Lov na Fazana
|
IvicaL |
Objavljen 28.09.2015. 13:29
|

Veteran

Upisa: 779
Pristupio: 07.02.2013. 10:13
|
DakiNS kaže:
Mrwa da je pameti , pa da svi tako razmišljaju, ali nismo mi takve sreće.
Šta se to poremetilo u Somboru , tamo sam pre neku godinu išao u komercijalu i baš je tada bilo bogato lovište.Šta se promenilo u načinu razmišljanja i poslovanja.
A sta da ti ja kazem Daki? Video si u Somboru kako sada atar izgleda, posebno zimi - ma vidi se do Baje ako se popnes na neki kamicak. Sve je golisavo, nema nicega samo oranice.
To je sa jedne strane, a sad mi kazi kako to deluje tebi kada ja odem u lov na lisice i na bukvalno 100m2 vidim 5(pet) lisica, i naravno nista vise,...
lala, pa sta
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.09.2015. 14:46
|

Admin

Upisa: 10248
Pristupio: 31.08.2010. 09:25
|
IvicaL
To je sa jedne strane, a sad mi kazi kako to deluje tebi kada ja odem u lov na lisice i na bukvalno 100m2 vidim 5(pet) lisica, i naravno nista vise,...
Doduše meni to deluje kao bajka , ali nije normalno. Mnogo bolje je kada je divljač ravnomerno zastupljena.
KADA BUDEM LOVIO U VEČNIM LOVIŠTIMA LOVIĆU SA BRETONOM
|
|
|
|
Lovac-80 |
Objavljen 28.09.2015. 20:49
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 12.10.2013. 10:29
|
Kod nas u sekciji retko ko ajde da bas nekazem niko ne lovi lisice te im mrsko da idu te treba dozvola(tesko se dobija)uvek se nadje izgovor.Ja sam poslednju lisicu odstelio u decembru 2011 god slucajno dok sam iznosio hranu.
Prosecno gledana0 na godisnjem nivou odstreljeno je mozda 5-6 lisica i tako vec 3-4 godine.Najcesci odstreli su slucajni u lovu fazana ili srne-srndaca ili cujes nekom je dosla oko kuce pa je odstreli.
E sad meni jedna interesantna stvar:jako se retko vidjaju kao da ih puno nema a nebi bilo logicno posto se slabo love!Sa druge strane loviste bas dobro stoji sa Fazanskom ali i srnecom divljaci jedino sa zecom slabo.Sakala naprimer nikad nisam Video mada su u poslednjih 5-6 godina odstreljnja 3-4 komada.
Pitam se odakle tolike lisice po Vojvodini?
Kako se kod nas malo radi i slaba je ozbiljnost prava je sreca da vec nekoliko godina imamo dobre zezone lova fazana, po najavama trebala biti i ova dobra videcemo. |
|
|
|
Finnskogen |
Objavljen 28.09.2015. 21:21
|

Veteran

Upisa: 597
Pristupio: 19.10.2012. 21:42
|
Lovac-80 kaže:
Kod nas u sekciji retko ko ajde da bas nekazem niko ne lovi lisice te im mrsko da idu te treba dozvola(tesko se dobija)uvek se nadje izgovor.Ja sam poslednju lisicu odstelio u decembru 2011 god slucajno dok sam iznosio hranu.
Prosecno gledana0 na godisnjem nivou odstreljeno je mozda 5-6 lisica i tako vec 3-4 godine.Najcesci odstreli su slucajni u lovu fazana ili srne-srndaca ili cujes nekom je dosla oko kuce pa je odstreli.
E sad meni jedna interesantna stvar:jako se retko vidjaju kao da ih puno nema a nebi bilo logicno posto se slabo love!Sa druge strane loviste bas dobro stoji sa Fazanskom ali i srnecom divljaci jedino sa zecom slabo.Sakala naprimer nikad nisam Video mada su u poslednjih 5-6 godina odstreljnja 3-4 komada.
Pitam se odakle tolike lisice po Vojvodini?
Kako se kod nas malo radi i slaba je ozbiljnost prava je sreca da vec nekoliko godina imamo dobre zezone lova fazana, po najavama trebala biti i ova dobra videcemo.
Crvena Lisica je veoma prilagodljiva i ima veliku reprodukciju tako da tu lezi kjuc njenog uspeha, nije da je ima puno po Vojvodini ima ih puno svuda. Ovde kod mene na severu je gotovo istrebila planinsku lisicu koja je pred izumiranjem ( ima manje od sto parova ) i sve vise se siri i kako na sever tako i na vece nadmorske visine, ozbiljno je ugrozila populaciju kako velikog tako i malog tetreba.
Nova istrazivanja gde su se pred gnjezda tetreba postavljale kamere za divljac pokazala su da preko 70% jaja u gnjezdima bude pojedeno od strane lisice pre izleganja pilica ( dokumentovano) a neretko stradaju i same koke na jajima ( nije dokumentovano koliko pilica strada po izleganju ) tako da pretpostavljam da se nesto slicno desava i sa fazanskom i ostalom sitnom divljaci. |
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 28.09.2015. 21:21
|

Lovčina

Upisa: 2438
Pristupio: 27.01.2013. 15:06
|
како одакле? па батице појачана је вакцинација против беснила путем оних "колачића", а дозволу за лију су укомпликовали ко да ловиш неку екстра ретку врсту. поред тога, рачунај да је јако мали број које тај лов занима (рецимо ја никад не могу да окупим ту чувену тројку, ма имам проблем и свиње кад треба да се чекају), а о томе да нам дозволе да сами идемо у лов можемо да сањамо. ти изговори око наводног могућег криволова су приче за децу. шта, као нас тројица другара не умемо да упуцамо нешто меснато и да ћутимо? иди бегај... него је фора да ти и ја не видимо неког другог кад иде на "нешто меснато". ето, мени није жао метка на лију, а времена имам више него довољно, ишао бих врло радо, али с ким кад су људи ем заузети ем незаинтеросовани? а лије се штанцују...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
калибар је "производ" два броја означених милиметрима
не пучај шинко док им не видиш беоњаче 
|
|
|
|
Brka bez brkova |
Objavljen 28.09.2015. 21:29
|

Stari član

Upisa: 347
Pristupio: 15.01.2011. 16:10
|
U Vojvodini su bolji uslovi zivota za svu divljac,pa i za lisce,vise hrane,bolja reprodukcija i veca gustina populacije |
|
|
|
AcaNik |
Objavljen 28.09.2015. 21:33
|

Lovčina

Upisa: 2425
Pristupio: 27.05.2010. 14:20
|
Нисам баш сигуран да су у Војводини бољи услови сада као што су пре били. Кад се погледа атар углавном је све голо. Просто је чудо да и путеви нису преорани. Да нема треске и ретке шуме не би имала дивљач где ни да се склони. |
|
|
|
kolega_LOVEc |
Objavljen 28.09.2015. 21:35
|

Veteran

Upisa: 664
Pristupio: 19.02.2012. 22:14
|
Chini mi se da je mali odstrel predatora uobicajan , za sve, manje -vise, ali sam primetio da na terenu koji je pre dvadesetak godina bio poljoprivredno zemljiste ( oranice, vocnjaci i sl.) a sada je sve zapusteno , par km2 bez obradjene povrsine , porastao je broj fazanske divljaci bez obzira sto se mnogostruko povecao i broj predatora.Istovremeno na tradicionalno bogatijem delu lovista doslo je do smanjenja. Staniste u velikom procentu presudno za opstanak divljaci ..
Vim vi repellere licet
|
|
|
|
Lovac-80 |
Objavljen 28.09.2015. 22:16
|

Mlađi član

Upisa: 39
Pristupio: 12.10.2013. 10:29
|
Neznam dali je manji odstrel uobicajan ali vidim da neki od kolega odstrelise vise lisica za jednu godinu(po upisima i slikama sam to zakljucio) nego nasa sekcija za 5-6 godina.
Zato i nisam siguran da u mom kraju ima bas tooliko lisica mada nemam objasnjenja zasto je to tako ako je tako.
Prosto nemogu da verujem da bude 12 lovnih dana na fazana i vidi se ili jedna ili nijedena lisica a opet niko ih neugrozava.
Ali dok bude fazana kod nas se niko nece ni pitati najcesce se nazalost zapitamo sta kako i zasto kad je vec kasno. |
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 28.09.2015. 22:37
|

Lovčina

Upisa: 2820
Pristupio: 19.02.2011. 19:15
|
Što li je kod nas u planini nema ni za lek? 
Vojvodina nema dugonoge goniče, he he.
''Kao ptica koja je bez krila, Srbija bi bez goniča bila''
Ako želiš da izbegneš budale, ne radi ništa, ne pričaj ništa i budi ništa.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.09.2015. 23:13
|

Admin

|
Ne verujem da je to razlog Nidžo. Pre će biti povoljnije stanište , bez vuka, sa više hrane. Nego ako bude više DrEgera i Ivica i kod nas će se smanjiti broj.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 28.09.2015. 23:22
|

Lovčina

|
Daki, šalu na stranu, jedan od razloga je i to. U lovištima gde je dozvoljen lov goničima, strada mnogo, mnogo više predatora u redovnim lovovima nego u vojvodini. Kod nas, po otvaranju lova, svaki vikend do kraja februara, lovi se sa goničima, a lov sa jednim dobrim Balkancem, Trobojcem, Posavcem... utrostručuje šanse za ulov lisice, ili šakala. I kad mislimo da je nema nigde, goniči je iskopaju iz zemlje, a zamisli pored toliko viđenih, koliko je onih koje može da vidi samo nos psa? Ja sam stalno na čekanju, možda češće i od Ivice i Dregera, ali i posle dana i dana, noći i noći čekanja ja ne vidim nijednu lisicu. A onda ujutru pustim pse i odstrelim po koju ili je bar vidim, ako nije lovni dan.
Da li misliš da je povoljnije stanište za lisicu, pobrđe u Šumadiji ili ravnica u Vojvodini?
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 28.09.2015. 23:40
|

Lovčina

|
ниџо, званично у војводини се не лови са дугоногим гоничима, а незванично... их има. малобројни су али има. но има теријера и бракова кој ису исто врло незгодни по исту. али ипак има више хране, што каже даки нема вука, сад и са овим вакцинацијама, а крзно више ниеј тражена роба... и како рекох, не дају да сами идемо у лов, а окупити екипу је течко, људи имају различите обавезе у различита времена... а криволовци раде ли раде...
ловци су организована наоружана група људи која преко поља, шума и ливада иде у кафану
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 28.09.2015. 23:51
|

Lovčina

|
Terijere ne ubrajam u goniče, mada lov jamarenjem sa dobrim terijerima može da bude jako uspešan. Što se tiče brakova 95% njih su lovci na DS, retko koji se odvaži u lov sa njima na fazana, a akcije na predatore su jednom ili dva puta godišnje u većini udruženja.
Ti znaš kako se lovi u planini sa goničina. Ko ne zna, neka zamisli kako izgleda hajka na šakala i lisicu koja se održava u Februaru u njihovim udruženjima, e tako nama izgleda svaki lov od prvog Novebra pa do kraja Februara.
Nekada je bilo lisica, ćale je odstreljivao po dve-tri za veče i to u planinskom lovištu, tada je bilo i vukova, čak i više nego sada, ostale divljači standardno. Šta se desilo? Od jednog, ili dva goniča po lovcu i to uglavnom svinjara koji nisu gonili lisicu, došli smo do 5 po lovcu i to svaki od njih ne propušta njen trag. Na hajkama je bilo mnogo uspeha i evo doveli smo je na minimum. Celom planinom se danju možeš šetati, šanse da je vidiš su 1:1000. ;)
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 28.09.2015. 23:56
|

Admin

|
Nidžo sine u planini ona ima zaklona pa je svejedno nema , a u ravnici gde je jedini zaklon zimi retko raslinje i pokoja trska uz kanal , ne bi je po tome uopšte trebalo biti. Nego seti se samo koliko se pušta fazana recimo u planini a koliko u ravnici , pa količina miševa u ravnici za razliku od planine , da ne nabrajam . I još pride po LD ima najviše nekoliko lovaca koji je ciljno love, pa kada se pomnoži sa koliko godina je tako , i eto rezultata u povećanom broju lija a smanjenom broju fazanske divljači , da ne pominjem sve što ona lovi pa čak i lanad.
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 28.09.2015. 23:59
|

Lovčina

|
Sve je to tačno, ali ranije je bilo lisica mnogo u planini. Sada ih nema ni za lek, to je evidentno već poslednjih 5-6 godina. Pitam se zbog čega je tako?
Opet navodim Šumadijsko pobrđe, imao sam prilike da prisustvujem u par lovova prošle sezone tamo, naravno sa kolegama goničlijama. Tamo ima polja koliko i šuma, miševa i sitne divljači ima takođe dosta, mnogo više nego u planini. Lisice, ima nešto malo više nego kod mene, ali mnooogo manje nego u Vojvodini. A imao sam prilike i u Vojvodini da lovim lisicu, tačnije revir sela Vilova. Pucao sam za vikend, uz vabilicu, onoliko koliko nisam za celu sezonu kod mene.
|
|
|
|
DakiNS |
Objavljen 29.09.2015. 00:07
|

Admin

|
Nisu puštene da se prenamnože, sve su manje poljoprivredne površine na kojima su najčešće miševi, sistem lova je drugačiji, ima tu i zasluga goniča , ali količina hrane , neuznemiravanje kako od strane čoveka tako i vuka recimo daje idealne uslove , da ne zaboravimo vakcinaciju i smanjenje broja raznih boleština koje su ih nekada redukovale. Promena sistema bodovanja , nezainteresovanost za otkup i preradu koža , sve je to razlog povećanja broja lija u ravnici , ali  
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 29.09.2015. 00:09
|

Lovčina

|
|
|
|
|
ssekir75 |
Objavljen 29.09.2015. 01:14
|

Lovčina

|
ама ниџо брате, и лисисце се повеле за трендом па сишле из планине у равницу да се боље удају. а и момци пошли за женскадијом и ето...
|
|
|
|
nidzamotocross |
Objavljen 29.09.2015. 01:18
|

Lovčina

|
Da znaš, *ebem li ga od kada nije viđena lisičja svadba u planini. 
Menjaju se navike, kako kod ljudi tako i kod životinja izgleda.
|
|
|