti vrag)?
Ja imam i jednu i drugu vrstu, i zadovoljniji sam inerconim. Inercioni Franchi i gasni Lanber, obe firme su u višljoj klasi pušaka. Inercioni mi 'guta' svu municiju, bez obzira na gramažu, pouzdaniji je, dok gasni ume da 'štucne' ako koristim lakše patrone. Održavanje i čišćenje inercionih je daleko lakše.
Koja je tvoja primedba na inercione PA, tj. na taj sistem repetiranja, da si morao čak i da staviš onog smajlija 'Sad'?
Bogu 'fala, što sam Lala Smile

sheytan
 Da ja odgovorim umesto imenjaka, nadam se da se netje niki ljutiti...

Lalo, ima inercioni na "trzaj zatvaracha" i na "trzaj cevi". Stari Franchi(za novi ne znam) je na trzaj cevi, kao i stari ruski MC21. Znachi, cela cev se kretje nekoliko cm nazad! To je prilichno neugodno za pucanje, tj. primeti se nekako da se sve kretje. Taj stari Franchi je bio najlakshi poluautomat u kal. 12 i izbijao je zube iz glave...
Trzaj zatvaracha je savremenija pricha, i u pravu si za chishtjenje, a samim tim bi i pouzdanost trebala biti vetja...

Gasni cilindar - trebale bi biti najudobnije za pucanje, koncpecijski...
novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! �iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

Lala
 Sheytan, osetim ja minimalnu razliku, u trzaju puške, inercioni ima nešto jači trzaj od gasnog, recimo procentualno je to, rekao bih 15%, dakle, nije nešto preterano jako.
Ali opet kažem, to ne utiče bitno na preciznost drugog metka. I pouzdaniji je, tvrdim: mene je gasni umeo da zezne, neki put čak i na 28 gr., ako sam taj dan puno pucao (glineni golubovi npr.), pa mu se malo one rupice u cevi za pozajmicu gasova zagaravile i suzile, valjda zbog lošijeg baruta. A na 24 gr. patronama (prepelice npr.), od 10 patrona lako se desi da jedna ne izbaci praznu čauru (osim RC, tu fercera bez problema). Zanči, gasni su osetljiviji na razliku u kvalitetu municije. Pa ako ti zatreba drugi metak, izneveri. Kod inercionog, tog problema nema. Kad imaš u vidu kakvu municiju mi možemo da kupimo u radnjama, a da nije preskupa, onda mislim da je inercioni PA za naše uslove bolji za sitnu divljač, naročito prepeliZZe i slične nemani Grin.
Moj Franchi je model koji je izbačen pre 10-ak godina, mislim da su sada svi prešli na trzaj zatvarača.
Iz tog Franchija AL48 sa trzajem cevi, nisam pucao, pa ne mogu da komentarišem, pretpostavljam samo da mora da šamara pošteno.

Joe the hunter
 A jel moze neko da mi objasni koji je to princip "trzaj zatvaraca" a da nema veze sa pozajmicom barutnih gasova.Imam Broving (trzaj cevi) i Bredu sa gasnim cilindrom istina u 20 calibru i nemam uopste primedbu na Brovinga 37 godina radi bez greske a sto se tice trzaja naprotiv meksi je od gasnog jer cev kada krene u zadnji polozaj amortizuje deo udara.To su moja licna iskustva koja ne moraju da su opsta.Dobar pogled.

Lala
 Kod nekih inercionih PA, u kundak je ugradjen sistem za amortizaciju udara. Ne znam za starije modele, ali kod novijih to radi npr. Benelli, njihov Comfortech kundak.
Možda je u tvom Browningu, Joe, ugradjena neka slična spravica?
Što se tiče ovog pitanja oko pozajmice gasova i trzaja zatvarača: inercioni PA rade na principu akcije i reakcije (gasovi i snop sačme idu unapred, puška trza unazad), dok gasni direktno uzimaju deo gasova iz cevi, kroz rupice u cevi, povezane sa gasnim cilindrom, da bi pokretali klip koji je preko šina povezan sa zatvaračem i guraju ga unazad. Malo si se nespretno izrazio, ne amortizuje cev trzaj, nego opruga na cevi, koja je vraća u prednji položaj. Cev je cev, čelik ljuti, ne može da amortizuje ništa.

Inercioni PA moraju da imaju jaču povratnu oprugu od gasnih, da bi amortizovali udar. Kod mog Franchija je ta jaka i debela opruga smeštena u samom zatvaraču, oko opruge udarne igle, i to je jedan sistem za ublažavanje udara. Povratne opruge na tubularnom otprilike su jednake na oba moja PA.

sheytan
 Evo, na seqndarnom forumu ima solidno obradjena tema o trzaju cevi, zatvaracha, a bogami i pozajmici gasova! Grin

http://www.lorist...pic=3009.0

Izvinjavam se ako je protivno pravilima! �iveli

Nije problem, poučni upisi su OK!
Srbijalov Admin Tim

novi način otvaranja tema je bzvz... Sad

DOBAR DVOGLED!!! �iveli 3

http://www.youtube.com/watch?v=GOzgvb4hc5U

270
 Nisam veliki ljubitelj poluautomata ali sam ih ranije koristio i imao različita iskustva sa njima.
Od poluautomata sam u vlasništvu imao i samim tim dosta koristio MC-21, Browning Auto-5 Magnum evolve (oba rade na principu trzaja cevi zajedno sa zatvaračem) ,Hatsan eskort i TOZ-87 (oba koriste pozajmicu gasova) Mogu da kažem da je razlika u trzaju toliko mala da je bar za mene gotovo nebitna! Glavna razlika je što prva dva nikada nisu imala zastoj sa lovačkom municijom bilo kog proizvođača i perfektno su radili, jedino nisu repetirali Trap municiju punjenja od 24 gr ali onu od 28 gr. repetirali su bez problema!
Zadnja dva su imali gomilu zastoja i sa naj kvalitetnijom municijom!
Koristio sam i gasne poluautomate i drugih proizvođača koji su biliu vlasništvu mojih prijatelja (Browning, Bereta...) i oni i ako su skupi i renomiranih proizvođača nisu baš imuni na zastoje!
Od onih sa inercionim zatvaračem koristio sam Beretu ES-100 i Benelli M-1, i oba su funkcionisala perfektno! A razlika u trzaju u odnosu na gasne je zanemarljiva!
Zbog tih razloga uvek bi pre uzeo poluautomat koji radi na principu trzaja cevi i zatvarača ili sa inercionim zatvaračem a nikad više onaj sa pozajmicom gasova!
Imao sam prilike da koristim i stari Franchi AL48 i glavni razlog njegovog jačeg trzaja nije njegov sistem rada već njegova izuzetno mala težina!Bye

Lala
 Kolega 270, Benelli M1 ima Comfortech kundak koji extra amortizuje, lovio sam sa njim, odličan!
Koja je težina AL48? Moj Franchi Asso je 2,8 kg, inercioni zatvarač, a ne trza uopšte jako! Inače je Franchi poznat po extra lakim puškama...

Skoči na forum:

Slične teme
Tema Forum Odgovori Poslednji upis
Baikal MP-153 vs MP-155 LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 421 02.06.2021. 20:08
Ruske bokerice "Baikal" (uopšteno ,svi modeli) LOVAČKE PUŠKE GLATKIH CEVi 115 02.02.2017. 11:53
Reklame
REKLAMIRANJE NA SRBIJALOV
PRIJAVA
Još uvek niste član?
Kliknite ovde za registraciju.
Online korisnika
Online gostiju: 13
Online članova: 0

Ukupno članova: 4,464
Najnoviji član: Aca Baikal M...

Poslednje vesti
СКУПШТИНА ЈЕДНОГЛАСНО УСВOЈИЛА ИЗВЕШТАЈЕ И П�...
ЗАКАЗАНА СЕДНИЦА СКУПШТИНЕ ЛОВАЧКОГ САВЕЗА Ц...
СТРУЧНЕ ТРИБИНЕ ТОКОМ САЈМА
ТАКМИЧЕЊЕ У КУВАЊУ САЈАМСКОГ ГУЛАША
ОДРЖАНА СЕДНИЦА УПРАВНОГ ОДБОРА ЛОВАЧКОГ САВ...

Pričaonica
Morate se logovati da biste pisali poruku.

Lela
· 17.05.2025. 12:37

Krivolov se odvija u Zapadnoj Srbiji, Opština Požega, okolna sela ! Ubijaju se srne !!!

tomo vrbas
· 20.04.2025. 08:48

Христос Васкресе.

· 04.11.2024. 07:37

Milane imas temu izbor prve puske za pocetnike mada tesko da ce neko nesto smisliti protiv Z6 e sad taj Lupo ne znam.

· 15.10.2024. 05:38

Pozdrav ljudi, hvala za prijem, imao bih par pitanja sa obzirom da sam tek dobio sve potrebne dozvole za lov, a ranije nisam lovio, zanima me šta mislite ovoj kombinaciji. Benelli Lupo i Swarovski Z6

tomo vrbas
· 01.01.2024. 19:30

Сретна Нова година колеге ловци да сте ми живи и здрави, и да вас ловачка срећа и око и даље служе! 🍻

· 01.01.2024. 17:21

Drage kolege želim vam zdravlja, lične i lovačke srece u 2024toj. (I da nam se ružne stvari ne ponavljaju).

· 15.12.2023. 13:46

Niko ništa ne piše na forumu.LSS radi punom parom.Ima podršku lovaca.Jedni isti 30 god sede po U.O.i udruženjima.Nisu oni krivi mi smo Cenzurisano što to trpimo.

· 14.02.2023. 09:13

Drug i ja bi se učlanili u neko lovačko društvo u Banatu, da li neko zna gde se primaju članovi sa strane?

· 14.02.2023. 09:10

Pozdrav svima..

Anita Randjelovic
· 11.02.2023. 15:09

Da li neko zna proceduru zamene cevi kod karabina?

64,692,687 posete www.srbijalov.com